[ radenko @ 03.10.2007. 10:03 ] @
Ne razumem....
Zasto bi neko placao skupe licence Cognosa da bi na kraju dobio mogucnosti koje ima koristeci Pivot Tabele u Access-u ili Excel-u?
Zar ne mislite da se kvalitetan BI moze resiti koriscenjem ovih aplikacija?
[ totovic @ 03.10.2007. 10:11 ] @
Korišćenjem Pivot tabela se može dobiti BI, ali u najprimitivnijem izdanju sa ogromnim problemima ako je u pitanju veliki broj podataka.
Ne mora da se koristi skupo rešenje kao što je Cognos, možete i skromnija, npr. Panorama, Proclarity...
Naravno nećete dobiti isto što u Cognos.
Jesi li ti ikada video kako radi Cognos?
[ radenko @ 03.10.2007. 10:37 ] @
Naravno da jesam, imam ga na poslu samo postoji poseban deo IT sluzbe koji se bavi BI, ja sam vezan za sam ERP.
Definisi "veliki broj podataka".
Btw, jesi li ti ikada video kako radi BI kroz Excel file koji je direktno linkovan na MSSQL (ili MSDE u jeftinijoj varijanti)?
[ totovic @ 03.10.2007. 11:41 ] @
Naravno da jesam, koristim ga svaki dan.
Što se tiče velikog broja podataka, do verzije 2007, moglo je da se koristi samo 65536 redova, što ni izbliza nije dovoljno za ozbiljnije analize.
Od nove verzije, moguće je koristiti 1048576 redova, što je dosta bolje, ali ozbiljne firme često u najvažnijim tabelama imaju više desetina miliona stavki.
Uz sve to, rad sa velikim brojem podataka u Excelu je strašno spor.
Ne bih da govorim o svim pogodnostima koje pruža Cognos. Pitanje je šta koristite od Cognosovih mogućnosti?
[ radenko @ 03.10.2007. 11:54 ] @
Citat:
totovic: Naravno da jesam, koristim ga svaki dan.
Što se tiče velikog broja podataka, do verzije 2007, moglo je da se koristi samo 65536 redova, što ni izbliza nije dovoljno za ozbiljnije analize.
Od nove verzije, moguće je koristiti 1048576 redova, što je dosta bolje, ali ozbiljne firme često u najvažnijim tabelama imaju više desetina miliona stavki.

Ne vidim poentu u citanju izvestaja koji broji 65536 odnosno 1048576 stavova? Ja sam govorio o kombinaciji Excel+MSDE/MSSQL za BI, znaci da milionske tabele nad kojima treba vrsiti analize budu na SQL bazi, a Excel je linkovan na istu i sluzi samo kao terminal za prikaz gotovih izvestaja.

Citat:
totovic:Uz sve to, rad sa velikim brojem podataka u Excelu je strašno spor.

Apsolutno se slazem, zato je i potrebno linkovati Excel fajl na MSDE/MSSQL izvor podataka i to ne na samu tabelu ako je velika vec na odgovarajuci view koji ce agregirati vrednosti i poslati u Excel samo ono sto korisnik zeli da vidi. Efektivno imate u Excelu Pivot Tabelu koja je direktno vezana za MSQL i sama velicina Excel fajla bude oko 15kb...

Citat:
totovic:Ne bih da govorim o svim pogodnostima koje pruža Cognos. Pitanje je šta koristite od Cognosovih mogućnosti?

Za to cu morati da konsultujem kolege, u medjuvremenu, voleo bih da vidim primer necega sto moze da se izvede u Cognosu, a ne moze u Excelu? Naravno, bilo bi lepo da je taj primer realan i da ima upotrebnu vrednost :)
[ totovic @ 03.10.2007. 12:31 ] @
Ono što je osnovna fukcija BI alata je da obezbedi brzi odziv (manje od 2 sekunde) za veliki broj korisnika. Pričamo o bazama u terabajtima, o tabelama sa milionima slogova, sa istorijom podataka od nekoliko godina.

Cognos nije samo alat za gledanje pivot tabela i kocki, to je kompletno BI rešenje (pričamo o najnovijoj verziji 8), počev od praćenja ključnih indikatora i akcija koje proizvodi rast ili pad određene vrednosti, automatsko slanje izveštaja na mail, kompletan web portal... On nije alat samo za pivotiranje tabela kao Excel. Ima Report Studio koji je kompletan reporting alat, gde praviš najsloženije moguće izveštaje, konektuješ se istovremeno na različite izvore podataka, praviš sve moguće kalkulacije…

Excel jeste odličan alat ali za male baze i male kompanije, kao i za izradu pivot tabela.
Sigurno ne očekuješ od jednog direktora, kome je BI i namenjen da sam pravi pivot tabele.

Ali da ako ti excel radi i zadovoljava tvoje potrebe, a korisnici su ti zadovoljni to je kraj.
[ radenko @ 03.10.2007. 12:48 ] @
Citat:
totovic: Ali da ako ti excel radi i zadovoljava tvoje potrebe, a korisnici su ti zadovoljni to je kraj.

To je to...

Citat:
totovic: Ono što je osnovna fukcija BI alata je da obezbedi brzi odziv (manje od 2 sekunde) za veliki broj korisnika. Pričamo o bazama u terabajtima, o tabelama sa milionima slogova, sa istorijom podataka od nekoliko godina.

Primer:
Tabela prodaje za 3 godine broji 30.000.000 slogova (do nivoa stavke faktura). Server je brand name 2xDuo procesora sa 4GB RAMa. Ostale specifikacije pretpostavi da su u istom rangu. Pretpostavimo da u jednom casu 5 korisnika sa udaljenih lokacija koristi Cognos koristeci njegov web portal u lokalnoj mrezi.
Da li odziv Cognosa sa ovim parametrima moze da bude manji od 2 sekunde? Ako moze onda je to definitivno velika prednost Cognosa...
[ totovic @ 03.10.2007. 12:56 ] @
Ovo pitanje je isto kao kad bi me pitao koliko puta će moj auto da ide sporije ako u njega sednu 4 osobe, a sipam običan benzin.
Pri tome neznamo ni koji auto koristim, ni koliko su teške te osobe, ni kakavi su uslovi puta...
Ne vredi više komentarisati ovakve postove.
Ako ti se excel sviđa, ti ga koristi, a sve nas ostale koji smo glupi pa koristimo naprednije alate nemoj da smaraš ovakvim komentarima.
[ AX_ @ 03.10.2007. 13:04 ] @
Totoviću, nemoj da si takav! Čovek otkrio Excel, pa šta?

Zanima me i mišljenje g. Radenkovića o ostalim spreadsheet alatima u službi BI, zamene za ERP i sl. (OpenOffice npr), naročito za planiranje u velikim poslovnim sistemima.
[ radenko @ 03.10.2007. 13:20 ] @
Citat:
totovic: Ovo pitanje je isto kao kad bi me pitao koliko puta će moj auto da ide sporije ako u njega sednu 4 osobe, a sipam običan benzin.
Pri tome neznamo ni koji auto koristim, ni koliko su teške te osobe, ni kakavi su uslovi puta...
Ne vredi više komentarisati ovakve postove.

Ako je pitanje isto kao sto si rekao, nisam ni ocekivao odgovor tipa: "Auto ce mi ici sporije 15.236456%", ali bi neko ko se razume u automobile znao da kaze da li bi isao 50% sporije, 2x sporije ili 10x sporije.
Uostalom, prvi si garantovao odziv manji od 2 sekunde za bazu od nekoliko terabajta i vise godina?

Citat:
AX_: Totoviću, nemoj da si takav! Čovek otkrio Excel, pa šta?
Zanima me i mišljenje g. Radenkovića o ostalim spreadsheet alatima u službi BI, zamene za ERP i sl. (OpenOffice npr), naročito za planiranje u velikim poslovnim sistemima.

Ja sam barem otkrio Excel, ti si ga preskocio i priznajes samo alate od nekoliko hiljada evrica...

Nemam iskustva sa OpenOfficeom, mada mislim da u poslovnom okruzenju nema sta da trazi jer integrisanost MS Officea je neprikosnovena.

Voleo bih da mi kao kolege forumasi sa puno vise iskustva od mene kazete za koliko primera uspesnih implementacija ERP resenja postoje u nasoj zemlji? Posebno sam zainteresovan da saznam vise detalja o uspesnim implementacijama onog "P" u ERP-u...
[ totovic @ 03.10.2007. 13:33 ] @
Citat:
radenko: Uostalom, prvi si garantovao odziv manji od 2 sekunde za bazu od nekoliko terabajta i vise godina?

Naravno, ali ja ne mogu da znam kakav je tvoj server, kakve su tvoje kocke... Bez toga se ne može ni približno govoriti o brzini.
Citat:
radenko: Voleo bih da mi kao kolege forumasi sa puno vise iskustva od mene kazete za koliko primera uspesnih implementacija ERP resenja postoje u nasoj zemlji? Posebno sam zainteresovan da saznam vise detalja o uspesnim implementacijama onog "P" u ERP-u...

Ovaj forum nije namenjen reklamama, pa nije u redu da govorim o svojim projektima. O tuđim ne želim da komentarišem.
[ radenko @ 03.10.2007. 13:51 ] @
Citat:
totovic: Ovaj forum nije namenjen reklamama, pa nije u redu da govorim o svojim projektima. O tuđim ne želim da komentarišem.

Slazem se. Ono sto me stvarno interesuje, da li postoji kompanija u zemlji koja stvarno implementirala ERP? Znaci da koristi mogunosti naprednog planiranja, budzetiranja, forecasta...? Nije bitno pominjanje imena, samo ne zanima da li postoji?
[ totovic @ 03.10.2007. 14:05 ] @
Postoji
[ Miroslav Jeftić @ 04.10.2007. 10:43 ] @
Tj. postoje.
[ radenko @ 04.10.2007. 11:00 ] @
Posto necemo pominjati nazive kompanija, ne preostaje mi nista drugo nego da vam verujem na rec :)
[ totovic @ 04.10.2007. 11:04 ] @
O nazivima zaista ne možemo da govorimo, ali možeš da pogledaš liste refernci kod firmi koje implementiraju ERP. Po svojoj želji, verovatno možeš da ih kontaktiraš.
[ radenko @ 05.10.2007. 13:50 ] @
Nazalost ne mogu da ih kontaktiram jer u kompanijama koje su na listi referenci ne poznajem nikog, a bilo bi glupo da nazovem telefonom i da pitam "Izvinite, jel ste vi skroz implementirali ERP?" :)
[ misk0 @ 05.10.2007. 14:09 ] @
Citat:
radenko: Nazalost ne mogu da ih kontaktiram jer u kompanijama koje su na listi referenci ne poznajem nikog, a bilo bi glupo da nazovem telefonom i da pitam "Izvinite, jel ste vi skroz implementirali ERP?" :)


Zasto da ne? Mozes pokusati biti fin i popricati sa nekim. Nazoves fino i kazes 'eto, ja sam cuo da ste vi uveli taj i taj sistem, ja (moja firma) razmisljamo da uvedemo isto, pa bih vam bio veoma zahvalan ako biste mi objasnili malo kako je kod vas sve to proslo, kako funkcionishe" i osobi koja ti pokloni vrijeme, ti poklonis neku sitnicu i svi zadovoljni..
Ne kazem da prolazi, ali mozes probati, u najgorem slucaju mozes biti odbijen.
[ radenko @ 05.10.2007. 14:29 ] @
Da sam ja u situaciji da me neko nazove i postavi to pitanje ne bi mi bilo prijatno da govorim o tome... Ako je trziste bojno polje to je kao da zoves jednu od drugih armija i da ih pitas kako su resili pitanja logistike, pozadinskog snadbevanja, unapredjenja oruzja i sl.
[ Kachy @ 23.10.2007. 11:22 ] @
Jedno pitanje možda malo off topic ali možda i nije
Potrebno mi je da chart koji se stvara iz pivota uključuje i Total kolonu
Sad kako stoje stvari ne mogu da tu kolonu dodam char jer je zasenčena ta opcija
Da li je to moguće u excelu i pivotu ili moram da koristim nešto drugo
[ radenko @ 23.10.2007. 12:38 ] @
postuj excel file ili mi ga posalji na mail pa cu pogledati koliko mogu da ti pomognem.
[ ITman @ 26.10.2007. 12:48 ] @
Prvo, bitno je o kakvoj je firmi rec? Koje velicine? Koji je broj dnevnih transakcija i prirastaj podataka?
Koliko je firma spremna da investira u BI?

Kombinacijom ovih i jos nekih odgovora dolazimo do zakljucka da li nam je potrebnije celokupno BI resenje, ili mozda samo osnova -tj. Data Warehouse ili cemo se zadovoljiti MS Excel Pivot tabelama.

Excel ima ogranicenja, npr. mi u SAP BW-u koristimo kao frontend Excel koji ima SAP Business Explorer Analyzer plug-in i koristi nam da srucimo podatke iz BW upita sa servera na Excel workbook. Naravno da imamo problem sa ogranicenjem redova u prethodnoj verziji Excel-a ali nova resava isti.

Neko je vec pomenuo da ne shvata kome je potreban izvestaj na milion strana. Slazem se sa tim, nema potrebe za tolikom granulacijom u BI izvestajima. BI izvestaji sluze primarno za pracenje trendova na mesecnom, kvartalnom, godisnjem nivou a ne za pregled svih transakcija iz transakcionog sistema.

Ako vam bas treba izvestaj do poslednjeg nivoa granulacije koristite makar neka ogranicenja pri pokretanju izvestaja, ulazne parmetre: npr grupa proizvoda itd, a detalje do nivoa dokumenta gledajte putem drill down-a...

Inspirisan vasom diskusijom, danas sam isprobao funkcionalnost povezivanja Excel-a i SAP BW produkcionog servera putem Excel Pivot funkcionalnosti. Kreirao sam data source, izabrao Infokocku i napravio za cas pregled nabavke po Company Code-u po kvartalima takodje i jedan grafik. Sve je to trajalo 5 min.

Sta sam hteo ovim da kazem...Da bi obican korisnik ovo isto uradio, u SAP BW sistemu, trebalo bi mu dosta obuke. Ovo moze biti zgodno za krajnje korisnike koji imaju potrebu za nekim ad-hoc izvestajima i sa kratkom jednocasovnom obukom o Excel Pivot tabelama mozete rasteretiti BI administratore.

Pozdrav!
[ radenko @ 26.10.2007. 14:23 ] @
Citat:
ITman: Excel ima ogranicenja, npr. mi u SAP BW-u koristimo kao frontend Excel koji ima SAP Business Explorer Analyzer plug-in i koristi nam da srucimo podatke iz BW upita sa servera na Excel workbook. Naravno da imamo problem sa ogranicenjem redova u prethodnoj verziji Excel-a ali nova resava isti.

Problem sa ogranicenim broj redova ne postoji ukoliko Excel Pivot Tabelu linkujes direktno na Data Soruce. Ukoliko ides preko Import data ili Database Query u Excelu dobijas sve stavke ali poenta je u tome da to nije potrebno jer stavke trebas ostaviti na Data Source-u... Eventualno ih mozes agregirati preko view-a... Kod kreiranja Pivot Tabele sa externim data sourceom imate mogucnost formiranja olap cube (offline/2*online mod). Na taj nacin zaobilazite ogranicenje broja redova u Excelu.

Citat:
ITman: Inspirisan vasom diskusijom, danas sam isprobao funkcionalnost povezivanja Excel-a i SAP BW produkcionog servera putem Excel Pivot funkcionalnosti. Kreirao sam data source, izabrao Infokocku i napravio za cas pregled nabavke po Company Code-u po kvartalima takodje i jedan grafik. Sve je to trajalo 5 min.


Mislim da je to ono sto sam hteo da kazem, medjutim, taj pristup ne prolazi u sluchajevima kada SAP BW produkcioni server nije u lokalnoj mrezi sa radnom stanicom na kojoj se vrti Excel... Ili gresim?
[ ITman @ 29.10.2007. 11:26 ] @
Mi smo svi u lokalnoj mrezi, a i ako smo udaljeni pristupamo putem VPN-a. Nasi korisnici u drugim zemljama imaju
ravnopravan pristup kao i ja, te se mogu povezati na BWP server...
[ radenko @ 29.10.2007. 12:43 ] @
Nisam nesto temeljno testirao ali meni nije bilo udobno raditi ako server nije bilo u lokalu, mozda gresim. Ako jeste tako onda remote korisnicima mozes da omogucis rad preko VPN-a ali preko terminal servera na kome ce se nalaziti Excel file i koje je u lokalnoj mrezi sa SQL serverom.
Probaj pa me ispravi ako gresim. U Excelu imas mogucnost da radis offline i online OLAP cube, za remote korisnike koji hoce da rade uzivo ali remote probaj obavezno sa online OLAP cube, jer ako budes isao na offline, Excel ce pokusati da je kreira u lokalu sto znaci puno saobracaja i taj proces moze da traje satima.
[ ITman @ 30.10.2007. 10:17 ] @
Bilo kako bilo, Excel se "vuce" i u lokalu kada su ogromni izvestaji u pitanju, presipanje se vrsi lokalno sa BWP servera
u Excel i to je "usko grlo"...

Ja sam pristalica novog pristupa, kada je u pitanju SAP BW, a to je preko WEB AS-a. Postojece
upite pokrecemo u novom SAP WEB AS okruzenju koje je integralni deo novog SAP BI 7.0 okruzenja. Sve se to brze vrti na
web serveru, zatim odrzavanje za BC tim je jednostavnije - nema vise brige o instalacijama frontenda, podesavanju Excel-a...

Web pristup je buducnost, jedino sto su alati malo sturi i jos uvek bagoviti (sto se SAP BI 7.0 tice), ali tu su famozne SAP NOTES
(koje su btw. presle 1 milion ove godine) da se krpe rupe i ubijaju bugs-i ... :)
[ radenko @ 30.10.2007. 10:39 ] @
Citat:
ITman: Bilo kako bilo, Excel se "vuce" i u lokalu kada su ogromni izvestaji u pitanju, presipanje se vrsi lokalno sa BWP servera
u Excel i to je "usko grlo"...


Usko grlo kod presipanja postoji kada u Excel presipas sirove podatke koje Excel treba da obradi lokalno, medjutim, ako u Excelu kreiras Pivot Tabelu linkovanu preko online Excel OLAP kocke, onda u Excel treba da se uliju samo rezultati obrade kojih ne bi trebalo da bude puno. Ja sam tako radio nad MSSQL View-om od 1mil slogova i odziv je bio trenutan a velicina Excela sa Pivot Tabelom je bila reda 15-ak kilobajta...
Jel mozes da das detaljno kako si stvar uradio kroz Excel?
[ ITman @ 30.10.2007. 11:22 ] @
Prenos je automatizovan, kroz specijalne Plug-inove i softver koji je ugradjen u Excel i koji se zove SAP Business Explorer Analyzer. Jednostavno, kreiras upit
u posebnom softveru nad Multikockom pokrenes ga kroz Excel i snimis Workbook. Workbook postavis u odredjenu rolu odakle korisnik pristupa izvestaju/workbook-u. Korisnik otvara workbook kroz Excel, zatim se loguje na produkcioni server, definise ulazne parametre izvestaja i pokrece izvrsavanje izvestaja. Prvi deo jeste izvrsavanje upita nad kockama, koje se odvija na BW produkcionom serveru (HP zver...8 GB RAM-a), potom se result rows salju u Excel na
korisnikovu masinu, znaci red po red. Tu nastaje problem sa ogranicenjem redova u starijem Excel-u. Zato je mnogo bolji pristup preko SAP WEB aplication servera, tj. okidanje upita na WEB AS-u. i prezentacija podataka u I.E. .
[ radenko @ 30.10.2007. 11:41 ] @
Citat:
ITman: Prvi deo jeste izvrsavanje upita nad kockama, koje se odvija na BW produkcionom serveru (HP zver...8 GB RAM-a), potom se result rows salju u Excel na
korisnikovu masinu, znaci red po red. Tu nastaje problem sa ogranicenjem redova u starijem Excel-u.


To jeste problem koji mozda moze da se zaobidje na nacin da ces krenuti od Pivot Tabele u Excelu koju ces linkovati na External Data Source (SAP BW pretpostavljam). Pri kraju ce te Excel pitati da li zelis formiranje OLAP kocke i ti kazi da zelis online kocku. Pretpostavljam da ce na taj nacin online kocka formirati upit koji ce proslediti SAP BW da zadovolji kriterijume koje si zadao u Pivotu (agregiranja i filtriranja). Krajnji rezultat je brz odziv jer se kopmletna obrada vrsi na serveru a Excel glumi terminal. Mislim da taj plugin u Excelu nije nista drugo do user-frendly interfejsa ka setovanju svih potrebnih opcija koje Excel inace nudi, medjutim izgleda da nije svemocan.
[ ITman @ 30.10.2007. 12:19 ] @
Moguce ali plugin je ipak mnogo vise od setovanja...tu je gomila alata i opcija koje cine SAP Bex Analyzer. Hvala na idejama! Nisam video da li pivot tabele imaju mogucnost povezivanja na MultiKocke (koje inace koristimo i koje ne sadrze podatke vec reference ka kockama), probao sam iskreno samo kacenje na jednu InfoKocku... pozdrav!
[ radenko @ 30.10.2007. 12:50 ] @
Uporan sam sa Excelom jer iz iskustva znam da postoje ne male kompanije (a verovatno ni ne mali broj) koje izvestaje o svom poslovanju sastavljaju u jedan Excel file sa gomilom sheet-ova i te izvestaje salju u HQ. Ljudi na vrlo visokim funkcijama znaju da koriste Excel, makar na osnovnom nivou za pregled i stampu tih sheetova i retko su zainteresovani da uce Cognos. Ako gresim ispravite me. Zbog toga, kontrolori po branch-evima sirom sveta izvlace podatke iz sistema na laksi ili tezi nacin i slazu te Excel fajlove. Mislim da su oni jedni od glavnih korisnika Cognosa i ostalih BI alata. Naravno postoji cela vojska Sales Analysta koje ce rado koristiti Cognos kako bi preslagali prodaju po raznim kategorijama. Linkovanjem nabedenih Excel fajlova na odgovarajuce Excel Pivot Tabele koje su linkovane na kocke ili view-e i ispunjenjem odgovarajucih uslova za zatvaranje obracunskog perioda moguce je JEDNIM KLIKOM NA REFRESH sloziti sve potrebne sheetove.

U tome je glavna poenta cele ove teme.
[ ITman @ 30.10.2007. 13:14 ] @
Interesantno, buducnost spredsheet-ova. Ima par stranica...

http://www.businessintelligenc...e.139/pagenum.1/xe/article.htm