[ Brolly @ 03.10.2007. 19:06 ] @
Matematicka analiza 1, metricki prostor... Sta je to, moze li neko jasnije objasnjenje?

Prvo predavanje na FTN-u u Novom Sadu, i svi studenti su zateceni. Mislim da je mali broj njih uopste shvatio sta to znaci... Moze li neko ovde svojim recima pojasniti sta je to? Unutrasnjost i spoljasnjost skupa i tako to?
[ chupcko @ 03.10.2007. 23:22 ] @
Ako se secas limesa i ostalih gluposti, sve se uvodi preko tamo nekog rastojanja.

E zamisli sada da imesto standardnog rastojanja na brojnoj pravoj uvedes neko uvrnuto levo zajebano rastojanje nad nekim skupom :). E ono sto se izrodi ce biti kao metricki prostor :))).

Naravno, da nisi lencuga i da si u google upisao metricki prostor dobio bi ovo: http://www.google.com/search?h...BSearch&q=metricki+prostor

E sada ja ti savetujem da sledeci put probas google, pa onda wikipediju: http://sr.wikipedia.org/sr-el/...%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80

Tako neces ti zavrsiti faks, ako treba drugi da ti tumace nesto staro sto godina :).
[ petarm @ 04.10.2007. 01:13 ] @
Eh ta metrika...
[ petarm @ 04.10.2007. 12:34 ] @
Zasto je to bitno? Pa uzmi skup realnih brojeva R. Tada je (R,d) metricki prostor. I uredjeni par (Rn,d) je metricki prostor. Mislim da ti je sada jasnije. Kada ne kazem samo neki neprazan skup X nego skup R. Uvek je lakse sa primerom.

Okacio sam ti sliku sa koje ces jasno videti sta je spoljasnjost, a sta unutrasnjost skupa. Nazvrljao sam, al mislim da je jasno. Zutom bojom oznacio sam unutrasnjost skupa A, a zelenom spoljasnjost. Pa prema tome tacka a je unutrasnja tacka skupa A, a tacka b spoljasnja tacka skupa A.
[ Brolly @ 13.10.2007. 19:45 ] @
Ok, hvala ljudi, mislim da sam sada shvatio... pozzz
[ EArthquake @ 16.10.2007. 14:26 ] @
hahaha , kolega , verovatno si se uplasio od ilijinog nastupa s mahanjem i otvorenim loptama , pise lepo u knjizi sta je :)
no nebitno , stvarno nas je isprepadao prvog dana :)

@petram , svaka cst za sliku :)
[ petarm @ 19.10.2007. 14:07 ] @
Samo da znate da vam je asistent Vlada Curic magistrirao danas na PMF-u i Ilija je bio na magistarskom!