[ ebojans @ 03.10.2007. 22:36 ] @
Poštovani zanima me koja Distribucija Linuxa je najmanja odnosno nalazi se na jednom CD a ispunjava osnovne namene kao operativni sistem.Zašto ovo pitam pored velikog broja distribucija koje danas postoje a ima ih mnogo potrebna mi je neka distribucija koja je kompaktna i ispunjava sledeće : da ne zahteva jak hardver – da se može instalisati i na starijim računarima i da ima osnovne namene za rad open ofice i osnovne namene za komunikacjom na mreži tj. internetom ostalo mi nije potrebno.Pa molim za vašu stručnu pomoč.Svaka sugestija je dobrodošla.
Erjavec Bojan Subotica.
[ sasa_vu @ 03.10.2007. 22:44 ] @
Distribucija kao sto kazes ima mnogo, a mogao bi da probas npr Ubuntu ili Kubuntu, kao i PcLinuxOS. Dolaze na jednom cd-u i imaju to sto si naveo. Za Ubuntu ti treba 256 rama i 4 gb prostora za instalaciju, za drugu nisam 100% siguran.
[ slaks @ 03.10.2007. 22:49 ] @
Pa u te kriterijume ti spada velika većina distribucija!? Počni od samog vrha: Ubuntu, PCLinuxOS, Mepis, LinuxMint....

Citat:
da ne zahteva jak hardver – da se može instalisati i na starijim računarima

Zavisi šta ti smatraš "starim hardverom" ali skoro sve distribucije rade i na starijim mašinama.

Citat:
i da ima osnovne namene za rad open ofice i osnovne namene za komunikacjom na mreži

Sve distribucije ti dolaze sa OpenOffice paketom koji je može se reći sastavni deo svake ozbiljnije distribucije. Što se tiče interneta e tu ti zavisi koju vrstu konekcije imaš ali ni tu nema većih problema, sem ako ne koristiš baš neku posebnu vezu.
[ minikola @ 03.10.2007. 23:32 ] @
Pouzdano znam i u praksi provereno da je Xubuntu (Ubuntu sa Xfce)

najmanje zahtevan (po prijavi sa sve grafickim okruzenjem uzimao je u

startu ne vise od 80-90MB). Ja sam ga koristio jedno vreme na jednom

PIII racunaru i radio je sasvim lepo. Skini "Alternate" CD koji trazi

64MB ram da se postavi a u realnom radu radice i sa 128MB.

Ostali koje hvale da rade lepo i brzo i da "malo trose" su Fluxubuntu

(Ubuntu sa Fluxbox), ."Zenwalk" - hvale ga takodje da je jako brz,

Slackware sa Xfce i Mepis Linux. U slucaju da je racunar Bas _bas_ star

(486,P1), onda moze lepo da radi DSL (Damn Small Linux) i prosirenje

DSLN. Ako imas bar PII i jaci i 128MB i vise, preporucujem ti Xubuntu

jer je Ubuntu dobro podrzan i ima jaku zajednicu u Srbiji: www.ubuntu-rs.org
[ Slobodan Milivojevic @ 04.10.2007. 10:07 ] @
Trenutno koristim kUbuntu 7.10 beta na masini:

AMD Duron 700MHz, 256MB RAM, GF4. Mogu ti reci da radi sasvim ok, a masina je stara sad vec 6 godina, i cak imam utisak da 7.10 radi cak brze od 7.04.

Ako nije neki problem sacekaj jos oko 2 nedelje, i instaliraj neku varijantu Ubuntu-a 7.10. Sad, jeste da se malo duze (20-ak sekundi) pali open office na ovoj masini, ali radi ok.
[ laserjat @ 04.10.2007. 16:14 ] @
DreamLInux na Intel 533Mhz, 128MB Ram ;)
[ AldinAga @ 05.10.2007. 02:37 ] @
Interesuje me koja je najjednostavnija za koriscenje a ipak ima puno programa koji dolaze uz nju moja masina moze da podrzi sve :) Intel Core 2 Duo 6420 2.13GHz
2x 1GB Kingston 800MHz 2x WD 250GB Sata II... :))))))) :D
[ Milos Dedijer @ 05.10.2007. 03:29 ] @
Probaj sa Kubuntu 7.4 (uskoro i 7.10) ili Fedorom 7.

Mada sto se programa tice vecina distribucija sada dolazi sa add/remove program sa online repozitorijumima tako da sve sto ti treba lepo ukucas u search -> check -> install tako da je ono staro (za pocetnike odbojno) manuelno instaliranje poprilicno nepotrebno, a dok ti zatreba prvi put naucices i to ;) As simple as that.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.10.2007. 10:13 ] @
Ubuntu 7.10 ce za oko 2 nedelje, instaliras njega i onda pokrenes synaptic package manager, i skidaj sta ti volja od softvera :)
[ exdatis @ 05.10.2007. 12:04 ] @
Najbolje bi bilo da probas i uveris se u razliku pri koriscenju rpm odnosno debian paketa.Kad odlucis sta ti je lakse, onda razmisli o
okruzenju, KDE ili Gnome ili nesto drugo.
Vecinu skromnijih(1cd)distribucija moci ces da pokrenes sa "skoro" bilo kog racunara. Verovatno se ljudi trenutno odlucuju vise za Ubuntu,
odlican je, ja sam pored toga probao i MandrivaOne i dobra je, kao i Fedora.
Zavisi staces raditi na racunaru, pa na linux forumima postavljaj pitanja o ponasanju konkretne distribucije u vezi sa poslom koji radis.
[ vladared @ 06.10.2007. 05:52 ] @
Bogme.... SuSe 10.3 iznenađujuće dobro i lako rešenje
[ Sasha_bn @ 06.10.2007. 23:42 ] @
gentoo
[ BBS @ 09.10.2007. 03:32 ] @
Sta dobijas ovakvim odgovorom? Za nekog neupucenog korisnika tvoj odgovor bi mada se iskreno nadam da nece mogao biti referenca. Gento je najteza distribucija je zahteva konstantno kompajliranje a to pocetnik u glavnom nije u stanju a obavi
[ DJ_DzoNe @ 27.12.2007. 05:53 ] @
Ubuntu, Mandriva...
[ nemysis @ 07.10.2008. 00:13 ] @
Citat:
BBS: Gento je najteza distribucija je zahteva konstantno kompajliranje a to pocetnik u glavnom nije u stanju a obavi

To nije tačno, konstantno znači u našem jeziku neprestano, svakog sekunda.

Za Gentoo je sasvim dovoljno svake 2-3 nedelje izvršiti

emerge --sync && layman -S && update-eix

pa

emerge -auvND system

i

emerge -auvND world

Ako je teško ove komande koristiti, onda je teško koristiti i Synaptic, YaST, yum...

Console rulez

A sve te komande sam automatizovao da se same odrade jednom nedeljno.

Code:
/etc/cron.weekly/update
#!/bin/sh

exec emerge --sync && layman -S && update-eix && emerge portage && \
emerge -uDN system && emerge -uDN world

[ tdjokic @ 07.10.2008. 04:25 ] @
Ubuntu, bez konkurencije. Nije da je idealan, ali je najmanje los . U pojedinim aspektima one "prijatnosti prema korisniku" je cak i bolji od Minta, jer je u Mintu "sve podeseno" pa ako ti slucajno zatreba nesto sto nije podeseno, a desi se, onda ne znas sta i kako, dok u Ubuntu za sve sto nedostaje on prikaze "Izvestaj": "Nedostaje to i to, da li da instaliram?", nakon sto mu odobris, on sve odradi sam i na kraju te obavesti da je posao zavrsen.

Svaka cast sofisticiranim distribucijama i korisnicima, kao sto su to Gentoo i nemysis , ali poznajem masu korisnika koji ne znaju "ni nos da obrisu" u IT smislu, i cim mu spomenes neku komandu to je kraj. A sto se tice dodavanja programa pod Synapticom, tamo je sve tekstualno, nista se ne kuca iz konzole, tako da je to prihvatljivo sa stanovista prosecne americke domacice, recimo Sare Pajlin
[ nemysis @ 07.10.2008. 09:32 ] @
Citat:
tdjokic: Ubuntu, bez konkurencije. Nije da je idealan, ali je najmanje los :-) .

Ništa nije idealno, svako koristi šta voli, zna. Mnogi koriste šta im dođe pod ruku. A Ubuntu šalje besplatno CD-e.

Ubuntu, Ubuntu, Ubuntu to mi dođe...

Ubuntu je user friendly, dobar za neupućenog korisnika.

Ako se dovoljno dugo priča jedna stvar onda ona postaje istina.

A inicijativa Ubuntu-a da "ujedini, usaglasi" glavne Distribucije mi je veoma sumnjiva.

Zar svi da koriste isti, sličan Linux? Gde je ona čar Linux-a da sve možeš uraditi na više načina? Dosta mi je Windows-a.

Citat:
tdjokic: A sto se tice dodavanja programa pod Synapticom, tamo je sve tekstualno, nista se ne kuca iz konzole, tako da je to prihvatljivo sa stanovista prosecne americke domacice, recimo Sare Pajlin :-)

I Synaptic-u moraš reći koje "Repositories" treba da koristi, zar ne? I da podesiš /etc/apt/sources.list

Ovo su bila moja podešavanja, dok sam koristio Ubuntu.

ls -l ./apt
total 904
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2007-05-02 21:20 apt.conf.d
-r--r--r-- 1 root root 625 2006-07-30 13:27 geole.info-apt-key.gpg
-r-xr-xr-x 1 root root 131 2005-12-07 02:44 key-cypher
-r-xr-xr-x 1 root root 84 2006-10-08 14:18 key-easyubuntu
-r-xr-xr-x 1 root root 134 2006-10-19 21:46 key-geole
-r-xr-xr-x 1 root root 130 2005-12-07 01:35 key-kubuntu
-r-xr-xr-x 1 root root 94 2007-05-06 15:18 key-medibuntu
-r-xr-xr-x 1 root root 241 2006-03-16 23:52 key-nerim
-r-xr-xr-x 1 root root 395 2006-11-24 13:35 key-noreply
-r-xr-xr-x 1 root root 136 2006-10-21 18:22 key-plf
-r-xr-xr-x 1 root root 168 2006-10-08 16:40 key-repos.knie.it
-r-xr-xr-x 1 root root 84 2005-12-14 09:46 key-secure-debian
-r--r--r-- 1 root root 108 2006-11-24 13:33 key-server
-r-xr-xr-x 1 root root 120 2005-12-07 01:57 key-seveas
-r-xr-xr-x 1 root root 91 2007-05-06 17:06 key-wine
-r--r--r-- 1 root root 26430 2005-10-12 23:59 kubuntu-packages-jriddell-key.gpg
-rw------- 1 root root 0 2007-04-17 07:21 secring.gpg
-rw-r--r-- 1 root root 1905 2007-05-06 17:05 sources.list
-rw-r--r-- 1 root root 2861 2007-04-27 10:04 sources.list-00
-rw-r--r-- 1 root root 1905 2007-05-06 17:05 sources.list-01
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2007-05-06 17:04 sources.list.d
-rw-r--r-- 1 root root 2393 2007-04-27 02:02 sources.list-orig
-rw------- 1 root root 1200 2007-04-27 09:57 trustdb.gpg
-rw-r--r-- 1 root root 400373 2007-05-06 17:06 trusted.gpg
-rw-r--r-- 1 root root 399197 2007-05-06 15:19 trusted.gpg~

Imaš i neke Web stranice koje ti automatski prave sources.list, ali ključeve moraš u konzoli da generišeš.

Ako može bez konzole...

Imam i Windows XP na nekim particijama i dd-ovan, tako isto sad čuvam Ubuntu, čisto da vidim kako sam pre radio.

Znam ima korisnika, koji uvek traže ima li nešto lakše, neki program, ali toga nema uvek. Prava čar je u konzoli.
[ tdjokic @ 07.10.2008. 10:14 ] @
Citat:
nemysis: Prava čar je u konzoli.
Za prosecnog korisnika, recimo nekog lekara, ekonomistu, penzionera-postara cija su deca otisla u Kanadu pa bi sa njima da se dopisuje i ostale ljude slicnih znanja IT-a to nije tako. Ti korisnici zele da im OS radi dobro, da se lako podesava i to je sve. Oni ne traze car. Ovde se trazi najjednostavnija distribucija a ne najzanimljivija ili najnaprednija u strucnom smislu ili ko zna sta.

Sto se tice Synaptica, ja to ne znam. Na pocetku sam se malo i bavio (pre 3 - 4 godine valjda) nekim podesavanjima u Linuxu svega i svacega a sada se trudim da se toga maksimalno oslobodim. Od kad koristim Ubuntu 8.04 nisam nista podesavao na taj nacin. Sve sto mi je zatrebalo je Ubuntu sam prikazao, naznacio da je to neki drugi softver ako nije bio iz njihovih ruku i sve u tom smislu. Ni jedan program mi ne nedostaje, sto god sam pozeleo bilo je moguce instalirati, odmah i jednostavno. Mozda je to bilo potrebno ranije, ne znam. Nema krahova, nema nestabilnosti, sve radi.

Konzolu prakticno ne koristim. Postoje fabricki drajveri za stampac Canon, koji se moraju instalirati pomocu konzole, ali se svodi na Copy&Paste njihovih uputstava i to je sve. Nista ne treba kompajlirati, menjati, podesavati.
[ nemysis @ 07.10.2008. 10:41 ] @
Citat:
tdjokic: Nista ne treba kompajlirati, menjati, podesavati.

Pa to mi liči previše na Windows. Click, click, click, finish. Ubuntu is great.
[ tdjokic @ 07.10.2008. 10:49 ] @
Citat:
nemysisPa to mi liči previše na Windows. Click, click, click, finish. Ubuntu is great.
A, ne - kod Windowsa je najpre plati, pa onda click, click, na odredjeni nacin, pod odredjenim uslovima, pa ne sme ovo, pa ne sme ono, pa kojekakvi virusi itd. Nije click, click, finish osnovna osobina Windowsa. A sam taj princip uopste nije los, ako je moguce da bude tako. Zar ti ne pravis tamo neke skriptice, bas zato da bi u buducnosti mogao samo da kliknes na njih i da ti one odrade niz komandi?
[ nemysis @ 07.10.2008. 11:18 ] @
Citat:
tdjokic: Zar ti ne pravis tamo neke skriptice, bas zato da bi u buducnosti mogao samo da kliknes na njih i da ti one odrade niz komandi?

Imam ja dosta skripti. To sam počeo još u Windows-u da radim. Sve dokumentiram, odakle mi i šta se tačno radi.

Ali sam sam ih napravio, a ne neko drugi. Volim da se mučim i da znam tačno šta radim.
[ combuster @ 07.10.2008. 13:12 ] @
Lol, jel vi opet to koji je linux najbolji :) Svaka cast za dokumentaciju nemesys, mnogo je vremena i truda ulozeno u to. A sada o preporuci linux-a pocetnicima recimo da je Ubuntu ipak najprikladniji, laka instalacija, dobar repo, jak community, ja evo kao korisnik Linux-a vec 10 godina nisam uspeo da instaliram gentoo. Da ga instaliram ej? To mi se nikad - NIKAD nije dogodilo i buduci da sam tvrdoglav eventualno cu da ga provalim. A gentoo svakako nije sistem koji treba preporuciti pocetnicima. Razumem ja tebe da smatras da je gentoo najkompletniji i sveobuhvatno sistem koji ce razviti sposobnosti linux korisnika do maximuma. Ali vremenom prijatelju... A do tada neka se pocne sa nekom live distribucijom koja ce navici korisnika na gnome i na kde pa tek onda da krene da brlja po konzoli. Nisu ista vremena kao nekad pa da pocinjemo od SCO-a, polako samo, zatrebace im nekad da kompajliraju program od source-a jer gotov paket nece postojati pa eto polako snalazenja po konzoli. Mozda cak bolji od Ubuntua za pocetak je openSUSE i Mandriva koji imaju yast i drake pa da im to pomalo lici na control centar u win-u, da im tranzicija lakse padne :D
[ Srđan Pavlović @ 07.10.2008. 13:16 ] @
Ubuntu. Verovatno ce vremenom i njegova podesavanja biti merge-ovana u nekakav vid
centralizovanog "kontrol-centra", mada i bez njega, i ovako kako je sada, podesavanja
su sasvim lako dostupna, samo nisu toliko centralizovana na jedno mesto (prozor*).
[ nemysis @ 07.10.2008. 19:09 ] @
Citat:
combuster: Svaka cast za dokumentaciju nemesys, mnogo je vremena i truda ulozeno u to.

Pa za samo pisanje i nije previše, ta fajlu sam počeo da se pišem u februaru ove godine, a sad samo dodajem. A truda i vremena sam stvarno puno uložio.

Citat:
combuster:  ja evo kao korisnik Linux-a vec 10 godina nisam uspeo da instaliram gentoo. Da ga instaliram ej? To mi se nikad - NIKAD nije dogodilo i buduci da sam tvrdoglav eventualno cu da ga provalim.

Pa sad kad imaš moju fajlu biće ti sve lakše. Instaliraj ga slobodno, neće te ujesti. Ali samo Live CD. Sad ću ti poslati novu dopunjenu verziju za Instalaciju i održavanje Gentoo-a.

Citat:
combuster: Nisu ista vremena kao nekad pa da pocinjemo od SCO-a, polako samo, zatrebace im nekad da kompajliraju program od source-a jer gotov paket nece postojati pa eto polako snalazenja po konzoli. Mozda cak bolji od Ubuntua za pocetak je openSUSE i Mandriva koji imaju yast i drake pa da im to pomalo lici na control centar u win-u, da im tranzicija lakse padne :D

Samo da ne požele da traže svuda kontrolni centar i suviše se naviknu na te Tool-ove, koje ja ne obožavam.

Dok sam ja prčkao po rc.config (stari SuSE) bilo je sve u redu. A čim sam slučajno startao YaST on mi je sve izbrisao, šta sam ja napisao. Zato sam i otišao u Slackware.

Ubuntu mi se nije sviđao, suviše je lako bilo sve u njemu, dok se držiš onog načina kako se normalno radi, ali čim hoćeš nešto više dolaze problemi. Na primer Ubuntu ne radi sasvim tačno po Filesystem Hierarchy Standard, što bi trebao svaki Linux da prati. On ide nekim svojim putevima.

Ovo što je bilo ovde ide u posebnu temu.

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 08.10.2008. u 16:17 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 07.10.2008. 20:49 ] @
Citat:
Dok sam ja prčkao po rc.config (stari SuSE) bilo je sve u redu. A čim sam slučajno startao YaST on mi je sve izbrisao, šta sam ja napisao. Zato sam i otišao u Slackware.

upravo tako :) - u susetu nikad ne znam kad nesto odradim "rucno" da li ce posle yast nesto da mi se mesa oko toga i izbrlja kako on oce...
[ nemysis @ 07.10.2008. 21:33 ] @
Najbolje onda uopšte ne koristi YaST.

Ručno je najbolje i najsigurnije. Što napišeš to ostane. Ne verujem nikakvim GUI-ma. Sve proverim šta su uradili, gde pamte i odmah osiguravam.
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 03:26 ] @
Ja ne vidim nista lose u GUI-ima koji dobro i jasno odradjuju posao.
Nesto sto pretenduje da bude user-friendly naravno treba da ima taj
GUI i da on bude vrlo jasan u pogledu onoga cemu sluzi (da budem iskren i meni
je lakse da samo misem stikliram recimo "PAL B - Standard" opciju u nekom prozoru, nego da otvaram
editor i upisujem u neki conf-fajl nesto pa snimam...)
- problem nastaje
ako GUI alat ili ne odradjuje posao kako treba (kakve sam samo salate od xorg.conf-a vidjao zbog toga),
ili ne postoje ZASTITNI
mehanizmi koji ce ti skrenuti paznju ako nesto rucno konfigurises da ce to
da bude u KONFLIKTU sa necim sto je odradio neki GUI alat (recimo suse-ov Yast).
Znaci da budem jasniji - oni koji prave GUI alate za konfigurisanje nekog konfiguracionog
fajla se osvrnu na samo jedan aspekt problema cesto - da umesto pisanja u neki
conf-file, mozes da klikces po prozorima i sve ti je lepo na engleskom. Medjutim,
cesto su lenji da napisu i deo koda koji ce da "pazi" da li se isti ti conf-fajlovi
menjaju na neki drugi nacin ili da od takve promene onda onemoguci.
Ovaj problem su cesto resavali (moglo se cesto videti po distroima koji imaju
"GUI" alate za neko konfigurisanje) - natpisima u samom konfiguracionom fajlu:
"Molim vas ne menjajte RUCNO sadrzaj ovog fajla!" (mislim da sam to vidjao po
xorg.confu suseta ili nekog drugog distroa ili fajla, sad se ne secam.

Po nekom mom misljenju GUI alati treba da postoje kako bi olaksali korisnicima
i pojednostavili neke stvari, ali isto tako treba da daju informaciju sta TACNO menjaju
i u kojim konfiguracionim fajlovima, kako Linux ne bi izgubio smisao, jer ako bismo se
prepustili u potpunosti GUI alatima a da pojma ne mozemo imati kako stvari rade iza
"kulisa", onda imamo samo drugi Digimon (windows*), a to nam valjda ne treba.

(moze postojati info dugme ili nekakav tool-tip pored svake opcije koja ce govoriti sta se tacno i gde upisuje,
onome ko ZELI DA ZNA)
[ _goThic_ @ 08.10.2008. 04:42 ] @
Ubuntu
Iako koristim win kao primary os, nekad se prebacim u lin (dual boot)...

1. dobro je ako konacno naprave neki najmasovniji centralizovan distro
2. gui je dobra stvar
3. neki bi trebalo da se vrate na pekom32
[ combuster @ 08.10.2008. 10:33 ] @
Taman sam hteo da napisem neko pametno pisanije ali sam sam sebe na pola sprecio. :D Ne isplati se...
[ jablan @ 08.10.2008. 11:57 ] @
Citat:
Kernel-1: imamo samo drugi Digimon (windows*), a to nam valjda ne treba.

Nego šta nam treba? OS koji će samo šaolin sveštenici umeti da koriste?

Korisnici kao ti i ovaj moderator samo štete razvoju linuksa.
[ Tyler Durden @ 08.10.2008. 13:20 ] @
Polako narode/jablane..... :)
Nema potrebe za flejmovanjem. Advocacy postoji za takve potrebe ;)
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 21:03 ] @
/edit: ustvari, u ravu je Tyler. Ne vidim potrebu da flejmujem, niti to zelim.
Ti si sa druge strane slobodan da pojasnis svoje stavove, Mladene.

A ja cu pokusati da pojasnim dodatno moje stavove, pa ako mozes odgovori
kulturno i argumentovano bez nepotrebnog uplitanja shaolin svestenika.

Jedna velika prednost Linuxa je sto je otvoren i moze se konfigurisati za vrlo specificne
potrebe. Ta prednost koristi se i kada je aspekt sigurnosti u pitanju.
Dalje, sa jedne strane imamo ljude poput nemysis-a koji ovu prednost koriste koliko
god je to moguce i trude se da pokazu drugima kako da je i oni iskoriste. Otpor prema
GUI alatima sam pokusao da objasnim slucajevima gde su oni traljavo napisani, i ne
odradjuju posao kako treba, te se ja licno, a vidim i neki drugi, ne bi prepustili njima
ako zelimo da sistem konfigurisemo onako kako smo zamislili, verovatno to ne bi uradio ni ti.
Ti ustvari, koliko sam razumeo, nazivas "shaolin svestenicima" ljude koji zele da imaju
kontrolu nad onim sta se i kako izvrsava na njihovom racunaru, i mislis da to "steti razvoju
Linuxa". Zapravo te ne razumem pa te molim da mi pojasnis.

Dalje, na temu: Ubuntu je ocigleno distribucija koja jasno PRETENDUJE da bude sto vise
olaksana za manje iskusne, i sto vise user-friendly distribucija. Ja licno nemam nista protiv
ovoga, cak to i zelim, sa tom napomenom da u svom tom "olaksavanju" koriscenja treba biti
veoma pazljiv i da se ima mera, da se ne ide na "ustrb" prednosti Linuxa i da se one losim
izvedbama nekakvih GUI alata ponistavaju. Zato sam vrlo spreman da razumem ljude poput
nemysis-a i njihovog nacina savetovanja ostalih, jer ukazuje ljudima na to kako stvari zaista
rade "ispod haube" (sto u Digimonu ne mozemo znati, sve je zatvoreno), a ako mislis da je sve
to "stetan uticaj na razvoj Linux-a", onda si mogao bar da se potrudis i pojasnis svoje stavove.

Mladene, nadam se da ces se sloziti da se potencijalna prednost Linuxa ogleda najvise u
cinjenici da ga je moguce dobro i precizno konfigurisati uz potpunu transparentnost onoga sto
se na racunaru izvrsava.
Kada sam rekao da nam "ne treba drugi windows", nisam mislio na
"lakocu njegovog koriscenja" - lakoca koriscenja je nesto sto niko normalan nece kritikovati, ALI ti bi
trebao znati CENU te lakoce, i da isto tako i na windowsu moras biti saolin svestenik ako hoces da
imas kontrolu (ako je to teorijski moguce u sistemu ciji je kod zatvoren) nad njim.

Pozdrav, Srdjan.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 08.10.2008. u 22:52 GMT+1]
[ nemysis @ 08.10.2008. 22:04 ] @
@Kernel-1

Tačno tako kao što si napisao mislim i ja. Kao da si mi iz duše govorio.

Koristio sam i User friendly Distribucije pa i taj Ubuntu, ali on nije zadovoljio moju želju za pronalaženje i kontrolu rada kompjutera ispod haube. Tako mi je Gentoo prirastao za srce.
[ jablan @ 08.10.2008. 23:01 ] @
@kernel: Imam utisak da je bolje što nisam video poruku pre nego što si je izeditovao... :)

Za početak, pročitaj naslov teme i pitanje koje je postavio čovek koji je otvorio. A onda pročitaj ovo:
Citat:
Ručno je najbolje i najsigurnije. Što napišeš to ostane. Ne verujem nikakvim GUI-ma. Sve proverim šta su uradili, gde pamte i odmah osiguravam.

I normalno da će onda čovek da digne ruke od instalacije Linuksa jer se našao neki nadobudni admin da namrači o tome kako je to najbolje kad se zasuku rukavi i sve što je GUI ne valja.
Citat:
Kernel-1: Ti ustvari, koliko sam razumeo, nazivas "shaolin svestenicima" ljude koji zele da imaju
kontrolu nad onim sta se i kako izvrsava na njihovom racunaru, i mislis da to "steti razvoju
Linuxa".

Ne, već ljude kojima je u interesu da to čime se bave uživa status crne magije i nečega jako komplikovanog, tj. bez potrebe mistifikuju nešto vrlo banalno.

Zamisli sledeću situaciju: pita čovek "koji je auto najjednostavniji za vožnju" i onda se nađe neki nadobudni automehaničar koji krene "ovi novi automobili, ne valja to ništa, kakav je to motor koji ne mogu da rastavim do najmanjeg šrafa i ponovo sastavim"? Kapiraš analogiju? Auto ne služi za to da se šteluje, sastavlja i rastavlja, nego da se vozi, kao što ni OS ne služi da bi se besomučno konfigurisao, rekompajlirao i apgrejdovao, nego da bi završavao ljudima posao. U ovom slučaju, kao što je lepo rekao čovek, za osnovne ofis aplikacije i internet.
Citat:
Zato sam vrlo spreman da razumem ljude poput
nemysis-a i njihovog nacina savetovanja ostalih, jer ukazuje ljudima na to kako stvari zaista
rade "ispod haube" (sto u Digimonu ne mozemo znati, sve je zatvoreno), a ako mislis da je sve
to "stetan uticaj na razvoj Linux-a", onda si mogao bar da se potrudis i pojasnis svoje stavove.

Nemam ništa protiv ljudi koji sve vole da rade iz konzole, ali takvi uopšte ne treba da učestvuju u temama koje se tiču desktop primene linuksa, jer svojim pristupom odbijaju nove korisnike. Desktop operativni sistem je all about GUI, i ko to ne kapira, treba da se bavi serverskom primenom linuksa, a ne da mrači naokolo.
Citat:
Kada sam rekao da nam "ne treba drugi windows", nisam mislio na
"lakocu njegovog koriscenja"

Aj sad opet pročitaj naslov teme. Čovek traži nešto što može lako da koristi, a ne nešto što može da konfiguriše i "ima kontrolu" do sitnih crevaca. A, na kraju krajeva, jedno uopšte ne isključuje drugo i, pored dežurnih 1337 mračnjaka, linuks ide u dobrom pravcu da postane i lak za korišćenje, a već smo apsolvirali i hiljadu puta ponovili da nudi apsolutnu kontrolu (ako to uopšte nekom treba, osim 1337 ekipi).
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 23:23 ] @
Ako si pazljivo citao temu od pocetka mogao si videti odmah da sam mu ja i preporucio Ubuntu, koga i ja koristim,
i kojim sam najzadovoljniji kada je Desktop primena u pitanju. 8.04 je dosta lak, imace odmah i multimediju i internet,
kao i na ovom 8.10 kada bude final, verujem.

Ono sa cime se ne slazem u tvom nekom generalnom stavu je da zelis PO SVAKU cenu da uprostis neke stvari koje po
svojoj prirodi nisu bas toliko proste. IP saobracaj nije bas tako prost. Ovde zaista nije cak ni toliko bitno da li se nesto
podesava preko konzole ili preko GUI-ja, bitno je da li osoba koja to podesava zapravo zna sta tacno radi.
Mislim da nemysis nece nikoga odvratiti od Linuxa, jer svako moze da proba Ubuntu i vidi sam koliko mu je jednostavan
ili ne, ali ce zato skrenuti paznju ljudima koji ZELE DA ZANJU vise da ponesto nauce.

Istina je da je nemysis malo uleteo sa svojim postom i da bi to moglo nekoga da uplasi, ali mislim da je i bolje
da imamo "do kraja" 50 ljudi u Srbiji koji ce bar nesto znati, nego 5000 "sekretarica" koje generise STAV "super
jednostavnost desktop upotrebe".

Za ono sto ovom decku treba (jednostavnost, multimedija, internet, office), spreman sam da pomognem
kada je Ubuntu u pitanju, od instalacije pa do podesavanja za multimediju, onoliko koliko ja znam, a znam
manje-vise dovoljno da meni to sve radi OK.

Citat:
Nemam ništa protiv ljudi koji sve vole da rade iz konzole, ali takvi uopšte ne treba da učestvuju u temama koje se tiču desktop primene linuksa, jer svojim pristupom odbijaju nove korisnike.

Citat:
..status crne magije i nečega jako komplikovanog, tj. bez potrebe mistifikuju nešto vrlo banalno.

pa nije magija, ali neke stvari su daleko od "vrlo banalnog".

A ja opet mislim da tvoj pristup "stetno utice na razvoj Linuxa", ono sto si ti meni (ili nemysis-u) pripisao. Jel treba
na jednom IT forumu generisati sekretarice i bezati od toga da se nesto nauci? GUI jednostavno predstavlja kompromisnu
zamenu za ono sto je bit ili srz Linuxa i njegove dobre strane, i ako to zanemarimo (a mislim da ne bi trebali), onda si ti
potpuno u pravu. Medjutim to treba raditi sa malo vise osetljivosti za pocetnike od one koju je pokazao nemysis, to se
slazem, ne zato sto ce neko biti mozda odbijen, nego sto pocetnik takav nacin izlaganja nije u stanju da shvati, i treba
objasnjavati na jednostavnijem nivou, a komplikovati stvari shodno napredovanju u znanju onoga ko je pitanje postavio.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 09.10.2008. u 00:51 GMT+1]
[ combuster @ 10.10.2008. 10:40 ] @
Nisam izdrzao a da se ne umesam.

Code:

sudo ufw enable
sudo ufw default deny
sudo ufw allow 11111

Hoces li mi reci da li ti je lakse ovo ili u windows firewall-u da podesavas rucno port za neki utility? Pa pobogu ljudi ni ta konzola nije nista strasno i za taj windows tupavi bi trebalo da poznajes strukturu fs-a, /windows/system32/drivers/etc da znas sta ti se tu nalazi ili makar ono sto je nekad bio /windows/command da uporedis sa /bin /sbin. program files sa /usr/bin i /usr/sbin... Nemam ja nista protiv gui alata da mi odradi odredjen posao, pa cak i neke home made 3rdparty konfiguracione skripte ali bre konzola je NEOPHODNOST svakom korisniku linuxa - bez nje se ne moze upravljati sistemom. Nije tu nista pod velom tajne - svako ko zeli moze da postavi pitanje na es-u.

E sad ne opravdavam ja u totalu nemesys-ovu filozofiju:

pro: Nauciti kako sistem funkcionise, sta se dogadja pri boot-ovanju, koji fajlovi treba da se edituju i koji su relevantni za boot sistema, tweak-ovanje linuxa prema tvojoj masini i potrebama, mogucnost da naucis puno i da pomognes drugima...

con: Komplikovanje nekih stvari bez preke potrebe - ako je uradjeno preko konzole ne mora da znaci i da je uradjeno bolje - ako je sve ok trebalo bi da je uradjeno isto onako kako je i preko gui alata. Ako nvidia gui za konfiguraciju xorg-a s*** xorg.conf to ne znaci da su svi gui alati njesra , na kraju krajeva i ja sam puno naucio tako sto mi gui alat izmeni fajl a ja napravio backup pre toga pa uporedio sta je ovaj uradio (mozda taj gui alat nece imati u nekom drugom distro-u a meni ce ta funkcija zatrebati)

U svakom slucaju napredni korisnici treba da poznaju i konzolu i gui kao svoj dzep ali da nove korisnike upucuju i ohrabruju da rade preko gui alata a da im u nekim situacijama gde im to ne pomaze pomognu za rad u konzoli i vremenom ce i n00b-ovi postati guru-i - svi smo mi nekad bili n00b-ovi samo taj proces za nekog traje duze - evo recimo za mene traje citavu vecnost :D :D :D
[ nemysis @ 10.10.2008. 11:15 ] @
Citat:
combuster
con: Komplikovanje nekih stvari bez preke potrebe - ako je uradjeno preko konzole ne mora da znaci i da je uradjeno bolje - ako je sve ok trebalo bi da je uradjeno isto onako kako je i preko gui alata. Ako nvidia gui za konfiguraciju xorg-a s*** xorg.conf to ne znaci da su svi gui alati njesra , na kraju krajeva i ja sam puno naucio tako sto mi gui alat izmeni fajl a ja napravio backup pre toga pa uporedio sta je ovaj uradio (mozda taj gui alat nece imati u nekom drugom distro-u a meni ce ta funkcija zatrebati)

Nvidia ima stvarno loš GUI, koristio sam i nvidia-xconfig, xorgconfig i video šta su uradili, i nešto od toga iskoristio. I ja pravim od GUI konfiguracija osiguranja, pa ako zabrljavi jednostavno vratim ili drukčije iskoristim.

Dok naprimer nvclock GTK je sasvim dobar.

Koristim i ja razne GUI-e (primer KMPlayer, gmplayer, Kaffeine, K3B, KinfoCenter...) pa tek kad vidim da ne rade kako treba ili kako očekujem, promenim ručno konfiguracije ili napravim na drugi način.

Jednostavno nisam bio zadovoljan kako su razni GUI radili konfiguraciju zaštitnog zida i zbog toga sam uradio od početka. Dosta dugo radio sam sa Guarddog-om, dok nisam primetio da su mi otvoreni Port-ovi koje sam u GUI-u zatvorio.

Ali šta da radim kad volim da vidim šta se radi ispod haube.
[ combuster @ 10.10.2008. 12:56 ] @
Ej, to je skroz ok, i ja isto proveravam sta rade pojedini gui alati, nego pricam sto se tice novijih korisnika ne treba ih stvarno plasiti pa cak i indirektno, kad je tema ovakve prirode " dajte mi jedan noob distro " onda treba coveku reci - ubuntu, mandriva, opensuse (nemojte se uvrediti, i freak-ovi i zaeloti koriste ove sisteme ali su za pocetnike najpristupacniji). Ne smes pocetniku preporuciti gentoo, jer kao sto sam rekao vec makar na mojoj makini livecd uopste nece da se instalira, probao sam sa obe revizije i nece, ili blokira installer pri instalaciji ili mu grub ne instalira kako treba, tek sam preko minimall install-a koji je vec puno komplikovaniji uspeo da ga instaliram, dakle gentoo pocetnicima nikako - obeshrabrice se u samom startu. E kada budu uradili svoj prvi compile pa kasnije prvi custom kernel i kada vec budu poznavali konzolu odlicno onda im se moze preporuciti gentoo kao zaista odlican linux distro ali za napredne korisnike... A flejmere napolje sa es-a :D
[ Body Bag @ 10.10.2008. 19:42 ] @
Poenta da je da linux donosi mogucnost izbora ;)
Dakle slobodan si da iz gomile distroa izaberes onaj koji odgovara tvojim potrebama
A naravno ima i ljudi koji zele nesto i da nauce a na samo da klikcu do besvesti pa ne vidim zasto ne bi postojali distroi kao sto je Gentoo
Kao hoce da dobro savlada linux taj treba da definitivno proba Gentoo-to je distro koji te na svakom koraku nauci nesto novo-secam se da kada sam davno probao linux drugi po redu mi je bio Gentoo posle Smorive(tada se zvala Mandrake)i ja sam tek tada naucio sta je to zapravo fstab
Posle savladavanja Gentoo-a svaki linux ce ti biti de facto maciji kasalj imao on GUI alate ili ne ;)
Iako ni sam ne bi preporucio Gentoo pocetnicima taj distro i pored svega ima nesporne prednosti-i dok se kod vecine drugih distroa menjaju izdanja kao na pokretnoj traci(te radi reinstall,te trt pa mrt,pa konfigurisi ponovo jer update kod vecine distroa nije bas uradjen kako treba)Gentoo je isto kao i Arch rolling release,instalira se brale jednom,konfigurise,nameste USE flagovi i gotovo sve za par dana-sve sto ti posle ostaje je da kucas emerge ;)
Nije da sam ja protiv klikete klik distroa ali smatram da pored njih treba da postoje i ovi drugi i da ne mora bas u svemu da se besomucno kopira Windoza-inace dzaba sloboda izbora

A to da je konzola teska je posebna prica koju obicno forsiraju Windoza advokati

Eto recimo npr. ja sam jednom trebao da kopiram (posto koristim Arch) /etc/pacman.conf u svoj home folder

E sada recite vi meni sta je brze-da kliknem jednom na dugme Up u Konqueroru,da opet kliknem na etc folder,pa da desnim klikom kliknem na pacman.conf(prvo da skrolujem do njega) pa onda Copy pa naznaci gde ces(opet par klikova)

Ili...

Da samo ukucam cp /etc/pacman.conf /home/mladen

cp je btw najosnovnija unix komanda nikakva visa matematika :)

I to je samo jedan primer-more stvari se moze uraditi brze/jednostavnije iz konzole-ali ne vredi postao je uvelike klik klik fetis koji cika Bili vec godinama propagira kao pojam user friendliness-a(al' malo sutra zapravo :P)
[ mkaras @ 11.10.2008. 19:30 ] @
Svi vi što zagovarate da se mora znati sve o OS-u koji se koristi odgovorite mi, ali detaljno, koja je razlika između TV-a sa katodnom cevi, LCD ekranom i plazma ekranom. Onda pređite na detaljno objašnjenje rada računara, naravno nemojte zaboraviti Bool-ovu logiku i OR, AND, NOR i ostala kola.
Da ne širim priču, za ogromnu većinu proizvoda koje svakodnevno koristimo ne znamo način pravljenja, funkcionisanja, pa onda sve to isto i za svaki materijal koji je ugrađen u taj proizvod. Ljudi ne može se sve znati, a i ne treba. Jedino što treba, je znati kako iskoristiti uređaj i to taman toliko koliko treba. Šta će meni kao knjigovođi da znam kako računar radi, važno je da znam ko zna. Deo onog što ja znam trampiću za ono što ne znam pa ćemo biti svi sretni i zadovoljni.
Naravno ne računam one koji su "birokratski tip", to su oni koji od svega što rade pokušavaju da naprave čudo koje samo ono mogu da izvedu. Zaboravljaju da je neuporedivo veći broj onih kojima računar koristi samo da obavi neki posao i da nešto stručnije od toga prepuštaju stručnjacima.
[ Srđan Pavlović @ 12.10.2008. 09:35 ] @
Code:
Zaboravljaju da je neuporedivo veći broj onih kojima računar koristi samo da obavi neki posao i da nešto stručnije od toga prepuštaju stručnjacima. 

Pa imas dve alternative. Ili da PLATIS STRUCNJAKA, ili da odvojis vremena i nesto SAM NAUCIS.
Obe zvuce potpuno razumno.
[ jablan @ 12.10.2008. 11:39 ] @
Citat:
Pa imas dve alternative. Ili da PLATIS STRUCNJAKA, ili da odvojis vremena i nesto SAM NAUCIS.
Obe zvuce potpuno razumno.

Imaš i treću. Da koristiš operativni sistem koji je jednostavan za korišćenje, pa niti moraš nešto da učiš, niti nekog da plaćaš.
[ Srđan Pavlović @ 12.10.2008. 12:35 ] @
Ni jedan OS nije toliko "jednostavan za koriscenje" da bi mogao da se koristi a da se
nema minimum nekog potrebnog znanja. Ne razumem od kuda toliki otpor prema toj cinjenici.
[ tdjokic @ 12.10.2008. 20:49 ] @
Citat:
Kernel-1: Ni jedan OS nije toliko "jednostavan za koriscenje" da bi mogao da se koristi a da se
nema minimum nekog potrebnog znanja. Ne razumem od kuda toliki otpor prema toj cinjenici.
Ti izgleda poznajes ili malo ljudi ili su svi pristojni. Poslao sam rodjaka* da izmeri neki profil, samo sirinu, dao mu i metar, otisao i izmerio - 4 cm. Ja mu kazem "Kupi mi jedan komad", donosi on - a ono 5 cm! Inace, covek je zavrsio srednju tehnicku skolu, pa neku visu, vozi auto, ima zenu i dvoje skolske dece, normalno se ponasa i sve to, i na kraju previdi ceo santimetar na duzini od 5 cm! A nije mu to jedini gaf, niti je on jedini u tome. E, zamisli sad njega, da mu kazes "Otvori terminal, pa onda ...", nema sanse! Mesecima im stoji pokvaren racunar, boje se da pozovu nekoga da im popravi "Ko zna sta ce da uradi?" i tako came u mraku, a svet juri napred. PONAVLJAM, NISU ONI JEDINI TAKVI, POZNAJEM IH JOS. Zalosno, ali istinito. Eto otkuda toliki otpor kod takvih, i kod nas koji takve poznajemo.

Rodjaci iz SAD mi uporno salju slike velicine preko 1 MB, a hladno bi mogli da ih smanje na manje od 0,1MB ali ne vredi - pricam i pricam i oni nikako da zapamte. A uglavnom imaju neko IT obrazovanje, ali opet ne vredi.

*) Ja zbog bolesti ne mogu iz stana nikako.
[ X-it @ 12.10.2008. 21:04 ] @
To za jednostavan sistem, jednostavno nije tako :)

Mislim tebi izgleda jednostavno da ga koristiš isto kao što nekom izgleda jednostavno da napiše najsloženiju fizičku formulu nastanka (u teoriji) materije i antimaterije, pa se sada on tebi čudi što i ti ne znaš tu teoriju i formulu, mislim kapiraš šta hoću da ti kažem? :)

Dakle za bilo šta, treba znanje, ko je iole pametan i ima želju za znanjem on će koristi Linux lako kao i Windows, i obratno.
[ Body Bag @ 12.10.2008. 23:32 ] @
Ma gdeee Windoze to je previse koplikovano bre
Citajuci ovde neke postove mogu da dodjem i do zakljucka da trzistu izgleda definitivno treba OS poput Symbiana koji moze da bude kriptican samo totalnim mentolima
A sada dosta vise off-topica-tema se zove koji je linux najjednostavniji a o ostaku svega i presipanju iz supljeg u prazno postoji krs tema na Advocacy-ju ;)
[ Srđan Pavlović @ 12.10.2008. 23:46 ] @
@tdjokic - ne razumem odnos onog mog sto si citirao i svog teksta. Zapravo nije mi jasno
ono sa poznavanjem ljudi i pristojnoscu i veza sa rodjacima. U svom postu sam zapravo
adresirao Jablan-a.

Citat:
jablan: Imaš i treću. Da koristiš operativni sistem koji je jednostavan za korišćenje, pa niti moraš nešto da učiš, niti nekog da plaćaš.

Da li su zaista iskustva iz prakese ovakva? Ko to ne mora da uci da koristi OS? Ova prica nema veze sa
realnoscu. Kako bre neko da koristi OS kada nema razliku u poimanju fajla i foldera (banalan primer)? Na kom to RUDIMENTIRANOM
nivou neko moze da "koristi OS a da nista ne nauci niti ikoga plati"? - ova prica lepo zvuci, onako utopisticki,
ali drustvo da se razumemo, bice da nije bas tako :) - dok sam pomagao nekim ljudima koji su posle 25 godina staza
presli sa kucace masine na racunar i windows i word.... mislim da ne treba da vam pricam iskustva...

/edit: @BodyBag - slazem se, ail tema je jednostavnost (kljucna rec), tako da se ovo moglo i ocekivati da rasparava ide tako kako ide.
[ tdjokic @ 13.10.2008. 02:19 ] @
Citat:
Kernel-1: @tdjokic - ne razumem odnos onog mog sto si citirao i svog teksta. Zapravo nije mi jasno
ono sa poznavanjem ljudi i pristojnoscu i veza sa rodjacima. U svom postu sam zapravo
adresirao Jablan-a.
Nisam video to za Jablana, ali je diskusija i inace u stilu "ko hoce da koristi racunar (OS), mora da uci upotrebu terminala, da se mane GUI-a itd." Zato sam naveo primer ljudi koji ne samo da ne znaju, nego misle da niko ne zna, pa kucni racunar trpe mesecima pokvaren, samo da ne bi morali da preseku i pozovu nekoga da to popravi. Meni je povremeno bilo smesno sta sve pise na Windows-u, ali mi je to sve manje smesno, kad vidim koliko ljudi ne razumeju. Nece nista da procitaju, nego radje pitaju "Sta da pritisnem da bi [odstampalo / poslalo mejl / itd.]" Ovde je generalno sramota uciti, jer time pokazujes da ne znas, sto je ovde "zabranjeno" - "Ajde ne davi, pa svi znaju kako se to radi." Zato vecina ovde ne kaze "kalkulator" nego "gigitron", jer svi uce jedni od drugih, ne daj boze da pogledaju u knjigu!

A cela prica je pocela tako sto je kao odgovor na pitanje iz teme pocelo da se nudi nesto sto je veoma jednostavno onima koji znaju (recimo Gentoo) i odmaj je usledilo obrazlozenje "Ko nece da uci, neka ne koristi Linux / racunar" a mislim da je to izvan teme. Neki ljudi nece (ili ne mogu da uce) i gotovo, hoce sto jednostavniji sistem.

Jos jednom sam pogledao ovo sto si rekao za Jablana i ponovo mi je palo u oci isto ono zbog cega sam i napisao ono sa rodjacima:

Citat:
Kernel-1: Ni jedan OS nije toliko "jednostavan za koriscenje" da bi mogao da se koristi a da se

Dakle, kao obrazlozenje od kuda toliki otpor prema ucenju.
[ jablan @ 13.10.2008. 10:47 ] @
Citat:
Kernel-1: Ko to ne mora da uci da koristi OS?

Naravno da svako mora da uči da koristi OS. Ali par vas pokušavate da time opravdate nepostojanje GUI alternative za nešto što radite kroz konzolu.

Drugim rečima, ti pokušavaš da nas ovde ubediš da nije bitno što ne postoji kvalitetan GUI za, npr, postavljanje rezolucije u Iksima, jer, jebiga, sve može da se postigne editovanjem xorg.conf, a ko ne ume, ko ga jebe, što ga mrzi da uči? E sve dok vlada takav stav udeo Linuksa će na desktopu tavoriti na nivou promila.
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 11:46 ] @
^^ Pa nije moj stav bas da ne treba da postoje kvalitetni GUI alati. Ne znam odakle si to zakljucio?
Ustvari, pocelo je time sto je nemysis rekao da "nista ne veruje GUI alatima", i ja to mogu potpuno da
razumem jer ODREDJENI DEO njih ili ne moze da obavi posao koji se kvalitetnije odradi rucno (preko konzole, ajd),
ili ga obavi traljavo, pa se opet ne mozes osloniti na GUI-i u potpunosti.

Citat:
Drugim rečima, ti pokušavaš da nas ovde ubediš da nije bitno što ne postoji kvalitetan GUI za, npr, postavljanje rezolucije u Iksima, jer, jebiga, sve može da se postigne editovanjem xorg.conf, a ko ne ume, ko ga jebe, što ga mrzi da uči? E sve dok vlada takav stav udeo Linuksa će na desktopu tavoriti na nivou promila.

Kernel-1 (evo moj citat iz Ubuntu 8.10 utisci - teme):

Citat:
Ja iskreno ne zelim ni da znam za Xorg.Conf - hocu da imam jednostavan GUI alat
za podesavanje sacice osnovnih stvari - rezolucije, boja, osvezenja, i to isto za
dodatni monitor ili TV na S-Videu, i nadam se da ce to resiti na sto bolji nacin.

[ jablan @ 13.10.2008. 15:45 ] @
Ok, dakle slažemo se. A da li se slažemo da je, kod različitih OS-eva, običan korisnik prinuđen da prepušta različite stvari stručnjaku, tj. na nekom OS-u može i sam da odradi neke stvari koje bi na drugom morao da prepusti mladom nadobudnom stručnjaku, za određenu nadoknadu (tipičan primer, setovanje rezolucije)? I nije li onda u interesu tom mladom stručnjaku da te stvari i dalje ostanu njegova vudu prćija, kako bi i dalje mogao da naplaćuje svoje "stručne" usluge?

Kao posledica svega navedenog, dosta korisnika bira da u startu plati za operativni sistem kod koga će potreba za stručnjakom biti manja, nego da dobije OS za džabe, pa da posle mora da prinosi žrtve vudu vraču i da trpi njegove 1337 mudrolije kadgod kupi novi komad hardvera.

E zato Linuks treba da teži da postane nalik Vindousu, što, opet da ponovim, ne podrazumeva ukidanje kojekakvih "naprednih mogućnosti, sigurnosti itd", ma šta one značile, dakle po pitanju jednostavnosti i user-friendliness-a. A koga ta pomisao sablažnjava, može što se mene tiče da ide u tri lepa /dev/null-a. ;)
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 17:14 ] @
Naravno da Desktop upotreba treba da bude usmerena ka sto vecoj jednostavnosti.
Ali ta jednostavnost koriscenja ima svoju cenu, i to si dobro primetio kod Windows-a ($).

Kod windows-a se prepustanje problema koje ne znas da resis drugima placa u dolarima,
a kad Linuxa se resavanje problema placa sopstvenim vremenom da se nesto nauci, pa ce
se svako odluciti za ono sta mu odgovara. Probleme ce resiti i jedni i drugi, samo sto ce ovi
drugi usput nesto i nauciti.

Jos jedan problem koji sam vec pomenuo je da je komplikovane stvari tesko pojednostaviti
a da se nesto ne izgubi. 20 litara vode ne mozes staviti u balon velicine kutije sibica. Cista entropija,
ne znam sta tu ima neshvatljivo.

Primer je podesavanje Firewall-a. Koliko "jednostavno" znanje neke osobe treba da bude a
da ona zna da podesi svoj firewall na windowsu da on zapravo odradjuje svoju svrhu?
Jeste, ima GUI, ali korisniku je isto da li klikce na check-boxove portova ili ih upisuje u neki
fajl, ako ne zna svrhu toga sto radi.
Siguran sam da postoji otpor onih koji zaista razumeju bit Linuxa da se na ustrb
kvaliteta i iskoristivosti potencijala ovog OS-a ide na nekakvo pojednostavljivanje za Peru
i Miku koji bi da imaju svoj Desktop za dzabe, a da to nije windows, a pri tome zele da ostanu
blissfully ignorant. Mislim da ce to tesko ici i, iako bih voleo da Linux Desktop bude laksi
za korisnike, nikad ne bih zeleo da to ide na stetu njegovih osnovnih vrlina.

Citat:
...kod koga će potreba za stručnjakom biti manja..

ovo za windows je mit. Windows "dummy korisnik" bez strucnjaka? Da, svakako...
...lepo je to negde pomenuo Nedeljko - stavis majmuna pred windows i on isprojektuje svemirki brod...
(ko zeli nek veruje da je windows tako lak, prijatno mu bilo u zivljenju te filozofije)
[ jablan @ 13.10.2008. 18:01 ] @
Citat:
Kernel-1: Kod windows-a se prepustanje problema koje ne znas da resis drugima placa u dolarima,
a kad Linuxa se resavanje problema placa sopstvenim vremenom da se nesto nauci,

A za šta rade Linuks administratori i konsultanti, leba ti? Za lovorike? Poenta je što instalaciju Vindousa može da obavi svaki bubuljičavi srednjoškolac.
Citat:
Jeste, ima GUI, ali korisniku je isto da li klikce na check-boxove portova ili ih upisuje u neki
fajl, ako ne zna svrhu toga sto radi.

E pa nije, ali ako ne vidiš fundamentalnu razliku između ta dva načina, džabe je objašnjavati.
Citat:
Siguran sam da postoji otpor onih koji zaista razumeju bit Linuxa

U jee! Zezam se sa Linuksom brat bratu više od 10 godina, pa nikako da ukapiram šta je ta "bit". Hajde, prosvetli nas!
Citat:
ovo za windows je mit. Windows "dummy korisnik" bez strucnjaka? Da, svakako...

Šta da ti kažem, poznajem sigurno 50-ak ljudi kojima računari nisu uža struka, a umeju sami da instaliraju Vindous i programe koji im trebaju i uspešno ih koriste u radu. A svih 10-ak ljudi koje poznajem, a koriste Linuks su svi odreda entuzijasti sa velikim strpljenjem. Na kraju krajeva, i taj Dimkovićev market share dosta govori...
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 18:48 ] @
Citat:
A za šta rade Linuks administratori i konsultanti, leba ti? Za lovorike? Poenta je što instalaciju Vindousa može da obavi svaki bubuljičavi srednjoškolac.

Rade isto za novac. Bojim se da me nisi shvatio. Imas dve varijante, da naucis sam ili da platis.
Isti taj bubuljicavi moze da instalira i Linux.

Citat:
E pa nije, ali ako ne vidiš fundamentalnu razliku između ta dva načina, džabe je objašnjavati.

E pa jeste mu isto (ja sam objasni zasto, za razliku od tebe koji samo tvrdis)

Citat:
U jee! Zezam se sa Linuksom brat bratu više od 10 godina, pa nikako da ukapiram šta je ta "bit". Hajde, prosvetli nas!

Bit Linuxa je njegova visoka konfigurabilnost (i transparentnost zbog otovrenog koda) koja podrazumeva znanje, a to sto ti to nisi ukapirao za 10 godina,
tu ja ne mogu nista, mozda ces ukapirati za 15-20...

Citat:
Šta da ti kažem, poznajem sigurno 50-ak ljudi kojima računari nisu uža struka, a umeju sami da instaliraju Vindous i programe koji im trebaju i uspešno ih koriste u radu. A svih 10-ak ljudi koje poznajem, a koriste Linuks su svi odreda entuzijasti sa velikim strpljenjem. Na kraju krajeva, i taj Dimkovićev market share dosta govori...

Ja tvrdim da ljudi koji "umeju" da instaliraju windows - umece da instaliraju i Ubuntu.
Skreni mi paznju na fazu windows instalacionog procesa koja je "jednostavnija" od one na Ubuntu-u.
Upisivanje username-a? Selektovanje vremenske zone?
[ calexx @ 13.10.2008. 21:08 ] @
Možda nije loš predlog da ovo nastavite u temi gde se piše o Linux vs Windows a da se ovo vrati onome od čega je počelo ako je to i dalje aktuelno. Taman sam hteo da napišem kakvo je moje iskustvo sa najjednostavnijim distribucijama ... kad pogledam ... niko ne piše o tome.
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 21:23 ] @
@celexx - pa evo ako ti mislis da se ovakva diskusija moze izbeci, onda daj definiciju
"jednostavnosti distribucije" - cisto da vidis koliko je ovde razlicitih glava i koliko ljudi
shvataju jednostavnost na razlicite nacine - do te mere da se jednostavnim smatra nesto
sto ima GUI-frontend, a komplikovanim nesto sto se radi u konzoli. Totalna glupost.
Moj odgovor je odmah na pocetku bio Ubuntu jer je stabilan (8.04), lak za instalaciju,
sam nudi resenja za multimediju koja su potrebna uglavnom svakom Desktop korisniku, itd.
A to sto pominjem Digimona je samo moj odgovor na FUD (sto bi reko Dimkovic) da je
on super-duper jednostavan, koji neko ovde pokusava da proturi kao fakat.
[ calexx @ 14.10.2008. 09:37 ] @
Ova poruka će sigurno da bude ono što ne bih voleo ali je red da napišem svoje mišljenje. :)

Kao prvo, definicija jednostavnosti distribucije zavisi od mnogo toga. Da li to interesuje nekoga ko je pre toga koristio Windows (svejedno da li ga je dobro znao ili je bio dummy korisnik) ili mu je to prvi susret sa nekim operativnim sistemom. Da li hoće da OS nauči da bi ga kasnije sam sređivao, dorađivao, znao svaki detalj ili planira da mu to bude samo okruženje pod kojim će da koristi neke svoje programe.

Ako je neko ranije koristio Windows, njemu je jednostavna distribucija ona koja uglavnom ima klik-klik rešenja. To je bolja varijanta i za one koji nemaju nameru da se upuštaju u detaljno upoznavanje operativnog sistema. Jednostavno, ljudi imaju svoje potrebe, posao koji završavaju na razne načine i bitno im je da to mogu da odrade. Ako je to u firmi, tamo bi trebalo da postoji admin koji mora da zna da reši neki problem vezan za OS.

Nekome ko nikada nije koristio komp je potrebno da to bude jednostavno ali i da ima nekoga ko može da mu pomogne dok ne nauči. Tu otpada svaka upotreba komandne linije ili editovanje .conf fajlova, bar dok taj neko ne odluči da li hoće da bude korisnik ili da nauči OS. Tu je GUI definitivno u prednosti. Prost primer, kada je kum kupio komp, instalirao sam mu tada aktuelan Windows 98. Pre toga mu je iskustvo sa kompom bilo par obrtanja solitera. Posle nedelju dana odem kod njega ... a tamo instaliran Windows 2000. Kaže da je hteo da proba, ubacio CD, čitao šta ga pita i lako stigao do kraja.
Sada su i Linux instalacije jednostavne, dovoljno je da se odgovori na nekoliko osnovnih pitanja i sve bude gotovo vrlo brzo.

Uglavnom, moje mišljenje je da je dobro da postoji upotrebljiv GUI. Komandna linija nije izmišljena za Linux, to je postojalo pre nego se on i pojavio. Valjda sve u Windowsu može da se odradi i iz komandne linije ali je meni veliko olakšanje bilo kada su se pojavili prvi dos alati. Pre toga sam radio na GCOS-u, tu je bio veliki posao da se promeni par slova u nekom txt fajlu a kamoli malo ozbiljnije (nije postojao screen editor). Onda se pojavio PC i ja posle nekog vremena nađem PCT, kasnije Norton Commander i na kraju Dos Navigator. Možda je nekome lakše da jedan fajl iz jednog foldera iskopira u neki drugi ali nisam siguran da je tako jednostavno da se iz foldera gde ima 50 fajlova iskopiraju 28 sa raznim imenima, ekstenzijama ili veličinama u neki proizvoljan. Baš me zanima kako to jednostavno uraditi iz komandne linije.

Da se malo vratim na naslov teme, poslednjih mesec dana sam isprobao dvadesetak Linux distribucija, skoro sve se lako instaliraju pa sam upoređivao koliko su kasnije upotrebljivi za mene kao nekoga ko poznaje Windows ali i korišćenje komandne linije. Suse je otpao pošto nije prepoznao grafičku, ostali su bili manje ili više (za mene) upotrebljivi a konačni pobednik je i dalje Mint. To je u osnovi Ubuntu kome je dodat kontrolni centar ali je meni nekako mnogo lakši od svih ostalih. Šta god sam zamislio je bilo jednostavno rešeno, većina pretraga me bacila na njihov sajt gde je ponuđeno dobro rešenje, sve što sam potražio je odmah nađeno i u startu je ponuđeno da bude instalirano. Skoro kao Windows (ajde sad malo pljuvanja po ovoj osobini ;)). Pre neki dan sam isprobavao novu Mandrivu pa sam ga malo zapostavio ali je ostao instaliran i koristim ga kad god mogu. Od ostalih će da se zadrži još Mandriva KDE mada sam se sad setio da Mandriva nije prepoznala moju zvučnu što joj je veliki minus.

Neka moja dodatna razmišljanja o Linux vs Windows i GUI vs komandna linija sam izostavio da ne bih baš mnogo otišao iz teme.
[ Ivan Dimkovic @ 14.10.2008. 09:56 ] @
Citat:
Kernel-1
Kod windows-a se prepustanje problema koje ne znas da resis drugima placa u dolarima,
a kad Linuxa se resavanje problema placa sopstvenim vremenom da se nesto nauci, pa ce
se svako odluciti za ono sta mu odgovara. Probleme ce resiti i jedni i drugi, samo sto ce ovi
drugi usput nesto i nauciti.

?! ?! ?!

Ne vidim zasto bi se pristup resavanja problema u Windowsu i Linuxu razlikovao - i za jedan i za drugi imas obe mogucnosti:

a) Da sam naucis kako nesto da resis
b) Da platis drugog da ti to uradi

Mogu da primetim da i na Windowsu i na Linuxu mozes naci obe vrste ljudi, samo sto normalno na Windowsu imas mnogo vise onih koji bi pre platili iz prostog razloga sto je to daleko zastupljeniji OS, i njega koristi mnogo vise ljudi - samim tim, i onih koji ne zele / ne umeju / nemaju vremena da - se bave operativnim sistemom.

Sto opet ne znaci nista - nadji bilo koji problem sa Windowsom, idi na google - i naci ces gomilu foruma u kojima ljudi pitaju isto pitanje. Sto znaci da ocigledno postoji mnogo onih koji ne bi da plate da im se resi problem, vec ga sami resavaju. Uostalom, cemu li sluzi Windows Resource Kit ;-)
[ vladared @ 14.10.2008. 13:10 ] @
Ivane,
mislim da nisi razumeo poentu. Ti windows u samom startu plaćaš, a samim time si platio to što se neko potrudiio da sve bude nekako lakše. Sve iza toga stoji. Ili ćeš platiti nekoga ili ćeš sam učiti... S' tim da je u Windowsu malo lakša postavka.
Kleko... Pardon, calexx... jesi li probao da ukucaš alsaconfig i tako probaš da pronađeš muzičku? U principu, neka bude recimo Mint, ali ima i gomila drugih linuxa koji su veoma jednostavni za instalaciju, koji imaju grafičke alatke za konfiguraciju svega i svačega (usput ako imaš ubuntu instaliraj nvidia drivere i okviru te instalacije nvidia-settings i dobijaš panel malte ne istovetan onome koji imaš u Windowsu za Nvidia grafičke kartice, gde sve ono možeš da podesiš npr.). Ni linux nije više ono što je nekada bio...
[ calexx @ 14.10.2008. 21:02 ] @
Ovo se odnosilo na novu Mandrivu, to sam ipak samo probao sa live CD-a pa nisam hteo da se dalje upuštam u doterivanje. Zvučna je ipak prepoznata ali kao neka sasvim treća i to mi nije bitan detalj, prvo proveravam neke osnovne stvari.
Mint je normalno prepoznaje i sve radi u startu. Prepoznaje i Ati grafičku (pa mi nvidia drajveri ne bi previše pomogli) kao x1300 ili kasniju što i jeste.
Da remiziram, Suse se zbunio sa grafičkom, znaš da sam probao 3-4 dana da to sredim, išao iz konzole, preko yasta, kucao sve i svašta i nije uspelo. Da je neka ezoterija pa da razumem ali da nema neke relativno osnovne grafičke ... Mandriva ne prepoznaje Terratec zvučnu i to verovatno nije problem da se sredi. Svi ostali (Ubuntu, Mint, Fedora ... u svim podvarijantama) prepoznaju obe kartice i zbog toga im ja dajem prednost. Pošto Mint skoro sve odrađuje bez nekog dodatnog zapitkivanja, ostaje za sada kao prvi, na drugom hardu će da bude Mandriva KDE i to bi bilo sve za sada. Ostali ponovo dolaze na red kada i oni ne budu ono što su nekada bili. ;)
[ Srđan Pavlović @ 15.10.2008. 04:01 ] @
Ja jos nisam probao Mint, ali posto je na Ubuntu 8.04 sve jednostavno i radi, nisam ni imao potrebu
za necim jos "jednostavnijim". Ja bih svima preporucio Ubuntu 8.04, a onda ako ni to ne zadovolji
kriterijum njihove jednostavnosti, da probaju i taj Mint kao krajnje resenje :)

Uglavnom vidim da se vecina ovde slaze oko SuSE-a, Ubuntu-a, Mint-a, Fedore, i to je otprilike to,
i vecina se odluci da odmah instalira nesto drugo ako mu jedna od tih ne prepozna odmah sama nesto od
hardvera, sto je uredu za pocetnika sto bi se mucio da uci, ako ce mu to neki drugi distro odmah prepoznati,
i ako on ne zeli da se previse udubljuje, vec da ima nesto sto odmah radi.

U slucaju da sve radi kako treba, i jedni i drugi ce imati uu 99% slucajeva GNOME ili KDE okruzenje
u kojima je sve 99% isto na svakoj od tih distribucija, mozda po neka ima neki svoj specefican alat,
ali to je to (yast, kontrol-centar, synaptic... sta god)
[ candiro @ 03.11.2008. 12:22 ] @
Ako i ja smem nesto da kazem...
Koliko sam ja shvatio, Linux je OS koji je napravljen na internetu, i koji je upravo na tom polju najjaci. Moje neko misljenje je da covek koji nema internet konekciju ili je na nekom sporom internetu, tj. modemu, nema svrhe da instalira bilo koji distro, sem ako nije mazohista pa da redom trazi ko ima paket koji je njemu potreban, dok je sa win .exe fajlovima sasvim drugacija stvar, njih ima na svakom koraku, * da se dopunim, ne samo .exe, vec i drajveri, razni update-ovi i sl.
Moj primer, instalirao Ubuntu 8.04 (klik-klik varijanta, po meni super stvar), otvorio odmah nakon toga konzolu, kucao sudo pppoeconf, time napravio konekciju, iz Synoptica instalirao sta mi je bilo potrebno od softvera koji mi je stvarno potreban, uklonio nepotrebno i evo koristim ga bez ikakve potrebe da bilo sta cackam i podesavam.
Ako se ikada odlucim da igram igre, to sigurno nece biti na njemu nego na win-u. Za sada Office radi, gledam online TV i slusam radio, Opera radi svoj posao perfektno, gledam filmove, slusam muziku...i ne znam za sta mi taj racunar treba jos...
Pozzz svima, bas sam se nacitao svega na ovih par strana, podrzavam vas sve, ali mislim da je samo par ljudi napisalo post koji nije off topic.
Topla preporuka za Ubuntu i to ovaj 8.04 jer ima 3 godine podrske (LTS- Long Term Support) i .deb paketi se instaliraju maltene isto kao i .exe, dvoklik, admin pass i to je to..
[ laki71 @ 07.11.2008. 23:24 ] @
Mislim da je ovo ono sto ti treba.

http://www.ubuntu-rs.org/forum...p?tid=6534&page=1#pid72910

Istina, instalira se sa Live DVD-a a ne sa CD-a ali zato dobijas oko 6500 programa. Dobro procitaj ovo a moj post je poslednji i govori o KNOPPIX-u. POZZ...
[ Rekla Kazala @ 08.11.2008. 13:07 ] @
Kao odgovor na temu "Koja je najjednostavnija distribucija Linuxa OS" moram i ja da se pridružim svima onima koji odgovaraju Ubuntu i njegovi derivati Mint, Kubuntu, Xubuntu.

Medjutim ovo nije bio razlog zašto sam se pridružimžio ovoj temi. Već odgovori nekih pojedinaca. Naime ima nekih koji tvrde da je loše to da bude jednostavno i click, click click. To možda je tačno za pojedince koje zanima kako nešto radi ispod haube, i imaju vremena da ne kažem godine na raspolaganju da nauče sve kako radi ispod haube. Samo bih te iste puriste hteo da pitam šta bi oni dali svojim zaposlenima da koriste na kompjuterima dok im čuka satnica? Dali bi to bilo Ubuntu ili Gentoo. Pa kad stane produktvinost preduzeća jer njih 10000 zaposlenih čaprka Gentoo konzolu i podučavaju se kako se xorg.conf podešava dok im ti plaćaš platu. Neverujem baš onda da bi Nemysis u tom scenariju postavio svojim zaposlenim Gentoo. Ako se tako gleda onda nema ništa lošeg u lakim i jednostavnim distribucijama gde korisnici ne moraju da čaprkaju po konzoli. Već da rade ono za šta su plaćeni, a ne da uče komande od kojih i onako nemaju nikakve koristi. Da me ne shvatite pogrešno, imam mnogo respekta prema nemysisu i njegovom znanju i svih ostalih. Medjutim vidim da nemate osnovno znanje tržišne ekonomije. Što lakše Linux bio to će više da se probije na tržište i da se širi. A tome nećemo biti zahvalni Gentoo već Ubuntu, SUSE, Fedora itd.

Srećno
[ Apatrid @ 08.11.2008. 17:32 ] @
Citat:
Rekla Kazala: Medjutim ovo nije bio razlog zašto sam se pridružimžio ovoj temi. Već odgovori nekih pojedinaca. Naime ima nekih koji tvrde da je loše to da bude jednostavno i click, click click. To možda je tačno za pojedince koje zanima kako nešto radi ispod haube, i imaju vremena da ne kažem godine na raspolaganju da nauče sve kako radi ispod haube. Samo bih te iste puriste hteo da pitam šta bi oni dali svojim zaposlenima da koriste na kompjuterima dok im čuka satnica? Dali bi to bilo Ubuntu ili Gentoo. Pa kad stane produktvinost preduzeća jer njih 10000 zaposlenih čaprka Gentoo konzolu i podučavaju se kako se xorg.conf podešava dok im ti plaćaš platu. Neverujem baš onda da bi Nemysis u tom scenariju postavio svojim zaposlenim Gentoo. Ako se tako gleda onda nema ništa lošeg u lakim i jednostavnim distribucijama gde korisnici ne moraju da čaprkaju po konzoli. Već da rade ono za šta su plaćeni, a ne da uče komande od kojih i onako nemaju nikakve koristi. Da me ne shvatite pogrešno, imam mnogo respekta prema nemysisu i njegovom znanju i svih ostalih. Medjutim vidim da nemate osnovno znanje tržišne ekonomije. Što lakše Linux bio to će više da se probije na tržište i da se širi. A tome nećemo biti zahvalni Gentoo već Ubuntu, SUSE, Fedora itd.

Uf, gdje ti ode...

Linux, sve distribucije, dozvoljavaju slobodu da se cini stosta, pa i da se ogranici sto korisnici mogu da rade.

Tamo gdje se Linux koristi na poslovnim racunarima, dvije su kategorije:
- oni koji razvijaju i zato imaju poprilicnu slobodu da cine sto im je ceif na njihovoj masini
- oni koji su korisnici kojima te slobode ne trebaju, vec im treba stabilnost.

Sa tim "tvrdjim" distribucijama, u preduzecu, postoji bar jedan covjek koji odrzava servere. On sredi masine koje se koriste i tu cackanja xorg konfiguracije nema, nema ni terminala. Radi, ma kako da se distribucija zove.

Ako se od korisnika ocekuje da sami svoje racunare odrzavaju, onda ih ni ne pitaj sto koriste, nego tjeraj anarhiju do kraja.

Ubuntu bas blista za kucne korisnike, gdje administratora nema niti ti treba. Kad dodje do koriscenja u poslovne svrhe... druge su neke distribucije i razmisljanja u igri (bez omalovazavanja Ubuntu)
[ Rekla Kazala @ 12.11.2008. 12:33 ] @
Izvinjavam se za offtopic ali mislim da je red da odgovorim na predhodni post.

Nisam ja izmislio ništa. Razumem pošto se nalaziš u Canadi da možda ne pratiš šta se dešava u Evropi. Pegueot/Renault grupa već je uvela 20.000 Linux desktop sistema i sad se čeka procena dali će ostatak da prebace na Linux. Francuska policija oko 70.000 je već usvojila Firefox i OpenOffice kao standard, sad se ispituje Linux desktop. Bavarska (Munchen i okružne opštine) ne znam tačno brojke takodje Linux desktop okruženja. Nemački univerziteti takodje Linux desktop. Holandija na državnom nivou i naravno opštinskom, prelazu na Linux desktop. Brazilski školski sistem sa 52 MILIONA učenika prelazi na Linux Desktop. U Japanu preko 1000 škola takodje. Rusija tek počinje svoje školstvo da preusmerava na Linux Desktop itd. itd. Za Kinu mislim da ne moram ni da spominjem, oni nameravaju da izbace 100.000 gotovih studenata godišnje specijalizovanih na Linuxu. Za Indiju gde je Red Hat najjači niko i nema neku konkretnu cifru (a ima ih "ko Kineza").

Kad se te cifre pogledaju onda niko živi ne može da kaže, da standard i jednostavnost nije dobro. Jer jednostavno nema toliko Linux administratora da pokrije te potrebe. Sasvim mi je jasno šta je dobro sa Linuxom i mogućnosti njegovog podešavanja po potrebama. Medjutim cifre same po sebi govore da je potrebno standarizovati i pojednostaviti.

Uostalom da nije tako ne bi se velike distribucije kao Ubuntu, Red Hat, Fedora, Mandriva i ostali dogovorili da koriste PackageKit http://www.packagekit.org/ kao zajednički standard za distribuciju svojih programskih paketa bez obzira bili oni rpm, apt ili šta već. Sve samo da bi se pojednostavilo i lakše probilo na tržište.

Hvala
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2008. 13:25 ] @
To mislim da bi bio vec veliki napredak - da postoje i dalje rpm, deb, itd. - ali da o tome sistem vodi racuna
i da je u stanju da instalira (po potrebi automatski konvertuje) sve sto treba, a da korisnik ima pred sobom
samo spisak aplikacija i da ne mora da zna koji tip paketa mu treba, za koju arhitekturu, itd... nego da napredni
paket menadzer sam prepakuje pakete uzimajuci u obzir medjuzavisnosti i mogucnost da se neki odabrani
program izvrsava na racunaru na koji se zeli instalirati.
Znaci sve je ovo i sad moguce izvesti, ali nije automatizovano i nema jednostavan GUI koji bi objedinio
sve sto je potrebno da korisnik ne misli na ono sto ne mora.
[ Rekla Kazala @ 12.11.2008. 13:31 ] @
Jeste baš o tome je pitanje samog PackageKit. Znači tu imaš GUI s kojim ubacuješ pakete bez obzira deb. rpm i šta već. Pogledaj njihov sajt, a Ubuntu već ima taj paket za instalaciju. Probao sam ga i radi bezprekorno već sad.
[ Apatrid @ 13.11.2008. 03:13 ] @
Citat:
Rekla Kazala:Nisam ja izmislio ništa.

Niko te nije ni "optužio" za izmišljanje. Suprotstavio sam se tvojoj procjeni što su prioriteti za poslovnu upotrebu.

Citat:
Rekla Kazala:Razumem pošto se nalaziš u Canadi da možda ne pratiš šta se dešava u Evropi.

Fakat, odavno sam na sjevernoameričkom kontinentu. Samo mi je profesija takva da na mojim poslovima Unix nikad nije ni "izašao iz mode", a "Linux" je bio i ostao zakoniti nasljednik raširenosti upotrebe.Silne hiljade Linux čvorova, za tvoju informaciju, davno prije tog "evropskog buma" su dospjele na radne stolove zaposlenih u Cisco Systems, po nekim procjenama danas skoro 60% novih projekata koji se pokreću u silikonskoj dolini je vezana za taj OS. Ja od Linuxa bukvalno živim, posao mi je da dignem u-boot, kernel i "držim" infrastrukturu na ploči.

Iduće godine će bit 20 godina od mog diplomiranja, da vrijeme kad sam radio u Pupinu uz studije uopšte ne računam. Za tih 20 godina maltene neprekinutog života u *nixoidnim vodama, ja sam samo dva puta imao "sudo" pristup. Prvi put da mogu da uradim insmod i rmmod za bagoviti modul simulatora koga sam tada koristio, danas zato što sudo pristup "formacijski" dolazi "principal" inženjerima. IT nema 24/7 podršku, ja i menadžer smo tu za sitnice gdje ljudima u našoj grupi zatrebaju root privilegije, a i to je uglavnom za ClearCase, a praktično nikad za stvari vezane za OS. To je jednom postavljeno i to RADI, nema što da se čačka.

Sem u vremenima kad sam radio kao serviser, nikad nije od mene zatraženo da instaliram operativni sistem na radnu stanicu. NIKAD.

Citat:
Rekla Kazala: Kad se te cifre pogledaju onda niko živi ne može da kaže, da standard i jednostavnost nije dobro.

Niko to nije ni tvrdio. "Standard" distribucije za poslovnu primjenu odavno postoji, i on se zove Red Hat Enterprise Linux. Možda i Novell, ali još uvijek ne i Ubuntu. Jednostavnost instalacije i grafički alat za upravljanje aplikacijama, perjanice Ubuntu dominacije korišćenja Linuxa "za po kući", uopšte nijesu od interesa za poslovnu upotrebu jer:
- Se instalacija radi jednom i vrijeme potrošeno da se napravi "deployment" CD je bizarno malo u poređenju sa satima kad će ta mašina raditi nešto drugo, a ne instalirati softver.
- Kad se radi deployment hiljade čvorova, visoka uniformisanost hardvera je norma. Firme kupuju mašine u serijama, ne jednu kod Žike "Kineza" na ćošku, a drugu da donese šef sa službenog puta po Tajvanu. Unaprijed se zna koji hardver treba da se prepozna i podrži pri instalaciji. Deployment se planira i drži pod kontrolom.
- Korisnici nigdje ne vide (ni na slici) aplikaciju kao što je synaptic (ili yum, ili adept), jer se na *nixoidima od kako je svijeta i vijeka ne toleriše da svaka šuša ima root nalog.

Ne omalovažavam Ubuntu (vidi sa strane što je na ovoj mašini). Ali i dalje tvrdim da penetracija Linux-a u poslovne domene VEZE nema sa jednostavnošću instaliranja OS i upravljanja aplikacijama koja je zaštitni znak Ubuntu.

[Ovu poruku je menjao Apatrid dana 13.11.2008. u 04:25 GMT+1]
[ nemysis @ 15.11.2008. 22:57 ] @
Citat:
Rekla Kazala
Medjutim ovo nije bio razlog zašto sam se pridružimžio ovoj temi. Već odgovori nekih pojedinaca. Naime ima nekih koji tvrde da je loše to da bude jednostavno i click, click click. To možda je tačno za pojedince koje zanima kako nešto radi ispod haube, i imaju vremena da ne kažem godine na raspolaganju da nauče sve kako radi ispod haube. Samo bih te iste puriste hteo da pitam šta bi oni dali svojim zaposlenima da koriste na kompjuterima dok im čuka satnica? Dali bi to bilo Ubuntu ili Gentoo. Pa kad stane produktvinost preduzeća jer njih 10000 zaposlenih čaprka Gentoo konzolu i podučavaju se kako se xorg.conf podešava dok im ti plaćaš platu. Neverujem baš onda da bi Nemysis u tom scenariju postavio svojim zaposlenim Gentoo. Ako se tako gleda onda nema ništa lošeg u lakim i jednostavnim distribucijama gde korisnici ne moraju da čaprkaju po konzoli. Već da rade ono za šta su plaćeni, a ne da uče komande od kojih i onako nemaju nikakve koristi. Da me ne shvatite pogrešno, imam mnogo respekta prema nemysisu i njegovom znanju i svih ostalih. Medjutim vidim da nemate osnovno znanje tržišne ekonomije. Što lakše Linux bio to će više da se probije na tržište i da se širi. A tome nećemo biti zahvalni Gentoo već Ubuntu, SUSE, Fedora itd.

Srećno

Normalno da bi u mom preduzeću sa 10000 zaposlenih na svim kompjuterima bio instalisan Gentoo.

Treba samo jedna xorg.conf koja radi i u njoj se na određenoj mašini samo podese

koja je grafička karta
koji je monitor (HorizSync i VertRefresh i još ponešto)

Verovatno bi svi imali iste grafičke od NVidia-a i Flat monitore. Pa tu nema ama baš nikakvih teškoća.

Mogli bi svi compjuteri u firmi da koristite iste distfiles (nfs rulez), pa niko ne bi morao duplo da skida i troši bandwith.

Postoje i alati koji na svim udaljenih Gentoo ili ostalim distribucijam rade simultano iste poslove. Pa se tako mogu centralno održavati kompjuteri u jednom određenom okruženju. To ja već radim na svojim kompjuterima, gde god se nalazili.

Gentoo uputstvo

emerge -a unison

emerge -a clusterssh

emerge -a tentakel

Nisam pre odgovorio pošto sam bio odsutan i samo ponekad bio na ES-u.
[ combuster @ 15.11.2008. 23:52 ] @
Huh gde ste vi otisli... Ono prema cemu se ljudi odlucuju koju distribuciju ce koristiti je najvise tip packet manager-a, redovni update-ovi i peglanje sistema kao i verzije software-a koje koriste. Naravno verzije povlace i pitanje podrske hardware-u koji korisnici guraju. Inace manje vise je sve isto, sistem u zavisnosti od sposobnosti korisnika se tweak-uje prema afinitetima.

Ja sam iako sam trenutno na ubuntu inace korisnik fedore a pre toga dok nisam imao net sam koristio mandrake/mandrivu dug niz godina. Neispeglanost fedore 9 me je naterala da privremeno predjem na drugu distribuciju ali se nadam da cu se za 10 dana kada cambridge izlazi vratiti na fedoru.

Priznajem da je ubuntu distro sa najjacom podrskom sto rezultira donekle i sa brojem korisnika i da je odlican desktop os ali kada bi recimo birao koji sistem da postavim u osnovnim/srednjim skolama postavio bih fedoru. Najjaci razlog za to je mogucnost da se neki task obavi veoma lako preko gui-ja ali i da u isto vreme mogu da otvorim konzolu i isti task obavim the hard way. Za ucenje je perfektan. Gentoo je vec za hard core user-e i ja osim inicijalnog setup-a preko koga mozes mnogo da naucis ne vidim neku prednost, ima i on dosta problema sa dep-ovima a blacklisted paketi mogu napraviti pravi haos upravo zbog zavisnosti (iako je ovo moguce overide-ovati).

Sto se poslovne primene tice najvise sam implementirao linux kao web i file server i podesavao kao gateway za windows mreze. Nisam imao prilike da ga instaliram u nekoj firmi kao workstation jer su se klijenti uvek oducivali za windows os najvise da bi izbegli dodatno obucavanje osoblja za rad pod linuxom i iz straha da im linux nece omoguciti da otvore odredjene formate tipa cdr, mdb i tome slicno.

A sto se tice primene linux-a u osnovnom/srednjem obrazovanju u srbiji, profan moj iz ICT-a Zivadin Micic je nastupao sa ovom idejom na takmicenju za najbolju tehnolosku inovaciju pre godinu dana i lepo je covek objasnio koje su prednosti svega ovoga (o ustedi budget-a da ne govorimo) ali nije naisao bas na odobravanje zirija koji iz ko zna kojih razloga nije bas bio naklonjen ideji da se bilo sta osim M$ aplikacija i OS-ova uci u skolama. Verovatno smo pametniji i od japanaca i od brazilaca a nasa vlada ima na raspolaganju mnogo veci budzet od nemaca i kineza sto se tice izbora os-a u drzavnim institucijama...
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2008. 01:15 ] @
Mozda nije mnogo, ali delom i ovo govori u prilog najjednostavnijoj distribuciji,
koja se, bar po prijavljenima, daleko najvise koristi:

http://linux.dootzky.com/

Hehe, mada onaj prijavljeni iz Shida za Ubuntu nisam ja (ne znam ko je),
tad sam bio na Slackware-u, pa sam njega prijavio :)

Btw, vidim u Fedori 10 da ce biti ukljucen PackageKit... sto je super...
Inace, poslednja fedora koju sam koristio je bila Fedora 8 i uopste
nije bila toliko losa, 9 me je razocarala, a za 10-ku cemo videti...

U pocetku sam nesto bio protiv Ubuntu-a, ali koristeci ga neko vreme sam se
navikao na njegovu lakocu, stabilnost, i uopste na zajednicu koja je dobra,
pa mislim da ga necu menjati tako lako... Fedora 10 bi morala da bude mnooogo
dobra da bih nju ostavio za stalno....

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 16.11.2008. u 02:29 GMT+1]
[ nemysis @ 16.11.2008. 11:04 ] @
Citat:
combusterGentoo je vec za hard core user-e i ja osim inicijalnog setup-a preko koga mozes mnogo da naucis ne vidim neku prednost, ima i on dosta problema sa dep-ovima a blacklisted paketi mogu napraviti pravi haos upravo zbog zavisnosti (iako je ovo moguce overide-ovati).

Po meni Gentoo nema ama baš nikakvih problema sa zavisnostima, a ako se neka i javi normalno u roku od dan dva do jedne nedelje se to sredi.

Šta je blacklisted to se može i zaobići i instalirati.

Baš sam juče tako instalisao truecrypt, amd64codecs i realcodecs. Nikakav problem.

Pa postoji i revdep-rebuild koji to automatski rešava a ako ne može što je retko, može se nešto i staviti u package.mask, to jest instalisati neka druga verzija koja radi.
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2008. 19:38 ] @
Citat:
combuster: Gentoo je vec za hard core user-e i ja osim inicijalnog setup-a preko koga mozes mnogo da naucis ne vidim neku prednost.

Slazem se - onaj ko zna dobro da se snadje u Gentoo-u, znace i u ostalim distribucijama.
Ali stvarno mislim da nema smisla da se Gentoo preporucuje kao "najjednostavnija" distribucija, pogledajte
samo temu koju je topovao nemysis, i sam proces instalacije Gentoo-a, a onda uporedite sa instalacijom
Ubuntu-a.
Ja se apsolutno ne slazem da je Gentoo jednostavan, ali verujem da je dobar, no isto verujem da se svaki drugi
distro moze podesiti podjednako dobro ukoliko znas.
Kada kupim sebi laptop, verovatno cu da konsultujem nemysis-a koji je vec dobar poznavalac Gentoo-a
da mi pomogne da ga instaliram skroz kako treba, jer bih voleo da na laptopu imam brz, neopterecen,
dobro konfigurisan i apsolutno siguran sistem. Medjutim, na desktopu ostaje Ubuntu, jer mi tu treba
samo jednostavnost, a ostale stvari (brzina, sigurnost, podesavanja) su omogucena na sasvim dovoljnom
nivou koliko meni treba.

Citat:
Mulaz:
inace mislim da nema lepseg nacina od nekog live cd-a, particije, stage3 i portage, chroot, kernel, network i lilo, i onda reboot u svez cist sistem :)

I sa ovime se apsolutno slazem, cisto da cistije ne moze biti - ali ovo je daleko od jednostavnog.

Citat:
Nemesys: Za komande ti ne treba više od 2 sata a početno prevođenje, pošto nije uspelo preko Live CD, će trajati dan dva, zavisi od mašine i koje sve komande daš.

Ipak, mislim da vecina ljudi ne zeli da instalira sistem 2-3 dana, vec 20 minuta, bez "2 sata kucanja komandi"

Ovde je tema jednostavnost, pa prevazidjite vase licne potrebe ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 16.11.2008. u 20:50 GMT+1]
[ Apatrid @ 18.11.2008. 03:41 ] @
Citat:
combuster: Huh gde ste vi otisli... Ono prema cemu se ljudi odlucuju koju distribuciju ce koristiti je najvise tip packet manager-a, redovni update-ovi i peglanje sistema kao i verzije software-a koje koriste.

Ljudi, ne firme. Kad ti i ja instaliramo na svojoj kucnoj masini (ili, svojim kucnim masinama, svejedno), onda sve to itekako igra.

Redovni update? Ne pamtim da sam na poslu imao masinu, ni na Windows, ni na Linux, kojoj je ta opcija (da sama sa mreze skida najnovije patcheve) ukljucena. IT (koji ikakve veze s mozgom ima) ne vjeruje ni Microsoftu, ni Red Hat, nikome do Bogu, hoce da oni prvo probaju patcheve, da vide da li prave probleme sa aplikacijama koje su firmi bitne, pa tek onda rade update. Cak i kad izadje "emergency" patch, nesto sto "gori" da se sto prije dostavi na masine korisnika. Da mi skrka N cvorova neki patch?

Citat:
Kernel-1: Ipak, mislim da vecina ljudi ne zeli da instalira sistem 2-3 dana, vec 20 minuta, bez "2 sata kucanja komandi"

Pa to paradoks i jeste. Ja sam Gentoo dugo vozio, dan danasnji mislim da je idealna distribucija za embedded igrarije, "dic Linux po prvi put", cross-compiler-e, toolchain-e i takve gadosti, ali mi ne bi palo na pamet da radim deployment u firmi zbog DRUGIH razloga, ne zbog "instaliranja sistema 2-3 dana". Najvazniji od tih drugih razloga je sto je Gentoo previse "leading and bleeding edge", sto njegov "stable" nije vidio "s" od Debian "stable", banalno receno. Cinjenica da se nijesam proslavio kad sam dizao SELinux je drugi razlog. Ima jos, ali drugom prilikom, ne bih o Gentoo vise nego kao o primjeru.

Tacno je da prevodjenje traje danima, ali to bi se radilo JEDNOM, na administratorskoj masini/masinama i dio je testiranja (koje se radi, ko misli na duze od 5 minuta). Od prevedenog softvera (ako nije do besomucnosti optimizovan, a to administrator mnogo masina uraditi nece, sem ako mu hardver bas nije uniforman) se naprave binarni paketi (koje emerge podrzava) a onda ce ti administrator utrcati i ostaviti cron job da se update pokrene negdje u gluvo doba noci, da se sto manje opstrukcije korisnicima pravi.

Sto se duzine instalacije tice, za poznati hardver (sto je u firmi odreda slucaj) napravicu ti Gentoo koji se za 5 minuta instalira, nista da ga ne diras. Nikakav problem. Automatizovano particionisanje, raspakuje se tar arhiva i direktno stage4 rkne na disk. 5 minuta funkcionalni box. Tako ne Gentoo, SVAKU distribuciju. Kakvo crno prolazenje kroz menije i instalaciju? Tar je keva.

Stvari su sasvim drugacije kad se radi poslovna primjena. Te evropske firme sto dizu Ubuntu na hiljade cvorova su razmisljale o tome da ce lakse nac administratore koji imaju iskustva sa tako popularnom distribucijom, mozda zato sto vjeruju da im je veca vjerovatnoca da ce korisnici imati predznanja, sto imaju povjerenja u dugotrajnost Canonical-a, takva nekakva razmisljanja.

Ne zato sto se lako instaliraju aplikacije i sto ima automatski update, jer ni jedno ni drugo nijesu faktori. Tojest, ja se nadam da nijesu.
[ Srđan Pavlović @ 18.11.2008. 04:48 ] @
Ja sam spremio u jedan folder Gentoo-2008.-r1, SysRescue-CD, i novi kernel tar (2.6.27-6, tako nesto),
i kada budem zaista imao nekoliko slobodnih dana na raspolaganju mozda se odlucim da to sve probam...
Mada, iskreno, za moje potrebe Ubuntu je zakon, a ovo sve eventualno probam u edukativnke svrhe...
... mada ko zna, mozda mi se i svidi... i Ubuntu mi se u pocetku nije svidjao, dok nisam stavio 8.04 koji
mi se bas svideo, a sada i 8.10.

(malo Getnoo install - jednostavnosti - http://www.youtube.com/watch?v=6XbEJoR-ypo&NR=1 :)))

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 18.11.2008. u 06:38 GMT+1]
[ combuster @ 18.11.2008. 16:32 ] @
Ma ja kad sam video na utube lika koji je malo ubrzao snimak ali proces instalacije gentoo-a i boot-ovanje posle instalacije sa sve download-om stage3 tarball-a i kernela - samo sam rekao sebi a neces ti bolje od srbina ! :D Instalirao sam ga i ja dok si reko keks, za 3 sata sam podigao gentoo. :D E sad ono sto je mene mucilo je xorg i gnome koji su se download-ovali (sa prekidima) i kompajlriali 2 dana i na kraju sam video da po njegovim trenutno secure (ne blacklisted) paketima meni xorg nece da se podigne zbog loseg drajvera za intelovu graficku. E tu sam prso.

@apatrid

Nisam mislio na firme vec na regularne user-e, firme se malo redje odlucuju na serverske edicije linuxa koje su free, pre tu padne neki redhat, suse ili cent... A sto se update-ova tice tu si skroz u pravu, kada nesto radi, ne treba popravljati. I ako izadje neki patch gleda se da li je on potreban za trenutnu konfiguraciju i namenu servera a i oni svakako ne update-uju generic kernel-ove jer ih naprosto nemaju :D
[ Rekla Kazala @ 19.11.2008. 01:22 ] @
Ćao drugari :-)

Tema mi je prirasla za srce samo tako. Žao mi je što nisam mogao da učestvujem češće. Mislim da je na svom mestu da se i ja predstavim da bi me ljudi bolje shvatili i moj nedostatak Srpskog jezika. I ja sam živeo 40 godina u inostranstvu bez mogućnosti/interesa da se naučim Srpskim jezikom. Srpski mi je tek treći jezik po znanju i vrlo često dodje do toga, da moram da prevodim u glavi sa Švedskog ili Engleskog na Srpski. Ako razumete moju muku onda se nadam da recimo Apatrid neće se ljutiti na moje prostakluke :-) Nisam želeo da kažem da si me optužio, već je ispala zbrka u "prevodu" kod mene. Ponavljam da imam mnogo respekta prema svim ovde na forumu. Stim naravno da ako je tema "koja je Linux distribucija najjdenostavnija" onda nažalost ne mogu da prihvatim Gentoo i nemysis-ovo rešenje.

Ako ćemo da se držimo lake i jednostavne distribucije onda je to Ubuntu sad trenutno, hteli mi to ili ne. Ja koristim XP baš zbog tog što "sve radi" bez nekih čaprkanja. Ne okrivljujem Linux za nedostatke drivera i nekih profesionalnih programa. E sad moja je želja i nada da kad tad, će i Linux dostići taj nivo. Da možemo recimo da instaliramo programe bez obzira koji su paketi u pitanju (PackageKit) da postoji podršku drivera i naravno da postoji podrška profesionalnih programa za Linux.

Nemojte molim vas samo da mi spominjete kako Kernel taj i taj ima bolju driver podršku od Viste ili šta ti ja znam. Takodje bi vas zamolio da preskočite neke tamo Wine ili druga postojeća rešenja kako ubaciti Win programe da rade pod Linuxom. Znači ja pričam o native instalaciji recimo Adobinih programa direktno u linuxu. O native instalaciji igrica direktno pod Linux. O driverima (Wifi) koji su propetarijalni ali se ipak instališu automatski prilikom prve instalacije. Driveri svih proizvodjača štampača All-in-one a ne samo HP itd. itd. Koje još muke da napomenem? Webcam? Mislim to je priča za sebe.

Kao što vidite ja jesam za Linux i najviše bi voleo da se rešim Microsofta i njihovih licenci, gde oni ne odgovaraju za svoje propuste i greške a korisnik je uvek kriv i bez prava. Medjutim ne vidim u skorijoj budućnosti da će to da se desi. Koliko god Linux bio dobar sa njegovim različitim distribucijama, toliko sam sebe kolje zato što nema neki standard. Ovde naravno pričam o privatnim/kućnim distribucijama a ne RHEL ili SUSE koji nemaju veze sa ovom temom.

Hvala
[ Apatrid @ 19.11.2008. 03:08 ] @
Citat:
nemysis:Mogli bi svi compjuteri u firmi da koristite iste distfiles (nfs rulez), pa niko ne bi morao duplo da skida i troši bandwith.

Ako za to riješenje nijesi dosad čuo, pod hitno pretraži forum (Gentoo forum, naravno), ključna riječ je "http-replicator". U portage je, a bolje je riješenje od nfs za takve stvari. NFS koncept "padne" kad dvije mašine pokušaju da skidaju jedan te isti paket (koji dotad ne postoji), http-replicator i u toj situaciji transparentno "dijeli" to što je skinuto i skida samo jednu kopiju dok se to odvija.

Brže se instalira, eleganije se integriše (usmjeriš kroz /etc/make.conf sve radne stanice da im je to jedan-jedini mirror), jedina mana mu je potreba da se poradi na sigurnosti, jer je to, u suštini http proxy. Mašina koja je http-replicator je, naravno, istovremeno i rsync mirror za portage, tako da su sve "institucionalne" potrebe time prekrivene.
[ combuster @ 20.11.2008. 00:43 ] @
@ rekla kazala

Citat:
Nemojte molim vas samo da mi spominjete kako Kernel taj i taj ima bolju driver podršku od Viste ili šta ti ja znam. Takodje bi vas zamolio da preskočite neke tamo Wine ili druga postojeća rešenja kako ubaciti Win programe da rade pod Linuxom. Znači ja pričam o native instalaciji recimo Adobinih programa direktno u linuxu. O native instalaciji igrica direktno pod Linux. O driverima (Wifi) koji su propetarijalni ali se ipak instališu automatski prilikom prve instalacije. Driveri svih proizvodjača štampača All-in-one a ne samo HP itd. itd. Koje još muke da napomenem? Webcam? Mislim to je priča za sebe.

Izvini drugar, ja na ovo moram da ti odgovorim. Ti znas da pod Win-om mozes da teras GIMP, OO, Pidgin i sl. Zasto? Zato sto su opensource i zato sto se lako portuju za windows i zato sto je sto se GUI-ja tice dovoljno instalirati GTK i Javu pod win-om. E sad zar se ne kosi malo sa logikom da se Adobe prodaje za Linux. Znas i sam da programi koji se debelo naplacuju pod Linux-om i ne prolaze bas dobro. Nego kad budu ovi iz adobe-a ul-ovali source code i binaries pakete u svoj linux repo-a e to ce biti lepo... Dakle to sto ti pricas se nece desiti nikad, nego ako volis Linux zadzebi photoshop nego prihvati gimp i sl a ako ti je bas hitno zbog posla da bas mora da ti odradi nesto win uvek mozes da pod virtualbox-om instaliras 30-day trial win i photoshop da ti odradi posao bez taint-ovanja licence :D A za igrice plati Cedegu i opusteno.

A za Ubuntu si u pravu, to je jedan poprilicno user friendly os koji je ja mislim najjednostavniji linux ever, mada nije i ne treba da bude izbor linux guru-a jer je oko nekih stvari poprilicno automatizovan i cak ti i ne dozvoljava da radis neke stvari "the good old way" A I MRZIM SISTEME GDE TI NE DEFINISES ROOT PASSWORD !!! Mislim mozes ali nije po default-u enable-ovano... :D Jer znas, da se ne desi ko u mintu, sudo root - please enter password - just hit enter - root privileges :D A znas na kom se sistemu bazira Mint. Mada da je najpopularniji idi na distrowatch i widi...

Pazi nema goreg adiktovanog lika na igrice od mene. Gori sam od svakog narkomana. I igram igrice. UrbanTerror. E da rekao sam igrice u mnozini. I sudoku. Eh da i Starcraft pod wine-om (imam originalan Starcraft da ne bude zabune). Sta ce mi digimon.

@apatrid

Pa jel proxy ili nije, sto je problem da se digne proxy u firmi ako je frka zbog bandwith-a, neka povlaci iz cache-a sve sto moze.

http://www.aboutdebian.com/proxy.htm

Naravno mr. nemesys odradite firewall za ovaj proxy inace nadrlja doticna firma koja koristi ovo :D
[ Apatrid @ 20.11.2008. 05:20 ] @
greska, izvinjavam se.

[ Apatrid @ 20.11.2008. 05:27 ] @
Citat:
combuster
@apatrid

Pa jel proxy ili nije, sto je problem da se digne proxy u firmi ako je frka zbog bandwith-a, neka povlaci iz cache-a sve sto moze.

Ovaj, kako bih ti kazao ... namenski proxy. Proxy surogat sa dovoljnom funkcionalnoscu za taj specificni posao. Cache management je mnogo primitivniji, time otvoreniji da administrator moze da definise strategiju ciscenja starih verzija kakvu kakvu vec hoce. Ili da doda, na primjer, binarne pakete da postanu vidljivi ostalim cvorovima. Ovo je veoma jednostavno rijesenje, "pravi" proxy nekako dodje overkill i uglavnom se dize kad hoces da radis proxying svega...

A mozda je najpostenije reci da je koriscenje te karabudzevine dio Gentoo folklora (ili ja mislim da jeste).

[ Body Bag @ 21.11.2008. 15:09 ] @
Vidim par strana pre se pominje Package Kit
Heh ma kakva revolucija,nemojte biti smesni-ja sam imao prilike da koristim doticni u Fedori 9(gnome frontend)i mogu da zakljucim samo da je za sada-njesra
Bagovito,neintuitivno i nije htelo da detektuje mrezu system vide vec za tu svrhu koristi network monitor applet sto je po meni van svake pameti i toliko je na mene ostavio utisak da sam ga sa zadovoljstvom obrisao i vratio se na Yumex ;)
Ali ajde da ne budem prestrog-projekat je prilicno mlad :)
Koliko sam ja procitao u pitanju je samo frontend koji bi navodno trebao da unificira ostale GUI frontendove za popularne package alatke uz neke extra sitnice ali nista sto bi te nateralo da batalis recimo uobicajena distribucijska resenja ;)
Slican projekat btw vec postoji odavno i zove se Smart i-prilicno je dobar :)

http://labix.org/smart

Ali ne vredi-mora da se izmislja topla voda i da se bespotrebno rasipaju resursi-sve nesto imam utisak da ce Package Kit doziveti slicnu sudbinu kao Yast For Debian ili CNR(za ovaj potonji je bila situacija otprilike tipa-tresla se gora,rodio se mis ;))