|
[ toplim @ 08.10.2007. 20:31 ] @
| Imam Intel Celeron 1,7 GHz 448 mb ram, 2 Hd 40gb +160 gb,integrisana grafika ,maticna MS 7104,wireless Asus kartica
Razmišljam da predjem kompletno na neki linux ili paralelno sa win xp sp2.
Nameravam da koristim net, programe za obradu grafike i zvuka, messenger,da instaliram server na localhostu zbog probavanja cms paketa,web dizajn, muzika i većinu standarnih stvari,da gledam filmove...
Moj razlog za prelazak na linux je taj sto sam cuo da bolje iskoriscava hardverske resurse,znaci brzi je od windowsa,hocu da imam vise otvorenih programa i da lako prelazim iz jednog u drugi,da ima manje cekanja i kocenja... Da li to linux moze da mi pruzi i koja distribucija je naj ok za mene?
Da li je linux zaista brzi?
Meni je sad u glavi neka fina grafika,desktop lep, puno opcija,pokretni padajuci meni,transparencija,perfektno i sve se pokrece u roku od 1 sekunde...jel to moguce...? |
[ anon139614 @ 08.10.2007. 21:39 ] @
Pa sto se tice mashine radi ce bez problema vecina distribucija, e sad koju ces da izaberes zavisi od tebe,
Da je bolji linux to si u pravu ali ono sad providni meniji i sve to je isto moguce, ali sad da ti mashina radi ko neka nova to ne moze bash ali jeste dosta brzi i ima mnogo manje bagovanja.
[ jorganwd @ 08.10.2007. 21:46 ] @
Moguce je, predji. 3d ti nece raditi sa tvojom integrisanom grafickom.
[ sasa_vu @ 08.10.2007. 22:03 ] @
Za pocetak koristi paralelno i Win i Linux, dok se ne naviknes malo na rad u Linuxu. Valjalo bi ti da malo progooglas koji sve programi postoje u Linuxu a tebi trebaju za rad, i da li ti odgovaraju. Sto se izbora distribucije tice, najbolje ti je da skines neki live cd i da lepo pokrenes na kompu bez instalacije i vidis kako i sta. Pa ako ti se taj distro svidja, onda ga instaliraj.
[ Comrade @ 08.10.2007. 22:12 ] @
Moze sve to lepo da ti radi samo ako dodas jos RAM memorije (isto kao na windows-u).
Ja ti savetujem da probas. Back-up-uj vazne podatke i eksperimentisi.
[ mr_pingvin @ 08.10.2007. 23:58 ] @
Ja sam imao istu mašinu kada sam pre 3 godine prelazio na linux i od tada su stvari toliko napredovale da to nije normalno. Sad kad pogledam šta sam koristio prosto mi je smešno i ne mogu da zamislim šta će se sve izdešavati u naredne 3 godine. Pređi slobodno nećeš zažaliti. Samo nemoj mnogo da očekuješ od tvoje mašine..
[ fade @ 09.10.2007. 10:43 ] @
Moja iskustva su pozitivna.Presao sam na Slackware,grafika je bila slicna,s tim sto se KDe mogao doterati da izgleda 10x bolje,ako ti je toliko stalo do toga.Imas sve sto si zamislio,samo naravno da ce to trositi memorije.Uglavnom,jedino sto mozes sigurno da ocekujes,to je brzina,meni je linux pri prelasku radio duplo brze nego windows,sada sam vec navikao,pa mi isto :(
[ zoran_dojkic @ 09.10.2007. 11:48 ] @
Citat: toplim:
Razmišljam da predjem kompletno na neki linux ili paralelno sa win xp sp2.
Paralelno. http://www.elitesecurity.org/t174094
[ toplim @ 09.10.2007. 17:11 ] @
Hvala na savetima. Koji linux ima najvise drajvera,razmisljam da instaliram Mandrivu ali ne znam da li ima drajvere za wireless Asus karticu a i ostale standardne komponente. Da ne bude narucim Mandrivu, cekam 3 dana da stigne postom,platim,konfigurisem 30 sati i onda vidim da nema drajvere i sta sam uradio...:)
[ tdjokic @ 09.10.2007. 18:17 ] @
Citat: toplim: Hvala na savetima. Koji linux ima najvise drajvera,razmisljam da instaliram Mandrivu ali ne znam da li ima drajvere za wireless Asus karticu a i ostale standardne komponente. Da ne bude narucim Mandrivu, cekam 3 dana da stigne postom,platim,konfigurisem 30 sati i onda vidim da nema drajvere i sta sam uradio...:)
Zasto narucujes, zar nemas mogucnosti da sam skines i narezes? Inace, Mandriva mozda i nije najbolji izbor, u zadnje vreme su malo popustili. U svakom slucaju, poseti sajt www.distrowatch.com, tamo imas malo more Linux-a, sa raznovrsnim informacijama o njima.
Zasto bi konfigurisao 30 sati? Odmah mozes videti ima li drajvere ili nema. Ako nema, onda se oni mogu od nekud skinuti i instalirati. Verovatno bi o ovom tvom konkretnom uredjaju mogao da se informises na nekom forumu, pocev od ES-a pa dalje.
Licno mislim da je vrlo dobro da se pocne sa Live Linux-om, da malo probas. Ovaj tvoj nacin moze da bude vrlo uspesan ili da te vrlo razocara, zavisi od niza okolnosti, ali je na neki nacin malo "grlom u jagode".
[ toplim @ 09.10.2007. 19:21 ] @
Ok, ali meni je takodje vazno da se sistem brzo startuje. A ne kad upalim komp trebam da gledam crni ekran sa ucitavanjem datoteka to mi je malo trulo, posto nisam non stop za racunarom a nekad mi treba nesto recimo na netu i hocu da to bude sto brze od trenutka paljenja kompa pa do google-a a isto da pruza vece mogucnosti grafickog stelovanja, znaci da ja namestim desktop kako volim slicno kao neki programi za windows sto rade. Znaci da bude sto brze,kompaktno,lepo ali i da postoje za taj distro dosta programa koje mogu instalirati.
[ SerbianRenegade @ 09.10.2007. 19:51 ] @
Moze pitanje da ne otvaram novu temu.....
Zeleo bih i ja da predjem na Linux.Konfiguracija je sledeca:
Procesor AMD Sempron, 1684 MHz (10 x 168) 2400+
Naziv matiène ploèe Abit KV7 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Chipset na matiènoj ploèi VIA VT8377 Apollo KT600
Sistemska memorija 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Grafièka kartica SAPPHIRE RADEON 9250 (128 MB)
Zvuèna kartica VIA VT1616i @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Tvrdi disk HDS722580VLAT20 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Optièki ureðaj PIONEER DVD-RW DVR-112D
ADSL modem Huawei MT882
Koristio bih Linux samo za posao-obrada grafike,ali ne znam kako bih bez Photoshop zato sto sam navikao da radim u njemu.
Na linuxu ima Gimp ali da li je dovoljno mocan kao Photoshop i da li bi bilo komplikovano preci sa Photoshopa na Gimp?
Da li neko isto radi grafiku na Linuxu i kakva su iskustva.....izvinjavam se ako sam offtopic
Hvala
[Ovu poruku je menjao SerbianRenegade dana 09.10.2007. u 21:13 GMT+1]
[ VRider @ 09.10.2007. 22:03 ] @
@toplim: Ako trazis "Linux da sve bude kao Windows", onda koristi Windows. Ako zelis da koristis Linux, probaj. Odgovara ti? Nastavi da ga koristis. Ne odgovara ti? Izbrisi ga i zaboravi da si ga ikada i imao. Sada imas Live distribucije, virtuelne masine i jos 100 nacina da vidis da li Linux ono sto zelis ili ne.
@SerbianRenegade: Imas Gimp i za Windows. Instaliraj, probaj, pa ako ti je ok, onda razmisljaj o prelasku na Linux. Ako ne, ne gubi vreme.
[ Salgeras @ 09.10.2007. 22:28 ] @
@SerbianRenegade:
sto se tice Photoshop-a, na Linuxu postoji jedan sjajan programcic pod imenom Wine, koji predstavlja emulator windows programa..Izmedju ostalog, moze da potera PhotoshopCS2: http://appdb.winehq.org/object...hp?sClass=version&iId=2631
Citat: toplim: Ok, ali meni je takodje vazno da se sistem brzo startuje. A ne kad upalim komp trebam da gledam crni ekran sa ucitavanjem datoteka to mi je malo trulo, posto nisam non stop za racunarom a nekad mi treba nesto recimo na netu i hocu da to bude sto brze od trenutka paljenja kompa pa do google-a a isto da pruza vece mogucnosti grafickog stelovanja, znaci da ja namestim desktop kako volim slicno kao neki programi za windows sto rade. Znaci da bude sto brze,kompaktno,lepo ali i da postoje za taj distro dosta programa koje mogu instalirati.
Da li bih bio suvise subjektivan kada bih rekao da je Slackware ovde pravi izbor? :)))
[ ptak 13. @ 09.10.2007. 22:33 ] @
Svakako u pocetku koristi paralelno Windows i Linux dok se ne naviknes a kasnije teraj na Linux-u jer je jedan od veoma dobrih operativnih sistema po meni najbolji.
Ja imam oko 50-ak verzija Linuxa pa ako hoces mogu ti poslati moj katalog i ti izaberi bilo koju verziju i ja cu ti je pokloniti jer je Lin ux besplatan a i ja ga dajem Free.Znaci ako hoces da dobijes od mene besplatno linux javi se na [email protected] ili [email protected].
Pogledaj moje postove na temi razmena Linux distribucija.
Pozdrav od Nikole ! ! !
[ vladared @ 10.10.2007. 04:38 ] @
Zanimljivo mi je da apsolutnim pocetnicima niko nije preporucio PCLinuxOS (trenutna verzija je 2007)!?!
Slackware posle gentooa je najbrza distibucija, ali zaboga mi pricamo o apsolutnim pocetnicima, tako da definitvno PCLinuxOS.
[ Salgeras @ 10.10.2007. 19:42 ] @
Nemojte mi zameriti na malom off-topicu:
@vladared,
i ja sam bio apsolutni pocetnik, ali se nisam dao pokolebati izjavama tipa: "batali to, nije to za pocetnike".. Ja bas smatram suprotno: ako zaista zelis da naucis linux, a ne cisto da nadjes alternativu za windows, uzmi neku ozbiljnu distribuciju, i ne odustaj na prvoj uzbrdici.. Slackware je bio moj pocetak, nemam nameru da ga menjam, i uopste mi nije zao onih silnih sati provedenih u provaljivanju gde-sta-kako.. (i ne, nisam mazohista:)))
@toplim,
prvo odluci sta zelis sa linuxom. Da li je to samo kao alternativa windowsu ili zelis da se posvetis tome? Kao sto vidis, ovde vazi poslovica: "koliko ljudi, toliko cudi" :), svi cemo ti reci drugacije.. Zato , kao sto su VRider i tdjokic rekli, uzmi prvo live distribucije, pa probaj..Pa instaliraj nekoliko razlicitih na hard, igraj se sa jednom 15-20dana, pa promeni.. mislim da ces tako najbolje naci onu koja ti "lezi"..
Da bismo izbegli raspravu, da zakljucimo: svaka distribucija je dobra na svoj nacin, sve zavisi od licnih afiniteta :)))
[ absBeg @ 13.10.2007. 17:34 ] @
s obzirom na tvoja "mala" ocekivanja, sanse su 99% da ces se razocarati. djevojka mi ima isti comp i linux joj ne moze raditi to sto ti hoces. a jos ima jacu graficku. stovise, u mene je duplo jaca konfa, pa sam upravo jutros namjestao kernel da mi se brze prozori otvaraju iz stanja minimiziranja.
moj savjet je da spustis ocekivanja, predjes na linux, instaliras LAMP i igras se sa CMS-om. Mogu ti garantirati da ce raditi stabilno, imat ces tonu editora i programa pri ruci (klik and install), ali pri radu sa grafikom osjetit ces mozda 10-20% ubrzanje u radu u odnosu na Win. Ta nije Linux JAVA OS sa marsovog vozila
[ VRider @ 13.10.2007. 18:00 ] @
Namestao si kernel da ti se prozori brze otvaraju iz minimiziranog stanja? 
E, hvala ti, ulepsao si mi dan... 
[ caiser @ 13.10.2007. 21:38 ] @
Jos kad bi uspeo da nastimujes kernel da firefox ne jede ovoliko memorije pa da dobijes po jednu pljesku od svih nas. :)
[ ljubak @ 13.10.2007. 23:03 ] @
Citat: absBeg: pa sam upravo jutros namjestao kernel da mi se brze prozori otvaraju iz stanja minimiziranja.
Znam da ovo nije tema razgovora, ali bi bilo jako lepo da nam malo bolje objasniš šta si to radio sa kernelom ne bi li ubrzao unminimize prozora ?????????
[ absBeg @ 14.10.2007. 09:17 ] @
Citat: ljubak: Znam da ovo nije tema razgovora, ali bi bilo jako lepo da nam malo bolje objasniš šta si to radio sa kernelom ne bi li ubrzao unminimize prozora ?????????
Citat: caiser: Jos kad bi uspeo da nastimujes kernel da firefox ne jede ovoliko memorije pa da dobijes po jednu pljesku od svih nas. 
Citat: VRider: Namestao si kernel da ti se prozori brze otvaraju iz minimiziranog stanja? 
E, hvala ti, ulepsao si mi dan... 
@VRider
Nisam ovo ocekivao od tebe
Ne znam sta je tu nejasno, niti cudno. Ocekivao sam da svi citate vijesti i da vas je barem pola naletjelo na ovaj zanimljivi clanak kao i ja. Inace bih se mozda preciznije izrazio. Mozda...
http://rudd-o.com/archives/200...eels-slow-and-how-to-fix-that/
Nije nikakav hakerski spoduhvat, ali radi. I sigurno ne zasluzuje infantilne komentare...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2007. 11:48 ] @
A ja vec mislio da u opcijama kod kompajliranja kernela (conf) ima opcija
"Enable faster minimize (Experimental)" :))
@pokretac teme:
Ja neko vreme malo na SuSE-u, malo na Slackware-u, utisak je da je Slackware brzi
(ali nesto malo), verovatno da znam bolje da podesim, bio bi jos brzi. SuSE je odlican,
lak je ukoliko se prelazi sa windowsa. Sad je izasao novi, SuSE 10.3, pa mozes i to
probati.
[ VRider @ 14.10.2007. 13:26 ] @
@absBeg: Sledeci put budi precizniji. I meni si zvucao kao da si rekompajlirao kernel. 
Inace, sada kad sam pogledao u RSS agregatoru, imao sam i ja link ka tom clanku, jedino sto Linux Today zatrpava sa tako mnogo trash linkova, da je taj prosao potpuno neopazeno.
Ja sam problem sa sporim otvaranjem minimiziranih prozora resio ovako na sledeci nacin:
damir@phoenix:~$ free
total used free shared buffers cached
Mem: 1555836 1517080 38756 0 120900 810080
-/+ buffers/cache: 586100 969736
Swap: 506008 32916 473092
damir@phoenix:~$

[ Tyler Durden @ 14.10.2007. 14:10 ] @
Suptilno :-)
[ VRider @ 14.10.2007. 17:23 ] @
Sto bi rekao Dule Savic - "Sljaka kao leptir..." 
[ BBS @ 16.10.2007. 21:37 ] @
debeli off:
@VRider
Molim te napisi BB code odnosno kako dobijas crnu pozadinu sa zelenim slovima
[ niceness @ 16.10.2007. 21:57 ] @
[ w3bl0rd @ 16.10.2007. 23:04 ] @
moj odgovor na temu je DA
[ BBS @ 17.10.2007. 11:32 ] @
@niceness
Zahvaljujem
[ pisac @ 24.10.2007. 14:06 ] @
Citat: toplim: Ok, ali meni je takodje vazno da se sistem brzo startuje. A ne kad upalim komp trebam da gledam crni ekran sa ucitavanjem datoteka to mi je malo trulo, posto nisam non stop za racunarom a nekad mi treba nesto recimo na netu i hocu da to bude sto brze od trenutka paljenja kompa pa do google-a a isto da pruza vece mogucnosti grafickog stelovanja, znaci da ja namestim desktop kako volim slicno kao neki programi za windows sto rade. Znaci da bude sto brze,kompaktno,lepo ali i da postoje za taj distro dosta programa koje mogu instalirati.
Moj najdobronamerniji savet za tebe i tvoje potrebe je: ne prelazi na linux.
1) Linux se mnogo duže startuje od Windowsa. Znači, tvoj bitan uslov nije ispunjen, čak naprotiv.
2) Desktop, prozori, i fontovi (naročito fontovi) su ružniji.
3) Za skoro svako instaliranje drajvera ima da se porodiš.
4) Nije brži od Windowsa.
Jedino što se uklapa u tvoje zahteve jeste to što zaista možeš da ga podešavaš kako god hoćeš, i da imaš izgled kakav god hoćeš.
Inače, najbolje za tebe je da instaliraš Windows 2000 professional. To je najbolji OS koji je Microsoft napravio, a radi dosta brže od XP-a i redje se zaglupljuje.
Ja planiram da uskoro da se vratim na Win2000, ovaj experiment sa XP-om koji koristim već godinu-ipo je pokazao upravo ono što sam i mislio: gubljenje vremena i uzaludno rasipanje kompjuterskih resursa.
[ Apatrid @ 24.10.2007. 15:49 ] @
Citat: pisac:4) Nije brži od Windowsa.
"Brži" je malo generička kategorija, postavlja se pitanje što se to mjeri i da li se porede kruške i jabuke.
Ako li se o nekakvom "uprosječenom" korišćenju računara radi (mreža, muzika, video, takve stvari) onda se ne bih složio. Linux zadovoljavajuće trči na mnogo "slabijim" (što procesorska brzina i "snaga", što količina memorije) računarima nego ekvivalentni MS operativni sistemi. I brz je ka' zmija, ko hoće brzinu da ganja i sredi grafičko okruženje s tom namjerom.
Da se razumijemo, Gnome ili KDE, out-of-the-box na distribuciji "X", naročito bez compiza i sličnih igrački, nijesu "linux".
[ pisac @ 24.10.2007. 16:02 ] @
Ja sam dao savet u skladu sa onime što je pokretač teme hteo da postigne instalacijom Linuxa. Znači, kada "instalira Linux", neće dobiti to što je želeo.
[ fade @ 24.10.2007. 16:16 ] @
Ovaj pisac je veoma strucan u isticanju nekih loshih osobina linuxa.Da li ce mu se pre javiti kernel panic ili BSOD? Instaliraj windows,zbog glupog whql-a ne mozes pola stvari da pokrenes,sve programe moras da platis( da smo u nekom normalnom svetu),kada ti neki program zakuca,cekas 5 minuta da ga sistem "ubije".Imas preko 600 distro-a,neki se butaju sporije,neki brze,hocu reci,sve je podlozno promeni,za razliku od windowsa.Kada neki program nece da raadi,on samo da neki glupi error,i to je to,dok na linuxu dobijes detaljne logove.
1.Startuje se malo duze,ali ima slucajeva kada se xp startuje po 2-3 minuta...zavisno od os-a,administratora i mashine.
2.Desktop i prozori nisu ruzniji,kde kao i gnome su veoma podlozni promeni,i mozes ih namestiti da izgledaju kao macos,sto windows moze samo sa nekim programima,koji se opet, placaju.
3.Instaliranje drivera je svedeno na 2-3 komande,ili u nekim distroima na wizarde koji to odrade preko gui-a
4.Jeste brzi od windowsa,imas li ti neki dokaz da nije? Kada sam instalirao slackware 10.1 bio sam iznenadjen.Sa 2.ghz procesorom i 256 mb rama os je jurio kao lud,otvarao sve u trenu,bio sam mnogo iznenadjen brzinom.
[ sasa_vu @ 24.10.2007. 16:27 ] @
Citat: 1) Linux se mnogo duže startuje od Windowsa.
Jesi li probao Vistu mozda? Da ne pricam o XP posle odredjenog vremena, instalacije i deinstalacije programa.
Citat: 2) Desktop, prozori, i fontovi (naročito fontovi) su ružniji.
Pa sad, to je stvar licnog ukusa, ali u svakom slucaju mozes sve da podesis kako tebi odgovara. Kao sto si i sam rekao
Citat: zaista možeš da ga podešavaš kako god hoćeš, i da imaš izgled kakav god hoćeš.
Citat: 3) Za skoro svako instaliranje drajvera ima da se porodiš.
Da, npr u Ubuntu, kliknes restricted drivers, stikliras svoj driver i eto ga. Stvarno tesko, nema sta.
Citat: 4) Nije brži od Windowsa.
Brzi je dosta od Windowsa. Nije mi samo jasno odakle ti ideja da je sporiji Linux???
I na kraju da se podsetimo sta je hteo pokretac teme
Citat: Moj razlog za prelazak na linux je taj sto sam cuo da bolje iskoriscava hardverske resurse,znaci brzi je od windowsa,hocu da imam vise otvorenih programa i da lako prelazim iz jednog u drugi,da ima manje cekanja i kocenja.Meni je sad u glavi neka fina grafika,desktop lep, puno opcija,pokretni padajuci meni,transparencija,perfektno i sve se pokrece u roku od 1 sekunde.jel to moguce...?
Tako da je odgovor-da.
[ Apatrid @ 24.10.2007. 17:32 ] @
Citat: pisac: Ja sam dao savet u skladu sa onime što je pokretač teme hteo da postigne instalacijom Linuxa. Znači, kada "instalira Linux", neće dobiti to što je želeo.
OK, onda je definicija kriterijuma po kojima se mjeri brzina ovo:
Citat: Nameravam da koristim net, programe za obradu grafike i zvuka, messenger,da instaliram server na localhostu zbog probavanja cms paketa,web dizajn, muzika i većinu standarnih stvari,da gledam filmove...
Sem serverskog dijela za koji nijesam siguran što su MS ekvivalenti, niti sa njima imam iskustva, ja tvrdim da je linux brža platforma za sve ostalo pobrojano, te da će se razlika osjetiti na računaru koji je opisan u početnoj poruci na ovoj temi.
[ pisac @ 24.10.2007. 20:14 ] @
Citat: sasa_vu: Jesi li probao Vistu mozda? Da ne pricam o XP posle odredjenog vremena, instalacije i deinstalacije programa.
Ja sam naveo šta preporučujem: Windows 2000.
Citat: sasa_vu: Da, npr u Ubuntu, kliknes restricted drivers, stikliras svoj driver i eto ga. Stvarno tesko, nema sta.
Odlično. Klikni tamo na drajver za integrisane zvučne kartice (ALC883 i ALC660) na ASUS P5VD2-X i P5VD2-MX SE, i vidi molim te da li zuji kada koristiš mikrofon. Ako ne zuji, onda mi reci koji je to drajver pa da ga instaliram i na mojim Linuxima ovde. Uzgred, imaš li neki savet za mene zašto nisam nijednom uspeo da instaliram Ubuntu (na nekoliko hardvera, sa originalnih CD-ova stiglih u paketu), a instalirao sam CentOS, Fedoru, RedHat, Mandrivu, SuSE, Slackware?
P.S. najbolji je Slackware.
[ vladared @ 24.10.2007. 20:41 ] @
Ovo moraš da mi objasniš. Kakav bre Windows 2000??? To ti je kao da neko preporuči da izme fiću i da kažeš kako je ovo nekada bilo brzo?!? Linux je mooooogo bolja alternativa od ovoga što ti predlažeš!
1. čak i nekada neprikosnoveni u sporosti dizanja sistema suse je bootovanje smanjio na razumne granice. Meni lično nije jasan pojam brzine bootovanja sistema. Čak i da se neki brže diže od onog drugog zar nije poenta da bude brži u radu, da ne bude što nisi platio na mostu, daćeš na ćupriji!!! Kao drugo, većina linuxa koje sam ja vozio su i te kako brže u bootovanju od Windwosa, ali mislim da je sasa_vu najpreciznije dao šta je to.
2. Da li je nešto ružno ili ne je stvar ličnog ukusa, meni ne smetaju ovakvi kakvi jesu, a na kraju krajeva uvek možeš MS fontove instalirati i pod linuxom, pa neka budu onda i oni ružni.
3. Ako zadnju verziju linuxa koju si probao RedHat 9 onda si 100% upravu. Sva sreća, pa nekih 5 godina kasnije instalacija drivera u 80% slučajeva uopšte nije potrebna, a i tamo gde jeste je sada dosta olakšana.
4. Glupo je tvrditi da je Windwos brži od linuxa...
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 20:56 ] @
Citat:
4. Glupo je tvrditi da je Windwos brži od linuxa...
Kao i obrnuto, takodje - i jedan i drugi sistem mogu biti brzi onoliko koliko se covek potrudi da ih optimizuje, kao i od konkretnog zadatka i ciljne konfiguracije.
U svakom slucaju, moj savet je da se lepo proba neka Live distribucija Linuxa, igras se sa tim nekoliko dana i utvrdis da li ti odgovara kako taj OS izgleda. Probaj KDE i GNOME graficka okruzenja, posto se radna filozofija u njima jako razlikuje, pa vidi da li ti se nesto od toga dopada.
Ako ti se ne svidja - izbacis Live CD/DVD i pohranis ga u kantu za djubre. Ako ti se svidja, uradis instalaciju na hard disk i uzivas u svom novom OS-u.
As simple as that.
U svakom slucaju, nemoj ocekivati nekakva cuda od Linuxa - ono sto je svakako drugacije je sto ces moci da podesis gotovo svaki parametar OS-a ako zelis, kao i to da je vecina softvera besplatno. Medjutim, sa stanovista "fine obrade" nemoj ocekivati nesto na nivou Viste ili, ne daj boze, Mac OS X-a - u teoriji mozes postici nesto slicno, ali ces morati jako dugo da podesavas i instaliras svasta. Doduse, ako to volis - eto zabave.
[ pisac @ 24.10.2007. 21:16 ] @
Citat: vladared: Ovo moraš da mi objasniš. Kakav bre Windows 2000??? To ti je kao da neko preporuči da izme fiću i da kažeš kako je ovo nekada bilo brzo?!? Linux je mooooogo bolja alternativa od ovoga što ti predlažeš!
Jesi li ti nekada koristio Windows 2000, ili si sa Windows 98/ME prešao na Windows XP? Ili možda uopšte nisi ni koristio Windows nikada?
Linux nije bolja alternativa za prosečnog korisnika, čak je vrlo daleko od toga, i to znaju svi oni koji plaćaju Windows iako je Linux besplatan. Ne znam zašto mnogim Linuxašima to mišljenje ide na živce, verovatno zato što su strašno subjektivni i ceo svet gledaju kroz pingvin naočare. Izgleda da je strašno "opasno" da neko iznese mišljenje koje se razlikuje od toga da je njihov omiljeni sistem bogom-dan najbolji i savršen.
Linux je dobar samo za one koji vole da hakerišu i da istražuju, podešavaju do besvesti, brljaju, prepravljaju, programiraju i rekompajliraju, a ne za prosečnog korisnika. Windows 2000 je najbolji Windows koji je Microsoft napravio, a posle mu je samo dodao duplo više kojekakvih servisa (čemu ovo služi) koji samo usporavaju sistem (a uz to i ne radi), i to izdao kao XP.
Ja sam dao dobronameran savet prosečnom korisniku. Ako se smatra naprednim korisnikom, onda slobodno može da instalira Linux i vidi kako to izgleda, pa da odluči sam šta je bolje za njega. I nemam više nameru da se raspravljam.
[ tdjokic @ 24.10.2007. 21:28 ] @
Citat: pisac: I nemam više nameru da se raspravljam. Pa lepo, ti si svoje kazao, a nas ostale ko j....! Evo jednog primera, koji bi kao bio odgovor clanu ES-a sa korisnickim imenom pisac, ali posto on ovo nece citati, ovo je vise informacija za "sire narodne mase", da ne budu informisane jednostrano. Ja licno sam probao mali milion raznih distribucija i tamo po nesto podesavao, mucio se itd. Trenutno koristim vec dugo jednu distribuciju i nema nikakvih podesavanja, nista. Za moje potrebe sve radi. Dakle, Linux nije OS za SVE prosecne korisnike, sa APSOLUTNO SVIM HARDVEROM, ali moze da bude jako koristan. To je istina, nema vredjanja, nema "pingvinskih naocara", nema nista, gole cinjenice.
I da - ta distribucija NIJE Slackware, a koja je, nije ni bitno, svako ce naci svoju.
[ sasa_vu @ 24.10.2007. 21:42 ] @
Citat: Klikni tamo na drajver za integrisane zvučne kartice (ALC883 i ALC660) na ASUS P5VD2-X i P5VD2-MX SE, i vidi molim te da li zuji kada koristiš mikrofon. Ako ne zuji, onda mi reci koji je to drajver pa da ga instaliram i na mojim Linuxima ovde.
To sto sam pomenuo nema veze sa ovim sto pitas. Pricao sam za drajvere za graficke karte.
A probaj Alsa driver, trenutno je verzija alsa-driver-1.0.15 , a za ove kartice sto si pomenuo, dodavana je podrska u verziji 1.0.12rc2
Citat: Patch from Realtek: - Fix ALC883 support code
A da li je sve bas tako kao sto pise ne znam jer nemam iste, meni zvuk radi ok, ne susti i ne zuji nista.
Citat: Uzgred, imaš li neki savet za mene zašto nisam nijednom uspeo da instaliram Ubuntu (na nekoliko hardvera, sa originalnih CD-ova stiglih u paketu), a instalirao sam CentOS, Fedoru, RedHat, Mandrivu, SuSE, Slackware?
Pa ako nisi uspeo da instaliras jedan distro, a uspeo si ostalih 5-6, onda batali Ubuntu. Sto da se zamaras da li je do hardwera, ovoga onoga, ako mozes druge distroe da instaliras, onda lepo vozi njih. Sve programe sto ima Ubuntu, naci ces na bilo kojoj drugoj distribuciji. Ja za sada nikad nisam imao slicnih problema, a sve instalacione cd-ove sam skidao sa neta, i takodje sam probao dosta distroa.
Citat: sa stanovista "fine obrade" nemoj ocekivati nesto na nivou Viste ili, ne daj boze, Mac OS X-a
Vista nema sta da trazi na ovoj konfiguraciji, a nije neka razlika Lix-XP, vise je stvar ukusa.
Citat: Linux je dobar samo za one koji vole da hakerišu i da istražuju, podešavaju do besvesti, brljaju, prepravljaju, programiraju i rekompajliraju, a ne za prosečnog korisnika
Da, da, dobar je samo i iskljucivo za Linusa Torvaldsa i jos par geekova:-)))A sta je prosecan korisnik inace? Covek koji se bavi web dizajnom i sve sto uz to ide, mislim da to nije. I ne moras bezveze plasiti decka, nek proba i nek vidi da nije nista strasno. Ne mora da instalira hard core distribucije, ima nekoliko koje dosta olaksavaju rad pocetnicima.
Citat: Izgleda da je strašno "opasno" da neko iznese mišljenje koje se razlikuje od toga da je njihov omiljeni sistem bogom-dan najbolji i savršen.
Naslov teme nije-Ljudi ne dajte mi da predjem na Linux, dajte 100 razloga zasto to da ne ucinim, vec je-Da li da predjem na linux?
I sad mi reci(u stvari neces) zasto da ne proba?
[ toplim @ 02.01.2008. 22:57 ] @
Hvala na iscrpnim odgovorima. Mada skontao sam da sto se vise ulazi u raspravu sve je teze naci odgovor.
U medjuvremenu sam instalirao Ubuntu 10.7 i moram da priznam da nisam bas zadovoljan, ali to je samo moje misljenje.
- Jos uvek mi je problem da podesim wireless za asus 138g v2 karticu, a za vecinu kartica izgleda da moze ali ja imam baksuznu.
- Glavni "Meni" se oko 1s sporije otvara od XP.
- Open Office lepo izgleda i besplatan je (mada to u Srbiji i nije neka prednost) ali isto se dosta sporije otvara nego MS Office.
- Gimp mi se svidja ali treba vremena da se covek navikne.
- Vecina "menija" u programima su sporiji, ali ko zna valjda moze to da podesi.
- Kad imam vise otvorenih prozora i programa sa ovom integrisanom grafikom nema sanse da ih pomeram po ekranu dok kod XP mogu.
-Ubuntu se sporije bootuje (podize) od xp-a, nakon instalacije.
itd...
To su moja subjektivna iskustva sa Ubuntu.
Tako da je moje misljenje da jos uvek ne prelazim kompletno na Linux, pogotovo ne na Ubuntu jer mi generalno ne odgovara.
ps. Ne znam na osnovu kojih parametara na distrowatchu redjaju one linuxe?
Ovih dana cu probati Slackware 12 i ako je na cak 14. mestu ali racunam da je medju najstarijima i na taj nacin najvise ima "iskustva" i "podrske", pa da vidim ima li nekog napretka.
Uglavnom mislim da se srusilo moje ubedjenje da nas Microsoft "zavlaci" i nudi sljam, a da samo zbog velicine i kapitala drzi trziste, a da negde postoji neki mnogo bolji OS za PC i obicne korisnike, ali bez marketinga pa nije uspeo.
Ipak moracu da se isprsim po pitanju hardvera pa gde svi tu i mali mujo ;)
I da Srecna Nova Godina !!!
[ Milos Dedijer @ 03.01.2008. 01:20 ] @
I ti kazes da si nisi unix master a napisao si ubuntu 10.7 :) malo si okrenuo mozda? :)
A kad vec prelazis sa winblowsa sto ne probas kde tj. kubuntu?
A sto se tice toga da M$ nudi sljam. MS neosporno ima dobar os i za profesionalni rad (grafika, video montaza, 3d, igre,..) bih svakome pre preporucio windows ali ako taj rad nije na preterano visokom nivou onda je linux svakako mnogo isplativiji. Ne mozes da ocekujes da je los os u koji je ulozeno toliko sredstava i drzi vecinski deo trzista jos od 2001 (XP). Ali evo pre 2 godine realno nisi mogao da igras nista od novijih igara na windowsu sad mozes i to. Neko da uradi Adobe CS3 i da ga da za dzabe to i ne ocekujem, isto tako ne ocekujem ni da neko portuje crysis na linux pogotovu sto ima milion mesta na kojima moze da uleti bug u zavisnosti od distribucije.
Ja licno ne koristim windows al evo sutra imam neki shlj uslovni kolokvijum iz dreamweaver-a pa mi sad eto treba windows samo na pola sata al sta da se radi. :) Ne mora 10 da padne. :) e i ovo je jedan uzasan problem... U skolama se radi ms office, cs3 i slicni paketici a ne postoje studentske licence(postoji na mom fucksu samo za windows) i onda evo malopre na forumu fakulteta videh link sa download dw+serial al to je vec neka sasvim leva tematika :S
Inace moje misljenje:
ako
-si zeljan ucenja neceg novog
-ne bavis se profesionalno necim (nesto od onoga sto sam nabrojao)
-ne pljestes ove najnovije igre(crysis, cod4,... sve je to kao podrzano na emulatorima /wine\ /cedega\ ali nije to to)
-smatras da software treba da bude free
onda
predji na linux :)
ako
-prelazis na linux zbog prica i zato sto je to moderno i leet
onda
go swim with some hungry sharks
mozes da zadrzis na nekoj maloj particijici windows cisto ako bude neka stiska :)
[ tdjokic @ 03.01.2008. 02:21 ] @
Citat: toplim: Tako da je moje misljenje da jos uvek ne prelazim kompletno na Linux, pogotovo ne na Ubuntu jer mi generalno ne odgovara. Ako ti je brzina glavna onda mozes uzeti neki drugi *buntu, npr.: "Xubuntu uses the Xfce desktop environment, meaning that it will run fast while still delivering a user-friendly interface. Older computers feel lively again, while newer ones will run faster than ever before!"
Citat: ps. Ne znam na osnovu kojih parametara na distrowatchu redjaju one linuxe? Na osnovu H.P.D = hits per day, dakle, koliko je puta kliknuto na svaku distribuciju. Ovo ima svojih mana i prednosti, jer recimo ako je distribucija starija i stabilna i redje izlaze nove verzije, onda se na nju manje klikce, pa ispadne da je losija od nekih koje izlaze svaki cas i narod je radoznao, pa klikce stalno da vidi sta ima novo. Takodje su zabelezene i neke zloupotrebe, ali se vlasnik sajta dosta uspesno bori protiv njih i javno objavljuje takve incidente.
Citat: Ovih dana cu probati Slackware 12 i ako je na cak 14. mestu ali racunam da je medju najstarijima i na taj nacin najvise ima "iskustva" i "podrske", pa da vidim ima li nekog napretka. Slackware nisam nikad duze koristio, ali sam ga jednom probao i pratim ga "izdaleka". On spada medju distribucije kod kojih treba nesto podesavati i rucno, dok su Mandriva, Ubuntu, PCLinuxOS, SUSE, Mepis vise automatizovani za prepoznavanje hardvera i slicno.
Na Slackware-u je bazirano prilicno distribucija. Jedna od njih je i Vector, koja pokusava dosta uspesno da zadrzi brzinu originala + neke olaksice za korisnike, neku vrstu pojacane automatizacije.
Citat: Uglavnom mislim da se srusilo moje ubedjenje da nas Microsoft "zavlaci" i nudi sljam, a da samo zbog velicine i kapitala drzi trziste, a da negde postoji neki mnogo bolji OS za PC i obicne korisnike, ali bez marketinga pa nije uspeo. Ova izjava ti je tacna i netacna, zavisi sa koje tacke gledista se gleda. Moje licno iskustvo je sledece: ne treba mi mnogo programa, pa mi Linux odradjuje sve zivo, besplatno i ne moram da se obazirem na sve one zakonske stvari - ovo sme, ovo ne sme itd. Ako se tako gleda - sta ce mi skupi Windows? Ne znam da li pratis, tendencija je u svetu da se prelazi na Linux, relativno polako, ali sve brze. Linux je nastao sasvim drugacije od Windows-a, pa je i ovo "a da negde postoji neki mnogo bolji OS... " malo nezgodno receno, odnosno stice se utisak da nisi dovoljno sagledao kakvih sve distribucija ima, a ima ih vise vrsta. Neke su vise usmerene ka desktopu, neke vrlo malo, neke su besplatne (najveci broj), neke su komercijalne, jer ukljucuju i neke komercijalne programe, neke su samo sa podrskom zajednice, neke imaju palcenu podrsku i slicno.
Citat: Ipak moracu da se isprsim po pitanju hardvera pa gde svi tu i mali mujo ;) Zasto sad to? Relativno su retke komponente za koje bas nema drajvera za Linux, a desava se da se u jednoj distribuciji nesto tesko ili nikako ne moze podesiti a u drugoj lakse ili je vec podeseno, pa i to vredi pogledati. Linux je bas takav OS da ga ima za svaki hardver, i za starije masine i manje memorije i slicno. Naravno, ako hoces vrhunsku sminku i grafiku, onda ti treba priblizno isto kao i za Windows, ali o tome ne znam dovoljno.
[ Sasha_bn @ 03.01.2008. 08:14 ] @
Tebi savetujem da probas sa gentoo linuxom. Mozda ce te malo na pocetku odbiti al veruj mi mozda je tako najbolje jer ja sam se licno x puta razocarao u:
1. Mandrivu
2. Ubuntu
3. Kubuntu
i stekao sam loshe misljenje o linuxu, a verujem da se desilo to mnogim ljudima. Zato ti savetujem da krenes od najboljeg i najbrzeg. Gentoo trenutno ima najbolji packet manager i trenutno je najbrza distribucija. Da bezveze nepricam gluposti pogledaj www.gentoo.org
[ tdjokic @ 03.01.2008. 17:27 ] @
Citat: Sasha_bn:i stekao sam loshe misljenje o linuxu, a verujem da se desilo to mnogim ljudima. Ko podje od pogresne pretpostavke taj se razocara u rezultat. Kako si mogao da steknes lose misljenje o Linuxu? Da li ti je neka distribucija obecavala nesto sto kasnije nisi dobio ili si ti mislio da ces dobiti nesto, pa toga nije bilo? Jesi li se upoznao detaljno sa onim sta distribucije nude, sa kakvim problemima se srecu korisnici i slicno? Jesi li pokusao da svoje probleme resis preko foruma konkretne distribucije?
Tvoja izjava je prilicno teska, ljudi ce se prepasti od Linuxa, a argumente nisi navodio.
[ BBS @ 03.01.2008. 23:47 ] @
@Sasha_bn
Razocarao si se u Mandrivu a sad dizes Gento? I Sto je najgore preporucujes ga pocetniku
[ Srđan Pavlović @ 04.01.2008. 05:21 ] @
Suse 10.3 sa KDE-om.... mislim da je najlaksi prelaz sa Win.
Dovoljno je brz a sve se moze uraditi iz grafickog okruzenja koje je dovoljno intuitivno da
ga razume neko ko je presao sa windowsa. Baza podrzanog hardvera je velika + odlicna podrska za HP uredjaje.
Slackware (pogotovo na jacim masinama) stvarno odaje utisak najbrzeg distro-a,
pa kad se pomocu suse-ta malo razbije strah od linuxa jedno godinu dana,
onda Slackware. To je moja preporuka jer sam saam isao tim putem i prilicno sam
zadovoljan.
[ Sasha_bn @ 09.01.2008. 17:51 ] @
Pa jesam se razocarao u mandrivu opasno. Pokusaj nesto da instaliras sto nije mandrivino... itd.
A jedini gentoo me nije razocarao. To je definitivno najbolji operativni system koji sam ikada video!!! Jest mu mana sto nekada ostanem i po 4 dana instalirajuciga do grafickog okruzenja ali nezalim. 
A i ja sam krenuo od debiana iz tekstualnog okruzenja i tada sam bio veoma zadovoljan i mnogo sam se lakse snalazio nego svi moji frendovi koji su poceli sa grafickim okruzenjem. Istina imao sam uvek nekoga da pitam kada zapnem ali i ovde ljudi mogu da postave pitanje i da dobiju pomoc. Ali kao sto reko razocarao sam se bio kada sam presao na mandrivu a ocarao kada sam video gentoo
Sto se tice suse bas sam ga neki dan dobio od frenda. Nako dosta je prilagodjen winblows-ovom okruzenju mada su mnogo zamrsili. Previshe su stwari nabacali tesko se covek moze snaci. Ostao sam pola sata trazeci opciju kako da podesim mis da mi na 2x klik otwara a ne na jedan.
A sto se tice predlaganja gentoo-a za pocetnika, sta fali upustvu koje su napisali???? Dovoljno je da kopiras komande koje su napisali instaliraces operativni system bez imalo razmisljanja. Samo ima jedna mana, treba brz internet, ako ga nemas nemoj se patiti sa tim linuxom (ako nemas strpljenja).
[ deki999 @ 17.01.2008. 13:14 ] @
za početnika toplo preporučujem PCLinuxOS.
uz najmanje muke sam postigao max na svom starom celeronu.
probao sam mnoge distribucije, a na novom kompu imam ubuntu, pa nikako ne navijam ni za jedan distro posebno.
samo govorim iz iskustva.
PcLinuxOS ima i live cd, pa može da se proba bez muke...
[ BBS @ 18.01.2008. 23:34 ] @
Citat: Sasha_bn: Pa jesam se razocarao u mandrivu opasno. .
To sto si se ti razocarao u mandrivu je tvoj utisak i tvoje milsjenje i to nema veze sa kvaliteto mili ne kvalitetom distribucije.
Citat: Sasha_bn: Jest mu mana sto nekada ostanem i po 4 dana instalirajuciga do grafickog okruzenja ali nezalim. :)
A sto se tice predlaganja gentoo-a za pocetnika, ..... instaliraces operativni system bez imalo razmisljanja. .....
E sa vise razmiljanja islo bi brze!
Salu na stranu tvoj predlog da distribuciju koja nije "user friendly" odnosno koja za bilo kakvu instalaciju i podesavanja zahteva kompajliranje (sad bi te pocetnik pitao a sta je sad pa to) je u najmanju ruku glupost bez uvrede ako se vredjas onda cisrt mazohizam tipa 4 dan podesavam graficko okruzenje
A ako si navalio na gento mozda nebi lose bilo da pogledsas live verziju koja je zasnovana na gentoo linuxu Sabayon Linux
[Ovu poruku je menjao BBS dana 19.01.2008. u 01:16 GMT+1]
[ vladared @ 19.01.2008. 07:19 ] @
Usput sasa_bn:
pre nego što si startovao gentoo ipak si koliko toliko iskustva stekao radeći na Mandrivi. Apsolutnog početnika baciti na gentoo je kao nekog ubaciti u space shutle bez obuke i reći, pa vozio si kola, znaš i sam kako to funkcioniše.
PCLinuxOS, SuSe, Mandriva, (K)ubuntu, su tradicionalno najbolja rešenja za početnike.
[Ovu poruku je menjao vladared dana 19.01.2008. u 09:40 GMT+1]
[ Danilo Cvjeticanin @ 19.01.2008. 09:36 ] @
Bravo @BBS, jos jedan glas za Sabayon. Po meni do sada jedna od boljih distribucija, koliko pratim strane forume i sajtove Sabayon se jako brzo probija na vrh!
[ Srđan Pavlović @ 19.01.2008. 12:22 ] @
Pa koja je do kraja poslednja STABLE DVD 64-bitna verzija tog Sabayon-a?
Ajd ako ti nije problem daj direktan link za torrent, kad ga hvalite toliko, hteo bih
i njega malo da probam. Pozdrav.
[ Danilo Cvjeticanin @ 19.01.2008. 15:23 ] @
[ Srđan Pavlović @ 19.01.2008. 15:39 ] @
e ebiga ja il sam corav il tamo toga nema.
Treba mi direct link (za torrent) za taj Sabayon, poslednju 64-bit stable verziju. Hvala unapred :)
[ Danilo Cvjeticanin @ 19.01.2008. 16:07 ] @
Nisi corav, moras prvo da se registrujes kako bi video sve torrente za download.
[ Srđan Pavlović @ 19.01.2008. 18:16 ] @
ah..
[ dejson79 @ 20.03.2008. 11:23 ] @
Pridruzujem se pohvalama za Sabayon. Kao i i autor ove teme prelazio sam na Linux prije mjesec dana. Isprobao nekoliko distri i to je to.
Skinuo DVD 3.4f i radi ko doksa.
Linux nije za osobe tipa geek wannabe. Mislim da tebi treba OS koji ce raditi brzo ali ipak mislim da ces se tesko rastati (vjerovatno nikako ) od MS-a. Znamo i sami da smo u procesu ucenja nebrojeno puta uspjeli oboriti vlastiti sistem pokusavajuci nesto da odradimo. Bar meni se to desavalo, nije me sram priiznati. MS mi je padao 4 puta u toku mjeseca. Sabayon mi nije pao ni jednom.
Moja preporuka ti je da umjesto Linux-a probas tiny XP. On je meni ovako cool i vjeruj mi radit ce ti brze od sadasnjeg OS-a, a opet to ce biti to. Na linux sam presao jer mi je MS dosadio i iskreno govoreci bio sam zapanjen Compiz-om. Pored toga idem i na Cisco akademiju te sam poceo raditi za jednog ISP-a. Gdje odrzavanje i dizanje severa ne ide bez linux-a. A o tome nemam pojma i nadam se da cu na ovaj nacin nauciti osnove linux-a pa idemo dalje. Pored toga volim puno da eksperimentisem i ucim nove stvari.
Nema te stvari koju sam imao pod Windows-om a da je nemam i na linux-u. Istina nemam nasminkani messenger ali to mi i ne treba.
Internet mi radi puno bolje, sto mi je veoma bitno.
[Ovu poruku je menjao dejson79 dana 20.03.2008. u 12:33 GMT+1]
[ pretorian @ 21.03.2008. 10:39 ] @
Moguće da je ovaj Pisac u pravu. windows je stvarno dobro rešenje za običnog korisnika. Taj korisnik koje nema mogućnosti da
nešto mnogo novo uči i kome je potrebno da ne traži mnogo da bi našao rešenja ako iskrsne neki problem ima oko sebe gomilu drugih
koji su rešili to na neki način. Tu se najčešće koriste nekoliko banalnih programa i igraju se igre. Takvog korisnika je lako
ubediti koliko je računar čudo, i da se tu ne može saznati baš mnogo oko njega tako da nema on šta tu da podešava i slično. Isto
tako samo takvog korisnika moguće je ubediti u neophodnost toga da moraju non-stop da drže tu neki program koji stalno nešto
skenira protiv zlonamernih programa koji će ti uništiti sve podatke ako ga ugasiš. I isto tako lako je objasniti takvom korisniku
da sistem ne može da izdrži više od nekoliko meseci da radi i da mora da se reinstalira često. Ili da ne možete instalirati više
od određenog broja programa inače to usporava sve više dok ne dođe do toga da se rad svodi na slušanje grebanja po disku i
čekanje da se i najmanji program pokrene. itd...
To što odmah kada pređeš na nešto novo i ne osećaš lakoću kao kada koristiš nešto poznato ti se ne sviđa je uobočajena stvar. Ti
možeš kao sa svim u životu da ostaneš uvek na istom i ništa da ne menjaš. I to je jedna od varijanti. Sećam se da se ni meni
ništa nije sviđalo prvih nekoliko dana kada sam prešao na lin. Čak ni izgled iako je daleko lepši od windowsa - ne znam o čemu
ovde pričaju prozori na linuxu su super dizajnirani (mada zavisi šta odabereš imaš 10-ak varijanti ja uvek koristim keramik
izglede dugmića i ostalog) windows je takav kakav je, prosto sivo ništa specijalno. Imam bar nekoliko stotina instaliranih
programa i možeš ih instalirati koliko god ti prostor na disku dozvoljava to uopšte ne utiče na brzinu rada. Uz to programi na
linu su optimizovani za određene procesore tako da su daleko brži. Na primer moj jedan drugar pušta dvd-je da se ripuju i
ostavlja preko noći da se završi. Sa istim kvalitetom i na sličnom računaru to kod mene uzima najviše tri sata. Ja sam mu se
smejao kad mi pomene to. Do pre neku godimu sam imao računar na 330 MHz. Tada sam na iskompajliranom MPlayer-u uspevao da u
najjednostavnijem grafičkom okruženju puštam dvd. Taj računar je na windowsu imao problema sa puštanjem divx-a.
Danas bih pre ostavio zauvek računare nego koristio windows kod kuće. Posle malo navikavanja na bolje vraćanje na antivirus,
BSOD, beskrajno zvečanje harddiska i ostala nužna zla bi mi bilo nemoguće.
Ali koristi se u firmi ne mogu da pobegnem od njega. Na njemu pišem i ovaj tekst da ne bi bilo zlonamernih komentara kako pišem
da ga ne koristim a ispod stoji da se javljam baš iz njega.
[ rafa @ 21.03.2008. 14:35 ] @
@pisac
Kao što reče Ivan, najbolje je da čovek proba pa ako mu se sviđa i ako mu radi posao neka ga ostavi. U suprotnom neka ostane na Windozi. Ne znam zašto se ljudi prepucavaju Lin vs Win? To je glupo. Koristi brate ono što hoćeš i što više odgovara tvojim potrebama.
Ne slažem se samo u tvojoj tvrdnji da je Windows bolji za prosečnog korisnika. Instaliraš mu sve, ispodešavaš i on je miran. Nema bukvalno ništa da čačka. Ofis, multimedija, internet, poneka igrica i to je sve što je potrebno prosečnom korisniku. Garantujem da će biti miran duže vreme i trajaće duže nego bilo koji Windows. ;) Instalacija je več druga priča, ali to nije prosečan korisnik. Pogotovo je dobra stvar što uz svaku distribuciju dobiješ 99% onoga što treba tom prosečnom korisniku. Osim drajvera za grafiku i kodeka u većini slučajeva im ništa drugo ni ne treba. Ja sam ćaletu na laptop instalirao linuks i od tada sam se odmorio. :) Ima sve što mu treba, a na windozi me je stalno smarao zbog raznih stvari.
Sve je stvar izbora. ;)
[ nemysis @ 04.10.2008. 22:04 ] @
Citat: rafa: Ja sam ćaletu na laptop instalirao linuks i od tada sam se odmorio. :) Ima sve što mu treba, a na windozi me je stalno smarao zbog raznih stvari.
Sve je stvar izbora. ;)
Tačno tako.
Linux je samo teži za instaliranje dok sve proradi, al kad proradi onda je puno bolji od Windows-a. Normalno treba se pomučiti, čitati i dobro podesiti.
Na primer ja sad slušam muziku preko Interneta, u Firefox-u pregledam oko 30 stranica, pišem na raznim forumima, obnavljam i instališem u konzoli, pišem i primam elektronsku poštu i to šifrovano. Internet Messaging radi isto zaštićeno, VoIP više programa takođe (ne Skype), NFS radi itd.
Ulogujem se kod kolega preko ssh-a, niko mi se ne može ulogovati, kome ne dopustim, ko se više od 1 puta u roku od jednog minuta se odbija, dozvoljena su sam 4 pokušaja u 5 minuta. Denyhost dopušta samo 5 pogrešnih logovanja i onda banuje za vreme koje ja odredim. Firefox je zaštićen, blokira reklame, Java script-eve i ostalo.
Pišem pisma ne u MS Word-u već u Kword-u, Abiword-u. Kad treba nekome da pošaljem u .doc formatu, no problems i to ide odlično.
Šta mi treba više? ZoneAlarm možda?
Ne želim uopšte više da startam Windows. Najvažniji program mi je tamo ako hoću da osiguram mobilni, Nokia ... ,kako se ono zvaše?, zaboravio sam. To radim sad u Linux-u sa više programa.
Najnovije igrice mi ne trebaju, zadovoljan sam sa onima koje imaju za Linux i to mi je već previše.
Za onoga kome ne treba više isplati se i te kako preći na Linux.
[ Body Bag @ 05.10.2008. 17:23 ] @
Mislim da je van pameti da se Gentoo preporucuje pocetnicima kako su neki gore napisali
Najbolje je da se prvo proba neki user friendly distro pa kada se malo uhoda onda moze i nesto drugo
[ nemysis @ 05.10.2008. 18:59 ] @
@Body Bag
To je jedno od mišljenja. Poštujem ga iako ga ne prihvatam.
Znam ljude koji su bili totalni početnici to jest znali su samo Windows, probali neke druge Distribucije, više njih, nisu im se dopale i prešli su na Gentoo i lepo se snašli.
Normalno tu sam i ja malo pomogao.
Nije Gentoo ono što je nekad bio. Ima veoma dobar Wiki, veliku bazu korisnika i dobrog tekstualnog installer-a.
Nije više potrebno 2-3 dana instalacije da se starta normalni Gentoo.
[Ovu poruku je menjao nemysis dana 05.10.2008. u 21:15 GMT+1]
[ Nije bitno @ 02.12.2008. 22:41 ] @
Nisam bas siguran ali nadam se da mogu ovo ovdje da pitam.
Ja bih isto Linux :)
E sad,za pocetak bih zelio da ide paralelno sa XP-om,dok ga malo ne pohvatam i dok ne nabavim neku bolju masinu.
Koliko vidim,uglavnom se preporucuje Ubuntu.Mene onda interesuje,koja verzija zbog dosta stare masine koju imam.
Radi se o P3 1 Ghz,128 RAM,integrisana grafika,80 GB HDD.
Potreban mi iz nekoliko razloga.
1.Posle dosta godina sa 98-icom,pa dosta sa XP-om Windows mi je,blago receno,pre****** :)
Trebalo bi mi malo ekspreimentisanja,neceg novog.To sam imao samo na 98-ici,kad sam presao na XP Windows mi vec vise nije bio interesantan za cackanje.Manje vise,sve sto me je interesovalo sam znao.Naravno,samo ono sto me je interesovalo.
2.Nadam se da cu posle nekog vremena eksperimentisanja Windows potpuno poslati u penziju.Dakle,Linux ce mi kasnije trebati ne samo za ispitivanje i zajebanciju vec i za normalan rad.Dakle,potrebna bi mi bila neka distribucija koja je "lagana" za internet,multimediu,standardne programe i koja nece imati previse problema sa nalazenjem softvera.
Dakle,ne bih nesto previse komplikovano (imajuci u vidu da skoro pojma nemam o Linuxu),ali ne bih ni nesto sto ce biti neinteresantno i skroz pojednostavljeno.Znam da masina,ponajprije RAM ogranicava izbor ali...interesuje me sta je najbolje,a da moze da radi solidno,da me ne zajebava jer mi je dosta mucenja i sa XP-om posle duzeg vremena od reinstalacije.Dakle,koja distribucija i koja verzija konkretno? Prvo da eto saznam neke smjernice,pa cu onda pogledati i probati,pa doci da vas pitam sta i kako oko particija :)
Hvala unaprijed!
[ Srđan Pavlović @ 03.12.2008. 00:13 ] @
Citat: Radi se o P3 1 Ghz,128 RAM,integrisana grafika,80 GB HDD....
Pogledaj temu:
http://www.elitesecurity.org/t345974-Linux-za-MHz
[ Body Bag @ 03.12.2008. 01:42 ] @
Probaj Puppy Linux od ovih navedenih
http://www.puppylinux.org/downloads
Skini verziju 4.1-ta je najnovija
Sa tom masinom ce ti raditi odlicno a samo okruzenje ovog distroa je lepo sredjeno,prijatno i lako za koriscenje a imas i dosta grafickih alatki sa podesavanje kojecega sto ce ti znaciti ako si pocetnik ;)
[ Nije bitno @ 03.12.2008. 13:18 ] @
Ok,vidim da ce Puppy raditi kako treba.
Jedino,ovo sto je predlagano na temi koju je postavio Kernel-1 je za dosta slabiju masinu.E sad,moram li i ja bas toliko da se spustim? Mada,po ovom desktopu koji je na slici,puppy mi izgleda skroz ok.Dakle,je li to maksimum koji je preporucljiv?
[ Body Bag @ 03.12.2008. 13:59 ] @
Mozda Vector Linux?
Probaj Puppy i Vector eto pa prelomi-mada ja mislim da ti je Puppy vise nego dobro resenje ;)
[ Nije bitno @ 03.12.2008. 19:20 ] @
OK,neka bude Puppy :)
Pretrazujuci vec postojece teme vidjeh da je neke distribucije moguce instalirati iz Windowsa,kao aplikaciju.Moze li tako i ovaj?
Ako ne,treba li onda da pravim butabilan CD,kao sa Windows-om?
[ Srđan Pavlović @ 03.12.2008. 19:49 ] @
Ne mozes Puppy instalirati tako jer nema tu opciju. Kada skines Puppy CD (iso),
narezi ga na 1 CD ali kao "Burn Image to Disc", a ne kao "Data Disc", ovo je vrlo
vazno jer ako ne uradis tako disk nece biti butabilan.
[ Nije bitno @ 03.12.2008. 22:12 ] @
Da,da,znam to.
Interesuje me jos na koju particiju da ga stavim?
Imam:
c - 4,87 (windows)
d - 9,76 (programi)
e - 0,97 (swap)
f - 58,8 (sve i svasta)
I zanima me jos,na tu na koju ga vec smjestim,je li moguce da on pocne nesto sam da prepravlja? Windows cu ionako za nekih mjesec dana da reinstaliram,pa cu tad sve fino izdijeliti i srediti a za sad neka ovako ako moze.
[ nemysis @ 03.12.2008. 23:12 ] @
Kao prvo namesti, kao što je već više puta napisano,
/swap na prvu primarnu particiju Harddisk-a ako imaš više harddisk-ova,
to jest na jedini Harddisk ako ti MS$Digimon dozvoljava da se instališe
na drugu primarnu particiju, što koliko se sećam neće da pije vodu.
/dev/hda2 (1) C možda 2 primarna particija ili ako baš mora 1 primarna particija
/dev/hda3 (2) /root 3GB
D bilo koja particija, može biti i neka logična, ne mora biti primarna.
/dev/hda4 do kraja Hardisk-a, extended particija u kojoj su sve ostale logične particije
[ Srđan Pavlović @ 04.12.2008. 01:51 ] @
Citat: Da,da,znam to.
Interesuje me jos na koju particiju da ga stavim?
Imam:
c - 4,87 (windows)
d - 9,76 (programi)
e - 0,97 (swap)
f - 58,8 (sve i svasta)
I zanima me jos,na tu na koju ga vec smjestim,je li moguce da on pocne nesto sam da prepravlja? Windows cu ionako za nekih mjesec dana da reinstaliram,pa cu tad sve fino izdijeliti i srediti a za sad neka ovako ako moze.
Uz pomoc programa Partition Magic smanji particiju "f" tako da dobijes na kraju diska jedno 15GB prostora.
To ce ti biti dovoljno za probu. Taj prostor ostavi NEPARTICIONISAN. Zatim startuj Linux instalaciju sa CD-a
i kada dodje do particionisanja idi na MANUAL.
Zatim napravi na praznom prostoru (svih tih 15GB koje si oslobodio) na kraju diska jednu EXT3 particiju (ceo prostor do kraja).
Zatim mu reci da tu tvoju "swap" koju vec imas koristi kao swap, a ovu novu sto si napravio
(ext3), da koristi kao "\" (root) - i nista ti vise ne treba. One particije "c" i "d" nista ne diraj,
(nemoj slucajno da chekiras onaj kvadratic "Format Partition" pored njih!
Kada tako uradis i Linux se instalira, imasces lepo Linux na kraju HDD-a (na 15GB particiji),
i koristice tu swap particiju koju vec imas napravljenu. Takodje, on ce automatski prepoznati
tvoj windows na "c" particiji i dodati ga kada startujes sistem da biras izmedju windows-a i Linuxa.
Za sada je ovo najbolje za ono sto ti zelis, a kada resis samo Linix da stavljas, onda ce biti druga prica.
(ovo sto je pisao nemysis)
[ Nije bitno @ 04.12.2008. 04:19 ] @
Dobro,shvatam.
Samo,kada raspakujem ovaj Puppy iso unutra postoji takodje zapakovano INITRD.GZ (1,2 MB).Treba li i to da raspakujem i taj fajl stavim na mjesto ovog sadasnjeg INITRD.GZ ili mozda da ostavim tako,ili ne treba ni jedno ni drugo?
Cijeli sadrzaj arhive se reze?
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=18_0909.jpg
[ jablan @ 04.12.2008. 07:48 ] @
Ne treba da raspakuješ ISO već da ga narežeš.
@kernel: Neće moći da napravi petu particiju, bojim se.
[ Nije bitno @ 04.12.2008. 08:56 ] @
Ovako kao winrar arhivu da narezem?? Bukvalno ovo sto sam skinuo neraspakovano?
Zasto nece moci peta? Probacu u svakom slucaju za koji sat pa cu javiti.
[ vladared @ 04.12.2008. 09:44 ] @
Ne,ne... iso extenija nije uopšte arhiva, mada winrar može da je isčita. iso je oznaka da se u njemu nalazi slika cd-a/dvd-a. Dakle treba iz programa za rezanje diskova, recimo nero-a, da odabereš opciju Burn iso from image (ili tome sl), i onda da navedeš taj fajl kao putanju za image cd/dvd-a. Drugačije neće moći....
[ Srđan Pavlović @ 04.12.2008. 12:38 ] @
Citat: jablan: Ne treba da raspakuješ ISO već da ga narežeš.
@kernel: Neće moći da napravi petu particiju, bojim se.
Ako mu je ova zadnja extended, onda ce moci koliko mu volja jos da pravi
(a i Linux se moze instalirati na extended bez problema), ako su sve 4 primary, onda
naravno nece da moze... (nisam nigde video da je naveo da su sve 4 primary)
[ Nije bitno @ 04.12.2008. 13:42 ] @
Nisu primary naravno.Osim C sve su logicke.Koja je razlika izmedju logical i extended?
A sto se tice iso-a,zaboravite pitanje,utipovao sam nesto deveto :) Sjetio sam se :)
Uglavnom,ako moze na logical,onda da odradim to lagano.Jedino sto cu ipak narezati par dvd-a,za slucaj da partition magic zabrlja nesto na ovoj poslednoj particiji.Nemam bas neko ogromno povjerenje u te programe,a vi me ispravite ako grijesim.
[ Body Bag @ 04.12.2008. 15:20 ] @
Ne gresis
Od backup-a glava nikada ne moze da boli ;)
[ Srđan Pavlović @ 04.12.2008. 16:20 ] @
Citat: Koja je razlika izmedju logical i extended?
Ma vidi ovako sve particije su iste, nema tu sta, samo sto mogu postojati najvise
4 primarne, a ako zelis vise particija od 4 na HDD-u, onda jedna (poslednja) mora
biti extended - a u okviru te extended pravis logickih koliko zelis. Naravno moze
i samo prva biti primaru, i jedna posle nje extended, i onda u toj extended koliko
volis logickih.
[ Nije bitno @ 04.12.2008. 16:52 ] @
Pa onda znaci mogu na ovu zadnju logicku da pravim jos jednu particiju?
[ calexx @ 04.12.2008. 17:23 ] @
Ne možeš. Na hardu mogu da budu do 4 primarne ili do 3 primarne i jedna extended. Na toj extended možeš da praviš proizvoljan broj logičkih. U tvom slučaju bi trebalo da smanjiš tu poslednju logičku pa da na tom prostoru koji dobiješ napraviš nove particije za Linux.
[ Srđan Pavlović @ 04.12.2008. 17:52 ] @
Citat: Nisu primary naravno.Osim C sve su logicke.
Smanji poslednju i odradi onako kako sam ti vec detaljno napisao.
Prvo naravno bekapuj sve vazne podatke pa onda to radi.
[ Nije bitno @ 05.12.2008. 14:08 ] @
Smanjim ja poslednju za 15 giga na Partition Magic-u,skinem ono sto je cekirano da dodjeljuje prazan prostor ostalim particijama i kliknem ok ili sta vec i ono pise 1 proces pending.Ovamo na desnoj strani,vidim graficki 15 gb kao unlocated a ovu za 15 manju.Dakle,sve ok.Tu kliknem "apply" i onda mi iskoci mali prozorcic,kao gdje mogu nabaviti punu verziju,bla,bla.
Posle toga se ovaj graficki prikaz vrati na prethodno stanje,ona smanjena je ponovo 60,a nema unlocated prostora.
Ispada da nista nije uradjeno.HD ne radi nista takodje.
Restartujem racunar,opet nista.
Je li fora u programu ili ja nesto nisam uradio kako treba?
edit: radi se o PM 8.0
[Ovu poruku je menjao Nije bitno dana 05.12.2008. u 15:48 GMT+1]
[ nemysis @ 05.12.2008. 16:23 ] @
Ma zaboravi Partition Magic, koristi bolje GParted.
On ti neće tražiti punu verziju pošto je OpenSource.
Skini sa
System Rescue CD
Najnoviji ISO, napiši ga sa Nero ili sa čim hoćeš na CD, treba biti boot-abilan.
Startati kompjuter sa tim CD-om
Startati X sa
startx
Prvo podesiti sa
Gparted --> kao Partition Magic, ali bolji i besplatan programom ili sa
cfdisk /dev/xyz --> komandni program kao fdisk u Windows-u
fdisk -l /dev/xyz --> koje particije postoje
Dostupan vam je i Midnight Commander, sličan Norton Commanderu, pa ga koristite sa
mc
[ Majstor_Pućko @ 05.12.2008. 18:16 ] @
Evo ti jos jedan Open source alat. To ti je Live OS, zasnovan na Linux-u. Narezes lepo .iso fajl na CD, podignes sistem i particionises do mile volje. Jako dobra stvarcica, a moze i sa Flash-a da boot-uje.  Spasonosna opcija u situaciji kada ti ne radi CD. 
[ Srđan Pavlović @ 05.12.2008. 18:37 ] @
Citat: Tu kliknem "apply" i onda mi iskoci mali prozorcic,kao gdje mogu nabaviti punu verziju,bla,bla.
Partition Magic je program koji nije besplatan i pretpostavljam da ne mozes resizeovanje particije da uradis
sa tom "probnom" verzijom (moza i moze ne znam), nego ti trazi da ga kupis. Zato i ja predlazem ono sto je
nemysis predlozio, a to je System Rescue CD (verzija 1.1.2 obavezno!), ovo sto predlaze Majstor_Pucko nisam
probao, ali verovatno isto moze da odradi posao, ali System Rescue CD je odlican. Vidi prvo jel moze ipak nekako
to da se odradi sa Partition Magicom, kad ga vec imas.
[ Nije bitno @ 05.12.2008. 22:10 ] @
Ne moze sa Partition Magicom,ova verzija ne valja.
Probao sam jos sa Paragonom,Acronisom i jos nekoliko programa ali svi se placaju,a demo verzije ne mogu prakticno nista da izvedu.
Sad skidam System Rescue CD (ovaj sto je postavio Majstor ne moze jer im ne radi server) pa cu vidjeti sjutra.
Malo mi je nejasno sta treba da radim sa tim.Dakle,napravim bootabilan cd,startujem racunar sa tim i dalje...ako moze malo pojasnjenje.Nisam bas ukapirao nemysis-a.
E,da...sjetih se jos necega.Da li ce defragmentacija smanjiti vrijeme koje je potrebno da se izvrsi "resize"?
Opet,i defragmentacija ce trajati porpilicno pa mu dodje na isto.Sad ima 36/60 GB tu,pa me interesuje koliko otprilike moze trajati taj proces?Vidjeh da zna da zaglavi i vise od 5 sati...
[Ovu poruku je menjao Nije bitno dana 05.12.2008. u 23:21 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 05.12.2008. 23:16 ] @
Skini System Rescue CD (verziju 1.1.2 obavezno jer 1.1.1 ima bagova).
Onda ga narezi i digni sistem sa tog CD-a. Znaci on ce ti sluziti samo da uz pomoc
programa "gparted" koji se nalazi na njemu - smanjis particiju poslednju i ostavis
15 GB (ili koliko vec oces, ja predlazem 15) slobodno (neparticionisano) i snimis promene.
E onda ces ubaciti Linux CD sto si isto narezao i startovati instalaciju sa njega i na tom
praznom prostoru koji ce on prepoznati kada dodje do particionisanja, napravi jednu swap
particiju (2 gb recimo), i jednu root particiju (ext2 ili ext3 fajl-sistem, bolje ext3) koja ce
biti velika skroz do kraja. To je to, na nju ce on da se instalira.
Nemysis ti je napisao postupak sta da radis - skines ISO, narezes, startujes sa tog CD-a sistem,
pokrenes graficko okruzenje komandom startx - startujes program gparted i odradis posao resize-ovanja
particija sa programom gparted. Snimis promene (Apply) i to je to - odradio si resizeovanje, a dalje radis sta
hoces. Znaci taj System Rescue CD skidas samo za taj posao, ali on je dobar i za mnoge druge stvari, pa nije
lose da ga uvek imas.
Pozdrav, Srdjan.
[ Nije bitno @ 06.12.2008. 00:12 ] @
Kapiram sad.Ali zasto to onda nisam mogao uraditi sa ovim Puppy CD-om koji vec imam? I on ima "gparted".
Skinuh i system rescue,al nemam cd u ovo doba :-)
Sjutra cu konacno izvesti "zavrsni udarac" :-)
Hvala na svim objasnjenjima,narocito vama dvojici.
[ Srđan Pavlović @ 06.12.2008. 00:39 ] @
Ja koristim Ubuntu pa nisam znao da na Puppy ima gparted, ako ima
onda naravno mozes i uz pomoc njega odraditi posao. gparted je ista
aplikacija startovao ga ti sa ovog ili sa onog linuxa, to nema veze. Onda stavi da se
butuje sa CD-a, i startuj gparted - ono sto je bitno je da disk koji particionises
(a to ce biti tvoj HDD) bude "Unmounted", jer ne mozes raditi resize ako ti je
HDD "montiran" (aktivan ili "Mounted") - znaci kad podignes startujes linux i startujes gparted,
opcija resize ce ti biti dostupna samo ako disk nije u upotrebi - ako jeste,
onda prvo moras desnim klikom na njega pa "Unmount" i onda ces moci da ga
resize-ujes i snimis promene.
[ Nije bitno @ 06.12.2008. 13:15 ] @
Evo ga! Sredjeno sve,instalacija prosla bez problema.Sad gledam kako da namjestim internet pa cu se javiti i sa Linuxa po prvi put :-)
Eh,jedino sto imam jedan banalan problemcic.U podesavanjima za monitor (ovi dugmici sto su na njemu) za Windows moram kompletnu sliku da pomjeram lijevo za za Linux desno.To je malo dosadno raditi svaki put? Postoji li nacin da se to rijesi?
I moze li nekako da se podesi da (posto mi sad na pocetku nudi da li cu na Win ili Linux) za sad po defaultu dize Windows a ja ako ocu da pritisnem sta vec treba i da onda ponudi ili digne Linux? Nije nesto puno ni potrebno to,ali ako vec moze,zgodno bi bilo s obzirom da ima jos korisnika racunara pa da se ne "zbunjuju" :-)
Uglavnom,da se jos jednom zahvalim svima koji su mi pomogli.Dobili ste novog,za sad poprilicno zadovoljnog korisnika Linuxa!
Pozdrav!
[ combuster @ 06.12.2008. 13:26 ] @
A cek sta si instalirao ubuntu? Sto se tice pitanja koji os da dize po default-u sva podesavanja se nalaze u /boot/grub/menu.lst. Tu imas string default 0 (prvi na listi ponudjenih os-ova a to mozes dalje da promenis na default 1 itd.. takodje i timeout mozes da izaberes tj za koliko sekundi ti dize default os. A da bi ti prikazao listu uvek rem-uj hiddenmenu string sa #.
Sto se ekrana tice ako koristis ubuntu jedino sto mozes je da podesis da ti bude ista rezolucija i refresh rate kao na windowsu tako i na linuxu. Ako imas intrepid dzabe je editovanje xorg.conf-a zato sto xserver sam konfigurise x...
[ Nije bitno @ 06.12.2008. 13:41 ] @
Nije Ubuntu vec Puppy 4.1.
Podesavanje interneta mi je zacudjujuce lagano proslo.I uopste,mnogo je laganije sve nego sto sam mislio.Imao sam osjecaj da ce mi mjesec dana trebati dok sredim osnovne stvari.
Ok,odoh sad da pogledam ovo za podizanje sistema.
[ Body Bag @ 06.12.2008. 14:19 ] @
Da bi ti slika bila ujednacena a ne pomerena ulevo ili udesno treba da stavis u xorg.conf redak Option "NoDDC" u Device sekciju
Kod mene taj deo izgleda ovako
Citat:
Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "radeon"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "RV350 AP [Radeon 9600]"
Option "NoDDC"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
A sto se tice editovanja xorg.conf nije tacno da je dzabe editovanje istog-treba samo napraviti validan xorg.conf sa X -configure i sva podesavanja ce se iscitavati iz njega
To sto glupi(da glupi)Ubuntu ili Fedora ne prave validan xorg.conf vec se oslanjaju na autodetekciju novog Xorg-a(kome xorg.conf(navodno?)nije potreban za rad)i koja ne radi bas kako treba je prica za sebe....
[ nemysis @ 06.12.2008. 20:42 ] @
Ja ne dopuštam nikada da mi neka Distrubucuja ili Tool napravi xorg.conf.
To jest pustim ih da urade čisto da vidim kako će i šta će uraditi pa onda,
ako je nešto dobro preuzmem u moju konfiguraciju, koju vučem od prvog Linux-a.
Ako promenim grafičku, samo to promenim. Ako promenim monitor isto tako samo 3-4 reda.
Znam slučajeve, kad ljudi nisu imali dobro podešenu xorg.conf i spalili su
ili grafičku ili monitor.
Kome tu treba autodetekcija? Ko je koristi sam je kriv ako nešto krene po loše.
[ jablan @ 07.12.2008. 06:48 ] @
Citat: nemysis: preuzmem u moju konfiguraciju, koju vučem od prvog Linux-a.
Što li si onda menjao taj prvi linuks da te pita čovek...
[ Srđan Pavlović @ 07.12.2008. 07:28 ] @
Citat: Znam slučajeve, kad ljudi nisu imali dobro podešenu xorg.conf i spalili su
ili grafičku ili monitor.
Kome tu treba autodetekcija? Ko je koristi sam je kriv ako nešto krene po loše.
Danasnji hardwer ces tesko spaliti tako sto ces pogresno podesiti xorg.conf :)
Monitori se sami iskljucuju na prevelik refresh jos odaaaaavno, a graficku ne mozes
spaliti bilo kakvim editovanjem xorg.conf-a ;) - ispravna graficka karta moze se uglavnom
spaliti dotokom pogresnog napona i force-ovanim smanjivanjem obrtaja na ventilatoru.
Autodetekcija treba svima onima koji ne zele da rade za neku stvar, vec da ta stvar radi
za njih :) - zaista ne vidim nista lose u samoj autodetekciji - a sasvim je drugi problem kada
ona nije dobro napisana i ne radi kako treba.
@Body_Bag - po meni je ovo sto radi Ubuntu dobro, i mislim da taj xorg.conf treba potpuno izbaciti,
sto ce se vremenom, nadam se, i desiti. Kada se izbaci xorg.conf i gluposti iz njega razmeste gde im
je mesto, svima ce biti lakse (eeeeej, pazi - da ja u 21-veku upisujem rucno jel mis usb ili PS2).... :)
To sto Xorg 7.4 jos nije potpuno sredjen pa se povremeno jave neki problemi, druga je stvar.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.12.2008. u 08:40 GMT+1]
[ Nije bitno @ 07.12.2008. 12:07 ] @
Pa dobro,sta sad,da podesim ovo ("NoDDC") kao sto rece Body Bag ili ne?
[ nemysis @ 07.12.2008. 13:00 ] @
Bolje ti je "NoDDC", jer ne mogu uvek da se sporazumeju aparati.
Ja koristim uvek specifikacije Monitora, to jest vrednosti koje on podržava.
Pa grafička uzima šta joj odgovara iz opsega koje Monitor podržava.
Ovo je samo primer
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Samsung"
ModelName "SyncMaster 2693HM"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
# Users of reduced blanking now need:
# Option "ReducedBlanking"
EndSection
A kako se grafička i Monitor sporazumevaju vidi se u
/var/log/Xorg.0.log
[ Body Bag @ 07.12.2008. 13:49 ] @
/edit (Kernel-1): izbacen nepotreban deo poruke
Citat: Kernel-1:
@Body_Bag - po meni je ovo sto radi Ubuntu dobro, i mislim da taj xorg.conf treba potpuno izbaciti,
sto ce se vremenom, nadam se, i desiti. Kada se izbaci xorg.conf i gluposti iz njega razmeste gde im
je mesto, svima ce biti lakse (eeeeej, pazi - da ja u 21-veku upisujem rucno jel mis usb ili PS2).... :)
To sto Xorg 7.4 jos nije potpuno sredjen pa se povremeno jave neki problemi, druga je stvar.
Pa pazi moj Asus 193d nije hteo da prepozna(rezoluciju tacnije)uopste na taj nacin vec sam morao rucno da konfigurisem sa X -configure kada je sam X prepoznao monitor bez problema
Tu "autodetekciju" Xorg ima cini mi se od verzije 7.2 i nesto ne vidim da se sredjuju stvari oko toga sa vec dva izbacena Xorg izdanja ;)
Nemam ja nista protiv autokonfiguracije ali da to i radi kako treba a u ovom slucaju-ne radi jbg
Po meni bi najbolje resenje bilo da se preko GUI alata podesava nesto(kada vec autodetect ne odradi stvari)i da se vrednosti lepo upisuju i iscitavaju u conf fajlove kako i dolikuje-Yast kod SUSE-a recimo to radi prilicno dobro
I tako je svako zadovoljan-manje iskusni nece nikada ni gledati u conf a opet iskusniji se nece libiti i rucnog edita ;)
Zato ja ne volim sarene klikete klik distroe-imas gomilu GUI alata i autodetekciju koja u izvesnom broju slucajeva ne radi kako treba(cast izuzecima tipa SUSE i PCLOS)pa sam na Fedori kliktao i drndao se dva sata da namestim rezoluciju sto navodno treba da bude user-friendly i na kraju se okrenuo rucnom editovanju koje provereno radi ;)
A recimo dok sam instalirao Arch dovoljno je bilo da po instalaciji X-a skinem fglrx drajver,odradim X -configure i da u xorg.conf-u koga sam prebacio u /etc/X11 izmenim rucno par redaka-i eto za 15-ak min sam imao potpuno funkcionalan X za rezolucijom koja mi treba
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 08.12.2008. u 12:41 GMT+1]
[ nemysis @ 07.12.2008. 20:03 ] @
I meni je dosta 15 minuta, kad imam podatke o aparatima,
da podesim ručno konfiguraciju da mi starta čisto X.
Tu računam i osiguravanje i gledanje u starije konfiguracije.
[ Srđan Pavlović @ 08.12.2008. 11:48 ] @
Ok, obrisao sam neke zaista nepotrebne poruke.
Na Linuxu se neke stvari mogu uraditi na vise nacina i ne vidim
problem da svako opise nacin koji njemu najvise odgovara i navede
njegove prednosti / mane. Decko je pitao da li da predje na Linux i
dobio je odgovor u prvih nekoliko postova, a probleme oko monitora
i ostalog - ima Linux Hardware sekcija pa se tamo moze postaviti takvo pitanje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|