[ ekomp @ 08.10.2007. 22:48 ] @
Gde je moguce registrovati .me (i .sr) domen? Koji su registranti i da li postoji zvanican nic.sr registrator s obzirom da privatni sajtevi nekad brzo prestanu sa radom? Da li se trenutno (8/9 Oktobar 2007) negde moze registrovati .me (i .rs) domen?

Na nic.rs pise: 'pridružite se članovima upravnog odbora RNIDS, koji na elektronskim forumima EliteSecurity.org, DevProTalk.com i Burek.co.yu odgovaraju na pitanja zainteresovanih.' stoga se nadam odgovorima na data pitanja. Hvala
[ twiddle @ 08.10.2007. 23:03 ] @
Na istom tom sajtu takođe piše da pravila za registraciju .rs domena još nisu konačno usvojena, da se njihovo usvajanje očekuje do kraja oktobra, a da se javno puštanje registracije očekuje (najranije) do kraja godine. ;-)

Što se tiče .me domena, datum početka registracije nije poznat. Neka pravila su poznata i mogu se pročitati na www.nic.me, ali je još uvek mnogo pitanja otvoreno u vezi sa .me domenima.
[ ekomp @ 08.10.2007. 23:13 ] @
Da li su neki .rs domeni (fizickih lica/privatnih firmi) vec registrovani i, ako da, kako je to moguce? Cini mi se da sam na nekom sajtu video google adsense reklamu ispod koje je pisala .rs adresa (~travian.rs ili sl. sajt za online igru, izvinjavam se ako gresim)

p.s. Takodje se izvinjavam sto je prva poruka poslata od strane 'Gost', za vreme dok sam iskucao poruku, automatski sam bio izlogovan na forumu, i pravopisne greske 'Gosta' ne mogu ispraviti.
[ twiddle @ 08.10.2007. 23:26 ] @
Jedina dva .rs domena koji trenutno funkcionišu su domeni RNIDS-a:

nic.rs
rnids.rs

Nijedan drugi domen nije registrovan, niti rezervisan i tako će ostati sve dok dokumenti koji su prošli javnu raspravu ne budu usvojeni i stupe na snagu.
[ soman @ 13.12.2007. 18:25 ] @
Oko rs domena ce u startu biti malo buke, kako zbog novih interesantnih pojmova u kombinaciji sa zavrsetkom rs, tako i oko prevodjenja postojecih yu domena u nov rs, zato sto za postojece vlanike co.yu i org.yu vazi pravilo ko pre njegov je. Mada na svu srecu nema neki veliki broj jakih domena u yu opsegu.
Ali ce zato oko crnogorskog .me domene biti mnogo vise buke. Me zavrsetak zvuci vrlo privlacno (send.me call.me...) nisu dzabe Demand Media i Go Daddy u igri. Ko bude imao srece da ulovi neki dobar me domen moci ce dobro da ga unovci.
[ soman @ 26.02.2008. 17:24 ] @
Jel cu ja kao vlasnik domena sport.cg.yu moci da zadrzim taj isti domen kao me?tj dal cu imati prednost za kupovinu .me domena.Dal me iko razume sta sam hteo reci :)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 26.02.2008. 17:30 ] @
trebalo bi da imaš prednost par meseci da kupiš sport.me.on će sigurnopripasti tebi.vidi više na nic.me
[ m257 @ 26.02.2008. 17:49 ] @
Slicno sam se i ja bas nedavno pitao!! Medjutim, do sada u CG nije bilo price (ili bar ja to nisam cuo) kako ce se i da li ce se uopste izvrsiti automatska tranzicija sa .cg.yu na .me kao sto ce se to uraditi u slucaju .rs domena!! Na www.nic.me o tome nema ni jedne jedine reci. Nadam se da ce neko bolje upucen moci da to bolje objasni.

No, licno nisam optimista da ce ta trazicija postojati. Razlog za to je sto .cg.yu u stvari i nije bio zvanicno domen Crne Gore! To je domen koji je u vlasnistvu njihovog provajdera bivseg imena "Internet Crna Gora" (danas deo crnogorskog T-Coma), u to vreme jedinog provajdera u CG koji je prosto delio tj. prodavao uz hosting i te poddomene (slicno kao kad bi npr. EUnet dao www.nekoime.eunet.yu). Kako do sada nije bilo apsolutno nikakve price o traziciji oko .me domena, tj. sve se svodilo na to da je to domen koji se gradi "od nule", kazem, nisam optimista da ce omoguciti vlasnicima nesto.cg.yu da dobiju nesto.me ili nesto.co.me...

[ m257 @ 26.02.2008. 17:51 ] @
Uzgred, samo da dodam, po pravilima RNIDS-a, T-Com bez ikakvih problema moze da dobije cg.rs domen! ;-)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 26.02.2008. 18:27 ] @
vidiš toga se nisam setio, a logično je. Nema nikakve prepreke da dobije sport.cg.rs
[ OffShore @ 26.02.2008. 18:53 ] @
posto je GoDaddy uzeo administraciju http://www.nic.me/docs/Ugovor.pdf

cisto sumnjam da ce biti sentimentalan i dozvoliti da se dugo ceka,vec biti po narodnoj-ko prije djevojci (Vasojevki) njegov domen:)

dopuna:
http://www.nic.me/docs/Sporazum-RS-ME-Finalskeniran.pdf
ima sporazum da se svi domeni cg.yu prebace i sacuvaju

P.S. nije mi jasno kako mogu da naprave pdf dokument tezak 2 MB
[ m257 @ 27.02.2008. 13:22 ] @
Ne bi mogao da dobije sport.cg.rs... tj. mogao bi ako i samo ako T-Com odluci da uzme .cg.rs domen i ako odluci da prodaje poddomene ispod tog domena... sto je meni licno u rangu SF-a...
[ pringles80 @ 28.02.2008. 22:47 ] @
Upravo sam hteo da predregistrujem domen kod Loopia, ali sam pročitao njihove "uslove korišćenja domena"i piše "4.9 Ne vrši se povraćaj uplaćenih sredstava korisniku za registraciju domena"

Da li je neko možda proverio sa njima da li ovo znači da ukoliko predregistracija ne uspe da registruje domen, da ne vraćaju novac? To je verovatno standardno ono, možeš da kupiš druge usluge za novac ali ne možeš dobiti nazad?

Pitam ovde ako neko slučajno zna, a zvaću ih u toku radnog vremena da proverim.
[ SmilieBG @ 29.02.2008. 00:24 ] @
Verujem da je to taj rad. Ima jos OR-ova koji rade istu stvar, na zalost...

Ali dobro, to je njihovo pravo :)

Poz,
Sale
[ pringles80 @ 29.02.2008. 14:04 ] @
Kod Loopia je ustvari ovako:

Ukoliko neki od plaćenih domena ne bude registrovan iz razloga da je neko drugi pre vas registrovao taj domen, moći ćete da registrujete neki drugi slobodan domen ili ćemo izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava.

Znači super, a i jeftini su za domene