[ samilen @ 03.09.2003. 00:38 ] @
Imam Jednu Database komponentu i gomilu Table i Query komponenti koje se na nju kače preko alijasa koji pravi u RunTime, iako postoji i sistemski BDE alijas za bazu. Zavisno od izbora u programu, oni postaju DataSet za određeni DataSource (VezaBaza).
U DBGridu mi se pojavlju rezultati...
... i sve to lepo radi dok se čita, međutim kad 'oću da nešto pišem/brišem/prepravljam, puca...

U pitanju je Access preko ODBC-a. Sve je postavljeno da može da se piše i opet puca. Da li postoji neko ograničenje ODBC-a za koje ja ne znam? Možda ne bi trebalo da koristim Database? Da li treba da definišem novi Session? Ili nešto sasvim treće.
Pomagajte ljudi jer već padam u iskušenje da sve prebacim u dobri stari .dbf format i da uživam.
[ morlic @ 07.09.2003. 23:37 ] @
Da li rucno pokusavas da menjas podatke, i ako je tako da li koristis edit...post metode ili ne? Koje komponente koristis?

Dodatak: Koju gresku ti prijavljuje?

Usput, batali Access, predji na InterBase 6 (ili vise). Access je za igranje. Vidim da imas i Delphi 7 pa mozes da koristis i InterBase Express i dbExpress, pa sta ti se vise svidi.
[ samilen @ 09.09.2003. 11:49 ] @
OK, ali mora da bude Access.
Probaću preko ADODB komponenti, ove obične preko BDE-a izgleda da su dosta "pipave" i glupe. Kako da podesim da mi ConnectionString bude portabilan ?

[Ovu poruku je menjao samilen dana 10.09.2003. u 04:26 GMT]
[ ryder @ 09.09.2003. 21:53 ] @
Sa Access bazama podata se isključivo radi preko ADO komponente. ConnectionString se može podesiti na više načina. Ili da kreiraš MicrosoftDataLink(desni klik na desktop, new, Microsoft DataLink) ili da ga ručno podesiš tako što ćeš odabrati Jet 4.0 driver koji najbolje funkcioniše sa Access bazom. Ovo ti je dovoljno za početak.
[ samilen @ 10.09.2003. 02:31 ] @
U što je dObroooo preko ADODB !!!
Nešto me zeza oko inserta, ali snaćiću se već i sam. Eh, kad sam ja bio navikao još od D1 na TTable i TQuery... imam utisak da ih više nikad neću koristiti.