[ JOJO847 @ 11.10.2007. 10:03 ] @
Bome po simptomima i lici na memoriju ali sigurno je da je memorija za reklamaciju, apsolutno! Kao argumente reklamacije navedi memtest i reci da se komp resetirao.
Takodjer tu memoriju odmah izvadi i ostavi samo onu ispravnu plocicu pa vidi dali se to isto desava. (desavalo se ili ne, memoriju svejedno vracas)
[ Binary Mind @ 11.10.2007. 10:17 ] @
Nisi trebao da koristis HDD Regenerator nego chkdsk /r iz recovery console-a (Windows XP instalacioni CD).
Iz iskustva znam da je STOP: 0x00000050 skoro uvek indikator problema sa RAM-om. Memtest86 v3.3 jeste dobar program, ali nije uvek indikator loseg RAM-a. Probaj u BIOS-u da se igras sa RAM timing podesavanjem i vidi sta ce da se desi. Treba da znas koji su timinzi za tvoj GEIL.
[ czarkovic @ 11.10.2007. 11:39 ] @
U biosu sam podesio rucno 5-5-5-15 (800MHz) sto proizvodjac i preporucuje. Kada je na setovanje i na dafaultu isto se restartuje kao na rucno podesenim parametrima.
[ Binary Mind @ 11.10.2007. 12:05 ] @
Onda uradi chkdsk /r iz Recovery Console-a cisto da otklonis HDD kao sumnju. Posle toga ako se slicni problemi nastave slobodno reklamiraj RAM.
[ StORM48 @ 11.10.2007. 12:51 ] @
Par stvari:
Slažem se sa kolegama u pogledu dijagnoze, s tim što bih ja (za svaki slučaj) baren još jednom probao taj modul, ali u drugom slotu (ako već jesi, ignoriši ovaj savet). Skoro sam imao identičan problem sa svojom mašinom, kod koje niko nije ništa čačkao, a počela je da se "glupavi" sve više i više dok konačno nije odbila da uopšte više podigne Win. Memtest je (kao i kod Tebe) prikazivao brdo grešaka u jednom od modula, da bi se, nakon što sam zamenio mesta, sve ispalo OK.
Test sam ponovio i sa Gold Memory programom (koji je, kao i Memtest, ranije prikazivao greške).
Znači, eto toliko - za svaki slučaj!
E sad jedna specifičnost Geil memorija. One su (u velikom broju) serifikovane za rad na znatno višim naponima od nominalnih 1.86V, a korektan napon za svaki pojedinačni modul ćeš naći na holografskoj nalepnici koja se nalazi na samom modulu. Ovo je vrlo bitna stavka jer se "nedostatak struje" u nekim slučajevima može manifestovati baš ovakvim "brljavljenjima".
Ako ništa ne pomogne - reklamacija, naravno"
Pozdrav i srećno!
P.S. Pretpostavljam da znaš, ali ipak - obavezno počupaj sve komponente koje nisu neophodne za osnovno funkcionisanje, pre testiranja, kako bi suzio krug potencijalnih problema.
[ czarkovic @ 11.10.2007. 16:05 ] @
Kako da odradim chkdsk /r iz Recovery Console sa instalacionim diskom XP-a?
[ optix @ 11.10.2007. 16:42 ] @
Ili skini WD Diagnostics, radi slicno sto i HDD Regenerator (uz dijagnostiku) samo mnogo brze.
http://support.wdc.com/download/
[ StORM48 @ 11.10.2007. 17:15 ] @
Samo da se ispravim - ne znam otkud mi ona šestica u naponu? 
Dakle, nominalni napon DDR2 je 1.80V.
Pozdrav
[ Binary Mind @ 11.10.2007. 19:17 ] @
Citat: czarkovic: Kako da odradim chkdsk /r iz Recovery Console sa instalacionim diskom XP-a?
Ubacis Windows XP instlacioni CD u CD citac, restartujes racunar, udjes u BIOS i podesis da first boot device bude taj CD citac, sejvujes, izadjes is BIOS-a... Kada pocne Windows XP setup izabers R za Recovery Console, udjes u Recovery Console, tamo prodjes kroz jos nekoliko upita i upises chkdsk /r. To je to ukratko. Mozes i sa WD Diagnostic alatom kako je predlozio optix.
[ czarkovic @ 11.10.2007. 22:01 ] @
HDD sam testirao sa "WD Data Lifeguard Diagnostic for DOS" i uradio sam i quick i full test i prosao je bez greske sto je dobro.
Malo sam cackao po BIOS-u i za memoriju nisam uspeo da podesim manji napon od 1,85v a po defaultu je stajalo 1,90v.
Trenutno koristim ispravan modul pa cu kasnije ubaciti samo onaj sa greskom. Pusticu opet neki test za memoriju (probacu sada i Gold memory) pa javljam ujutru rezultate.
[ StORM48 @ 11.10.2007. 22:12 ] @
A što bi stavljao MANJI napon?
Pozdrav
[ czarkovic @ 12.10.2007. 21:59 ] @
Evo ovako stoje stvari: Premestio sam module u slot 2 i testirao ih samo u njemu da budem siguran da nije mozda falican slot 1.
Memtest za modul 1 ne nalazi ni jedan error, dok Goldmemory pronadje dva.
Memtest za modul 2 nadje nekoliko error-a, kao i Goldmemory.
U nedelju nosim module kod drugara da probamo na njegovoj masini (jedva nadjoh nekoga ko ima DDR2 plocu) cisto da otklonim sumnju ispravnosti ploce... a u ponedeljak pravac reklamacija.
P.S. Ako mi zamene module, da li da trazim nekog drugog proizvodjaca (npr. Kingston HiperX 800mhz - cena oko 100€) naravno uz moju doplatu ili da ostanem na Geil-u?
[ StORM48 @ 13.10.2007. 02:56 ] @
Ostani na Geil-u.
Moram da priznam da dosad nisam video defektnog Geila. Pogotovo ne dva modula.
Srećno!
Pozdrav
[ czarkovic @ 15.10.2007. 21:47 ] @
Testirao sam oba modula ponovo sa mem testom ali na voltazi 2.1 i zamislite oba modula prolaze test sa latencijama 5-5-5-15. Ako podesim voltazu na 2.0v memtest nadje greske.
Kada sam probao sa setovanjem 6-6-6-18 na voltazi 1.9v Memtest je opet nasao greske sto znaci da moja memorija na ovoj ploci radi tek sa 2.1v.
Znam da je 6-6-6-18 sporije od 5-5-5-15, a ne znam da li bi sa ovom memorijom uspeo sa
4-4-4-12.
Kolika je razlika izmedju 4-4-4-12 i 5-5-5-15 u performansama?
[ StORM48 @ 16.10.2007. 03:07 ] @
Da si pažljivo pročitao moj prvi post, ne bi se zezao 3 dana...
Ne radi "tvoja memorija na tvojoj ploči na 2.1V", već većina Geil memorija na SVIM pločama, kao što rekoh.
Čitaj bre malo!
ccc
Objašnjenje je vrlo jednostavno - to NIJE overvolting, neko nominalni napon za Geil. Isto tako, maltretiranje modula da rade ispod 2.1 je downvoltage što je mnogo veći no-no nego povećanje.
Pozdrav
P.S. Sve što trebate je da pročitate šta piše na nalepnici.
[ czarkovic @ 16.10.2007. 09:38 ] @
Ali meni na nalepnicama na modulima pise samo 1.8v a ne 1.8v-2.2v
Havala u svakom slucaju na ulozenom trudu i pomoci.
Sada cu da uradim format celog HDD-a pa ispocetka Win, driveri... pa to sve sacuvam sa Acronics True image-om....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|