[ Vinse @ 14.10.2007. 01:03 ] @
ponekad cujem da kazu "tv dnevnik pratilo je 2,100,000 ljudi preksinoc". Mislim, kako to znaju i kojom tehnikom se to meri ? |
[ Vinse @ 14.10.2007. 01:03 ] @
[ Majstor Duja @ 14.10.2007. 12:18 ] @
...nazovu telefonom 50-tak ljudi i pitaju koji program gledate i na osnovu toga proporcijalno iskalkulisu veliku cifru koja uglavnom veze nema sa
cinjenicnim stanjem...samoreklama...frljanje brojkama....i slicno. [ Vinse @ 14.10.2007. 14:25 ] @
a ja sam mislio da je to stvar neke tehnike i bas sam se pitao kako je to moguce.
[ toplim @ 03.12.2007. 23:40 ] @
ajde kad zaokruze ali skoro sam cuo i brojku 1 236 721 gledalaca... mislim stvarno...
Ipak postoji tehnika i uredjaj koji se zove piplmetar. Radi na principu merenja izlazne snage predajnika. A snaga predajnika se menja u zavisnosti od broja ukljucenih televizora. Ako je samo jedan tv ukljucen na prvi program snaga je maksimalna. A ako je recimo milion tv-a ukljuceno, snaga znacajno padne jer svaki tv crpi odredjen broj mW. Tako da se tom tehnologijom moze utvrditi koliko je televizora upaljeno na prvi program (recimo). I to sa tacnoscu od +-10%. Ali kako mogu znati koliko ljudi je po jednom tv-u. Mozda dnevnik gleda samo moj cale a ja visim na elitesecurity, dok keva pere sudove. To je odmah razlika +-33% i + onih +-10% u najgorem slucaju moze da promase za 43% a u najboljem za +-10% i to ako racunamo da na svaka tri stanovnika dolazi po jedan televizor. Znaci tacnost toliko varira da je prosto nezamislivo da se taj uredjaj zove piplmetar. Bolje ime bi bilo piplnasente :)) [ 3emyh @ 04.12.2007. 00:54 ] @
Hajde malo da demistifikujemo napravu zvanu piplmetar.
Uredjaj se ugradjuje u TV prijemnik i belezi koji se kanal gleda u tom trenutku. Uz njega dolazi i daljinski pri cemu svaki clan domacinstva koje ucestvuje u pracenju gledanosti ima zadatak da se "prijavi" kad pocne da gleda TV. U neko doba dana, piplmetar se telefonskom linijom povezuje sa kompjuterom u agenciji i prebacuje podatke o tome ko je, kada i koji kanal gledao. Koristeci demografske podatke clanova domacinstva, podaci se sa reprezentativnog uzorka preracunavaju na celu populaciju Citat: Majstor Duja: ...nazovu telefonom 50-tak ljudi i pitaju koji program gledate i na osnovu toga proporcijalno iskalkulisu veliku cifru koja uglavnom veze nema sa cinjenicnim stanjem...samoreklama...frljanje brojkama....i slicno. koga zanima, moze da poseti http://www.agbnielsen.net/products/peoplemeter.asp [ tdjokic @ 04.12.2007. 05:47 ] @
Citat: toplim: A snaga predajnika se menja u zavisnosti od broja ukljucenih televizora. [ toplim @ 04.12.2007. 10:08 ] @
Pokusao sam jednostavnije da objasnim.
Situacija je slicna kao i sa internetom ako jednom sajtu pristupa vise ljudi istovremeno sajt ce biti sporiji ma koliki da je kapacitet vodova. Znaci snaga tehnicki ostaje ista ali dolazi do gubitaka. Tako bi se i teorijski moglo izracunati koliko je sijalica upajleno, ako predpostavimo da su sve od 60w. I ako elektrane proizvode ogromne snage ipak upaljena jedna sijalica vise, takodje je potrosac i tako trosi raspolozivu energiju. Ne znam tacno kako radi piplmetar ali znam da je na tom principu, znaci menjanja snage. [ mrle 011 @ 04.12.2007. 10:38 ] @
kakve bre izlazne snage predajnika?
o cemu ti pricas, hebote? 3emyh je sve lepo objasnio kako to AGB radi. ostavio covek i link. mozda svi user-i ovde ne vide sve postove isto? [ tdjokic @ 04.12.2007. 12:18 ] @
Citat: toplim: Tako bi se i teorijski moglo izracunati koliko je sijalica upajleno, ako predpostavimo da su sve od 60w. [ Chellawy @ 04.12.2007. 22:44 ] @
upravo onako kako je kolega 3emyh opisao
imao sam priliku da vidim uredjaj dok sam radio na terenu kod jedne stranke, medjutim nisam hteo da diram nista jer uredjaj nije moje vlasnistvo. Stranki sam samo pregledao ispravnost antene i adaptera a njoj su rekli da u tih godinu dana koliko uredjaj stoji kod svakog ko pristane na piplmetar, sve eventualne kvarove snosice ONI. tj resavace ih. a slanje podataka iz piplmetra je uglavnom nocu oko 23 ili 00 casova. sam uredjaj je engleske proizvodnje. i naravno da prati rad tunera u tv prijemniku. i izbor korisnika sad dali bese do 4 ili do 8 ne secam se [ toplim @ 05.12.2007. 19:52 ] @
Citat: Po tvome ispada, da ako bi se ukljucilo dovoljno televizora, predajnik bi pregoreo? Mislim da, teorijski da. Nemoguce je da ukupna snaga svih prijemnika bude vece od snage predaje. To odstupa od zakona o razmeni energije. Energija se ne moze stvoriti ni unistiti vec se samo transformise iz jednog oblika u drugi. [ alexa_pg @ 05.12.2007. 21:03 ] @
Citat: Po tvome ispada, da ako bi se ukljucilo dovoljno televizora, predajnik bi pregoreo? Citat: Mislim da, teorijski da. Nemoj vise, nema smisla.. odmori malo. [ zozontv @ 06.12.2007. 06:45 ] @
Pri cemu majstori za ugradnju piplmetra bajoslovno zaradjuju, cifre su reda 150- 200000 (dvestotine hiljada) mesecno!
[ BinLaden @ 06.12.2007. 18:58 ] @
Kao prvo da se ogradim da ce ovaj moj komentar biti samo moje licno misljenje sagledavajuci
ovu temu i moje iskustvo. Kao prvo i ja sam se pitao ovo isto pitanje kako glasi ova tema. Ovde se iznose tri moguca nacina: Mjerenje snage predajnika, putem telefona i uredjaja koji prati tjuner. Kad bi ja ocjenjivao, kao moguca rjesenja, poredo bi ih ovako: 1. Putem Telefona; 2 Snaga predajnika; 3. piplmetar koji je prikljucen na tjuner, a evo obrazlozicu i zasto. Pocecu od drugog mjesta koje je izlozio @toplim. Ova njegova teorija ima donekle smisla, ali princip koji je izlozio nema veze sa realnoscu, jer predajnik radi snagom kojom radi i ne mijenja se u zavisnosti od toga koliko "potrosaca" (TV-a) vuce signal. I ja sam prije razmisljao da nije na slicnom principu, ali bi moja teorija bila da mozda sa povecanjem gledanosti nekog kanala, gustina el. magnetnog polja koje salje predajnik bi se smanjivala, pa bi se na osnovu toga izvlacio zakljucak o gledanosti programa. Priznacu ni sam ne vjerujem 100% u ovu svoju teoriju al, mi se ucina nekako razumnom. Treca teorija koja spominje piplmetar povezan na tjuner mi zvuci potpuo glupo. Ja nikad nisam cuo ni vidi takvu spravu ugradjenu na tv tjuner i koja jos salje podatke ..... ma dajtee. To sto radi AGB ko zna sta je mozda neka istrazivanja koja samo njima sluze za nesto. A to sto vi tvrdite da ste vidjeli taj famozni piplmetar ko zna sta je to, i posto ja zivim u BiH nikid nisam cuo da u mojoj siroj okolini takvo nesto postoji, a ako tvrdite da kod vas ima nek vam bude. Sad mi odgovorite: ako uzmemo u obzir da taj piplmetar jeste onako kako tvrdite... Kad je bilo svjetsko prvenstvo u fudbalu u Koreji i Japano objavljeno je da je putem piplmetra izmjereno da je finale gledalo (ne znam sad tacno) ali bilo je rijec oko par milijardi gledalaca. Ocete reci da su ti piplmetri ugradjeni u Bangladesu, Zimbabveu, Nigeriji, Albaniji, Srbiji, Bosni.... i da dalje ne nabrajam neke nerazvijene zemlje koje neznaju ni sta je tv u boji a kamoli da im neko ugradui taj pipipipi...:] A FIFA je objavila taj podatak za citavu zemaljsku kuglu. Sad mi recite da ona od toga ima neki marketinski interes, ili jos gore da su onako bezveze objavili racunajuci samo razvijene zemlje koje imaju ugradjen taj pipi... Pa sta je onda sa Kinom i Indijom koje cine skoro polovinu populacije zemaljske kugle a najmanje 70% stanovnistva im gore zive nego mi ovde tj. vjerovatno nemaju taj famozni uredjaj. Prva teorija po meni je ona koju je iznijeo @Majstor_Duja, a evo i zasto. Za EUROSONG zadnjih godina se objavi gledanost. Znamo da se sada glasa putem telefonskih poziva. Saberu broj poziva, podijele, pomnoze, dodaju i izvuku gledanost. Ovo sto mi ovde pricamo (racunajuci i ovaj moj post) su samo lupanja i nagadjanja i bas bi volio da se javi neko kompetentan da nam razjasni ovu misteriju. Ali ovo sa piplmetrom ugradjenim u TV nikako ne mogu da progutam, a ako je to i tacno, onda preciznost podataka dobijenih ovom metodom je cirka 10%, racunajuci sve ovo sto sam gore naveo. [ tdjokic @ 06.12.2007. 22:17 ] @
BinLadene, idi na Google, upisi "peoplemeter" pa ces videti cuda! Evo jednog sajta, kao primer: http://www.mbmdresearch.com/peoplemeters.htm
Reklo bi se, da je sprava prilicno napredna, ali ostaje uvek senka pitanja - kakav je taj sto je prihvatio da mu to stave, odnosno sta gleda onaj drugi, koji nece piplmetar. Znaci, sumnjiv je ljudski faktor, ne tehnicki. [ BinLaden @ 08.12.2007. 03:01 ] @
Znam, vidio sam, Ali i dalje tvrdim da FIfa, Eurosong.... ne izvlace gledanost pomocu njega i
slicnih uredjaja koji su ovde spominjani. I dalje kazem da je to sa moga subjektivnog misljenja, ali garantujem da takvih uredjaja nema vise: ne od milijon nego i stotine hiljada je prevelika cifra, a uzmimo koji je to postotak u odnosu na nekoliko milijardi stanovnika. A i dalje stoje: Kina, Indija, Nikaragva, Peru, Albanija, SFRJ, Bolivija, Bivse republike Sovjetskog Savjeta, pa cak i Rumunija I Bugarska koje su u EU... Kad mi dokazete da u nekoj od ovih drzava, a nabrojacu jos makar 50 slicnih ne razvijenih, postoji nesto slicno, onda cu tek povjerovati u vase "teorije". [ tdjokic @ 08.12.2007. 10:45 ] @
Citat: BinLaden: Kad mi dokazete da u nekoj od ovih drzava, a nabrojacu jos makar 50 slicnih ne razvijenih, postoji nesto slicno, onda cu tek povjerovati u vase "teorije". Kad su letos bile ovde one velike vrucine, novinari su nekom prilikom pitali nase institucije da li se zna koliko je ljudi umrlo od vrucine. Pitali su hitnu pomoc, zavod za statistiku, neki institut ("Batut"?) i jos neke i nigde nisu dobili odgovor, cak su ih neki lekari ljutito najurili "Necu valjda sad da idem ulicom i brojim koliko je umrlo od vrucine!" Istovremeno, za Madjarsku je bila objavljena neka brojka, prilicno velika, tacna ili ne, ali su ipak imali nekakav podatak. Kasnije je na tu vest bilo dosta komentara, prvo je bilo nagadjanje, a onda se javilo par ljudi koji poznaju materiju i objasnili da se to ne radi "borjanjem po ulicama" nego matematicko - statisticki - uporedjuje se broj mrtvih iz vruceg i nekog ranijeg hladnijeg perioda i odatle se izracuna brojka. Svestan sam da je pracenje gledanosti dosta razlicito od brojanja mrtvih od vrucine, ali neki matematicki model sigurno postoji. Imas broj stanovnika neke zemlje, priblizan broj TV prijemnika, starosnu strukturu stanovnistva, priblizne podatke o obrazovanosti stanovnistva i slicno i iz svega toga izracunas priblizan broj gledaoca za neki dogadjaj. To je verovatno komplikovano za svakodnevnu upotrebu, pa se u bogatijim okruzenjima (gde "bogatstvo" ne mora obavezno da znaci da narod i bolje zivi, nego samo to da tu postoji vise tehnike nego u nekoj drugoj zemlji) koriste ti piplmetri, tako da bi recimo RTS i Pink i svi ostali mogli da palamude razne firme koje im placaju reklame da su, eto, bas oni najgledaniji. Ako ti od neke reklame zaradis 1 milion eura, bas te briga ako potrsis 100 hiljada na piplmetre. [ Chellawy @ 08.12.2007. 22:52 ] @
evo ovako :
MEDIJI LAZU i to je fakat , ustvari odredjeni ljudi (kao sto su politicari) lazu kroz medije iz vec nekih razloga od kojih imaju korist. tako da necu da ulazim u to koliki je broj ljudi koji su gledali ovo ili ono.... a sto se tice tehnicke strane te sprave (piplmetra) ako ne verujes da se taj uredjaj povezuje sa tv-om i telefonom i da prati koji kanal gleda korisnik ja cu da odem kod moje stare stranke i da joj platim da pregledam to sve i nacrtam tebi i svima ostalima a onda cu ja vama to da naplatim...... [ tdjokic @ 09.12.2007. 10:51 ] @
Citat: Chellawy: a sto se tice tehnicke strane te sprave (piplmetra) ako ne verujes da se taj uredjaj povezuje sa tv-om i telefonom i da prati koji kanal gleda korisnik ja cu da odem kod moje stare stranke i da joj platim da pregledam to sve i nacrtam tebi i svima ostalima a onda cu ja vama to da naplatim...... [ Majstor Duja @ 09.12.2007. 15:40 ] @
Citat: BinLaden:... Prva teorija po meni je ona koju je iznijeo @Majstor_Duja, a evo i zasto. Za EUROSONG zadnjih godina se objavi gledanost. Znamo da se sada glasa putem telefonskih poziva. Saberu broj poziva, podijele, pomnoze, dodaju i izvuku gledanost. Ovo sto mi ovde pricamo (racunajuci i ovaj moj post) su samo lupanja i nagadjanja i bas bi volio da se javi neko kompetentan da nam razjasni ovu misteriju. Ali ovo sa piplmetrom ugradjenim u TV nikako ne mogu da progutam, a ako je to i tacno, onda preciznost podataka dobijenih ovom metodom je cirka 10%, racunajuci sve ovo sto sam gore naveo. Hvala na podrsci Bin Ladene - a sad ce da dodje mali Bush i sve da nas zkkk! Mene su zvali telefonom - i to preko nekog softwera (skype ili slicno) pitali koje kanale najcesce gledam. Ja rece da ne gledam tv i zavario slusalicu. Ionako je besmisleno - svaka TV kuca napise da je bas ona najgledanija....piplmetar, srbija..ma daaj...mozda u Nigeriji ali ovde to ne ide... [ Chellawy @ 09.12.2007. 16:04 ] @
dujo ne lozi vatru :D
naravno da je kod nas u svrbiji 99 posto onogo sto se kaze u medijima laz i neistina ako vam je tako lakse, ali ovde pricamo o tehnickoj stvari. same rezultate takodje moze da se zloupotrebljavaju ali ako je nebo plavo a voda je mokra onda to tako..... a sto rece kolega gore pre nas toga ima svuda da se procita koga intresuje how stuff works a ko je lenj i vise voli da mu se sve servira onda neka nastavi sa gledanjem i slusanjem istih..... [ tox master @ 25.12.2007. 09:32 ] @
pozdrav
dobro je da je nakraju razresena dilema oko ovoga! ![]() peoplemetar kao poseban uredjaj postoji (lepo se vidi na sajtu) ali toga kod nas ili nema nikako ili je u vrlo malom broju pa samim tim merenje sa tim uredjajem kod nas nema nikakvog znacaja za saznavanje pravog stanja gledanosti pa svako lupa cifre koje mu odgovaraju. ps:ovi televizori koji se kod nas prodaju a prave ih kinezi i lepe "marke" koje stignu jos malo nece imati ni vn trafo a kamoli peoplemeter! ![]() pametni su kinezi ,skontace oni kako da naprave crt tv bez vn trafoa! ![]() pozdrav [ hajduk7 @ 27.12.2007. 03:45 ] @
Ljudi jel ima u Srbiji piplmetar da se kupi.
[ fIVEwHO @ 16.12.2008. 18:19 ] @
Evo upravo me je zvala neka cura koja mi nudi mogucnost da dodju da nabudze peoplemetar kod mene u stanu i da to treba da shljaka tako godinu dana...
Ako prihvatim ,kao nagradu posle godinu dana "dobijem neki uredjaj marke Philips iz njihovog kataloga, po mom izboru". ![]() Da li neko zna o chemu se radi, odnosno da li je ovo josh jedna vrsta neke prevare u zemlji Srbiji? Kao imaju moj kontakt od pre godinu ipo dana, anketa bla bla (secam se da je bila neka anketarka oko toga), pa eto sad me zovu da vide dal mogu da nabudze to kod mene u stanu? Jel moze od toga da mi se neshto desi TVu ili nemam pojma shta vec? To shto shalje podatke putem telefona, to ja placam i dal mozda i tu lezi neka caka da mi rachun za fixni ode u bestraga? [ Chellawy @ 16.12.2008. 18:55 ] @
ne , racun za telefon ti nece otici u bestraga. Da sad ne racunam ali to koliko ce ti piplmetar potrositi je otprilike 50 dinara mesecno.
Sto se tice kvara da ce ti taj uredjaj pokvariti TV to je apsolutno teoretski i skoro prakticno nemoguce. Sta vise za tih godinu dana dok je njihov uredjaj kod tebe prikljucen na TV prijemnik , u slucaju kvara Tv-a isti ce ti oni popraviti i to mislim cak i besplatno (ali tu me bas nemoj drzati za rec). uostalom zasto je to tako i zasto na kraju dobijes neki uredjaj marke philips , moze da bude razlog to sto je upravo philips jedan od sponzora koji finansiraju citavu akciju. Ne znam da li se za to istrazivanje dobija i novac iz budzeta ,ali mislim da DA, mozda ne direktno vec preko nekog drugog "povoda". tako da ne vidim razlog zasto ne bi dozvolio da budes ukjucen u akciju .... [ plusserv @ 17.12.2008. 09:35 ] @
pa da `nakon godinu dana` a sto ne odmah?ee bas smo cudna zemlja
[ aleks94 @ 04.01.2010. 23:01 ] @
Citat: Chellawy:.....a sto rece kolega gore pre nas toga ima svuda da se procita koga intresuje how stuff works a ko je lenj i vise voli da mu se sve servira onda neka nastavi sa gledanjem i slusanjem istih..... Chellawy, hvala na karakterisanju. Sto se tice neistinitih prica, veruj mi da sam dovoljno obavesten da uspesno mogu razaznati netacnog od tacnog odgovora... Ako znas mesto gde ima "how stuff works in Serbia", MOLIM TE "serviraj" (tvoj izraz!) svima tu informaciju da znaju ljudi. Istina, sigurno se to nerazlikuje mnogo "kod nas" i "kod njih", ali hocu to i da cujem od ljudi koji imaju iskustva sa tim. Opet, iz moga iskustva komunikacije sa ljudima sam naucio da, po pravilu, kad neko umesto odgovora krene sa karakterisanjem ili kroz odgovor provuce karakterisanje osoba to obavezno oznacava osobu koja ne poznaje dovoljno oblast (o kojoj se diskutuje) pa pomocu prozivanja ljudi tj. nekog vida skrivene agresije sakriva to svoje manje-vise veliko neznanje i nesigurnost. Ne znam kako ostale, ali mene su jos u osnovnoj skoli naucili izreku: "Ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori". Mozda je greska sto sam rastao u predratnom periodu, ali to stvarno nije moja greska [ aleks94 @ 04.01.2010. 23:25 ] @
Ne znam sta rade administratori foruma (ne samo na ES - tu je stanje jos i dobro!) pa dozvoljavaju da se ljudi prozivaju i vredjaju po bilo kojoj osnovi?!
Ako je tema vec bila na forumu, zar je to toliko veliki problem da se napise (ovo je bilo kao odgovor): "tema je vec bila" <link ka temi> i tema se zakljuca. Na [ES] obracam paznju vec jako dugo vremena i samo sam se par puta ukljucio u diskusiju. Jedan put se pogodila moja uze strucna oblast, gde sam isprozivan da bi na kraju ja ispao neko ko se svadja - jednostavno je covek tvrdio da je moguce "hodati po vodi", a drugi ljudi mu jos poverovali ?! Druge tem koje sam ja postavio su bile cisto prakticnog karaktera tipa "kako napraviti to i to". Ljudi odgovorili i svi smo sretni. Jbg, ja se ne razumem u te oblasti, a drugi clanovi koji se bolje razumeju mi dali resenje svako na svoj nacin bez ikakvih provokacija, prozivanja.... Ne samo da prozivaju mene (koga donekle i mogu prozivati jer sam ja i poceo temu), nego se cak dozvoljava vredjanje drugih clanova koji su dali manje istinit odgovor. Mislim da to jednostavno nema smisla - ako NEKO nesto NEZNA NAUCI GA. Brate mili pa to su rekli jos latini (nadam se da ne gresim - lovci na greske ce me vec ispraviti). Bez namere da nekog uvredim zapitam se da li smo uopste napredovali sa komunikacijom od pronalaska tocka i vatre. E, sad me banujte, zigosite, obelezite.... u najmanju ruku obrisite barovu moju poruku, ali neke stvari nisu u redu AKO POSTOJI KONTROLA, ali ne i cenzura. Btw, forume najcesce pretrazujem pre postavljanja neke teme. Neka bude da za ovu temu nisam pretrazio, ali se to moze reci i na neki drugi nacin osim da sam ja ovakav i onakav, neki drugi clan foruma u najmanju ruku glup (u najgoru da je debil), a da je taj koji iznosi te tvrdnje nase zajednicko sveznajuce svevidece oko, veliki konstruktor univerzuma itd. Naravno karikirao sam, ali isprovociran sa svim prethodnim reagovanjima (ne samo na ovoj temi) MOLIM administratore da nekako reaguju jer je forum dobro osmisljen, pokriva dosta korisnih tema i bilo bi mi jako zao da neucestvujem u njemu sa svojim znanjima. [ aleks94 @ 05.01.2010. 16:23 ] @
zahvaljujem se administratorima na reagovanju.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|