[ metka @ 14.10.2007. 09:42 ] @
Kupio sam polovan PC Compaq Evo D500, 1.7 Ghz, sa 256 Ram i 20 Gb HDD-a, sa WIN Xp sp2, namenjen za kombinirano koriscenje DOS i Win aplikacije. Kompjuter mi izvrsno radi u DOS apllikaciju sve dok ne pritisnem WIN-dugme na tastaturi, kako bi presao u WIN aplikaciju (recimo u Excelu).. I u istom se trenutku zamrzne.
Primetio sam sledece:

1. Kad sam u WIN-na desktop, pritiskom na WIN-dugme se otvara start-meni, sto je i normalno.
2. Kad mi kompjuter duze vreme ostane u DOS-aplikaciju bez bilo kakvih aktivnosti, opet se zamrzne.
sto znaci da se zamrzava samo pri prelazak iz Dos-a u Win (kao da se ne moze preklopiti)

a). Probao sam da promenim drajvere za graficku kartu, opet isto;
b). Podignem kompjuter u "Safe mode", opet isto;
c). Obrisao particije, formatirao sam HDD, instalirao ponovo WIN xp sp2, opet isto;
d). Stavio sam drugi HDD, opet isto;
e). Zamjenio tastaturu, opet isto;

Dali mozda neko ima ideju kako bi resio ovaj problem.
Hvala svima unapred.

[ metka @ 14.10.2007. 11:22 ] @
Primetio sam jos jednu stvar:
Kompjuter se zamrzava samo u slucaju kad je DOS aplikacija u Full screen modu.
U slucaju kad je DOS aplikacija u manjem prozoru, windows start-menu se otvara na pritisak na WIN-dugme.
[ Flash411 @ 14.10.2007. 11:29 ] @
probaj stisnuti kombinaciju tipki alt+tab,mozda to pomogne.
javi ako uspije,ako ne,iskemijat cemo nesto :)
poz
[ metka @ 15.10.2007. 08:20 ] @
Kombinacija ALT-Tab tastera takodjer zamrzava kompjuter. Mislim da je kombinacija Alt-Tab tastera, pandan za WIN-dugme.
Ja u stvari nisam siguran dali je kompjuter zamrznut:
-Ekran ostaje u DOS-ovu aplikaciju a kursor se ne moze pomeriti (ne rade: Enter, strelice, Pg-Dn, Pg-Up, slova, brojke)
-Od tastature nista ne radi (osim Caps Look, Num Lock i Scroll Lock, koje i dalje na pritisak pale i gase LET-diode)
-mous ne radi
-Posto dugmad ne rade, kombinacijom CTRL-Alt-Delete ne mogu pogledati u Task Manageru, je li aplikacija aktivna ili ne.

Kad restartiram kompjuter, sve je normalno do novi prisitisak na Win-dugme.
[ Siniša Petrović @ 15.10.2007. 12:21 ] @
Lupi Alt+Enter dok si u full screen-u DOS programa, to bi trebalo da ga smanji u window, pa javi da li i tada zamrzava...
[ metka @ 15.10.2007. 13:26 ] @
Ako lupim kombinacija Alt-Enter dok sam u full screenu u DOS-programu, trebalo bi da dobijem DOS-ov program u window, ali nazalost kompjuter se zamrzne.
[ Siniša Petrović @ 15.10.2007. 23:03 ] @
Dos programi opterecuju procesor 100%, probaj da prvo startujes task manager, u properties za shortcut kojim startujes dos program iskljuci full screen pa ga startuj. Videces zauzece procesora do daske. Verovatno to smrzava masinu, lose optimizovana dos aplikacija.
[ metka @ 16.10.2007. 06:44 ] @
Tacno da je procesor opterecen 100%, ali taj DOS-ov program radi i svicuje se bez problema, na druge slabije masine, recimo P-III na 1000 MHz i P-II na 466 MHz. Isto tako dobro radi i na P-IV na 3.0 GHz.
[ Ivek33 @ 16.10.2007. 09:03 ] @
moj frend koji ima iskustva sa DOS programima ( programira u Clipperu i sl.. ) a rade pod Win XP kaže da može biti slijedeće:

Postoji mogućnost zamrzavanja zbog :

1. pregrijavanja - ispravnost ventilatora
2. napajanje - neispravno (kad treba više struje)
3. crkava grafička
4. crkava hdd
5. crkava memorija
6. crkava ploča (pogledaj u kakvom su stanju kondenzatori, jesu li napuhani)

ovo su najčešći uzroci zamrzavanja.
ako zamrzava u grafičkom okruženju, onda možda da provjeriš hlađenje grafičke kartice

nije baš neka utjeha za rješenje ali čisto da imaš smjernice riješavanje problema
[ Flash411 @ 16.10.2007. 09:52 ] @
Probaj pritisnuti kombinaciju tipki alt razmak (drzis alt,pa razmak)
da dobijes onaj cmd meni,pa javi jel i onda smrzne.
[ Siniša Petrović @ 16.10.2007. 10:20 ] @
A jel taj DOS program instaliran u lokalu kod tebe na masini ili radi u mrezi?
[ metka @ 16.10.2007. 11:33 ] @
DOS-ov program je instaliran i radi sa podatcima na lokalnu masinu.
[ metka @ 16.10.2007. 11:42 ] @
Kad je na ekranu DOS-ova aplikacija u full screenu pa pritisnem kombinacija ALT-space bar , kompjuter se opet zamrzava.

Inace, napravio sam test i promenio graficku karticu, umjesto Riva TNT2 16Mb, stavio sam Nvidia *** sa 32 Mb, sa ugradjenom cooleru. Situacija se nije promenila: Win key (i ostale kombinacije) opet zamrzavaju.
[ Binary Mind @ 16.10.2007. 12:00 ] @
Probaj sa necim od ovoga:

http://support.microsoft.com/kb/314106

[ Ser_Boyler @ 16.10.2007. 12:02 ] @
>
Da li si probao compatibility mode za startovanje te DOS aplikacije?
[ metka @ 16.10.2007. 21:43 ] @
Da probao sam compatibility mode za WIN 98 i WIN NT, ali opet isto.
[ Ser_Boyler @ 17.10.2007. 08:26 ] @
>
Probaj da instaliras neki stariji operativni sistem - win2000 ili cak
win98 jer pretpostavljam da je ta DOS applikacija radjena otprilike u
to vreme.
Mozda je jos bolja i bezbolnija varijanta da instaliras na svom XP-u
virtuelnu masinu na kojoj ces podici neki stariji OS sa tom DOS
aplikacijom, a za ostale stvari koristis normalno winXP.
Vise informacija o virtelnim masinama imas i ovde na forumu ili na
ovim adresama.
VMware : http://www.vmware.com/products/ws/
Microsoft Virtual PC 2007 :
http://www.microsoft.com/windo...nfamily/virtualpc/default.mspx

P.S. Sigurno ce ti trebati jos memorije ukoliko se odlucis za varijantu sa virtuelnom masinom.

[Ovu poruku je menjao Ser_Boyler dana 17.10.2007. u 09:43 GMT+1]
[ metka @ 17.10.2007. 09:36 ] @
Konacno sam rijesio stvar: naime fleshovao sam Bios. Instalirao sam neku stariju verziju biosa. Ali to je to: "HP COMPAQ".
Veliko hvala svim onim koji su dali doprinos i pomogli da dodjem do rjesenja.

Pozdrav,
Metka