[ Astrum_ @ 14.10.2007. 17:55 ] @
Problem je sledeci.

Napravio sam bio particuju na visti od 80 giga i na njoj snimio SuSe 9.3. Nakon sto sam to uradio nisam vise mogao da pokrenem vistu tj ta opcija nije postojala.
Pokusao sam sa repare-om i sl, sistem restore ali nista nije vredelo.

Onda sam instalirao XP pa zatim SuSe 9.3. U ovom slucaju sam prilikom startovanja kompa ima opciju da biram izmedju ta dva os-a.

Ako neko moze da mi da savet sta je u pitanju itd, dali bi mozda sa nekom novijom verzijom SuSe ili sa nekom drugom distribucijom Linuxa stvar bila kako treba?

[Ovu poruku je menjao Astrum_ dana 16.10.2007. u 23:11 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 14.10.2007. 21:17 ] @
Sada insatliraj Vistu na neku treću particiju i pročitaj http://www.elitesecurity.org/t253184-0. Trebaće ti EasyBCD http://neosmart.net/dl.php?id=1.
[ Astrum_ @ 15.10.2007. 13:25 ] @
Problem je sto ja prvo instaliram vistu i onda na manju particiju na istom disku snimim SuSe 9.3, tako da mi nista ne vredi EasyBCD kad ne mogu nakon toga da mu pristupim jer nemogu da udjem u vistu. Mozda sam nesto pogresno uradio nisam jos imao iskustva sa time a ni sa Linuxom.
[ sasa_vu @ 15.10.2007. 13:44 ] @
Nisam koristio tu verziju SuSE-a, ali pretpostavljam da bi mogao rucno da editujes grub fajl i da dodas opciju za dizanje Viste? A u svakom slucaju mozes da skines neku noviju Linux distribuciju. Koristim Vistu sa Ubuntu 7.04 i Fedora 7 i nisam naletao na takve probleme.
[ Astrum_ @ 15.10.2007. 14:44 ] @
Evo bas sada kad sam krenuo da odgovorim da pretpostavljam da sa nekom novijom distribucijom ne bi bilo problema, cale mi kaze evo neka posta za tebe kad ono pogadjajte Ubuntu 7.04 :) Magija nema sta, Linux magija :)
[ zoran_dojkic @ 15.10.2007. 15:08 ] @
Citat:
Astrum_:
Onda sam instalirao XP pa zatim SuSe 9.3. U ovom slucaju sam prilikom startovanja kompa ima opciju da biram izmedju ta dva os-a.

Posle ovoga sledi ono što sam ti preporučio.
Ukoliko hoćeš da instaliraš prvo Vistu, pa Linux, kada te Linux bude pitao gde da instalira GRUB, izaberi particiju na koju instaliraš Linux. Tako ćeš moći da pokreneš Vistu, ali ne i Linux dok iz Viste ne instaliraš EasyBCD i dodaš Linux.
[ Astrum_ @ 16.10.2007. 03:00 ] @
Instalirao sam prvo vistu pa onda linux Ubuntu 7.04. Prvo sam imao problem da instaliram linux tada mi je hard vec bio particionisan. Onda sam pokusao da instaliram vistu na hard bez particionisanja, zatim sam pokrenuo instalaciju linuxa i odabrao sam opciju da smanjim tj particionisem deo na kom se nalazi vista a ubuntu se sam instalira na onaj slobodan deo, i ta kombinacija je uspela. Eto ako neko bude ima slican problem da zna da ne mora da dize sisteme vise puta u raznim kombinacijama da bi saznao koja je dobitna :) I znaci ovako kako sam sada uradio nema potrebe za EasyBCD-om, mada mislim da bih mozda mogao da ga upotrebim da izmenim redosled tj da stavim npr da mi vista ima prioritet pri dizanju sistema.
[ BBS @ 16.10.2007. 11:48 ] @
Jesi li mozda pogledao ovo:

http://lifehacker.com/software...xp-vista-and-ubuntu-193474.php
[ rj444 @ 16.10.2007. 11:58 ] @
U cemu je problem sa Vistom, Linuxom i klasicnim grubom u mbr-u? Ja imam takav sistem koji radi sasvim fino. Verovatno je problem nastupio zato sto Suse nije prepoznao Vistu i nije napravio boot opciju za nju.
[ BBS @ 16.10.2007. 14:07 ] @
Tesko da je to problem pre ce biti da nije odabrao dobro mesto za grub
[ Astrum_ @ 16.10.2007. 15:09 ] @
Instalacija Ubuntu 7.04 je ok prosla pri dizanju sistema mogu da biram izmedju njih dvoje.
[ BBS @ 16.10.2007. 21:23 ] @
Dodaj samo u naslov reseno