[ ramble @ 04.09.2003. 02:00 ] @

Imam Mandraka 9.1 i Conexant HCF modem. Instalirao sam drajver i prema svim FAQ-ovima instalacija je dobro prošla. Ali, kada pokrenem kppp i biranje, posle inicijalizacije modema sledi nekih 5 sekundi čuvenog "tu-tu" a zatim, umesto milog krčanja&cijukanja sve stane. Poruka je "NO DIALTONE" praćena komentarom u log prozoru - "Expecting CONNECT".
Kako da podesim modem da radi?

PS: da, pokušao sam da pretražim forum na ovo dosadnu temu ali bez obzira na ključne reči ne dobijem ništa.
[ popeye @ 04.09.2003. 02:10 ] @
Iskljuci opciju 'Wait for dialtone' u podesavanju za kppp.
[ ramble @ 04.09.2003. 10:48 ] @
Petljao sam sinoć do sitnih sati i isključio tu opciju (ipak - HVALA!), ali sada se javlja drugi problem. Kada se obavi čuveno krčanje, prekine se rad sa porukom:
The pppd daemon died unexpectedly!
Exit status: 16

Kada poteram man pppd, kao objašnjenje za "...16" se dobije:
The link was terminated by the modem hanging up.

PPP log izgleda ovako:
pppd 2.4.1 started...
Using interface ppp0
Connect ppp0 <--> /dev/ttySHCF0
Hangup (SIGHUP)
Modem hangup
Connection terminated.
Exit.

E, pa lepo... Šta sad?
Skinuhg uputstvo za konamde modema (100+ strana...) ali ne nazirem rešenje.
Kppp help mi još uvek nije od pomoći.
Da li neko zna kako dalje?
[ dpop @ 04.09.2003. 12:11 ] @
Mnogi cesto zaborave da se u init string kod vecine modema i na vecini PBX-a kod nas ipak treba postaviti parametar X3 radi dodatne kompatibilnosti...Znaci, init sa ATZx3 i dial sa recimo ATx3DP ...ili ATx3DT....
Tako podeseni modemi mi uvijek rade korektno...vrijedi pokusati...
[ ramble @ 04.09.2003. 13:16 ] @
HVALA UNAPRED!

Pozdrav iz Windowsa, odoh da čačkam po Linuxu. :)
Samo još da proradi veza sa net-om pa da ne moram da se stalno prebacujem iz jednog u drugi...
[ ramble @ 04.09.2003. 15:51 ] @
Evo šta se dešava sa Kppp:
1. Modem Ready
2. Modem Initialisation
3. Dialing 3020234
4. Loggin on to network...

Tada se prekine uspostavljanje veze uz ranije nevedenu poruku i to je sve.
Čini mi se da su u ovom slučaju parametri inicijalizacije ATZ i biranja ATDT odnosno ATDP u redu. Pokušao sam i sa predloženim x3 i ostalim kombinacijama, ali ništa se nije promenilo. Izgleda da nešto drugo nije u redu a ja nemam pojma šta je to.
Proverio sam i podatke naloga, username, password i sve što sam podešavao prilikom instaliranja modema i sve izgleda ispravno.

Još dve sitnice:
- tokom prethodne 4 faze, Log prozor u nekoj "status" liniji, u dnu, sadrži: Expecting CONNECT
- neposredno pre prekida, poslednji red ispisan u Log prozoru je podatak o uspostavljenoj brzini prenosa ili nečem sličnom (otprilike) 115200, što je prilično nemoguće na ovdašnjim vezama. Šta to znači i da li išta znači za ovu priču?

Ako neko prepoznaje ovu situaciju, bio bih mu zahvalan na savetu. Linux bez Interneta i nije nešto...

Unapred hvala!
[ dpop @ 04.09.2003. 16:16 ] @
Mozda trebas da se malo zanimas oko LOGIN SCRIPT opcija...Nekad ne ide bas sve automatski kao sto je slucaj sa WInBlows...om :))
[ Demoritus @ 06.09.2003. 22:30 ] @
e imao sam ja taj problem, samo skini one taskove sto on radi (expect rlogin and assword).. tacnije obrisi sve taskove jer nasi provajderi to automacki rade
[ ramble @ 08.09.2003. 02:19 ] @
Pozdrav iz Linux-a!

I hvala na savetima.
Pošto ne mogu da poteram kppp, jer je zauzet... :) sledeći put ću napasati koja sitnica je trebala da se podesi pa da sve proradi.
Inače, Linux nije sasvim skockan da bi sve teklo kao podmazano, ali uz pomoć Log-ova i ostalih džidža-bidža sve se da srediti. Kako dobar osećaj i kakva promena - imam osećaj da je ovde sve pomalo neispeglano i neulickano ali se sve da srediti.
Uh.

[ BakiJ @ 08.09.2003. 12:42 ] @
Proveri u KPPP podešavanjima IP adresu i authentication - IP ADDRESS treba da ti bude na dynamic a ne da je fiksna (j***ni kppp iz nekog razloga to postavlja po defaultu i onda možeš da plačeš 100 dana dok ne provališ da je najobičnija glupost kao ta u pitanju). Ovu proveru odradi i ako si birao provajdera iz liste unapred podešenih u kppp jer na primer za eunet moraš ovo da odradiš. Toliko.
[ ramble @ 09.09.2003. 02:08 ] @
Prvo sam isključio "wait for dial tone" a onda još samo ("samo") sam u Setup trabao da umesto "Treminal..." stavim PAP. I to je bilo sve. Modem je Conexant HCF V.90 bla-bla-bla...
Ako nekom zatreba, kao što je meni trebalo.

A što se tiče dinamičkog dodeljivanja adresa - to je politika svih ozbiljnijih ISP, tako da i tu podrazumevanu vrednost treba postaviti.
Neki parametri skripti za autetntifikaciju (kakva reč...) kao što je pominjani asword - rade savim OK i kada ih ima i kada ih nema, tako da ih nisam dirao.

Eto, ovo je kraj ove teme - za mene.

Čitamo se sa novim pitanjima. Hvala svima!