[ tweeester @ 04.09.2003. 12:02 ] @
Naime, particija na kojoj se izmedju ostalog nalazi i /usr direktorijum je pretrpana. Nosim se mislju da iskopiram kompletan /usr na drugu particiju (naprimer /d2/usr) i onda napravim simbolicki link /usr -> /d2/usr .

Ne znam da li ce ovo da radi i koliko je opasno ?? Mislim da smem ovo da probam ali ako neko zna razlog zbog koga bi ovo moglo da sj*be masinu molio bih da me upozori.

10x
[ caiser @ 04.09.2003. 12:28 ] @
Iskopiraj ceo /usr na tu praznu particiju (obrati paznju na dozvole (najbolje je da to uradis sa tar-om)) i onda mountuj tu particiju u /usr. Jednostavno, zar ne? :)
[ tweeester @ 04.09.2003. 13:05 ] @
ta "druga" particija nije prazna inace bih vec to uradio. particija ima sve i svasta i vec je mountovana na /d2 ... brine me da li ce sistem da se buni sto /usr nece biti direktorijum vec symlink ...
[ random @ 04.09.2003. 14:03 ] @
Ne bi trebalo da imaš ikakvih problema, samo ne zaboravi da mountuješ tu particiju automatski pri bootu (stavi je u fstab), i da je uključiš u listu particija za fsck.
[ tweeester @ 04.09.2003. 14:18 ] @
Ok, probacu, pa ako poginem ostavite ovaj nick zauzet - za uspomenu na mene
[ alex @ 04.09.2003. 14:20 ] @
A zasto /usr? Koji je "najpretrpaniji" direktorijum na toj particiji? Ako je to ipak /usr, vidi koji je direktorijum napretrpaniji ispod /usr. Mozda ti je /home na istoj particiji gde i /usr - njega je znatno lakse pomeriti.

Pre nego sto se odlucis za pomeranje bilo kojih direktorijuma, prvo probaj da ocistis tu particiju i da nepotrebne stvari obrises ili pomeris.

Daj malo vise informacija (izvod od mount komande, izvod od df komande, a takodje i du -ch --max-depth=1 /)
[ tweeester @ 04.09.2003. 15:51 ] @
veruj mi da sam sve proverio, nazalost od 2G particije /usr je 1.5G ostali (/root, /home i sl) su 0.3 a slobodno je 0.2G tako da je /usr glavni kandidat. Mogao bih i samo neke podfoldere od /usr-a da pomerim ali kad vec ide, nek ide ceo s obzirom da na drugoj particiji ima oko 9G slobodno. Sam postupak cu da izvedem preko vikenda (sad ljudi rade u firmi pa necu da me lincuju ako nesto zeznem ...)
[ alex @ 04.09.2003. 16:40 ] @
Evo jednog od dugorocnih resenja.

Rece da imas nekih stvari na /d2 particiji.. OK, neka ih za sada tamo, a pored njih kopiraj sve direktorijume iz /usr

Code:

# cp -a /usr/* /d2/

Svi direktorijumi iz /usr ce biti iskopirani na /d2. Za sada, samo promeni ime /usr direktorijumu i napravi novi, prazan /usr

Code:

# mv /usr /usr-old
# mkdir /usr
# umount /d2

Pronadji /d2 u /etc/fstab fajlui izmeni ga sa /usr, sacuvaj fajl i uradi:
Code:

# mount /usr

Time ces particiju koja je bila na /d2 namestiti na /usr, gde ce biti svi direktorijumi /usr i ostale stvari koje su ti ranije bile na /d2. Proveri da li sve radi (za svaki slucaj uradi i restart da bi proverio da li sve funkcionise kako treba).

Kada utvrdis da ti sve funkcionise kako treba, obrisi /usr-old direktorijum i premesti direktorijume koji su ranije bili na /d2 (a sad na /usr) u neki drugi direktorijum (mada i ne moras ako nije nesto bitno).

[ Dejan Lozanovic @ 04.09.2003. 18:19 ] @
Nemas brige oko toga mozes slobodno da pomeras, ja ti to pricam iz licnog iskustva iz dana kada sam imao mesta koliko i ti za linux, samo sto sam ja za razliku od tebe pomerao samo deo iz usr-a i pravi sym linkove. ono gde sam naisao kao problem je bio sto neki simbolicki linkovi iz tog pomerenog poddirektoijuma nisu bili apsolutni nego relativni(ukazivali su na fajlove ../../nesto umsto sa punom putanjom tipa /usr/nesto) pa sam onda u tom novom direktorijumu gde mi je bio smesten deo usr-a napravio simbolicke linkove ka pravim direktorijumima i sve je radilo kao podmazano do trenutka kada sam rekao ovako vise nema smilsla i odvojio veci komad particije :)))))
[ tweeester @ 05.09.2003. 08:42 ] @
Ok hvala, prethodna dva posta su me uverila da ne treba da brinem, alex hvala na ideji, svidja mi se ali necu moci to da uradim jer je /d2 sustinski bitan pa ne mogu da ga pomeram (u njemu je gomila aplikacija, servera, skriptova i ostalog, verovatno sa gomilama hardkodiranih putanja tipa /d2/...).
Ici cu na prostije resenje, simbolicki link ...

p.s. Da li postoji kulturan nacin da pronadjem broken linkove (pominjao ih je Dejan, a i ja sam primetio da ce ih biti)?
[ tweeester @ 09.09.2003. 08:49 ] @
Samo da pomenem da je operacija prosla bez problema. Jedino sam morao da sredim neke simbolicke linkove koje sam iskopao kombinacijom find ... | grep ..