[ NikolaVeber @ 18.10.2007. 16:27 ] @
Koristite torrent za dload: http://ubuntu.gds.tuwien.ac.at...-7.10-desktop-i386.iso.torrent |
[ NikolaVeber @ 18.10.2007. 16:27 ] @
[ BBS @ 18.10.2007. 21:27 ] @
[ ljuba @ 19.10.2007. 09:57 ] @
Pitanje: Do sada sam probao dosta verzija Ubuntu-a na kucnoj masini i UVEK je sve prepoznato lepo. Skinuo sam novu verziju preko http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu ali kada treba da se prikaze graficki login - ekran je crn. Tokom ucitavanja i sve je OK, ali onda samo se ugasi ekran i nista. Probao sam da menjam rezolucije, frekvencije, da udjem u safe graficki mod sto se nudi pri butovanju, ... ali nista. Ima li neko neku ideju sta bi mogao da bude problem i sta da probam da to resim? Nema sanse da su prethodne verzije same prepoznavale i graficku (GeForce 4) i monitor (Mag) a da nova ne prepoznaje!? :(
[ Zekica @ 19.10.2007. 11:38 ] @
@ljuba:
Probaj da pritisneš Ctrl+Alt+F1 pa posle toga Ctrl+Alt+F7. To se meni desilo na GF4 samo pri pokretanju sa live diska. Neki od problema koje sam do sada video sa novim ubuntu-om su: - memory leak u gdebi-kde - već postoji bug report na launchpad-u - posle konfigurisanja grafike sa displayconfig-gtk, u xorg.conf se gube podešavanja neophodna za rad compiz-a sa NVidia grafickim karticama - pri instalaciji sam morao da blacklist-ujem modul ide_floppy na računaru sa VIA KT133 čipsetom. kako bi se instalacija završila. Inače, Gutsy je sasvim očekivana evolucija Ubuntu-a, i radi odlično čak i na ovom računaru: Duron 700MHz, 256MB SDRAM, GF4. [ BBS @ 19.10.2007. 12:37 ] @
Najverovatnije je problem do bug-a sa grafickom
[ ljuba @ 19.10.2007. 15:21 ] @
Citat: BBS: Najverovatnije je problem do bug-a sa grafickom [ gojnik @ 19.10.2007. 17:50 ] @
Takodje i meni se monitor ugasio pri pokretanju sa live diska, pomeranjem misa monitor se upalio. Posle uljkucivanja ATI drajvera, ne rade vizuelni efekti.
[ brcha @ 19.10.2007. 18:25 ] @
Citat: gojnik: Takodje i meni se monitor ugasio pri pokretanju sa live diska, pomeranjem misa monitor se upalio. Posle uljkucivanja ATI drajvera, ne rade vizuelni efekti. Mislis proprietary ati drivera poznatijeg pod imenom fglrx? Taj drajver je đubre, a pride nije ni slobodan. Koristi normalne slobodne drajvere i uživaj. Sideeffect je to da ćeš imati više vremena za učenje i programiranje pošto ne rade ozbiljnije igrice na slobodnim drajverima (ima problema sa nekim varijantama mapiranja tekstura, ako sam dobro zapamtio). Ako hoćeš da ti compiz i kompanija rade sa proprietary ati drajverima, moraćeš da koristiš Xgl. AIGLX (tj. Composite ekstenzija, a tek posle AIGLX) nije podržan od strane ati-ja. Ja sam juče probao onaj Kubuntu 7.10 rc (uz apdejt na kde3.5.8 i sve ostale dostupne apdejte). Mogu da kažem da nije loš ako se izuzme to da sam imao problema da startujem 32bitne aplikacije, a štampač koji zahteva 32bitne filter programe za cups nisam ni uspeo da nateram da radi. Kopete je imao problema prilikom logovanja na msn (tj. imao je backtrace, a ja sam imao problema da koristim kopete). Strigi je vrlo lepo integrisan u sistem. Performanse strigi-ja u odnosu na beagle ne treba ni spominjati (jedino što strigi još uvek ne podržava dovoljno formata kao beagle). Takođe mi se sviđa što je za novi default file manadžer stavljen dolphin i što je pod About stavljeno moje ime (jeee :) ). Jeste da su bespravno i protivustavno prezvali d3lphin u dolphin, ali sad, šta je - tu je :( [ brcha @ 19.10.2007. 18:37 ] @
Citat: ljuba: Pitanje: Do sada sam probao dosta verzija Ubuntu-a na kucnoj masini i UVEK je sve prepoznato lepo. Skinuo sam novu verziju preko http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu ali kada treba da se prikaze graficki login - ekran je crn. Tokom ucitavanja i sve je OK, ali onda samo se ugasi ekran i nista. Probao sam da menjam rezolucije, frekvencije, da udjem u safe graficki mod sto se nudi pri butovanju, ... ali nista. Ima li neko neku ideju sta bi mogao da bude problem i sta da probam da to resim? Nema sanse da su prethodne verzije same prepoznavale i graficku (GeForce 4) i monitor (Mag) a da nova ne prepoznaje!? :( Proveri da ti nije instaliran nouveau paket (ne garantujem da se tako zove, možda je nešto tipa xorg-driver-video-nouveau ili slično, ali ako grep-neš sve pakete i tražiš taj string, ubošćeš ga). To ti je novi drajver za nVidia kartice koji bi trebalo da napravi neku full 3d akceleraciju i slične gluposti i ludorije. Koliko znam taj drajver ne stoji loše sa svojom namerom, ali je moguće da su ga u ubuntu-u uključili, a da on, npr. ne komunicira najlepše sa tvojom karticom. Pogledaj ovde za više informacija. Ovo je samo nagađanje. Za sigurnije rešenje bi bilo najbolje da nam ti atačuješ na poruku svoju listu paketa (dpkg -l), kao i /etc/X11/xorg.conf, a naravno i listu tvojih aktivnih modula jezgra (lsmod), pa će se neko rešenje već naći. [ ljuba @ 19.10.2007. 23:32 ] @
Evo me od kuce. Probam da pokrenem LiveCD i zelim da experimentisem sa boot podacima, nasao sam na nekim topicima da su ljudi imali slicnih problema i da su resili dodavajuci kojekakve boot parametre vga=ask, vga=771, ... Sta god sam probao, na kraju, pre samog grafickog prikaza ispise FREQ. OUT OF RANGE i da ce se monitor ugasiti za koji sek. Koju god rezoluciju da probam isto mi javi :( Samo da ponovim da sam do sada instalirao na ovu masinu Fedoru, Centos, Suse, Xandros, Mandrivu, ... i nikad nisam imao ovaj problem.
Neki predlog? Sta da probam da dodam u boot parametre? [ vladared @ 20.10.2007. 05:14 ] @
Pazi ovako. Na www.nvidia.com gde se mogu skidati driveri ti se nalazi opsežno uputsvo kako treba instalirati nvidia drivere (ako su ovi upitanju). Ono što se možda dogodilo je da ti jednostavno nije ubacio u dobar mod grafiku, ono što možeš da uradiš je da sa ctrl+alt+f1 pređeš u konzolu i edituješ /etc/x11/xorg.conf tako što ćeš verovatno nv morati da zameniš sa vesa
![]() [ BBS @ 20.10.2007. 20:37 ] @
[ stex @ 22.10.2007. 07:29 ] @
Posle online upgrade sa 7.04 boot-ovanje mi se povecalo sa oko jedne minute na oko 1:45. Evo sta kaze log (ostale linije u log fajlu mi se cine OK):
Code: Oct 22 07:59:29 stivi-laptop kernel: [33.408000] apm: BIOS not found. Oct 22 07:59:50 stivi-laptop kernel: [54.852000] Failure registering capabilities with primary security module. Oct 22 07:59:51 stivi-laptop dhcdbd: Started up. Jel' se desilo jos nekom ovako nesto? A na drugom racunaru posle upgrade vreme boot-a se nije nesto povecalo. Inace sve ostao je OK i za sada sam zadovoljan. [ ljuba @ 23.10.2007. 08:47 ] @
Kad mi vec na kompu nema sistema instaliranog kako treba a i skinuo sam Suse 10.3 probao sam to da instaliram da vidim kakav je. Cela instalacija prodje lepo i na kraju isto kao i za Ubuntu 7.10 prijavi mi da je frekvencija prevelika i da ce se monitor ugasiti i samo CAP. Sta god posle stiskao po tastaturi, mrdao misha, ... nista se ne desava :( Suse 10.1 sam ladno instalirao. Ubuntu 7.04 sam sinoc postavio i eno radi 'sve peva'. Ima li ovo smisla? Da su nove verzije sa default frekvencijom drugacijom nego prethodne?
[ fade @ 23.10.2007. 09:15 ] @
Stavi da se upali u txt modu,sam podesi xorg.conf i radice.Jedino sto ta dva distroa imaju isto,a povezano je sa monitorom je driver,koji je verovatno neki nov,pa verovatno ima neki bug usled kog ti se desava isto na oba distroa.
[ rj444 @ 23.10.2007. 11:51 ] @
Nije tu problem sa novom distribucijom samom po sebi vec je verovatno problem sa vesa drajverima koji dolaze uz njih (ili uz novi Xorg server).
Ranije nisam mogao da startujem Ubuntu 7.04, u live rezimu, na racunaru sa Ati X1600 karticom. Resenje je bilo da udjem u tekstualni mod (ctrl+alt+f1 kad se desi greska sa startovanjem x servera). Zatim sam radio: 1. sudo apt-get update da bih dohvatio novu listu paketa sa repoa (ovo je najproblematicniji korak jer pretpostavlja da imate Internet konekciju u ovom trenutku). 2. sudo dpkg-reconfigure xorg-xserver gde izaberete drajver fglrx (ATI) ili nvidia (vesa ako ne mozete uraditi tacku 1 zbog nedostatka Internet konekcije). 3. Pri kraju procesa obratite paznju na deo za podesavanje monitora. Izabrati medium level (mislim da se ovako zove) i tu izabrati neku bezbednu rezoluciju i horizontalno osvezavanje (1024x768@60Hz). Posle ovoga uradite sudo /etc/init.d/gdm restart ili samo startx. X server bi trebalo da se uspesno startuje. Posle instalacije nazalost morate ovo ponoviti. P.S. Ovo verovatno vazi i za druge distribucije, sa tim sto su komande malo drugacije u zavisnosti od menadzera paketa. Pozdrav, Rade [ ljuba @ 24.10.2007. 19:00 ] @
Do dolaska neke nove distribucije koja ce biti vise user friendly - ne fali nista ni 7.04 da se koristi :)
[ NastyBoy @ 24.10.2007. 23:27 ] @
Citat: Do dolaska neke nove distribucije koja ce biti vise user friendly... ... i koja nece imati bagoviti kernel. Ovako sam ga bacio posle 5 minuta zbog "irqpoll" problema gde se izgleda USB i IDE pobiju za interapte, terminalu treba 10(!) sekundi da se podigne kad se forsira irqpoll da bi sve uopshte radilo... nije vredno truda. [ rj444 @ 25.10.2007. 10:33 ] @
Sto se mene tice, Ubuntu 7.10 x86 verzija radi mnogo bolje nego bilo koja prethodna verzija.
Oseca se velika razlika u brzini odziva sistema u svakoj situaciji. Od novih "features-a" ne bih nista posebno izdvojio kao spektakularno, ali je sve cini mi se bolje ispeglano nego ranije. Evo nekih poboljsanja koje sam ja primetio do sada: 1. compiz-fusion radi odmah (posle instaliranje xgl servera - Ati kartica) ; 2. kodeci za multimediju se kao i ranije lako instaliraju u trenutku pokretanja odredjenog multimedijalnog sadrzaja (mislim da je ovo genijalano resenje, posebno u vreme broadband Interneta). 3. firefox extenzija je sposobna da lepo sama (slicno kao sa kodecima) instalira flash plugin (verovatno i jos neke ako zatrebaju), a ranije je to moralo da se radi rucno iako je i to bilo dosta lagano. 4. Novi gnome takodje deluje ispeglanije. 5. Softver koji koristim a koji nije defult na gnome-u je stigao do nekog razumnog nivoa stabilnosti pa i to utice na osecaj kako sve funkcionise fino (npr. exaile). 6. Multimedijalni tasteri rade out-of-the-box na novom gnome-u (logitech ex110 tastatura + notebook tastatura). 7. wireless radi out-of-the-box mada nisam imao priliku da testiram sam kvalitet rada jer nemam AP na koji mogu da se nakacim. 8. potpuna ntfs podrska je out-of-the-box. Problemi: 1. Jedina zamerka koju sam do sada nasao je to da ne mogu da deaktiviram automatsko iskljucivanje monitora posle nekog vremena, sto smeta pri gledanju filma. Totem nema ovu opciju jer bi to trebao automatski da radi, ali ne radi. mplayer ima tu opciju ali ga nisam probao. 2. compiz-fusion iako mnogo mnogo stabilniji nego ranije, ima jedan bug bar na mom sistemu, a to je da povremeno (1 u par dana) dolazi do usporavanja racunara. Kada iskljucim efekte i odmah ih ponovo ukljucim sve se vraca na normalu. Ovo je mozda cak i do Ati drajvera (8.37). 3. hibernacija mi ne radi, a radila je na 7.04. HW koji ne radi: 1. citac otiska prsta 2. modem (nisam ga ni probao, mozda cak i radi mada ne verujem) 3. trust wb-1400t webcamera. Modul za nju je uredno ucitan ali je ni jedan softver ne vidi. Moj racunar je: notebook hp nc8430: Intel [email protected], 1GB Ram, Ati X1600 sa 256MB sopstvene memorije, 1280x800. Inace, ubuntu je instaliran na eksterni hard disk uz malo modifikovanja grub-a. Pozdrav, Rade [Ovu poruku je menjao rj444 dana 25.10.2007. u 12:07 GMT+1] [ Zekica @ 25.10.2007. 12:50 ] @
Citat: ljuba: Neki predlog? Sta da probam da dodam u boot parametre? Kada ti monitor napise Sync out of range, pritisni na tastaturi Ctrl+Alt+F1 i onda otkucaj: sudo dpkg-reconfigure xorg-xserver i tu podesi rezoluciju i sve ostalo. Posle toga otkucaj: sudo /etc/init.d/gdm restart I trebao bi da imas funkcionalni GUI. [ ljuba @ 29.10.2007. 11:32 ] @
Citat: Zekica: Kada ti monitor napise Sync out of range, pritisni na tastaturi Ctrl+Alt+F1 i onda otkucaj: sudo dpkg-reconfigure xorg-xserver i tu podesi rezoluciju i sve ostalo. Posle toga otkucaj: sudo /etc/init.d/gdm restart I trebao bi da imas funkcionalni GUI. Hvala puno, ali neko je vec savetovao Ctrl-Alt-F1 ali meni na to nista ne odreaguje i ekran ostane crn i dalje. Inace stavio sam 7.04 i sasvim sam zadovoljan ... bio ... i nisam imao mira dok nisam sad za vikend pustio da se upgraduje na 7.10 sa neta (da skroz izbegnem CD koji imam). Sve sam cupkao od nervoze jer sam mislio da ce da mi se zakuca ekran kao i do sada. Ali na moje odusevljenje (nisam expert da izvucem maksimum i da ocenim sve 'u picinu dlaku') sve je proslo glatko i ko sto su mnogi rekli jako mi se svidja, radi brze, prepoznao je monitor i graficku i sve sve sve u najboljem redu. Mislim da je to greska do tog novog drajvera koji je malo prenapredan i postavlja zahteve previsoko - jer eto isti sistem ... ista masina ... sve isto ali posle upgrade-a sve OK. [ rj444 @ 02.11.2007. 21:21 ] @
Citat: rj444: Posle instalacije nazalost morate ovo ponoviti. Posto sam video da je citirana recenica urenebesno smesna nekim clanovima ovog foruma (sami ce se prepoznati), ucinilo mi se da postoji potreba da razjasnim situaciju. Ponavljanje instalacije drajvera je potrebno jer se prvi put drajver instalira na OS koji je u Live rezimu. Posle instalacije ubuntu-a na hard disk i restarta sistema, drajver vise nije tu jer to vise nije ni isti operativni sistem, pa je u ovakvoj reziji proces potrebno ponoviti. Pozdrav, Rade [ miljenko2003 @ 03.11.2007. 11:42 ] @
[ fade @ 03.11.2007. 11:50 ] @
Ne verujem da mozes mnogo saznati,ali pogledaj syslog,on ti se nalazi u
/var/log/ Tu takodje imas dosta logova,pa baci pogled.Putanja bi trebalo da je dobra,nikada nisam koristio ubuntu,tako je bar kod mene.[ brcha @ 03.11.2007. 12:22 ] @
Citat: miljenko2003: nocas mi je komp zabo i ujutro oko 8 ga resetovah na dugme, kako da utvrdim sto je zabo ? Miljenko, ovo ti baš nije potpun bag report. Bilo je mnogo bolje da si poslao one fajlove, a uz njih i Xorg.0.log (verovatno .old, pošto je ovaj Xorg.0.log verovatno novi fajl, proveri vreme na početku i videćeš). Od koristi je i da kažeš koji ti je tip računara (i386 ili amd64 za početak), šta si radio u tih 8 ujutru, koju verziju kog operativnog sistema imaš (pretpostavljam da imaš ubuntu 7.10), da li imaš eksterni IP, da li imaš podignute servise kao što su sshd, httpd i sl, da li imaš proprietary drajvere za grafičku karticu ili free software drajvere, itd. To je sve značajno jer, npr, slobodni drajver za moju radeon 9660 karticu je svojevremeno imao trip da hoće iz čista mira da ubije X-e pri nekim konfiguracijama (valjda EXA sa otkud ja znam čim, zaboravih). Kako je taj bag ispravljen, on više nije issue. S druge strane, ATI-jev proprietary drajver kod mene zaglavi displej i sve živo kada započnem paralelnu X sesiju. Baš sam se pre neki dan zeznuo i instalirao ATI-jev drajver jer sam negde pročitao da je počeo da podržava Composite i AIGLX (što je tačno, ali compiz opet nije hteo da radi), pa kad sam pokrenuo drugu X sesiju da iztestiram KDE4, oćeš vraga, zaglavi se sve, morao sam na dugme da resetujem komp. Naravno, prvo što sam uradio posle reseta je vraćanje normalne xorg konfiguracije za slobodni drajver i brisanje ovog proprietary sranja. Poz Brcha [ vmlinuz @ 21.11.2007. 20:49 ] @
Citat: 3. trust wb-1400t webcamera. Modul za nju je uredno ucitan ali je ni jedan softver ne vidi. Skinuti driver: gspcav1-20070508.tar.gz Premjestiti npr. u: /usr/local/src/ editovati: gspcav1-20070508/Pixart/pac207.h pocev od linije 137 zamijeniti if (id[0] != 0x27 || id[1] != 0x00) return -ENODEV; u: if (id[0] != 0x27 || id[1] != 0x08) return -ENODEV; pokrenuti: sudo ./gspca_build kamera bi trebala raditi. [ rj444 @ 21.11.2007. 22:11 ] @
@vmlinuz:
Hvala puno na savetu, uspeo sam da pokrenem kameru, mada ne odmah posle primene tvog hack-a. Naime, uradio sam ovo sto si naveo, ali kamera i dalje nije radila. Medjutim, primetio sam da gspca modul postoji na jednom nestandardnom mestu, u ovom direktorijumu: /lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/media/gspcav1/. Modul koji sam dobio sa sudo make komandom, gspca.ko sam iskopirao na ovu putanju umesto podrazumevanog ubuntu modula, uradio sudo modprobe -r gspca; sudo modprobe gspca i sada kamera radi (provereno sa programom camorama). Kvalitet slike nije nesto posebno, ali bolji je nego nikakav. Napominjem da je ono sto je vmlinuz naveo potreban uslov da bi drajver funkcionisao (testirano). Hvala jos jednom vmlinuz na pomoci. Pozdrav, Rade [ Danilo Cvjeticanin @ 22.11.2007. 12:00 ] @
Pozdrav
[ chanare @ 22.11.2007. 18:14 ] @
ljudi,skinuo sam UBUNTU 7.10....sve je super...ali se plasim ako ga instaliram necu znati(a i ne znam-probao sam preko desktop cd-a...)...necu znati da napraviti wireless konekcju za internet!!!!Da li neko zna kako to da uradim?Unapred Hvala
[ Danilo Cvjeticanin @ 22.11.2007. 20:36 ] @
Koja je wireless kartica? Koliko sam skontao u ovoj novoj verziji mnogo hardwer-a je podrzano, npr moj Dlink je odmah pronasao i sve radi kako treba...
[ miljenko2003 @ 23.11.2007. 00:15 ] @
@brcha,fade
7.04 sorry na nepotpunom pitanju, al resio sam problem upgrejdom na 7.10 i vishe nije zabadao posle toga :D [ miljenko2003 @ 24.11.2007. 11:39 ] @
jel uspeo neko namestiti 1024 rezoluciju na gf2 ?
ovako izgleda moj conf file, namestio sam da uvek bude 1024 ali nece, bude 800x600, i brisao sam vrednosti iz configa(640.800.1280....) i ne vredi, kad se ucita live onda ima 1600x1200... :D, kad instaliram drivere opet isto bude i isto sve pokusam! :D Code: Section "Device" Identifier "nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]" Driver "nv" BusID "PCI:2:0:0" EndSection Section "Monitor" Identifier "S/M 755DF" Option "DPMS" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]" Monitor "S/M 755DF" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 1 Modes "1024x768" EndSubSection SubSection "Display" Depth 4 Modes "1024x768" EndSubSection SubSection "Display" Depth 8 Modes "1024x768" EndSubSection SubSection "Display" Depth 15 Modes "1024x768" EndSubSection SubSection "Display" Depth 16 Modes "1024x768" EndSubSection SubSection "Display" Depth 24 Modes "1024x768" EndSubSection EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection [ brcha @ 24.11.2007. 12:19 ] @
Evo ti ga moj /etc/X11/xorg.conf fajl:
Code: brcha@sirius:~$ cat /etc/X11/xorg.conf [13:08:54] # /.../ # SaX generated X11 config file # Created on: 2007-10-18T23:47:36+0200. # # Version: 8.1 # Contact: Marcus Schaefer <[email protected]>, 2005 # Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users> # # Automatically generated by [ISaX] (8.1) # PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE! # Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/local" FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/URW" FontPath "/usr/share/fonts/Speedo" FontPath "/usr/share/fonts/PEX" FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/kwintv" FontPath "/usr/share/fonts/truetype" FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/CID" FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/xtest" FontPath "/opt/kde3/share/fonts" InputDevices "/dev/gpmdata" InputDevices "/dev/input/mice" EndSection Section "ServerFlags" Option "AllowMouseOpenFail" "on" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "type1" Load "freetype" Load "extmod" Load "glx" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" Driver "kbd" Identifier "Keyboard[0]" Option "Protocol" "Standard" Option "XkbLayout" "us" Option "XkbModel" "microsoftpro" Option "XkbRules" "xfree86" EndSection Section "InputDevice" Driver "mouse" Identifier "Mouse[1]" Option "Buttons" "9" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Name" "ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse" Option "Protocol" "explorerps/2" Option "Vendor" "Sysp" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Monitor" DisplaySize 408 225 HorizSync 29-81 Identifier "Monitor[0]" ModelName "SAMSUNG SYNCMASTER" Option "DPMS" VendorName "SAM" VertRefresh 43-75 UseModes "Modes[0]" EndSection Section "Modes" Identifier "Modes[0]" Modeline "1440x900" 104.58 1440 1520 1672 1904 900 901 904 931 Modeline "1440x900" 85.75 1440 1488 1520 1600 900 903 909 925 +HSync -Vsync Modeline "1366x768" 104.73 1368 1448 1592 1816 768 769 772 801 Modeline "1360x768" 85.50 1360 1408 1440 1520 768 771 776 794 +HSync -Vsync Modeline "1280x800" 105.78 1280 1360 1496 1712 800 801 804 835 Modeline "1280x800" 87.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 828 +HSync -Vsync Modeline "1152x864" 104.99 1152 1224 1352 1552 864 865 868 902 Modeline "1152x864" 96.77 1152 1224 1344 1536 864 865 868 900 Modeline "1152x864" 89.56 1152 1224 1344 1536 864 865 868 897 Modeline "1152x864" 86.75 1152 1200 1232 1312 864 867 871 895 +HSync -Vsync Modeline "1152x864" 81.62 1152 1216 1336 1520 864 865 868 895 Modeline "1280x768" 102.98 1280 1360 1496 1712 768 769 772 802 Modeline "1280x768" 94.98 1280 1352 1488 1696 768 769 772 800 Modeline "1280x768" 87.97 1280 1352 1488 1696 768 769 772 798 Modeline "1280x768" 84.75 1280 1328 1360 1440 768 771 778 796 +HSync -Vsync Modeline "1280x768" 80.14 1280 1344 1480 1680 768 769 772 795 Modeline "1024x768" 81.80 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 Modeline "1024x768" 76.16 1024 1080 1192 1360 768 769 772 800 Modeline "1024x768" 69.71 1024 1080 1184 1344 768 769 772 798 Modeline "1024x768" 69.50 1024 1072 1104 1184 768 771 775 796 +HSync -Vsync Modeline "1024x768" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795 Modeline "1280x600" 79.00 1280 1344 1480 1680 600 601 604 627 Modeline "1280x600" 72.80 1280 1336 1472 1664 600 601 604 625 Modeline "1280x600" 66.74 1280 1336 1464 1648 600 601 604 623 Modeline "1280x600" 66.25 1280 1328 1360 1440 600 603 613 622 +HSync -Vsync Modeline "1280x600" 61.50 1280 1336 1464 1648 600 601 604 622 Modeline "1024x600" 63.20 1024 1080 1184 1344 600 601 604 627 Modeline "1024x600" 58.10 1024 1072 1176 1328 600 601 604 625 Modeline "1024x600" 54.25 1024 1072 1104 1184 600 603 613 622 +HSync -Vsync Modeline "1024x600" 53.78 1024 1072 1176 1328 600 601 604 623 Modeline "1024x600" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622 Modeline "800x600" 48.91 800 840 920 1040 600 601 604 627 Modeline "800x600" 45.50 800 840 920 1040 600 601 604 625 Modeline "800x600" 44.00 800 848 880 960 600 603 607 622 +HSync -Vsync Modeline "800x600" 42.11 800 840 920 1040 600 601 604 623 Modeline "800x600" 38.22 800 832 912 1024 600 601 604 622 Modeline "768x576" 45.51 768 808 888 1008 576 577 580 602 Modeline "768x576" 41.66 768 800 880 992 576 577 580 600 Modeline "768x576" 40.75 768 816 848 928 576 579 583 597 +HSync -Vsync Modeline "768x576" 38.56 768 800 880 992 576 577 580 598 Modeline "768x576" 34.96 768 792 872 976 576 577 580 597 Modeline "640x480" 30.72 640 664 728 816 480 481 484 502 Modeline "640x480" 29.25 640 688 720 800 480 483 487 497 +HSync -Vsync Modeline "640x480" 28.56 640 664 728 816 480 481 484 500 Modeline "640x480" 25.95 640 656 720 800 480 481 484 499 Modeline "640x480" 23.86 640 656 720 800 480 481 484 497 Modeline "1440x900" 106 1440 1520 1672 1904 900 903 909 934 +hsync -vsync EndSection Section "Screen" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 15 Modes "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 16 Modes "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 24 Modes "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 32 Modes "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 8 Modes "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" EndSubSection Device "Device[0]" Identifier "Screen[0]" Monitor "Monitor[0]" EndSection Section "Device" BoardName "RV350 AP" BusID "1:0:0" Driver "radeon" Identifier "Device[0]" VendorName "ATI" Option "AccelMethod" "XAA" Option "AccelDFS" "0" Option "AGPMode" "4" Option "AGPFastWrite" "0" Option "GARTSize" "64" Option "EnablePageFlip" "1" Option "ColorTiling" "1" Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true" EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Layout[all]" InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer" Option "Clone" "off" Option "Xinerama" "off" Option "AIGLX" "True" Screen "Screen[0]" EndSection Section "DRI" Group "video" Mode 0660 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Primetićeš da ne koristim nVidia karticu, kao i da ne koristim Ubuntu GNU/Linux već openSUSE, ali to nije toliko bitno. Verzija X.org-a je ista: Code: brcha@sirius:~$ X -version [13:09:49] X Window System Version 7.2.0 Release Date: Wed Oct 24 14:18:27 UTC 2007 X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2 Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX Current Operating System: Linux sirius 2.6.22.12-0.1-default #1 SMP 2007/11/06 23:05:18 UTC x86_64 Build Date: 24 October 2007 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Module Loader present Uz tu razliku da su openSUSE manijaci isključili AIGLX koji je normalno uključen po default-u, pa sam morao ručno da ga uključujem u konfiguracionom fajlu. Elem, ono što sam hteo da ti spomenem je da moraš da imaš „ModeLine“ linije koje definišu režime rada. Ne vredi ti samo da napišeš koji je Modes. Možeš da pokušaš da izbrišeš linije Modes iz Screen/Display sekcije, pošto noviji drajveri uglavnom mogu sami da provale režime, pa kad ne napišeš ništa bace te u najveću moguću rezoluciju. Ako ti to ne upali, onda uzmi neki inteligentni program za konfiguraciju X sistema prozora (znači ne xf86cfg ili XF86Config nego neki pametniji sa dodatnim detekcijama i glupostima, kao što je SaX2 pod openSUSE-tom), pa pomoću njega napravi baznu konfiguraciju. Moj savet ti je da se posle poraspitaš na netu koje sve opcije postoje za tvoju karticu i koje su najbolje, pa da ih dodaš u Device sekciju (kao što su kod mene sve linije Options koje postoje tamo). Ako koristiš proprietary drajver, verujem da on dolazi sa nekim takvim programom, kao što ATI-jev bagoviti drajver dolazi sa dosta dobrim aticonfig programom (koji doduše ne vredi koristiti jer ATIjev proprietary fglrx drajver nije ni za suvu šljivu, ali to je druga priča). Ako koristiš KDE i ako tvoj server podržava RandR ekstenziju, onda možeš iz KDE-a da podesiš rezoluciju (KControl, sekcija „periferije“, modul „ekran“) i da staviš da je primeni pri uključivanju (kod mene nešto neće, kaže da imam RandR 1.2 ili noviji koji još nema konfiguraciju, jebem li ga). Verovatno i Gnome ima slični modul u control-center-u, samo ja ne koristim Gnome, pa ne znam kako se isti zove. Ako ništa od gornjeg ne pomogne, postuj ovde svoj /var/log/Xorg.0.log fajl, pa ću ja da ti napišem modeline-ove za željenu rezoluciju. Happy Hacking :) Filip [ miljenko2003 @ 24.11.2007. 13:00 ] @
hvala brcho na smernicama.
pronasao sam resenje . u pitanju su modelline ako nekom zatreba evo upustvo. znachi prvo sto treba uradi je iz terminala: :: Code: gtf 1024 768 60 -v gtf komanda sluzi za izracunavanje vesa modova tj testira jel ta rez moze ili ne moze :D ovo je rez koji mi treba i osvezenje koje mi treba. posle toga dobijem ovakav izlaz. Code: # 1024x768 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 47.70 kHz; pclk: 64.11 MHz Modeline "1024x768_60.00" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795 -HSync +Vsync paste ovo iz code-a u xorg.conf u monitor odeljak da izgleda ovako Code: Section "Monitor" Identifier "S/M 755DF" Option "DPMS" [b]Horizsync 30.0 - 70.0[/b] [b]Vertrefresh 50.0 - 100.0[/b] # 1024x768 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 47.70 kHz; pclk: 64.11 MHz Modeline "1024x768_60.00" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795 -HSync +Vsync EndSection dodao sam josh i hor i vert refresh :D yeeeah [ brcha @ 24.11.2007. 13:24 ] @
Citat: Nema na čemu. Drago mi je da su pomogle. Citat: gtf komanda sluzi za izracunavanje vesa modova tj testira jel ta rez moze ili ne moze :D Nisam znao za tu komandu (ali vidim da je i ja imam instaliranu). Hvala za informaciju. [ Body Bag @ 24.11.2007. 15:02 ] @
Filipe hvala puno ;)
Zahvaljujuci tvom xorg.conf-u malo sam doterao svoj a imam istu karticu kao i ti :) Ja sam imao instalirane starije ATI drajvere(verzija 8.35)ali posto su otvorili drajvere i koliko vidim donekle poboljsali njihov kvalitet odlucio sam da maknem ove stare satrape i da vratim Xorg DRI drajver(takodje uradio sam update kernela pa je zbog toga bila i nanovo potrebna instalacija ATI drajvera a meni se nesto ne stavljaju ovi stari)neka stoji do daljnjeg pa da vidimo sta ce ATI da uradi sa svojim drajverima :) Inace ta gtf komanda ne postoji kod mene,probao sam i kao root-ne znam da li ima veze ali ja koristim Debian Etch koji dolazi sa Xorg-om 7.1 Mozda zbog toga? Code: faerun:/home/mladen# X -version X Window System Version 7.1.1 Release Date: 12 May 2006 X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1 Build Operating System: UNKNOWN Current Operating System: Linux faerun 2.6.18-5-686 #1 SMP Fri Jun 1 00:47:00 UTC 2007 i686 Build Date: 04 April 2007 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Module Loader present Ili je to paket koji treba zasebno da se instalira-trazio sam ga preko Synaptica ali ga nema... BTW Aiglx podrska u ATI drajverima je experimental i vidim po drugim forumima da se zali jos ljudi-za sada cabar jebiga.... [ brcha @ 24.11.2007. 17:28 ] @
Citat: Body Bag: Filipe hvala puno ;) Zahvaljujuci tvom xorg.conf-u malo sam doterao svoj a imam istu karticu kao i ti :) Nema na čemu :) Citat: Ja sam imao instalirane starije ATI drajvere(verzija 8.35)ali posto su otvorili drajvere i koliko vidim donekle poboljsali njihov kvalitet odlucio sam da maknem ove stare satrape i da vratim Xorg DRI drajver(takodje uradio sam update kernela pa je zbog toga bila i nanovo potrebna instalacija ATI drajvera a meni se nesto ne stavljaju ovi stari)neka stoji do daljnjeg pa da vidimo sta ce ATI da uradi sa svojim drajverima :) ATI nije otvorio drajvere nego su otvorili specifikaciju komunikacije sa karticom. To mu dođe nešto kao kad kupiš peglu na kojoj kabl zahteva poseban šteker, a neće da ti kažu koji, ili što bi se reklo, osnovni red je da daju specifikaciju takvu. To čak nema nikakve veze sa mogućnošću krađe patenata i sličnim glupostima (da neću možda ja da napravim novu karticu na osnovu te specifikacije???). r300.sf.net je napravio dobre drajvere koji su pre godinu-dve ušli u freedesktop.org i piče ko blesavi. Imaš sve što nemaš na ati-jevim drajverima uz vrlo sitna i sve sitnija ograničenja (određene stvari vezane za opengl nisu u potpunosti implementirane). Citat: Inace ta gtf komanda ne postoji kod mene,probao sam i kao root-ne znam da li ima veze ali ja koristim Debian Etch koji dolazi sa Xorg-om 7.1 Mozda zbog toga? Yup, bad luck. Probaj da ažuriraš paket iz testing ili tako nešto. Sigurno da ima 7.2 i za Debian GNU/Linux. Code: brcha@sirius:~$ rpm -q xorg-x11-server [18:16:04] xorg-x11-server-7.2-143.6 brcha@sirius:~$ rpm -ql xorg-x11-server | grep /usr/bin/gtf [18:16:08] /usr/bin/gtf Citat: BTW Aiglx podrska u ATI drajverima je experimental i vidim po drugim forumima da se zali jos ljudi-za sada cabar jebiga.... Nije samo reč o AIGLX podršci. Preživelo bi se i bez toga, nije to strašno. Napravili su AIGLX i Composite podršku sa nekim 8.41 ili tako nešto drajverima i ona sasvim lepo radi. Ali, ti drajveri se ponašaju kao sudden death i imaju tendenciju da ti ubiju računar (ili barem grafičku karticu, pošto ctrl+alt+del obično radi) bez najave. Npr, ja s vremena na vreme izkompajliram KDE4 i kad hoću da ga testiram, logično, startujem novu X sesiju. Ako pustim neki Xephyr ili štogod slično nema problema. Ali, ako hoću da pustim full screen sesiju na :1, onda mi lepo fglrx drajveri zabaguju računar i tu pomoći više nema. Ako hoću da koristim svoju TV karticu, moram otprilike da isključim podršku za 3d akceleraciju, pošto je opšte poznato da opengl i tv ne idu zajedno. To što ja verovatno i neću da igram Quake 3 dok gledam TV me ne oslobađa overheda nekoliko CLI komandi da bih to postigao (što je bolja varijanta od toga što je ranije trebalo da se menja xorg.conf za to, što podrazumeva restart X servera). Hibernaciju uz korišćenje fglrx drajvera neću ni da spominjem. Na openSUSE-tu radi (što je ili zbog nekih njihovih podešavanja ili zbog poboljšanog kvaliteta novijih fglrx drajvera), ali se sećam da sam se okozio dok sam Gentoo naterao da se hibernira sa njima. Sa slobodnim drajverima ni jedan od tih problema ne postoji. Sve što meni treba radi kao što je i očekivano. Kao što rekoh, slobodni drajveri imaju manjak implementacije opengl-a i može da se dogodi da neka od igrica neće da radi sa njima, ali to je sve. Neće nikad da se dogodi da npr. neki program upuca X-e kao što je to radio kdetv sa fglrx drajverima :). [ miljenko2003 @ 24.11.2007. 20:28 ] @
@body bag
ovo je x na ubuntu 7.04 updejtovan na 7.10 Code: terasa@terasa-desktop:~$ X -version X Window System Version 1.3.0 Release Date: 19 April 2007 X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3 Build Operating System: Linux Ubuntu (xorg-server 2:1.3.0.0.dfsg-12ubuntu8) Current Operating System: Linux terasa-desktop 2.6.22-14-generic #1 SMP Sun Oct 14 23:05:12 GMT 2007 i686 Build Date: 29 September 2007 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Module Loader present Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|