|
[ VlaDiXx @ 20.10.2007. 09:50 ] @
| Kako da promjenim text/html; charset=windows-1250 kodiranje u text/html; charset=UTF-8 ?
Na to pitanje sam imao odgovor. U index.php template-a
Ali promjenio sam ga u UTF-8 a i dalje se kodiraju neki čudni znakovi na Š ide četverouglasti upitnik na ć-spojeno a i e ae itd...prije toga je bilo charset=windows-1250 i kodiralo se lošije tj. slovo ć sa krstom itd...baš loše,,sad je bolje ali ne mnogo.
Šta sad?
HVALA |
[ superbaka @ 20.10.2007. 10:44 ] @
jesi li uradio tako sto si otisao na template, edit html pa nasao odgovarajuci tag i zamenio ga ovim?
Code: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
[ VlaDiXx @ 20.10.2007. 11:40 ] @
da, jesam, samo zamjenio tag, to je 100% ok.
[ Alexxandar @ 20.10.2007. 20:35 ] @
Citat: superbaka: jesi li uradio tako sto si otisao na template, edit html pa nasao odgovarajuci tag i zamenio ga ovim?
Džabe kad se to tako ne radi...
Nego lepo ode u folder language, selektuje u njemu jezik koji koristi... pretpostvaljam da je to engleski. Znači ide u english.php i nađe
Code: /** templates/*.php */
DEFINE('_ISO','charset=windows-1250');
I umesto toga stavi:
Code: /** templates/*.php */
DEFINE('_ISO','charset=UTF-8');
I to je to ;)
[ VlaDiXx @ 21.10.2007. 14:54 ] @
[ dmd @ 21.10.2007. 19:39 ] @
Svuda stavi UTF-8.
Probaj i u xml fajlu šablona.
[ dmd @ 21.10.2007. 20:16 ] @
Možda ti je sve podešeno.
Skini jezički fajl sa servera,gde god je ? (mislim da ti je zapisano sada u j. fajlu ?) zameni datim slovom i ponovo vrati na server ispravljeno.
[ VlaDiXx @ 21.10.2007. 20:31 ] @
mijenjao sam i u xml ali nema to veze, kako mislis slovo?
[ Joker @ 22.10.2007. 07:00 ] @
Ako si prebacivao bazu sa stare prezentacije misilm da je onda problem u bazi
[ SmartX @ 22.10.2007. 17:40 ] @
Ja mislim da si trebao i bazu da napravis pod chasetom UTF-8... mislim.. mozda je to razlog zasto ti ispisuje cudne znake.. :) Poz!
[ Zlatko @ 22.10.2007. 18:22 ] @
[ dmd @ 22.10.2007. 18:30 ] @
Citat: VlaDiXx: mijenjao sam i u xml ali nema to veze, kako mislis slovo?
Ja sam imao sličan problem(Š mi se pokazivalo kao ?),podesio UTF-8 i tek kad sam otvorio jezički fajl
srpski.php video da je i tamo u tekstu ? umesto š.Kada sam editovao taj fajl i ispravio ? na š u samom fajlu ,sačuvao izmene i vratio nazad na server sve je bilo o.k.
Kao što ti je kazano proveri dali ti je baza podešena na UTF-8_ unicode_ci.
[ superbaka @ 22.10.2007. 19:14 ] @
mislim da to nema veze sa bazom, ja sam na hostingu cija baza ne podrzava utf8 pa mi ipak sve normalno radi...
[ VlaDiXx @ 22.10.2007. 19:49 ] @
Citat: dmd: Ja sam imao sličan problem(Š mi se pokazivalo kao ?),podesio UTF-8 i tek kad sam otvorio jezički fajl
srpski.php video da je i tamo u tekstu ? umesto š.Kada sam editovao taj fajl i ispravio ? na š u samom fajlu ,sačuvao izmene i vratio nazad na server sve je bilo o.k.
Kao što ti je kazano proveri dali ti je baza podešena na UTF-8_ unicode_ci.
briga mene za jezik, stavio bi engleski ako treba, nego mi sadrzaj po sekcijama i sve u losem kodiranju, to je, a jezik nema veze.
mozda je do joomlaInews moglo nesto biti...evo sada instaliram drugu
[ marija12 @ 22.10.2007. 22:59 ] @
Ja sa ovom metodom uspešno rešavam sve te probleme, mogu joomla sajt postaviti na svim jezicima bez problema.
/* Provera koji local settings je podržan na hosting serveru */
/* Snimiti u datoteku sa ekstencijom .php (npr: encode.php */
/* uplioadovati na serer i startovati (npr: http://www.mojdomen.com/encode.php */
/* rezltat upisati u admin joomle (Global configuration/Locale/Country locale */
Pogledaj link i ako želiš sledeći kod uploaduj u root svog srervera, zatim ga otvori i rezultat upiši u Country locale Joomla. Baza na UTF-8 naravno.
Code:<?php
$loc_sr = setlocale (LC_ALL, 'sr_YU.ISO8859-5', 'sr_YU.ISO8859-2', ' [email protected]', 'sr', 'sr_CS', 'sr_CS.UTF-8', 'sr_YU.UTF-8');
echo "<br />
<br />
<div align='center'>
<h1>";
echo "Preporučena lokalzacija na ovom serveru je:<br />
'$loc_sr'";
echo "</h1>"
?>
[ VlaDiXx @ 22.10.2007. 23:21 ] @
kako da provjerim koji je local setting podrzan na serveru
uradio sam kao sto ste rekli i jos gore postalo...pa vratio na en_GB
[ drbogi @ 23.10.2007. 02:13 ] @
Ukoliko ti se to dešava samo u IE, a Mozilla pravilno prikazuje, i imaš sledeću liniju
Code: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
igraj prljavo pa dodaj još jedan meta tag na kraju meta serije  tagova
Meni to rešava problem.
[ dmd @ 23.10.2007. 11:48 ] @
Citat: marija12: Ja sa ovom metodom uspešno rešavam sve te probleme, mogu joomla sajt postaviti na svim jezicima bez problema.
/* Provera koji local settings je podržan na hosting serveru */
/* Snimiti u datoteku sa ekstencijom .php (npr: encode.php */
/* uplioadovati na serer i startovati (npr: http://www.mojdomen.com/encode.php */
/* rezltat upisati u admin joomle (Global configuration/Locale/Country locale */
Pogledaj link i ako želiš sledeći kod uploaduj u root svog srervera, zatim ga otvori i rezultat upiši u Country locale Joomla. Baza na UTF-8 naravno.
Code:<?php
$loc_sr = setlocale (LC_ALL, 'sr_YU.ISO8859-5', 'sr_YU.ISO8859-2', ' [email protected]', 'sr', 'sr_CS', 'sr_CS.UTF-8', 'sr_YU.UTF-8');
echo "<br />
<br />
<div align='center'>
<h1>";
echo "Preporučena lokalzacija na ovom serveru je:<br />
'$loc_sr'";
echo "</h1>"
?>
Ja trenutno radim sajt sa dvanaest jezika + ćirilica.
Ova provera nije pouzdana i često se dešava da u konfiguraciji upisana vrednost služi kao "ukras".
Mogu da dobijem vrednost sr_CS,a da jooml-a uredno prikazuje engleska podešavanja.
A jezički fajl je bitan jer odatle vuče podešavanja.
[ dmd @ 23.10.2007. 11:54 ] @
Vidim da se sredilo na sajtu.
Napiši šta si uradio.
[ VlaDiXx @ 23.10.2007. 13:21 ] @
Ne znam, ubacivao svuda utf8 i sada stari sadrzaji i vijesti su lose kodirani a sve novo sto upisem ili editujem je ok, bez gresaka. - -CUDNO
[ Joker @ 23.10.2007. 14:09 ] @
Imao sam isti problem kada sam prebacio sajt na drugi hosting. Sajt je rađen u e107 CMS-u, problem je bio u bazi, kao što sam ti već napisao.
[ drbogi @ 26.10.2007. 14:27 ] @
Index.php poseduje konstantu "_ISO", koja služi baš za razdvajanje jezičkog fajla od ISO konstante. E sada, u xml fajlu templatedetails potrebno je upisati željenu vrednost za ISo konstantu,(koja može biti i windows-1250). To bi trebalo da radi normalno, ali događa se da IE ne uspeva da autodetektuje kodnu stranu. E onda je zgodno upisati u niz meta tagova nešto kao: "<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />", ili jednostavno umesto poziva konstante, upisati želejnu vrednost za ISO. Tada IE to prihvati, i pravilno detektuje kodnu stranu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|