|
[ Apatrid @ 23.10.2007. 21:36 ] @
| Apple Shares Gain on Macintosh Sales, Holiday Outlook
Izgleda da nagrdiše linux tržište, e svi znamo da Visti samo tako ide ;):
Dva interesantna citata, prvi o Mac-ovima:
Citat: Apple has updated its Mac computers with faster chips from Intel Corp. over the past two years. The products' sales rose 40 percent to $3.1 billion last quarter, accounting for half of revenue. The average selling price for the Mac was $1,433, compared with $1,375 a year ago.
A drugi o usudu Apple uopšte:
Citat: Annual sales reached $24 billion, surpassing $20 billion for the first time in the company's 31-year history. Apple made more profit on average each week last quarter than it did in all of 2003. |
[ degojs @ 23.10.2007. 22:14 ] @
Pa nema šta, kome ne trebaju stvari koje rade samo na Windowsu, Apple kompjuteri su super i zaista čovek može sve češće da ih vidi.
Inače, Vista je negde u maju bila sa cifrom od oko 40 M prodatih kopija tako da.. najbolje je i ne porediti ih. Sam Džobs kaže da je njima najveća stvar bila da shvate da ne moraju da "pobede" Microsoft/Windows da bi bili uspešni.
Linux? :D
[ xtraya @ 24.10.2007. 02:04 ] @
Citat: Inače, Vista je negde u maju bila sa cifrom od oko 40 M prodatih kopija tako da.. najbolje je i ne porediti ih. Sam Džobs kaže da je njima najveća stvar bila da shvate da ne moraju da "pobede" Microsoft/Windows da bi bili uspešni.
citaj "UVALJENIH"
kljucne rechi? RETAIL PACK :) koliko je toga prodato? 10? 20? 30? jel treba slovo k da dodam posle cifre? ili M? chega M? krvnih zrnaca? uuu bas su se naprodavali...
Citat: DEGEJS: Apple kompjuteri su super
ju... kad nisam pao sa stolice kad prochitah.... PRIZNAO JE! LJUDI! PRIZNAO JE! ...
[ Stefan Markic @ 24.10.2007. 02:19 ] @
Citat: xtraya: ju... kad nisam pao sa stolice kad prochitah.... PRIZNAO JE! LJUDI! PRIZNAO JE! ...
You're really one messed up dude. :)
[ xtraya @ 24.10.2007. 02:31 ] @
zezanje,zezanje... posle ako neko kaze da mrzim dimk-degejsa... samo cu reci... NEMA POJMA!
[ degojs @ 24.10.2007. 03:11 ] @
Citat: PRIZNAO JE! LJUDI! PRIZNAO JE! ...
Šta sam priznao?
Citat: kome ne trebaju stvari koje rade samo na Windowsu, Apple kompjuteri su super
Biće da si slučajno ispustio onaj prvi deo..?
Koliki pacer mora čovek biti da izvadi samo jedan deo rečenice, koji mu odgovara, pa to citira? Ah, sa tobom je to normalna stvar - pacerisanje..
[ degojs @ 24.10.2007. 03:12 ] @
Citat: citaj "UVALJENIH"
kljucne rechi? RETAIL PACK :) koliko je toga prodato? 10? 20? 30? jel treba slovo k da dodam posle cifre? ili M? chega M? krvnih zrnaca? uuu bas su se naprodavali...
Tom logikom i Apple uvaljuje MacOS sa Macovima :) I Dell uvaljuje Ubuntu.. :)
PC može bez problema da se kupi bez Windowsa, a Mac ipak, koliko mi je poznato, uvek ide u paketu sa MacOS-om, tako da bi se pre moglo reći da je "uvaljivanje" operativnog sistema obavezno kod kupovanja Apple kompjutera. A sve skupa, ljudi koji imaju Win ili Mac, verovatno su i hteli iste. Da li ćeš ti to nazvati "uvaljivanje" ili ne, koga je briga..
I tebi su uvalili Vistu, doduše nezvanično, pa je onaj broj od 40M još i veći :) Skupa sa virusima u vidu drajvera za zaobilaženje aktivacije :)
Raspravljati sa tobom bilo šta je uz obavezno spuštanje na nivo deteta predškolskog uzrasta..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 24.10.2007. u 08:15 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 09:36 ] @
Steve Jobs je kralj tech-marketinga :)
Ljudi u Apple-u bi trebalo da mu sazidaju platinasti spomenik i da ga svako jutro docekuju sa klanjanjem (mozda to vec i rade hehe ;-)
Anyway, Apple-ove masine su prilicno kvalitetne sto se hardvera tice i, isto tako vazno, vrlo su pristupacne u USA sa gomilom popusta za studente itd.., a potez o ubacivanju Intel arhitekture je jedan od najpametnijih poteza Apple-a ikad (posle iPod+iTunes kombinacije).
Istini za volju, i fakat da stizu sa svim sto je potrebno za vecinu kucnih poslova, kao deo MacOS X-a je svakako dodatni plus.
Da Microsoft kojim slucajem u Windows ubaci sve sto ima OS X, svi bi kukali o monopolu ;-)
[ Apatrid @ 24.10.2007. 12:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da Microsoft kojim slucajem u Windows ubaci sve sto ima OS X, svi bi kukali o monopolu ;-)
Ako se što nije promijenilo, Microsoft ne prodaje personalne računare. Niko ne kuka na "monopol" na Xbox 360, naprimjer. Mogu da rade što ih volja.
Ja bih volio da mi neko objasni kako da na sjevernoameričkom kontinentu pazarim (dual-core) laptop koji nije Mac, a da ne moram da platim porez na MS Vistu koju mi ne pada na pamet da vozim dok apsolutno ne bude alternative. Da mogu da kažem "neću operativni sistem, daj mi goli hardver".
To će bit' monopol, čini se meni.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 14:43 ] @
Pa obrati se proizvodjacima racunara, lepo si sam odgovorio:
Citat:
Ako se što nije promijenilo, Microsoft ne prodaje personalne računare.
Dakle, pitaj Dell, HP, Lenovo i ostale da ti ponude to sto zelis.
[ Apatrid @ 24.10.2007. 15:16 ] @
Zašto, pobogu? :)
Jednostavnije kukati EZ da zabrane MS da uslovljava proizvođače da nude laptope SAMO sa MS OS-evima. ;)
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 15:18 ] @
Hoce to, onda nece biti laptopova po EU ili ce EU morati da finansira dodatno testiranje sa Linuxom, NetBSD-om, OpenBSD-om, FreeBSD-om, Hurd-om i ostalom bulumentom "alternativnih OS-eva" ;-)
[ Apatrid @ 24.10.2007. 15:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Hoce to, onda nece biti laptopova po EU ili ce EU morati da finansira dodatno testiranje sa Linuxom, NetBSD-om, OpenBSD-om, FreeBSD-om, Hurd-om i ostalom bulumentom "alternativnih OS-eva" ;-)
Kako se tu umiješa dodatno testiranje, oprosti? Ja pričao o prodaji "golog hardvera", bez operativnog sistema. Ako takvu mašinu kupim, moj problem da li mi radi sa mojim operativnim sistemom.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 15:24 ] @
Pa nece bas da bidne da je "tvoj problem", posto po pravima potrosaca ti imas pravo da vratis tu robu ukoliko utvrdis da je ona "neispravna" - a "neispravna" moze biti tako sto ti probas da instaliras, recimo, novi Zajebuntu koji ce da ti izbaci Boratova slova prilikom setupa i da crkne.
Onda bi hiljade takvih zvalo, recimo, HP-ovu tehnicku podrsku i krenulo da kuka i smara - a oni koji nisu zadovoljni bi se vratili sa tim racunarom uz pricu da "ne radi" i trazili pare nazad.
Zbog toga A-Brandovi nikad ne prodaju "barebone" masine, vec ti prodaju proizvod za koji mogu da garantuju da radi.
[ Apatrid @ 24.10.2007. 15:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa nece bas da bidne da je "tvoj problem", posto po pravima potrosaca ti imas pravo da vratis tu robu ukoliko utvrdis da je ona "neispravna" - a "neispravna" moze biti tako sto ti probas da instaliras, recimo, novi Zaj ebuntu koji ce da ti izbaci Boratova slova prilikom setupa i da crkne.
Molim? Ti dokazuješ da je USB port na tvom Vista računaru crkao tako što instaliraš drajver za džigibau kinesku kameru i kad crkne kukaš Dell-u?
Hardverska dijagnostika nema blage veze sa operativnim sistemom i time koliko si ti virusa zapatio. To se drugačije radi.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 16:05 ] @
Onda izvoli lepo objasni A-Brandovima to sto pricas, ocigledno ni oni ne znaju kako se to radi kada odbijaju da prodaju "consumer" PC-je bez OS-a.
[ Apatrid @ 24.10.2007. 17:19 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Onda izvoli lepo objasni A-Brandovima to sto pricas, ocigledno ni oni ne znaju kako se to radi kada odbijaju da prodaju "consumer" PC-je bez OS-a.
"A-Brandovi", Ivane, jedino znaju da ako se usude da ponude PC koji nema Windows na sebi da će ih Microsoft zalijepiti takvim povećanjem cijene OS, da će automatski bit' nekonkurentni.
Jedino je to od interesa po pitanju prodaje MS Windows "u paketu" sa laptopom. Tehničkih razloga nema, sem da ih izmišljamo, mada Advocacy svašto trpi.
Stjerivanje Viste meni kroz grkljan kad kupujem laptop računar je čist-čistijati monopol i apsolutna kontrola tržišta od strane MS, sa svim negativnim konotacijama.
[ degojs @ 24.10.2007. 17:45 ] @
Microsoft ne može da uslovljava proizvođače da moraju da instaliraju Vistu na kompjutere, to jednostavno nije istina.
Pa Dell prodaje Linux laptope.. koje gluposti ovde čovek neće da čita..

[ degojs @ 24.10.2007. 17:51 ] @
Oooopsss. šta je ovo? Dell laptopi sa FreeDOS-om :-D
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 17:56 ] @
Citat: Apatrid
"A-Brandovi", Ivane, jedino znaju da ako se usude da ponude PC koji nema Windows na sebi da će ih Microsoft zalijepiti takvim povećanjem cijene OS, da će automatski bit' nekonkurentni.
Da, eto bas vidimo kako su zalepili Dell ;-)
Pre bih rekao da to ima veze sa necim drugim nego sa Microsoftom kome Pingvini pripisuju razne magijske moci :)
[ Apatrid @ 24.10.2007. 19:19 ] @
Ja sam temu započeo ovakvom rečenicom:
Citat: Ja bih volio da mi neko objasni kako da na sjevernoameričkom kontinentu pazarim (dual-core) laptop koji nije Mac, a da ne moram da platim porez na MS Vistu koju mi ne pada na pamet da vozim dok apsolutno ne bude alternative. Da mogu da kažem "neću operativni sistem, daj mi goli hardver".
Ovo gore nije tvrdnja da niko ne prodaje računare bez Viste, nego da ja nijesam uspio da nađem takav laptop.
Inače, Ivane, da li bi mi objasnio kako to Dell radi hardversku dijagnostiku za ove Lattitude računare, pošto, zamisli, Vistu ne daju uz to čudo, a svi znamo da ako nema MS operativnog sistema na hardveru, ne može ni da se dokaže da dotični hardver ne radi? ;)
[ degojs @ 24.10.2007. 19:50 ] @
Citat: Stjerivanje Viste meni kroz grkljan kad kupujem laptop računar je čist-čistijati monopol i apsolutna kontrola tržišta od strane MS, sa svim negativnim konotacijama.
Da nije Ivan i to napisao? Nekako ove gore slike demantuju tu priču - jasno da Dell i ostali mogu da prodaju kakve hoće konfiguracije. Kad mogu da prodaju klasične desktop konfiguracije bez OS-a, otkud uopšte ideja da je za laptope drugačije? Pa to je isto PC samo drugog "formata".. Sve skupa, nema mnogo govora o toj tvojoj tezi da MS "prisiljava" nekog da prodaje laptope sa Windowsom.
Najbolje je sad prebaciti priču na nešto drugo.. :P
[Ovu poruku je menjao degojs dana 24.10.2007. u 21:12 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 20:20 ] @
Citat: Apatrid
Inače, Ivane, da li bi mi objasnio kako to Dell radi hardversku dijagnostiku za ove Lattitude računare, pošto, zamisli, Vistu ne daju uz to čudo, a svi znamo da ako nema MS operativnog sistema na hardveru, ne može ni da se dokaže da dotični hardver ne radi? ;)
Ovi racunari nisu ni namenjeni za neko masovno trziste vec su Niche pa se Dell-u moze da ih prodaje sa FreeDOS-om uz njih.
Posto smo utvrdili da nije tacno da A-Brandovi bivaju prikucani od MSFT-a da valjaju Vistu, sada polako prelazimo na neke druge stvari :)
[ xtraya @ 24.10.2007. 23:31 ] @
Citat: DEGEJS: Microsoft ne može da uslovljava proizvođače da moraju da instaliraju Vistu na kompjutere, to jednostavno nije istina.
izvini degejs, u proslom postu si me poprilicno izvredjao , no htedoh da te pitam
jel ti dobro kad izvalis ovakvu budalastinu???
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 23:36 ] @
A kako ih to MS uslovljava - Xtraya, kao verni poznavalac OEM licenci ce sigurno moci da nam iskopira deo ugovora koji prisiljava proizvodjace PC racunara da stavljaju Vistu :)
[ xtraya @ 25.10.2007. 01:35 ] @
haha, dimke ti ko da si dosao iz kosmicko-marsovskog u kartel-kapitalisticko drustvo, pa eto nemas pojma sta znace dogovori , kombinacije i ucene...
[ VRider @ 25.10.2007. 01:52 ] @
Ako si "Gold" partner, dobijas OS po jednoj ceni, ako nisi po drugoj. Ne mozes da budes Gold partner ako valjas bilo koji drugi sistem osim Viste/XPa. Kako i dalje znacajan deo korisnika zeli Windowse, ti ne mozes da dozvolis da zbog menjag procenta (na ulazim u pricu kolikog) budes nekonkurentan (skuplji) vecem delu trzista. Odlucujes da budes "Gold" partner, a manjinu neka opsluzuje neko drugi. Kraj price. Hoces da kazes da se ni ovo ne radi, Ivane?
[ xtraya @ 25.10.2007. 02:25 ] @
godinama nije postojao trend da se nudi bilo sta drugo osim windowsa... tacnije decenijama je bilo tako...
onda se stidljivo pojavio ubuntu... mislim, koga briga ovde za ubuntu, sustina je da se (koliko god to bilo malo ili se namerno obezvredjivano i prikazivalo da je malo) posle 3 godine od starta projekta, ubuntu ugurao kao izbor. hehe ... posle stevie jobs mlati pare prodajuci tamo neki shminkani BSD koji bas nista ne valja i potpuni je crap ...
uostalom, zasto se ne prodaje KLOT novi racunar, pa neka korisnik sam izabere sta zeli ? opet se vracamo na onu VIRTUELNU "prodaju" (citaj UVALJIVANJE) miliona kopija Viste ... vidim sve se cheka u redovima ko za win95 pre 12 godina ...
[ Stefan Markic @ 25.10.2007. 03:13 ] @
Citat: xtraya: stevie jobs mlati pare prodajuci tamo neki shminkani BSD koji bas nista ne valja i potpuni je crap
Argumenti?
[ degojs @ 25.10.2007. 03:51 ] @
Hahaha, sad će još da nam pričaju da čovek ne može da kupi PC bez Windowsa :D
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2007. 08:05 ] @
Citat:
Odlucujes da budes "Gold" partner, a manjinu neka opsluzuje neko drugi. Kraj price. Hoces da kazes da se ni ovo ne radi, Ivane?
Ja to nisam video, a ti? Siguran sam da imas neki izvor da ovo potvrdi.
Rekoh ja da pingvinarija daje MSFT-u mitske moci :)
Citat: Xtraya
uostalom, zasto se ne prodaje KLOT novi racunar, pa neka korisnik sam izabere sta zeli ? opet se vracamo na onu VIRTUELNU "prodaju" (citaj UVALJIVANJE) miliona kopija Viste ... vidim sve se cheka u redovima ko za win95 pre 12 godina ...
Ne prodaje se jer zivimo na planeti zemlji, a ne na planeti Ubuntu - firme prodaju ono sto ljudi hoce da kupe.
Zasto bi neko cekao na OS u 2007-moj godini, uopstalom - OS je postao manje bitan deo price, na kraju krajeva, WinXP zadovoljava potrebe mnogih korisnika sto znaci da Vista nikako ne moze biti revolucionarna kao sto je bio Win95
[ Mitrović Srđan @ 25.10.2007. 09:45 ] @
Citat:
Citat:
xtraya: stevie jobs mlati pare prodajuci tamo neki shminkani BSD koji bas nista ne valja i potpuni je crap
Argumenti?
I mene bi interesovali argumenti , mozda nesto i naucimo od lsdtraye.
Jer se ovakve izjave bas cesto i ne vidjaju.
Ako jsd Mac OS sminkani BSD sta je onda ubuntu?
[ xtraya @ 25.10.2007. 10:35 ] @
pardon, nisam se lepo izrazio, pogresno ste protumacili...
iskarikirao sam dimkovicevu tvrdnju da je Stevie najbolji prodavac na svetu ... sto je, barem po finansijama , prilicno tacno. umeju prilicno da preteraju (recimo sa cenom iphone-a).
doduse prica "shminkani os" traje vec 8 godina, a ovi iz redmonda u 2007-oj ne mogu da se priblize sa dizajnom (citaj shljokicama). mislim, hajde da uporedimo dizajn desktopa OSX Cheetah i win2k (poceli su u isto vreme)

[ nkrgovic @ 26.10.2007. 00:12 ] @
Mene ta prica o EULA's uvek potseti na "Dobra predskazanja", pisana od tandema Pracet / Gejmen. Jedan od glavnih likova je demon ko imenu Kroli (Crawley, "Gmizavko", karijeru poceo kao Zmija). Evo jednog citata:
"Zajedno sa standardnom kompjuterskom garancijom u kojoj je stajalo da ukoliko masina 1) ne radi, 2) ne obavlja ono sto se tvrdi u skupoj reklami, 3) izazove prekid snabdevanja elektricnom energijom u komsiluku i 4) zapravo uopste ne bude u skupoj kutiji kada je otvorite, to izricito, apsolutno, implicitno i ni u kom slucaju nije greska niti odgovornost proizvodjaca, i kupac ima sebe smatrati srecnim sto mu je bilo dopusteno da svoj novac preda proizvodjacu, a svaki pokusaj tretiranja onoga sto je upravo placeno kao da je kupceva imovina imace za posledicu paznju ozbiljnih ljudi sa pretecim aktovkama i vrlo tankim rucnim satovima. Krouli je bio krajnje impresioniram garancijama koje je nudila kompjuterska industruja, i zapravo je citavu gomilu poslao Dole, odeljenju koje je pripremalo ugovore o Besmrtnim Dusama, sa prilozenim zutim memorandumom na kojem je pisalo "Ucite, momci." "
[ degojs @ 26.10.2007. 19:13 ] @
Nego, da dodatno prokomentarišemo izjavu sa početka teme:
Citat: Izgleda da nagrdiše linux tržište, e svi znamo da Visti samo tako ide ;):
..pošto je danas MS objavio neke rezultate :)
Microsoft Reports 27% Revenue Growth; Fastest First Quarter Since 1999
http://www.microsoft.com/msft/earnings/FY08/earn_rel_q1_08.mspx
[ zika.pavlovic @ 26.10.2007. 20:54 ] @
[ sasa_vu @ 26.10.2007. 21:23 ] @
@zika.pavlovic
Joooj, zabole me stomak od smejanja:-)))))
[ xtraya @ 26.10.2007. 21:56 ] @
Buahahahahaha..... definitivno je ova degejs pricha za chasopise kao sto je zabavnik, huper, eureka i slicne... humoristicki sve u 16...
Cekajte, ima neka nova verzija! zove se DgjsBD! Buahahahahah
ps: 10 poena za ziku pavlovica!
[ degojs @ 26.10.2007. 22:51 ] @
Čuj, priča nije moja, to je sigurno (ne bih imano ništa protiv da je moja :), a sad što će nekom to da se ne sviđa.. šta da se radi :)
[ nkrgovic @ 27.10.2007. 00:31 ] @
Citat: degojs: Nego, da dodatno prokomentarišemo izjavu sa početka teme:
..pošto je danas MS objavio neke rezultate :)
Dejane, da li si svestan toga da je dobar deo tog rasta posledica promene cena od 1999-te do danas? Inflacija, pad vrednosti dolara, plus veca cena nove verzije windowsa, cak i za OEM-ove - sve to u kompletu podjednako utice na cifru kao i obim prodaje, koji uostalom opet ukljucuje i sirenje trzista, povecanje broja racunara, prodor MS-a na nekadasnja 100% piratska trzista....
To sto citiras je izjava za javnost jedne korporacije, namenjena potencijalnim investitorima. Covece, kada si poslednji put procitao nesto LOSE u jednoj takvoj izjavi? :)
[ degojs @ 27.10.2007. 00:52 ] @
^Šta pričaš ti bre??? Pa možeš da vidiš poređenje za 2006 i 2007, za isti kvartal?? Pa tako rade sve kompanije u svetu.
Dalje, kakva "izjava za investitore"? Balance Sheet, Income Statement i ostali finansijski izveštaji ne smeju da se falsifikuju - za to se ide na robiju brale (poznat ti je slučaj npr. Enrona?). Čak i da je namenjeno investitorima - baš zato i jeste kažnjivo zakonom ako se lažira, da se ne bi lagali investitori.
E ljudi svašta :)
[ nkrgovic @ 27.10.2007. 01:07 ] @
Citat: degojs: ^Šta pričaš ti bre??? Pa možeš da vidiš poređenje za 2006 i 2007, za isti kvartal?? Pa tako rade sve kompanije u svetu.
Dalje, kakva "izjava za investitore"? Balance Sheet, Income Statement i ostali finansijski izveštaji ne smeju da se falsifikuju - za to se ide na robiju brale (poznat ti je slučaj npr. Enrona?). Čak i da je namenjeno investitorima - baš zato i jeste kažnjivo zakonom ako se lažira, da se ne bi lagali investitori.
E ljudi svašta :)
Koliko je kostao aktuelni MS Windows 2006-te, a koliko 2007-me? To jeste razlika. Koliko je bilo piratskih Windows-a u Rusiji, Srbiji ili nekoj drugoj -iji 2006-te a koliko 2007-me? Koliko ljudi ima racunar sad, a koliko je imalo pre godinu dana? To su sve faktori koji nisu samo direktna posledica rasta traznje za njihovim proizvodima.
A sto se tice falsifikovanja, naravno da se ne falsifikuju. Ali se prezentuju u najboljem svetlu. :) Ili mislis da je public statement nesto sto treba citati sa punim poverenjem ? :)
Citat:
About Microsoft
Founded in 1975, Microsoft (Nasdaq “MSFT”) is the worldwide leader in software, services and solutions that help people and businesses realize their full potential.
##########
Forward-Looking Statements
Statements in this release that are "forward-looking statements" are based on current expectations and assumptions that are subject to risks and uncertainties.
Bas lepo, realno, i tacno. I puno poverenja...
[ degojs @ 27.10.2007. 01:14 ] @
Postoji pravilo kako se rade Balance Sheet i Income Statement.. kakvo jebeno "prezentovanje u najboljem svetlu"?? Pa nije to po principu - uradiću Income Statement ovako ili onako, kako mi više odgovara..
Ma daj čoveče, pričaš gluposti i ne poznaješ osnove toga što komentarišeš, a ja treba da ti odgovaram ozbiljno.. :)
Pa onda i Apple laže :)
[ degojs @ 27.10.2007. 01:16 ] @
Citat: Forward-Looking Statements
Statements in this release that are "forward-looking statements" are based on current expectations and assumptions that are subject to risks and uncertainties.
Bas lepo, realno, i tacno. I puno poverenja...
LOL Pa vidiš li ti da se to odnosi na "forward-looking statements"??? Pa sve (velike) kompanije daju predviđanja za naredni period i zato i piše da je to "subject to risks and uncertainities." Kakve to veze ima sa npr. Income Statementom za period koji završen??
Apple recimo uvek daje niža predviđanja, pa se onda posle hvale kako su uspeli da prebace.. što je nebitno, zna se da oni tako vole da rade, itd. Bitno je ono što piše u finansijskom izveštaju za period koji je završen.
Hehehe.. smešno..
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2007. 01:26 ] @
Citat: nkrgovic
To sto citiras je izjava za javnost jedne korporacije, namenjena potencijalnim investitorima. Covece, kada si poslednji put procitao nesto LOSE u jednoj takvoj izjavi? :)
Vidi se da ti i mnogi drugi nisu upuceni u Sarbanes Oxley Act kao i osnove americkog korporativnog sistema - ne, SEC fajling nije nikakva "izjava za javnost" vec je najvazniji izvestaj koji korporacija podnosi svojim investitorima i siroj javnosti i kao takav mora biti vrlo iskren sa akcentom na negativne stvari i rizike (tzv. umanjivanje mogucnosti pogresnog tumacenja od strane potencijalnih investitora), inace se robija i to vrlo lako tj. USA zatvori su puni pametnih CFO-ova - u SEC prijavi (osim za 'forward looking statements') mora pisati bas ono sto se desava bez ikakve sminke niti se bilo sta sto ima uticaj na posao sme sakriti.
Savet ovima sto SEC prijave nazivaju BS-om - dajte obrazujte se malo, mislim nije bas kul kad covek na advocacy-ju mora da cita bas toliki koncentrat BS-ja.
Takodje, dajte se obrazovati i za koji deo dokumenta vaze "forward looking statements", pise vrlo jasno oznaceno u tekstu - mislim, neznanje o Windowsu je jedno, ali ovo je vec previse :)
[ nkrgovic @ 27.10.2007. 01:32 ] @
Citat: degojs: Postoji pravilo kako se rade Balance Sheet i Income Statement.. kakvo jebeno "prezentovanje u najboljem svetlu"?? Pa nije to po principu - uradiću Income Statement ovako ili onako, kako mi više odgovara..
Ma daj čoveče, pričaš gluposti i ne poznaješ osnove toga što komentarišeš, a ja treba da ti odgovaram ozbiljno.. :)
Pa onda i Apple laže :)
Ovo nije ceo balance sheet, ovo je izvod onih delova koje su hteli da prezentuju. Uz to, ja nisam analiticar, i ne znam da citam US balance sheets, jedva se i u srpskim snalazim. A uz sve to, sam sheet nije dovoljan pokazatelj poslovanja. Jeste deo, ali ni priblizno nije dovoljan. Pricam ti na osnovu onoga sto znam o nasim balance sheet-ovima, a posebno na osnovu onih npr. u firmi gde radim. Stanje u kuci i stanje na sheet-u nisu isto. Da ne ulazim u detalje, to sto firmi ide finansijski bolje u nekom periodu nije pokazatelj stanja u tom periodu, vec i dosta zavisi od prethodnih. Cak se moze reci da vise zavisi od tih, prethodnih, dok ce se sadasnje poslovanje videti tek kasnije....
I da, naravno da i Apple radi isto to. I IBM, i RHAT, i SUNW (pardon JAVA :) ). Sve kuce predstavljaju svoje finansije kao idealne, i kao da je svaki rast samo nagovestaj buducih uspeha, koji ce se nadovezati na sadasnje, samo sto ce biti jos bolji lepsi i sjajniji... Sta te tu cudi? :) Zato se i dalju ovakvi releases, zbog tih "forward looking statements", u kojima se pokaze nesto iz sadasnjih finansija, pa se onda na osnovu toga predvidja da ce biti mnogo bolje...
Hoces zamerke na prvu loptu? Zasto je revenue porastao preko 27%, a R&D expences su povecani samo malo manje od 3%? Kakvo je to rukovodstvo koje u visokotehnoloskoj firmi povecan revenue koristi da uveca income, a ne da ulaze u buducnost firme? Eto, sto to nije obradjeno.... Da, znam da ovo niije neka zamerka, samo ti pokazujem kako je sve moguce tumaciti taj isti sheet.
[ degojs @ 27.10.2007. 01:45 ] @
Citat: Sve kuce predstavljaju svoje finansije kao idealne, i kao da je svaki rast samo nagovestaj buducih uspeha, koji ce se nadovezati na sadasnje, samo sto ce biti jos bolji lepsi i sjajniji... Sta te tu cudi? :)
Ne, ne predstavljaju ih kao idealne - ne smeju to da rade, da lažu. People lie, evidence does not. A finansijski izveštaji jesu dokaz, dokaz poslovanja. Možeš da ih lažiraš, ali ako se sazna, a saznaće se, ideš na robiju, nema ti pomoći. Investitori će da te tuže, a i bez njihove tužbe, država će da te odvede na sud jer je to jednostavno protiv zakona.
Pa što je onda Sun prijavljivao godinama gubitke? Kao i Apple pre? Pa onda su mogli da muljaju i lažu, po tvom tumačenju :)
Ma daj Nikola dođi sebi. Ne znam šta više da ti kažem.
[ nkrgovic @ 27.10.2007. 01:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Vidi se da ti i mnogi drugi nisu upuceni u Sarbanes Oxley Act kao i osnove americkog korporativnog sistema - ne, SEC fajling nije nikakva "izjava za javnost" vec je najvazniji izvestaj koji korporacija podnosi svojim investitorima i siroj javnosti i kao takav mora biti vrlo iskren sa akcentom na negativne stvari i rizike (tzv. umanjivanje mogucnosti pogresnog tumacenja od strane potencijalnih investitora), inace se robija i to vrlo lako tj. USA zatvori su puni pametnih CFO-ova - u SEC prijavi (osim za 'forward looking statements') mora pisati bas ono sto se desava bez ikakve sminke niti se bilo sta sto ima uticaj na posao sme sakriti.
Savet ovima sto SEC prijave nazivaju BS-om - dajte obrazujte se malo, mislim nije bas kul kad covek na advocacy-ju mora da cita bas toliki koncentrat BS-ja.
Takodje, dajte se obrazovati i za koji deo dokumenta vaze "forward looking statements", pise vrlo jasno oznaceno u tekstu - mislim, neznanje o Windowsu je jedno, ali ovo je vec previse :)
Ivane, ovo nije MS-ov SEC filling, ovo je public statement. Sve sto ih SOX obavezuje je da same brojke moraju biti tacne, i da ne smeju prikrivati cinjenice. Sve sto ovde i pise je da im je porastao revenue, da ocekuju super prihode ove godine, i da ima puno rizika zbog kojih to ne mora da se ostvari, uz molbu potencijalnim investitorima da se obrate MS-u za te podatke. Sve po slovu zakona.
Problem nastaje kad se to Dejan predstavi kao rezultat napredne tehnologije, i kvaliteta proizvoda, i odbija da shvati da na to kakav je neciji finansijski rezultat utice MNOGO toga, posebno kad je u pitanju kompanija ciji je revenue sasvim uporediv sa onim neke prosecne drzave (drzavnog budzeta). Cak i SEC filling samo govori o poslovnom rezultatu, a ne o detaljima kako je do njih doslo, i ni na koji nacin ne govori nista o samoj tehnologiji te kuce. Istini za volju verovatno bi i MS bi voleo da ih predstavi tako :)
[ degojs @ 27.10.2007. 01:48 ] @
Ma da, kad Apple objavi dobre vesti, nisi došao da pričaš kako je to lažirano ili "predstavljeno u najboljem svetlu." hehehe
Kad si već rekao da se uopšte ne razumeš u te stvari, što ih onda komentarišeš (i to samo kad je MS u pitanju)?
Case closed, što se mene tiče :)
[ nkrgovic @ 27.10.2007. 01:52 ] @
Citat: degojs: Ne, ne predstavljaju ih kao idealne - ne smeju to da rade, da lažu. People lie, evidence does not. A finansijski izveštaji jesu dokaz, dokaz poslovanja. Možeš da ih lažiraš, ali ako se sazna, a saznaće se, ideš na robiju, nema ti pomoći. Investitori će da te tuže, a i bez njihove tužbe, država će da te odvede na sud jer je to jednostavno protiv zakona.
Pa što je onda Sun prijavljivao godinama gubitke? Kao i Apple pre? Pa onda su mogli da muljaju i lažu, po tvom tumačenju :)
Ma daj Nikola dođi sebi. Ne znam šta više da ti kažem.
Ne, nisu. Ali su mogli da govore da ce "biti bolje" i da pricaju da je to "samo trenutno" i da "oni imaju tehnologiju koja ce im povratiti novac". A to su i radili. To je ono sto ti pokusavam reci. Brojke su brojke, ali svi probaju da ispricaju da su te brojke zapravo mnogo dobre. Ne mozes menjati brojke, ali mozes davati svoje vidjenje i nagadjati buducnost, sve dok uz to negde napises i rizike.... (Ili ih das u odvojenom dokumentu). Kao sto je Apple pricao da ce se izvuci i da ce sve biti bolje i kako je McIntosh revolucionaran proizvod i kako je sve sjajno, samo im trenutno ne idu finansije.... A zapravo ih je izvukao iPod, a zatim i OS X, koji, u vreme kad su poslovali lose, nisu bili ni u planu.
[ degojs @ 27.10.2007. 02:03 ] @
Citat: Kao sto je Apple pricao da ce se izvuci i da ce sve biti bolje i kako je McIntosh revolucionaran proizvod i kako je sve sjajno, samo im trenutno ne idu finansije....
Finansijske izveštaje nisu lažirali ili "prestavljali u najboljem svetlu," tako da.. nije mi jasno uopšte o čemu pričaš sada ni kakve to veze ima sa onim što si tvrdio. Pričao si da kompanije predstavljaju ove izveštaje u najboljem svetlu, a to jednostavno nije moguće (odnosno, moguće je, ali je onda vrlo moguće da će neko na robiju).
Možda nisi primetio, ali na tim izveštajima su samo brojevi i nikakve priče Balmera, Gejtsa ili Džobsa. Nema potrebe - brojevi su dovoljni :)
Citat: A zapravo ih je izvukao iPod, a zatim i OS X, koji, u vreme kad su poslovali lose, nisu bili ni u planu.
Ovaj, izvukao ih je MS, sa $150 M kada su bili na rubu propasti, da se ne lažemo.
By the time Mr Jobs returned to the firm in 1997, Apple had reported losses of $1bn. It was ironically a $150m cash injection from Microsoft that helped foster Apple's revival.
Mada, ne znam zašto je to bitno..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 27.10.2007. u 04:02 GMT+1]
[ xtraya @ 27.10.2007. 03:03 ] @
jel bese billy boy ima 10% u apple-u?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|