[ grozda_88 @ 24.10.2007. 16:45 ] @
Imam UTP kabli 50m, kupljen na pijaci!!! i konektore koje sam sam stavio. kada prikljucim kabli pojavi se da je kabli konektovan ali se kompjuteri uopste ne vide. kada sve to probam sa originalnim kablom od 1m sve to radi i kompjteri su podeseni!!! a koji je problem, sam kabli ili konektori??? probao sam vise puta da promenim konektore ali opet isto!!!
[ Mister Big Time @ 24.10.2007. 17:19 ] @
Testiraj kabl testerom.

Da li radi PING izmedju racunara posto kazes da kabl zapravo radi, ali se racunari ne vide?
[ grozda_88 @ 24.10.2007. 19:27 ] @
Otiso sam do radnje u kojoj sam kupio ruter i zamolio ih da mi ispitaju kabli jer znam da imaju onu sparavu, i kabli je OK!!!

Znaci stvari stoje ovako: Sa kablom od 1m sve radi i oba kompa su podesena. Kada stavim kabli od 50m pise da je konektovan (izgubi se ono sto pise cable is unpluged) ali se ne vide nema ni file sharing ni internet a sve to radi sa kablom od 1m!!!
[ yolja624 @ 24.10.2007. 20:31 ] @
a da ipak nabavis neki kvalitetniji FTP ili SFTP kabl??? Mislim, na pijaci se ne isplati kupovati ni kablove za peglu a kamo li za racunarsku mrezu :)
[ stevija @ 25.10.2007. 11:18 ] @
Gosn prodavci nisu stavili pravi raspored boja na odredjeno mesto na kablu. Po testeru pokazuje da je OK ali sildovanje nije na pravim bojama odnesi nekome ko zna kako da uradi. ja sam licno 120-130 metara razvukiao obicnog sklj kabla

http://www.elitesecurity.org/t104352-LAN-Mrezni-kablovi

Proveri boje

[Ovu poruku je menjao stevija dana 25.10.2007. u 12:29 GMT+1]
[ masivko @ 25.10.2007. 13:52 ] @
pridruzujem se steviji i potvrdjujem iskustvo.
130m no-name utp kabla postavljeno prije 6 godina i dan danas radi bez
greske.
vjerovatno nije postovan raspored "boja"

djelimicni offtopic:
Fluke tester pokazuje da su narandzasta i zelena parica DUZE od plave i
braon, sto dovodi do zakljucka da su "gusce" upredene, a da ne zalazimo
dalje u pricu, stavi zice u konektor po propisu
http://images.google.ba/imgres...t8fiCacyAM:&tbnhq&tbnw1&prev=/images%3Fq%3Drj45%2Bpinout%26um%3D1&start=1&sa=X&oi=images&ct=image&cd=1
[ calexx @ 25.10.2007. 19:40 ] @
Pa i običan tester bi trebalo da pokaže da raspored nije dobar, svejedno da li su pinovi u spoju. A ja pomislio da su izmerili Penta skenerom. ;)
[ masivko @ 26.10.2007. 13:12 ] @
Imao sam testere koji provjere da li su spojevi ok, znaci da li je
raspored dobar, ali to ne znaci da ce taj kabl da radi.
Uvjeri se i sam, uzmi telefonski kabl 4zilni i spoji na rj45 konektor
pinve 1,2,3 i 6.
Pusti obicni tester i reci ce ti da je sve ok. To su njegove mogucnosti
i kraj price.

Zakljucak:
Odradi "kako je Bog rekao" i sve ce da bude ok.
[ calexx @ 26.10.2007. 18:53 ] @
Naravno, napisao sam da će i običan tester da pokaže da li je raspored dobar ali to ne znači da će da radi dobro na 50 metara. Verovatno će i bilo koji pin2pin kabl da radi tu i tamo ali za veće dužine se uzima proveren kabl i odradi po pravilima. Tu bi ipak Penta skener rekao svoje.
[ radoljub Cvetkovic @ 31.10.2007. 22:37 ] @
jesil li proverio dali ti treba crossover ili obican(straight) kabli posto ce i sa jedni i drugim da pokaze da ima mreza