[ tyler_gibson @ 08.09.2003. 03:40 ] @
Pozdrav svima.

Problem je, nadam se, ne tako veliki. Uspeo sam da pronadjem modul za Intel Ham, to jest Smart Link modem, ali izgleda da mi podesavanje dial-up konekcije ne ide nimalo od ruke. Naime, koristeci KDE-ov KPPP, uspeo sam da kreiram konekciju ka provajderu. Modem zapocne biranje, zatim i samo konektovanje na server ISP-a, ali kada se dodje do dela gde treba predati username i password, sve pukne prikazujuci Error Code 19. Citajuci FAQ stranice, kao i HOWTOs, primetio sam da trebam koristiti CHAP protokol. UNIX tip povezivanja se ne koristi, vec moram da koristim Microsoft tip logovanja. Na Windowsima je to, na neki nacin, lako izvesti. Molio bih vas ako biste me uputili u nacine da sredim ovaj malecni problem. Ispravite me ako nisam u pravu, ali u uputstvima je pisalo da trebam editovati fajlove iz /etc/ppp direktorijuma, ali ja jednostavno ne znam koje opcije da ukljucim a koje da ostavim kakvim jesu. Ako trebam jos nesto pored toga da uradim (ubacivanje nekih AT naredbi, ili slicno) molim vas za pomoc. Koristio sam minicom, naravno ne u nekoj velikoj meri, posebno zbog cinjenice da modem radi kako treba.

Za svaku pomoc bicu vam zahvalan.
[ L I L I T @ 09.09.2003. 01:00 ] @
PAP/CHAP u kppp-u možeš lepo da namestiš tako što edituješ postojeću konekciju
Dial i tu niže imaš da podesiš ''Authentication'' pa biraj oš CHAP ... PAP ... etc ...

a koliko mi je poznato kppp sve automatski sredi tako da me moraš da čačakaš po /etc/ppp i zezneš još nešto dodatno (ako već kažeš da ne znaš)
[ ramble @ 09.09.2003. 02:13 ] @
Dobar ti je savet dala - nema potrebe da čačkaš fajlove; drži se kppp-a, jer je to ionako front end za pppd (za kod greške vidi: man pppd...).
[ tyler_gibson @ 09.09.2003. 05:05 ] @
Pa u tome i jeste problem. Nisam nista editovao, posebno iz ne znanja, ali sam isprobavao razlicite opcije autentifikacije: PAP, CHAP ili PAP/CHAP, i u sva tri slucaja ne radi, to jest izbacuje istu poruku. Ako je problem u provajderu, onda OK. Ali zanima me da li mozda trebam menjati komande modemu, barem sto se tice komandi za povezivanje?
[ c00l_daem0n @ 09.09.2003. 20:39 ] @
Koliko se secam error code 19 zanci da authentication nije prosao, odnosno ne valja ti user name ili password.
Za vise vidi "man pppd".
[ ramble @ 10.09.2003. 19:41 ] @
Meni izgleda da ne treba da diraš PAP.
Proveri samo username i password.

Ako ne pomogne, ja bih ovako:
Setup, Accounts, Edit, tab Execute - izbrisao sva polja (prethodo ih negde
zapamti, ako nisu ve? prazna).

Alternativa: tab Login Script - izbrisi sve (ili koriguj username i/ili
pass).

Ako ni to ne pomaže, neko drugi će se naći da pomogne.