[ erekoz @ 09.09.2003. 09:18 ] @

Zdravo,

Nedavno sam poceo da ucim o bazama u Delfiju i trenutno imam problem.
Naime, na formu postavim Datasource, Table i DBgrid. Datasource ukazuje na tabelu, DBgrid na datasource. Kada pokusam da u Table Object inspector postavim Active => true, dobijem sledecu poruku :

Network initialization failed.
File or directory dont exist
file c:\pdoxusrs.net
permission denied
directory c:\

Unapred izvinite ako postavljem glupo pitanje, no bas nista ne znam o bazama...

Takodje unapred zahvalan, erekoz
[ Nub.Saibot @ 09.09.2003. 09:37 ] @

Na osnovu poruke o gresci vidim da pokusavas da otvoris paradox tabelu. Da li si podesio net dir u BDE Admin-u? On se podesava preko Control Panel -> BDE Administrator pa onda tab Configuration pa u stablu pronadjes kljuc Configuration -> Drivers -> Native -> PARADOX i podesis vrednost NET DIR na direktorijum u kome imas dozvole za citanje i pisanje. (Po defaultu je postavljen na C:\)

Jos jedna stvar moze da bude u pitanju, a to je da nisi naveo alias baze u Database Name property-ju komponente TTable. U BDE Administratoru moras da napravis alias baze tako sto ces u Databases tabu kreirati novi kljuc dati mu neko ime i postaviti vrednost PATH na direktorijum gde ti se nalazi tabela. Zatim u komponenti TTable podesis DatabaseName na alias koji si kreirao, a TableName na tabelu iz baze koju hoces da otvoris.

Probaj pa ako ovo ne uspe javi da probamo nesto drugo.

Pozdrav