[ Joja82 @ 26.10.2007. 21:18 ] @
Ovako: Interesuje me konkretno kako vezati na serveru koji ima dve mrezne karice dva razlicita interneta, recimo SBB i neki ADSL.Na serveru 2003 nema AD.

Potrebno mi je da ako jedan internet pukne, ovaj drugi preuzme vezu tog trenutka bez prekida. Prakticno nesto kao Backup ovog prvog interneta!

Jel mi je potreban neki ruter za to i koji?

Nadam se da nisam zahtevan?

Potreban mi je cidto princip kako to uraditi.
[ misk0 @ 26.10.2007. 22:29 ] @
Da, potreban ti je router koji ima 2 WAN interfejsa i Load Balancing.
[ Joja82 @ 26.10.2007. 23:28 ] @
Hvala.
A sto se tice konfiguracije mreze imao bih dva gateway-a, a jedan bi bio default?
[ dusko_m @ 29.10.2007. 21:31 ] @
Citat:
Joja82: Hvala.
A sto se tice konfiguracije mreze imao bih dva gateway-a, a jedan bi bio default?

Ne. ako nabavis ruter sa dva WAN porta, njegov LAN ce ti biti gateway. sam ruter ces biti u mogucnosti da podesis da raspolozive internet konekcije koristi zajedno (load balancing) ili ce da jednu koristi kao radnu a drugu kao rezervu.
[ Joja82 @ 30.10.2007. 07:42 ] @
Aha, razumem.
Hvala svima na odgovorima!
[ mleposavic_lepi @ 30.10.2007. 12:05 ] @
Mozete li da preporucite neki router sa 2 WAN porta koji ima Load Balancing?

Za sada sam samo ovo nasao kod nas:

TP-Link TL-R480T+ Enterprise Broadband Firewall Load Balancing Bandwith Control ruter 2 WAN port + 3 LAN 10/100 Mb/s
http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=9

Hvala!!!

[Ovu poruku je menjao mleposavic_lepi dana 30.10.2007. u 13:33 GMT+1]
[ misk0 @ 30.10.2007. 17:35 ] @
DrayTek ima nekoliko modela koji to mogu, pogledaj na njihovom sajtu pa vidi sta se da nabaviti u tvojoj blizini.
[ calexx @ 30.10.2007. 18:32 ] @
Ja sam jurio neki Planet koji je koštao samo ~80 evra ali ga niko nije imao iako je bio u cenovniku. Da imam para, verovatno bih pazario Linksys RV042 ali nemam tj nije mi baš toliko potreban.
[ Predrag Supurovic @ 30.10.2007. 18:51 ] @
Mikrotik je pravi odgovor.
[ mleposavic_lepi @ 08.11.2007. 23:14 ] @
Uzeo sam onaj TP-Link router iz mog prethodnog posta i mogu da kazem da radi perfektno, a od podesavanja, nema sta nema...

Preporuka...
[ Joja82 @ 09.11.2007. 08:10 ] @
Havala svima na odgovorima odluci sam se za TP LINK. Citao sam njegov manual i mislim da je super!
[ katila @ 13.12.2007. 13:25 ] @

Allnet ALL1297 Load Balancing Router, 2 WAN port
http://www.limundo.com/aukcija...cing-Router--2-WAN-port---5874
[ The_Pangelius @ 02.01.2008. 16:31 ] @
Pozdrav svima ja imam jedno pitanje u vezi ovoga,a da ne otvaram novu temu postavicu ovde.
Mene zanima da li je moguce da se koriste istovremeno 2 WAN linka ili vise, to jest da budu kao jedan (ADSL od 1.5 i drugi od 1.5) i da se dobije 3MB

Hvala u napred!!!
[ calexx @ 02.01.2008. 16:54 ] @
U ovoj temi upravo o tome i piše, uzmeš ruter sa dva wan ulaza i on ti uglavnom sabira linkove.
[ Dundjerski Nemanja @ 05.01.2008. 12:09 ] @
@mleposavic_lepi

Na linku za ovaj TP LINK router stoji sledece: 1 WAN port + 4 LAN ports Router for Small/Medium Business and Internet Cafe?
[ calexx @ 05.01.2008. 17:05 ] @
Malo je pogrešan link, u pitanju je onaj T+ kako iznad i piše, samo na kraju linka zameni 9 sa 14.
[ Joja82 @ 17.01.2008. 21:55 ] @
Da ne postavljam novu teme.
Interesuje me da li moze da se vrsi load balance preko tp linkovog rutera ako, recimo i sbb i adsl imaju dinamicke adrese, tj, nemaju staticke adrese?
Da li ce moci tako da se vrsi load balasing ili fail over?
[ aduvnjak @ 23.01.2008. 08:50 ] @
Pa i ja sam zainteresovan za ovo pitanje iznad
[ Joja82 @ 24.01.2008. 19:42 ] @
Nisam siguran ali mislim da moze. Bar sam tako citao, ali sam mislio ako ima neko vece iskustvo sa ovim cisto da cujem njegovo misljenje
[ mleposavic_lepi @ 21.05.2008. 19:06 ] @
Citat:
Joja82: Da ne postavljam novu teme.
Interesuje me da li moze da se vrsi load balance preko tp linkovog rutera ako, recimo i sbb i adsl imaju dinamicke adrese, tj, nemaju staticke adrese?
Da li ce moci tako da se vrsi load balasing ili fail over?

Load Balacning ce raditi bez obzira od kog provajdera dovedes link na ta 2 WAN porta, nisam samo siguran sta je ovo FailOver... Ali ako jedan link ne radi svi racunari u mrezi ce biti preusmereni na onaj koji radi, mozes i pored toga da odredis koje IP adrese na tvojoj lokalnoj mrezi (tj. racunari) ce preko kog WAN porta da primaju i salju podatke... Znaci mozes da kazes da ce npr IP adresa 192.168.1.5 da salje i prima podatke iskljucivo preko WAN2 porta a da svi ostali primaju i salju preko drugog ili oba WAN porta...

Mada ima jedna mana kod njega sto sam primetio, naime... kada sam na njegov LAN3 port zakacio WirelessAP sa kojim odasiljem signal u prostorijama onda ne mogu da ogranicim protok internetu preko LAN1, LAN2 i LAN3 portova kako treba, desava se da kad je ukljucen taj AP da ako stavim da ogranici LAN3 port sa max bandwidth od 512KB/s on uspori i ova ostala 2 LAN porta i to na jos nizim brzinama, onda mu treba po 5-6 sekundi da otvori neku stranicu za podesavanje routera... Kada odkonektujem taj AP sve radi OK, i nisam imao vremena da isprobam neki drugi AP ali probavao sam i druge LAN portove i svasta ali isto se desava... Hteo bih da pustim u svojim prostorijama besplatno koriscenje wireless interneta i mislio sam da preko ove opcije da limitiram protok, ali ako limitiram protok na LAN3 portu onda se zbog nekog nepoznatog razloga sve limitira...

A sad jedno pitanjce, zna li neko za neki dobar Triple WAN router po mogucstvu Linksys ili CISCO, znaci nesto ozbiljnije i da obavezno bude 1Gbps...???? Maximalno da kosta 500 eur a da ne bude u pitanju MikroTik

[ Joja82 @ 23.05.2008. 11:39 ] @
Samo da kazem da sam sve ovo uradio sa TP-LINK TL-R480T+ i da sve sljaka ok sa dinamickim adresama.
A fail over znaci da uvek radi po jednom linku i u slucaju da taj pukne, automatski prebaci na drugi, ali posto se to postize tako sto se pinguje neka spoljna adresa najcesce DNS tog provajdera, i posto Telekom ne dozvoljava ping njihovog DNS-a onda ovo nije bas izvodljivo.Nego sam pustio da radi po oba linka u isto vrame, tako da kad jedan ne radi radi preko drugog i mirno spavam :)

Sto se tice triple wan routera mislim da tp link ima neki sa 4 wan porta, to sam video.

Pogledaj ovo za LinkSys RV016

A za cisca sumnjam da ces naci za te pare.