[ Ivek33 @ 30.10.2007. 11:35 ] @
| evo me opet, sramota samo ja postavljam pitanja, stidim se :-(
ISDN je najslabija točla u ovom curriculumu CCNA za mene 
E da bar imam neki simulator gdje to mogu vježbati ali nemam
Postavlja se pitanje: Što nam govori ovaj output, što je problem ako se ne može pristupiti Internetu putem ISDN-a

ako netko može svojim riječima objasniti ( tko ima iskustva ) |
[ machiavelli @ 30.10.2007. 20:51 ] @
Cini mi se da je greska u "dialer-group 102" u konfiguraciji BRI0/0, jer mislim da treba "dialer-group 2". Ako je taj ceo output dat za troubleshooting, onda je to sve, ako ne treba pogledati i da li je u globalnom konfiguracionom modu pravilno setovan isdn switch-type.
Za nekog iskusnog, imam i ja pitanje: Hoce li ovo raditi bez definisanja Dialer-a?
Pozdrav.
[ Ivek33 @ 30.10.2007. 21:36 ] @
Citat:
machiavelli: Cini mi se da je greska u "dialer-group 102" u konfiguraciji BRI0/0, jer mislim da treba "dialer-group 2"
ovo me zanimalo ( znači da sam na pravom putu ) još samo da si dao objašnjenje.
Koliko sam ja skužio, "pomoću dialer-group ? dialer-list ? se povezuje na internet" ovo upitnik je taj zajednički broj .
Što znači da u ovom slučaju na slici moralo bi biti promijenjeno dialer-group 102 u dialer-group 2 jer je pri dnu slike naredba dialer-list 2 protocol ip list 102
Jesam li dobro iščeprkao ?
[ Ve$eli @ 30.10.2007. 22:41 ] @
Da bi se desilo povezivanje na Internet pomocu biranja broja (dialing), mora se definisati zanimljiv saobracaj (interesting traffic) koji okida biranje.
Tako se zanimljiv saobracaj definise pomocu dialer-list. Posto mozemo imati vise sablona zanimljivih saobracaja, sablon biramo, tj pridruzujemo pomocu dialer-group.
(Primecujemo slicnost sa ACL-om, sa access-list definisemo saobracaj, a sa ip access-group pridruzujemo saobracaj interfejsu)
E sad, vidimo da smo na slici definisali zanimljiv saobracaj pomocu dialer-list 2, tako da moramo pridruziti taj sablon dialer-group-u.
Nas ne zanima sto je broj ACL-a 102, kod dialer-group se stavlja broj dialer-list-e, a ne broj ACL-a. Jer dialer-list moze postojati i bez ACL-a:
Npr: dialer-list 1 protocol ip permit
[ Ivek33 @ 31.10.2007. 00:13 ] @
Citat:
Ve$eli: Tako se zanimljiv saobracaj definise pomocu
dialer-list. Posto mozemo imati vise sablona zanimljivih saobracaja, sablon biramo, tj pridruzujemo pomocu
dialer-group.
Ovo i sve ukupno se zove objašnjenje svojim riječima,

Znači da je na slici veza tih dviju komandi varka tj. neispravno napisana komanda u dijelu konfiguracije BRI 0/0 kao što je rekao @machiavelli
TNX obojici
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.