[ Paramecijum @ 30.10.2007. 12:16 ] @
Organizujem neku turu razgledanja i snimanja Beograda sa reke tokom naredne nedelje; neki lep i sunčan dan ako se takav zadesi.
Ako neko ima neki savet ili ukazivanje na potencijalni problem koji je nemoguće predvideti, dobrodošao je.
Plovilo se unajmljuje u celosti, dakle, plutanje, zaustavljanje, približavanje i odaljavanje po volji putnika; osnovni smisao je fotografisanje grada sa reke, na sve moguće načine; biće bar tri dslr-a i pregršt raznoraznih objektiva...
Kako se IS ponaša u kombinaciji sa kretanjem i ljuljuškanjem broda, pre svega na većim žižnim daljinama?
Znam da bi 500-tinka sve sredila ali sumnjam da će biti baš toliko svetla; ova koprena izmaglice, smoga i dima ubija vidljivost, posebno za fotoaparat koji je mnogo osetljiviji u hladnijem delu spektra.
Mada, da li je i 1/500 uopšte dovoljno na 400/5.6 u blagom pokretu?
Da li ima logike ići na manuelno oštrenje da bi se dobilo u brzini, zbog kretanja i postupne promene ugla pod kojim se zgrade i drugi objekti raspoređuju?
Da li uopšte neko ima iskustva sa ovakvim stvarima?
Problem je što meni ne treba nekoliko turističkih prizora, nego nekoliko stotina uspelih snimaka za raznorazne namene, naime, hoću da iskoristim priliku koja mi se ukazuje i dok odrađujem ono za šta se čamac uzima, da odradim i sve drugo što mi se učini potencijalno upotrebljivo.
[ vlada1970 @ 30.10.2007. 12:31 ] @
Ne vredi ja mnogo da se petljam u vezi saveta sta ti treba i kako da uradis , jedino sam navratio da ti dam link koji bi mozda mogao malo da pomogne :

http://www.motherearthnews.com...06-01/Outdoor-Photography.aspx

Pogledaj na sredini stranice "Tips for Boating Photography"

i ovaj link :

http://photography.nationalgeo...ion-adventure-photography.html

"Boating and Water Sports"

Jedino mi se cini ovako laicki , da bi tu neki Nikon D200 mogao dobro da odradi snimanje , zbog dobre konstrukcije . Jer su fotografi iz National Geography oduvek citam hvalili Nikon D200 za ekstremna snimanja .
[ cozmo_im @ 30.10.2007. 12:47 ] @
Ja cu samo da potvrdim da fotografi za nas NG koriste Nikone D200 i D2 i Canon 1D Mark III recimo... upravo zbog robusnosti, brzine i izuzetne pouzdanosti (pogotovo Nikoni). Sta to izdrzi, da ne verujes.

Elem, stabilizaciji mislim da nece prijati ljuljanje na brodu. Manuelno nemoj ni da pokusavas da fokusiras. Mislim mozes da zakucas negde fokus ali zbog dubinske ostrine na telefoto vrednostima, tesko ce to da ide... Ono sto ja videh iz EXIF-a nekih fotografija sa camaca nije uvek brza ekspozicija, uglavnom mozda jer treba usisati vise svetla. Visok ISO (400-800) koriste uz duzu ekspoziciju (ne mislim na 1/60 naravno, vec 1/125-300s recimo). I svi koriste sira sociva, ne telefoto. E sad ako ti bas treba telefoto, stativ, iskljuci stabilizaciju pa udri...
[ Ivand @ 30.10.2007. 15:19 ] @
Citat:
vlada1970: Jer su fotografi iz National Geography oduvek citam hvalili Nikon D200 za ekstremna snimanja .

Koliko se meni cini NG je uvek malko naginjao vise ka Nikonu.

[ Paramecijum @ 30.10.2007. 15:27 ] @
Treba imati veliki brod, ali to nije realno za reku...
Bio sam pre neku godinu na petospratnom trajektu preko Jadrana i najfrapantnija stvar je bila potpuno odsustvo ljuljanja.

Ovde je najveći problem što je dan prilično kratak i čak i ako bude jakog sunca kao danas, već posle 3 počne svakih 15 minuta da se smračuje za jednu blendu.
Ne vredi ni počinjati mnogo pre 11 jer ima mnogo vlage u vazduhu, dok rosa ne ispari potpuno...

To ti je ono, svaki test za objektiv obave na planini na 3000 metara nadmorske visine gde nema smoga, dima, nikakvih apsorpcija i distorzija u vazduhu. Beograd je vrlo nezahvalan za to, osim neposredno nakon vetrovitog perioda.
[ Ivand @ 30.10.2007. 15:31 ] @
Siguran sam da oba sistema imaju dovoljnu robusnost da prezive i teze uslove od snimanja na brodu.

Recimo Ron Chapple cuveni stock fotograf, koristi 1D Mark III za malo teze uslove, dok za svakodnevni rad koristi Hasselblad 2D-39/H3D-39.

http://www.ronshoots.com/what-gear/

Ako pogledate ovu fotku, gde je Ron uhvacen na delu kako slika iz helikoptera, primeticete interesantnu stvarcicu na kojoj stoji kamera.

E ta "budza" ispod kamere je Kenyon Labs KS-6 stabilizator to je prava stvar za snimanje sa brodova iz helikoptera...

A cena prava sitnica http://www.ken-lab.com/html/pricing.html taj model koji on koristi staje tricavih $3,100

Inace mnogo dobrih saveta, posebno vezanih za stock fotografiju mozete pronaci na http://www.ronshoots.com/
[ Paramecijum @ 30.10.2007. 15:42 ] @
Pa ne idem ja u rafting u Sibir nego na ljuljuškanje po Ušču; neće aparat da bude izložen nikakvom maltretmanu.
Cilj je dobiti što bolje fotke od najširih do najužih kadrova iz perspektive nivoa vode...
[ Nebojsa Milanovic @ 30.10.2007. 17:06 ] @
Snimanje sa čamca nije ništa komplikovanije nego obično.

Ako se dešava po danu, i iole se pazi na smer kretanja broda/čamca, snimci su jednaki kao oni "na suvom".
[ cozmo_im @ 30.10.2007. 17:40 ] @
Osim rizika da upadne aparat ili, ne daj boze, onaj koji slika zajedno sa aparatom u vodu... znam par slucajeva kad je naisao talas... na Dunavu...

Isto tako, preveliko talasanje reke onemogucava stabilne telefoto snimke.... imamo solidno veliki camac sa kabinom pa znam...

Ako je voda relastivno mirna - no problem.

P.S. Prava stvar je rafting na Tari
[ Paramecijum @ 31.10.2007. 20:52 ] @
Citat:
cozmo_imManuelno nemoj ni da pokusavas da fokusiras. Mislim mozes da zakucas negde fokus ali zbog dubinske ostrine na telefoto vrednostima, tesko ce to da ide...

A još teže ide kada se sve mrda i kada AF počne da se premišlja.
Onda je bolje zveknuti manuelno pet ili deset snimaka nego čekati da se AF smisli.
Veća je verovatnoća da se ubode dobra oštrina, posebno ako ima kretanja.
[ Nebojsa Milanovic @ 31.10.2007. 21:10 ] @
Paramecijum, ne preteruj, a pogotovo ne kukaj.

Sa 5D + 24-105 L možeš da snimaš i na raftingu, a kamoli na Dunavu.
[ Paramecijum @ 31.10.2007. 22:29 ] @
Znam, ali ovde se raspravlja o upotrebi teleobjektiva, 300 i 400 mm.
Lako je sa širokougaonim, staviš na beskonačno i f8 i ISO da bude najmanje 250-inka i nema šanse da omaši.
Ovaj 70-300 zaista daje iznenađujuću oštrinu po celom kadru, čak i na dužem kraju, ali ako je kadar komplikovan, AF pravi performans.
[ cozmo_im @ 01.11.2007. 08:50 ] @
Citat:
Paramecijum: Ovaj 70-300 zaista daje iznenađujuću oštrinu po celom kadru, čak i na dužem kraju, ali ako je kadar komplikovan, AF pravi performans.

Ne razumem kako to moze da se desi. Pa Tamron objektiv koji je serijski ugradjen na mom Fujiu s6500 na 300mm skoro nikad ne gresi kolko god da je kadar komplikovan. Malo se uspori fokus ali je procenat uspesnosti fokusa 99%. Slikao sam i objekte koje se pomeraju i uvek je fokus bio spot-on. Pa cak i na losem svetlu (upravo camce i suprotnu stranu obale recimo). Mislim kad Fuji odradi posao bez greske... ne vidim sto ne bi i neki DSLR sa solidnim objektivom, pogotovo sto se tice brzine fokusa i preciznosti istog.

Rekoh samo, ponesi stativ ako budu veci talasi i nista vise. Ako je reka mirna, as usual, ne treba ti ni stativ, samo dobar oslonac i udri.
[ Backy @ 01.11.2007. 09:10 ] @
kako će stativ da pomogne kod većih talasa? ili preciznije, na šta ćeš staviti stativ?

poenta je eliminisati kretanje čamca na snimku, a to se najbolje radi iz ruke sa stabilizacijom (u nedostatku para za stadycam ;))
[ cozmo_im @ 01.11.2007. 09:40 ] @
Nece mu toliko pomoci stabilizacija, drugacija je vrsta pomeranja, nije klasicno tresenje ruke... Pri tom ima i tresenje ruke na 300-400mm + ljuljanje camca i lateralno pomeranje.

Stativ moze na camcu da stavi di oce, ako je iole malo veci camac, pa ne ide valjda Maestralom 6 u obilizak reke i obale. Mislim da je mnogo bolje drzati aparat na stativu nego u rukama pri vecim talasima. Zato sam i rekao - veci talasi. Imamo camac pa znam sta pricam. Ako je reka uobicajeno mirna ne treba mu stativ naravno - i tu moze da bude bolji rezultat sa IS ili VR objektivom.

IS moze samo da pomogne da redukuje vibracije motora na camcu.

Ako je mirna reka, 1/500- 1/1000 ako hoce na 300-400mm da slika iz pokretnog camca... onako odokativno.

Ali, najbolje je slikati sirokim objektivom, otvorene blende... e sad sto on hoce da slika na masivnim telefoto udaljenostima - morace se snadje.

Ili, nek zaustavi camac i nek slika sa IS-om.
[ Paramecijum @ 01.11.2007. 10:01 ] @
Fokus ne greši, ali ume da se dvoumi, tamo-amo... a ja sam recimo namerio da snimim trenutak kada Saborna crkva prividno dodiruje Beograđanku.
Ili ko zna kakvih takvih preklapanja može da bude; perspektiva iz čamca daje sasvim drugačiju sliku od one na koju smo navikli.
Imaš tačno delić sekunde kada treba okinuti i zbog toga ima smisla izoštriti manuelno sekund pre toga i uloviti pravi trenutak sa isključenom stabilizacijom i vrlo kratkom ekspozicijom... imaću mogućnost da vraćam i vrtim čamac gde treba, ali ne baš oko svake tačke, ako uopšte bude dovoljno svetla i prozirnosti, vreme je postalo skroz stunavljeno.