[ Stryker @ 30.10.2007. 22:30 ] @
Pozdrav svim forumašima, nadam se da će biti nekoga ko će moći da mi pomogne.

Imam Nokiu N70.

Punjač se pokvario tako da sam kupio novi - baš onaj brzi punjač za N70. Baterija je otišla haman do kraja, te sam stavio da se puni. Navečer, kad sam pogledao, mobitel nije htio nikako da se upali. Izmjerio sam voltažu i bila je 2,70V umjesto 3,7V. Mislio sam da nisam fino možda uštekao punjač i ponovo sam stavio da se puni. I opet je ostala ista stvar, ništa se nije napunilo.

Tako sam danas kupio novu novcatu bateriju. Trebao sam je formirati. Kada je došla poruka, "Baterija pri kraju", fino sam ugasio mobitel. A ostalo je još malo baterije u njemu. I stavio sam na onaj punjač da se puni, i počelo je fakat puniti. Onda sam izašao , i kad sam se vratio, mobitel nisam NIKAKO mogao upaliti, izmjerio sam voltažu baterije i umjesto 3,7V pokazuje 2,94V.


Šta mi sada jede bateriju, da nije neki kratki spoj u džeku za punjenje (onaj u mobitelu). Do baterije sigurno nije, jer je nova. Mislim da ni do punjača nije, jer je i on nov. Mislim da je problem oko tog džeka.


Neki su mi ljudi rekli da je možda ušlo vode u njega, ali mislim da se nije to moglo desiti. Doduše, pao je par puta, ali na parket.

Zato, mi molim vas pomozite i pokušajte objasniti u čemu je problem.
[ Catch 22 @ 31.10.2007. 01:32 ] @
"Punjač" je zapravo samo ispravljač - napajanje strujom, a elektronika za regulaciju punjenja je u telefonu. Kanda se to pobatalilo u tom N70 (!?!)
[ pun mi kristal servisera @ 31.10.2007. 06:16 ] @
Ja bi pod L

1. Probao drugi punjac (99% je on) jer nemora da znaci da ako je nov i dobar (braca Kinezi rade svasta a nasi trgovci prodaju sve i svasta)
2. Ako i to nije,kada cete shvatiti da telefoni nisu VES MASINE i da u njima nema zicica (mislim na pitanja tipa majstore ajde pogledaj izgleda da se neka zicica otkacila),tvoja konstatacija tipa da je "dzek" u pitanju nestoji (u kontesktu je iste price o zicici),a zasto bi i bilo,kako nebi razmisljali u pravcu : ako je "dzek" zasto onda pokazuje da puni ?


Moj ti je savet,da probas kod nekoga ko ima drugi punjac (po mogucnosti originalni) probaj na njemu,ako i dalje bude se ponasao isto,obrati se nekom kompetentnm servisu (nisu ti svi ni serviseri cvecke) da ti resi problem !
[ Stryker @ 31.10.2007. 18:17 ] @
Dobro, hvala Vam na savjetima, pokusat ću sa drugim punjačem. Bude li još problema, rješavam se mobitela.

[ pisac @ 01.11.2007. 11:04 ] @
Citat:
pun mi kristal servisera: kada cete shvatiti da telefoni nisu VES MASINE i da u njima nema zicica (mislim na pitanja tipa majstore ajde pogledaj izgleda da se neka zicica otkacila),tvoja konstatacija tipa da je "dzek" u pitanju nestoji (u kontesktu je iste price o zicici),a zasto bi i bilo,kako nebi razmisljali u pravcu : ako je "dzek" zasto onda pokazuje da puni ?


Moj brat je sjebao 5110 tako što je cimnuo (iskosa) telefon dok se punio, i od tada taj telefon pokazuje da se puni, a ne puni se preko džeka. Taj isti telefon se bez problema puni u automobilu na "car-kit", a takodje taj isti punjač puni druge nokie 5110.

Toliko o žičicama i džekovima.
[ skymobile @ 01.11.2007. 17:56 ] @
Citat:
pisac: Moj brat je sjebao 5110 tako što je cimnuo (iskosa) telefon dok se punio, i od tada taj telefon pokazuje da se puni, a ne puni se preko džeka. Taj isti telefon se bez problema puni u automobilu na "car-kit", a takodje taj isti punjač puni druge nokie 5110.

Toliko o žičicama i džekovima.


Sta je pisac ovim hteo da kaze?
[ chip @ 05.11.2007. 13:57 ] @
Citat:
skymobile: Sta je pisac ovim hteo da kaze?


Hteo je da kaze: "Ne diraj lava Dok Holidej"
[ Catch 22 @ 06.11.2007. 12:11 ] @
Konektor za punjač je zalemljen na višeslojnu štampanu ploču telefona (matičnu), koja je vrlo osetljiva na mehaničke uticaje. Nije preporučljivo da se telefon preterano "mrda" za vreme punjenja, a još manje nepotrebna cimanja levo -desno, ili pritiskanja kada priključujete punjač ako "kontakt za punjenje neće da prihvati iz prve". Čest slučaj je da se konektor brzo napuni prašinom i komadićima vune iz džepa pa zbog toga nema dobar kontakt. Povremeno ga (ugašenog!) treba očistiti četkicom i alkoholom...
Vodim konstantan rat sa ćerkom, koja "mora da kucka poruke" baš kada je uključen punjač.
Drugim rečima ne prija mu čvrsto, strano telo, zavučeno u stražnjicu, koje se pri tom još i "mrda" (nisam još čuo kako su "telefoni seksualno orijentisani", ali sigurno je da nisu "gay")
[ SA34 @ 16.11.2007. 10:36 ] @
Sto se tice problematične Nokie N70, najbolje je da na nekom drugom aparatu (telefonu) napunis bateriju i da testiras trajanje tako napunjene baterije. Ako je kraće od uobičajenog/očekivanog onda je čitav problem u tome da tvoja N70 ima povišenu potrošnju "curnje". To istovremeno može da bude uzrok problema koji ti se desava prilikom punjenja.
Znači moguće je da postoji "proboj" na ploči, ili je telefonu jednostavno neispravan blok za punjenje, tako da samo prikazivanje punjenja na displeju "crpi" bateriju koju pokušavaš da napuniš, tako da joj napon postepeno prilikom "punjenja" padne ispod 3V.