[ proximus1212 @ 03.11.2007. 14:56 ] @
Pozdrav!

ovo pitnaje je prosto za nekog ko se razume u mrezu bolje od mene.

Imam ruter preko kojeg su povezana 2 desktop racunara i wireless rutrer preko kojeg sam povezao i laptop.
Kada sharujem neke foldere svi umrezeni kompjuteri vide te foldere.
Mene zanima kako da sherujem nesto izmedju jednog desktop racunara i laptopa,a da ovaj treci komp ne vidi share?

Nadam se da sam uspeo da objasnim sta hocu da uradim.

Hvala!

POzdrav
[ plavigor @ 04.11.2007. 22:07 ] @
Mislim da ti je najlakši način da iskoristiš neki softverski Firewall na ta dva računara koji mogu da razmenjuju podatke. Sasvim dobro će poslužiti i Firewall u okviru Windows-a XP (ako su ti sistemi u pitanju).
Pre svega, svim računarima zadaj manuelno IP adrese (bar za ona dva za koja želiš da razmenjuju podatke; onaj treći može IP adresu da dobija i automatski od DHCP-a sa rutera, ali u tom slučaju treba obratiti pažnju na Scope DHCP-a). U okviru Windows-ovog Firewall-a na kartici Exceptions obeleži i čekiraj File and Printer Sharing, zatim klikni na Edit, pa na Change Scope, zatim klikni na Custom List i konačno unesi IP adrese ta dva računara koja želiš da razmenjuju podatke. Naravno, to treba uraditi na oba ta računara.
Konačan rezultat će biti da će se svi računari videti u My Netvork Places, pa i šerovani resursi će se videti, ali kada treći računar (uljez) pokuša da otvori neki šerovani folder dobiće poruku Access Deny.
[ proximus1212 @ 05.11.2007. 14:47 ] @
To je dobra ideja, ali reci mi oce to uticati na internet podesavanja koja su postavljena na ovim racunarima (u pitanju je adsl koji ide preko tog rutera)?

Hvala
[ Java Beograd @ 05.11.2007. 16:54 ] @
Možeš i da šeruješ, ali ne za "everyone", već da lepo navedeš koji korisnici imaju pravo čitanja i pisanja.
[ plavigor @ 05.11.2007. 23:50 ] @
@proxymus1212

Dobro pitanje. Možda... Da bi računari izlazili na Internet moraju imati adresu Default Gateway-a i adresu/adrese DNS servera. Pošto su do sada izlazili na Internet te podatke svakako imaju. Međutim, ako si do sada imao dinamičke adrese, a želiš po mom predlogu da pređeš na statičke, računarima ćeš pored IP adrese morati zadati i gore pomenute adrese Gateway-a i DNS-a. Ako ne znaš koje su to adrese onda na bilo kom računaru pre bilo kakvih izmena prvo u Command Promt-u otkucaj ˝ipconfig /all˝ pa pročitaj. Kao što ćeš videti, adrese Default Gateway-a i DNS servera su iste za sve računare.

Javin predlog bi takođe rešio tvoj problem, ali to već spada u čistu administraciju pa to preporučujem samo onima koji to i dobro poznaju.
[ proximus1212 @ 06.11.2007. 11:21 ] @
Ja sam u tpc/ip podesavanjima na svim racunarima morao dodeliti ip adrese, default getaway,znaci sva polja su popunjena.
A
Citat:
Java Beograd: Možeš i da šeruješ, ali ne za "everyone", već da lepo navedeš koji korisnici imaju pravo čitanja i pisanja.

kako bi mogao ovo podesiti?

Hvala
[ martonec @ 08.11.2007. 00:58 ] @
naj jednostavnije ti je da postavis permise nad folderima koje serujes
[ proximus1212 @ 08.11.2007. 11:52 ] @
ok.

Ajde mi objasni kako to da uradim?

Oko tog serovanja nikad nisam provodio puno vremena,tako da sam dosta slab u toj oblasti.

Hvala!

Pozdrav