[ p.olja @ 04.11.2007. 11:42 ] @
| Procitah skoro sve sto ima od preporuka za kupovinu digitalnog foto-aparata i umesto da mi to olaksa odluku....sada sam u jos vecem neznanju.
Elem, parametri su sledeci:
cena do 400 e, ali sto manje to bolje (i ova suma je nategnuta)
Najcesce fotografisem skulpture i crteze za moj portfolio, koristim stativ ali cesto i bez njega, znaci u losijim svetlosnim uslovima (blic nesto ne volem), fotke su kao sto rekoh za portfolio i prezentaciju preko kompjutera, redje za stampu (katalog).
Vazan mi je i detalj ali i total u galeriji.
Uglavnom koristim automatski mod redje manuelni (nisam najsigurnija u podesavanjima).
Do sada sam fotke dosta obradjivala u PS posto su bile vrrrrlo nehigijenske sto i nije cudo, koristila canon a75.
Dakle sta god da uzmem bice veeeliki pomak u odnosu na prethodno stanje. Ali ipak...
Moja glavna dilema je da li mi za ove potrebe zavrsava posao i canon s3 ili da se nategnem za s5. Razmisljala sam i o fuji-ju, ali me lozi okolina da je to ipak druga klasa. Soni je otpao zbog Li jonske baterije.
Sta vi mislite, ima li izlaza iz ove papazjanije?
Unapred zahvaljujem
Olja
|
[ crnibombarder @ 04.11.2007. 11:58 ] @
Fuji S6500 fd.
[ Backy @ 04.11.2007. 12:12 ] @
skulpture i crteži se ne pomeraju, pa će kod slikanja iz ruke IS dosta da učini... ali opet, ne vidim razlog za slikanje bez stativa pa ja onda IS višak. s3, s5 i s6500 svi daju upotrebljivu sliku sa malim osetljivostima i dugim ekspozicijama tako da je razlika sa te strane zanemarljiva...
[ Zarko Silic @ 04.11.2007. 12:27 ] @
Citat:
p.olja: PNajcesce fotografisem skulpture i crteze za moj portfolio, koristim stativ ali cesto i bez njega, znaci u losijim svetlosnim uslovima (blic nesto ne volem), fotke su kao sto rekoh za portfolio i prezentaciju preko kompjutera, redje za stampu (katalog).
Vazan mi je i detalj ali i total u galeriji.
Uglavnom koristim automatski mod redje manuelni (nisam najsigurnija u podesavanjima).
Za ovako nesto bez konkurencije: Canon G9 + Manfrotto 718B Tripod.
[ cozmo_im @ 04.11.2007. 13:22 ] @
Zarko, cena DO 400e!
G9 + stativ prevazilazi cenu od 500e...
[ Zarko Silic @ 04.11.2007. 13:41 ] @
U pravu si.
Ali tamo gde ima 400 nadje se i 500.
Za ovu vrstu posla 500 E ne predstavlja veliko ulaganje. Mnogo skuplje kombinacije ne pruzaju nista vise; naprotiv.
6500 kao ni drugi kvalitetni Fuji aparati nece odraditi ono sto se u ovom poslu trazi (jedno vreme sam se i sam bavio slicnim stvarima). Cesto je potrebno kropovati (skulptura, slika, pedmeti) i vrlo cesto to biva vise od pola. Kod 6 Mp-a je rizicno uzimati pola. Ostaje samo 3Mp sto nije dovoljno.
12Mp je u principu minimum. Ostaje 6, sto je podnosljivo.
Osim toga objektiv na G9 ima veoma mala sferna izoblicenja (skoro neprimetna) te je nepotrebna korekcija u PSu.
Sam proces u aparatu kao da je prilagodjen bas za ovu delatnost.
Bilo bi steta ne dodati stotinak eura te kupiti nesto drugo.
[ cozmo_im @ 04.11.2007. 15:43 ] @
Citat:
p.olja:
cena do 400 e, ali sto manje to bolje (i ova suma je nategnuta)
Tesko da ce naci vise novca... Ako je nategnuto 400e, a mislim da zeli mozda cak i nesto jeftinije.
Slazem se ja za G9, stvarno ima dobre detalje + RAW. Ako ima da doda jos 100 i kusur evara - to bi bio najbolji izbor.
Ako nema tih novaca - Fuji s6500fd pa neka puca RAW i razvije RAW na 12mp (po deafultu). Ja sam izvlacio abnormalno dobre detalje na ISO 100 - 200.
[ Paramecijum @ 04.11.2007. 16:00 ] @
A Canon 650?
Nema RAW ali ima 12 Mp i stabilizaciju.
Slulptura em je nepomična em možeš da joj priđeš koliko god treba pa ne vidim ni potrebu za velikim zumom.
Duga ekspozicija, ISO 100 daće perfektnu sliku, a cena je 360€.
Nova tehnologija, nove mogućnosti, korak ispred konkurencije.
[ p.olja @ 04.11.2007. 16:21 ] @
Hvala svima na odgovorima.
Doticni a75 je izdao pa mi je hitno potreban aparat, da imam vremena sigurno bih pristedela za nesto kvalitetnije :)
Nego, ne znam da li je jasno iz mog posta, fotografisem moje skulpture, kad zatreba za katalog i kad imam love, ja pozovem profesionalca.
Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 04.11.2007. 22:23 ] @
Olja, dobrodošla na forum.
Rešenje je jednostavno i bez prave konkurencije: Canon A 650 IS
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.