[ StORM48 @ 05.11.2007. 13:11 ] @
Tražio sam svuda rešenje, ali se sva odnosa na dodavanje slika u zapise, iz forme. Meni je potrebno nešto drugo - imam formu koja predstavlja glavni meni i ona sadrži jednu veliku bitmapu, kao podlogu. Znači, u celoj bazi postoji samo ta jedna velika bitmapa. Kako ona zauzima brdo prostora i nepotrebno uvećava (i samim tim usporava) bazu, mislio sam da je samo linkujem i time celu stvar pojednostavim. E tu se dešava jedan problem. U property prozoru za datu sliku stoji apsolutna putanja do slike ("C:\baza\slika.jpg"), a polje PICTURE TYPE stoji na EMBEDDED, što znači da je slika sadržana u bazi. Ja sam prebacio PICTURE TYPE na LINKED i time rešio deo problema. ALI, problem nastaje kada ceo direktorijum baze prebacim na neku drugu lokaciju/disk, gde se Access načisto pogubi i javlja grešku kako slika ne postoji. A sve zbog toga što ne raspolaže mogućnošću da sliku "povuče" pomoću relativne putanje. Pokušavao sam da kao putanju navedem nešto kao: slika.jpg (u nadi da će to omogućiti da sliku premeštam zajedno sa bazom na drugu lokaciju) ili \slike\slika.jpg (u nadi da će ta relativna putanja omogućiti da sliku pozovem iz poddirektorijuma SLIKE u odnosu na bazni direktorijum. Međutim, ništa od ovoga ne rešava problem. Dok god putanja nije apsolutna, Access odbija da učita sliku i javlja grešku. Baza relativno skromnih mogućnosti, na taj način dotera do 21MB, što je potpuno neprihvatljivo. Samo da još jednom napomenem - slika je "fiksnog tipa". Što znači, nije potrebna NIKAKVA naknadna akcija nad njom - nju ubacujem u fazi izrade baze i ona tu ostaje zauvek, bez mogućnosti bilo kakve izmene. Ima li neko ideju? Pozdrav i hvala! |