[ meldy @ 06.11.2007. 09:21 ] @
| Zna li itko kako se reprogramira EEPROM? Tj. sto mi je sve potrebno da bih izbrisala ono sto je proizvodjac upisao, stavila svoj BIOS i kao takvog koristila za ono sto meni treba?
Naime, radim na EPSONovu uredjaju koji ima na sebi WinCE (neki vlastiti build na kojem je skoro pa i klik misem zabranjen) koji se podizu sa loaderom zapisanim u tom EEPROMU. Build mogu promijeniti jer se nalazi na DiskOnChip hardveraju, to nije problem, ali u loaderu koji je na EEPROMu i dalje pisu stare postavke za taj build, tako da 'uzalud vam trud sviraci' dok to ne promijenim...
Dakle, zna li itko sto sve trebam nabaviti/napraviti da pobrisem i ponovno snimim EEPROM? Ne znam je li flashanje pravi izraz za to...
|
[ buljko @ 06.11.2007. 11:22 ] @
Koji EEPROM je u pitanju?
[ meldy @ 06.11.2007. 11:47 ] @
Na cipu pise "39L020 BootLoader FlashEEPROM", odvojiv je od maticne ploce na tom uredjaju...
[ buljko @ 06.11.2007. 12:17 ] @
To je CMOS flash memorija za cije programiranje ce ti trebati uredjaj cija se cena, verujem, tebi nece bas mnogo svideti niti ce uradjenim poslom opravdati eventualnu kupovinu. Radi se o nekoliko stotina eura (zavisno od uredjaja) a reprogramiranje chipa ce neko ko vec ima uredjaj i time se bavi, usluzno odraditi za 10-15 Eur. Kada se kaze EEPROM, u startu se misli na serial EEPROM za cije programiranje se koristi uredjaj koji se moze napraviti za 2-20 EUR i mozda te je to zbunilo, ovo nije takva vrsta memorije i samo adapter-podnozje za njega kosta makar toliko!
[ meldy @ 06.11.2007. 16:16 ] @
Taj EEPROM je jedan od 45-50 komada na isto toliko uredjaja, tocnije POS uredjaja.
Dakle, usluzno reprogramiranje i cijena u vlastitoj reziji bi se kretali "tu negdje", a kad je vec tako, onda mislim da je bolje imati uredjaj "za stalno".
Nikad ne znas kad ce ti opet zatrebati...
Znas li mozda gdje se takav uredjaj moze nabaviti? I sto uopce da trazim?
[ buljko @ 06.11.2007. 18:00 ] @
ELNEC MEM-Prog, ALL-11 a od onoga sto se moze napraviti u sopstvenoj reziji kod nas, EzoFlash (parcijalna verzija Willem programera) programmer koji, doduse, nije toliko komforan za rad ali je jako jeftin za izradu. Lak je za izradu, ima ga i na nasim prostorima pa, uotrebi malo pretragu i lokalni Google.
http://www.ezoflash.com/adapters/plcc32a/suported_chips.htm
www.willem.org
[ pantic68 @ 06.11.2007. 19:58 ] @
Na pedeset komada svako ce ti uraditi jeftinije ali ako bas zelis to u sopstvenoj reziji pogledaj na
http://www.elektronika.rs.ba/d...jekti/programatori/willemprog/ i obrati paznju na adapter koji ti treba. Neki se moraju praviti a shema ima na netu.
[ Pajapatak @ 07.11.2007. 23:31 ] @
Moze Willem sa odgovarajucim adapterom.
[ meldy @ 09.11.2007. 17:57 ] @
Da, na kraju je naci drugoga da odradi posao ispalo najbrze, ali voljela bih (oh, da je vremena) malo ceprkati po tome...
Anyway, hvala svima na pomoci!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.