[ owim @ 07.11.2007. 18:07 ] @
Odlučio sam se za investiranje u jednom od pet raspoloživih investicionih fondova dostupnih u Srbiji. Posle dosta mozganja -- ne znam koji da odaberem. Delta, Fima, Fokus, Rajfajzen. (Hm, koji je peti?)

Svi rade manje od godinu dana, Delta 10 meseci, Fima 6 meseci, Rajfajzen još kraće, Fokus 3 meseca. Deltin fond jedini je balansirani, dok su ostali fondovi rasta. Prinosi su do sada slični, ulazne/prozvizije slične ("ko ne plati na mostu..."), prospekti slični (oblasti ulaganja/trgovanja), procentualno svi do sada ostvarili sličan rast.

Koliko ima smisla suditi po do sadašnjim rezultatima (kratak period)?

Primera radi, Fokus je počeo sa radom 6. sept 2007., i ako bih OD TOG datuma do DANAS (3 poslednja meseca) merio prinose tri fonda, bilo bi ovako (u zagradi su vrednosti inv.jedinica):

delta: +1,6% (sa 1394 na 1417)
fokus: +11,2% (sa 1000 na 1112)
fima: -0,5% (sa 1106 na 1100)

Koliko je tromesečni račun relevantan?

Sem toga, u poslednjih mesec dana svi fondovi (sem Fokusa - ravan) beleže pad (kao i berza + "jačanje" dinara...).

Da li neko ulaže u neki od ovih fondova? Inside info? Zna li iskustvo drugih? Ima li savet koji fond (ne) birati? Svaki komentar je dobrodošao!
[ ssavic @ 08.11.2007. 12:51 ] @
predji na licnu kupovinu akcija a za pocetak ti dajem jedan savet koji je suprotan misljenju mnogih strucnjaka KUPUJ AKCIJE KOJE PADAJU PRODAJ ONE KOJE RASTU dugorocno gledano nikad neces pogresiti.

Pogledaj istorijat rada neke tradicionalne berze u svetu i videces da je to tako.
[ Anjamen @ 08.11.2007. 14:45 ] @
kupuj pojedinačno tj. solo ako je išta preostalo za neko brzo bogaćenje.

Srećna ti kupovina!

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 12.12.2007. u 22:53 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2007. 14:55 ] @
Citat:

predji na licnu kupovinu akcija a za pocetak ti dajem jedan savet koji je suprotan misljenju mnogih strucnjaka KUPUJ AKCIJE KOJE PADAJU PRODAJ ONE KOJE RASTU dugorocno gledano nikad neces pogresiti.


Ovo je previse povrsan savet, stavise toliko je prost da nije ni savet - u investiranju nema povrsnih saveta, vec je neophodno uzeti u obzir mnogo faktora:

1. Dozvoljeni rizik koji zavisi od licnih planova
2. Zeljenu zaradu koja isto zavisi od licnih planova
3. Doba zivota i ostale zivotne prioritete
4. Mogucnost poreskih olaksica u nekim vrstama investicija
5. Stanja na trzistima

Investicija u fondove u Srbiji, koliko znam (ispravite me ako gresim, posto je moguce da baratam sa matorom informacijom) ima olaksavajucu okolnost da je oslobodjena od poreza na dobit - medjutim, investicioni fondovi u Srbiji su jos i dalje mladi i, osim sto nemaju istorijat u kojem bi mogle da se analiziraju performanse i ostale statisticke mere, takodje imaju i jako visoke provizije - sto ih ne cini puno atraktivnim za sad.

Sa druge strane, ulaganje u pojedinacne akcije je izuzetno rizican posao koji iziskuje dosta vremena i ulaganja u puno razlicitih akcija kako bi se postigla dovoljno bezbedna diverzifikacija.

Moj savet je - konsultuj se sa nekim finansijskim savetnikom - najbolje je ako ti se neko u porodici bavi time (dzabe). Ako nemas takve i ne mozes da priustis finansijski savet, obrazuj se online kako da kreiras svoj portfolio: http://www.fool.com/school/basics/basics.htm

Inace, licno mislim da je u Srbiji i dalje rano za investicije u domace fondove, koji su i dalje vrlo skupi i bez dovoljno duge istorije za analizu. Najbolje sto moze da se uradi je, ako je ikako moguce, investicija u strane investicione fondove.
[ Anjamen @ 09.11.2007. 11:36 ] @
Kao i sve drugo i investiranje jednostavno moraš da osetiš.
Dakle, ako si elementarno pametan verovatno si već razmotrio štreberske savete koje je Ivan nabrojao.
Ne znam samo kako ćeš pronaći finansijske stručnjake u zemlji salonskih bankara i menadžera.
Moraš sve sam isprobati jer ljudi koji vode investicione fondove u Srbiji uopšte nemaju iza sebe bogatu investicionu karijeru - jer da imaju tj. da znaju išta obogatili bi se do sada.
Po našim glupavim zakonima samo bivši broker (a to je u suštini samo sprovodilac tvojih naloga tj. nikako stručnjak za finansije) može dobiti licencu portfolio menadžera. Pa ti vidi kome daješ ušteđevinu... Svi oni uglavnom rade copy/paste portfolia fonda najvećeg tajkuna u Srbiji trenutno, nadajući se da su uhvatili povoljan vetar.
Preračunaj se dobro jer čak i da im zaista krene kada odbiješ sve provizije i poreze nikada ti se to neće isplatiti kao da se sam poigraš.


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 12.12.2007. u 22:53 GMT+1]
[ Stranger2 @ 09.11.2007. 12:46 ] @
Citat:
za pocetak ti dajem jedan savet koji je suprotan misljenju mnogih strucnjaka KUPUJ AKCIJE KOJE PADAJU PRODAJ ONE KOJE RASTU dugorocno gledano nikad neces pogresiti.

Uh ovo nikako ne preporucujem i to iz tri razloga:
1) Na dugorocni uspeh mogu da se oslanjaju samo oni koji su toliko bogati da mogu lepo da zive bar 5 godina bez da bilo sta zarade. A ako si toliko bogat onda svakako neces traziti savete po ovom forumu.
2) To je upravo nacin na koji brokeri prevaranti love naivne pocetnike i utrape im deonice koje niko nece.
3) Trgovanje dionicama ima istu svrhu kao i bilo koje drugo trgovanje. Kupujes po jeftinije a prodajes po skuplje a ona razlika izmedju nabavne i prodajne cene ti je zarada. Za jednog trgovca logicniji princip bi bio: "kupuj akcije za koje verujes da ce poskupeti". Nema garancije da ce akcijama koje padaju cena skociti.

[ Stranger2 @ 09.11.2007. 13:18 ] @
Citat:
Koliko je tromesečni račun relevantan?

Za nove fondove nije mnogo relevantan. Za starije fondove (stare bar dve godine) je dosta dobar pokazatelj sadašnjeg stanja.
Ako zelis da ulazes u nove fondove ne moras toliko da gledas u ove pokazatelje. Ako se plasis rizika ulozi podjednak iznos u sve fondove koji ti deluju privlacno. A kasnije kada budes video kako se stvari odvijaju mozes povuci ulog iz onih fondova koji te budu razocarali pa ih uloziti u one kojima vise verujes.

Citat:
Koliko ima smisla suditi po do sadašnjim rezultatima (kratak period)?

U hrvatskoj ima dosta fondova, stari su od nekoliko meseci pa do 7-8 godina. Na stranici http://www.hrfondovi.info/ imas odlicnu tabelu sa pregledom svih podataka. Preporucujem ti da dobro proucis tu tabelu. Narociti je dobro sto podatke mozes da sortiras po bilo kojem pokazatelju. Obrati paznju koliko je dolazilo do promena u uspesima na tromesecnom, sestomesecnom, godisnjem i dvogodisnjem nivou. Mene licno najvise interesuje podatak o prosecnom godisnjem prinosu (PGP) ali samo za fondove stare najmanje godinu dana.
Takodje odlicne tabelarne prikaze kretanja prinosa fondova mozes videti na http://www.hrportfolio.hr/
Obrati paznju koliko prinos fondova ide gore-dole u kratkom periodu a koliko u duzem periodu.

Vecina hrvatskih fondova su imali ludo visoke prinose u zadnje dve godine (Prosecan godisnji prinos otvorenih deonicarskih fondova u hrvatskoj je oko 30% a neki su imali prinos i do 50%). Moguce je da ce se takav period ponoviti u Srbiji za nekoliko godina. Zanimljivo je da jedan od novih hrvatskih fondova Erste Totalk East ima strategiju ulaganja u Srbiju i druge zemlje jugoistocne evrope.
[ A.M. @ 10.11.2007. 20:45 ] @
Imao sam pare u Fimi, ali sam zbog nekih neocekivanih okolnosti morao da se povucem (neocekivano zatrebao novac). Pre nego sto je do toga doslo mislio sam da ulozim i u Rajfajzen, ali sam se u napadu panike povukao. Usao na 1060 (tog dana skocilo sa 1040 na 1060 din), izasao na 1120. Zaradio prakticno nista u dinarima, zbog pada evra sam nesto i dobio u evrima.
Verovatno je dobro uloziti ako si potpuno siguran da ti pare nece skoro zatrebati, ali ja nisam siguran da bih opet. Sprema se resavanje situacije sa Kosovom i to ce se dobro osetiti na berzi, tako da bih i zbog toga sacekao. Iz nekog razloga Delta mi se nije svidela (mislio sam da se ispucala na pocetku). Fima mi deluje korektno, kao i Rajfajzen. Ovi iz Fokus premijuma mi lice na prevarante, nerealan rast na pocetku, ne bih kod njih isao.
To je moje misljenje.
Porez na dobit se placa (20% na dobit).
[ [nq] @ 20.11.2007. 22:27 ] @
Ja sam cuo da nas oslobacaju 50% dobiti, tj. da se oporezuje samo 10 %...
[ owim @ 20.11.2007. 22:59 ] @
"Ja sam cuo da nas oslobacaju 50% dobiti, tj. da se oporezuje samo 10 %..."

Ako zakon bude usvojen, od 2008., i to ne znam od kada. Ako do tada nista ne
podignes, onda nece dobit biti 20% vec 10%. U kom si fondu?
[ [nq] @ 21.11.2007. 22:17 ] @
Ja sam u RIF-u, ulozio sam neku simbolicnu sumu (koliko student moze da zaradi :) ), i mislim da nisam povukao pametan potez.
Trenutno sam u plusu samo zbog kursa evra (koji eto opet ide gore), naravno ne racunam da sam u plusu ako akcija nije preko 1025...

Nemam pojma sta da radim, i sta ce da se desi sa dinarom, posle 10. decembra... zelen sam ja za ovo :)
[ Nebojsa Milanovic @ 21.11.2007. 23:14 ] @
Ćuti i uživaj :)
[ the_tosic @ 08.12.2007. 21:57 ] @
Jer mogu ja iz Srbije da ulazem u neki investicioni fond u inostranstvu??
[ owim @ 09.12.2007. 08:56 ] @
Zvanicno, legalno, samo preko inv. fonda koji deo mo�e da plasira van
zemlje. Ne znam da li ti direktno mo�e� da ula�e� na Crobex-u iz SRB, na
primer. Zna neko drugi?
[ Stefano @ 10.12.2007. 22:25 ] @
Pa prakticno, odes tamo gde hoces i ulozis. Ne mozes iz Srbije ulagati u investicione fondove u inostranstvu. Jednostavno, favorizuje se domaca privreda, posto investicioni fondovi iz Srbije svega 10% svog portfolija mogu da drze u inostranim hartijama od vrednosti... jos jednom, zbog favorizovanja domace privrede.
[ owim @ 12.12.2007. 12:37 ] @
"Pa prakticno, odes tamo gde hoces i ulozis."

Mozes li li konkretno da mi kazes sta si mislio pod ovim.
[ Stefano @ 12.12.2007. 19:22 ] @
Pa sada, to bi mogli da ti preporuce clanovi ES-a koji borave u inostranstvu. Necu da ulazim u spekulacije, i preporuke u koji investicioni fond u inostranstvu uloziti.
[ srki @ 13.12.2007. 07:27 ] @
Nemoj da ulazes ni u jedan investicioni fond nego sam kupuj deonice. Tako je zanimljivije a i moze vise da se zaradi narocito ako kupujes opcije (call ili put). Ako mislis da je deonica precenjena onda kupis put opciju pa kada vrednost deonice padne onda ti zaradis pare.
[ Stranger2 @ 14.12.2007. 22:24 ] @
Citat:
Jer mogu ja iz Srbije da ulazem u neki investicioni fond u inostranstvu??

Mozes.
Sam metod ulaganja se razlikuje od fonda do fonda. Obicno se radi ovako: sa internet stranice fonda skines formular zahteva za kupnju udela u fondu (obicno je u excel ili PDF formatu).Taj formular moras odstampati, ispuniti i potpisati. Onda ga mozes poslati postom ili faksom. Za neke fondove je moguce i e-mailom. Nakon toga moras isvrsiti uplatu na racun koji je naveden u uputstvima ili zahtevu. Ako ces uplacivati iz srbije najbolje je da prvo nazoves na telefon fonda i pitas da ti tacnije objasne u kojoj valuti mozes da uplatis itd.

Evo na ovim stranicama mozes naci uputstva za ulaganje i zahteve za kupnju za sve otvorene investicione fondove iz hrvatske pa pogledaj kako to izgleda
http://www.hrfondovi.info/
http://www.hrportfolio.com/

Citat:
"Pa prakticno, odes tamo gde hoces i ulozis."

Pa nije neophodno. Mozda samo zbog toga sto banke uzimaju vecu proviziju za uplate u inostranstvo ali i put kosta pa je pitanje koliko bi stvarno ustedeo.
[ owim @ 15.12.2007. 16:25 ] @
Da li neko odavde iz Srbije ulaze u investicioni fond u inostranstvu i gde?

Juce sam koji investicione jedinice Ilirike u BG, jos traje javni poziv.
[ Stranger2 @ 15.12.2007. 23:28 ] @
zaboravio sam da pomenem da mozes i emailom da ih kontaktrias pa ce ti objasniti sve detalje o uplatama u inostranstvu.
Citat:
Nemoj da ulazes ni u jedan investicioni fond nego sam kupuj deonice. Tako je zanimljivije

Ako ti je do zabave mozes da igras simulacije berzanskog poslovanja imas ih dosta na internetu. Ne moras da rizikujes pravi novac
Citat:
a i moze vise da se zaradi narocito ako kupujes opcije (call ili put). Ako mislis da je deonica precenjena onda kupis put opciju pa kada vrednost deonice padne onda ti zaradis pare.

A sta ako si pogresno mislio pa onda ti izgubis pare.
Kad se govori o dilemi "da li ulagati u dionice ili u investicione fondove" onda je bitno znati sledece stvari:
- na berzi se nista ne proizvodi i ne stvara se novi novac. da bi ti zaradio, neko mora da izgubi. da bi ti bio pametan, neko mora da bude glup. oni koji vec imaju ogromno bogatstvo u dionicama sigurno nisu glupi. ne ocekuj da ce njihovo bogatstvo tek tako preci u tvoje dzepove.

Fondovi takodje ulazu u dionice samo sto za razliku od pojedinaca imaju nekoliko velikih prednosti:
- velika kolicina kapitala koja im daje prednost pri javnim ponudama pozeljnih dionica.
- imaju mogucnost velikih kupovina i placanja velikih iznosa pa su im provizije i troskovi transakcija znatno manji.
- veoma raznovrstan portfolio koji pruza sigurnost.
- fondovi obicno pripadaju velikim finansijskim institucijama (bankama) koje imaju najbolje informacije o bilo kom aspektu ekonomije.
- fondom upravljaju ekipe strucnjaka. svaki od njih ima daleko vece strucno znanje, vece iskustvo i bolje informacije od bilo kojeg pojedinca koji zeli da se upusti u kupovanje dionica.
- na raspolaganju im je softverska pomoc za pracenje informacija, analizu i statistiku koja je pojedincima nedostupna.
- dovoljno su mocni da mogu da izvedu spekulacije i da navedu neiskusne dionicare da podcene svoje ili precene tudje dionice.
[ lukeguy @ 16.12.2007. 00:45 ] @
Citat:
Stranger2: Ako ti je do zabave mozes da igras simulacije berzanskog poslovanja imas ih dosta na internetu. Ne moras da rizikujes pravi novac

je l' može neki link za ovo?
[ owim @ 16.12.2007. 07:52 ] @
Ima Volks banka kod nas, chak daju i nagradu! Ali setup se nesto malo placa,
vidi na njihovom sajtu.
[ Stranger2 @ 16.12.2007. 09:27 ] @
Citat:

Ako ti je do zabave mozes da igras simulacije berzanskog poslovanja imas ih dosta na internetu. Ne moras da rizikujes pravi novac

je l' može neki link za ovo?

evo na primer http://www.cyber-traders.com/

sad ne mogu da se setim drugih linkova nisam odavno posecivao. ukucaj u google "stock exchange simulation" ili "stock trading game"... i naci ces ih sigurno. uglavnom te igre budu na web sajtovima brokerskih kuca i biznis portala
[ lukeguy @ 16.12.2007. 12:27 ] @
ovaj od VB se plaća 400 din! meni je to mnogo da bih se "igrao".

@Stranger2: hvala za linkove, pogledaću ih. ja sam tražio nešto u vezi
sa domaćim tržištem, verovatno zato ništa nisam ni našao.
[ Stefano @ 16.12.2007. 15:47 ] @
Simulacija trgovine na Beogradskoj berzi
http://www.srbportfolio.com/VPLogin.asp
samo se registruj.
[ lukeguy @ 16.12.2007. 21:22 ] @
Hvala za linkove. Posle sam video da je onaj prvi takođe na srpskom i
nudi trgovanje na lokalnim tržištima. Vidim da u zaglavlju stoji Fima,
pa možda zbog toga.
[ Milutin Cvijetic @ 24.11.2008. 09:03 ] @
Niko nije pomenuo www.mojnovac.rs a jedan je od najkompletniji sajtova za pracenje fondova i kompanija uopste. Imaju servis "Bas moj novac" što je jedna vrsta aplikacije za praćenje portfelja.
[ Teletrader @ 24.11.2008. 15:35 ] @
Mislim da sada nije vreme za ulazak u fondove, sacekaj malo....
[ ventura @ 24.11.2008. 16:06 ] @
Baš naprotiv, sada je pravo vreme za ulazak u fondove.

Kao što ide ona izreka: Be fearfull when everyone are greedy, be greedy when everyone are fearfull.

[ Nebojsa Milanovic @ 24.11.2008. 16:10 ] @
Neki već više od godinu dana govore da je upravo tog trenutka vreme za ulaz ;)

Naravno da nije, ti koji su ušli na prvi znak korekcije (kada bi ulaz inače bio poželjan) - sada su na gubitku 60-80%.

Drugi koji su ušli kasnije su na nešto manjem gubitku, ali su u svakom slučaju u debelom minusu.

Dno se još ne nazire.
[ Milutin Cvijetic @ 24.11.2008. 16:30 ] @
Buy when there is blood in the streets.

Kada kriza prodje i krene novi investicioni ciklus na dobitku će biti i oni koji su kupovali na +50% od sadašnjih cena.
Zavisi sa kojim ciljem investirate. Pošto se poslednje prognoze trajanja krize krecu od 1-1.5 godine, ako vam je investicioni cilj da izadjete za 2-3 godine, verovatno nećete pogrešiti.
S druge strane oni koji daju ove prognoze nisu ni sanjali do skoro da će kriza uzeti ovoliko maha :-)
[ Teletrader @ 24.11.2008. 16:55 ] @
Ovako:
Kada oporavak krene, krenuce prvo akcije, zbog načina rada, rast fondova uvek kasni za rastom Belex-a...
zato kasne i sa padom, što daje priliku za izlazak u pravom trenutku...


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 26.11.2008. u 10:03 GMT+1]
[ žutokljunac @ 17.02.2009. 16:32 ] @
Pa logično da investiciona jedinica kod IF-a prati indeksnu stopu tj. korpu portfolija, zbog diversifikacije, a HOV ne, pa i brže raste/pada.
[ lega99 @ 19.03.2021. 12:08 ] @
Moja zena je ulozila davnih godina pare u tri investiciona fonda. Koliko se secam meni je to licilo na jednu veliku sarenu lazu. Ona je menjala € u dinare i sve investiranje je u dinarima i kamata. Ako postoji neka navodno zarada kad povucete pare iz fonda vi tada niste mogli da za te dinare kupite € koje ste pri ulaganju pretvorili u dinare. Znaci bile ste na gubitku u €. Jedan fond koga se secam je bio Fima, sta je sa tim parama, koliko se secam Fima ne postoji sad je neka Ilirika a koliko se isto secam zeni su sve pare propale. To je doba posle "Oktobarske revolucije" i velih obecanja; npr Dinkic svaki gradjanin dobice 1000€ u akcijama, tih 1000 ispostavlja se da je zajedno sa dividendom <100€ danas u 2021.