[ pospanooki @ 09.11.2007. 13:10 ] @
| Zanima me postoji li nesto tako na nasem trzistu,a ako ne, mogu li "klasicni" UPS-evi za desktop i laptop racunare da posluze za napajanje ostalih uredjaja u domacinstvu (ali na vise sati,ne samo par minuta do sat,dva) u slucaju nestanka struje,obzirom da su u pitanju aparati male potrosnje (bezicni telefon, Video rekorder(u stand-by modu ali programiran za snimanje jer se resetuje kad nestane struje i sl). |
[ johnny_hush @ 09.11.2007. 13:17 ] @
Da, moze. I mozes da izracunas koliko vremena na osnuvu kapaciteta UPS-a i potrosnje tih uredjaja
[ pospanooki @ 09.11.2007. 14:33 ] @
Hvala,tako sam i pretpostavljao,nego sad,druga dilema - koji UPS uzeti (ne trazim preporuku za brand,vec zbog toga sto, koliko znam, velika vecina UPS-eva nema "klasican" izlaz otpozadi na koji bi se mogao ustekati produzni, vec samo one trokrake izlaze, za comp,stampac i sl). MOzda da probam jedan od tih kablova,izlaz iz UPSa,pa drugi kraj u jednu od rupa "lopova" a na druge rupe prikopcam aparate? Pije li to vodu,ili da se isprsim za nesto skuplje?
[ niX90ks @ 09.11.2007. 20:04 ] @
Vezi na obican UPS akumulator od auta i obezbedi aktivno hladjenje FET-ova i to je to.
[ johnny_hush @ 09.11.2007. 23:42 ] @
Pa ja sam uzeo produzi kabl i odsekao mu konektor za mreznu uticnicu, kupio taj kako ti kazes "trokraki" polemio zice i radi najnormalnije.
Samo pazi da ne preopteretis samo jedan izlaz, ravnomerno raspodeli... Doduse mislim da tu nece biti problema, zato sto si i sam rekao da koristis uredjaje male snage...
pozz! 
[ pospanooki @ 11.11.2007. 15:52 ] @
Hvala na savetima ljudi,bice od koristi! Pozz svima!
[ johnny_hush @ 11.11.2007. 16:31 ] @
drago mi je ako je bilo od pomoci 
[ Billy_boy @ 13.11.2007. 18:09 ] @
Ne znači da će biti u redu. Neki UPS-ovi kad spojiš uređaj koji ima trafo se zblesiraju i misle da im je baterija u komi.
[ COMI_COMI @ 01.05.2008. 20:23 ] @
aj da ne otvaram novu temu da pitam ovde imam dva apc upsa jedan od 500 a drugi od 800w
e sad kad sam otvorio obadva ovaj manji ima jednu bateriju od 12 v a ovaj vece dve vezane redno e sad posto je kod ovog veceg u kvaru elektronika dali bi dobio vecu snagu kad bi na ovaj manji dodao jos ove dve baterije i tako imo 3 baterije vezane na red
[ JECHAM @ 01.05.2008. 21:02 ] @
NIKAKO.
3 redno vezane baterije(od12v) daju 36v sto znaci da bi UPS crko odma.
Ako su baterije na onom sto ima 2kom po 12V mozes ih vezati paralelno(pod uslovom da su im isti naponi) da bi dobio veci kapacitet, ali tvoj UPS nece moci da ih napuni dovoljno ili ce cak izdahnuti prilikom punjenja zbog vece struje koju mogu baterije da povuku.
[ sokrad @ 01.05.2008. 21:24 ] @
Koja je u proseku struja punjenja ovih UPS-eva. Ja imam jedan od 650VA i zeleo bih da nakacim jedan akumultor od 45Ah(valjda je to standard).
Da li je dovoljno da se obezbedi neko aktivno hladjenje ili mora jos neke prepravke da se rade?
[ Dusan km @ 02.05.2008. 14:42 ] @
Ti upsevi nemogu da napune akumulator od 45Ah.Mustek ups 600VA ima bateriju 12V 7Ah i da bi je napunio do 80% potrebno mu je 8 sati (fabricki npodaci),sto znaci da struja kojom se puni nije ni 1A.
[ yu1ny @ 02.05.2008. 17:48 ] @
Ukoliko misliš da koristiš UPS sa spoljašnjim auto-akumulatorom, prvo pazi da nabaviš UPS koji ima oznaku "Green Power", on radi i daje 220 VAC odmah po pritisku na taster za uključenje (nekim UPS-ovima je neophodno da budu priključeni na mrežu 220 VAC, pa tek isključenjem mreže "prorade" sa akumulatora).
Neophodno je i da otvoriš UPS i da fet-ovima koji su na hladnjaku obezbediš bolje hlađenje: znači veći i kvalitetniji hladnjak i obavezno jedan (možda i više) ventilatora za prisilno hlađenje fet-ova.
I na kraju, pošto sam UPS ne može da napuni spoljašnji automobilski akumulator, za njegovo punjenje obezbediti punjač akumulatora.
Dužina neprekidnog rada UPS-a na auto-akumulator zavisi od kapaciteta istog i od snage potrošača na 220 VAC koje napajaš.
[ sokrad @ 02.05.2008. 21:31 ] @
Citat: Dusan km: Ti upsevi nemogu da napune akumulator od 45Ah.Mustek ups 600VA ima bateriju 12V 7Ah i da bi je napunio do 80% potrebno mu je 8 sati (fabricki npodaci),sto znaci da struja kojom se puni nije ni 1A.
Jel to znaci ,da jedan spoljaslji akumulator od 45Ah moze da napuni recimo za 10dana (nije bitno), ili da nikada nece moci do kraja da se napuni.
Potrosnja mi nije velika, ali bih zeleo da povecem autonomnost UPS-a. Takodje, struja mi retko nestaje, pa imam dovoljno vremena za punjenje.
[ Dusan km @ 04.05.2008. 11:13 ] @
Da bi napunio akumulator 45Ah treba ti 4,5A.Punjac iz upsa ne moze da napuni akumulator od 45Ah (izgoreo bi od struje koju bi povukao prazan akumulator ili bi proradila zastita ako je ima).
[ sokrad @ 04.05.2008. 22:30 ] @
Nista, da nakacim paralelno jedan punjac koji ima zastitu da se ne prepuni akumulator i to je to
Hvala, pozz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|