[ zorroz @ 09.11.2007. 18:57 ] @
Koliko jos cekati do pojave D300?
Zna li se orijentaciona cena kod nas?
[ Abdee @ 09.11.2007. 19:09 ] @
Jos 6 dana :)

Cijena? Zovi RefotB pa pitaj. Mislim da ce biti oko 1700.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 09.11.2007. 21:27 ] @
A da li će biti toliko bolji od Canon 40D da opravda čak 500 evra razlike u ceni? Da ga nisu malo preterali s cenom?
[ Abdee @ 09.11.2007. 21:37 ] @
Nikon D300 je trenutno najbolje/najkompletnije APS-C telo i vredi svakog centa. Probao i uverio se.

Jos kad mu se metne grip i krene da stekce u 8fps :)
[ Nebojsa Milanovic @ 09.11.2007. 21:59 ] @
Da li će biti "bolji" toliko i toliko, stvar je ukusa, a ponajviše objektiva koje imaš, tj. sistema za koji si se opredelio.

Video sam već dosta slika sa D 300. Zadovoljavaju po pitanju oštrine i šuma, ali me boje donekle razočaravaju. Nekako su slabije i jednoličnije, u celini lošije, od onoga što daje 40 D.

Evo primera koji mi je pri ruci:

Veoma loše svetlo, neki krdža reflektor:

Po onome šta sam video, nisam siguran da bi D 300 u takvim uslovima dao ovakav koloritet.

[ Zarko Silic @ 09.11.2007. 23:02 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Video sam već dosta slika sa D 300. Zadovoljavaju po pitanju oštrine i šuma, ali me boje donekle razočaravaju. Nekako su slabije i jednoličnije, u celini lošije, od onoga što daje 40 D.

Nikon nikad i nije imao boje kao Canon. Sa D80 su se malo priblizili ali jos uvek "slabiji". Mislim da je to namerno tako napravljeno. U nekim situacijama cak i korisno.
[ Paramecijum @ 10.11.2007. 02:47 ] @
Kad počnu ovde da uleću slike običnih korisnika, to će značiti da je upao u redovnu isporuku:
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300

Na ovim primerima gore, na ovih nekoliko priloženih, na ISO800 ima šuma kolko hoćeš, a to su fotke koje su načinili slučajni prolaznici na nekom sajmu gde je pomenuti prototip d300 bio dostupan za probu.
[ cozmo_im @ 10.11.2007. 07:48 ] @
Lose boje? Sum? Ne bih rekao... ISO 3200:

http://www.pbase.com/davidkilpatrick/image/88526847
[ Zarko Silic @ 10.11.2007. 09:33 ] @
Citat:
Paramecijum: Kad počnu ovde da uleću slike običnih korisnika, to će značiti da je upao u redovnu isporuku:
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300

Na ovim primerima gore, na ovih nekoliko priloženih, na ISO800 ima šuma kolko hoćeš, a to su fotke koje su načinili slučajni prolaznici na nekom sajmu gde je pomenuti prototip d300 bio dostupan za probu.

Nema tu problema sa sumom. O bojama je bilo reci.
Evo kako to ispadne kod jednog obicnog korisnika u slicnim sajamskim uslovima sa G9.

[ Paramecijum @ 10.11.2007. 11:33 ] @
Citat:
cozmo_im: Lose boje? Sum? Ne bih rekao... ISO 3200:

Ne možeš na minijaturnoj slici da uočiš šum, posebno ako je postprocesirana.
Primer koji sam ja dao je mnogo realniji, jer nije snimljen u nameštenim uslovima i dorađivan, nego zveknut na sajmu, kao proba iz ruke, na licu mesta. ISO 800 toliko prisutniji od onog koji ima 5D u istim uslovima da se ne mogu porediti. Znam da nije ista klasa aparata, ali su Nikondžije naduvali mogućnosti svojih modela i verujem pustili gomilu lažnih primera neslućenih vrednosti.

[ Paramecijum @ 10.11.2007. 11:42 ] @
Uostalom, pogledaj druge slike u toj istoj galeriji, snimljene od istog čoveka, istim fotoaparatom, kakav šum se pojavljuje čak i na 1600. O 6400 da ne pričamo.

Šum kao složena posledica izvlačenja detalja iz mraka može se upoređivati samo ako se na istom mestu, u istim uslovima obave snimanja i testiranja; ovako, jedan slikao svoju sobu sa ISO 3200 a upalio 1000 W reflektor da bije u suprotni zid, i kada pogledaš ostale parametri vidiš da je f8 i 1/250 što je sasvim druga situacija nego da je f1.8 i 1/30.

Ja stalno zabroavljam ISO 1600 ako sam prethodno snimao u polumraku i u svetlom okruženju ne dobijam nikakav niti u naznakama šum.
[ Zarko Silic @ 10.11.2007. 12:05 ] @
Citat:
Paramecijum: Znam da nije ista klasa aparata,

Tehnicki nije, ali cenovno jeste (bar trenutno).
10% je D300 jeftiniji.
[ Paramecijum @ 10.11.2007. 13:47 ] @
Ali osetno, vidljivo i jasno lošiji po pitanju golog kvaliteta slike.
[ megapyxeltoda @ 10.11.2007. 15:07 ] @
Ovo je prvi put otkako se diskutuje o ovom- na ne jednom forum- aparatu,D300,da neko kritikuje isti zbog shuma...!Nikog nisam chuo da je rekao da je ISO800 losh na D300...shto Ti kazesh!a na nekim primerima se vidi da je chak i 1600 odlichan pa chak i 3200,6400 su skroz OK(znam da je to nedefinisano "OK".To kao prvo,drugo boje koje daju vecina Nikonovih aparata jesu "slabije" tj "bledje"-neutralnije je prava rech...ali posle post procesinga bez kojeg je rad sa ovom klasom FA nezamisliva situacija je skroz drugachija!I tu nije rech o tome koje su boje bolje ili loshije vec o kolornim profilima koej aparat koristi prilikom belezenja boje-pogledaj istu u ACDSEEju Faststonui Bridgeu i videcesh da su boje skroz drugachije...a koje su bolje>hmmmmm...trece ako smo vec dosad apsolvirali da Fullframe seznor NE MOZE da se poredi sa APS-C zbog praktichno fizichkih razloga chemu onda poredjenje 5D sa D300?Niko ne pominje D3 kod kojeg je kvalitet slike drastichno bolji da ne pominjemo sve ostalo(dodushe D3 koshta 2x5D)da ne pominjemo da je za mene u svemu drugom D300 aparat koji vishe daje za ulozen novac...(od 5D).
Eto Paramecijum o tome Ti govorim sve vreme-chovek drzao u rukama aparat,videokako shta i rekao svoje mishljenje-ochito nepristrasno... Ti prichash o nechemu shto si video,chuo...
... inemoj da prichash kako shuma na 1600 NEMA-ima ga jako malo OK chak se vidi i na primeru koji si dao jednom prilikom,mislim oborio bi zakone fizike ako bi shum bio skoro isti od 100,200 pa do 1600-kako sam ja Tebe shvatio,izvini ako greshim?I Ti si jedini lik koji fotka po danu sa 1600...ne predveche,kad je puno senki,tamno po belom danu...!Smisao toga je...?
[ Paramecijum @ 11.11.2007. 00:02 ] @
Ja ti ne branim da kupiš d300 i da uživaš u njemu.
Ja sam samo okačio primer koji postoji u javnoj upotrebi sa tim aparatom i ISO 800 da ima šuma koliko hoćeš.
Zašto misliš da treba da verujem tamo nekome koga ne znam više nego nekome drugom koga takođe ne znam?

Shvatam da je pravo upoređenje zapravo d300 i 40d... ok: prvi je najavljen mnogo pre, drugi je odavno izašao i verovatno će slaviti milion prodatih primeraka pre nego što prvi uopšte uđe u normalan promet.
[ dragan1965 @ 12.11.2007. 09:32 ] @
Ipak bih sacekao da ga g.Milanovic istestira iz prve ruke a ne kako su drugi po netu skljocali.Naime imao sam vec jednu zustru prepirku sa jedim tipom koji je tvrdio da je Canon Hv20 odlicna kamera za snimanje nocu(procitao na netu,pozivao se na snimak sa tom cam u nocnom baru) a ja sam je licno imao i snimci nisu nimalo impresivni.Da bi kroz diskusiju dosli do zakljucka da je reklamni spot koji je canon napravio za tu kameru u stvari prepeuna svetlosti.I upravo je g. Milanovic na slici zaokruzivao odakle je sve svetlost skriveno dopirala i na kraju se utvrdilo da snimak u nocnom baru i nije bas bio u mraku.
Zato sve price o tome kakav je D300 su izlisne dok ga ne"uhvatimo"u ruke
moje misljenje
[ Kosta ******um Rex Persia @ 12.11.2007. 10:00 ] @
I ja bih sačekao zvaničan test D300 od strane g. Milanovića, previše skepticizma se uvek čuje od Paramecijuma, mnogo se pravi pametan.

[ megapyxeltoda @ 12.11.2007. 10:10 ] @
...sreca pa ce uskoro zvanichna prodaja...trebalo bi...pa zivi bili pa videli...
[ Abdee @ 12.11.2007. 10:56 ] @
Ja sam probao D300 i odgovorno tvrdim da se radi o najboljem APS-C telu trenutno na trzistu. Za razliku od starijeg brata tj. D200 sada je situacija sa kvalitetom slike daleko bolja s' tim da je ubacena gomila poboljsanja tj. brzi rafal (sa gripom 8fps), bolji AF, 100% trazilo, bolji displej i td. Kada se na to sve doda zastita od losih atmosferskih uvjeta i "tenkovska" konstrukcija lako se dolazi do zakljucka da D300 daje mnogo za ulozeni novac. Oni sto aparate stvarno koriste i kojima isti donose lebac na astal znaju o cemu govorim.
[ Paramecijum @ 12.11.2007. 12:00 ] @
Ima raznih vrsta polumraka, evo dva primera snimljena gotovo sa identičnim parametrima ali u vrlo različitim uslovima: prva je sa promocije u nekom podrumu u Novom Sadu, druga sa filmske projekcije na niškom Pravnom, u gotovo potpunom mraku. Kada se druga slika prosvetli u PS-u dobijamo treću, sa enormnim šumom i neupotrebljivu, ali obe su primer za ISO3200, ako bih želeo da unazadim fotoaparat pokazao bih treći primer, a da pohvalim poturio bi prvi. A to može i mnogo bolje, sa malo koncentracije i promišljanja, čak i u datim uslovima; četvrta je takođe sa pravnog, takođe samo sa reflektujućim svetlom od ekrana (uz drugi objektiv i ulovljen trenutak svetlije scene). Dakle, dupe i oko:

Ja sam napravio mnoštvo slika u slabim uslovima bez blica i zapazio sam da na različite vrste osvetljenja senzor aparata različito reaguje, što je valjda normalno, optika je mnogo osetljivija u plavom delu spektra nego ljudsko oko priviklo na žuti sjaj Sunca. Drugim rečima, ukoliko je prisutna hladna neonska svetlost realno manje svetla rezultira slabijim šumom na vrlo visokim ISO. Sasvim sigurno su vodeće kompanije sve ovo izanalizirale i odradile mnogo bolje i na promocionim seansama organizuju prave izvore svetla koji su kao nasumice raspoređeni. Hoću da kažem da ti raznorazni primeri za šum na d300 ne znače mnogo; Nikon korporacija će učiniti sve da ponudi apsurdno dobre primere, koji u realnosti jedva da mogu biti dosegnuti. Isto važi i za Canon, naravno.
[ AMomcil @ 12.11.2007. 12:59 ] @
Paramecijum, dopadaju mi se ovi tvoji primeri i priča oko situacije i primene. Smisleno, bez mnogo tupljenja.

A što se boje tiče i šuma - ima duplo više senzora za zelenu nego crvenu i plavu. Uglavnom je najveći šum kod plavih piksela, vezano i za talasnu dužinu i filtriranje. Tako je i šum zavistan od boje svetla. Kada je mnogo žuto, onda se plavi kanal mnogo pojačava, pa tako i šum. Možda zato Canon neće da sredi AWB za sijalice?

Inače, boja svetla utiče i na AF senzore (a ima i tu nešto optike, pa i nesavršenosti), pa preciznost auto fokusa zavisi i od toga.
[ dragan1965 @ 12.11.2007. 13:24 ] @
Upravo ovo zadnje je ono o cemu sam pricao,te korporacije naprave osvetljelje koje je optimalno za prezentaciju.
Dakle,ja licno cekam da g. Milanovic(koji se vec dokazao kao nepristrasan kriticar)napravi veliki dest ili neko drugi jednako kompetentan.Ako smem preporuciti,sa objektivima koji prosecan korisnik koristi.
Posedujem D80 i ako bih dobio veca unapredjenja presao bih na D300
[ Abdee @ 12.11.2007. 13:39 ] @
Zesca je glupost koristiti prosecne objektive tj. dati vise para za telo nego za ono sto se na njega navrne. Stakla a ne tela treba da su prioritet jer sta ti, na primer, vredi odlican AF kada objektivu treba dugo zagrevanje pred svako fokusiranje ili brz servo koji imas samo u teoriji a koji staklo jednostavno ne moze da isprati. Prvo treba da se sastavi sistem od par odlicnih objektiva pa tek onda da se razmislja o samom aparatu...
[ cozmo_im @ 12.11.2007. 13:53 ] @
Citat:
Paramecijum: Ne možeš na minijaturnoj slici da uočiš šum, posebno ako je postprocesirana.
Primer koji sam ja dao je mnogo realniji, jer nije snimljen u nameštenim uslovima i dorađivan, nego zveknut na sajmu, kao proba iz ruke, na licu mesta. ISO 800 toliko prisutniji od onog koji ima 5D u istim uslovima da se ne mogu porediti. Znam da nije ista klasa aparata, ali su Nikondžije naduvali mogućnosti svojih modela i verujem pustili gomilu lažnih primera neslućenih vrednosti.

Ovaj, sledeci put malo pogledaj bolje sliku: klikni ispod slike na "original" i dobices originalnu velicinu fotke koja je direkt iz aparta konvertovana u JPG (iz RAW-a) bez ikakve obrade...

http://www.pbase.com/davidkilpatrick/image/88526847

"The Nikon D300 images are studio flash at ISO LO1 (100) and 200, tungsten exposures from 400 to 6400 (all with NO noise reduction) then 6400 at Low, Normal and High NR. All JPEGs are Standard look AdobeRGB, fine, shot as 14-bit RAW+JPEG. The originals were AdobeRGB and have been converted to sRGB for viewing. This corrects what may appear to be over exposure when in fact the images are normally exposed."

"The lighting is via two Bowens Esprit Gemini 200 heads as shown, flashmetered with a Minolta Flashmeter IV at an average of f11 across the image width, ISO 100, 1/125. All flash exposures are with Flash fixed WB, and tungsten exposures with Tungsten WB. Mirror lock up or 2sec self timer was used, with the eyepiece covered for tungsten exposures. Wide area type AF was used in all cases and small focus variations may be present. Normal auto aperture-priority exposure was used at f11 for the tungsten exposures. "

Isto tako tvoji primeri jesu OK, ali ja se uvek trudim da eksponiram korektno koliko je god moguce, a mislim da nece bas totalni amateri koristiti D300 samim tim ce retko doci u situaciju da imaju katastrofa podeksponirane slike koje su neupotrebljive. Mogu i ja da uzmem 5D i slikam i dobijem neupotrebljivu fotku na ISO 400 recimo... nije to poenta.

Poenta je pokazati ipak sta profesionalni aparat realno moze da uradi...

Scena (ISO 3200 bez NR-a, RAW+JPG):

100% crop svetli delovi:

100% crop tamni delovi:

Po meni, ovo je drasticno bolje od D200 i D80... uz malo obrade, ISO 3200 ce biti perfektno upotrebljiv za vecinu situacija, ISO 1600 glatko ce ici gde god hoces, kad god hoces... nece biti kao 5D (normalno) ali u kombinaciji sa performansama i samim telom i onime sto nudi to telo bice serijski ubojica...
[ Zarko Silic @ 12.11.2007. 14:19 ] @
Pricate o razlicitim stvarima:
Abdi o operativnosti i upotrebljivosti a Parameciom i ostali o picometriji.
Sve je u principu tacno, ali se nacin upotrebe u biti razlikuje.
[ cozmo_im @ 12.11.2007. 14:47 ] @
Ja isto pricam o upotrebljivosti... mozda nece imati 100% ISO performanse kao kod Canona, mada cenim da ce biti jako blizu, ali samo telo D300 i ono sto nudi je dovoljan razlog da bude ubojica sa stanovista 100% upotrebljivosti.
[ Paramecijum @ 12.11.2007. 17:24 ] @
cozmo, tvoj primer je f/11 i 1/15 sekunde, moj donji primer je f/1.4 i 1/5 sekunde...
Šta nam to govori, tih DESETAK BLENDI razlike?
Da je "tvoja" tamburica snimljena u izuzetno dobrim svetlosnim uslovima, da je to zapravo trik slika koja treba da nas ubedi da je proizvod veličanstveni napredak tehnologije.
Meni su mnogo verodostojnije usputne slike odavde http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300 iz nemontiranih, sajamskih uslova, gde se vidi šuma koliko hoćeš na ISO800.
Nije uopšte ovo priča o tome čiji je veći, nego da treba imati dozu realnosti i pozitivnog skepticizma u prihvatanju kompanijskih najava, a ne slepo verovati i oduševljavati se stvarima koje nisu nikada bile i nikada neće biti.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 12.11.2007. 17:52 ] @
Ukratko, mislim da gubite vreme raspravljajući se, jer su današnji senzori kao takvi nesavršeni i takvi će biti bar još nekoliko godina, dok se u DSLR svet potpuno ne uvede 3CCD ili 3CMOS sistem (bilo Foveon tipa bilo neki novi revolucionarni senzor).

Ako je Fuji uveo svojevremeno pravu malu revoluciju u CCD senzore, ne vidim razloga zašto neko drugi ne bi, uskoro, uveo revoluciju u DSLR svet i predstavio umnogome poboljšan Foveon sistem.

K tome treba težiti.
[ cozmo_im @ 12.11.2007. 18:10 ] @
Citat:
Paramecijum: cozmo, tvoj primer je f/11 i 1/15 sekunde, moj donji primer je f/1.4 i 1/5 sekunde...
Šta nam to govori, tih DESETAK BLENDI razlike?
Da je "tvoja" tamburica snimljena u izuzetno dobrim svetlosnim uslovima, da je to zapravo trik slika koja treba da nas ubedi da je proizvod veličanstveni napredak tehnologije.
Meni su mnogo verodostojnije usputne slike odavde http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300 iz nemontiranih, sajamskih uslova, gde se vidi šuma koliko hoćeš na ISO800.

Fotografija koju sam postavio primer je primer dobro eksponirane fotke. Pri tom one primere za koje si dao link - a gde ti vidis tu sum? Ja vidim samo sprcen, kompresovan JPG, odnosno JPG artifakte, D-lightning ukljucen i slicno, a i slike su stresene. Sum nigde ne vidim...
[ Abdee @ 12.11.2007. 20:10 ] @
[ cozmo_im @ 14.11.2007. 06:12 ] @
Malo friskih primera...

http://www.flickr.com/search/?q=d300+basketball&m=text

(Please note that the originals with EXIF xan be found on Flicker.

They were final firmware and processed on NX 1.3)
[ Nebojsa Milanovic @ 14.11.2007. 08:54 ] @
Evo tog primera malo pobliže

Nikon D300, ISO 3200

100% crop

Ovo je odličan rezultat po pitanju oštrine i šuma, ali boje mi se i dalje ne sviđaju.
[ Paramecijum @ 14.11.2007. 09:28 ] @
Kao što smo već videli više puta ISO3200 daje odličan rezultat kada ima mnogo svetla, a na ovoj košarkaškoj utakmici bilo ga je kolko hoćeš.
Nisam našao exif ali vidim zamrznut vrlo brzi pokret (bar 1/500) uz ne baš minimalnu dubinsku oštrinu (znači bar 4)... kada se to sve sabere daje gomilu svetla na licu mesta. A izobličenja usled skidanja šuma su ipak prisutna; pogledajte natpis na lopti, jedva se razaznaju sitnija slova. Dakle, da je ta lopta na tom mestu snimljena sa ISO 100 pod svim ostalim istim parametrima (uz dovoljno svetla) ladno bi se čitao natpis. Zaključak: šum jeste skinut ali i sitni detalji su otišli.
Dalje: ovako krupni i oštri detalji dok su sitni skarabudženi ukazuje na delovanje filtera za naknadno uoštravanje...
Najbolji i pravi test za šum jeste snimanje kućne biblioteke sa istog mesta, istim aparatom i objektivom i otvorom blende uz promenu ISO od 100 do dokle hoćeš sa prilagođavanjem ekspozicije, onda se lepo vidi kako procesing na većim ISO vrednostima utiče na sitnije natpise.
[ cozmo_im @ 14.11.2007. 09:33 ] @
Ti si kao bio na toj kosarkaskoj utakmici pa znas kako je svetlo?
Bolje ce ti Nebojsa objasniti, ali ja da pokusam: Ako hoces da uhvatis MINIMUM pokreta na utakmici treba ti MINIMUM 1/500s ali to je apsolutni minimum. Burazer mi igra bejzbol i davnih dana smo po danu slikali sa Fuji s7000 jednu utakmicu, pa jedva da je 1/1000s zamrznuo neki pokret - islo je minimum ISO400 po danu!

P.S Lopta samo potvrdjuje ono sto sam ti rekao. Cak i velika brzina zatvaraza ne moze u potpunosti da zamrzne pokret - lopta je u pokretu, odnosno zamucena je zbog pokreta i zato se natpis ne vidi...
[ Nebojsa Milanovic @ 14.11.2007. 09:38 ] @
Lopta je mutna i zbog toga što je izašla iz polja DOF-a. Blenda je f3,2, a fokus na majici igrača.

Ako je ovo zaista virgin JPEG 100% crop, to je stvarno veoma dobar rezultat, osim boja, koje su ispod Canon L kvaliteta.

Pored toga, servo fokus je ovde spot-on precizan.
[ cozmo_im @ 14.11.2007. 09:44 ] @
Jeste izasla iz DOF-a ali i natpis pokazuje da se vrti (mislim vrti se svejedno exexexe), meni po natpisu izgleda da je bila u spin-u...

Boje... zavisi kako je namesten bio aparat od strane fotografa i sta ko voli... i meni deluje zuto-zeleno...
[ Slobodan Miskovic @ 14.11.2007. 10:20 ] @
http://www.christianhandl.com/...ankensplitter/nikon_d3-eng.htm

Zanimljivo.
[ Paramecijum @ 14.11.2007. 10:26 ] @
Ovde (odnosi se na košarkaše) je radio smart-sharpnes samo tako i toliko; taj filter uoštrava ono što je blisko oštrom ili donekle već oštro, gde ima jasnih prelaza, a sve što nije ne dira uopšte. Prepoznaje se po oreolu koji se javlja uz crne linije ili slova, a ovde je vrlo prisutan. Možda bih bio slobodan da kažem, po ne baš potpunoj jasnoći tog oreoala, da je posle sharpa ovde pao neki filter za skidanje šuma (jer ga sharp malo doda i treba pročistiti).
Ovo sigurno, 100%, nije rezultat iz foto-aparata već je bilo drljanja po njemu kolko hoćeš.

A vezano za devojke i poređenje D3 i 5D.
Jesam li ja lud ili ovo ne može da bude isto:
Nikon D3 with 24-70/2, 8 at 200 Iso 1 / 160 of Bl.5, 6
Canon 5D with 24-70 L 2.8 at 320 Iso 1 / 60 of Bl.6,

Kod Canona je ISO gotovo duplo veći a ekspozicija gotovo tri puta sporija na praktično istom otvoru blende, a plus su devojke uslikane canonom mnogo tamnije... šta nam to govori? Da je Canon primer rađen pri PET PUTA MANJEM SVETLU.
To su bre džukačke fore... ako Nikonu treba pet puta više svetla da bi pobedio Canona, od tog proizvoda nema ništa, zapamtite moje reči.
Razmislite za trenutak sopstvenim glavama. Pogledajte primere, uporedite šta stvarno znače...

[Ovu poruku je menjao Paramecijum dana 14.11.2007. u 11:37 GMT+1]
[ cozmo_im @ 14.11.2007. 13:24 ] @
Na kosarkasima nista nije radjeno, jednostavno je lopta u spinu. Ja sam par puta pukom slucajnoscu uhvatio bejzbol loptice u spinu, a vidjao sam i druge slike sa kosarkaske lopte sa istim "efektom"... centar lopte relativno ostar a kako ides dalje od centra mutno (u spinu) - potpuno isto kao i na ovaj slici (vido slicno i sa fudbala i ragbija). Nema nikakvog efekta iz Photoshopa na tim slikama...

[ AMomcil @ 14.11.2007. 14:48 ] @
Nebojša, ističeš stalno "Canon L boje". Boje su najviše rezultat WB-a i JPG procesiranja. Ja imam i L staklo (70-200/4 IS) i ne-L (17-55/2.8 IS i 85/1.8) i razlika u bojama mi baš nikad nije pala na pamet. Postoji eventualno razlika u mikrokontrastu, što je nešto drugo.
Canon sa kakvim god staklima nije stigao u JPG bojama do onoga što sam imao sa Olympusom E-1, recimo... A opet, to toliko zavisi i od podešavanja JPG parametara.

Inače, meni baš fino izgleda ovaj ISO 3200 primer. Ovo je primer iz prakse i deluje vrlo upotrebljivo za sportsko novinarstvo. Kod visokih ISO je jako teško postići dobar balans boja, posebno ako svetlo nije belo, već vuče na žuto recimo. Teško je postići i dobru i ravnomernu zasićenost. Mislim da je kod ovakve upotrebe to bitnije nego apsolutan nivo šuma.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.11.2007. 14:58 ] @
Xe, xe, nemaš dobre objektive za poređenje :)

Canon 17-55 IS ima totalno L boje, a isto važi i za 85/1,8. Stavi neki stariji ili ne daj Bože neku Sigmu (osim 70-200 f2,8 ) pa ćeš videti šta je razlika ;)

BTW, ovaj Nikonov ISO 3200 je toliko dobar za zaista pomalo sumnjam da je originalan. Ako je to tačno, što ćemo vrlo brzo proveriti, Nikon je sa D 300 napravio ogroman korak napred. Ali ne volim ništa da pričam dok ga sam ne uzmem u ruke...

Za boje se slažem sa cozmom da vuku u neku ružnu žuto-zelenu i ne verujem da se to može izbalansirati u aparatu. Vuče i Canon na crveno, ali to ne smeta, jer je ceo spektar "puniji", a i ta crvena nije tako mrtva, skoro da daje neki šmek...
[ Ivand @ 14.11.2007. 15:06 ] @
Canon L izraz Nebojsa koristi kao sinonim za odlicnu reprodukciju boja.

Evo upravo sada mi je pri ruci Sigma 17-70 2.8-4.5, koja daje za bledje i ispranije boje u poredjenju sa recimo Canon 50mm 1.8 II, pri istim uslovima snimanja.

Istina je da su greske WB mnogo drasticnije i vidljivije nego razlika izmedju reprodukcije boja razlicitih objektiva. Ali definitivno postoji uocljiva razlika i izmedju objektiva.

Mali dodatak, fotograf Dave Ensel je radio D3 slikao je americki fudbal utakmicu sve na visokim ISO, ovde je cela galerija http://galleries.daveeinsel.com/d3test/content/index.html
Za neka objasnjenja u vezi parametara snimanja http://fotomanijak.com/nikon/nikon-d3-na-visokim-iso
[ Paramecijum @ 14.11.2007. 17:09 ] @
Citat:
cozmo_im: Nema nikakvog efekta iz Photoshopa na tim slikama...

O, da... ima.
Ili sâm aparat sadrži postprocesing snage i mogućnosti Photoshopa.
Previše ima brljanja i drljanja po slikama da bi to bila posledica delovanja samo objektiva i senzora.

Ja potpuno verujem da ima jasnih motiva i mogućnosti da se vrlo lako lažiraju rezultati bitno bolji od stvarnih mogućnosti da bi se dobio poen u borbi za prevlast na tržištu. Uopšte ne kažem da bi Canon bio operisan od takvih akcija, ali ovde definitivno ima svega.
[ cozmo_im @ 14.11.2007. 18:15 ] @
Paramecijume,

profesionalno se bavim obradom fotografije 10 godina, radio sam i dalje radim u renomiranim casopisima koji zahtevaju (pogotovo ovaj u kome sad radim) apsolutno perfektan kvalitet slike. Obradio sam milione slika (ni sam ne znam koliko sam slajdova, filmova skenirao, obradio, koliko digitalnih fajlova sa svih mogucih aparata)...

Mene ne mozes ubediti da je bilo sta prckano po tim slikama... (osim korekcija boja, WB ili dodavanja ostrine, mada ne bih rekao da je ista ostreno ovde, isplivala bi sumcina malo vise). Pogledaj malo bolje slike...
[ Paramecijum @ 14.11.2007. 18:38 ] @
10 godina... kakav je to argument?
Evo ti, Savo Milošević, fudbaler sa najvećim brojem utakmica otkad postoji organizovano trčanje za loptom na ovim prostorima pa nije ni u prvih 100 po kvalitetu koje je ova zemlja dala.
Ako ti nećeš da vidiš svetli oreol oko slova i crne linije na dresu koji je direktna posledica preteranog oštrenja ja ne mogu da ti pomognem.
Oštrenje izaziva povećani šum, a onda treba drugim alatom to neutralizovati, što ima za posledicu muljavljenje oreola, što takođe imamo ovde.

10 godina iskustva su ništa jer tehnologija koja se ovde primenjuje postoji svega nekoliko godina i ljudi koji su pre nekoliko godina ušli u fotografiju neopterećeni analognim pravilima ili digitalnim lutanjima s početka u drastičnoj su prednosti u odnosu na dinosauruse koji se ovim bave decenijama.
Ja sam pre 32 godine snimio dve fotografije koje se na jednom privatnom univerzitetu kod nas pokazuju kao pozitivan primer za nešto u fotografiji, zaista ne znam za šta. Ništa to nikome danas ne znači, pa čak ni meni...
10 godina iskustva su ništa kada si ti tvrdoglav i potpuno nespreman da gledaš svojim očima i razmišljaš svojom glavom.
Lažu nas i podmeću nam nameštene primere, falsifikuju exife i dobijaju pare da hvale proizvode preko svake mere!
Eto, to se ovde događa.
[ cozmo_im @ 15.11.2007. 06:44 ] @
Nebojsa, ova tema vodi u propast... sta sve necu procitati ovde, boze moj... globalna teorija zavere...

Na kraju kad Nebojsa istestira aparat, po Paramecijumu ce ispasti da je to ustvari fiktivna slika nastala u umu Photoshopa...

Steta sto nisi radio sa cika Cliff Watts-om ili Markom Leibowitzom (sin cuvene Ane Leibowitz), mozda bi nesto i naucio...
[ AMomcil @ 15.11.2007. 08:30 ] @
Citat:
Stavi neki stariji ili ne daj Bože neku Sigmu (osim 70-200 f2,8 ) pa ćeš videti šta je razlika

Koristio sam 50/1.4 i 20/2.8 na istom aparatu i opet ne vidim primetnu razliku. Ranije 50/1.8 i Sigmu 18-125 na 10D, mislim da jeste bilo razlike u temperaturi boja (cast), ali ne bih rekao da je išta tu bilo bitno bolje od drugog - samo drugačije. Da opet naglasim - jači kontrast i mikrokontrast objektiva zaista mogu da doprinesu utisku snažnijih boja i jačih prelaza.

I opet, kakav god objektiv kačio na Canon, moj utisak o bojama JPG izlaza je slabiji u odnosu na Olympus i Minolta/Sony koje sam takođe puno koristio. Ali to jeste subjektivno, tebi se možda jako dopadaju baš "Canon L" boje i to je sasvim OK, samo ja ne delim to mišljenje.

@Cozmo_im, Paramecijum:
Umesto da raspravljate o suštini, da li su slike korigovane ili izvorni JPG, tj. da razmenjujete argumente i zapažanja o tome, počeli ste raspravu o tome ko je stručniji. Dakle rasprava o autoritetu je zamenila raspravu o temi, što je poznato kao logička zabluda "argumentum ad verecundiam".
Cozmo pokušava da naglasi svoju stručnost, Paramecijum je osporava, a sve to uopšte nije bitno za zaključak o tome da li su slike sređivane ili ne.

Valjda od tolikog obostranog iskustva može da se iznedri i neki argument i povede konstruktivna rasprava? Najmanje je bitno ko je u pravu.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.11.2007. 08:40 ] @
U svakom slučaju nema potrebe ni za kakvim ličnim kvalifikacijama, a kakav je D 300 u praksi, i da li su ono izvorni ili frizirani rezultati, saznaćemo brzo.
[ dragan1965 @ 15.11.2007. 08:50 ] @
Jos samo da nam nagovestis koliko brzo? :-)

Da li ces i D3 pored D300 testirati?
[ gosha @ 15.11.2007. 10:48 ] @
Evo da pojasnim sta znaci recenica: "Japanci ne razmisljaju tako" ?

Citat:
Paramecijum:
Lažu nas i podmeću nam nameštene primere, falsifikuju exife i dobijaju pare da hvale proizvode preko svake mere!

Ako neko dobija pare da podmece lazne primere za reklamu D300 onda te pare mogu doci samo od Nikona. Posto je to Japanska kompanija moje misljenje je da njihov nacin poslovanja ne da nema veze sa tvrdnjom Paramecijuma nego mogu slobodno reci da je ista budalastina.

Citat:
Paramecijum:
Nisam našao exif ali vidim zamrznut vrlo brzi pokret (bar 1/500) uz ne baš minimalnu dubinsku oštrinu (znači bar 4)...

Nema potrebe nagadjati parametre, treba samo malo iskustva imati da bi se nasao exif ;)

15625/10000000 second = 0.00156 second
F3.20
Software/Firmware Version = Capture NX 1.3.0 W

Poz. Gosha
[ Paramecijum @ 15.11.2007. 11:46 ] @
O čemu se mi zapravo ovde raspravljamo?
Ja sam samo ukazao na neke nelogičnosti u testiranju i upoređenju (najočigledniji primer onaj slučaj sa modelima gde su uslovi snimanja za Nikon bili pet puta svetliji nego za Canon, a što se sve lepo vidi iz priloženih exifa).
Ajde da zanemarimo sve druge aspekte svih drugih primera, da vidimo da li neko misli da je pošteno upoređivati dva slična sistema u ovako drastično različitim okolnostima? Jednostavno, ne mogu da prihvatim da je to slučajno, da neko dovede dve manekenke u studio, zvekne ih sa pet reflektora i Nikonom, onda ugasi tri reflektora i opali iz Canona i izvede zaključak da je rezultat kod Nikona bolji.
Sve ovo, svako ko hoće može sam da vidi na priloženom primeru gore. Uopšte ne ulazim u spekulaciju ko je kome i zašto šta rekao. Držimo se samo onoga što svi mogu da vide i što jasno piše...

Realno, ja bih voleo da Nikon bude osam puta bolji od Canona, jer bi to nateralo ove druge da se drastično poboljšaju, pa bi ondak taj boljitak kad-tad stigao i do mene.
[ gosha @ 15.11.2007. 12:50 ] @
ISO SS Bl EV100 EViso koef EV
Nikon 200 0,00625 5,6 12,29278175 1 13,29
Canon 320 0,0166667 6 11,0768156 1,678071905 12,7548875

Nadam se da mi je matematika tacna.
Tesko da pri pribliznim EV moze da bude 5x razlika u kolicini svetla. U tom slucaju bi jedna fotka bila crna ;)

Poz. Gosha
[ dragan1965 @ 15.11.2007. 13:02 ] @
Istina je kao i uvek negde izmedju.Ako je Nikon izbacio ta tri reflektora da bi pokazao da je bolji od Canona neznaci da je los.Slikanje Nikonom ili Canonom je stvar licnog ukusa kakvu fotografiju zeli da dobije.Neko voli jarke neko zagasite boje.Neko ostre a neko blage.Ja koliko sam shvatio ovde,svi koriste photoshop zato i nema potrebe za nekom nervozom u raspravi.A mislim da je rasprava dobro dosla ako je konstruktivna.Nepristrasan citalac kao sto sam ja zakljucuje da ima istine u oba"suprostavljena tabora".Niti su fotke novog Nikona nesto revolucionarno niti su toliko lose da bi se pljuvalo po njima.Jednostavno stvar ukusa kako ko vidi fotografiju.A i Canon se sluzi istim metodama kao i Nikon,vec sam spomenuo za moj licni primer sa cam hv20 gde mi je g Milanovic prakticno pokazao sta su uradili.Tako da sve dok se ne napravi test,i to sa razlicitim objektivima u razlicitim uslovima mozemo samo da nagadjamo o kvaliteti.

Radije bih cuo vase misljenje o Live-Preview,koliko ona doprinosi boljem pravljenju fotografija.Ja imam D80 i nasao sam na jednom mestu dodatak koji omogucava Live-Preview i kosta nekih 350 eura.Voleo bih cuti da li se ta investicija isplati?Koliko je taj Live-Preview koristan a vidim da ga na D3 i D300 ima
[ Paramecijum @ 15.11.2007. 13:24 ] @
Citat:
gosha: ISO SS Bl EV100EViso koef EV
Nikon 2000,00625 5,612,292781751 13,29
Canon3200,0166667611,07681561,67807190512,7548875

Nadam se da mi je matematika tacna.
Tesko da pri pribliznim EV moze da bude 5x razlika u kolicini svetla. U tom slucaju bi jedna fotka bila crna ;)

Pa ne valja ti matematika ništa.
Imaš tri parametra.
1. ISO200 na ISO320
2. Ekspozicija 1/160 protiv 1/60
3. Blenda 5.6 prema 6

Dakle ISO kod Canona gotovo duplo veći, ekspozicija gotovo tri puta sporija, a blende praktično iste.
Kako si ti došao do toga da je to na kraju sve isto.
Ja nisam mnogo dobar s matematikom, ali biće da si negde nešto rotirao.

I jasno se vidi da grudi manekenki na Nikonovom snimku šljašte, a ove kod Canona utunjavljene skroz u mraku.
Meni je tu potpuno očigledno da je bilo neke igrarije sa osvetljenjem.
[ gosha @ 15.11.2007. 13:51 ] @
@Paramecijum

Daj tvoju racunicu. Mani me tvog misljenja. Nego reci koliki je EV kod Canon-a, a koliki kod Nikon-a ?

Ti ne znas osnove fotografije posle toliko godina rada sa fotografijom. Razlika izmedju ISO 200 i ISO 360 ne da nije skoro duplo nego je mnogo manje.

Kada se gleda od ISO 100:
ISO 200 je -1 EV
ISO 360 je -1.6 EV

Pa ti izracunaj kolika je razlika izmedju ISO 200 i ISO 360. Daleko je to od duplo.

Ima greska u mojoj racunici. Nije 13.29 nego je 11.292 i nije 12.75 nego je 9.398. Dodao sam EV za ISO umesto da oduzmem.

Da li zna neko EV kalkulator u kome mogu da ukucam parametre, a ne da mi nudi strandardne ?

Poz. Gosha

[Ovu poruku je menjao gosha dana 15.11.2007. u 15:30 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 15.11.2007. 14:05 ] @
Pa nije vam to bitno da li 5x ili 3x ima manje svetlosti. Vec na 30% manje svetlosti i kriticnom podruciju ima velik uticaj a kamoli 3 ili 5 puta.

Citat:
I opet, kakav god objektiv kačio na Canon, moj utisak o bojama JPG izlaza je slabiji u odnosu na Olympus i Minolta/Sony koje sam takođe puno koristio.

Ovo je tacno. Narocito u slucaju Sonya. Ako se snima landscape i sl. deluje nesto imresivnije, ali ako snimate portrete onda ume da smeta. Nisu "idealni" prelazi i nianse koje su osnovni sadrzaj svakog portreta vec vise lice na androide. Canon sa "L" to mnogo bolje odradi.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 15.11.2007. u 15:18 GMT+1]
[ Paramecijum @ 15.11.2007. 14:21 ] @
Ja sam odokativno rekao pet puta.
Suština je koliko je to blendi razlike, a potpuno je očigledno da ona dva primera dele najmanje 4 blende... to je ohoho daleko od ravnopravnog.
[ gosha @ 15.11.2007. 14:25 ] @
Zakaza matematika ? Moja barem radi pogresno.

@Zarko
Nadam se da se ti slazes sa mnom da je u cilju odredjivanja da li je nesto petljano sa svetlom najbolje izracunati EV, a ne tvrditi da je petljano sa svetlom na osnovu toga koliko su osvetljene grudi kod manekenki. Pa samo corav covek ne vidi da je na Nikon fotki manekenka okrenuta vise ka svetlu i da su zato njene grudi svetlije, a na Canon fotki su grudi zaklonjene i zato su manje osvetljene, a ne zato sto je neko petljao sa rasvetom.

Sta vise po meni je Canon taj koji je popio vise svetlosti, a ne Nikon. Molio bih nekoga ko zna da racuna EV da proveri.

Poz. Gosha

[ cozmo_im @ 15.11.2007. 15:29 ] @
Dok racunamo ko je i koliko svetlosti popio, evo i nekih primera jos (Nikon D300), cisto da se vidi sum i razne ISO vrednosti:

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1220&z=94&page=2

OK, jesu studijske varijante, ali po meni je ovo mnogo bolje (mislim na sum) nego sto sam ocekivao... taj aparat ce vredeti svaki god damn evro koji se ulozi u njega... dobro telo, odlicne mogucnosti, rad u ekstremnim uslovima, robustan, ergonomski perfektan, odlican ISO i kvalitet slike... mislim da ce vredeti stvarno 500e vise od Canona 40D.
[ Zarko Silic @ 15.11.2007. 15:42 ] @
Pogledajte i prethodnu stranicu:
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1220&z=94&page=1

i pogledajte cime je Slovenac napravio ove fotke (EXIF). .

Nije mu trebao nosac.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 15.11.2007. u 16:53 GMT+1]
[ Paramecijum @ 15.11.2007. 16:00 ] @
gosho, ajde zanemari sve drugo, uporedi samo ekspoziciju.
šezdesetinka je 2,5x duža ekspozicija od stošezdesetinke.
Ljudi bre daju silnu lovu na svetu za jednu blendu.
Ovde imamo blendi kolko hoćeš između dva snimka.
Zar je tako teško priznati kada nisi u pravu?
[ cozmo_im @ 15.11.2007. 16:56 ] @
ISO 5000... lele... svaka im cast za nivo detalja! Ovo je izgleda sa finalnim firmwareom:

Crop 1:

Crop 2:

Auh!
[ Zarko Silic @ 15.11.2007. 17:05 ] @
CANON:
(320ASA, 1/60, A6) = (280ASA, 1/60, A5.6)

NIKON:
(200ASA, 1/160, A5,6)=(280ASA, 1/224, A5,6)

Poredi se 1/60 i 1/224,

ali samo svetlosno i matematicki. Fotografski NE jer ISO 200 i ISO 320 nikako nije isto.

[ dragan1965 @ 15.11.2007. 21:08 ] @
ja vas pitam nesto konkretno a vi i se i dalje raspravljate o hipotetickim stvarima
[ Abdee @ 15.11.2007. 22:29 ] @
Dragane, pitao si o live view funkciji zar ne?

Evo ovako, za neke stvari je LV dar sa neba. Koje stvari? Pa recimo da se radi o svim situacijama kada ti je trazilo daleko od oka. Znaci, fotanje kada ti je aparat iznad glave, kada je aparat na zemlji, neke "makro situacije), kada je aparat na stativu koji je postavljen previse nisko, kada izigravas obavestajca i snimas tajno i td. Vrlo korisna svar, pogotovo u kombinaciji sa dobrim ili jos bolje pokretnim ekranom.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.11.2007. 22:47 ] @
Live view funkcija je jedno od najvećih unapređenja DSLR aparata u poslednje vreme. Ne isplati se ugrađivati ga na D80, jer je to preskupo, a i pitanje je kako bi radilo.

Ako ti je D 300 preskup, predlažem ti da sačekaš njegovu "očerupanu", plastičnu verziju koja će se verovatno zvati D 90, a biće neuporedivo jači od D 80.

[ Zarko Silic @ 15.11.2007. 22:56 ] @
Dragan je verovatno mislio na LV adapter koji se postavlja na opticko trazilo a ne na ugradnju u aparat.
Imao sam priliku da vidim kako to radi. Malo je nezgrapno tj osetljivo ali radi. Slika nije idealna ali se lepo moze kadrirati. Za snimanje iznad glave je ok ali za snimanje niskih predmeta nije. Ugao vidljivosti je malo cudan. Kao kod prvobitnih LCD televizora.
[ dragan1965 @ 16.11.2007. 09:24 ] @
Generalno ste za menjanjea ne nadogradjivanje,shvatam
Sta mislite koliko mogu dobiti za D80 sa gripom star par meseci(3 - 4)i da doplatim za D300?Da li grip od D80 odgovara na D300?
[ dragan1965 @ 17.11.2007. 20:35 ] @
Da li mi mozete reci u kojim temperaturnom opsegu moze koristiti fotoaparat?Mislim od kojeg minusa do kojeg plusa
[ Nebojsa Milanovic @ 17.11.2007. 20:47 ] @
Donekle zavisi i koji je aparat u pitanju.

Ako vodiš računa o postepenom unošenju na toplo posle hladnog, nema problema ni na hladnom.

Na toplom je još lakše, samo, naravno ne treba nikada aparat držati na direktnom Suncu. Što je aparat zagrejaniji, jedino će šum biti veći.
[ Zarko Silic @ 17.11.2007. 22:05 ] @
Moze da izdrzi vise od prstiju.
[ dragan1965 @ 18.11.2007. 14:38 ] @
Znaci nije problem da ga iznesem napolju sad zimi?U pitanju je Nikon D80.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.11.2007. 14:53 ] @
Naravno da ne.
[ nav848897 @ 22.11.2007. 12:39 ] @
Postovana gospodo,
Danas je pocela prodaja d300 kod B&H.
[ zorroz @ 22.11.2007. 20:18 ] @
Kada ce se pojaviti kod nas?
Kolika ce orijentaciono biti cena?
Valja li najavljeni kit objektiv 18-55 VR? Pretpostavljam da je po kvalitetu u najmanju ruku podjednak sa starim 18-135
[ Paramecijum @ 22.11.2007. 23:33 ] @
prodaju ga... da, uzimaju pare, ali isporuka... Availability : Approx. Arrival January
Ma brzo će to, još nekih 55 dana jedva, možda koji sat više...
[ nav848897 @ 23.11.2007. 11:02 ] @
U toku jucerasnjeg dana bio je "in stock" od ujutru do popodne a onda je predvece(po nasem vremenu) "OUT OF STOCK":
[ Paramecijum @ 23.11.2007. 11:08 ] @
ja sam siguran da je interesovanje za ovaj aparat mnogo veće nego što su oni u stanju da proizvedu.
[ dragan1965 @ 23.11.2007. 12:00 ] @
i ja sam ga "kaparisao"
da li mi moze neko objasniti sta znaci tacno "Focus tracking by color" opcija u d 300?Uloga,namena i znacaj
[ Paramecijum @ 26.11.2007. 00:34 ] @
Evo, konačno neko izneo aparat na ulicu, mada i dalje nije u pitanju običan korisnik, nego kompanijski čovek:
http://www.pbase.com/image/88624362
Ali meni je ovaj primer mutnjikav malo... i ovaj, i svi drugi ponuđeni.
Ako ne može bolje od ovoga, onda zaista ne znam šta reći...
[ Nebojsa Milanovic @ 26.11.2007. 00:48 ] @
Evo prvih pravih realnih test full-size primera u dnevnim uslovima

http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/gallery.shtml

Ovo su rezultati nešto slabiji od onih koje sam očekivao, ali određenu krivicu za tu slabost nosi i (pre)skupi objektiv 17-55 f2,8 koji je ispod ranga svoje cene.

Sve u svemu, ponavljam da je napredak po pitanju kvalitet slika koji je Nikon ostvario sa D 300 velik (naročito po pitanju šuma), ali ti rezultati i dalje nisu u rangu onih koje daje Canon 5 D.

Dodatni minus kod Nikona je relativno mali izbor kvalitetnih objektiva neophodnih da D 300 iskaže svoje kvalitete, a i oni koji se mogu ubrojati u tu grupu, imaju izuzetno visoke cene.

[ Paramecijum @ 26.11.2007. 01:20 ] @
ma, dobro, ja mislim da je potpuno besmisleno porediti Nicon i Canon za nekoga ko ulazi u sve to i treba da nabavlja objektive od nule.
Ali ovi primeri koje si postavio, nisu toliko loši. Oni su u stvari ovde hteli da pokažu kako d300 barata sa velikim razlikama osvetljenosti u kadru.
I to deluje impresivno, mislim, ipak. Za fotoaparat tog ranga rezultat je super, sasvim se približava onome što može da da 5d.
Samo uoštravanje je uvek moguće napraviti i naknadno i čak je bolje izvesti ga tek kad saznamo tačnu namenu slike.
Realno, d300 treba porediti sa 40d. Može da bude da će d300 biti malo bolji, ali i dosta je skuplji pa to i nije velika prednost.
[ Nebojsa Milanovic @ 26.11.2007. 01:24 ] @
Ako gledaš po pikselu, po onome što sam na dnevnom svetlu video za D 300, a znajući kakav je 40 D, D 300 je slabiji. Međutim, ima veću rezoluciju i veoma mali šum, pa poređenje treba da se uradi preciznije i sveobuhvatnije, imajući u vidu sve parametre.

Ipak, najveći uticaj pri odlučivanju o kupovini treba da imaju objektivi koji se planiraju, a tu je Canon ispred Nikona, naročito za full-frame.
[ Paramecijum @ 26.11.2007. 01:31 ] @
Ja ne mogu da zamislim da će neko zbog d300 preći sa Canona na Nikona.
[ cozmo_im @ 26.11.2007. 07:09 ] @
Apsolutno se ne slazem sa Nebojsom:

http://forums.dpreview.com/for...forum=1039&thread=25762888

"First shot - F8 4 seconds Vivid setting 17-35 Nikkor

Seond shot - F8 10 Seconds Vivid setting 17-35 Nikkor

Third shot - F6.3 30 Seconds Vivid setting 17-35 Nikkor

Fourth shot - F7.1 10 Seconds Vivid setting 17-35 Nikkor Only shot that had a small -.7 EV adjustment. The meter is that good!
All shots were at ISO 200.

What really made my day was the fact that you can see detail for miles, and there is no noise what so ever. There is detail in the darkest part of the shot. The shot comes alive on screen! The JPG does not do it justice! "

Uskoro cemo videti pravu nadmoc ovog aparata.

Pri tom, on NIJE namenjen da odvuce nikog od Canona, vec da privuce one koji kupuju prvi ozbiljan sistem. I tu ce da unakazi Canona.

A D3 ce unakaziti Canon jer ce mnogi ozblijni sportski i reportazni fotografi u maticnim kucama dobiti novu opremu... ako me razumete:)))
[ Abdee @ 26.11.2007. 09:37 ] @
Postoji li ista gore od skupine matorih fanbojeva nekog japanskog brenda?

Nece D3 uci, bar ne u vecem broju, tamo gde je Canon vec usao, budi siguran. Znas li ti koliko reportera u svetu jos uvek koristi prvog "keca"? Troskovi odbacivanja postojecih arsenala belih stakala i zamena za to isto u N aromi su potpuno bespotrebni jer ce za godinu i po dana C opet izbaciti nesto opako i tako u krug...

Isto tako nece ni svi koji prvi put kupuju ozbiljan sistem kupiti D300 jer ce neki iskoristiti razliku u ceni izmedju njega i 40D za kupovinu jednog lepog objektiva u C aromi...

Nema tu velikih uspona i padova, postoje samo oscilacije...
[ gosha @ 26.11.2007. 10:12 ] @
^ja bih pre uzeo 40D + objektiv nego D300. Ali citam juce na nekom forumu covek kupuje 18-70 da ga koristi na D300. Ima nas raznih pa treba sacekati par meseci pa videti kako ce se stvari odvijati.

Citat:
cozmo_im: Apsolutno se ne slazem sa Nebojsom:
...
All shots were at ISO 200.
What really made my day was the fact that you can see detail for miles, and there is no noise what so ever. ..

Neozbiljno. Prica o sumu na ISO 200. Pa tu pricu treba primenjivati na kompakte, a ne na nove dSLR aparate.

Poz. Gosha

[Ovu poruku je menjao gosha dana 26.11.2007. u 11:27 GMT+1]
[ Paramecijum @ 26.11.2007. 10:44 ] @
Upravo jutros gledam jednog od deset najjačih fotografa koje je Srbija ikada dala kako sedi nad artijom i računa koliko njegovi nicon objektivi vrede i za koliko može da ih utopi da bi prešao na canon.
zapravo, tužna scena...
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 13:05 ] @
Necu da imenujem tipa iz jedne poznate bg prodavnice foto opreme koji mi rekao "tebi je dosadno",kad sam rekao da hocu da menjam D80 za D300 :-)
[ Paramecijum @ 26.11.2007. 13:18 ] @
Dan "opipljivih argumenata" je vrlo daleko.
Evo, razgovora radi, pretpostavimo da sam ja danas kupio d300 i da sam jedan od nekoliko ljudi u Srbiji a jedini na ovom forumu koji ga imam.
Kakav je izbor preda mnom?
Moram da hvalim tu opremu kako znam i umem jer u protivnom ispadam ovca koja je pukla toliku lovu na nešto što baš i nije nešto.
Dakle, prvi komentari od kupaca će biti hvalolelospevi.
S druge strane, oni drugi, koji nemaju para da kupe tu novotariju a pripadaju nikon klanu moraju da kude i nekako opravdaju razlog nekupovine. Najteže je reći: "Ja bih, al nemam para."
Sve u svemu, objektivnost je poprilično daleko odavde i vremenski i mentalno...
[ Slobodan Miskovic @ 26.11.2007. 13:46 ] @
Citat:
Kakav je izbor preda mnom?

Jedini pravi bi bio da postujes primere koje si sam uradio i izneses svoje vidjenje kroz prakticnu primenu potkrpljenu fotografijama.
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 13:54 ] @
Pa ja sam objektivan.Kad sam kupio Canon HV20 i razocarao se,nisam ga hvalio nego cak i bio banovan jer sam se posvadjao sa tipom koji je tvrdio suprotno a cak nije ni imao u rukama tu cam.Nazalost on je bio moderator pa je svoje komplekse lecio tako sto je mene banovao.A i g. Milanovic mu je sugerisao na koji nacin se canon posluzio marketinskim trikom da cam prestavi mnogo boljom nego sto jeste.Da je cam ok,jeste ali da je onakva kakvu su je oni reklamirali nije.I odmah sam to rekao cim sam je kupio,nisam je hvalio kako ti sad sugerises.
Ovo je sad malo off ali eto samo da kazem o objektivnosti.A ja sam vec odlucio menjati pa sta bude bude, ne stidim se biti ovca jer ne znam da je iko u zivotu bio samo smeker.Svi smo mi ovce,ponekad ni neznamo da jesmo...
Sa D80 sam zadovoljan verujem i sa D300 da cu biti.Steta da g. Milanovic nije imao prilike da pre napravi test jer bi moja konacna odluka umnogome zavisila od njegove recenzije ali sta je tu je.Oko 1-og bih trebao znati da li cu ga i kad dobiti.Pa ako ne bude nikakvih komentara od drugih vlasnika ja cu napisati par redaka o njemu
[ Zarko Silic @ 26.11.2007. 15:28 ] @
Citat:
dragan1965: Sa D80 sam zadovoljan verujem i sa D300 da cu biti.Steta da g. Milanovic nije imao prilike da pre napravi test jer bi moja konacna odluka umnogome zavisila od njegove recenzije ali sta je tu je.Oko 1-og bih trebao znati da li cu ga i kad dobiti.Pa ako ne bude nikakvih komentara od drugih vlasnika ja cu napisati par redaka o njemu

Od svih Nikona najvise mi se dopadaju fotke sa D80 i ne treba ga menjati.
(Racunajuci tu i D2x i D300).

Nekako su mi najCANONovskije
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 15:40 ] @
Kad bi imao budzet 1500 eura da li bi kupio D300 ili objektive?I koje?(imam 18-200vr)

Na sajtu http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM se moze uporediti slike.E sad razlika se primeti na onoj flasi gde pise Hellas muscat wine.Imaju dve duge pruge na slici od D80 a na slici od D300 nema.Sad da li je to neko svetlo drugacije postavljeno ili jaci blic ne znam.Ali tu sam uocio razliku.Mada celokupno kad gledam cini mi se da je slika od D80 jasnija,ostrija.
[ Nebojsa Milanovic @ 26.11.2007. 15:55 ] @
cozmo, jasno je meni da si ti oduševljen sa D 300, ali slike koje si postavio ne govore baš ništa o D 300, tako da ćemo ipak morati da sačekamo real-life testove.

Koliko sam ja do sada video može se konstatovati da je kod D 300 napredak u šumu veliki, ali to je samo jedna komponenta slike. Kada Žare kaže da su slike D 80 najCANONovskije, to je narodski izraz za ono što ja već dugo govorim, a to je reprodukcija boja.

Dakle, po onome što sam do sada video, D 300 ima slabiju reprodukciju boja od D 80 (koji je po tome do sada najbolji Nikon, čak i ako mu zamerimo što malo vuče na plavo).

Pošto je to stvar interne obrade unutar aparata, ostavljam mogućnost da se to sredi narednim firmware-om, a najkasnije do izlaska D 90, ali za sada je ovako.
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 15:58 ] @
Super, 2:0 za D80 vs D300. Idemo dalje,samo konstruktivno i argumentovano molim
[ Slobodan Miskovic @ 26.11.2007. 16:03 ] @
http://shashinki.com/blog/2007...ion-and-iso-tests-versus-d200/

http://www.nikondigital.org/ar.../nikon_high_iso_test/index.htm

http://www.kenrockwell.com/nikon/d300.htm

btw ne znam kako nekome pada na pamet da poredi d80 i d300, pa to su dva razlicita aparata namenjana razlicitim slojevima korisnika.

Treba porediti d200 i d300.
[ Nebojsa Milanovic @ 26.11.2007. 16:07 ] @
Objektivno gledano, ne treba porediti ni D 200 sa D 300, jer je napredak evidentan.

Međutim, najbitnije je šta je od svega toga za nekoga napredak, tj. koje od prisutnih poboljšanja će neko umeti da iskoristi i da li se isplati zbog toga prodati npr. D 80 za 550 e i kupiti D 300 za 1750.

Razlika u ceni je ogromna, pa zato mora i realni dobitak da bude velik i to upravo tamo gde određeni korisnik očekuje.
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 16:15 ] @
Evidentno je da je D300 napredniji aparat,no da li vredi uloziti razliku?
[ gosha @ 26.11.2007. 16:37 ] @
D80 + SB800 ce dati bolju fotku od D300 bez SB800.
D80 + dobar objektiv ce dati bolju fotku od D300 sa kit objektivom.

Imati samo jedan objektiv i menjati telo uz doplatu od 1000e je pogresan potez.

Tako da verujem da ce ti svi ovde reci ostavi D80 i kupi bliceve, objektive i td.

Poz. Gosha
[ dragan1965 @ 26.11.2007. 17:00 ] @
Hvala Gosha siguran sam da si u pravu i znam da je optika vaznija nego telo.Ali opcije koje se navode da d300 poseduje jednostavno mame.Znam da je d300 sa gripom,SB800 i jednim blicem malo,ali nekako mi lakse posle kupiti jos objektiva nego obratno.Ona kljucna rec koji je g. Milanovic podebljao me kopka.Da li se zaista isplati "za nekoga"uloziti tu razliku.
[ cozmo_im @ 26.11.2007. 17:13 ] @
Citat:
gosha: Neozbiljno. Prica o sumu na ISO 200. Pa tu pricu treba primenjivati na kompakte, a ne na nove dSLR aparate.

Nije bilo price o sumu uopste vec o ostrini po pixelu. Ovi primeri jasno pokazuju koliko je D300 odlican aparat (po meni bolji od 40D) i kolika je dinamika u 14bit - perfektna i bolja za koji korak od 40D (ako neko to ne vidi - ili valja Canon aparate ili ne zna sta je dinamicki raspon u digitalnom fajlu).

Dakle, mislim da ce testovi samo potvrditi ono sto sam ja imao prilike da vidim cackajuci po nekim, najobicnijim primerima.

Nebojsa je pomenuo koloritet - D300 (i D200) ima PRAVI, realni koloritet a ne D80 (on je pretopao) ili neki Canon (mnogo pretopao). Mislim, ljudi, dnevno procackam zilion fajlova i tesko cete me ubediti da Canon ima realnije boje direkt iz aparata (za oko jeste mozda lepse, ali nije realno to sto je fotkano).

Ne bih sad da brbljam, ali vecina renomiranih fotografa koji slikaju sa 5D i najskupljim objektivima daju solidno lose fajlove i slike (studijske) dok recimo sa Nikona dobijamo odosta dobre fotke sto se tice dalje obrade (nisu savrsene, ali su dosta ispred Canonovih). 1D3 jedino dobijam OK RAW fajlove. 5D, 30D, 40D sve bre da se utepas dok ih sredis da izgledaju kao ono sto je slikano. Nikon D200 i D2X- malo pipnes RAW i eto slike u stampi. Eno vam pun NG pa listajte... (vecina slika su sa D200, D2X i 1D3). Sum nije toliko bitan, do ISO 800 se nista ne vidi u stampi.

Eno vam mumija iz jednog od prvih brojeva NG-a: Nikon D2X, slike nis' nisu pipane i jos par reportaza (Lokosnica). Djerdap je slikao Zamur sa 1D3 i od njega su jedino sa Canona dosli dobri fajlovi. Ostalo - D200. Jedino ti aparati izdrze maltretiranje na terenu (da vidim 5D ili 40D na zemlji, u rosi, u ledu, gde lipti voda na sve strane... no way).

I dalje mislim (a vidi se po forumima) da 99% ljudi koji zeli DSLR aparat (ali ozbiljan sistem) razmislja u pravcu D300.

Recimo sve domace slike u MH su sa D200 i D2X... (opet uslovi gde treba pouzdanost i odlican kvalitet slike u isto vreme).
[ marinowski @ 26.11.2007. 17:24 ] @
Za NG trazite RAW fileove, ili RAW fileove + npr .xmp fileove u kojima se moze odrediti promena kolorita, crop, itd?

Zamur vec ima 1D3?

[ cozmo_im @ 26.11.2007. 19:15 ] @
Svi donose RAW. Nasi foto urednici traze RAW ili RAW+JPG.

Zamur ima svasta, a najvise ideja i dobrih fotografija:)

Fashion editorijali za jos neke magazine su sa 5D, Phaseone 25 i 39-tkom (iz inozemstva, niko ne radi sa1D3, svi su sa PhaseOne, kao i stock i Beauty fotke).

Samo su catwalk fotke uglavnom sa 1D3, D2X...
[ Zarko Silic @ 26.11.2007. 21:45 ] @
Ako je Zamur osoba koja se zove Dragoljub Zamurovic onda ja ova Cosmova prica obican srbohval po principu “tresla se gora rodio se mis”. Od doticnog posedujem i “Srbiju” i “Vojvodinu” i mogu reci da je od odlicnih fotofrafija napravljena jedna foto mediokritetska retrospektiva gde dominira losa obrada i losa stampa; ispod svakog kriterijuma. Ko je radio ne znam, ali je lose. Prosecni zapadni nedeljnici su uradjeni kvalitetnije.
Ne znam cemu prica o RAWu i megapixelima.
Potpuno besmisleno.

Gde su te extra obrade. Ja jos nisam video. Samo filozofija.

Citat:
(za oko jeste mozda lepse, ali nije realno to sto je fotkano)

Pa fotografije se i gledaju ocima, a ne dupetom.

Citat:
od D 80 (koji je po tome do sada najbolji Nikon, čak i ako mu zamerimo što malo vuče na plavo).

Kad na njega cucne Sigmica, nema plavo.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 27.11.2007. u 15:49 GMT+1]
[ Paramecijum @ 26.11.2007. 23:02 ] @
Problem mnogih naših monografija je totalni amaterizam ljudi koji rade pripremu fotki za štampu.

Dakle, onaj ko uzme bilo RAW bilo bilo šta drugo u RGB-u i u nepodešenom PS-u ga prebaci u CMYK je najobičnija ovca i veze s poslom nema.
A to radi znatna većina samozvanih bušmana-dizajnera kod nas.
Photoshop 4.01 je poslednja verzija PS-a koja je imala originalno integrisanu ispravnu kolor separaciju; onda su se majstori dosetili i u svakoj sledećoj verziji napravili tako da moraš da čačkaš ako hoćeš vrhunski kvalitet. A softver ide posebno uz profi-skenere.

Fotografi ne shvataju da je nemoguće verno preneti svaku fotografiju na štamparski postupak.

Fotopostupak trpi jake kontraste i smrtcrnu, a štampa ne. Svojevremeno sam pitao čoveka koji je radio Eterovićev Beograd zašto je sve tako tamno. Kaže "Eterović tako hteo..." Ali to se ne radi tako, ne može se u štampi nekontrolisano nalivati crna preko svega.

Znajući ko je radio "Srbiju" (sad se upravo radi verzija na engleskom) sklon sam da poverujem u veći greh dizajnera nego fotografa.
[ cozmo_im @ 27.11.2007. 06:31 ] @
Citat:
zarsilic: Ako je Zamur osoba koja se zove Dragoljub Zamurovic onda ja ova Cosmova prica obican srbohval po principu “tresla se gora rodio se mis”. Od doticnog posedujem i “Srbiju” i “Vojvodinu” i mogu reci da je od odlicnih fotofrafija napravljena jedna foto mediokritetska retrospektiva gde dominira losa obrada i losa stampa ispod svakog kriterijuma. Ko je radio ne znam, ali je lose. Prosecni zapadni nedeljnici su uradjeni kvalitetnije.
Ne znam cemu prica o RAWu i megapixelima.

Fotke za National Geographic nije obradjivao Zamur. Kod nas u kuci se eksplicitno traze sirovi fajlovi (eventualno ako nam se svidi njihova obrada mozda i pokupimo obradjen fajl). Ili ih mi obradimo, ili oni tamo u USA, ili onaj ko je fotkao po nasim instrukcijama. Inace taj magazin ne bi izgledao kako izgleda. A kada se u USA aminuje nesto od strane ljudi koji rade to decenijama unazad, onda je kvalitet obradjene fotke sigurno dobar. Vidim da ne znas postupak uopste kako rade takvi magazini. Uopste nije jednostavno postici taj kvalitet i veliki rad je u pitanju, ne samo iskustvo.

Ja, inace, ne komentarisem motive na fotkama. Nase je da to izgleda vrhunski u stampi. A koliko sam video jedino nasa kuca vodi racuna o tome i zato su fotke u svim magazinama apsolutno kako treba (osim sto stampa ima svoja ogranicenja).

Sto se tice Zamurove monografije o Vojvodini, video sam je kad je donosio (po meni prepucane boje i ne bas tako dobra stampa, velika tacka), ali rekoh, komentarisem ono samo sto se uradi za nasu kucu, a to je bilo odlicno. Njega sam samo naveo kao primer da svaki fotograf, ma kako se zvao, mora nama sirov fajl da donese jer znam kako oni "obradjuju" fotku (uglavnom lose).
[ cozmo_im @ 27.11.2007. 06:33 ] @
Citat:
radisasvr: Znam sta je NG ali nikako ne mogu da se setim sta je MH. Moze pomoc?

Men's Health, ali vec nesto oko godinu dana rade po principu copy-paste, sve je manje domacih slika i tema, ali kad su domace teme bile na vrhuncu koristena je oprema koju sam pomenuo (Glavni urednih MH-a je pre godinu dana postao glavni urednik NG-a).
[ Zarko Silic @ 27.11.2007. 08:25 ] @
Citat:
cozmo_im: Vidim da ne znas postupak uopste kako rade takvi magazini.

Nije bitno da se ja razumem, vec je bitno da se razume onaj koji to radi, a imam utisak da se taj ne razume sto je tragicno.
I uopste me nije briga o postupku vec me interesuje rezultat koji je slab sto je takodje tragicno.

I sve bi to mozda bilo podnosljivo da nema filozofije JA pa JA radim u stampi a " u gori rodio se mis".

Koji je to extra casopis da odem da ga kupim pa da vidim to cudo od obrade fotografija za koje je potreban RAW snimljen po posebnim uputstvima i koji moze samo Nikon jer ostali nisu sposobni da zadovolje tako istancane kriteriume?

Ako takav postoji, mada se vesto skriva, i ako je ta prica o kvalitetu tacna, obecavam da cu skinuti kapu.
[ Paramecijum @ 27.11.2007. 08:50 ] @
Nemoj tako, čovek je grafički dizajner.
To je inače čest slučaj u zemlji Srbiji da programeri postanu dizajneri, zbog poznavanja rada na kompjuteru a ne zbog svog kreativnog naboja.
To ti je isto kao kada bi mehaničari formule 1 posle 20 rada prelazili u vozače.
Ne kažem da je takav prebeg nemoguć, ali najčešće ne ispadne dobro.

Uostalom, ko zna šta čovek zaista radi tamo, nema ga na spisku bitnih ljudi:

NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA
ADRESA REDAKCIJE
National Geographic Srbija, 11000 Beograd, Takovska 45/VI,
Tel: (011) 30 33 500, fax: (011) 207 99 98, e-mail: [email protected]

Glavni i odgovorni urednik: Igor Rill
Art direktor: Nenad Valentik
Kontakt sa citaocima i pretplata: Vesna Bujoševic, tel: (011) 207 99 2, fax: (011) 207 99 98, od 9-17 h

ADVERTISING
Advertising Director (sva izdanja): Maja Olic
Advertising Director (National Geographic Srbija): Milosav Parezanovic
tel.: (011) 207 99 47, fax: (011) 207 99 98,e-mail: [email protected]

MARKETING
Marko Dacic, e-mail: [email protected]
[ Zarko Silic @ 27.11.2007. 08:57 ] @
Slucajno je spomenut Zamur i slucajno posedujem ova 2 dela i bio sam razocaran posmatrajuci sta su "graficari" od odlicnih fotografija napravili.
Prica u hiper RAWu nije u koheziji sa prilozenim primerima.
[ Paramecijum @ 27.11.2007. 09:11 ] @
Potera za RAWom je motivisana pre svega time da se fotografi nateraju da daju sirov materijal, a ne napucavanje boje, oštrine i kontrasta po svom nahođenju, što je vrlo čest slučaj u praksi.
Moja iskustva kažu da praktične razlike između RAWa i JPGa gotovo da nema, jer sâm Photoshop ima mogućnost korekcije koja prevazilazi razliku između ta dva formata. OK, u nekim teškim situacijama, sa malo ili previše svetla i prejakim kontrastima ima smisla napraviti RAW pa se onda igrati sa preklapanjem različitih izlaza, ali to su zaista raritetni slučajevi.
[ cozmo_im @ 27.11.2007. 09:31 ] @
@Paramecijume i ostali:

Ja zvanicno radim u magazinu Cosmopolitan. Graficki dizajner je samo zvanje koje imam. Zaduzen sam za proveru kompletne pripreme (ja i jos jedan kolega) i sve zive i nezive kontakte sa stamparijom i svima koji se doticu bilo sta u vezi pripreme za stampu. Dakle, da bi nesto otislo, prolazi nas dvojicu. Ne postoji kod nas u kompaniji zvanje "Tehnicki direktor" ili nesto slicno. To radimo kolega i ja. Od nastanka ove firme pre vise od 5 godina. Razlog sto radim u Cosmopolitani je jednostavan - kad je krenuo casopis, ponudjeno mi je to mesto, do tog vremena sam radio svasta u kompaniji, ne znam da li ima magazina da nije prosao kroz moje "oci" pre odlaska u stampu.

Pored mene je foto editor koji mulja sve te slike (imamo jos jednog koji je zaduzen za ove ostale "domacica" casopise), ja sam tu da aminujem. Dakle, sad znate ko sam i sta sam. Za dizajn magazina i layout tu je Art direktor, ja pomazem u layout-u, ali glavni posao je mi je ono sto sam naveo gore.

Trenutno je NG, privremeno, na drugoj adresi jer se selimo u novi prostor (inace sam s njima sedeo u office-u), a bila je prilicna guzva i nije se moglo raditi na miru.

Stamparski posao mi je u porodici, iako sam ja zvanicno Kontrolor letenja koji je prekinuo radni odnos zbog sukoba sa tadasnjim, komunistickim direktorom Bilbijom (neko od matorih se seca tog strajka za vrem sankcija). Resio sam, i pored ljubavi za avijaciju, da nastavim posao sa bratom koji ima stampariju vec 17 godina, jer nisam zeleo da svoje zdravlje i slicno trosim na neke tamo komunjare. Kasnije sam pozvan da se vratim, ali to nisam zeleo (posto mi je dobar prijatelj preminuo od stresa tamo).

Vise sam tehnicko lice nego graficki dizajner, odnosno imam veliko iskustvo u stampi i obradi fotografija i sredjivanju materijala za stampu, zato i radim tu gde radim (kao i sa burazerom naravno + privatno). Kada ljudi nisu znali sta su profili i kalibracija sistema, pre 10 godina, mi smo to uveliko koristili i dobijali sjajne rezultate.

P.S. Igor Rill je i moj licni prijatelj, osim sto smo kolege.

Zaboravih da dodam da glavni amin za NG i Cosmo su centrale u USA. Kako dosad nisu imali zamerke, mislim da kolega Nenad Valentik za NG, ja i jos jedan kolega radimo solidan posao...
[ Paramecijum @ 27.11.2007. 10:25 ] @
cozmo, otkad sam te spazio na forumu ti sebe predstavljaš kao "mi u NG"... i tako dalje.
Sada se ispostavlja da si zapravo u Cosmopolitenu srpska verzija koji je zaista sasvim druga priča u segmentu fotografije i pripreme. Moraš priznati da je ipak to neka razlika, Cosmo ili NG.
Gledaj, ja ne osporavam tvoje znanje, ja samo osporavam tvoj nastup. Uzgred, pozdravi mi Anu Filipović.

Ovo je baš dobro mesto za moju omiljenu anegdotu sa Aljehinom, nepobeđenim kraljem šaha: krajem tridesetih vraćao se sa jednog turnira iz unutrašnjosti Francuske i zadrzao se u nekom malom mestu ceo dan, čekajući presedanje voza. Tu, u nekoj lokalnoj kafani se igrao šah za pare i Aljehin posle nekoliko sati čamovanja i dosađivanja priđe i ponudi da on odigra s nekim, ali trazio je najboljeg. Najbolji, rekoše mu, ne igra, eno ga tamo, toliko je dobar da niko neće da igra s njim. Ja ću, reče Aljehin i kada su seli za sto, Aljehin skloni svog topa sa table. Tu se njegov protivnik nađe u čudu: Kako to da mi daješ topa fore a nisi video nijednu partiju koju sam odigrao i nemaš pojma kako igram? Istina, reče mu Aljehin, nemam pojma ko si ti i nisam video kako igraš, ali svu trojicu kojima ne mogu da dam topa fore vrlo dobro znam...
[ cozmo_im @ 27.11.2007. 10:59 ] @
Da se vratimo na temu:

Cuo sam da oviz iz Refota kazu da zvanicna prodaja pocinje 5. decembra.

Zivo me zanima koju ce cenu da odvale i da li ima neko iskustva sa ostvarivanjem garancije ako se kupi aparat u USA. Mislim da cak i sa produzenom garancijom ce da ispadne podosta jeftinije sledece godine na prolece kad se slegnu stvari i cene - jos ako dolar i dalje ostane ovako nizak... moze da se dobije D300 za 1100-1200e tamo + worldwide garancija (ako je ima) i opet ce biti za 300-400 jeftiniji nego ovde.

Isto pitanje i za objektive...

Kako je skocio evro a dolar ostao na istom nivou, D300 je u USA 1200e sto je odlicna cena (1799 USD). Trogodisnja worldwide garancija za D200 je bila 79 USD uglavnom, znaci oko 55e, nek za D300 bude i 150e, to ce biti sigurno 400e niza cena nego ovde... a posto imam ko ce mi to doneti...
[ Nebojsa Milanovic @ 27.11.2007. 12:32 ] @
Besmisleni offtopic je obrisan, nešto smisleniji je ostavljen, molim učesnike da se drže teme, hvala.
[ dragan1965 @ 27.11.2007. 12:41 ] @
Meni je receno da ce cena biti 1700 eura
[ Zarko Silic @ 27.11.2007. 14:59 ] @
Sad se isplati uzimati iz USA. Sve, a ne samo Nikona.
Predvidja se odnos 1:1,5 Euro-Dolar.

Dinar jaca u odnosu na euro.
Euro jaca u odnosu na dolad.

Sta je onda dolalar u odnosu na dinar.
Nista.
Ma sisamo ih najstrasnije.
[ zeljko74 @ 27.11.2007. 15:27 ] @
Citat:
zarsilic:
Ma sisamo ih najstrasnije.

Sisamo GA najstrasnije...
[ Zarko Silic @ 27.11.2007. 15:51 ] @
http://forums.dpreview.com/for...orum=1019&message=25705224
[ Paramecijum @ 27.11.2007. 16:15 ] @
Iz ovih primera je jasno vidljivo da je šum na 40D mnogo manji nego na D300... ali to smo znali i pre, da je D300 pustio hvalospeve u etar.
[ Slobodan Miskovic @ 27.11.2007. 16:18 ] @
D300 ima vecu rezoluciju.
[ Paramecijum @ 27.11.2007. 16:26 ] @
20% veću rezoluciju i bar toliko i veći šum, ako ne i više.

No, OK, neka je i isti šum... ali ja zaista ne vidim revolucionarni napredak slike u odnosu na 40d. Ne vidim nikakav napredak.

Razumem zašto su se nikondžije uzbudile i napalile na ovo, jer je za njih to zaista revolucija, ali da bi sada neko zbog iste slike bacio canonove objektive i sve pokupovao u nikon varijanti, stvarno ne verujem da će biti više od trojice na celom svetu u celokupnom vremenu upotrebe tih aparata koji će to uraditi.

I bar će dvojica gorko da se kaju posle toga...
[ Slobodan Miskovic @ 27.11.2007. 16:33 ] @
Vidim Canon se razbija od profita :)

[att_img]
[ Nebojsa Milanovic @ 27.11.2007. 16:37 ] @
Interesantno poređenje, ali treba imati u vidu da je Nikon ovde eksponiran 2/3 blende više, što kvari ceo rezultat.

Osim toga, 40 D ima izuzetno kvalitetnu unutrašnju redukciju šuma, koja ovde nije prikazana. Do sada je redukcija šuma kod Nikona u značajnoj meri odnosila i detalje, videćemo da li je kod D 300 to poboljšano.
[ Zarko Silic @ 28.11.2007. 00:07 ] @
http://www.pbase.com/roseslover/fall
[ Paramecijum @ 28.11.2007. 00:35 ] @
Kakav je to objektiv 700/5.6?
Verovatno 500/f4 + 1.4x

Većina ptica su iste veličine, kao da je zauzeo busiju u grmlju u nekom prirodnom rezervatu i prosuo 50 metara dalje džak zrnevlja...
[ cozmo_im @ 28.11.2007. 06:49 ] @
D300 u akciji:

http://www.designscience.com/S...007VarsityFootball/TurkeyBowl/

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 28.11.2007. u 09:54 GMT+1]
[ Paramecijum @ 28.11.2007. 09:04 ] @
Moram da kažem da sam ja protiv bilo kakvog brisanja i menjanja poruka osim ako su ekstremna pljuvanja i zastranjivanja u pitanju.
Diskusiju ne čine samo pitanja i odgovori na ta ista pitanja negoi sve asocijacije i digresije koje tema proizvede.

No, poređenje canona i nikona ima veliki problem, a to su objektivi. Kada bismo mogli isti objektiv da navrnemo na oba tela i u identičnim okolnostima opalimo seriju snimaka pod istim uslovima, to bi bilo uporedivo. Ovako, u različitim uslovima dobijamo samo posredne rezultate uporedive odokativno.
Ovi snimci sa ragbi utalmice u magli nam govore da je korišćen dobar objektiv i da je bilo izuzetno mnogo svetla, vereovatno vrlo jako sunce u slaboj magli koja je napravila savršen difuzni rastur svetla... 1/2000 i f2.8 na ISO 600-700... namestite to na svom aparatu pa ćete videti koliko je to mnogo svetla zapravo. A mnogo svetla, bolja slika, naravno.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.11.2007. 09:46 ] @
Nema nikakvog brisanja osim kada se radi o besmislenom off-topicu u besmislenim prepucavanjima, a to se desilo u ovoj važnoj temi.

Flejmovitim porukama nije mesto na ES-u.
[ dragan1965 @ 28.11.2007. 09:59 ] @
Komparacija fotografija D300 i Canon EOS 40D.
[ Zarko Silic @ 28.11.2007. 11:04 ] @
Citat:
dragan1965: Komparacija fotografija D300 i Canon EOS 40D.

Toga ce uvek biti kad god se spomene jedan od ova dva kao i sa prethodnicima.
EOS 5D pripada sasvim drugoj dimenziji i ne treba ga uplitati u ovu pricu.
[ dragan1965 @ 28.11.2007. 11:31 ] @
Ovo sto je rekao paramecijum ima puno logike.Staviti isti objektiv na dva razlicita aparata (nikon - canon) i onda se tek moze uporediti koji daje bolje fotografije.Neupitno je da svi ovdje daju prednost obnovi objektiva u odnosu na telo.
[ cozmo_im @ 28.11.2007. 14:10 ] @
Ono sto sam ja hteo da kazem je da je uradjeno tehnolosko poredjenje karakteristika suma na 40D, D300 i D3, gde 40D ima malo prednosti na ISO 1600 ali na ostalim osetljivostima je prednost gotovo beznacajna (mala), s tim sto D300 ima i ISO 6400... za kakvu takvu-upotrebu. Medjutim, D300 moze da povuce vise detalja, pa daje mogucnost veceg, detaljnijeg cropa.

U sustini mozda tu ce biti mrtva trka oko suma i subjektivni osecaj slike (kako ko voli), ali ipak imati malo vise detalja za cuvanje na fotki dobro dodje, ali ostaje veeeelika prednost koje samo telo D300 ima (i veca je upotrebljivost tog tela) kao i odlican blic sistem na Nikonima...

Naravno ostaje pitanje objektiva i kako izvuci maksimum sto aparat moze da "ponudi"...

D3 je miljama ispred oba aparata...

Nadam se da ce neko uskoro da istestira (ali objektivno) D300. Ono sto ja vidim po svezim primerima jesu ubica fotke - ne sa stanovista umjetnosti - vec sa stanovista realnog koloriteta, detalja, suma, dinamike, ostrine - ima maltene savrsen JPG iz aparata...
[ dragan1965 @ 29.11.2007. 20:02 ] @
Evo ken je napravio slike sa D300
http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/examples.htm
[ Slobodan Miskovic @ 29.11.2007. 20:16 ] @
D300 stigao u Srbiju :) 1700e ;)
[ dragan1965 @ 29.11.2007. 20:30 ] @
Ako smijem napisati off,:-)
Ko placa sampanjac,:-)
ili ce neko napisati"gotov je",:-)
[ Zarko Silic @ 29.11.2007. 23:03 ] @
Citat:

Interesantan je taj monitor na kome ove Kenove fotke izgledaju normalno.
[ Paramecijum @ 29.11.2007. 23:12 ] @
I na mom izgledaju normalno kada itenzitet kolora (pomoću opcije Match Color) smanjim za 36%, što znači da je čovek izvornim fokama ladno pukao 150% nanosa boje.

Evo, umemo i mi da molerišemo:

[Ovu poruku je menjao Paramecijum dana 30.11.2007. u 00:23 GMT+1]
[ dostanov @ 30.11.2007. 07:42 ] @
Citat:
Paramecijum: Evo, umemo i mi da molerišemo:
bez obzira na ranija pljuvanja po njemu (ken rockwell), koliko je ozbiljan fotograf ili ne u svetskim razmerama, njegove slike izgledaju bolje od tvoje. izmedju ostalog covek je i rekao da je njegov primarni cilj fotografisanja lepe, cudne ili vec kakve druge boje.
na tvojoj slici je samo nagruvana saturacija, i mogu da kazem da je meni ruzna, dok za njegove slike mogu da kazem da mi se svidjaju, iako boje nisu realne.
[ Zarko Silic @ 30.11.2007. 08:33 ] @
Kad je vec rec o bojama, hajde da malo offtopikujem.
Jedan nas prijatelj (Fujista) je malo testirao G9 gde nije skrivao odusevljenje izvornom reprodukcijom boja iz samog aparata.
Nje ima, ali kao sto cesto napominjem, u umerenim ili dozvoljenim granicama.
Bez obrade i bilo kakvog dodavanja.

SUBOTICA:
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910018.jpg
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910020.jpg
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910016.jpg
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910015.jpg
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910051.jpg
http://i204.photobucket.com/al...janhorvat/2007_1124g910078.jpg
http://i204.photobucket.com/al...djanhorvat/2007_1120g90027.jpg

Uzmite u obzir velicinu faila i obratite paznju na gustinu fotografije.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 30.11.2007. u 10:20 GMT+1]
[ cozmo_im @ 30.11.2007. 10:14 ] @
Ken Rockwell - voli covek napucane boje, odusevljava se novim VIVID setovanjima, mada moram priznati da ima on i OK slika gde boje mogu da daju odredjeni smek fotografiji...

Recimo, Fuji ima chrome mode, koji simulira Velviu (boje su maltene identicne), i moze da podigne koloritet iz mrtvih. Recimo, gledajuci ovu moju tripoznu sliku, boje su ipak doprinele necemu, iako je bilo sivo, oblacno, maglovito, bez trunke koloriteta - dobili smo koloritet i ostrinu. Samo treba iskoristiti boje kad treba, a ne stalno (Ken to radi stalno)...

Vidim da D300 ima dobar koloritet, poboljsan u odnosu na ranije Nikone, za one koji vole i kad zatreba. Ja licno volim Nikonovski koloritet jer je dosta realan, nije pretopao, lako se kasnije doda malo kolora... ali je dobro sto sam aparat ima naprednija podesavanja za boje. Naravno, objektiv igra ulogu isto...

Mislim da ce D300 pruziti veoma mnogo raznovrsnosti u fotografiji, odnosno da sam aparat nastavlja tradiciju najboljih analognih Nikonovih tela...
[ marinowski @ 30.11.2007. 11:00 ] @

Zgrada na prvoj fotografiji je stvarno takva, sveze je ofarbana, i boje su jako zasicene.

Mislim da je dozivljaj boja individualan, meni licno ne smetaju napucane boje, ja ih tako nekako dozivljavam i u prirodi.

[ Zarko Silic @ 30.11.2007. 11:35 ] @
Naravno da je takva.
Problem je kod digitalne tehnike koja ne uspe da prenese sve kako je. G9 posedujem i znam kako radi. Canon je u poslednjoj generaciji aparata doneo dosta toga novog sto se na prvi mah ne primeti. Bar ne “spolja”.
Mislim da je trenutno ovaj proizvodjac jaci nego ikada pa cak i od vremena pocetka dve hiljaditih.
Moj savet je da se pre kupovine dobro razmisli sta uzeti. Ako se ne snima sport te se aparati ne batrgaju, kad ne bih imao bas nista od opreme a recimo za “skromne“ novce zeleo kupiti aparat, ozbiljno bih razmisljao o 5D. U poslednjim serijama ovog modela otklonjene su gotovo sve decije bolesti i, koliko sam procitao, gotovo da nema mana.

Potenijal koji aparat ima a koji se ovde spominje (D300) je bitna stvar. Ako daje „elasticnu“ fotku koju je moguce kvalitetno nadograditi je podatak koji svakako treba respektovati.
[ dragan1965 @ 30.11.2007. 12:59 ] @
Sinoc gledam njemacki rtl,i bila je neka konferncija one angele merkl,ako se tako zvase.No nije bitna ona nego kamera je preletjela preko povece grupe fotoreportera ,odmah sam ukljucio snimanje nadajuci se da ce ponovo prikazati.Imao sam srece,i poslije kad sam zamrznuo sliku vidim da je puno puno veci broj nikona u odnosu na canon.Posto su drzali noseve pripijene uz aparate shvatio sam da je puno vise nikona od ostalih aparata po blicevima.Listom su imali sb-800.Verujem da je bilo tu i nikona d300,:-)
[ Abdee @ 30.11.2007. 13:06 ] @
Jos kad bi to sto si ti video videli i oni sto su u Canonu zaduzeni za razvoj, bilo bi nama na tamnoj strani mnogo lepse :)
[ Stefano @ 30.11.2007. 13:21 ] @
Ako mi verujete sinoc sam sanjao neki derivat D300, koji na ISO6400 daje fotku sa shumom kakvim ja imam na ISO100 mislim moji napredni snovi
[ dragan1965 @ 30.11.2007. 13:27 ] @
ja sanjam nikona i canona u jednom telu,:-)
[ Nebojsa Milanovic @ 30.11.2007. 14:41 ] @
Predlažem vam da prestanete da sanjate, ovo je stvarnost :)

ISO revolucija
[ dragan1965 @ 30.11.2007. 14:48 ] @
a mislim da si sve rekao cim si stavio natpis iso revolucija,:-)
[ acoobradovic @ 30.11.2007. 15:19 ] @
Svaka cast Nebojsa!

Mislim da svi zeljno ocekuju ostatak price(test).

Kad bi to moglo biti, da ne spavam pored racunara?
[ cozmo_im @ 30.11.2007. 15:40 ] @
Ja sam rekao za sum odavno, cim sam video prve primere koji su bili dobri... + 20% vise detalja, sum na nivou 40D, dakle - ubojica retke vrste.

Dakle: boje, sum, dinamika, detalji + fantasticno telo jednako cena od 1700 koja je sitnina za ono sto nudi aparat...

Sad ostaje da vidimo testove, pogotovo laboratorijski precizan Dpreview test, ocekujem Nebojsin test i ocekujemo utiske sa Luminous Landscapea.

Ali, potvrdice samo ono sto sam odmah uvideo...
[ Paramecijum @ 30.11.2007. 22:55 ] @
Citat:
na tvojoj slici je samo nagruvana saturacija, i mogu da kazem da je meni ruzna, dok za njegove slike mogu da kazem da mi se svidjaju, iako boje nisu realne.

vrlo lako mogu da se složim s tobom.
Njegove fotke su ciljano birane da koncepcijski podnesu 300% boje i uglavnom se koncentrišu na detalje što pojačava utisak a ne stvara papazjaniju kao kod mog primera.

Da li me oči varaju, Nebojša, ili su primeri šuma koje si dao takvi da na većim ISO vrednostima dolazi do izobličenja slike i drastičnog gubitka detalja?
Koji bi smisao bio toga?
[ Nebojsa Milanovic @ 30.11.2007. 22:55 ] @
Jeste, filtracija je kod D 300 veoma snažna i na njenim jačim nivoima odnosi dosta detalja. To je potpuno drugačiji pristup nego kod Canona, kod koga i kada uključiš filtraciju (koja ima samo jedan nivo, za razliku od Nikona koji ima tri), ona nije jaka.

Već po ovome se može zaključiti da je treba držati na minimumu, a najviše na srednjoj vrednosti, nikako ne ići na više.

Ono što je mene iznenadilo je visok nivo detalja na nižim nivoima filtracije, daleko iznad D 200, ne puno ispod 5 D, a uporediv sa 40 D po pikselu.

Dalje, šum se lako čisti jer jer pretežno monohromatski (opet za razliku od Canona). Sve u svemu, ranije je Canon imao osetno bolji senzor, ali Nikon je ovim napravio veliki korak napred i sada neće biti tako lako diskvalifikovan kod onih koji iznad svega cene sliku i nizak šum.

[ Stefano @ 01.12.2007. 00:33 ] @
Cak i ISO3200 je potpuno upotrebljiv...
[ Paramecijum @ 01.12.2007. 10:06 ] @
Jesam li ja lud ili sam upao u skrivenu kameru.

Ovo dole je upotrebljivo za šta u poređenju sa ovim gore?

[ Nebojsa Milanovic @ 01.12.2007. 10:16 ] @
Bobane, nisam siguran da razumeš poentu. Nikon D 300 je drastično bolji od D 200 po pitanju šuma i po tom pitanju nalazi se u vrhu srednje DSLR klase, naročito ako se uzme u obzir velika rezolucija.

Nije to rezultat na nivou Canona 5 D (a naročito njegovog naslednika koji će se uskoro pojaviti), ali u Nikon okvirima ono što postiže D 300 je odlično.

Jeste da su Nikon fanovi malo preterali upoređujući ga sa 5 D po pitanju kvaliteta slike, ali treba imati u vidu da je D 300 je veoma dobro zaokružen model, sa gomilom većih ili manjih vrlina (kakve na primer, 5 D nema), tako da se treba posmatrati u celosti.
[ Paramecijum @ 01.12.2007. 10:24 ] @
ma ja sam svestan da sam beznadežno zastareo i da 95% opcija savremenih digitalnih aparata i ne znam da postoje, ali zaista pokušavam da shvatim oduševljenje koje vlada oko kvaliteta slike D300 posebno pri visokom ISO. Ako je to maksimum do koga Nikon može da dobaci u ovom trenutku ovo, a nerealno je očekivati uskoro poboljšan model, onda zaista ne vidim razlog za toliku radost nikondžija jer će Canonov odgovor, zasigurno da počisti sve ove rezultate.
[ Slobodan Miskovic @ 01.12.2007. 11:14 ] @
Zasto se porede D300 i 5D? Nije li D3 model koji treba porediti sa 5D?
[ Paramecijum @ 01.12.2007. 11:39 ] @
To je zafrkancija koju su nikondžije zapodenule, kao d300 je bolji od 5d, a ispostavlja se da je jedva u rangu 40d. Govorim o kvalitetu slike, ne o funkcijama, zaptivenosti, otpornosti na padove i prečicama za povezivanje sa mobilnim... samo o golom kvalitetu fotografije.
[ dragan1965 @ 01.12.2007. 11:55 ] @
mene interesuje da li se D300 moze porediti sa D2X ili D2Xs
[ Nebojsa Milanovic @ 01.12.2007. 11:58 ] @
Iznenađuje, ali može, naravno, sa gripom.

To govori koliki korak napred predstavlja D 300.
[ AMomcil @ 01.12.2007. 13:18 ] @
Lep aparat, verujem da deli isti ili sličan senzor sa Sonyjem A700, pa da će RAW rezultati biti jako slični, u zavisnosti od AA filtera. Sony je i ranije imao slabiji AA filter, a izgleda da je kod D300 manje izražen nego kod D200.
Ekran sam takođe video već kod A700, zaista je prava stvar.
Meni se zaista mnogo dopada 100% tražilo, to pravi veču razliku u praksi nego što se očekuje.

Šteta što Nikon nema stakla koja želim, inače bih ga poželeo, verovatno i nabavio. Ovako će biti 40D ili E-3.
[ Slobodan Miskovic @ 01.12.2007. 13:53 ] @

[ Slobodan Miskovic @ 01.12.2007. 13:55 ] @
http://www.fotop.net/freddyli/testd300
[ tarla @ 01.12.2007. 15:05 ] @
Citat:
Evidentno je da je D300 napredniji aparat,no da li vredi uloziti razliku?

Po meni se tijelo mijenja kada dodjes do maksimuma koje ti pruza ono koje posjedujes. Prateci malo diskusije ovde, nisam primjetio da ima puno fotografa koji su na maksimumu i canon-a 350D a kamoli nekih ozbiljnijih tijela..

Dakle ako hocete da budete ovce i trcite za novijim budzevinama, samo izvolite... Braca trgovci vas vole... Za sve ostale puno pozdrava uz poruku "Bolje dobar objektiv nego 4 ladna piva, a ko jamu kopa tri losa ubise milosa..."
[ Zarko Silic @ 01.12.2007. 16:29 ] @
... u dobrog strelca i metla opali.
[ Paramecijum @ 01.12.2007. 20:34 ] @
Ajde neka neko ko se bolje od mene razume pogleda ove exife glave transformersa, ispada da je snimljeno f4 i 1/5 sekunde i na ISO100 i na ISO6400.
To ne mogu da razumem, a mrzi me da se udubljujem jer je očigledno neka paralaža sa exifom.
[ dragan1965 @ 02.12.2007. 20:14 ] @
http://www.letsgodigital.org/e...mpare/1317-1350-1030-1668.html
[ Slobodan Miskovic @ 03.12.2007. 06:57 ] @

Sjajno :)
[ Paramecijum @ 03.12.2007. 09:50 ] @
je li to beše onih 6 frejmova u sekundi od kojih je svaki drugi oštar, pa se, ukoliko želimo sve oštre slike preporučuje manja frekvencija?

koliko ja vidim, tih 6 frejmova je predviđeno da ispucaš rafalno u šesnaesterac pa posle pregledaš i izdvojiš oštre slike pa dalje gledaš šta sleduje.
[ Slobodan Miskovic @ 03.12.2007. 09:52 ] @
Ne znam odakle ti to? Tarot?
[ Paramecijum @ 03.12.2007. 10:28 ] @
Nedavno sam naleteo na to na nekom stranom sajtu.
Nije preporučljivo za objekte koji brzo menjaju rastojanje u odnosu na fotografa, pravo da ti kažem nisam se udubljivao, ali nešto oko autofokusa.
Nesretni aparat dobije naredbu da snima 6 puta u sekundi i nikog ne zanima da li je ili nije uspeo da izoštri kako treba.

Drugim rečima, što nisu na traktoristi pokazali brzinu autofokusa uparenu sa 6 frejmova?
Razmisli sam, kakav bi rezultat dobio da pukneš šest snimaka u sekundi u traktoristu koji ti se približava.
Koliko bi bilo oštrih i da li bi uopšte bilo upotrebljivih?
[ Zarko Silic @ 03.12.2007. 11:25 ] @
Dobro je to. Ima tu dosta i boje.

http://www.pbase.com/sue_w/image/89405454
http://www.pbase.com/sue_w/image/89742576
http://www.pbase.com/ssphotos/image/89474536
[ Slobodan Miskovic @ 05.12.2007. 08:05 ] @
Nebojsa kad ce biti gotov test?
[ dragan1965 @ 05.12.2007. 09:23 ] @
Zbunjen sam,na Axelfoto site pise da ima dva lezista za memory card a skinuo sam manual i nigde ne vidim dva slota
[ Zarko Silic @ 05.12.2007. 09:32 ] @
Samo CF ide.
[ Abdee @ 05.12.2007. 09:48 ] @
D3 ima dva slota za kartice (dve CF ispod istih vrata), D300 (na zalost) ima samo jedan...
[ dragan1965 @ 05.12.2007. 09:51 ] @
Onda su pogresno napisali

Senzor: CMOS APS-C, 23.6x15.8mm, Nikon DX format
Osetljivost: ISO 200-3200
Tip memorije: CF kartice, dva ležišta
Ekran: 3.0", LCD, 920000 piksela
Autofokus sistem: 51 senzor, od čega 18 unakrsnih
Brzina snimanja: 6fps, bez battery grip-a, 8fps sa batterz grip-om, do 100 JPEG fotografija u nizu
Live View mod sa kontrastnim autofokusom
Optičko tražilo: pentaprizma 100% pokrivenost kadra
Dimenzije: 147x111x74mm
Težina: 825g
[ dragan1965 @ 06.12.2007. 08:15 ] @
Zna li neko da li daljinac Nikon ML L3 odgovara za D300?
[ Abdee @ 06.12.2007. 10:22 ] @
Ne odgovara. Za D300 moras da uzmes zicani/radio bezicni.
[ dragan1965 @ 11.12.2007. 16:05 ] @
Da li samo meni ili se u Srbiji zaracunava euro po 82 dinara?Treba da pazarim D300 i po njihovoj racunici placam d300 i grip preko 2000 eura a po cenama kosta 1970 eura
[ cozmo_im @ 14.12.2007. 14:02 ] @
Jeff Keller je izbacio test Nikona D300:

http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/index.shtml

NIght shots are hard to compare (since conditions are never consistent), but I'm thinking that the D300 did better than the Canon EOS-40D in this test. Both the D300 and the 40D wiped the floor with the Sony Alpha DSLR-A700, which isn't so hot in low light at high sensitivities."

"Once again, I think the D300 beats both the 40D and the A700 in terms of high ISO performance -- and I think you'll agree if you compare the test photos."

Zakljucak je tacno onako kako sam i sam zakljucio i video na osnovu mnogobrojnih primera na netu.

Mislim da ce i Phil Askey doneti slican zakljucak.
[ dragan1965 @ 17.12.2007. 20:59 ] @
moje prve fotke sa D300,:-)

http://aycu23.webshots.com/image/38582/200...05646561_rs.jpg
http://aycu10.webshots.com/image/37489/200...13871994_rs.jpg
[ zorroz @ 19.12.2007. 14:04 ] @
Kako je na D300 realizovan bracketing? Dali je neophodno celo vreme drzati pritisnut shuter, ili je to odradjeno sa jednim pritiskom na shuter, pri cemu radi i opcija time delayed (nesto slicno kao na Canonu S3 recimo)?
Ovo pitam zato sto me interesuje HDR fotografija
[ zorroz @ 19.12.2007. 14:25 ] @
Sledece pitanje... kod kojeg od novijih modela DSLR aparata je LW najpriblizniji LW-u na kompakt aparatima? Znaci - najfunkcionalniji
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2007. 14:30 ] @
Ni kod jednog DSLR aparata LV nije ni približno ni funkcionalan, niti brz i pouzdan kao kod kompaktnih aparata. Kod D 300 je najbolji do sada, ali to se ne može porediti ni sa jednim, čak i starijim kompaktom.

p.s. nema potrebe za pojedinačnim pitanjima, uskoro ćeš imati prilike da pročitaš mnogo više
[ dragan1965 @ 19.12.2007. 17:12 ] @
Jedva cekam da napises poduzi tekst o D300,siguran sam da cu mnogo vise nauciti nego "lutajuci"po upustvu,:-)
Ako smem da predlozim da u testu koristis i objektiv 18-200vr,:-)
[ nav848897 @ 21.12.2007. 20:32 ] @
I, eto, istestirase inzenjeri (ne i fotografi) i d300. I ne bi ni jedna rijec o "nikon" bojama, o kojima se dosta govorilo prije zvanicnog testa.Sve je super, masina je fenomenalna, a da li ce nekada neko uraditi u tim silnim testovima fotografiju na papiru,naravno direktno iz aparata, pa je onda analizirati.Nece,jer su rezultati i tezi i ozbiljniji za analizu i zahtijevaju izuzetno poznavanje fotografije a ne samo tehnologije.A fotografija se ne uci na elektrotehnickom fakultetu( ni nasem ni americkom)
[ Nebojsa Milanovic @ 21.12.2007. 21:24 ] @
Nije mi najjasnije šta si htela da kažeš, ali ne vidim kako bi se aparati mogli testirati tako što se fotografija štampa, i to direktno iz aparata (!?).

U tom slučaju bi gomila drugih faktora uticala na rezultat, a s obzirom na to kakav izlaz daju DSLR i kompakt aparati, ovi drugi bi tada bili u priličnoj prednosti.

Takođe, prilično mi je čudno pozivati se da neki "fotografi" testiraju, kada se zna koliko je prosečno fotografsko znanje onoga ko sebe smatra "fotografom" kod nas (ne želim nikoga da uvredim, naravno). Ko je u životu razgovarao sa recimo, par desetina ljudi koji sebe zovu fotografom, video je koliko oni zapravo znaju o fotografiji, a naročito o foto-tehnici.

Nije drugačije ni u svetu, najkvalitetnije testove foto-opreme najčešće rade tehnički vrlo obrazovani ljudi.

[ Abdee @ 21.12.2007. 23:57 ] @
Citat:
Sve je super, masina je fenomenalna, a da li ce nekada neko uraditi u tim silnim testovima fotografiju na papiru,naravno direktno iz aparata, pa je onda analizirati.

Nije problem stampati fotke direkt iz aparata vec je problem uraditi to tako da stampa bude podjednako dobra za sve aparate koji se tako testiraju jer se razlikuje (na primer) obrada fotke za stampu u A4 (i manjim formatima) od 8, 12 ili 22 megapiksela. Tu bi veliku ulogu igrao printerista (ako se radi o stampi na nekoj Frontierki npr.) jer bi morao drugacije da koriguje ostrenje i td. Dodaj tu i kvalitet hemije koja se koristi i koji moze jako da varira kao i sam tip masine na kojoj se stampa. U sustini u ovom slucaju prednost bi uvek imao aparat koji najbolje reprodukuje boje, najtacnije bode WB (ako se uopste koristi AWB) i kojem se parametri interne obrade mogu najbolje podesiti...

A sa druge strane, ako mislis na stampu na inkdzetovima, ko to jos radi "direkt iz aparata"?

U slucaju A4 i manjih formata, razlike se svode na nijanse a u slucaju "postera" razlike se svode na cenu aparata tj. rezoluciju :D Ima li svrhe porediti A2/1/0 sa nekog 30D i 8MP i nekog 1Ds MkIII sa 22MP.

Testiranje aparata je jedno, fotografisanje drugo a stampa je nesto sasvim skroz potpuno trece.

Ako zelis najveci kvalitet fotke u A2 formatu potrebno je jako dobro poznavanje postprocesa (RAW konverzija, kolor menadzment i td.)...

EDIT: ispravio citat.

[Ovu poruku je menjao Abdee dana 22.12.2007. u 01:12 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 22.12.2007. 00:28 ] @
A kako bi inace, takav test izgledao? Na koji nacin bi bio prenesen citaocima?
Postom bi isao od jednog do drugog, ili bi tester napisao: najbolje je to i to, a ovi ostali mu verovali?

Citat:
nav848897A fotografija se ne uci na elektrotehnickom fakultetu( ni nasem ni americkom)

Fotografija SE UCI na tehnickim fakultetima. I kod nas i u Americi.

http://www.google.com/search?h...gle+pretra%C5%BEivanje&lr=
[ dragan1965 @ 25.12.2007. 08:54 ] @
Evo par fotki sa D300

http://aycu11.webshots.com/image/36250/2001684370163331246_rs.jpg

http://aycu34.webshots.com/image/36473/2001633952286726689_rs.jpg

http://aycu35.webshots.com/image/36314/2001631081084573370_rs.jpg
[ dragan1965 @ 25.12.2007. 17:46 ] @
U slabijim svetlosnim uslovima fokus na lv se slabo snalazi.Postavio sam D300 na tripod pri sobnoj svetlosti i prikljucio ga preko camera control na pc.Ukljucio sam lv i oba puta nije izostrio kako treba.Ugasio sam lv i opet preko cam. con. fokusirao i oba puta je ispravno izostrio.
[ Ivand @ 25.12.2007. 21:58 ] @
Citat:
dragan1965: U slabijim svetlosnim uslovima fokus na lv se slabo snalazi.Postavio sam D300 na tripod pri sobnoj svetlosti i prikljucio ga preko camera control na pc.Ukljucio sam lv i oba puta nije izostrio kako treba.Ugasio sam lv i opet preko cam. con. fokusirao i oba puta je ispravno izostrio.

I dobro sta ti tu nije jasno, sa LivePreview se koristi drugi nacin fokusa - kontrasni, dok se standardno koristi pravi senzor za fokus.
Tak da je sasvim ocekivano da u situacijama sa malo svetla kontrasni fokus ima problema.
[ Abdee @ 25.12.2007. 22:44 ] @
U tom slucaju koristi i u LV fazno detektujuci AF (to ti je ono kad se vozdigne ogledalo pa on fokusira pa opet spusti ogledalo i nastavi LV).
[ tarla @ 25.12.2007. 23:31 ] @

Sta predstavljaju ove fotke? Test cega?
[ dragan1965 @ 26.12.2007. 08:52 ] @
Gde ti vidis da meni nije nesto jasno?
[ dragan1965 @ 26.12.2007. 08:53 ] @
Ko kaze da je to test?
[ login @ 26.12.2007. 14:21 ] @
Zašto su slike tako male i nemaju exif?
[ dragan1965 @ 26.12.2007. 16:52 ] @
Slike nisu"male",a exif valjda se izgubi pri upload-u
[ tarla @ 26.12.2007. 21:00 ] @
slike ne prikazuju ama bas nista a EXIF se gubi pri snimanju. (Save for web)
[ Zarko Silic @ 26.12.2007. 21:06 ] @
Nemoj tako Tarla.
Dragan se raduje novom aparatu i tu radost zeli podeliti sa drugima.
Ako te slike to pokazuju, onda je to sasvim dovoljno.
[ tarla @ 26.12.2007. 21:30 ] @
Ako je u pitanju radovanje onda sam ja pogresno skontao te se izvinjavam. Mislio sam da se radi o nekim testovima :)

Osim toga ja i Dragan zivimo u istom gradu te ga javno pozivam da se javi za kafu i zajednicko fotkanje Banjalucanki... :) Da vam vilice otpadnu... :P
[ login @ 27.12.2007. 07:17 ] @
Citat:
dragan1965: Slike nisu"male",a exif valjda se izgubi pri upload-u

Izgubi se pri uploadu?? Dobro da se deo fotke nije negde zagubio. Fotografija od 2400x1594 je mala za ovaj aparat. Daj ti nama 100% crop
ili celu fotku.

Citat:
tarla: slike ne prikazuju ama bas nista a EXIF se gubi pri snimanju. (Save for web)

Nisam nikada snimao moje fotografije na taj način, pa sam morao da isprobam. U pravu si, izgubi se prilikom snimanja (Save for web).
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 09:17 ] @
Rado cu da prihvatim poziv mog sugradjanina,:-).A nisam radio nikakav test,jednostavno kad sam ga kupio prvo sto sam stavio na sto da slikam je bio moj"bivsi"fotoaparat,:-)
Pa na tom sajtu je najbrza opcija upload-a,ne moras se registrovati,niti sta placati.Ma koliko velika slika oni je verovatno automatski prilagodjavaju nekim njihovim standardima.Ja niti smanjujem sliku niti izbacujem exif.
[ login @ 27.12.2007. 10:07 ] @
Onda je sve jasno
[ maxa11 @ 27.12.2007. 10:28 ] @
Dragane, vidim da si do sada koristio D80, pa prešao na D300.
kolika je razlika između ova dva aparata za tebe, kao običnog korisnika?
kolika je razlika u rukovanju, radu, ergonomiji, meniju, uopšte u celokupnom doživljaju?
kolika je razlika u slikama? da li možeš da primetiš razliku kad staviš jednu pored druge (naravno slikane sa istim objektivima)?
koje objektive korisitiš sada?
baš me zanima kako izgledaju te Banjalučanke na D300... :)
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 12:30 ] @
Ah,verovatno upakovane u duge kapute kao i svagde drugde,:-)
Salim se malo,nazalost,bila je jedna modna revija ali mi nije bio D300 jos bio u rukama.A ne hodam vise po kaficima,nekada sam preterivao,pa sad izgleda da me zivcira.
Na pocetku ti moram reci da sam ja amater,covek koji je drzao tri digitalna aparata i tri objektiva,pa da ovo sto kazem su moja licna zapazanja koja mogu a ne moraju biti tacna.Test,g. Milanovica je test strucnjaka koji je mnoge aparate i objektive drzao u ruci pa je time mnogo kompentetniji od mene.No,postavio si licno meni pitanje i ja cu ti reci sta ja mislim objektivno i iskreno.
Od objektiva imam 18-200vr i 50mm 1.8D.Postoji mogucnost da u januaru dobijem 105mm makro,a ako ne onda na prolece a na ljeto cu da zaokruzim sa 70-200vr.
Kakvi su utisci?Mogu ti reci razlika je ogromna.Velicinom nije puno"veci"od D80(govorim o opciji sa gripom,i na jednom i drugom aparatu)ali cim ga upalis i pocnes da ga koristis odmah osetis da je D80 nekako"bijedniji"od D300 mada to"bijedniji"nikako ne stoji sto se tice kvalitete fotki.Jednostavno radi se o tome kao kad sjednes iz opela u mercedes.Oblozen je necim"ljepljivim"pa zaista kad ga uzmes u ruku nema sanse da isklizne.Ili recimo kako lepo zvuci onaj zvuk koji aparat proizvodi kad slikas rafalno,bas ga lepo slusati.Nabavio sam i onu jacu bateriju da mogu pucati 8 .Fokus je mnogo brzi,a sa wb sam odusevljen.Nikad nije gresio bilo koje svetlo je u pitanju.Ili recimo,picture controls.Na licu mesta mozes da podesis sve i svasta.Hoces "jace"boje,od default namestenog vivid,nema problema,u dva koraka pojacas koliko ti odgovara.Na netu sam nasao download raznih curves podesavanja i mozes zaista uraditi mnogo predefinisanih kontrola slike.Ili recimo 3d pracenje subjekta,u odnosu na D80 savrseno.Ono sto me nije bas nesto odusevilo,tj. ocekivao sam vise je LV.Imao sam prilike drzati u ruci nekakav canonov aparat,ne mogu se setiti koji model pa da ne izmisljam,i kod njega je lv puno bolje bio resen.Imao je onaj histogram opciju i odmah vidis kakva ce slika da bude.LV kod d300 mi je nekako u odnosu na ono neprivlacan.Prvo okreni tockic na lv pa onda pritisni okidac do kraja pa se pojavi slika,i sto mi je najneprkaticnije,ugasi se monitor kad skljicnes,znaci u odsutnom momentu nemas uvid sta slikas.Po meni ja taj lv necu bas nesto puno koristiti.Da je kao kod onog kanona to bi bilo super,ovako,nevidim neku prakticnu primenu.Cak nije kao na olympusu prilagodjen da se moze gledati iz razlicitih uglova gledanja.Neznam,po meni jako lose odradjeno.Sta jos da pomenem.Recimo,kad pregledas slike.I koristis povecanje pa "setas po slici",d300 je tu puno brzi,prosto klizi,a D80 je puno sporiji.Da,i puno brze se pali,znaci kad ga trebas poceti koristiti u iznenadnim situacijama,puno brze je spreman za rad.Neke stvari i opcije mi nisu jos jasne,upustvo je na 450 strana i moram pogledati kako to da setujem.Imam obecanje da ce prevod manuela biti za jedno dva meseca na srpskom,za to vreme cu ja to vec sam prevesti,:-)
Eto,ako ima jos sta da mogu odgovoriti i da nekog interesuje sta pisem,nije problem,mada opet kazem govorim sa pozicije coveka koji dslr aparat drzi u rukama nekih 3 - 4 meseca a test g.Milanovica je test coveka koji je profi.
[ maxa11 @ 27.12.2007. 14:15 ] @
ja sam i hteo da čujem običnog korisnika aparata, a ne nekog ko jede po jedan DSLR uz jutarnju kafu ;)

ako sam dobro shvatio, aparat je mnogo bolji u ukupnom radu (lakše je napraviti sliku, ako mogu tako da kažem), ali je krajnji rezultat gotovo isti.
ako staviš sliku napravljenu sa D80 i D300 jednu pored druge (napravljene u istim uslovima), da li možeš sa sigurnošću da kažeš koja je sa kog aparata?
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 15:08 ] @
Pa da ti kazem,to i nije toliko bitno,po mom nekom sudu vise ces imati uspesnih slika fotkane sa d300 nego sa d80.Tj. laicki receno d80 ce puno vise da masi sta ja znam wb,fokus,i tako to.Recimo desavalo mi se da pri sobnom slikanju dobijem neke boje koje moram ispravljati u ps a sa d300 jos nisam to doziveo.D80 sam prodao tako da ne mogu napraviti jedan mini test da li bi slike bile iste u apsolutno istim uslovima i objektivima ali onako usporedjujuci slike koje sam fotkao pri sobnom svetloscu pre sa d80 i sad sa d300,slike su puno bolje,jasnije, sa d300.Mislim da sa d80 moras puno vise paziti na mnogo aspekata koje d300 odradi umesto tebe.
Uostalom sve stock slike su odradjene u nekom programu za obradu slika,mislim da je retkost da neka slika iz aparata ide odmah na stock.Po meni,dslr su sad takvi da razliku bi primetili jedino ako bi razvili slike velicine zgrade pa da se primeti pikselizacija.Razlika je bitnija recimo,sasvim sam siguran da bih vise uspesnih slika sa moto trke imao da sam slikao sa d300 a ne sa d80 a i sa d80 su slike lepe.Ako me pitas da li je d300 bolji?Pa valjda niko nije lud da kupuje 1000 i nesto eura skuplju masinu da nije bolja.
[ Slobodan Miskovic @ 27.12.2007. 15:37 ] @
Ma moze aparat da bude D3 ako je onaj koji ga koristi neznalica. ;) Naravucenije, bolje se izvestiti na losijem aparatu nego se naviknuti na dobro. :)
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 15:53 ] @
ja se ne slazem sa time.Ko god ima mogucnosti da kupi aparat po svojim mogucnostima treba da si kupi sta zeli.Preporuke tipa kupi ficu da bi naucio voziti su gluposti.Ako neko ima novaca da pocne da uci od D3 zasto bi se gnjavio sa nekakvim d40,ili one zenske fotice sto se drze po torbicama.Sve stvar dubine dzepa onog koji ima zelju da uci.Ono sa cim se ja slazem je da je glupost kupiti skup aparat i onda staviti jedan objektiv i to je sve.Prava masina iziskuje i logistiku koja ide uz nju,od najbrzih kartica pa nadalje.
[ Zarko Silic @ 27.12.2007. 15:58 ] @
Citat:
dragan1965: Preporuke tipa kupi ficu da bi naucio voziti su gluposti.

A da li ima smisla kupiti Mercedes i vozati se po dvoristu?
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 16:02 ] @
Nisam bas siguran da razumem poredjenje?
[ Slobodan Miskovic @ 27.12.2007. 16:29 ] @
Pazi ako kvalitet slike zavisi i od tvog umeca onda ti ni D3 nece pomoci da one budu dobre ako nemas iskustva. To je ono sto sam hteo da kazem. Vecina dobrih slika su plod iskustva fotografa a ne plod kvaliteta aparata (tela). Bolje uzeti jeftinije telo i dobre objektive pa se malo potruditi oko podesavanja i kasnije obrade nego sve spucati u skupo telo.
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 16:54 ] @
Ja mislim da ko ima D3 ima i za objektive.A valjda je logicno da ne stagnira u ucenju i da ce napredovati.Tako da ako covek ima mogucnost da kupi bolji parat,zasto da trosi novac na neku skalameriju i time samo gubi novac.Ja govorim o tome da svako sebi kupuje po nekakvom plateznom moci.Ja govorim u svoje ime,kupio sam D300 i u roku pola godine uzecu jos dva objektiva uz ova dva i time sam 50% popunio potrebe.E sad, ako neko ima u narednih par godina samo za d300 ili d40 sa objektivom,ja se slazem da je bolje kupiti d40 i objektive.
[ tarla @ 27.12.2007. 17:20 ] @
Staklo je alfa i omega dobre fotke...
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 17:27 ] @
slozio bih se delimicno,mislim da je dobra fotka projekcija samog fotografa.Recimo ima zamucenih slika koje su fantasticne.Ideja i poruka.Kao sto si ti meni tarla rekao da je fotka d80 bezlicna,nema poruke nikakve pa si mislio da je test.
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 17:31 ] @
Tvoja fotka "Alone"...Super je
[ dragan1965 @ 27.12.2007. 17:51 ] @
http://www.popphoto.com/camera...e-camera-of-the-year-2007.html
[ dragan1965 @ 29.12.2007. 09:57 ] @
Hoce li ko od Beogradjana ici fotkati sutra hokej tekmu?
[ Paramecijum @ 29.12.2007. 12:11 ] @
Citat:
dragan1965: ...ako covek ima mogucnost da kupi bolji aparat,zasto da trosi novac na neku skalameriju i time samo gubi novac.Ja govorim o tome da svako sebi kupuje po nekakvom plateznom moci.

to je i moja logika.
Kakav god da je fotograf, rezultat sa vrhunskim aparatom i objektivom će biti bolji nego da je rađeno sa nekom skalamerijom.
Fotograf iz aparata izvlači maksimum u skladu sa svojim mogućnostima, kao i vozač iz automobila.

Fotografija može biti izuzetna i kao mutna ako je uhvaćen neki poseban momenat, ali niko ne može da me ubedi da ne bi bila bolja da je oštra.