[ tiranin @ 13.11.2007. 08:59 ] @
Imam npr. klasu Redovi, koja u sebi ima Vector sa oko 100 elemenata. Hoću da kroz JSP ispišem 20-ak redova(po svakom elementu vectora jedan red), pa sa linkovima next, previous i sl. gledam sledećih, prethodnih 20 ... Ako imam: Code: <% jsp:useBean id="redovi" class="Redovi" scope="session" %> to mogu lako, onda se konstruktor klase Redovi poziva kada mi prvi put zatreba i lako posle odrađujem navigaciju kroz Vector. Međutim, kada odem na neke druge stranice iz moje JSP aplikacije, onda mi na serveru ostane da čuči instanca klase Redovi, jer session jos uvek traje. Pošto mi aplikacija ima mnogo takvih izveštaja moze da dođe do zagušenja. Ako stavim scope="request" ili "page" onda mi prilikom svakog prelaska na sledećih 20 ili prethodnih 20, ponovo se poziva konstruktor,što bih hteo da izbegnem. Kako da elegantno ovo uradim ? Da li da umesto session scope-a stavim oblekat Redovi kao atribut aplikacije, pa da ga tako referenciram ? Deluje mi glupo, ali mi se čini da bi tako proradilo. Savet, mišljenje ? |