[ sadamX @ 14.11.2007. 23:00 ] @
Imam malo čudnu situaciju, da moj mali sestrić hoće da se poveže sa mojim kompom (550m vazdušne linije, odlična vidljivost, čist etar), ali njegov nije baš raspoložen za bušenje zidova. i instaliranje antene na terasi. Onda sam ja postavio AP na svoj krov i usmerio ga prema njegovom prozoru, otišao do klinca i izmerio signal u sobi neposredno iza prozora od nekih -75dB, na laptopu, konektovao sam se bez problema na svoj kompjuter kod kuće, i veza je OK, 5-10ms uz poneki izbubljeni paket. I sad me zanima da li je bolje da mu uzmem neku PCI karticu sa pripadajućom antenicom, (komp je tačno iza prozora) ili da uzmem neki USB na kratkom kabliću, pa da ga na nalepim na prozorsko staklo u položaju u kojem ima najbolji signal. Takođe mi je palo na pamet i da preko tog USBa na prozoru postavim ALu foliju sa strane sobe (valjda će to malo da reflektuje i da pojača signal bar malo ?). Ili ako ima neko još koju ideju kako bih mogao malo da poboljšam signal na tom USBu (da ga ubacim u nekku konzervu ;) Svašta mi pada na pamet. To i ne treba da bude bogznakakva veza, samo da bude dovoljna da se ponekad odigraju Generals u mreži i da mali može da koristi moj internet. Takođe se dvoumim i da li kod sebe na AP na koji će se on konektovati stavim (imam obe pa mogu da biram) panel antenu 12dB ili je bolje da stavim grid 24dB. Možda je malo glupo pitanje, kad ova druga ima veće pojačanje, ali otkud znam kako se ponaša kao antena na APu (ja jednog malog klijenta u ovom slučaju). Evo ovo sam malopre pronašao i izgleda mi zanimljivo kao ideja. Da li je neko probao nešto slično da pravi? http://www.instructables.com/id/usb-wifi-antenna/ [Ovu poruku je menjao sadamX dana 15.11.2007. u 00:11 GMT+1] |