Citat:
Neohacker: Iskreno, ja rijetko kad odvajam HTML od dizaina.
Nisam navikao.
HTML je prvenstveno strukturni jezik ali ipak njega je tesko odvojiti od dizajna.jer je nemoguce napraviti css fail koga ce pozivati php skripta zaobilazeci html, bilo da je html u okviru php koda ili posebno.
Govorim u prakticnom smislu, ne sustinski odvojiti dizajn, vec mislim na razlicite failove za php i html odnosno css. Ako je engine dobro uradjen tu kasnjenja ne postoje. Bolje je imati vise manjih failova nego jedan veliki,to nam diktira sam html protokol koji je u stilu komanda-odgovor (ne umem bas da se izrazim) tako da je tako bolje i brze.
ali i pored toga recimo nailazim na ove cms pakete cak i profesionalne skupe koji su uradjeni "s brda s dola" i sve strpano u jednu vrecu. a odvojili su recimo footer i header, sto je tako beznacajno.
Uzmite recimo siroko prihvacenu Joomlu, koja je ruku na srce besplatna. Zasto nije php kod posebno odvojen?
Cak i forum kao komponenta se moze napraviti pomocu css i html.A php kod pozivati samo kad je potrebno uzimati podetka iz baze ili upisivati. Koliko ja vidim U Joomli se na hiljadu mesta koristi php komanda echo koja je stara i jednostavna. Zar nije lakse i lepse pozvati html fail u kome je lepo definisan izlaz, recimo poruka o gresci i slicno...