[ boskor @ 15.11.2007. 11:19 ] @
| Da li postoji neko resenje u PHP-u da se pokupi neki unique podatak od klijenta a da to nije IP adresa?
Znam da MAC adresa ne moze da se pokupi (jer se ne salje header)... a $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] mi ne radi radnju za moje potrebe...
Ovo mi treba za neko glasanje na sajtu pa da izbegnem stalna rekonektovanja posetilaca i razlicite IP adrese...
Hvala unapred za predloge!
|
[ taksistaZR @ 15.11.2007. 12:31 ] @
Ako je rec o glasanju mozes da koristis cookie, ali ponovo postoji mogucnost da klijent obrise cookie i vise puta glasa.
[ dakipro @ 15.11.2007. 12:45 ] @
koliko ja znam, uvek se radi ip + session_id kombinacija, ili po oba. sto ne garantuje sprecavanje glasanja, ali mozes da dodas cookie kao dodatnu opciu, mada ti se svede na isto. Ko bude uporan, glasace...
[ boskor @ 15.11.2007. 13:02 ] @
hvala na odgovorima, zaboravio sam da naglasim da sam i cookie stavio...
da li ostaje jedino resenje neki activex da se stavi pa da se kopaju podaci sa klijentkog kompa (mac adresa itd.) ?
[ Predrag Supurovic @ 15.11.2007. 13:21 ] @
IP ne valja kao podatak i zato sto je sada vrlo cesto da korisnici nemaju javni IP, vec da su iza NAT-a tako da zvi imaju isti javni IP.
Inace, ne mozes obebzediti jedinstvenost prepoznavanja korsinika nikako osim da uvedes neki user i password.
Pokupi iz HTTP zaglavlja sto vise podataka mozes i od svega toga generisi neki kljuc koji ce imati visoki stepen jedinstvenosti. Iskombinuj to sa upisom nekog jedinstvenog broja u cookie i eventualnim potvrdjivanjem glasanja preko jedinstvenog email-a i to ti je sto mozes da uradis.
Ako neko i hoce da ti lazira glasanje, bar ce da se namuci.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.