[ petarm @ 15.11.2007. 15:57 ] @
Pitanje je u dokumentu. Unapred hvala na odgovoru! |
[ petarm @ 15.11.2007. 15:57 ] @
[ tomkeus @ 17.11.2007. 00:31 ] @
1. Kako si dobio onu jednačinu?
2. Generatrisa ne može da zavisi samo od vremena zato što mora da povezuje stare i nove koordinate. [ petarm @ 17.11.2007. 01:02 ] @
[ tomkeus @ 17.11.2007. 03:07 ] @
Za dati par starih i novih koordinata generatrisa će biti neodređena samo do na aditivnu konstantu, a evo i zašto:
Neka su stare koordinate i impulsi (n koordinata i n njima konjugovanih impulsa) ![]() ![]() ![]() ![]() Hamiltonov princip daje ![]() ![]() Tj. ![]() Ovo će uvek biti ispunjeno ako se lagranžijani razlikuju za totalni vremenski izvod neke funkcije F jer ![]() jer je varijacija konstante 0. Ovo nam daje jednačinu ![]() U opštem slučaju F je funkcija 4n+1 promenljivih ![]() ![]() ![]() Na primer, u prvom slučaju iz (1) imamo ![]() Da bi jednakost važila članovi uz ![]() ![]() ![]() ![]() Ako su poznate stare i nove koordinate, kao i hamiltonijani, ovaj sistem diferencijalnih jednačina će odrediti generatrisu do na aditivnu konstantu. U ostala tri slučaja takođe slede slične relacije. edit: Popravke veze koordinata [Ovu poruku je menjao tomkeus dana 18.11.2007. u 14:06 GMT+1] [ petarm @ 17.11.2007. 20:11 ] @
[ petarm @ 17.11.2007. 23:23 ] @
[ tomkeus @ 18.11.2007. 14:47 ] @
Citat: petarm: Ako nemas nista protiv ispravio bih jednu gresku u tvojoj poslednjoj poruci! Trebalo bi da stoji da imamo veze izmedju starih i novih koordinata ![]() ![]() jer mi je ![]() Popravljeno. Citat: petarm: Samo da napisem kako se dolazi do sledece relacije: ![]() Prikacio sam uz ovu poruku... Gde je ![]() Varijacija bilo koje funkcije koja zavisi samo od vremena će uvek biti nula, jer varijacije potiču od menjanja putanja u faznom prostoru. Nisi morao da pišeš sve ono da bi to pokazao, a i btw nešto mi je ono mnogo čudno. Ako sam dobro shvatio ti si donji izraz napisao za pravu faznu trajektoriju sistema i njoj blisku, a potom ih oduzeo. ![]() Ako je to bio slučaj trebalo je da uzmeš u obzir i da će se i hamiltonijan promeniti. A što se neodređenosti tiče, mislim da sam jasno pokazao da je za date parove koordinata, impulsa i hamiltonijana generatrisa neodređena do na konstantu. Specijalno, ako imaš samo stare i nove koordinate i impulse, ali ne i hamiltonijane, generatrisa će biti neodređena do na funkciju vremena. [ petarm @ 19.11.2007. 12:00 ] @
Ne vidim zasto bi se Hamiltonova fja menjala u slucaju koji sam napisao?
[ petarm @ 19.11.2007. 13:12 ] @
Ali ja sam oduzeo dva moguca pomeranja pri istoj dinamici!
[ tomkeus @ 19.11.2007. 15:18 ] @
Nisu sva moguća pomeranja ista. To ti i Hamiltonov princip kaže jer on izdvaja jedno od mogućih pomeranja pri kome je dejstvo minimalno.
[ petarm @ 21.11.2007. 10:04 ] @
Ja sam jednostavno napisao uslov i za druge moguce promene kanonskih promenljivih za isto vreme dt. Ne vidim zasto bi mi se menjale Hamiltonove fje? Mozes li malo detaljnije da obrazlozis svoje misljenje?
[ tomkeus @ 21.11.2007. 12:10 ] @
Čini mi se da ne razlikuješ invarijantnost forme od totalne invarijantnosti. Evo izraza
![]() Imamo dva seta koordinata. Fiksirajmo sada neku tačku faznog prostora ![]() ![]() ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|