[ valeksic @ 16.11.2007. 18:47 ] @
RNIDS je danas uputio poziv organizacijama koje su zainteresovane da se bave poslovima registracije .rs domena da se prijave za sticanje statusa ovlašćenog registra.

RNIDS je zadužen za upravljanje centralnim registrom .rs domena, dok će se poslovi registracije .rs domena za krajnje korisnike (registrante) obavljati preko ovlašćenih registara .rs domena. Prijave se mogu slati do petka, 23. novembra 2007.

RNIDS je danas objavio i cene koje će naplaćivati ovlašćenim registrima. Cenu domena za krajnje korsnike samostalno će određivati ovlašćeni registri.

Što se tiče uslova za ovlašćene registe, ukratko, zainteresovana organizacija mora biti pravno lice sa sedištem u Srbiji, mora u periodu od godinu dana da registruje 200 domen-godina, da uplati naknadu za testiranje od 10.000 din i avans u visini naknade za registraciju najmanje 200 .rs domen-godina (300.000 din) bez PDV.

* * *

Prvi poziv za prijavu ovlašćenih registara .rs domena

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) uputio je 16. novembra 2007. prvi poziv pravnim licima sa sedištem u Srbiji za sticanje statusa ovlašćenih registara .rs domena.

Organizacije zainteresovane za obavljanje poslova registracije .rs domena mogu se upoznati sa uslovima i procedurom za prijavu na sajtu RNIDS (www.rnids.rs).

Prijave se mogu slati do 23. novembra 2007. u 16 časova. RNIDS će poslati na potpis ugovore prvim kandidatima za ovlašćene registre 26. novembra 2007, a rok za vraćanje potpisanih ugovora i uplatu odgovarajućih naknada je 3. decembar 2007. Kandidati za ovlašćene registre bi trebalo da prođu kroz proceduru testiranja do sredine decembra 2007.

Naredni krug prijava za ovlašćene registre .rs domena trebalo bi da bude objavljen tokom januara 2008. godine.

Očekuje se da upravni odbor RNIDS donese odluku o datumu početka registracije .rs domena za krajnje korisnike tokom decembra 2007.
:::

http://www.internodium.org/node/2904
[ SmilieBG @ 16.11.2007. 20:05 ] @
Auh, zustro. Iskreno, procitavsi nova dokumenta, plasim se da ce tehnicki sistem puci u prvoj nedelji poslovanja, a celokupan sistem ce se raspasti za nedelju dana :)
Pa ni Holandezi nisu ovoliko organizovani. Ne znam sta se krije iza paravana (tehnicki) - ali... :)

Anyway, good luck :)

Poz,
Sale
[ D.i M.e @ 16.11.2007. 20:18 ] @
Citat:

Registracija i produženje registracije domena “.in.rs” za period od jedne godine 300,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.co.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.edu.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.org.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.rs” za period od jedne godine 1.500,00 RSD
Prenos registracije domena između registranata 2.000,00 RSD
Zaštita privatnosti podataka o kontaktu za domen za period od jedne godine 300,00 RSD
Sve cene su date bez uračunatog PDV-a.


Ha, ha, ha, ajde da mi neko objasni razliku između ovih domena, pa da imaju ovolike cene. Domen .rs u maloprodaji neće da ide ispod 30 evra! Koja je ekonomska opravdanost za ovu cenu?

A ovo prijavljivanje registranata u roku od samo nedelju dana od dana objavljivanja!?

[ twiddle @ 16.11.2007. 20:33 ] @
Kvaka je u tome sto ce OR u pocetku koristiti pouzdanu i detaljno testiranu klijentsku aplikaciju za obavljanje poslova registracije domena. To je prihvaceno kao kompromisno prelazno resenje, jer, iako je API za OR vec finalizovan, nije detaljno testiran u priblizno realnim uslovima. Takodje, ne postoji mogucnost da OR integrisu API u svoje sisteme i testiraju ga u roku manjem od par meseci, a nema smisla da zbog toga odlazemo pocetak registracije za jos ko zna jos koliko i dodatno smanjujemo ionako kratak rok za tranziciju koju nam je odredio ICANN. Dakle, ukratko, tehnicki sistem koji stoji iza paravana je pouzdan, jednostavan za upotrebu i dobro funkcionise, tako da sa njim ne ocekujem vece probleme. Downside je to sto ce registracija biti poluautomatizovana jos neko vreme dok prvi OR ne integrisu API RNIDS u svoje sisteme i detaljno ga istestiraju sa RNIDS. Dakle, za pravu real-time registraciju u stilu GoDaddy.com sacekacemo jos koji mesec, ali barem necemo dalje trositi vreme preostalo za tranziciju.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 16.11.2007. 21:54 ] @
Hmm, da slazem se, cene su definitivno dosta visoke, posebno za direktno ispod .rs! Cene u maloprodaji mogu da budu nize samo u slucaju ako registar ujedno nudi i jos neku uslugu uz domen, npr. hosting, pa onda da cujemo reklame u stilu: Ako uplatite hosting kod nas dobijete .rs domen besplatno... ili po nekoj x ceni ili slicno... Takodje, cene od 300 dinara za .in.rs i edu.rs su takodje po meni visoke, mislim da bi ove kategorije morale da budu znatno povlascenije. Bilo bi zanimljivo cuti ili procitati na osnovu cega je izvedena kalkulacija ovih cena kao i videti projekciju troskova RNIDS-a u prvoj godini poslovanja.
[ Little Eagle @ 16.11.2007. 23:06 ] @
Ovu poruku sam poslao i na internodium, a bitno je da bude i ovde.

Nisam se do sada upuštao u neke veće rasprave o novom registru i uslovima i trudio sam se da učestvujem tek toliko da iznesem ono što smatram korisnim predlogom. Razlozi za to su bili sumnjičavost u način kako se cela 'tranzicija' sprovodi. Nažalost, sada kada su napokon karte otvorene, moram reći da sam izuzetno razočaran rezultatom celog procesa i iznesenim rešenjima, i da su moji strahovi očigledno bili opravdani.

Propusta je mnogo ali osvrnuću se samo na par stvari koje izrazito upadaju u oči. Prosto je neverovatno da imamo najskuplje domene u okruženju. Pa što i ne bi smo, kad već imamo i najskuplje putarine. Cena .rs domena za registre od cca 23e se srpski lepo zove bezobrazluk. Nije čudo da imamo (ne)razvijenu internet infrastrukturu kao što imamo (ne)razvijene puteve. A sada je jasno da će se (ne)razviti se kao što nam se (ne)razvijaju putevi. Samo, internet rupe se malo teže krpe od ovih asvaltnih.

Dodatni specijalitet je objava poziva za prijavu ovlašćenih registara odnosno njegov sadržaj. Jednostavno, nisam mogao da verujem da tako kratak dokument može sadržati toliko, po meni skandaloznih, stvari. Prvo je rok od 5 radnih dana za prijavu. Znam da se sada nekome žuri, ali to nije opravdanje. Druga stvar su finansijski uslovi. Ok, neophodno je i cifrom ograničiti broj onih koji podnose prijavu da ipak ne bi bilo ko mogao da tek tako postane registar, to razumem. Ono što mi je interesantno je da se obaveznih 200 domen godina definiše kao 200x1500din odnosno maksimalna cena ponuđena iz cenovnika (.rs domen). Lako se može preračunati da je to 600 .co.rs domena koje će svako ko ima .co.yu ustvari morati prvo registrovati. Stvari postaju još 'lepše' kada se nastavi čitanje. Rok za uplatu navedenih dažbina (310.000 din + PDV) je 3. decembar. Rok za uspostavljanje sistema i uspešnu proveru tehničke osposobljenosti registra je po 'tehničkom uputstvu' 30 dana. Ipak, u pozivu piše 'Kandidati za ovlašćene registre bi trebalo da prođu kroz proceduru testiranja do sredine decembra 2007' (kraj copy/paste). Možda neko tamo ne zna da računa, pa ne zna da od 03. decembra do 'sredine decembra' nema 30 dana koje su sami propisali. I mislite, ok, žuri se pa šta sad. Pažljivom čitaocu neće da promekne šta tad: "Ukoliko faza testiranja ne bude završena u predviđenom roku, ugovor se raskida bez mogućnosti obeštećenja." Znači, ukoliko u 10 dana ne implementirate sistem (za koji ne postoji objavljena tehnička dokumentacija), poklonili ste nam 4.689eur.

Znači, neko ipak zna da računa, za svoj račun, jer očigledno je da je cela priča napravljena tako da samo pojedini koji su učestvovali u 'procesu tranzicije' i imali 'informacije iznutra' mogu da realno postanu ovlašćeni registri. Zbog toga tek danas 'javnost' dobija cenovnik i sledeće 'divne uslove'.

Hajdemo malo da se pozabavimo i unutrašnjom računicom, pošto smo videli da 'neki tamo' očigledno znaju (za sebe) da računaju:
Trenutno je registrovano oko 39.000 domena. Svaki domen dobija pravo na .co.rs (tj. ekvivalent poddomena) odnosno registrant treba da izdvoji 590din (sa pdv-om) RNIDS-u za svaki već registrovani domen koji neko želi da 'prevede'. Naravno, najveći broj će tražiti i direktno .rs dakle još 1770din po domenu što znači ukupno 2360din u džep RNIDS-a po postojećem .yu domenu. Prosta matematika daje 1.180.000eur (milionistoosamdesethiljadaeura) samo na postojeće domene. Očekuje se da u startu bude registrovano MINIMUM 100.000 domena. Opet malo proste matematike i dolazimo do cifre od 2.500.000eur (dvaipomilionaeura) u džep RNIDS-a u samo par dana. Toliko o imidžu neprofitne organizacije. Čisto me interesuje da li i će plate članova UO biti neprofitne, ali pre svega, javno objavljene?

Ne znam šta da vam kažem braćo Srbi sem sledećeg: tako vam i treba kada dopuštate da se nacionalno dobro kao poklon ustupi na raspolaganje nekome i to van zakonom propisane procedure. Sad možete samo da plačete, pardon, plaćate.

Pozdrav, Nenad
[ m257 @ 16.11.2007. 23:35 ] @
Nenade, (verovao ti ili ne) nigde ne pise da neprofitne organizacije ne mogu da imaju profit, cak naprotiv, neprofitne organizacije uglavnom ostvaruju ogromne profite (to je cinjenica)! :-)

Zaboravio sam malo pre da pitam, po kojoj stopi se obracunava PDV za domene?

Drugo, nema sanse da svih 39.000 registrovanih .yu domena predju na .rs, a takodje debelo sumnjam da ce u startu biti 100.000 registrovanih domena.

Jos jednom ponavljam pitanje, voleo bih da vidim na koji nacin i na osnovu cega (kojih troskova) je vrsena kalkulacija cena za domene?
[ Little Eagle @ 17.11.2007. 00:00 ] @
Citat:
m257: Nenade, (verovao ti ili ne) nigde ne pise da neprofitne organizacije ne mogu da imaju profit, cak naprotiv, neprofitne organizacije uglavnom ostvaruju ogromne profite (to je cinjenica)! :-)


Da, ali ovde nije reč o bilo kojoj neprofitnoj organizaciji. Ona je dobila na poklon upravljanje nad nacionalnim dobrom. Kao što ne postoji drugi rudnik bakra Bor, isto tako ne postoji drugi nacionalni domen. Procedura za koncesuju nad rudnicima je pravno ista kao i za nacionalni domen.

Pored što je dobila nacionalno dobro na raspolaganje potpuno besplatno, ista 'neprofitna' organizacija je dobila i pare iz budžeta RS. To se može teoretski opravdati (ako se kršenje zakona ikako može opravdati) ukoliko ista radi za javne interese i u korist svih. Nažalost, sada je jasno da to nije slučaj i da se brine smao o interesima uskog kruga ljudi što će opet da platimo svi mi ne samo parama od našeg poreza i parama koje će da da damo za preskupe domene već daljim tapkanjem u mestu po pitanju razvoja domaće IT i internet scene.

Citat:
Zaboravio sam malo pre da pitam, po kojoj stopi se obracunava PDV za domene?


18% kao i na internet, jer to jeste internet ;)

Citat:
Drugo, nema sanse da svih 39.000 registrovanih .yu domena predju na .rs, a takodje debelo sumnjam da ce u startu biti 100.000 registrovanih domena.


Biće više od 100.000, videćeš.

pozdrav, Nenad
[ webex @ 17.11.2007. 00:15 ] @
Citat:
m257: Nenade, (verovao ti ili ne) nigde ne pise da neprofitne organizacije ne mogu da imaju profit, cak naprotiv, neprofitne organizacije uglavnom ostvaruju ogromne profite (to je cinjenica)! :-)


Onda sam ja živeo u zabludi svih ovih godina ???... trebalo bi da se onda zovu PROFITNE organizacije ??? ... po našem zakonu (kakav je takav je) neprofitne organizacije na kraju godine moraju da imaju profit jednak nuli inače ulaze u prekršaj koji može da dovede i do zatvaranja organizacije...

Citat:
m257:
Jos jednom ponavljam pitanje, voleo bih da vidim na koji nacin i na osnovu cega (kojih troskova) je vrsena kalkulacija cena za domene?


Ovo bih i ja voleo da čujem ali koliko vidim niko nije raspoložen da odgovori... Slobo, komentar?
[ SmilieBG @ 17.11.2007. 00:21 ] @
@webex - da ti razbijem iluziju o neprofitabilnim organizacijama :)

Da je kao sto ti kazes i da na kraju godine moraju da imaju 0 profit. Oke, 1 januara RNIDSU rikne negde hard disk u sistemu. I svi celokupno mozemo se slikamo, jer oni nemaju kinte da bilo sta plate :) LOL.

Ne profitna znaci da nemaju profit nad svojim uslugama ;-) A mogu (neke i imaju) i milione evra na racunima. Ali ih koriste da pruzaju odredjene - neprofitne - usluge. Onog trenutka kada uzmu 1 evro od tih miliona da bi kupili stan ili tako nesto - e onda krse zakon. Ali ako uloze 25 miliona u bolji hardware - ona je oke ;)

Poz,
Sale
[ webex @ 17.11.2007. 00:42 ] @
Citat:
SmilieBG: @webex - da ti razbijem iluziju o neprofitabilnim organizacijama

Da je kao sto ti kazes i da na kraju godine moraju da imaju 0 profit. Oke, 1 januara RNIDSU rikne negde hard disk u sistemu. I svi celokupno mozemo se slikamo, jer oni nemaju kinte da bilo sta plate LOL.Ne stanje na računu već PROFIT... tj ono što su zaradili u prošloj godini... znači da prihodi (donacije i članarine) minus rashodi (donacije, plate, potrošni materijal) mora da bude 0 (nula) na kraju godine... a ne stanje na računu... slučajno sam upućen u to jer sam radio (i volonterski i za platu) u nekoliko neprofitnih organizacija... to što svi oni šteluju knjige da imaju nulu na kraju je druga stvar... ali odosmo mnogo u offtopic... i iskreno mi je žao zbog toga

[ m257 @ 17.11.2007. 01:24 ] @
Vec sam jednom objasnjavao sta su neprofitne organizacije, objasnicu jos jednom i da zavrsimo ovu pricu! :-)

Stos je u tome sta se desava sa tim profitom, tj. gde on zavrsava! Dakle, ako predpostavimo da neprofitna organizacija ostvaruje profit, taj profit NE SME da bude deljen clanovima ili vlasnicima te organizacije kao sto se dele dividende, vec isti ostaje unutar organizacije, tj. ponovo se ulaze u ostvarivanje misije organizacije, njene svrhe postojanja. Drugim recima, termin "neprofitne" se ne odnosi na to da li organizacija pravi profit, vec govori da SMISAO POSTOJANJA te organizacije NIJE PROFIT (jer onda bi bila profitna) vec ostvarivanje tj. obavljanje nekog posla zbog koje je i osnovana. Ako se desi da profit ostvare one ga koriste za dalji razvoj svoje organizacije.

E sad, toliko o teoriji. Kako se to racunovodstveno iskazuje, kako i kako se to u knjigama "steluje", to je neka sasvim druga prica. No da ne gnjavimo i ne zaglibljujemo dalje u off topic. Da se drzimo ove mnogo vaznije teme.
[ m257 @ 17.11.2007. 01:37 ] @
I samo da dodam jos nesto sto itekako ima veze sa temom. Kod neprofitnih org. je veoma vazna javnost rada, da svako moze da vidi da li ona zaista posluje na neprofitnim principima ili je to samo maska da bi se ostvario profit koji nece biti oporezovan na pravi nacin (neprofitne org. se drugacije tretiraju u poreskim zakonima).

Drugim recima, RNIDS, posto vec eksploatise nacionalno dobro i posto je osnovan na neprofitnim principima, mora u svakom trenutku da bude spreman da bilo kom gradjaninu Srbije odmah stavi na uvid sve vezano za njeno poslovanje, a posebno sto se tice finansija. Dakle, javnost mora da zna do poslednjeg dinara koliko je ulozeno u tu organizaciju i koliki su njeni troskovi.
[ Jagnjeca brigada @ 17.11.2007. 06:23 ] @
Cene su definitivno previsoke, realno je da budu duplo manje, pa eventualno u maloprodaji da budu ovolike. I sta je je IN.rs za sta to sluzi, jer mi jedino to deluje povoljno!?
[ Predrag Supurovic @ 17.11.2007. 07:55 ] @
Citat:
Little Eagle:
Ne znam šta da vam kažem braćo Srbi sem sledećeg: tako vam i treba kada dopuštate da se nacionalno dobro kao poklon ustupi na raspolaganje nekome i to van zakonom propisane procedure. Sad možete samo da plačete, pardon, plaćate.


Kasno Nenade. To je trebalo govoriti pre nego sto su stvar zavrsili. Retki su to govorili ali su trpeli sankcije.
Od pocetka je bilo jasno da Slobo Markovic namesta stvar u svoju korist, praveci sebi biznis.
[ Little Eagle @ 17.11.2007. 08:56 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Kasno Nenade. To je trebalo govoriti pre nego sto su stvar zavrsili. Retki su to govorili ali su trpeli sankcije.
Od pocetka je bilo jasno da Slobo Markovic namesta stvar u svoju korist, praveci sebi biznis.


Predraže, svakome treba pružiti priliku da pokaže i dokaže svoju sposobnost/namere. Ja jesam prethodno postavljao ova pitanja, a pitanje o ispravnosti procedure sam Slobi i postavio javno na e-trgovini na Paliću. Ne možeš poimence prozivati bilo koga za nešto ukoliko nemaš dokaza. Ja ne znam ko je kriv za ovako katastrofalan završetak priče koja se nije morala tako završiti, i nije moje da to istražujem, još manje da nekog poimence optužujem. Ipak, jasno je da svi koji su direktno učestvovali u procesu nose deo odgovornosti.

Za sve druge koji su otišli off-topic sa neprofitnim organizacijama moram da vas malo vratim na temu. Naravno da neprofitne organizacije prave profit. Ali, vezano za ovu organizaciju postoji samo jedno dodatno pitanje jer je dobila na poklon šta je dobila: Da li radi u javnom interesu? Jasno je da ove cene domena i toliki njihov profit NISU u javnom interesu i samim time ova organizacija ne ispunjava uslov na osnovu koga je dobila nešto na poklon. U skladu sa time treba ili da krene da radi u javnom interesu ili joj poklon oduzeti. Nije to ništa strašno, uradila je to američka vlada sa Networksolutionom kada su shvatili da preteruje, pa sada domeni koštaju 6$ (4.2e) a ne 100$. Samo, oni brinu o svojim interesima, bojim se da kod nas nema ko da reaguje.

I kad imamo svo iskustvo ovog sveta jer poslednji rešavamo ovo pitanje zar moramo da prolazimo kroz ono što je neko prolazio pre 10 godina umesto da uradimo odmah kako treba?

tip: http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Solutions iliti: kako je ICANN dobio posao.

pozdrav, Nenad
[ sjanos @ 17.11.2007. 10:33 ] @
Citat:
Ukoliko faza testiranja ne bude završena u predviđenom roku, ugovor se raskida bez mogućnosti obeštećenja.

Gde se nalazi ova stavka?
[ SmilieBG @ 17.11.2007. 11:10 ] @
Nalazi se negde u ovom dokumentu, nemam sad vremena da trazim taj clan:

http://www.rnids.rs/include/data/list0038.pdf

Poz,
Sale
[ Little Eagle @ 17.11.2007. 20:11 ] @
Citat:
sjanos: Gde se nalazi ova stavka?


http://www.rnids.rs/include/00003.html

Deo 'Postupak za prijavljivanje', stavka 8.

pozdrav, Nenad
[ dekiskype @ 17.11.2007. 23:15 ] @
Citat:
Registracija i produženje registracije domena “.in.rs” za period od jedne godine 300,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.co.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.edu.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.org.rs” za period od jedne godine 500,00 RSD
Registracija i produženje registracije domena “.rs” za period od jedne godine 1.500,00 RSD


Registrar mora da proda 200 domena za godinu dana, što je po meni ok. Ali da li to znači da treba da proda domene u vrednosti od 300.000 dinara + pdv ili svih 200 može da bude recimo “.in.rs”? Ako je ovo drugo, onda je nelogično da je minimum 300.000 dinara + pdv?

Telekom će sigurno da plaća godišnje 30€ za domen, ali onaj ko zarađuje od svog rada, a ne od monopola i političkih kombinacija debil je ako plati (osim za superatraktivne domene)!
[ SmilieBG @ 18.11.2007. 00:44 ] @
koliko sam ja razumeo tih 300.000 ce biti uplaceni kao avans. Prema tome, ako OR proda 200 .in.rs domena po 300 din komad, platice:

300 x 200 = 60.000 din.

Odnosno, ostace mu jos 240.000 dinara na racunu kod RNIDS-a, a istovremeno je ispunio normu od 200 domen godina :)

Naravno, neka me neko iz RNIDS-a ispravi ako gresim ;-)

Poz,
Sale
[ dekiskype @ 18.11.2007. 09:02 ] @
Citat:
Jagnjeca brigada: ... I sta je je IN.rs za sta to sluzi, jer mi jedino to deluje povoljno!?

.in.rs će moći da registruju fizička lica.

Citat:
SmilieBG: koliko sam ja razumeo tih 300.000 ce biti uplaceni kao avans. Prema tome, ako OR proda 200 .in.rs domena po 300 din komad, platice:

300 x 200 = 60.000 din.

Odnosno, ostace mu jos 240.000 dinara na racunu kod RNIDS-a, a istovremeno je ispunio normu od 200 domen godina :)

Naravno, neka me neko iz RNIDS-a ispravi ako gresim ;-)

Poz,
Sale

Sale to bi trebalo da bude tako. Ali to je RDNS trebao odmah da definiše.

Šta će se desiti za godinu dana, da li će OR krajem 2008. godine morati da na računu ima avansno plaćenih 300.000 dinara + PDV? Ima li to negde propisano? Dobija li se neka kamata za zarobljen novac?
[ m257 @ 18.11.2007. 14:27 ] @
Napravio sam malo istrazivanje o cenama domena u nasem okruzenju. Ovo su trenutne cene centralnih registara i sve cene su date za top level domene:

AL - besplatan uz velika ogranicenja
BA - 35 evra + PDV registracija i prva godina, 15 evra + PDV svaka naredna godina (postoje popusti na visegodisnje uplate)
BG - 30 evra + PDV godisnje
HR - 25 evra registracija i prva godina, svaka naredna godina 20 evra (PDV uracunat)
HU - 15 evra + PDV godisnje
MK - 10 evra registracija i prva godina, 5 evra svaka naredna godina (PDV uracunat)
RO - 85 evra + PDV za 2 godine
SI - 10 evra + PDV godisnje

E sad, naravno, cene najvise zavise od troskova. Da bi smo znali da li su predlozene cene .RS domena realne (zasnovane na realnim troskovima) ili to nisu moramo prvo da vidimo kakvi su troskovi koje RNIDS ima.
[ Predrag Supurovic @ 18.11.2007. 14:44 ] @
Kakvo pitanje, koji su troskovi RNIDS. Pa da bi uopste mogli da odrede cene prvo su morali da procene troskove a oni to nikada nisu uradili (ili bolje receno objavili). Unazad nekoliko godina kada god je bilo prilike od njih je trazeno da objave kakav je plan troskova i oni su obecali da ce to objaviti kada ga naprave.

Kao sto vidimo plan troskova nikada nije objavljen, ali cene jesu.

Ovde se radi o potpuno proizvoljno odredjenim ciframa, iza kojih ne stoji nikakava potpora u realnoj proceni troskova. Na tome treba insistirati, da se zna za sta su oni namenili tolike pare.

Uostalom, mnogo sta su oni obecavali da ce da urade pre nego sto zaista pocnu proces formiranaj organizacije pa nista od toga nisu uradili. Samo su zamajavali javnost da bi dobili u vremenu. Takdoje je ocigledno da su sve "javne rasprave" sve vreme bile farsa, jer ne samo da nisu prihvatili veoma ozbiljne kritike svog sistema, nego su odlucni insistirali da sprovedu sve sto su naumili.

Naravno, ono sto je uvek bilo sasvim ocigledno, a sada vise niko ne mora da "dokazuje", to je da je Slobo Markovic sve vreme imao u planu da i sam udje u biznis preprodaje domena i da je sve sto je radio, radio u tom svom licnom interesu.
[ m257 @ 18.11.2007. 15:15 ] @
Ja nikada nisam za javno prozivanje imena i to mi je prilicno nisko. Ali, s obzirom na to da mnogi iz RNIDS-a prate ovaj forum i sta se na njemu pise licno ocekujem brz odgovor na pitanje:

Kako izgleda projekcija troskova RNIDSa na osnovu koje su kalkulisane cene?

Ako taj dokument postoji, a MORAO BI DA POSTOJI, onda nije nikakav problem da se isti odmah i objavi. Ukoliko do istog objasnjenja ne dodje u najkracem mogucem roku mislim da bi moralo mnogo ozbiljnije pokrenuti javnost. Ukljucivanje masovnih medija ovde je neminovno. Naravno, ovde opet ne bi trebalo prozivati pojedince, vec institucije, dakle RNIDS kao celinu.
[ m257 @ 18.11.2007. 20:39 ] @
Citat:
m257: Napravio sam malo istrazivanje o cenama domena u nasem okruzenju. Ovo su trenutne cene centralnih registara i sve cene su date za top level domene:


Sjajan pregled, ja sam hteo da ga uradim, hvala što si mi uštedeo vreme :) Samo, čini mi se da su ovo krajnje cene te nisu adekvatne a poređenje. Grešim li?

Citat:
E sad, naravno, cene najvise zavise od troskova.


Ne mogu se složiti sa time. Jasno je da organizacija koja upravlja domenima mora imati prihode minimalno da pokriju troškove. To naravno nije dovoljno, i novac za razvoj može dolaziti ili iz budžeta države ili od dodatnog profita. Koji će biti izvor, zavisi od toga kako se država odnosi prema celoj stvari. Jasno je da niske cene domena, internet pristupa i uopšte tehnologije stimulišu razvoj i imaju mnogo jači kumulativni efekat na privredu zemlje.

Mi ovde imamo interesantu situaciju da će RNIDS praviti pozamašan profit, plus su joj na raspolaganju sredstva iz budžeta. Znači cena domena nije samo ona koju plaćate odmah, već je dodatno plaćate i kroz porez. Može se dogoditi da pored prvobitnih sredstava dobijenih za formiranje registra, više ne bude 'inekcija' iz budžeta ali svejedno, jednom uzete državne pare nose sa sobom i neke obaveze.


I ne zaboravite, cene na sajtu RNIDS-a NEĆE biti krajnje cene. Kako je očigledno procedura za ovlašćenje registre takva da samo oni sa 'burazerskim' vezama mogu da postanu ovlašćeni registri, složiću se sa MarkoM-ovom projekcijom o 100-150% većoj ceni za krajnje korisnike.

Da se podsetimo priča o RNIDS-u ima mnogo mana, tri najveće:
- neispoštovana zakonska procedura ustupanja na korišćenje nacionalnog dobra
- previsoke cene domena
- nakaradna i nemoguća procedura za prijave ovlašćenog registra koja favorizuje 'unutrašnje ljude'

Stvar je jednostavna, treba vršiti pritisak za popravku poslednje dve stavke jer to je ono što je bitno, a ako to ne da efekta ozbiljnije se pozabaviti prvom, odnosno pokrenuti postupak za ukidanje nadležnosti RNIDS-a nad .rs domenom.

Da se razumemo, ja nemam ništa protiv da neko zaradi nešto na celoj ovoj priči, ali to ne može biti na očiglednu štetu svih drugih.

pozdrav, Nenad
[ m257 @ 18.11.2007. 23:20 ] @
Ne, gornje cene koje sam poslao nisu kranje cene, to su cene njihovih centralnih registara, dakle direktnih ekvivalenata nasem RNIDS-u. Treba jedino uzeti u obzir da neke od tih drzava prodaju domene direktno i iskljucivo preko centralnih registara, a neke, kao sto je to planirano u Srbiji, preko ovlascenih registara.

Slozicu se sa konstatacijom da ni ja nemam protiv da bilo ko u ovoj prici nesto zaradi - ali to trebaju da budu iskljucivo ovlasceni registri koji svoje maloprodajne cene formiraju na trzistu - ta zarada ne sme da bude preko RNIDS-a!! RNIDS mora da ima najnizu mogucu cenu!!

Mi svi jos uvek cekamo objasnjenje iz RNIDS-a! Takodje se slazem da bi trebalo vrsiti konstantan pritisak na RNIDS! Cak sam, u tom cilju, veoma blizu da pokrenem i par svojih veza medju novinarima ali posto mislim da su novinarski tekstovi po tabloidima ipak suvise nizak udarac ipak cu sacekati da vidim da li cemo sami dobiti kakvo-takvo objasnjenje direktno od ljudi iz RNIDS-a.

Inace, zapisnik sa sednice upravnog odbora RNIDS-a na kojoj je donet cenovnik mozete procitati ovde:

http://www.rnids.rs/include/data/list0037.pdf
[ twiddle @ 18.11.2007. 23:37 ] @
Pa mislim stvarno ne mogu da verujem šta čitam po ovom threadu... :-) Izgleda sam vas navukao na brze i detaljnje odgovore o kojima može da se vodi živa diskusija, pa ste sad zapali u krizu... :-) Ostavi vas čovek jedan dan tako (juče mi je bio rođendan, pa sam dao sebi slobodan dan), a vi vidim već oštrite kolac :-)

OK, OK, hold your horses (barem još neko vreme). Nije ni prvi ni poslednji put da se pokreće diskusija na ovu temu, a tema nije ni među najtežima o kojima se tokom proteklih godina pričalo, tako da ću prvo iščitati ceo thread, pa ću kao i uvek da napišem odgovore najbolje što znam :-)

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 19.11.2007. 05:41 ] @
Ok, da krenemo unazad:

Pritisak? Nije mi jasno zbog čega stav da je pritisak uopšte potreban u komunikaciji sa RNIDS? U vezi sa RNIDS već godinama nema nikakvih misterija -- sve je rađeno potpuno otvoreno i javnost je u svakoj fazi bila unapred i detaljno informisana o prethodnim koracima, trenutnom stanju i narednim koracima. Čak je direktno bila uključena u sve faze formiranja organizacije i njenih pravila (što nije stvar koja se baš svaki dan viđa u Srbiji... uradite poređenje radnih i finalnih dokumenata, pa sami zaključite...) Svako ko je bilo šta do sada pitao dobio je direktan odgovor od ljudi koji su angažovani u RNIDS, čija su imena, prezimena, mailovi, telefoni, biografije i ostali detalji odavno poznati, pa ne vidim zašto tako ne bi bilo i u buduće, bez potrebe da se razgovara preko novina ili drugih vidova prisile...

RNIDS je osnovan i registrovan u skladu sa zakonom kao neprofitna organizacija (preciznije govoreći kao fond). Odobrenje za osnivanje RNIDS dalo je Ministarstvo kulture, u skladu sa zakonom. Inicijatori, osnivači i članovi RNIDS su ugledne organizacije Internet zajednice, čiji je spisak dostupan na www.rnids.rs, a članstvo u organizaciji je potpuno otvoreno od samog početka. Ko je hteo, mogao je da učestvuje, a ko nije, to je njegov problem. Dakle, nema govora o "zaveri insajdera" i sličnim glupostima. Nadležnost nad .rs registrom RNIDS-u je dala međunarodna organizacija ICANN koja je jedina nadležna za te stvari i koja je tu odluku donela na osnovu vrlo strogih kriterijuma. RNIDS nije imao monopol na tu poziciju i da se tokom proteklih pet godina pojavila neka druga organizacija sposobna da ispuni uslove ICANN, ona bi takođe ušla u obzir. Vlada Srbije bila je upoznata sa svim događanjima oko formiranja RNIDS, konkretno i od samog početka. RNIDS je dobio saglasnost Vlade u maju ove godine i ona je upućena direktno ICANN-u. Dakle, sve je urađeno potpuno legalno tj. kako je jedino i bilo moguće + kako smo svi mi očekivali i planirali da bude. Ko smatra da rečeno ne odgovara istini, upućujem poziv da na sudu/kod Vlade/kod ICANN/gde god hoće, pokrene proces za proveru legalnosti rada RNIDS.

Elem, kao neprofitna organizacija registrovana u skladu sa zakonom, RNIDS može da naplaćuje svoje usluge, ali se višak prihoda nad rashodima ne sme deliti osnivačima/članovima, već ga može koristiti samo za svrhe zbog kojih je osnovan (a to je upravljanje registrom .rs domena). Dakle, ne samo da ne bi trebalo, već RNIDS i svi njegovi članovi realno nemaju mogućnost za maksimizaciju profita, pa tako ni za podelu dobiti koja ostane računu RNIDS.

Možda nije direktno on-topic, ali ovde vredi napomenuti da neprofitne organizacije u Srbiji nemaju bitno drugačiji poreski tretman od standardnih firmi -- neprofitne organizacije nisu oslobođene od plaćanja PDV za robu i usluge koje kupuju, na plate zaposlenih zaračunavaju se isti porezi i doprinosi kao i za firme itd. Praktično jedina razlika u odnosi na firme jeste osnovica za obračun poreza na dobit (onoga što na kraju godine ostane kao višak prihoda nad rashodima), koja iznosi 300.000 dinara i vezana je za uslove koje malo koja organizacija može da ispuni (ref: Zakon o porezu na dobit). Dakle, i što se poreza na dobit tiče, neprofitne organizacije su u praksi izjednačene sa firmama, tako da, na žalost, ne može da se govori o preferencijalnom tretmanu koji neprofitne organizacije uživaju u Srbiji. Mnogo precizniji opis bio bi da su neprofitne organizacije u Srbiji izjednačene sa firmama, ali su za razliku od firmi debelo ograničene u pogledu raspolaganja dobiti. No, da se vratimo na temu...

OR će, sa druge strane, imati mogućnost da profitiraju od registracije domena, ali pošteno radeći svoj posao i pružajući uslugu korisnicima. Što se tiče prvog poziva za OR koji je sada aktuelan, opet naglašavam da su RNIDS i sve oko njega je već mesecima u centru pažnje celokupne javnosti, kako Internet foruma, tako i elektronskih i štampanih medija. Ja se ubih pričajući već pola godine da će potpisivanje ugovora sa OR i registracija domena krenuti do kraja godine, a sada ispade kako su neki tobože iznenađeni i zatečeni?! Svi elementi bitni za planiranje su bili poznati najmanje od kraja septembra, a neki i od ranije -- i model registracije i način rada OR i grube procene cene domena prema OR i najmanji broj domena koji će OR morati da kupe itd. Konkretne cene domena su određene pre par dana. Ako oni koji su ozbiljno nameravali da postanu OR do sada nisu imali vremena da se pripreme, stvarno ne znam kad će biti spremni... Mada, kad god budu spremni, naravno da su dobrodošli i naravno da će moći da postanu OR. Što se tiče prve grupe OR, oni će morati da plate pare do fiksnog roka tj. do 3. decembra, jer drugačije na žalost nije moguće pokrenuti proces registracije. Cash flow jednostavno mora jednom da se pokrene, a taj momenat mora da bude čim pre, jer ionako prekratak rok koji smo dobili od ICANN za tranziciju već neumitno otkucava. Nigde u saopštenju ne piše da oni koji uplate novac do 3. decembra MORAJU da prođu testiranje do sredine decembra, već da bi trebalo tj. da se očekuje da prođu testiranje do tada i RNIDS će im pomoći u tome, kao što će pomoći i svima drugima koji se budu prijavili u budućnosti. Dakle, svi koji uplate pare 3. decembra naravno da će imati na raspolaganju svih 30 dana da okončaju period testiranja. Ako neko želi da uplati pare posle 3. decembra, slobodan je da to uradi i dobiće status OR u predviđenom roku (maksimalno 45 dana).

Što se tiče cena RNIDS prema OR, one su određene upravo u skladu sa najavama -- u odnosu na procenjene troškove uspostavljanja registra. Ključna reč je "procenjene troškove", jer egzaktnu cifru nećemo imati sve do kraja prve godine rada. Kada se prave takve procene lepo je verovati u optimistične procene poslovanja, ali *mora* postojati plan za slučaj pesimističnog scenarija poslovanja. Procene sa kojima je RNIDS kalkulisao kretale su se do 200.000 evra za troškove postavljanja organizacije na koliko-toliko stabilne noge, a prihodi su računati na do 250.000 evra u pesimističnoj varijanti (sa 20.000 registrovanih domena), pa do duplo više u optimističkoj varijanti. Cifra od 100.000 domena je potekla od mene i to je moja teorijska procena ukupnog potencijala tržišta tokom narednih par godina, a ne ono što će biti realizovano u kratkom roku, tako da su priče o milionima evra prihoda za RNIDS potpuno sumanute. Ne zaboravite da od ukupnog broja trenutno registrovanih domena skoro dve trećine nije aktivno, te da osim jednokratne takse od 10.000 din za osnovnu obuku i proveru sposobnosti RNIDS nije uveo dodatna opterećenja za OR. Dakle, sve domene koje OR kupe u velikoprodaji od RNIDS odmah mogu da prodaju, tako da RNIDS finansira svoj rad jedino od prodaje domena, a ne od "oporezivanja" OR. Kad smo već kod toga, neko je pitao da li 300.000 din mora u svakom momentu da bude na računu OR? Odgovor je ne. Tih 200 domen-godina se uplaćuje za prvi paket, a onda se redovno dokupljuje samo broj domena koji diktira obim poslovanja OR. Dakle, jedino što je na godišnjem nivou obavezno jeste "promet" od 200 registracija/obnova godišnje.

Dakle, to su cifre sa kojima se kreće i videćemo da li ćemo od para koje prihodujemo moći da ispraznimo našu startup wishlistu pa ćemo onda naredne godine, kad padne pritisak, revidirati cenovnik u skladu sa prvim rezultatima rada. Cene će naravno ići naniže, a koliko nisko zavisiće od broja domena koji budu registrovani i troškova RNIDS kada se podvuče crta.

Ajmo na troškove. Treba ispravno sagledati situaciju koju imamo sada i ono što svi očekujemo da RNIDS postane. Troškovi trenutnog registra svakako postoje, ali nisu transparentni, niti ih je moguće precizno utvrditi. Dakle, trenutno stanje ne može da nam posluži kao dobra polazna osnova. Osim toga, situacija sa našim registrom razlikuje se od većine registara koji funkcionišu na zapadu, pa i od registara u okruženju, tako da ni njihovi modeli nisu od prevelike koristi. No, da pogledamo šta sve ulazi u troškove RNIDS, pa da vidimo da li su cifre realne. Tu je robusna infrastruktura za opsluživanje glavnih DNS servera (dakle, ne samo pouzdan hardver za servere, već i redundantne mašine, upgrade/replacement delovi, backupi, rezervna napajanja itd. + dovoljno brza i robusna mrežna infrstruktura koju čine ruteri, switchevi, upgrade/replacement delovi, redundantni uređaji, optika, Internet uplink itd). Dalje, tu su ljudi koji obrađuju zahteve u periodu preregistracije, obrađuju redovne administrativne zahteve, pružaju podršku OR, obrađuju zahteve za arbitražu, odgovaraju na upite korisnika (kojih će svakako biti u nekom broju bez obzira na sve), bave se pravnim i finansijskim poslovima, obezbeđuju javnost rada, održavaju sisteme, mreže i baze. Takođe, tu su troškovi prostora u kome se odvija poslovni proces, kao i prostora u kome je smeštena oprema + sve što je uz te prostore vezano -- radne stanice, ostala oprema, opremanje i održavanje prostora, zakupi, kancelarijski materijal itd. Dalje, tu su troškovi članstva u međunarodnim organizacijama, troškovi učešća u radu međunarodnih organizacija (troškovi puta i smeštaja) i ulaganja u dodatno obrazovanje zaposlenih (ako planiramo da uvodimo stvari kao što je recimo IDN), obuka OR, obuka arbitara itd. Takođe, imamo troškove koji su u vezi sa obezbeđivanje stabilnosti same organizacije tj. obezbeđivanja poslovne rezerve (a.k.a. "bele pare za crne dane"), osiguranja opreme itd. Pa troškovi za razvoj cele organizacije u smislu održavanja i upgrade-ova hardvera, softvera, mrežne infrastrukture itd.

Registar .yu domena se za većinu ovih stvari tokom proteklih 15 godina šlepao kod različitih fakulteta, grebao kod raznih donatora itd. i nema ništa u svom vlasništvu + radi na opremi koja je već vremešna i ne može da isprati dalji razvoj. O drugim stvarima koje su bitne za stabilan rad registra, kao što su poslovne rezerve, osiguranje sistema, redundantna oprema itd. moglo je samo da se sanja... To sve treba da se promeni jednom za svagda i da se registar postavi na zdrave i stabilne osnove.

Kada se sve ove stavke bace na papir, a pošto pričam iz glave sigurno sam zaboravio da navedem još bitnih stavki, dolazi se do cifre od par stotina hiljada evra. Sa jedne strane, to su velike pare za prosečnog Srbina (recimo, ekvivalent jednom solidnom stanu od 120 kvadrata u centru Beograda). Sa druge strane, ako se pogleda šta se dobija za te pare, troškovi uopšte nisu veliki.

Naravno, na kraju svake godine RNIDS će, u skladu sa zakonom i svojim pravilima, objaviti završni račun (prvi takav izveštaj biće gotov već za par meseci), pa će svako moći precizno da proveri obim poslovanja, prihode i troškove.

Za kraj, onima kojima je registracija direktno ispod .rs trenutno skupa, preporučujem da sačekaju da prođe landrush (i cene splasnu) ili da tokom landrusha registruju domen u okviru nekog od second-level prostora, jer će njihova cena od početka biti konkurentna generičkim domenima. Onima koje to ne zanima i onima koje od početka nisu zanimali .rs domeni, preporučujem ono što već i samo znaju, a to je da se drže drugih domena, kojih su se držali i do sada.

Pozdrav,
Sloba
[ Little Eagle @ 19.11.2007. 08:32 ] @
Slobo, radi lakšeg praćenja ja ću krenuti od početka tvoje poruke. Nažalost, iako je ona detaljna, sadrži puno odgovora na nepostavljena pitanja ali jako malo odgovora na postavljena pitanja.

Citat:
Nije mi jasno zbog čega stav da je pritisak uopšte potreban u komunikaciji sa RNIDS?


Zbog toga zato što rešenja sa kojima je izašao RNIDS nisu optimalna, čak daleko od toga, a poslednja i štetna. Teško da bi se loša rešenja samokorigovala kada nisu pored toliko javnih 'transparentnih' diskusija, otvorenih stolova, i još ne znam sve čega. Pritisak ne znači samo medije ili uopšte uključivanje istih, pritisak je i ova tema na forumu. Ti od svih ljudi možda i najbolje znaš kako to funkcioniše.

Citat:
RNIDS je osnovan i registrovan u skladu sa zakonom kao neprofitna organizacija (preciznije govoreći kao fond). Odobrenje za osnivanje RNIDS dalo je Ministarstvo kulture, u skladu sa zakonom.


Napisao si sve što je urađeno u skladu sa zakonom ali si preskočio ono što nije - a to je dodela upravljanjem .rs domenom od strane države. Tvoja konstantacija da ne postoje druge organizacije koje žele da budu registar ili su za to sposobne može biti samo tvoje lično mišljenje jer se zna kako se to utvrđuje: javnim pozivom i tenederom. Javnog poziva za dodelu upravljanja .rs domenom i tendera nije bilo. A to je procedura propisana zakonom.


Citat:
članstvo u organizaciji je potpuno otvoreno od samog početka. Ko je hteo, mogao je da učestvuje, a ko nije, to je njegov problem. Dakle, nema govora o "zaveri insajdera" i sličnim glupostima.


O tome ko je uzeo učešće, ko nije i zašto je to tako bilo je puno priče ranije, a ja sam svoje razloge za ne-učešće izneo par puta i privatno i javno. I tu dolazimo do svrsishodnosti učešća (odnosno plaćanje članarine i formalno prisustvovanje sednicama skupštine) jer realno sve odluke ustvari donosi upravni odbor. I eto nama konkretnog mesta dešavanja za priču o 'zaveri insajdera'.

Citat:
Elem, kao neprofitna organizacija registrovana u skladu sa zakonom, RNIDS može da naplaćuje svoje usluge, ali se višak prihoda nad rashodima ne sme deliti osnivačima/članovima, već ga može koristiti samo za svrhe zbog kojih je osnovan (a to je upravljanje registrom .rs domena). Dakle, ne samo da ne bi trebalo, već RNIDS i svi njegovi članovi realno nemaju mogućnost za maksimizaciju profita, pa tako ni za podelu dobiti koja ostane računu RNIDS.


Osim kroz plate članova upravnog odbora, direktora, sektretarice, čistačice i još x zaposlenih (realno ili fiktivno). Nisi napomenuo da ne postoji ograničenje visine plata u NVO? :)

Citat:
Što se tiče prvog poziva za OR koji je sada aktuelan, opet naglašavam da su RNIDS i sve oko njega je već mesecima u centru pažnje celokupne javnosti, kako Internet foruma, tako i elektronskih i štampanih medija. Ja se ubih pričajući već pola godine da će potpisivanje ugovora sa OR i registracija domena krenuti do kraja godine, a sada ispade kako su neki tobože iznenađeni i zatečeni?! Svi elementi bitni za planiranje su bili poznati najmanje od kraja septembra, a neki i od ranije -- i model registracije i način rada OR i grube procene cene domena prema OR i najmanji broj domena koji će OR morati da kupe itd. Konkretne cene domena su određene pre par dana. Ako oni koji su ozbiljno nameravali da postanu OR do sada nisu imali vremena da se pripreme, stvarno ne znam kad će biti spremni...


Bitni elementi nisu bili poznati pre 16. novembra a neki nisu ni sada. Cenovnik je objavljen takođe 16og. To da su bitni elementi bili poznati nije tačno jer RNIDS ništa nije zvanično objavljivao. Gde u svetu neka firma pravi biznis plan za posao OR na osnovu nezvaničnih informacija, priča po forumima, i slično? Svi su znali da će RTB Bor biti privatizovan, pa tenderska procedura nije sprovedena u 5 dana. Gde su tehničke specifikacije? Slobo, ja cenim što se ti trudiš da 'približiš' RNIDS narodnim masama, ali zna se kako isti mora zvanično da komunicira i šta se smatra relevantnom informacijom a šta ne.

Pošto znam da imaš dobru volju da odgovaraš na pitanja, ja ću postaviti par konkretnih. Odgovore ću smatrati onim što jesu: tvojim mišljenjem. Tvoje mišljenje o ovoj temi me interesuje, a siguran sam da nisam jedini. Ista pitanja će danas biti zvanično biti upućena RNIDS-u a odgovore koje dobijemo poslaću ovde. Forum NIJE službena komunikacija i odgovori na forumu nisu releventni za poslovanje.

- Koji je rok za uspešno testiranje tehničke osposobljenosti
- Gde se mogu naći tehničke specifikacije
- Da li 300.000 uplaćuje pre ili nakon uspešnog testiranja tehničke osposobljenosti
- Ukoliko se odmah uplaćuje 310.000din da li u slučaju neuspešnog testiranja tehničke osposobljenosti RNIDS zadržava 310.000din ili 10.000din?

P.S. Srećan rođendan :)

pozdrav, Nenad

[ Little Eagle @ 19.11.2007. 10:18 ] @
Upravo smo završili 2h većanja u firmi nad dokumentima RNIDS-a i prosto je neverovatno koliko su nedefinisani i puni podrazumevanja bez jasnih definicija. Sa kilometra se vidi da su pravljeni za nečije lično tumačenje. Zbog toga smo napravili listu pitanja za RNIDS i kada sam se uhvatio za telefon da ih pozovem došao sam do zapanjujućeg otkrića: RNIDS nema broj telefona, niti bilo kakav objavljeni kontakt za tehnička pitanja! Isti taj RNIDS zahteva od OR-a fiksni i mobilni broj dostupan 24/7!

Obratite pažnju da dostupne kontakt informacije:

Registar nacionalnog Internet domena Srbije zastupa Mirjana Tasić, v.d. direktora:
[email protected]

Adresa za slanje upita u vezi sa registracijom .yu domena:
[email protected]

Osoba za kontakt sa medijima je Slobodan Marković, član Upravnog odbora RNIDS:
[email protected]

Poštanska adresa RNIDS:

Elektrotehnički fakultet
n/r: Nenad Krajnović
Bulevar Kralja Aleksandra 73
11000 Beograd

Pa samo to je skandal sam po sebi. Da li mi sada trebamo poštom da pošaljemo zahtev za informacijama pa da rok za prijavu istekne samo dok pošta dostavi do tamo i nazad? Da li tehnička pitanja treba da upućujemo direkotru ili kontaktu za odnose sa medijima? A šta ako je neko od njih odsutan, bolestan, ne želi/ne stigne da odgovori pa ne dobijemo odgovor do petka ili ga dobijemo u petak u 15h, 1h pred istek roka?

Kome mi da se obratimo sa pitanjima u vezi sa pozivom i kako?

pozdrav, Nenad
[ twiddle @ 19.11.2007. 10:49 ] @
@Little Eagle
Pa upravo je poenta u tome što ja ovu diskusiju (i sve prethodne diskusije na ovu temu) uopšte ne smatram pritiskom, već otvorenom diskusijom o načinu funkcionisanja registra. Ako ti smatraš da se radi o pritisku, onda OK. Važno je da imamo minimum razumevanja :-)

Da li su cene optimalne ili nisu je u ovom momentu stvar procene. Ti kažeš da nisu, ja kažem da jesu i izneo sam argumente zašto to smatram. Ono što je polazište (ili odredište) diskusije jeste to da su cene određene imajući u vidu uspostavljanje stabilnog rada registra kao prioritet #1. Ne možemo se baviti razvojem Interneta, ako registar nema para za osnovno funkcionisanje. Dakle, postavljanje registra na noge je prioritet #1, a nakon toga dolaze svi ostali prioriteti. Po meni, dovoljan razvojni podstrek za početak je to što će svako moći brzo i jednostavno da dobije svoj domen i to samo po sebi donosi novi kvalitet na domaću scenu. Dalje, samo su cene ispod .rs domena ovde sporne koliko vidim, ali to nije jedina opcija koja stoji na raspolaganju korisnicima. Takođe, ove cene, kao što već rekoh, neće biti večne i biće redovno revidirane (najmanje jednom godišnje tj. već sledeće godine).

Što se tiče procesa dodele nadležnosti nikako da shvatiš osnovni princip: dozvolu za rad daje onaj koji ima nadležnost za to. Država na žalost *nema* nadležnost za davanje te dozvole (već ICANN) i to je prosto tako... nisam ja smislio takav sistem. Dakle, ICANN daje dozvolu za rad, a uloga države je u tome što daje ili ne daje saglasnost za to. Ovo važi kako za Srbiju, tako i za Ameriku, Australiju ili bilo koju drugu zemlju. Dakle, povlačenje paralele sa rudnicima nema osnova u trenutnom poretku stvari, bez obzira koliko ti ili ja smatrali da bi tako možda trebalo da bude. Potpuno drugo pitanje su *parametri* na osnovu kojih Vlada daje ili ne daje saglasnost. U nekim državama ti parametri su regulisani zakonom, u većini drugih država nisu regulisani zakonom već procenom nadležnog državnog tela. Što se RNIDS tiče, odgovor o parametrima na osnovu kojih je naša Vlada odlučivala moraćeš da potražiš na adresi Vlade, koja je donosila odluku o tome, jer ja jednostavno *ne znam* odgovor na to pitanje. Da znam, verovatno bih se zvao Vlada Srbije :-)

Što se tiče donošenja odluka u RNIDS, sasvim je prirodno da jedna organizacija ima a priori poverenje u članove upravnog odbora koje je sama izabrala. U suprotnom čemu uopšte upravni odbor? Tačno je da UO donosi ključne odluke kao što je recimo ova o cenama, ali takođe je činjenica da pravila registracije donosi skupština organizacije, a ne članovi UO. Takođe, skupština može da smeni članove UO. Sve dok je tako, moja sugestija ti je da se ipak priključiš organizaciji i uzmeš učešća u njenom radu.

Što se tiče mogućnosti za ćapavanje para kroz zapošljavanje fiktivnih radnika ili naduvavanje plata članova UO, to mi stvarno deluje potpuno sumanuto imajući poziciju u kojoj se RNIDS nalazi i istoriju njegovog osnivanja. Niti sada, niti u najavi vidim realnu mogućnost da se tako nešto desi (da li stvarno misliš da bi organizacije koje su članovi RNIDS dozvolile tako nešto? ja čisto sumnjam, a ako se kojim sumanutim slučajem tako nešto desi, biću prvi koji će dići svoj glas protiv takvog ponašanja). For the record, pravilima fonda nije određena plata članova UO, već samo zaposlenih u organizaciji. O platama direktora, sekretarica i čistačica možemo da pričamo tek kada ih budemo imali, zar ne :-)

Što se tiče planiranja posla, tehničke specifikacije nisu bitan element tog procesa, već procesa implementacije. Ono što je bitno za planiranje biznisa je model registracije, procena tržišta itd. Ali ajde da odgovorim na konkretna pitanja:

- Koji je rok za uspešno testiranje tehničke osposobljenosti
Definitivno 30 dana od potpisivanja ugovora

- Gde se mogu naći tehničke specifikacije
Dobićeš ih od RNIDS kada potpišeš ugovor. Zapravo, dobićeš klijentsku aplikaciju za registraciju domena i uputstvo/obuku za njenu upotrebu + dokumentaciju za API. Što se RNIDS tiče, ti API nikada ne moraš da pipneš i njegova implementacija u tvoj sistem nije preduslov za uspešno okonačnje procesa testiranja OR, već snalaženje sa operacijama registracije domena u klijentskoj aplikaciji i resursi koje si alocirao za poslove registracije i podrške korisnicima (tipa, da li u firmi imaš ljude koji znaju šta je DNS, domen, IP adresa, kako funkcioniše registracija kod RNIDS itd).

- Da li 300.000 uplaćuje pre ili nakon uspešnog testiranja tehničke osposobljenosti
Pre.

- Ukoliko se odmah uplaćuje 310.000din da li u slučaju neuspešnog testiranja tehničke osposobljenosti RNIDS zadržava 310.000din ili 10.000din?
Zadržava sve pare, ali je šansa da ne prođeš to testiranje praktično jednaka nuli. Ta odredba o nevraćaju sredstava je uvedena kako bi se osiguralo da se OR pre podnošenja prijave makar minimalno pripreme u smislu svoje interne organizacije, a ne kako bi se šikanirali pošteni i savesni domaćini :-)

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 19.11.2007. 11:05 ] @
@Little Eagle
To što si ti TEK SADA odlučio da pogledaš dokumente je tvoj problem. Svi dokumenti su dostupni već mesecima, prošli su kroz raspravu, između ostalih mesta i na ovom forumu (u kojoj si i sam učestvovao), tako da mi ovakav tvoj nastup zaista nije jasan.

Primarni način komunikacije sa RNIDS trenutno je putem emaila. Piši na bilo koji email sa sajta i dobićeš odgovor na vreme. Ako hoćeš nekoga da pozoveš, telefone Mire Tasić i većine članova UO verujem da imaš odavno (evo ga moj još jednom 063 387 260). Slažem se da je glupo to što RNIDS nema poseban telefon i osobu za komunikaciju sa OR, ali to će biti ispravljeno u najkraćem mogućem roku i to je još jedan od razloga što su pare za početak rada RNIDS potrebne odmah i sada.

Procedura za prijavu je vrlo jednostavna: do petka je potrebno samo da dostaviš formular sa sajta RNIDS koji sadrži kontkate tvoje firme. Nakon toga slede uplata i potpisivanje ugovora. Nakon toga imaš rok od 30 dana da prođeš kroz obuku i testiranje rada poslova OR. Moja procena je da ćeš to sve završiti već koliko do sredine decembra, tako da ti savetujem da se prijaviš. Lovom koju uplatiš na početku zapravo kupuješ 200 domen-godina za dalju prodaju, tako da preko 80% para koje uložiš u početak posla možeš vrlo brzo da povratiš.

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 19.11.2007. 11:27 ] @
Evo ga mali update: samo danas do 12h primljeno je 4 prijave za OR i najavljene su još dve. Dakle, do kraja dana ćemo već imati najmanje 6 OR.

Pozdrav,
Sloba
[ Boe @ 19.11.2007. 11:34 ] @
a kada mozemo da racunamo na prvi web sajt sa .rs tld (osim rnids)?
[ twiddle @ 19.11.2007. 11:37 ] @
@Boe
Do kraja godine ili u januaru naredne.

BTW, imamo još jednu prijavu OR u poslednjih pola sata (7 za danas and counting).

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 19.11.2007. 13:23 ] @
Do 14.20h: 9 prijava and counting.
[ Little Eagle @ 19.11.2007. 14:06 ] @
Citat:
To što si ti TEK SADA odlučio da pogledaš dokumente je tvoj problem. Svi dokumenti su dostupni već mesecima, prošli su kroz raspravu, između ostalih mesta i na ovom forumu (u kojoj si i sam učestvovao)


Slobo ako sam ja tek sada gledao dokumente RNIDS-a kako sam učestvovao u raspravi i slao predloge za izmenu kad je za to bilo vreme? :) Ja sam tek sad pogledao kontakt informacije na sajtu jer ranije nisam imao potreba za kontaktom sa RNIDS-om Sem toga, kada sam ja pogledao dokumenta nema uticaja na njihovu manjkavost. Još manje ima uticaja ima na to da RNIDS nema telefon za kontakt niti delegiranu osobu za tehnička pitanja. To što ja tebe znam privatno i što imam brojeve telefona većine članova UO je takođe irelevantno. Zar ja trebam sve vas privatno da zovem da bi saznam čiji je to posao i ko može (zna) da da informaciju, koja opet neće biti zvanična?


A što se tiče učešća, svakako ćemo se prijaviti i šta smo već mogli da pripremimo, pripremili smo ali to opet nema veze sa nakaradnim sprovođenjem loših pravila, sve uz puno podrazumevanja gde im mesto nije. Eto, vidiš i ja sam podrazumevao da mogu telefonom da dobijem informaciju od RNIDS-a :)

pozdrav, Nenad
[ dankoj @ 19.11.2007. 14:33 ] @
Citat:
Little Eagle:Ja sam tek sad pogledao kontakt informacije na sajtu jer ranije nisam imao potreba za kontaktom sa RNIDS-om
A što se tiče učešća, svakako ćemo se prijaviti i šta smo već mogli da pripremimo, pripremili smo ...


Ovaj, meni nešto nije jasno. Ovde diskutujemo o statusu Ovlašćenog registra, a ne sećam se da sam tebe i ostale diskutante video u spisku članova RNIDS.

Meni lično je teško da zamislim situaciju da sam pozvan da učestvujem u građenju nečega, da nisam hteo i da onda želim da pravim posao na tome, pa imam primedbe na to kako je izgrađeno.

Naravno ne osporavam pravo na bilo čije primedbe, ali se pitam u čemu je problem - el u onih 12000dinara ili u želji da se kritikuje bez želje da se išta uradi.

Danko
[ Little Eagle @ 19.11.2007. 14:59 ] @
Citat:
dankoj: Ovaj, meni nešto nije jasno. Ovde diskutujemo o statusu Ovlašćenog registra, a ne sećam se da sam tebe i ostale diskutante video u spisku članova RNIDS.


Na tu temu već napisao, pročitaj pažljivo.

Citat:
Meni lično je teško da zamislim situaciju da sam pozvan da učestvujem u građenju nečega, da nisam hteo i da onda želim da pravim posao na tome, pa imam primedbe na to kako je izgrađeno.


Ako me neko pozove da gradim nakaradno autoput, i ja zbog toga odbijem da učestvujem u takvoj gradnji, vrlo je verovatno da ću posle imati primedbe na nakaradno izgrađen autoput i previsoke dažbine. Svejedno kako je izgrađen, ja se njime moram koristiti jer drugog nema. Napisao sam 'autoput' da bi ti bilo lakše da zamisliš, a po potrebi reč 'autoput' zamenuti sa '.rs domen'.

Citat:
Naravno ne osporavam pravo na bilo čije primedbe, ali se pitam u čemu je problem - el u onih 12000dinara ili u želji da se kritikuje bez želje da se išta uradi.


Meni je drago da si se i ti javio. Non-stop Sloba odgovara na sva moguća pitanja, nije čudo što neki misle da je svemoguć :)
Da li ti smatraš da su sve primedbe neosnovane? Da li smatraš da pitanje domena nema širi značaj ili je reč samo o nečijem poslu i da se o tome samo ovde radi. Problem i jeste u tome što mnogi o tome razmišljaju samo kao o svom poslu, odnosno principu 'take money and run'. Zbog takvog odnosa prema stvarima od opšteg značaja od strane većine provajdera sam se 2002 godine (posle poslednjeg sastanka udruženja provajdera u privrednoj komori) povukao iz svih aktivnosti ovog tipa. Preključe sam se aktivirao zbog osećanja 'već viđenog' zbog koga sam i prestao sa aktivizmom. Toliko godina je prošlo a nigde se makli nismo...

pozdrav, Nenad
[ torbica @ 19.11.2007. 15:11 ] @
Ja moram da svima koji postavljaju pitanje o troskovima postavim kontrapitanje
Da li iko moze da predvidi koliko i kojom dinamikom ce se vrsiti registracija domena?
Makar priblizno?
I da onda ukoliko se dinamika ne ispuni, kaze promasio sam i ja cu da pozajmim pare RNIDS-u da moze da funkcionise.

Sigurno ce cene biti rebalansirane posle nekog perioda 3 ili 6 meseci, mozda se smanje, mozda povecaju u zavisnosti koliko se stvarno domena registruje.

[ SmilieBG @ 19.11.2007. 15:35 ] @
Naravno da moze, jednim delom to je marketing. Sa druge strane, tu su sve drzave u regionu koje su u poslednjih par godina takodje imale vrlo slicnu situaciju. Tu su i drzave koje su takodje imale promenu domena (cehoslovacka > ceska i slovacka). Na kraju krajeva, tu su svi ISP-ovi u Srbiji koji su se mogli konslutovati povodom istog pitanja.

Mislim da RNIDS zeli vec u prvoj godini da otplati sva investiranja, sto je po meni totalno bez veze.

Ustalom, evo ti kontra-pitanje, na tvoje kontra-pitanje:

Kako je RNIDS u ovom trenutku odlucio koliko servera i ljudi im je potrebno za pocetak rada?

Poz,
Sale
[ Predrag Supurovic @ 19.11.2007. 15:46 ] @
Citat:
torbica: Ja moram da svima koji postavljaju pitanje o troskovima postavim kontrapitanje
Da li iko moze da predvidi koliko i kojom dinamikom ce se vrsiti registracija domena?


Kvaka je u tome da nas nema ko sta da pita jer mi ne radimo adminsitraciju tld, niti ikme tu administraciju naplacujemo. NRID Zakon obavezuje da sve svoje aktivnosti vodi javno i da na zahtev daje informacije o svom poslovanju i nacinu rada a naravno i o troskovima.

Vise put aje obecano da ce pre odredjivanja cene domena biti uradjen i obajvljen plan troskova, predracun troskova, ili kako god bi to bilo nazvano ali to nije ucinjeno.

Mi svkakako iammo pravo da zahtevamo da nam se objasni nacin na koji se doslo da cena koje su utvrdjene. Imamo na to pravo kao gradjani ove zemlje cije interese se NRID deklarisao da zastupa, a narocito zato sto imamo veoma ozbiljne sumnje da se radi o nedobronamernom i sasvim izvesno, nezakonitonm nacinu poslovanja.
[ torbica @ 19.11.2007. 22:48 ] @
Citat:
SmilieBG: Naravno da moze, jednim delom to je marketing. Sa druge strane, tu su sve drzave u regionu koje su u poslednjih par godina takodje imale vrlo slicnu situaciju. Tu su i drzave koje su takodje imale promenu domena (cehoslovacka > ceska i slovacka). Na kraju krajeva, tu su svi ISP-ovi u Srbiji koji su se mogli konslutovati povodom istog pitanja.

Mislim da RNIDS zeli vec u prvoj godini da otplati sva investiranja, sto je po meni totalno bez veze.

Ustalom, evo ti kontra-pitanje, na tvoje kontra-pitanje:

Kako je RNIDS u ovom trenutku odlucio koliko servera i ljudi im je potrebno za pocetak rada?

Poz,
Sale


Sale, RNIDS jos nema svoje servere snalaze se, nema nista! Da se sve cekalo, to bi jos koju godinu potrajalo.
Dzaba ti procene ako podbace. Jedino ono sto skupis, s tim raspolazes. Kazem ti ponovo, uradice rebalans prvom prilikom. Uostalom vidi istoriju na primer .be.
[ SmilieBG @ 20.11.2007. 09:23 ] @
Cekaj bre, nema svoje servere a OR se vec prijavljuje! Pa cime ce da rade, za ime Boga? Nadam se ne u Excel-u :)

Salu na stranu - sad definitivno odustajem od prijave za OR. I na kraju ce se ipak ispostaviti moje ocekivanje, da citav sistem nece trajati ni par nedelja :(

Poz,
Sale
[ twiddle @ 20.11.2007. 12:35 ] @
Stvarno mi nije jasno odakle vam ideja da RNIDS nema infrastrukturu za registraciju domena?!? Pa stvarno ne znam kako ste mislili da krene prijavljivanje OR, a da ne postoje serveri? LOL! Dakle, serveri i ostala softverska i hardverska infrastruktura za registraciju .rs i .yu domena i održavanje obe baze svakako postoji. To je bio osnovni requirement da bi RNIDS uopšte dobio delegaciju ccTLD od ICANN. Deo opreme je u vlasništvu RNIDS, deo je dat RNIDS na ekskluzivno korišćenje, ali definitvno postoji.
[ Slobodan Miskovic @ 20.11.2007. 14:22 ] @
Pa mozda zbog ovoga?

Citat:
Sale, RNIDS jos nema svoje servere snalaze se, nema nista! Da se sve cekalo, to bi jos koju godinu potrajalo.
[ twiddle @ 20.11.2007. 14:39 ] @
Pa nešto mi nije poznato da je g. Torbica direktor RNIDS ili član UO RNIDS ili zaposlen u RNIDS, pa da se njegova pisanija uzimaju zdravo za gotovo...
[ twiddle @ 20.11.2007. 20:56 ] @
Dakle, kao i mnogo puta pre, kod nas, mislim u Srbiji, stvari se rešavaju na neki čudan, prilično haotičan način, koji ostavlja jako puno sumnje u dobronamernost ljudi u čijim rukama se nalazi velika moć. U ovom konkretnom slučaju radi se o nacionalnim domenima, kao sto je više puta ranije u ovoj temi rečeno, o nacionalnom dobru. Ali hajde da ne budemo odmah loše volje, i da sumnjamo u dobre namere RNDIS-a, njegovog UO, i članova skupštine RNDIS-a.
Dajmo im šansu da svojim radom opovorgnu sve što je u ovoj temi napisano.
Ono što meni konkretno u celoj ovoj situaciji smeta jeste:

Kako je moguće da čovek koji je član skupštine RNDIS-a, izjavi da RNDIS nema svoje servere…itd. a da a posle toga član UO RNDIS-a to demantuje, priznaćete prilično neozbiljno od ljudi od kojih se pre svega očekuje baš ozbiljnost.

Druga stvar koja me brine jeste taj period inicijalne registracije, odnosno prevođenje yu, co.yu, org.yu, u odgovarajuće rs domene. Ono što želim da kažem jeste da će ovlašćeni registri želeti da u što kraćem roku povrate uloženi novac i da je moguće da u tom periodu cene zakupa rs domena porastu potpuno nekontrolisano, što će se svaliti na ledja nas koji imamo aktivne yu domene. Stoga mislim da bi bar u fazi inicijalne registracije krajnje cene zakupa rs domena morale da budu limitirane.
[ twiddle @ 20.11.2007. 21:49 ] @
@gost
Torbica je u pravu ali samo donekle, jer ne raspolaže potpunim informacijama (zašto bi članovi skupštine RNIDS morali precizno da znaju šta RNIDS ima u svom vlasništvu, a šta iznajmljuje ili koristi?) Dakle, nisam ja ništa demantovao, već sam dao potpunu informaciju -- RNIDS ima nešto opreme u svom vlasništvu, ali je većina infrastrukture nasleđena od YU NIC, a ta infrastruktura je u vlasništvu tri fakulteta Univerziteta u Beogradu. RNIDS će vremenom prikupiti sredstva za sopstvenu infrastrukturu i tako izaći iz trenutne situacije koja je nasleđena.

Što se tiče cena registracije, sasvim je prirodno da ona bude viša tokom landrush perioda i sa strane RNIDS i sa strane OR, jer je povećan broj zahteva za registraciju, broj zahteva za podršku, broj ljudi koji je angažovan na tim poslovima itd. Takođe, broj OR koji će nuditi uslugu registracije korisnicima od početka će biti, po svoj prilici, oko 15-20, što bi trebalo da obezbedi realne cene i bez potrebe da se uvode limiti od strane RNIDS. Ako RNIDS primeti da su se svi OR dogovorili da drže cene na nekom nivou, svakako bi trebalo da reaguje na odgovarajući način (koji može, ali ne mora obavezno da znači uvođenje limita).

Pozdrav,
Sloba
[ chupcko @ 21.11.2007. 01:25 ] @
Sto vas vise citam, samo se pitam, ko je pustio decu da se igraju :).
[ twiddle @ 21.11.2007. 03:01 ] @
[ xsi @ 21.11.2007. 09:48 ] @
Post evidentiran kao gost je moj, izvinjavam se što nisam bio ulogovan.
Ipak mi iskreno nije jasno da gospodin Torbica nema pojma o opremi kojom RNDIS raspolaže.
Ako to nije bitno, ustvari esencijalno za rad RNIDS-a, onda ne znam šta je.
Pretpostavljam da tako bitna pitanja moraju da se nadju na dnevnom redu zasedanja skupštine RNDIS-a, i to ne samo na jednom zasedanju.
Što se tiče cena preregistracije postojećih yu domena, simptomatično je to što nigde nisam video egzaktnu cenu te usluge kod ''ovlašćenih registara'', koji se već reklamiraju da su ovlašćeni za taj posao.
Pitam se zašto je to tako, iako oni imaju tačnu cenu preregistracije i registracije novih domena prema RNIDS-u.
Upravo ta činjenica navodi na pomisao da je interni dogovor izmedju OR-a u toku.
[ twiddle @ 21.11.2007. 13:17 ] @
@xsi
Da ne bismo sada raspravljali o pretpostavkama, koga interesuje neka pogleda Pravila fonda RNIDS na www.rnids.rs, konkretno sekcije o nadležnostima skupštine, UO i direktora. Takođe, tu su i zapisnici sa svih sednica skupštine i UO, pa će onda možda biti jasnije ko se koliko često sastaje i o kakvim temama odlučuje.

Što se tiče cena za preregistraciju postojećih .yu domena, one su zapravo (barem što se RNIDS tiče) iste kao i cene registracije potpuno novih .rs domena. Zato pretpostavljam da će OR naplaćivati isto usluge registracije sasvim novih .rs domena i registracije postojećih .yu imena u .rs prostoru.

Što se tiče pretpostavke da je u toku dogovor između OR -- moguće je. Međutim, u okruženju najmanje 15 različitih firmi (toliko se do sada prijavilo da bude OR .rs domena), različitih veličina, koje gađaju različite segmente tržišta, iz različitih gradova u Srbiji (za sada Beograd, Niš, Subotica, Pančevo i Petrovac), malo je verovatno da cene mogu da budu nameštene (a to je ono čega se bojiš, ako sam dobro razumeo).

Pozdrav,
Sloba
[ xsi @ 21.11.2007. 14:04 ] @
Posle svega ispričanog i napisanog u ovoj i drugim sličnim temama, ne ostaje mi drugo nego da poželim sreću RNIDS-u u velikom poslu koji ih očekuje.

Poz Miloš
[ Predrag Supurovic @ 21.11.2007. 16:47 ] @
Citat:
twiddle: Stvarno mi nije jasno odakle vam ideja da RNIDS nema infrastrukturu za registraciju domena?!? Pa stvarno ne znam kako ste mislili da krene prijavljivanje OR, a da ne postoje serveri? LOL! Dakle, serveri i ostala softverska i hardverska infrastruktura za registraciju .rs i .yu domena i održavanje obe baze svakako postoji. To je bio osnovni requirement da bi RNIDS uopšte dobio delegaciju ccTLD od ICANN. Deo opreme je u vlasništvu RNIDS, deo je dat RNIDS na ekskluzivno korišćenje, ali definitvno postoji.


E bilo bi lepo cuti, otkud vam sve to. Palo s Marsa? Postoji li nekidokument iz koga se moze videti sa kojim sredstvima vase Udruzenej raspolaze i koje je poreklo tog novca?

Citat:
twiddle: @gost
Torbica je u pravu ali samo donekle, jer ne raspolaže potpunim informacijama (zašto bi članovi skupštine RNIDS morali precizno da znaju šta RNIDS ima u svom vlasništvu, a šta iznajmljuje ili koristi?)


Mozda zato sto ste po zakonu obavezni da te inforamiej drzite javno dostupne.

Citat:

Što se tiče cena registracije, sasvim je prirodno da ona bude viša tokom landrush perioda i sa strane RNIDS i sa strane OR, jer je povećan broj zahteva za registraciju, broj zahteva za podršku, broj ljudi koji je angažovan na tim poslovima itd.


Pre ce biti da je to sve smao zato da bi ste pobrali vise para. Prisilajvate ljude da navrat-nanos moraju da registruju domene pa ihonda ucenjujete visokim cenama... a sve to zato sto ti definises pravila i zaradjujes na osnovu tih pravila... sasvimje normalno da ces da sve namestis tako da sto bolje zaradis.
[ vladdy @ 21.11.2007. 16:50 ] @
Nemam sada vremena da prelistavam kompletnu dokumentaciju pa ako neko provereno zna odgovor na sledece pitanje.

Da li moze strana kompanija, u mom slucaju americka, da registruje .rs domen i kakva su ogranicenja, ako ih ima?

Iskreno mislim da su cijene preskupe, to moze biti dobro i lose. Lose normalno zbog visine i platezne mogucnosti a dobro sto ce situacija biti prilicno cista jer nece svako registrovati domen i posle "zaboraviti" na njega, kakav je slucaj ovde u americi. Domeni se prodaju "na kilo" i lik moze da kupi za $5 (3.6 eu?) i cak i posle par godina domen naravno ili nije aktivan ili pun da-ne-kazem-cega i posle kompanija/osoba kojoj stvarno treba taj domen ne moze da ga registruje.

Inace mnogo srece, nije lako ali bar da uhvatimo kakav-takav prikljucak za svijetom.
[ twiddle @ 21.11.2007. 17:05 ] @
@Peđa
1. Naravno da postoji.
2. Voleo bih da mi navedeš konkretnu zakonsku odredbu o kojoj govoriš, pa da više ne budem u mraku.
3. Samo tokom protekla dva dana za OR .rs domena se prijavilo 17 firmi iz 7 gradova u Srbiji, od Subotice do Niša, od kojih barem četvrtina nema nikakve veze sa RNIDS... i svi se prijavljuju da bi meni dali pare?! Svašta.
[ twiddle @ 21.11.2007. 17:08 ] @
@vladdy
Citat:
Da li moze strana kompanija, u mom slucaju americka, da registruje .rs domen i kakva su ogranicenja, ako ih ima?

Ukratko, moćiće. Jedini uslov je da se navede administrativni kontakt za domen koji ima prebivalište/sedište u Srbiji. Sve to će biti moguće kada počne registracija .rs domena (do kraja ove ili početkom sledeće godine).

Pozdrav,
Sloba
[ Little Eagle @ 21.11.2007. 18:03 ] @
Drago mi je da kritika barem malo deluje, te smo juče dobili na email potvrdu da je naša prijava uspešno stigla :)

Kao što sam već rekao, imam više primedbi na celu priču oko RNIDS nego što ih ovde sada iznosim ali hajde da još jednom skrenem pažnju na to zašto mislim da su cene previsok i zašto je to štetno po našu državu i RNIDS.

Stvar je jednostavna - .com .info .biz i ostali domeni su jeftiniji! Godinama imamo sutuaciju da se firme i pojedinci opredeljuju za .com. info .biz i ostale domene (čiji li je nadlanu.co.yu?) jer nisu mogli da registruju .yu pod normalnim uslovima. Zašto bi sada firme koje su registrovale već te domene prelazile na .rs kad je skuplje? Zašto bi bilo koja firma registrovala sebi domen na .rs kada ima .com .net .info .biz i ostale za manje pare a daleko su poznatiji i prijemčljiviji naročito u inostranstvu? Dolazimo do situacije da se suštinski ništa neće promeniti, već samo ono što je bilo besplatno - plaćaće se. I dalje će domaći domen biti 'second choice' za firme, i dalje nećemo imati dobrog sadržaja unutar .rs domena jer će se pojedinci opredeliti za jeftinije domene, i tako dalje, i tako dalje, i tako sve dalje od dobrog.

Korišćenje .rs domena je u jednu ruku imidž i reputacija države, umesto administrativne blokade, sada ćemo imati cenovnu blokadu za taj dobar imidž Srbije. Nikad od nas brend :) Na drugu ruku, RNIDS će imati manje posla za jednako para, pa je valjda to veća korist od prethodne mane...

Da znam, napisali ste se da će se cene MOŽDA korigovati, ali to je MOŽDA a ovo gore je SIGURNO.

pozdrav, Nenad
[ twiddle @ 21.11.2007. 19:35 ] @
@Little Eagle
Pitanje motivacije ljudi da registruju .rs domen u principu izlazi van okvira onoga čime se bavi RNIDS, a to je upravljanje bazom registrovanih .rs domena i omogućavanje brze i lake registracije domena onima koji to žele. Ipak, u pravu si da se to pitanje ne može potpuno zanemariti i da je bitno "da li neko može da želi .rs domen" tj. da li može da ga priušti. Moje mišljenje je da može, jer su cene .in.rs, .co.rs, .org.rs i .edu.rs u rangu cene .com, .net i .org domena. Dakle, ne bih se složio da će neko ko želi da registruje .rs domen biti onemogućen da to uradi zbog cene. Što se tiče .rs domena, on jeste skuplji, ali je to neophodan kompromis kako bi RNIDS mogao da funkcioniše. Dakle, opet ponavljam -- kada bi svi domeni koštali isto, a budući da se cena domena određuje na troškovnom principu, svi .rs domeni bi koštali 1000 din. Takva situacija bi, prema mom mišljenju, bila mnogo nepovoljnija za krajnje korisnike od ove postojeće.

Pozdrav,
Sloba
[ dankoj @ 21.11.2007. 19:41 ] @
Kao što sam već napisao treba da porediš cenu .co.rs (i .in.rs) domene i cenu gTLD.

Poređenje koje iznos je legitimno, ali namerno zaobilazi strukturu nacionalnog domena koju je usvojila skupština RNIDS.

Bilo je neodgovorno da postavimo cenu svih domena na nivo gde je sada .co.rs i da se nadamo da ćemo imati sreće da RNIDS preživi. Šta ako ne bude dovoljno domena i organizacije ne bude mogla da se izdržava?

Ako želiš da povećaš verovatnoću da će se cena u budućnosti smanjiti ti se učlani i RNIDS i glasaj. Ako se budeš pokazao kao aktivan i ako ljudi budu imali poverenja u tebe možda te izaberu i u upravni odbor, pa tvoj uticaj bude još značajniji.

Danko
[ Little Eagle @ 21.11.2007. 21:02 ] @
Citat:
dankoj: Kao što sam već napisao treba da porediš cenu .co.rs (i .in.rs) domene i cenu gTLD.

Zašto? Realnost je da će firme hteti što kraću adresu. Kao što je korišćenje nacionalnog nivoa pitanje imidža države tako je pitanje .co.rs/.rs pitanje imidža firme.

Citat:
dankoj:Poređenje koje iznos je legitimno, ali namerno zaobilazi strukturu nacionalnog domena koju je usvojila skupština RNIDS.

Kao što sam rekao, imam ja mnogo primedbi koje nisam izneo ovde, a jedna od njih je baš ta struktura. Jako loša odluka po meni. Znam da će delom olakšati prelaz ali će napraviti haos, i dodatno terati firme od .rs domena uopšte (uključujući poddomene). Evo i zašto: usvojena struktura i pravila omogoćavaju da domene firmax.co.rs i firmax.rs registruju različite firme/osobe i da to budu različite prezentacije o različitim stvarima/firmama. Pri tome, zbog toga što kod postoji gomila firmi koja se isto zove ali je iz drugog mesta ili druge organizacione strukture, biće gomila ovakvih apsolutno legalnih situacija. Koliko će to biti zbunjujuće za krajnje korisnike, jasno je svakome ko je imao imalo iskustva sa njima. O lošim posledicama za vlasnike firmax.rs i firmax.co.rs da ne govorimo. jednostanvno, završiće se tako što će dotične firme kupiti neke druge .com .info .biz .net domene kako korisnici ne bi odlazili na pogrešnu prezentaciju, sasvim moguće i konkurencije.


Citat:
dankoj:Bilo je neodgovorno da postavimo cenu svih domena na nivo gde je sada .co.rs i da se nadamo da ćemo imati sreće da RNIDS preživi. Šta ako ne bude dovoljno domena i organizacije ne bude mogla da se izdržava?

Moje mišljenje je da je ponuđen samo .rs za registraciju uz cca 10e cenu, da bi 'sve leglo na svoje'. Možda grešim, ali nisam jedini sa takvim mišljenjem.

Citat:
dankoj: Ako želiš da povećaš verovatnoću da će se cena u budućnosti smanjiti ti se učlani i RNIDS i glasaj. Ako se budeš pokazao kao aktivan i ako ljudi budu imali poverenja u tebe možda te izaberu i u upravni odbor, pa tvoj uticaj bude još značajniji.

Kad ste me već naterali da se reaktiviram u javnosti, sve je moguće. ;)

pozdrav, Nenad
[ dekiskype @ 21.11.2007. 21:50 ] @
Ne slažem sa Slobom i Dankom da je dobro za RNIDS što je .rs prema OR 1500 din + PDV. Mislim da će za .rs biti zainteresovani pojedinci koji već sad zarađuju od interneta, ti će kupovati atraktivne domene! .rs će plaćati i oni koji ne plaćaju iz svog džepa za domen (EPS, Telekom, PTT,...), kao i kompanije koje imaju proizvode kao što su Ariel, Šveps,... Svi oni će zauzeti i co.rs i .rs. Ali svih njih je relativno mali broj u odnosu na one koji će kupovati .co.rs. Mislim da bi RNIDS imao veću zaradu da je formirao cenu tako da za krajnjeg korisnika .rs bude 1200 din ili 1200 din + pdv. Sami OR bi prosečnim registrantima više preporučivali .rs zbog male razlike u ceni, a veće atraktivnosti. Verovatno bi istoj firmi prodali i .rs i co.rs sa istim nazivom. Ovako kad neko čuje da ga .rs košta dosta više nego co.rs odabraće samo .co.rs.
[ jablan @ 21.11.2007. 22:26 ] @
Na osnovu kog realnog primera je uopšte pretpostavljeno da paralelno mogu da zažive i domeni sa (.co.rs) i domeni bez (.rs) prefiksa?!
[ twiddle @ 21.11.2007. 23:05 ] @
Priča o tome je dugo trajala (najmanje od 2001. godine) i okončana je grubim konsenzusom o modelu koji je nedavno i formalno usvojen od strane skupštine RNIDS. Pošto je ova tema sahranjena barem na neko vreme, pokušaću da ti dam vrlo kratak i uprošćen odgovor: sa jedne strane postojala je potreba [zahtev postojećih vlasnika .yu domena] da se na fer način obavi prelazak sa .yu na .rs, a sa druge strane da se [due to popular demand ] svima omogući registracija direktno ispod .rs. Tokom dugogodišnjih diskusija nije se pojavio genije koji bi ponudio neki bolji model za zadovoljenje ova dva zahteva.

Pozdrav,
Sloba
[ SmilieBG @ 21.11.2007. 23:40 ] @
Zar je to toliko tesko ili ne nesto 10-o po sredi?

.in.rs == 350 din;
.rs == 1500 din;

odnosno:

in.rs i .rs == (350 + 1500) / 2 == 925 dinara odnosno 11 evra.

Na ovaj nacin nema komplikacija oko .co.rs ili .rs;
Svako privatno lice zaista zainteresovano za domen ce odvojiti 11 evra godisnje, a o firmama i da ne pricamo. Naravno, posle 1-2 godine, cena ce pasti ispod 10 evra.

O troskovima RNIDS-a: manje posla administrativnog i tehnickog nego li da se i .co.rs tu dodaje.

.org je ili ce biti dat drugoj instanci na koriscenje i odrzavanje i sta je tu onda toliko komplikovano?

E, sad to sto ja nekom 'otimam' vec otete pare, reci cu samo: oteto - prokleto :)

Poz,
Sale
[ jablan @ 22.11.2007. 11:38 ] @
Citat:
twiddle: Priča o tome je dugo trajala (najmanje od 2001. godine)

Nisam pitao za priču koja stoji iza odluke. Pitao sam na osnovu kog realnog primera (a ne nečije mentalne ili finansijske konstrukcije) je uopšte pretpostavljeno da paralelno mogu da zažive i jedni i drugi domeni. Očigledno da mislite da ste pronašli varijantu "vuk sit, ovce na broju", ali to je očigledno tako samo na papiru. U stvarnosti se samo stvara konfuzija i polje za phishing (naravno, vi ćete reći da to vas apsolutno ne interesuje).
[ OffShore @ 22.11.2007. 11:54 ] @
Vuk sit, ovce na broju? pa pojeo vuk cobana *rjesenje:)

sve se moze rjesiti jednostavnim prebacivanjem postojecih co.yu domena na co.rs i to na period od dvije godine i da se polako rasciscava (vlasnici ce imati dvije godine da pripreme dokumentaciju-koja je inace nepotrebna, dovoljna je kreditna kartica kao svugdje u svijetu)

www.nic.ba direktno naplacuje domene 100 KM (50 evra) dok ovlasteni maticari od 30-65 KM slicno je kao i www.denic.de

Jednostavno dajte domene po 5 evra maticarima pa neka oni kreiraju cijene, pa makar ih davali i dzaba , a vi direktno uzimajte 20 evra ako ko dodje kod vas:)
[ twiddle @ 22.11.2007. 15:20 ] @
@jablan
Na žalost, ne postoji primer koji bi uopšte bio uporediv sa našom situacijom ili poslužio kao model za mirenje različitih interesa koji se nalaze u središtu problema o kome pričamo. Rešenje koje je usvojeno je rešenje oko koga je realno postignut dovoljno čvrst konsenzus zainteresovanih strana, tako da je meni to dovoljno dobar argument za njegovo prihvatanje.

Što se tiče phishinga, naravno da niko normalan ne ignoriše taj problem. No, phishing je problem koji se *primarno* ne rešava na nivou DNS-a. Čak i kada bi sada mogao, promenom podele adresnog prostora, privremeno da gurneš potencijalni problem phishinga pod tepih [kažem potencijalni jer nije dokazano postojanje tog problema u praksi na domaćem domenu... recimo, i sada imaš org.yu i co.yu domene, pa nešto nisam primetio da postoji rašireni problem phishinga u yuTLD prostoru], on će ti isplivati 2x veći i jači kad za godinu dana krenu IDNs, pa opet ništa nisi uradio... Phishing se efikasno ubija dobrom saradnjom ISP, živog&zdravog specijalnog tužilaštva za cyber kriminal i RNIDS, koji će biti nemilosrdan prema svakom pokušaju phishinga sa .rs domena.

Pozdrav,
Sloba
[ enes @ 22.11.2007. 19:38 ] @
Pre mesec dana platio sam obnovu ORG domena - kostala me je ~540 din!!!! Dok cena .RS ne bude ISTA ili ISPOD ove cene ja necu registrovati ni jedan RS domen (pogotovo ne xx.RS)!

Ja sam dok je trajala javna rasparava predlozio da postoji BESPLATAN domen, i nadao sam se da ce to biti IN.RS (za fizicka lica). Kada sam video cenovnik, priznacu da sam razocaran sto se to nije desilo!!! Zar vam je toliko bolo tesko da pruzite priliku svim "obicnim" gradjanima da imaju svoj domen DZABE?! Postavite neka ogranicenje (tipa jedan gradjanin - jedan domen) i zbog ocekivane navale ti domeni ne moraju da budu prioriteti prilikom registracije.....

Sve u svemu, mislim da je cenovnik POTPUNO NEREALAN i NEPROMISLJENO napravljen. Zao mi je sto niko u RINDS-u nije razmisljao o korisnicima, nacionalnom dobru i sl., vec samo o PARAMA! Po meni .RS domeni (top) bi mogli da budu cak i skluplji zarad jeftinijih xx.RS domena (i besplatnih za ficzicka lica).

Sve u svemu - veoma sam razocaran cenovnikom!!!
[ Silencer @ 22.11.2007. 20:23 ] @
Ja cu samo reci da sam jedva cekao ovo, da napokon kad uzmem svoj domain mogu sam da definisem DNS-ove (NADAM SE) jer sa Mirjanom nisam nikako mogo da se dogovorim na co.yu domainu da mi menja dns-ove... Elem nebitno :) Nadam se da ce ovo lepo zaziveti kolko kosta neka kosta, dal ce me pokradu ili ne ne zanima me jednostavno ja .com domain placam 9.28$ godisnje, .eu domain sam platio 18 evra kad je poceo nece mi biti tesko da platim .co.rs i .rs domain.

Interesuje me sledece. Posedujem dotican domain .co.yu, dal ja imam pravo da ga opet registrujem kako mi neko ne bi oteo domain. Znaci hocu .co.rs da kupim i .rs sa istim nazivom ;)

Takodje http://sezamhosting.com/ kako je dozvoljeno da se neko bavi ovom prevarom ? Mislim kucam da proverim dal je slobodan domain www.rnids.rs on mi kaze Dostupno! Napomena: Ovaj domen je u procesu tranzicije i moze ga registrovati samo vlasnik domena.

U daljem tekstu pise:

Citat:
SezamPro Hosting vam garantuje da ukoliko podnesete ispravan zahtev i platite .rs domen u periodu pred-registracije ne možete da izgubite novac. Ukoliko domen koji ste izabrali ne bude dostupan za registraciju kod RNIDS možete izabrati neki drugi domen u odgovarajućem adresnom prostoru ili ćemo vam vratiti novac u punom iznosu!


Sramota da je u ovoj zemlji legalizovana prevara...
[ twiddle @ 22.11.2007. 20:51 ] @
@Silencer
Što se tiče registracije, kratak odgovor je DA, a za duži pročitaj ovaj dokument:

Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 22.11.2007. 23:32 ] @
Jel postoji negde spisak vec odobrenih registara, kao i onih koji trenutno nude uslugu predregisracije .rs domena?
[ twiddle @ 23.11.2007. 00:30 ] @
Spisak OR će biti objavljen na www.rnids.rs posle 3. decembra.

Neće postojati poseban spisak OR koji rade predregistraciju, jer je stvar slobodnog izbora svakog OR da li će da ponudi predregistraciju svojim korisnicima ili neće.

Molio bih da se diskusija o predregistraciji preseli u posebnu temu koja je otvorena samo za te namene. Hvala!

Pozdrav,
Sloba

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 23.11.2007. u 01:42 GMT+1]
[ twiddle @ 23.11.2007. 00:56 ] @
Mali update u vezi sa brojem OR koji su se prijavili do sada RNIDS-u:

Do četvrtka u ponoć RNIDS je primio prijavu 21 firme zainteresovane za obavljanje poslova registracije .rs domena. Gradovi u kojima se nalaze sedišta prijavljenih firmi su Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo i Petrovac, ali kombinovana prodajna mreža svih prijavljenih pokriva praktično sva veća naseljena mesta u Srbiji.

Među prijavljenima uglavnom su ISP, ali ima i telekomunikacionih operatora, kablovskih operatora i firmi koje se bave samo hostingom. Prisutne su firme svih veličina, od malih do velikih. Otprilike četvrtina prijavljenih nisu članovi RNIDS (članstvo u RNIDS nije uslov za dobijanje statusa OR, pa ovaj podatak navodim čisto jer možda nekom bude zanimljiv).

Prvi krug prijave završava se danas (petak) u 16h, pa ću onda obaviti i konačan broj prijavljenih u prvom krugu.

Za poređenje, Češka recimo ima 18 OR (tamo OR plaćaju taksu od 400 evra godišnje + avans za registraciju domena od oko 7000 evra), Slovenija oko 90 (tamo OR plaćaju avans za registraciju domena od oko 1000 evra... evo kako je to izgledalo kod njih pre dve godine kad su liberalizovali sistem registracije .si domena).

Pozdrav,
Sloba


[Ovu poruku je menjao twiddle dana 23.11.2007. u 02:06 GMT+1]
[ webex @ 23.11.2007. 10:44 ] @
Citat:
twiddle:Pitanje motivacije ljudi da registruju .rs domen u principu izlazi van okvira onoga čime se bavi RNIDS


Onda ste pogrešno postavili RNIDS... citiraću (pokušaću ne mogu baš da se setim od reči do reči) gospodina Dragana Varagića sa BizzBuzz seminara u Nišu "Klijent vas pita kako da mu se sajt nađe na prvoj strani Google-a, a vi mu kažete - pa to nije naš posao znate, mi smo Vam samo uradili web sajt" !!!

Naravno da treba da vas zanima broj registrovanih domena... vi (RNIDS) ćete živeti od toga...


Citat:
kada bi svi domeni koštali isto, a budući da se cena domena određuje na troškovnom principu, svi .rs domeni bi koštali 1000 din. Takva situacija bi, prema mom mišljenju, bila mnogo nepovoljnija za krajnje korisnike od ove postojeće.


Baš bih voleo da malo detaljnije obrazložiš ovakvu jednu izjavu... pošto sam, čitajući ovu i slične teme, i poznavajući zakone tržišta (u praksi, a ne samo u teoriji), stekao utisak da vi isplaćujete troškove i kad bi ljudi samo registrovali in.rs...

Ja baš mislim drugačije... kad bi krajnja cena bila 1000 - 1200 dinara, bio bi veći broj interesenata za domene, a samim tim i veći broj registrovanih domena... naravno na uštrb co.rs i in.rs... jer bi potražnja za njima bila mnogo manja...

No naravno ovo je samo subjektivno mišljenje
[ twiddle @ 23.11.2007. 11:14 ] @
@webex
Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje. Takođe, RNIDS nije tu da rešava sve probleme ovog sveta. Jedino što je za RNIDS u ovom momentu bitno jeste ono oko čega smo se svi složili da je osnovna delatnost organizacije, i nalazi se zapisano u Pravilima RNIDS, a to je na prvom mestu stabilno i pouzdano upravljanje registrom .rs domena. Dakle, to je prioritet #1, a sve ostalo zavisi od njega ili dolazi posle njega.

Što se troškova tiče, naravno da ne bismo pokrivali troškove kada bi ljudi registrovali samo .in.rs po aktuelnim cenama i sa tom pretpostavkom cenovnik nije ni pravljen. Cenovnik je pravljen sa pretpostavkom da će ljudi registrovati različite domene po različitim cenama i da će ukupna suma koju prihoduje RNIDS biti dovoljna da se pokriju njegovi troškovi.
[ Little Eagle @ 23.11.2007. 12:06 ] @
Citat:
Takodje http://sezamhosting.com/ kako je dozvoljeno da se neko bavi ovom prevarom ? Mislim kucam da proverim dal je slobodan domain www.rnids.rs on mi kaze Dostupno! Napomena: Ovaj domen je u procesu tranzicije i moze ga registrovati samo vlasnik domena.


Danko je tu pa je najbolje on da odgovori. Ja bih samo precizirao pitanje: kako Sezampro ima radeći sistem koji vrši upit u bazu RNIDS-a i daje tačne odgovore (da je domen rezervisan, slobodan, predregistrovan) kad API nije podeljen firmama zainteresovanim za obavljanje posla OR?

pozdrav, Nenad
[ twiddle @ 23.11.2007. 12:16 ] @
@Little Eagle
Odgovor je -- nikako. Niko nema takav pristup jer WHOIS serveri za .rs i .yu nisu još uvek aktivirani. Ne bih puno da špekulišem, Danko će reći preciznije, ali pretpostavljam da Sezam vrši proveru tako što se kači na ns1.nic.yu i proverava da li je .yu domen registrovan + pretpostavlja da su svi .rs domeni raspoloživi za registraciju (kada bi se vršio WHOIS upit, rnids.rs bi bio zauzet).
[ SmilieBG @ 23.11.2007. 13:02 ] @
http://www.nic.yu/cgi-bin/checkavail-s.cgi

input text name="domain"
select name="suffix"

Zalosno je samo sto je sve to tako odlicno dokumentovano, kao i ostatak RNIDS-a, pa ce vecina - kao i uvek - da najebe kao mali zuti...

Poz,
Sale
[ twiddle @ 23.11.2007. 13:07 ] @
Jebi ga Sale, ne može sve sada i odmah. :-)
[ SmilieBG @ 23.11.2007. 13:19 ] @
@sloba - slazem se, ali neke stvari su se morale realizovati pre pokretanja svega ostalog ;-)
Sad (meni licno) sve izgleda kao da idemo negde, ali ne znamo gde - a ni kako do tamo :)

Poz,
Sale
[ dankoj @ 23.11.2007. 14:35 ] @
I nema API-ja.

Provere se rade na yu domene preko javno dostupnog servisa na ww.nci.yu sajtu. Ako ne znaš kako se to može uraditi angažuj nekog malo veštijeg programera. Ne znam ni ja, ali su ljudi napravili pre par godina. Možda nisi primetio jer nisu tada bili SezamPro. .)

Danko


[Ovu poruku je menjao dankoj dana 23.11.2007. u 15:48 GMT+1]
[ dankoj @ 23.11.2007. 16:22 ] @

Citat:
Provere se rade na yu domene preko javno dostupnog servisa na ww.nci.yu sajtu. Ako ne znaš kako se to može uraditi angažuj nekog malo veštijeg programera.


Imamo mi dosta vešte programere, hvala. Problem i dalje postoji. Jer ako NE proveravate bazu RNIDS-a već staru nic.yu bazu vi obmanjujete potencijalne kupce. Kako? Pa lepo, čovek je dobio za rnids.rs da je domen slobodan :) Vidim da je 'greška' ispravljena i da sada kaže da je domen 'predregistrovan'- a možda se neko napravio pametan pa ga 'predregistrovao'. Ali ni to opet nije tačno jer je domen REGISTROVAN.

Malo ste i vi požurili pre nego što ste sve razradili ;)

pozdrav, Nenad
[ dankoj @ 24.11.2007. 11:24 ] @
Citat:
Imamo mi dosta vešte programere, hvala. Problem i dalje postoji. Jer ako NE proveravate bazu RNIDS-a već staru nic.yu bazu vi obmanjujete potencijalne kupce. Kako? Pa lepo, čovek je dobio za rnids.rs da je domen slobodan :) Vidim da je 'greška' ispravljena i da sada kaže da je domen 'predregistrovan'- a možda se neko napravio pametan pa ga 'predregistrovao'. Ali ni to opet nije tačno jer je domen REGISTROVAN.


Eh, pa prvo ti smeta što ne razumeš kako da napraviš i ti, a onda ti smeta da mi nismo napravili dovoljno dobro.
Možda i nije savršeno, pa ćemo poboljšati, ali ne vidim gde je tu obmana. Nikakva frka nije bila što na više mesta već mesecima stoje formulari za pred-registraciju. Mi smo samo sačekali cene i napravili proceduru malo bolje. Napravi ti još bolje.
[ twiddle @ 24.11.2007. 12:14 ] @
www.rnids.rs

Prijavljivanje u prvom krugu za ovlašćene registre .rs domena okončano je u petak, 23. novembra u 16h. RNIDS je primio prijave 24 zainteresovane firme širom Srbije. Evo kompletnog spiska (po redosledu prijema prijava): EUnet d.o.o. (Beograd), Pakom d.o.o. (Niš), YUBC System a.d. (Beograd), Gama Electronics d.o.o. (Beograd), Loopia d.o.o. (Niš), AbsolutOK d.o.o. (Beograd), Beocity d.o.o. (Beograd), Madnet d.o.o. (Pančevo), CRI d.o.o. (Beograd), TippNet d.o.o. (Subotica), StanCo d.o.o. (Petrovac), SezamPro Hosting - Hosting d.o.o. (Beograd), Verat d.o.o. (Beograd), NordNet d.o.o. (Subotica), Neobee.net d.o.o. (Novi Sad), NiNet Company d.o.o. (Niš), HostingMania d.o.o. (Beograd), SBB d.o.o. (Beograd), BeoTelNet-ISP d.o.o. (Beograd), SCnet d.o.o. (Beograd), Telekom Srbija a.d. (Beograd), VTkom d.o.o. (Novi Sad), JP PTT Srbija (Beograd), MediaWorks d.o.o. (Beograd). Upravni odbor RNIDS na sednici od 23. novembra doneo je odluku da ponudi potpisivanje ugovora o obavljanju delatnosti registracije .rs domena svim prijavljenim firmama. Konačni spisak firmi koje su potpisale ugovor biće objavljen na sajtu RNIDS posle 3. decembra 2007, a upravni odbor RNIDS odlučivaće o datumu početka registracije .rs domena za krajnje korisnike tokom decembra 2007.