|
[ mgak @ 18.11.2007. 15:47 ] @
| Ljudi pomagajte ako moze neko?!?!?
Potrebno mi je 3 step motora jacine od250-do 500w
Treba mi i obradni motor velikiog broja obrtaja 15000-20000 obrtaja u min oko 300w
Kuglicna vretena i kuglicne navrtke.
Ako neko zna gde mogu da se nabave ovi delovi mnogo bi mi pomogao.
Pozdrav svima i unapred hvala Zocha |
[ guja011 @ 18.11.2007. 15:52 ] @
prvi put čujem da se steperi deklarišu vatažom. jes ti siguran?
ovo ostalo nije problem ako tebi cena nije problem.
[ mgak @ 18.11.2007. 17:49 ] @
Prvi put se srecem sad sa tim ' imam iza sebe vec jednu cnc masinu ali nisam se petljao sa elektronikom . Moj deo je bio mehanicke prirode. Radio sam je u koperaciji sa nekim likom . Pukla je ta saradnja i sad bih sam da napravim jednu. Nerazum se u step motore al znam da mi treba otprilike ta jacina ., Tako da izvini na neznanju mom.
Interesuje me naravno i cene ,znacile bi mi te informacije.
[ guja011 @ 18.11.2007. 18:01 ] @
prva stvar kod stepera koju gledaš je momenat izražen u Nm pa onda sve ostalo.
najbolje bi bilo ako od prehodne mašine i bivše saradnje imaš kakav podatak ili oznaku motora a kao polovina zadužena za mehaniku znaš valjda i karakteristike vretena koja ste koristili. ukoliko imaš neku sliku motora ili sklopa, okači da vidimo
[ branko_g @ 18.11.2007. 18:01 ] @
Citat: Pukla je ta saradnja i sad bih sam da napravim jednu.
Ali to je sve drugo samo ne jednostavno. Bojim se da od toga neće biti ništa.
Pitaš za motore, a šta je sa elektronikom? poseduješ li je?
Ako nemaš ništa od toga bolje probaj da "puknutu" vezu zakrpiš ili nađi drugog ko se u to dobro razume.
Sve ostalo nema izgleda na uspeh.
[ mgak @ 18.11.2007. 18:16 ] @
Pozdravljam i za branka i hvala na savetima. zacrtao sam sebi da cu je napraviti i to je to. neke stvari ne znam ali cu pokusati da nadjem ljude za savete i ko moze to da uradi.
Tacne dimenzije ne znam ni vretena ni motora ali cu koliko vec ujutro otici da pogledam ,
pa cu napisati ,mozda i uslikam.
[ guja011 @ 18.11.2007. 18:21 ] @
znači vidi koliki je prečnik i korak vretena, premeri malo motore i vidi oznake na njima
pa javi. naravno, elektronika se može sklapati ko lego kocke, postoji to u modulima ali je uglavnom skupo, moraćeš malo da se preračunaš i vidiš šta bi ti bilo bolje.
[ mgak @ 18.11.2007. 18:28 ] @
znam da nije jeftina , moracu da se preracunam za sve .
Sad i hocu da saznam sve cene i gde se moze nabaviti sta pa da vidim hoce li me moj budzet namenjen za to zakrpiti.
Koliko se secam vretena su bila oko 28mm a korak daje 3mm ako me secanje nevara.
[ niX90ks @ 18.11.2007. 19:09 ] @
Odmah da ti kazem da spingla sa kuglicama nije uopste jeftina pa tako i elektronika i stepperi. Ako ti je to prvi projekat bolje pocni sa stepperima i spingama iz starih skenera i stampaca. Cifra moze da dostigne i cetvorocifreni nivo i ne verujem da danas ima puno ljudi koji su u stanju tek tako da se igraju novcem. Preracunaj se samo koliko bi kostalo jednosmerno napajanje od nekih 2-3KW za te motore koje ti hoces a posle i sama elektronika i mehanika. A gde je u svemu tome i softver.
[ mgak @ 19.11.2007. 13:11 ] @
ovo je sto sam saznao.
330 W DC servo motor sa enkoderom, kuglično navojno vreteno fi 16x5 mm. obradni motor 20.000 obrtaja
Sad je problem sto bi ja stavio step motore a ne servo.
Dali znate koji bi motor moga zameniti taj od 330w servo
meni je u glavi masina koja ce biti 1200x1200mmm radne povrsine i sekla bi glodalom do debljine 10mm srednje tvrdoce, znaci nebi imalo neka velika opterecenja ,recimo da bi naj zahtevnije bilo 2mm aluminijum.
Tezina mosta koje bi gonili ti motori recimo da je tezak oko 30kg (mora ta masa zbog vibracije a i sam obradni motor ima neku tezinu)
[ branko_g @ 19.11.2007. 13:51 ] @
Citat: ovo je sto sam saznao.
330 W DC servo motor sa enkoderom
Pored 330W mora da stoji napon i struja, bez toga ti330W ne znači ništa. Na pimer 24VDC 18A.
Onda je bitno koji enkoder? Absolutni ili Inkrementalni? Koliko daje impulsa po obrtaju?
Citat: Sad je problem sto bi ja stavio step motore a ne servo.
Step motor ne ne može meriti sa Servoi motorom jer ovaj drugi ima reduktor u kućištu pa
mu je zbog toga obrtni momenat mnogo veći. Drugo, iako uzmeš Step motor treba ti enkoder kao
povratna sprega da li je Step-Motor napravio"Step" ili je zbog opterećenja ipak ostao u pređašnjoj poziciji.
Step-Motor je pre za uređaje koje imaju relativno mali i nepromenljivi otpor kretanja(štampači, ploteri).
S obzirom sa "Steper" nema redukciju i prema tome mali obrtni momenat, Servo-Motor je u svakom
slučaju boli izbor.
[ ELTI @ 19.11.2007. 16:37 ] @
Iz ovoga sto vidim ti zelis napraviti jedan veoma zahtjevan i ozbiljan stroj, a kako nisi elektronicar ne mozes racunati da ces sam napraviti driwere napajanja i interface , znaci to moras kupiti. Iako si strojar i od mehanike neces skoro nista saam moci uraditi. Moras kupiti vretena, matice, lezajeve vodilice i da ne nabrajam, a kad to sve kupis i podvuces crtu vidjet ces da ti je bilo isplatnije kupiti gotov stroj od Kineza. Ti trebas vidjeti da li imas posla za takav stroj, jer ako imas posao stroj nije skup i ne isplati ga se praviti ali ako ti treba za tvoje potrebe i za hobi onda se nesto i moze napraviti ali ne mozes na takvom stroju ocekivati brz i precizan rad. Ja upravo zavrsavam jedan mali strojcic 300x300 pa znam kako stvari stoje oko te gradnje.
[ mgak @ 19.11.2007. 17:54 ] @
Branko slazem se sa tobom za snagu motora , pitam za stepere iz razloga sto na masini kojoj sam odradio ,nazovimo ,masinski deo montirani su bas step motori. Ta masina je dimenzija 2000x1500 i reze ivericu koja je prilicno zahtevan materijal, uzimajuci u obzir nejednaku strukturu, krzanje itd.
Nemogu da dodjem do tacnih podataka o tim motorima pa me zato i zanima dali neko moze da mi kaze koje motore da trazim. Elektroniku planiram da dam neko usluzno da mi uradi.
Znaci ne znam gde da nadjem odgovarajuce motore i koji su to
i gde da nabavim i posto su kuglicna vretena.
ostalo mi nije neresiv problem jer mehanicko -bravarski deo imam resen
Pozdrav za Elti
stvarno mislim da angazujem nekoga za taj upravljacki deo , posto sam (kako mi ovde kazemo) duduk za elektroniku.
Kineske masine sam gledao i veruj da mi se nesvidjaju neka resenja i materijali koje koriste , mislim na masinski deo resenja. meke vodjice, losi lezajevi,....itd. otprilike bas ono "kolikoE toliko imuzike"
u svakom slucaju hvala na dobronamerni savetima.
EVO I SLIKA NA KOJOJ SAM RADIO KAO RECIMO SARADNIK ZA SVE STO NESPADA POD ELEKTRONIKU 
[ ELTI @ 19.11.2007. 20:46 ] @
"ISEL" ima zastupnike u Ljubljani, ja sam kod njih kupovao vretena i matice a preko njih mozes naruciti i bilo sto drugo iz ovog programa. Mora se priznati da ovaj stoj sa fotosa izgleda profi nema sta, ali treba znati da je drvo jedno a metal nesto sasvim drugo. Pozdrav.
[ mgak @ 19.11.2007. 21:08 ] @
Ozbiljna je i ekipa radila na njoj. Vodja ekipe je bio ing robotike , imali smo i dizjnera i uopste ekipa je bila ok skroz.
steta raspali smo se.
Dali imas neke okvirne cene tih vretena i navrtki?
Znam da je metal mnogo zahtevniji ,ali ja nemislim da obradjujem neki metal vec ako zatreba neki tanak aluminijumski lim, to i nije onda neka velika razlika.
pozzz
[ branko_g @ 20.11.2007. 07:55 ] @
Citat: Ozbiljna je i ekipa radila na njoj. Vodja ekipe je bio ing robotike , imali smo i dizjnera i uopste ekipa je bila ok skroz.
steta raspali smo se.
I sam kažeš da je na tome radila cela ekipa, onda sigurno znaš i koliko vremena treba da se tako nešto i razvije.
To što pitaš samo o motorima i vretenima i maticama pokazuje da nisi imao uvid o komleksnosti ostalog sistema,
mislim na Hardware i Software. Izbor motora i vretena nije ni vrh ledenog brega od stvari koje moraju da se znaju
i urade. Ako već nemaš pojma o ostalom delu sistema, a ono se postavi kao Projekt Menadžer, napravi konzept
toga što hoćeš da napraviš i organizuj grupu koja ce to da realizuje.
Citat: Elektroniku planiram da dam neko usluzno da mi uradi.
Pa u tome je najveći problem. Nije to veš-mašina, priključiš na vodu, kabel u štek-dozu i hop, možeš već
da pereš veš. Ta elektronika mora da "tera" 3 motora, i to stvarno precizno, i vremenski i prostorno u "realnom vremenu"
da ispituje trenutnu poziciju i da je stalno koriguje, da komunicira sa nadređenim sistemom od koga dobija naredbe, da....
Znači moraćeš da i za elektroniku kupiš neko gotovo rešenje.
Čak i ako i to imaš, moja procena je da ti treba najmanje 2 do 3 čovek-meseci rada da to i do kraja realizuješ.
Trebaš 2 do 3 čovek-meseci ali ne onih na mešalici za beton, nego stvarno od stručnuh ludi koji se razumeju u
problematiku, dizajn elektronike, porogramiranje mikrokontrolera....a to košta.
Zato moj savet: Napravi kompletan projekt takve mašine, napravi kalkulaciju koliko bi koštala da se napravi,
mislim materijal i rad na sastavljanju, puštanje u pogon i justiranje.
Izračunaj koliki su troškovi razvoja, i to ako od početka sve praviš, elektroniku, Software i varijanta
ako taj deo kupiš gotov pa ga samo programiraš.
I onda ako vidiš perspektivu za takvo nešto ona počni da je proizvodiš, napraviti jedan komad se ne isplati.
Znači sagledaj problem sa svih aspekata, i videćeš da to nije jednostavno.
Eto napravi prvi korak, satavi konzept pa okupi grupu ovako u forumu, možda ćemo zajedno nešto i da napravimo.
Sta je moja specijalnost piše pored.
[ ELTI @ 20.11.2007. 08:10 ] @
Pa ovako, posto je moj stroj manji ja sam isao na vretena 16X5 mm,
-1m vretena 16X5mm...........60€
-1 Matica..........................65€
-1 flex. spojnica..................30€
ostalo nisam kupovao kod njih, mada se vecina toga za CNC moze naci.
sto se tice kvalitete ovih komponenti mogu reci samo da je prva liga.
Ovo su cijene sa PDV-om znaci ako vratis porez onda je 20% jeftinije.
Ne znam mozda tamo kod vas isto tako ima neko ko zastupa ISEL trebalo bi prvo to provjeriti.
Mozda bi mogao poslati svoju specifikaciju FLEXMATIC-u pa da ti daju ponudu.
Pozdrav.
[ mgak @ 20.11.2007. 10:10 ] @
ELTI
Hvala na informaciji ,pomoce mi mnogo za izracunavanje onoga sto mi je namera ciniti.Mislim da u BG-u ima prestavnistvo njihovo pa cu probati da stupim u kontakt sa njima. Ostaje mi samo da saznam koja jacina motora i i gde ih mogu nabaviti povoljno. Iskreno hvala jos jednom. pozzz
BRANKO
HA ha ..dobra ti je opaska sa ves masinom.
naravno da sam svestan komplikovanosti upravljackog dela , zato i mislim da angazujem coveka i to ne "obicnog nekog elektro montera " vec strucno lice sa iskustvom u tom delu koji mi je potreban za upravljanje.
prosli put sam se nosio nekim entuzijazmom i verovao u projekat u nadi da se ekipa nece raspasti ,pa se nisam "trpao" u njihov deo posla.Zato sam ostao kratak za neke informacije koje pokusavam da dobijem preko foruma. Iskreno se nadam da cu i i pravo lice za upravljacki deo naci na isti nacin kad dodjem do tog dela.
Kad budem mogao ta postavim pitanje tipa imam taj i taj motor/motore
ta i ta vretenatrebam to ito. I onda videti sta dalje , idem na onu varijantu da treba resavati korak po korak.
Samim ti ideja o ekipi sa foruma je skroz ok i za mene prihvatljiva.
Znam da to nije jednostavno nimalo ali ako uzmemo da imam dobar deo resen ostaje mi samo da se upustim u ovaj vid skupljanja informacija kako bi dosao do potrebnih segmenata za moju "slagalicu"
Hvala na savetima dosta mi pomazu vase sugestije i predlozi.
[ Rendisha @ 21.11.2007. 00:31 ] @
Za vretena, vodjice itd. raspitaj se kod
http://www.lagerton.com/LINEARNE_TEHNOLOGIJE.htm
Rade Hiwin-ov program, cene su im sasvim OK.
Imas jos i http://www.vesimpex.co.yu - drze Bosch Rexroth (Star) kao i
http://www.flexmatic.co.yu - rade Isel-ov program
[ mgak @ 21.11.2007. 11:16 ] @
Hvala puno pogledacu odmah.
nadam se da cu uspeti zahvaljuci ovom forumu da ostvarim ono sto sam naumio .
Drago mi je da sam nasao ljude bez sujete.
Voleobi da i ja nekom pomognem i trudicu se da svoje informacije i neko iskustvo podelim sa forumasima
Veoma zahvalan
Zoran
[ e-motion @ 23.11.2007. 12:48 ] @
mgak,
Što se tiče upravljačke elektronike možda ćeš neke ideje naći na sajtu www.audiohms.com
Pozdrav,
e-motion
[ mgak @ 23.11.2007. 18:06 ] @
E-MOTION
hvala pogledao sam sajt ali cu ipak morati to sa nekim ko se malo razume jer ja ni ne znam tacno sta mi treba.
Kad se izkonsultujem valjda cu znati sta i da nadjem 
U svakom slucaju hvala
[ Bobiska018 @ 12.12.2007. 12:42 ] @
Pozdrav gospodo !
Ja kao laik u ovoj oblasti, nemam veze sa elektronikom niti masinstvom zelim samo da podrzim samogradnju CNC masina , bez ikakvog znanja ja sam sklopio prvo jednu CNC masinu dimenzija 700 x 500x60mm za drvo a potom sam i samostalno odradeo CNC 600x600x100mm, sad trenutno radim na masini 1400x800x140 mm za drvo i jednoj masinici za izradu alata za plastiku 600x400x100 mm .
Mnogo je ljudi na forumu i u zivotu koji pokusavaju sakriti neko znanje koje su i oni pokupili od drugoga, iz licnog iskustva kazem da je nepotrebno moliti nikoga sve imate na netu samo treba potraziti.
Ima i onih koji su obrazovani e oni vec zele da pomognu i posteni su.
Ako pocetnicima u samogradnji CNC treba neka pomoc slobodno neka pisu na [email protected] ili [email protected], i dobice sve sto ih interesuje trenutno do 27. Decembra necu biti kod kuce.
Pozdravljam vas!
[ mgak @ 12.12.2007. 13:51 ] @
Hvala na podrsci drago mi je da si voljan da pomognes.
Sigurno cu te kontaktirati jer svaki savet i iskustvo su dragoceni
Pozdrav Zoran
[ guja011 @ 12.12.2007. 13:59 ] @
jelte, Bobiska018, a kakvo tebe covekoljublje ganja da podizes 18 dana staru temu u svom PRVOM postu?
[ mgak @ 12.12.2007. 14:40 ] @
Gujo nije valjda losa stvar javiti se bez razlike koliko je stara tema.
Meni je pojavljivanje na ovom forumu puno pomoglo u saznanju i razjasnjavanju nekih enigmi oko CNC-a
Krenuo sam da pravim masinu ,mogu slobodno reci, zahvaljuci velikodusnosti ljudi koje sam upoznao na ovom forumu.
Jedan od tih ljudi si i ti.
mislim da treba podrzati svaku dobronamernost ljudi makad da se jave.
Ja stvarno do momenta kad sam stupio na forum raspitivao sam se kod mnogo "strucnjaka " i veru da nisam naisao bas na saradnju.
Pozdrav Zoran
[ guja011 @ 12.12.2007. 14:59 ] @
ama ne ujedam, samo pitam.
ako tema ode na drugu stranu, nije bas vidljiva, pa ako se odgovori-dobro je, naravno,
samo ume da bude cudno.
[ mgak @ 12.12.2007. 22:42 ] @
Guja pozdravljam tvoje reci 
[ Bobiska018 @ 29.12.2007. 05:31 ] @
pozdrav!
i tako to biva ja samo zeleo da pomognem ali ocito da to i smeta ponekada, izvinjavam se i necu smetati vise, a post i nije prvi pod ovim nickom jeste ali za stari sam i zaboravo lozinku , toliko od mene .....
[ guja011 @ 29.12.2007. 08:20 ] @
pomoć ne smeta i uvek je dobrodošla ali nema razloga da tu pomoć ne koriste i ostali čitanjem teme ovde. zato ti je ono gore jako trapavo napisano.
[ guja011 @ 29.12.2007. 09:16 ] @
[ Bobiska018 @ 29.12.2007. 18:22 ] @
Interesantno....
Imam nesto stepera viska od 1A,1,4 A, 3A, i 6,7A svi su 86x86 a duzine razne i tezine od 0,5 kg do 4 kg ako nekome treba neka se javi imam i DC motor Amtekove na 20v i Indijana General 24v 7,5A , i jos po nesto za samogradnju , i imam jednu graverku 600x600x100 mm na prodaji.
[ guja011 @ 30.12.2007. 08:32 ] @
e, to ti je već KOMERCIJALNA vrsta pomoći, pa to stavi u oglase-komponente a graverku u opremu. ne ovde.
[ Sepa011 @ 30.12.2007. 21:14 ] @
Citat: Bobiska018: Interesantno....
Imam nesto stepera viska od 1A,1,4 A, 3A, i 6,7A svi su 86x86 a duzine razne i tezine od 0,5 kg do 4 kg ako nekome treba neka se javi imam i DC motor Amtekove na 20v i Indijana General 24v 7,5A , i jos po nesto za samogradnju , [MAKAZE}.
A koliki su obrtni momenti ponudjenih nam motora? I moji imaju i dimenzije i tezinu i struju, al' bogami imaju i Momenat. Dzaba ti motor 1.4A koji ima mali momenat. Moz' bude i 10kg kad ne valja.
[ Nikanoor @ 03.01.2008. 21:26 ] @
Ne znam sta nameravate praviti sa tim steper motorima. Kateri, plazma, graviranje i rad u 2D podrucju moze da koristi steper motore ali ako neko planira da pravi ruter za duborez, bolje je da kupi servo motore jer ja sam na tri masine imao steper motore i na kraju sam morao da predjem na servo i nikada ne bih ni pomislio bilo gde da ih koristim, prosto receno, zgadili su mi se, cim imas preko 1000 000 linija g-coda onda se pozdravi sa radom. Sve im smeta pocevsi od vibracija, veliki fidrejt, opterecenje, ne smes imati feromagnetno okruzenje jer im remeti magnetni fluks itd.
Imao sam sve kvalitetne komponente ali nije vredelo, kupio sam za jednu masinu GEKO drajvere a razvodnu plocu sam narucio iz texasa (Sound Logic) motore nove od 8nm kupio od nanoteka iz nemacke i nista od toga, na kraju sam to sve poskidao i ugradio servo i sada mogu mirno da spavam dok masina radi.
Vecina ljudi radi sa malo obradnih linija g-koda pa i ne primeti gubitke u koracima, medjutim preko 1 000 000 linija to se na kraju zavrsi sa citavim jednim milimetrom odstupanja. [email protected]
[Ovu poruku je menjao Nikanoor dana 04.01.2008. u 01:31 GMT+1]
[ Sepa011 @ 04.01.2008. 00:06 ] @
Citat: Nikanoor: Ne znam sta nameravate praviti sa tim steper motorima. Kateri, plazma, graviranje i rad u 2D podrucju moze da koristi steper motore ali ako neko planira da pravi ruter za duborez, bolje je da kupi servo motore jer ja sam na tri masine imao steper motore i na kraju sam morao da predjem na servo i nikada ne bih ni pomislio bilo gde da ih koristim, prosto receno, zgadili su mi se, cim imas preko 1000 000 linija g-coda onda se pozdravi sa radom. Sve im smeta pocevsi od vibracija, veliki fidrejt, opterecenje, ne smes imati feromagnetno okruzenje jer im remeti magnetni fluks itd.
Imao sam sve kvalitetne komponente ali nije vredelo, kupio sam za jednu masinu GEKO drajvere a razvodnu plocu sam narucio iz texasa (Sound Logic) motore nove od 8nm kupio od nanoteka iz nemacke i nista od toga, na kraju sam to sve poskidao i ugradio servo i sada mogu mirno da spavam dok masina radi.
Vecina ljudi radi sa malo obradnih linija g-koda pa i ne primeti gubitke u koracima, medjutim preko 1 000 000 linija to se na kraju zavrsi sa citavim jednim milimetrom odstupanja. [email protected]
Nemoj samo preterivati. Sa koracnim motorima, soundlogic breakout-om i gustercicima ljidi voze i ozbiljnije masime od rutera za duborez. Vozaju se i prave glodalice koje grickaju celik, Aluminijum,Titanijum, ...
Gubici u koracima se javljaju ukoliko ti parametri za vozanje stepera nisu dobro podeseni. Npr. preveliko ubrzanje/usporenje sto hoce da napravi 'gresku kod naglih promena smera,...
A i Servo motori imaju svoje mane, bez obzira koje im servo pojacavace stavis. Kod povecanih opterecenja se kod servosistema javlja takozvana 'greska pracenja' koja se izrazava u koracima enkodera koji sluzi za zatvaranje PID petlje servo sistema, odnosno koliki je Following Error dopusten pre nego sto se servo sistem iskljuci.
[ Nikanoor @ 04.01.2008. 01:22 ] @
Citat: Sepa011: Nemoj samo preterivati. Sa koracnim motorima, soundlogic breakout-om i gustercicima ljidi voze i ozbiljnije masime od rutera za duborez. Vozaju se i prave glodalice koje grickaju celik, Aluminijum,Titanijum, ...
Gubici u koracima se javljaju ukoliko ti parametri za vozanje stepera nisu dobro podeseni. Npr. preveliko ubrzanje/usporenje sto hoce da napravi 'gresku kod naglih promena smera,...
A i Servo motori imaju svoje mane, bez obzira koje im servo pojacavace stavis. Kod povecanih opterecenja se kod servosistema javlja takozvana 'greska pracenja' koja se izrazava u koracima enkodera koji sluzi za zatvaranje PID petlje servo sistema, odnosno koliki je Following Error dopusten pre nego sto se servo sistem iskljuci.
E pa sada si ga bas preterao, za razliku od tebe sto si cuo i mozda video sta ljudi rade sa tim ja sam to dokazao prakticno sopstvenim iskustvom a o tim tvojim ozbiljnim masinama sto grickaju titanium mozes pricati nekim osnovcima koji nemaju veze sa masinstvom. Ne mozes usporedjivati ruter koji je namenjen za duborez i koristi feedrate 2500mm/min sa steperom od 5-6nm koji posle 500 obrtaja jedva da postignu moment od 1.5 nm i masinu namenjenu za obradu metala koja koristi feedrate u proseku 500-800mm/min i gde su joj oscilacije po z osi minimalne, a takve masine koriste stepere od oko 20nm u prenosu 3 prema 1 i 120v napajanje.
Po tvojoj teoriji bi trebalo raditi tako da se feedrate smanji na najsigurniji nivo kako ne bi doslo do gubitka koraka a to bi u ovom slucaju bilo tako da ono sto bi se na primer uradilo za 8 sati kod tebe bi se radilo za 24 sata, pa onaj ko se ozbiljno bavi tim poslom on ce samo za vremensku razliku u prvih 7 dana izgubiti za vrednost citavog servo sistema.
I bas si nasao ubedljivu manu za servo motore, onaj ko i malo poznaje servo sistem upravljanja moze samo blago da se nasmeje.To je tolerancija koja amortizuje kineticki moment u osi, ukoliko ne bi postojala takva tolerancija onda bi svaki pokret davao gresku, ne bi bilo moguce ni pokrenuti motor a da inercija rotora ne savlada silu koja u datom momentu deluje na nju, a ta tolerancija u posmaku zavisno od rezolucije enkodera ne prelazi 0.02mm ali samo kod izuzetno velikih opterecenja a radna tolerancija kod nove glodalice za metal je 0.05mm pa ako je nekome mana ta tolerancija do nekih 0.02 onda neka naruci CNC masinu kod americke NASA-e oni ce verovatno zadovoljiti te kriterijume.
Ako zelis da pomognes nekome ko nema iskustva sa tim onda moras prethodno imati svoje prakticno iskustvo jer je mnogima dosta teoretisanja, ja sam ovde pre svega hteo da pomognem ljudima jer je njima kao pocetnicima dragoceno necije prakticno iskustvo a ne teorija koja je dostupna svima sa par klikova preko googla.
[ Sepa011 @ 04.01.2008. 17:06 ] @
Sta da ti odgovorim na ovaj tvoj post?
Kada je ImageSh*t pustio slike sve mi je postalo jasnije.
Massproduction is massproduction, DIY is DIY. Razlika k'o dupe i glava.
A na masini sa 6 (sest) obradnih vretena se i te kako gube koraci jerbo je opterecenje 6x vece od jednog obradnog vretena. Iz tog razloga stoji moja konstatacija da se CNC masina mora DOBRO (softverski) podesiti da sa koracnim motorima ne bi gubila korake. A koji minut (ili sat) vise u DIY varijanti ne znaci mnogo.
Over and Out. Ne komentarisem vise.
[ Nikanoor @ 04.01.2008. 17:56 ] @
Citat: Sepa011: Sta da ti odgovorim na ovaj tvoj post?
Kada je ImageSh*t pustio slike sve mi je postalo jasnije.
Massproduction is massproduction, DIY is DIY. Razlika k'o dupe i glava.
A na masini sa 6 (sest) obradnih vretena se i te kako gube koraci jerbo je opterecenje 6x vece od jednog obradnog vretena. Iz tog razloga stoji moja konstatacija da se CNC masina mora DOBRO (softverski) podesiti da sa koracnim motorima ne bi gubila korake. A koji minut (ili sat) vise u DIY varijanti ne znaci mnogo.
Over and Out. Ne komentarisem vise.
Opet si napravio gresku
Ne radi se o steper motorima nego o servo motorima tako da nema gubitka u koracima, drugo, pogledaj malo bolje pa ces videti da su tih 6 spindli rasporedjene na dva servo motora fizicki nezavisna jer svaki ima svoj poseban drajver.
U ovim slucajevima su softver i hardver usko povezani tako da mozes vrsiti softverska podesavanja onoliko koliko to hardver dozvoljava.
Zelim ovim ljudima koji hocu da naprave svoju masinu da naglasim da dobro razmisle o upravljackom delu masine,razlika u ceni izmedju servo i steper sistema nije velika, znam mnogo ljudi koji su imali masine sa steperima i na kraju su svi presli na servo, bolje na vreme uraditi sigurnu stvar nego posle se izlagati duplim troskovima pa prepravljati nosace itd.
[ Bobiska018 @ 05.01.2008. 07:51 ] @
pozdrav!
Zanimljivo vas je citati kako se prepucavate , malo mi je bezvezno da jedan forsira stepere a drugi servo , na netu vidim masine i sa servo i sa steperima i rade odlicno video sam i mnogo masina po sajmovima po firmama sve rade ok .
Problem nastaje kad se masine sklapaju u kucnim radionicama ili malo ozbiljnijim radionicama , tu vec neko malo bolje odradi mehaniku neko malo losije, neko malo bolju elektroniku ima neko losiju i ne moze me niko ubediti da ce napraviti dve iste masine sa istim karakteristikama i da rade obe isto.
Da je tako lako praviti profesijonalne masine u kucnim radionicama pa Nemci , Ameri , Kinezi, Tajvandjani bi ih pravili po ceni igracke .
Zato nema svrhe ubedjivati jedan drugoga da je bolji step ili dc servo motor neka svako ganja masinu na svoj nacin , izvinjavam se ali morao sam prokomentarisati ovu raspravu , pozdrav!!
PS: Nedaj boze da enkoder pobrljavi polomi DC motor pola grada
[ lunaleds @ 11.01.2008. 12:53 ] @
Trebaju mi step motori 1.4a/ph; 200 koraka i obrtnog momenta od 1 - 2 Nm. Ako imas posalji mi cenu na [email protected]
[ mgak @ 06.09.2008. 17:25 ] @
potrebna su mi vretena i kuglicne navrtke ako imate neku informaciju bio bi vam zahvalan
unapred hvala
Zoran
[email protected]
[ mgak @ 11.01.2009. 15:55 ] @
da se zahvalim jos jednom svima na ovom forumu ,jer ovde sam nasao ljude koji su mi uz moje neko predznanje i njihovu veliku pomoc pomogli da samostalno napravim masinu. Ako uspem postavicu i sliku
Pozdrav i puno hvala forumu i ljudima koji ga cine
Zoran
[ Pukovnik_TNT @ 23.02.2012. 23:06 ] @
Postovanje, SVIMA
Ja sam KLINAC za vas posto ste vi stariji verovatno svi od mene.
Sa 18god napravio sam svoju prvu CNC masni sa Step Motorima, verovali ili ne. Necu da kazem da sam je napravio bez icije pomoci, koristio sam samo Google.com .
Hocu pre svega da kazem da je SERVO MAMA ZA SVE .
Malo je i problematika do kompjutera i podesavanja drajvera za step motore ozb kazem, ja sam imao iste probleme 1.000.000 g-coda i pojavi mi se greska.
Ustnovim, gde je kvar ali pretoga sam kupio 2L benzina da je zapalim toliko me je to iznerviralo.
Reko jos dva pokusaja i goris sreco moja, kao da te nikada nije bilo. Naravno, i macola je bila spremna da odradi svoj deo posla.
Uzmem stariji IBM-ov komp, IV jaka . Podesavanje na IO kartici treba lepo uskladiti prema kocanim motori, to sam i odradio.
Nakon toga, pustim masinu da radi nisam imao greske, za pocetak 6h isao sam i do 10mm dubine, ravnim glodalom . Nije mi stala, niti malu gresku napravila.
Ali hocu da kazem, da sve ima svoje . Steperi su vise za 2D varijantu, Servo JE MAMA za sve .
Dan danas ,radim i sa step motorima i sa servo. Pretezno koristim Servo, mnogo su bolji.
Pustim ja i sa steperima da mi radi 3D modele, nema greske . Nedavno mi je radila 16h bez prestanka(7.2A-6.5nm3000min,obrani motor 1.5kw trofazni, prikljucen na dvofazni frek.reg. bez problema mi radi na 20.000r/min nista mi se ni negreje)
ALI APELUJEM DA SE KORISTE SERVO MOTORI, MNOGO JE PUZDANIJE I BOLJE.
[ ZAS011 @ 24.02.2012. 06:06 ] @
WOW, prvo pa bajata tema
Da li tvoja masina ima vise od 3 ose?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|