[ Mikelly @ 19.11.2007. 09:53 ] @
Evo jedan problem koji me muci vec odavno, zato cu ga natenane objasnit: Imam jednu tabelu, tabelu Artikala: ID, SIFRA, NAZIV, KAT_BROJ, ORG_BROJ I druga tabela, Fakture: ID, ARTIKAL, KOLICINA, CIJENA Relacija: ID -> ARTIKAL Kada pravim datagridview za tabelu fakture, hocu da mi se u istom datagridview-u prikazuju i svi detalji izabranog artikla. Sto se tice polja ARTIKAL (foreign key) tebele Fakture, to polje u datagridview-u konvertujem u combobox, pa mi on prikazuje (recimo naziv artikla) a i dalje se vezuje na kljuc. Na taj nacin, mogu prikazati jedan smisleni atribut tabele Artikli umjesto da prikazujem kljuc. Ali sto cu sa ostalima, kako njih da prikazem u istom datagridview-u? Znaci, datagridview treba da mi izgleda kao: SIFRA---NAZIV----KAT_BROJ----ORG_BROJ---KOLICINA---CIJENA a ja samo jedno od ova cetiri polja (sifra, naziv, kat_broj, org_broj) mogu svezat na foreign key. Kako dodat jos 3 kolone i kako ih podesit da prikazuju atribute tabele artikli? U accessu sam to lako rjesavao, napravi se query nad obje tabele i takav query se koristi kao datasource forme. Onda se svaka izmjena foreign kljuca automatski reflektuje na sva polja koja poticu iz tabele artikli. Slicno sam probao u VS2005, napravio table adapter iz dvije tabele, podesio relaciju u dataset designeru, napravio bindingsource tog adaptera, povezao sa datagridview-om, ali uvijek prijavljuje gresku prilikom run-a. Kao constrains cannot be set, ili nesto slicno... Molim pomoc, dako je ovo rjesivo... Pozdrav... |