[ toxi_programer @ 19.11.2007. 14:50 ] @
Pozdrav svima, opet imam pitanje... Što više znam to više pitam ![]() Radi se o bazama podataka. Juče završih program koji je koristio access bazu podataka, dakle bazu sam napravio, formirao tabele i relacije koristeći MS Access. Zatim sam u svom programu napisao klasu koja je imala između ostalih i globalne članove tipa OleDBConnection i DataSet. Postoji f-ja za konektovanje na onu ranije napravljenu bazu, dakle ta konekcija se ostvaruje preko OleDBConnection. Zatim postoje f-je za izvršavanje npr. upita za popunjavanje DataSet-a. Tu smo. Da bih popunio DataSet koristio sam OleDbDataAdapter klasu( Fill() metoda), kojoj sam predavao SQL upit i onaj OleDbConnection objekat. I to sve radi. Zatim sam hteo da nađem način kako da fajl baze bude u resursima, pa sam dodao fajl baze u resurse. Da bih mogao koristiti taj fajl morao sam u VS-u kliknuti na meni Data->Add new data source i tamo izabrati moju bazu. Dobijam prikaz te baze, njenih tabela i relacija u Server Explorer-u. Takođe dodao sam iz toolbox-a jedan dataSet objekat a pre toga automatski su se kreirali i TableAdapter objekti za svaku tabelu. I sad, uopšte mi nije jasno kako da koristim OleDbDataAdapter jer ne znam kako da dobavim OleDbConnection objekat za tu bazu koju koristim. Kako se ovo radi i da li se uopšte tako radi tj. da li se proces manipulacije na bazom razlikuje u oova dva slučaja. Bitnije, šta je uobičajeno da se koristi za pristup bazi? 'fala što ste našli vremena da pročitate ovaj poduži tekst. ![]() |