[ DellyRiuM @ 19.11.2007. 15:57 ] @
Pozdravljam, firma u kojoj radim uskoro se siri na svoj ogranak koji ce se nalaziti u drugom djelu grada. Govorimo o maloj kompaniji sa do danas 3,4 radnika. Plan je da se ogranak (branch) i uprava (headquarters) budu umrezeni i imaju centralizovan bazni sistem. Ne mislim na nista komplikovano, nego jednostavno na sinhronizaciju osnovnih podataka (faktura, ponuda i slicno). Evo, napravio sam topologiju kako bi to odprilike trebalo da izgleda pa cu uz nju da objasnim detalje plana: ![]() znaci govorimo o obicna dva LAN-a, sa racunarima koji su iza NAT-a malih SOHO rutera. U R1 LAN-u je plan da bude nekoliko racunara, svi povezani na router sa wireless USB adapterima. Tu se nalazi i "server" sto je zapravo samo normalan racunar koji ce imati nesto veci disk na kojem ce se snimati svi vazni podaci koji bi se trebali djeliti i biti dostupni kako racunarima u LAN-u 1 tako i LAN-u 2 u ogranku (branch officeu). LAN 2 racunari se vezu na R2 UTP kablovima. Oba LAN-a imaju ADSL konekciju od 3Mbit down/ 512Kbit Up. Znaci cilj je umreziti ova dva lana, tako da racunari u oba lana mogu uvijek da pristupe "serveru" radi sinhronizacije podataka, kao i medjusobne komunikacije izmedju radnika uprave i ogranka. Pitanje je: na koji nacin najlakse izvesti ovo umrezavanje bez javnih statickih IP adresa ? Upotrebom VPN-a? Ili mozda na neki nacin koristiti servise dinamickog DNS-a (cuo sam nesto o ovoj varijanti)? Ako neko ima prijedlog, molio bih detaljno objasnjenje kako da ovo izvedem. unaprijed se zahvaljujem [Ovu poruku je menjao DellyRiuM dana 20.11.2007. u 10:30 GMT+1] |