[ alienserbia86 @ 20.11.2007. 21:03 ] @
Da li zna neko gde se dobija pdv,ako se uzme nesto u Nemackoj?Na granici ili? |
[ alienserbia86 @ 20.11.2007. 21:03 ] @
[ Nabukodonosor @ 20.11.2007. 22:43 ] @
Koliko ja znam ne uzimas PDV vec njihov porez, nemacki. On mozda nije kao kod nas 18%, ne znam sad tacno koliko je.
[ pringles80 @ 20.11.2007. 22:57 ] @
na granici pri izlasku, uostalom imas google pa potrazi "global refund", sve je tu opisano, nije bas najlakse uraditi ali naravno moze. Pri kupovini moras da ti u radnji naprave tax free papire koje onda pokazujes na carini zajedno sa onim sto je kupljeno, onda ti vracaju novac na ovlascenom mestu.
Moguce je i u konzulatu traziti kad si vec izasao, ali je komplikovanije. [ Ivan Dimkovic @ 21.11.2007. 09:01 ] @
Citat: Koliko ja znam ne uzimas PDV vec njihov porez, nemacki. On mozda nije kao kod nas 18%, ne znam sad tacno koliko je. To je isto PDV (u Nemackoj poznatiji kao MwSt iliti Mehrwehrsteuer, sto u prevodu bukvalno znaci PDV) - i iznosi 19% od pocetka ove godine. Procedura za vracanje nemackog PDV-a je sledeca: 1. Pozeljno je da u prodavnici pitas za tu opciju, posto moraju da ti odstampaju neku izjavu za tax free (mozes da pokusas i bez toga, samo se pripremi za malo vece cimanje) 2. Na aerodromu imas "Global Refund" kancelarije kao sto ti je pringles80 rekao - odes tamo i lepo pokazes robu i racune. Bitno je da za laku proceduru tu robu pokazes PRE izlaska iz zemlje (prolaza kroz security na aerodromu) Ako to nisi uradio, obrati se nemackom konzulatu u Srbiji i pitaj ih sta da radis - mozda postoji neki nacin, ali verujem da je birokratski :) [ Nabukodonosor @ 21.11.2007. 15:45 ] @
Citat: u Nemackoj poznatiji kao MwSt iliti Mehrwehrsteuer Pa to sam ja i rekao. [ Ivan Dimkovic @ 21.11.2007. 16:05 ] @
A mislio sam da si rekao da se ne "uzima PDV, vec neki njihov porez" - mada je i taj njihov porez PDV, pa odatle zabuna :)
[ Nabukodonosor @ 22.11.2007. 13:00 ] @
Ne, mislio sam da se svakako uzima ali da se to ne zove PDV, zato sto je nas porez PDV, vec je onaj gorepomenuti, koji cak nije ni 18% vec 19%. Kao sto italijani imaju IVA 24%. Ista funkcija ali se ne zovu isto i nisu iste velicine.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|