|
[ zextra @ 17.09.2003. 00:20 ] @
| Verujem da mnogi od vas provode dosta vremena radeci u PHPu, pa me interesuje koji je vas izbor i vase misljenje po pitanju editora. Evo nekih mojih iskustava i misljenja.
Za pocetak - bar sto se mene tice - neprevazidjen text-i-sve-ostalo editor - TextPad (http://www.textpad.com) - vrlo brz, podrzava syntax fajlove za razlicite sintakse, coloring, i jos ponesto interesantno (ja posmatram editore iz perspektive php "programera")
Sledeci (na koji sam ja naleteo) je PHP Expert Editor 3.0 (http://www.phpexperteditor.com - http://www.ankord.com). Sadrzi uproscenu varijantu debuggera, kome je akcenat bacen na debugging liniju po liniju, bez nekih dodatnih pogodnosti. Osim toga ima standardni syntax coloring, background ftp upload (narocito zgodna stvarcica ako imate permanentnu vezu sa internetom - kada je dobro podesen, pritiskom na ctrl+shift+s uploadujete tekuci fajl na ftp server, u pozadini), Ima donekle upotrebljiv auto-complete, sa kompletnom listom php funkcija, varijabli i user-defined funkcija. Interfejs je realizovan uz pomoc standardnih "dockable" prozorima, tako ce te se lako navici na njega... Ostatak ispitajte sami.
Mozda nisam bio dovoljno uporan u trazenju, ali je za mene phpED (http://www.nusphere.com) editor's choice sto se tice PHP editora & debuggera. Aktuelna verzija je 3.2, build 3220, tezak svega 21 mb. Po interfejsu najvise podseca na Visual Basic i njemu slicne, dodatnim prozorima opterecene programe. Takodje kao i PHP Expert Editor poseduje background FTP upload, ali zato poseduje daleko bolje uradjen debugger. Standardna "oprema" ovog debuggera: Breakpoints, Watch Window, Locals Window, Immediate, Call Stack, Globals Window, Log Window, Transfers, PHP Errors Output Window, HTML Output Window, Code Explorer (pregled funkcija, klasa i varijabli definisanih u svakom otvorenom fajlu pojedinacno), jednostavna organizacija projekata, Help sistem koji obuhvata kompletne reference HTML-a, CSS-a, PHP-a, MySQL-a, sadrzi MySQL database klijent, NuSoap klijent, Syntax completition & coloring... Uostalom sve ove funkcije ne znace puno dok ih ne isprobate. Da budem iskren, uspesno sam radio sa PHP-om i bez debuggera, ali je sa njim zivot mnogo laksi, samo zahteva odredjeni period adaptacije...
Ako neko ima jos neki program koji bi se mogao svrstati u ovu kategoriju, neka se javi. Bice mi drago da predjem sa phpED-a na nesto jos bolje...
Ma.... TextPad je 5 u glavu za sve to LOL ) Pokrenes ga, ukljucis full screen i.... prepustis se zabavi...  |
[ L I L I T @ 17.09.2003. 02:12 ] @
[ tOwk @ 17.09.2003. 02:32 ] @
Citat: zextra:
Aktuelna verzija je 3.2, build 3220, tezak svega 21 mb.
Ovo je veće i od Emacs-a, a Emacs nudi sve to, i naravno, mnogo više.
Čudo jedno, a kažu da je Emacs preopširan. :-)
[ BlueIce @ 17.09.2003. 09:22 ] @
4.6/5 ==> Maguma Studio for PHP ( www.maguma.com)
Postoji besplatna verzija koja veoma lepo radi, IDE mu je prilagodljiv i veoma konfigurabilan, najvise mi se svidelo da sam istrazuje i Vase funkcije po Vasim include-ovima i salje opis sam funkcije ako postoji kao i "return_type func_name (param1_type param1, param2_type param2=default_value)" sto mi se puno svidelo. Plus instalacija je poprilicno mala maguma_studio-1.0.7p2-basic.exe (1,68MB).
Naravno ima i podrsku za razne sintakse, svoj interni ftp klijent u ozbiljnijim verzijama tempered apache+mysql+maguma server, etc.
[ mocelle @ 17.09.2003. 09:47 ] @
probajte na http://www.scintilla.org, mislim da je ok, za početnike u php-u može da se koristi i za editovanje httpd.conf za apache i ima prevod na srpski. Pitanje ukusa, po meni je ok ima podršku za preko 20 programskih jezika i mnogo opcija za podešavanje.
pozdrav!
[ dr ZiDoo @ 17.09.2003. 10:40 ] @
Windows, PHPedit
Linux, Bluefish, Quanta
PHPexperteditor sam imao ali nije besplatan... traje 30 dana i fajront, ako neko moze da mi pomogne sto se njega tice neka mi posalje PP 
[ B o j a n @ 17.09.2003. 10:53 ] @
Citat: tOwk:
moj izbor: jed editor
[ dr ZiDoo @ 17.09.2003. 11:41 ] @
Nisam znao za ovo, zgodno izgleda...
Nego de mi samo reci gdje stoji file php_gphpedit.api, posto instliram ga, make install ne prijavi ni jedan error sve uradi kako treba i kada pokrenem gphpedit kaze da ne moze da ucitaj taj file (taj, glavni, file). Permisije su ok, a on ga stavi u /usr/local/share/gphpedit i odate nece da ga cita... grrr..
[ flylord @ 17.09.2003. 13:53 ] @
gvim + ctags : dream team:)
[ Not now, John! @ 17.09.2003. 15:40 ] @
Kate je inače najbolji što se mene tiče. Problem je što radi na Linuxu, a dostojne Win alternative NEMA. Najbliži Kate-u je EmEditor.
[ zextra @ 17.09.2003. 16:25 ] @
Aktuelna verzija je 3.2, build 3220, tezak svega 21 mb.
Čudo jedno, a kažu da je Emacs preopširan. :-)
postoji li neko jednostavnije uputstvo za emacs - znam da je "bog i batina" na polju editora, ali deluje jaaaako zbunjujuce na prvi pogled...
[ n_e_w_m_o_m_e_n_t @ 17.09.2003. 21:21 ] @
postoji li neko jednostavnije uputstvo za emacs - znam da je "bog i batina" na polju editora, ali deluje jaaaako zbunjujuce na prvi pogled...
Postoji:
http://www.matf.bg.ac.yu/r3ps/literatura/gnu.ps
[ _owl_ @ 17.09.2003. 22:19 ] @
Win: EmEditor
Linux: Kate
[ Dag @ 18.09.2003. 03:33 ] @
:: Za pocetak - bar sto se mene tice - neprevazidjen text-i-sve-ostalo editor - TextPad ( http://www.textpad.com) - vrlo brz, podrzava syntax fajlove za razlicite sintakse, coloring, i jos ponesto interesantno (ja posmatram editore iz perspektive php "programera"
Iz bilo koje perspektive, TextPad naj (tekst, 'lomljenje' teksta, syntax i, shto je meni najvazhnije, neki tip rabote kursora i tastature 'in real time'. Onaj ko radi sa editorima koji su na bazi .jar libs razumece o chemu govorim - nikako ne mogu taj njihov delay da shvatim i prevarim.
Shta TextPad nema (a nema to nigde ja mislim) to je da edituje makrose (.tpm).
[ Ilija Studen @ 18.09.2003. 13:16 ] @
cEdit za Win...
Posto sam jako dugo radio u Delphiju navikao sam se na njegov editor, a cEdit koristi SynEdit komponentu koja je Open Source "kopija" Delphijevog editora...
Key features:
- podrzava uzasno mnogo naglasavanja sintakse s tim da mozete dodati svoje... (ja sam napravio za SMARTY i mnogo lepo izgleda =-] )
- konfigurabilan code proposal
- konfigurabilan code completion
- ftp klijent (open/save from/to FTP i slicne opcije) by Monster FTP (takodje open source)
- mogucnost povezivanja sa izvrsnim fajlovima (tako i debugijem skripte - pruzim ih php.exe-u i pokupim output)
Ma dosta je... Dosta dodar za jedan Win program =-] ...
BTW: phpEd koristi PHP DBG koji je takodje open source, samo ja nikako nisam skontao kako da ga povezem sa svojom aplikacijom posto nema dobru (skoro nikakvu) dokumentaciju
[ leka @ 18.09.2003. 20:55 ] @
O ovome se pricalo vec ovde - Predlazem Maguma Studio ili ActiveState Komodo.
[ bluesman @ 18.09.2003. 23:07 ] @
Ne mogu da verujem da niko nije spomenuo homesite? Sve to sto ste nabrojali + snippets + project upload + version control + mnogo toga...
[ dinol @ 19.09.2003. 15:08 ] @
hehe
još da ste naglasili koji su besplatni... i da li iamju win verzijuu to bi bilo super :)
[ L I L I T @ 19.09.2003. 15:15 ] @
evo lepog pejdža http://www.php-editors.com/
tu lepo ima...
editori za win a koji za linix ..koji su free ...koji nisu ... etc... pa rovaj :)
[ tOwk @ 19.09.2003. 16:48 ] @
Pogledaj i prevedeni vodič za Emacs (preveo ga je član ovog foruma, Madafaka :). Prikačen je uz poruku.
[ zextra @ 22.09.2003. 02:41 ] @
Pogledaj i prevedeni vodič za Emacs (preveo ga je član ovog foruma, Madafaka  . Prikačen je uz poruku.
jel ovo slucajno tutorial pisan cirilicom? otvorim ga i dobijem brrrrdo smeca osim na mestima gde je latinica... da nemas slucajno latin verziju? 
[ Ivan Golubović @ 28.09.2003. 23:11 ] @
Svidja mi se ovaj PhpED, nego jel ima neko možda da mi pozajmi $299 za registraciju? 
[ Donald.Secret @ 28.09.2003. 23:36 ] @
Quanta.
[ dinke @ 11.10.2003. 16:46 ] @
Ja vec nekoliko godina radim koristeci TextPad, ali u poslednje vreme (pre svega zbog produktivnosti) pokusavam da nadjem nesto sto bi ubrzalo razvoj aplikacija, obzirom da se moje (VisualStudio/Delphi) kolege zgrazavaju kada vide nacin na koji ja to radim :( Inace o TextPad-u sve najbolje, cool editor zaista.
Sto se ostalih editora tice, pod Linuxom koristim Kate (koji je donekle slican TextPad-u).
Cudi me da niko ovde nije pomenuo ZendStudio ( www.zend.com), koji je solidno razvojno okruzenje, a razvijaju ga isti ljudi koji stoje iza php-a! Ja sam probao novu verziju (3.0) i mislim da je dosta brza od 2.x verzija, a radi na isti nacin i pod Linuxom i Winom. Mana mu je i dalje sporost (tako bar kazu ljudi na nekim forumima), ali to se barem kod mene na 1 4 Ghz procesoru ogleda samo prilikom startup-a. Ima ugradjene debugere, code analyzere, ftp, cvs (mada mu cvs ne podrzava ssh konekciju) itd ...
Voleo bih da mi neko da poredjenje Zend Studia i PHPEd-a, na osnovu svega sto sam do sada video, mislim da su to 2 najbolja.
Takodje, neko je gore pomenuo HomeSite, mislim da DreamWeaver MX serija podrzava sve sto i HomeSite + dosta toga, ali nekako mi nikada nije lezao DreamWeaverov editor :((
Toliko od mene :)
Dinke
[ Dejan Topalovic @ 11.10.2003. 20:10 ] @
Free: PHPEdit
Commercial: Zend Studio
[ cacafaca @ 28.12.2006. 20:24 ] @
Da li iko koristi Dreamweaver kao php editor i da li je uopšte moguće na njemu debagovati liniju po liniju? Vidim da Dreamweaver ima podršku za php, kao što su osvetljavanje ključnih reči i izvršavanje u njegoovm prozoru ali ne mogu da nađem išta za debagovanje. Znam da je ovo tema od pre tri godine ali šta da se radi :) Tražim, evo, po forumu da li pominje neko Dreamweaver u opšte :)
[ Miroslav Ćurčić @ 29.12.2006. 16:39 ] @
Imaš TOP temu o tome.
[ cacafaca @ 29.12.2006. 23:33 ] @
Fala puno! Verovatno sam bio umoran od buljenja u DW da nisam video ništa na oči.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|