[ Ognjens @ 24.11.2007. 00:37 ] @
Na koji fazon mogu da malo stisam racunar jer spavam u istoj sobi a hteo bih stalno da skidam neke stvari...Jel mi za to treba novo kuciste ili kuleri?
[ buljko @ 24.11.2007. 01:12 ] @
Prvo napajanje, ono stvara najvise buke, sledece su kuleri na procesoru i grafickoj (ako ga ima), ako sve to obezbedis kako treba ne trebaju ti dodatni za provetravanje kucista (bar ne nocu kada radis samo download) pa ih mozes staviti na prekidac.
[ lemiar @ 24.11.2007. 18:57 ] @
Evo kako skines ih sve i podmazes ako to ne upali onda ih zamenis novim na kuglicne lezajeve prosto i jednostavno
[ Nenad Vranjanac @ 24.11.2007. 23:52 ] @
postoji vise razloga za buku iz kompa:

-brzo okretanje ventilatora. ovakvu vrstu buke je lako prepoznati - buka je visokofrekventna (zvizdanje, urlanje itd...)tipicno za male ventilatore (moze da se zameni vecim) ili kad se nakupi prasina (pretraziti 'pregrevanje'). ventilatori mogu i da se uspore povezivanjem na nizi napon, ali je onda zagrevanje komponenti jace.

-dotrajali ventilatori, kad se pohabaju lezajevi. buka je uobicajene/nize frekvence, recimo nalik brujanju. (ovde moze da se pokusa sa podmazivanjem, ali su rezultati kratkotrajni)

-hard diskovi pred krajem karijere. obicno se cuje kao skljocanje, puckanje... ovde je buka najmanji problem, vec treba sto pre uraditi back-up podataka

-cak i nepokretni delovi mogu da prave cudne zvuke - npr. zavojnice sa maticnih ploca mogu da 'cvile'

znaci prvo treba utvrditi ko je uzrok problema - otvorite kuciste i pazljivo osluskujete iz blizine.