[ Danilo Cvjeticanin @ 27.11.2007. 11:32 ] @
Primetio sam da svi muku muce kako da urade port forwarding na ovom modelu router-a. Evo jedno malo uputstvo, koje sasvim dobro zavrsi posao.

Udjete u vas browser i kucate sledecu adresu :

192.168.1.1, kada vam se otvori prozor koji vas pita za username i password kucajte, username : admin, password : admin .

Kada ste se ulogovali sa leve strane imate opciju NAT, udjete tu i onda idete na opciju Port Forwarding, kada ste tu usli radite sledece.

Idete na opciju ADD i onda imate sledece opcije,

Imate >>> Server Name , a ispod toga:

Select a Service
Custom Server

Vi odaberete Custom Server i ukucajte ime koje zelite.

Ispod je Server IP Adress i tu ukucajte vasu ip adresu koju vam je dodelio router.

Ispod toga imate tabelu, nju cemo popuniti ovako ;)

External Port Start - tu kucate npr 50002, pored toga imate External Port end i tu kucate 50002, pa onda imate Protocol i tu izaberete TCP/UDP, i onda ide Internal Port Start i tu kucate 50002, pa onda Internal Port End i tu kucate takodje 50002.

Onda uradite dole Save/Apply, resetujete router i uzivate :)

Mislim da su podesavanja slicna i na ostalim routerima ali nisam siguran, za Sagem radi 100% :) ... Jedini problem je, sto neko iz Telekoma moze ovo da procita pa da blokira port :), ali ako se to desi vi ga samo promenite :) hehehe

Uzivajte ;)
[ easyyu @ 27.11.2007. 14:34 ] @
Citat:
Jedini problem je, sto neko iz Telekoma moze ovo da procita pa da blokira port :), ali ako se to desi vi ga samo promenite :) hehehe

Uzivajte ;)

Odakle ti to da Telekom blokira portove???
[ Emil Ranc @ 27.11.2007. 14:52 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin:Jedini problem je, sto neko iz Telekoma moze ovo da procita pa da blokira port :), ali ako se to desi vi ga samo promenite :)

Svašta. Zašto bi blokirali port? Zatvorenost portova nije izmislio Telekom, već tako NAT ruteri funkcionišu, to je sasvim normalno. Zato se na svakom NAT ruteru u celom svetu moraju forvardovati portovi da bi određeni programi radili.

Naravno, ništa od ovog nije potrebno ukoliko se ruter prebaci iz NAT-a u pure bridge režim - pretpostavljam da i ovaj Sagem podržava tako nešto.

Inače, svaka čast za uputstvo, sve je lepo objašnjeno i ne verujem da će sada neko imati problema sa otvaranjem portova na ovom ruteru.
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.11.2007. 15:47 ] @
Moja greska, i to velika, juce sam pricao sa jednim deckom pa sam ga razumeo da su svi portovi do 50000 blokirani, tako nesto odprilike. Nije ni vazno, ispravicemo i teramo dalje ;) ... Nadam se samo da ce nekome da pomogne.
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.11.2007. 15:48 ] @
Ovih dana cu i da napravim za torrent cliente uputstva, jer sam primetio da masa ljudi kada forwarduje port ne zna da podesi svoj torrent client, ali to vec nije mesto za ovu temu.
[ agasoft @ 27.11.2007. 17:29 ] @
E pa ja ne znam da prebacim ovaj sagem sa nata na pure bridge, koliko vidim
toga nema.
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.11.2007. 21:06 ] @
Nazalost to je nemoguce, sve sam zivo prevrnuo i nista nisam uspeo da uradim. U samom podesavanju rutera nema ta opcija :( ...
[ witch @ 27.01.2008. 15:19 ] @
Ima mogucnost da se otvore svi portovi ka odredjenoj lokalnoj ip. Ta opcija se nalazi pod NAT "DMZ Host" tu se upise ip adresa vaseg PCa(mrezne karte) sacuva se i to je to...
Ali ja imam problem druge vrste. Malo je teze objasniti, naime sve radi kako treba( surfovanje, dl, ul itd) ali cim startuje bitcomet iz neobjasnjivih razloga prestane komunikacija izmedju modema i mrezne karte, tom prilikom nepomaze ni restart modema, cak posle restarta mrezna karta javlja da ne moze da dobije ip adresu. Cim ugasim bitcomet i resetujem modem sve je opet ok????? Ima li ko nekakvu ideju u cemu je problem???
Do sada sam bio na bezicnom metu i takvih problema nisam imao ( konekcija je bila izvedena AP(bridge)->ruter(pppoe)->PC(mrezna karta, fiksna ip)

Pozdrav
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 16:04 ] @
Mislim da je najbolje da promenis bitcomet!?
[ witch @ 27.01.2008. 16:38 ] @
Hm!
Nemogu da verujem da bi to moglo da bude do bitcometa... Sta bi jos moglo da bude, mozda sam modem ili moda neki virus ili tako nesto u PCu
Hvala za ovaj odgovor do sada

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 16:51 ] @
Probaj da promenis torrent client, nikada se ne zna, mozda ima neke nekompatibilnosti...
[ witch @ 27.01.2008. 17:21 ] @
Tvojim predlogom si me naveo malo da testiram sa bircometom.
I rezultat je seldeci, kad pingujem www.ptt.yu bez startovanog torenta ping je dvocifren i neprelazi 30 cim startujem torent iako ni je startovan nijedan download ping naglo pocne da skace preko 1000 i onda pocinje gubitak paketa do momenta kad prestane komunikacija izmedju modema i mrezne karte i onda pomaze jedino restart modema.Samo da dodam , nema komunikaciju mislim nato da nedobija nikakve paket zanci nema poruke da je adresa nedostupna...
I po svemu sudeci taj fenomen izaziva bitcomet, ali zbog cega? Nemogu jednostavno da poverujem da on pravi problema, jer sam na forumu video da odts aljudi koristi taj bitcomet s aistim sagem modemom i nemaju takvih problema.
Sad cu da isproban noviju vreziju bitcometa pa da vidm sat ce se desi, a ako rezultat bude bio isti isprobacu neki drui torent

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 18:09 ] @
Ja sam ga testirao, imam sagem 1201s router i sve mi radi savrseno.
[ witch @ 27.01.2008. 18:44 ] @
A bitcomet jel ti radio kako treba sa sagemom?
Evo sta se sad desava, stanje sa novijom verzijom bitcometa se malo poboljsalo, sad neko vreme radi bez problema i onda opet stane da radi.
Modem pokazuje da je konektovan na net ali nema razmene podataka izmedju PCa i modema...
Sta mislis jel bi reinstalacija win. resila problem?

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 21:43 ] @
Moze svasta da bude, ne razumem zasto ti imas nekompatibilnosti izmedju interneta i bitcomet-a. Ja imam gore navedeni sagem i sve radi bez problema. Probaj neki drugi client da koristis, zaobidji bitcomet pa javi rezultat. Malo je glupavo reinstall win zbog takve sitnice.
[ witch @ 27.01.2008. 21:54 ] @
Probam pa javljam.
Mada mi nije jasno kao je nekompatibilnost izmedju neta i bitcometa, zasto nema razmene podataka izmedju modema i pca( nemogu da otvorim modemovweb interface ) ????

Pozdrav i veliko ti hvala na trudu
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 22:13 ] @
Cekaj, ti ne mozes da otvoris 192.168.1.1 u:admin p:admin ??? Jel imas ti uopste internet?
[ witch @ 27.01.2008. 22:37 ] @
Uslovno receno da, nemogu da otvorim 192.168.1.1 ( kod mene je 192.168.222.1)
Imam internet sve dok ne startujem bitcomet i onda pocne da se desava ono sto sam opisao...

[Ovu poruku je menjao witch dana 28.01.2008. u 00:03 GMT+1]
[ witch @ 27.01.2008. 22:49 ] @
kod mene su postavke sledece
modem/ruter lan ip od rutera 192.168.222.1
subnet 255.255.255.0

PC mrezna karta Ip 192.168.222.6
subnet 255.255.255.0
gateway 192.168.222.1
dns : 212.62.32.1
212.62.32.5

Znaci sve radi bez problema bez startovanog bitcometa, mogu da idem na net da surfujem dl , ul emule admin panel od modema/rutera. E sad cim se startuje bitcomet nista od toga nemogu a modem mi pokazuje da je konektovan na net...

[ witch @ 27.01.2008. 22:52 ] @
evo sad primecujem da mi bitcomet nesyo uploaduje brzinom od 10 kb/s iako nijedan dl ili ul u njemu nije startovan???
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.01.2008. 22:52 ] @
Aha, reci mi, od kada pocinje da ti pravi probleme? Bitcomet ti je radio ok i odjednom je poceo da brlja ili? Ako ti je bitcomet radio dobro, jesi probao System Restore do tog datuma od kada pravi problem!?
[ night-shift @ 27.01.2008. 23:28 ] @
Pa nemoj koristiti BitComet onda.

On je i blokiran na mnogim privatnim trackerima...
[ witch @ 28.01.2008. 12:18 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Aha, reci mi, od kada pocinje da ti pravi probleme? Bitcomet ti je radio ok i odjednom je poceo da brlja ili? Ako ti je bitcomet radio dobro, jesi probao System Restore do tog datuma od kada pravi problem!?

Posto sam platio unapred stari bezicni net i jos uvek ga imam i kad prikljucim pc na njega sve je uredu nista neuploaduje ako nije ukljucen neki torent, ali tu je preusmeren samo jedan port za bitcomet.
Postavke kod bezicnog neta AP(bridge)->ruter(pppoe) lan ip od ruter 192.168.222.1 subnetmask 255.255.255.0 -> PC(mrezna karta fiksna IP) IP 192,168.222.6 subnet 255.255.255.0 gateway 192.168.222.1 dnsovi su od providera bezicnog neta
Hocu reci da ne znam kad je pocelo da pravi probleme, jer kad se prikljuci na bezicni net sve je ok...

KAd sam dobio pttov adsl citav jedan dan je radio bitcomet kako treba i odjednom je pocelo da trokira( napomena preusmereni svi portovi na PC), prvo je par puta bio net diskonetova( nisam obracao puno paznju na to ) a zatim je poselo ono sto sam opisao, znaci jednostavno nem akomunikacije izmedju modema i rutera...
Ni na to nisam obracao paznju jer je period do trokiranja bio dosta dug, onda je taj period poceo da se skracuje tako da je palo bilo na jedan minut.
Cak kad sam mreznu karticu podesio da sama pokupi IP adresu nije mogla to da ucini ( javlja gresku da ne moze dapokupi IP) dok bitcomet radi. Ni resetovanje modema nije pomagalo cak i kad se iskljuci bitcomet. Jedino je pomagalo da se restartuje pc i modem i to nekoliko puta onda mrezna uspe sama da pokupi IP.
Sa novijom verzijom bitcometa nema vise takvih problema osim sto isto posle nekog vremena 15-20 min isto jednostavno prestane komunikacija izmedju modema i PCa

PS: Da dodam probao sam da preusmerim samo jedan port za bitcomet ali onda komunikacija zakuca odmah...
Jos da dodam nocas sam pustio da radi emule do jutros i nije bilo nikakvih prekida...

Citat:
night-shift: Pa nemoj koristiti BitComet onda.

On je i blokiran na mnogim privatnim trackerima...

Da ali BitComet je koliko znam dosta brzi od drugih torent klijenata ili gresim?
Ali u svakom slucaju me interesuje sta se tu desava i zasto jel neki worm ili virus? Skenirao sam PC sa nodom ali nikakav virus nije nadjen, skenirao sam AD-Aware i sa Spybotom za crvima i ostalim glupostima i nista nije nadjeno sta bi mozda moglo da prouzrokuje ovakav problem..

Hvala vam na trudu

pozdrav

[Ovu poruku je menjao witch dana 28.01.2008. u 13:28 GMT+1]
[ Danilo Cvjeticanin @ 28.01.2008. 13:19 ] @
Da, ali trackere koje ja koristim, na njima je bitcomet zabranjen, mozda jeste brzi ali je zabranjen. Najbolje ti je da koristis neki drugi client, jer kao sto si rekao sa emule nemas problema. Jednostavno zaboravi bitcomet, on ti pravi problem jako veliki. A moze se i primetiti da je problem jako cudne prirode, mozda je to neki bug ili ko zna sta sve moze biti.. Ja stvarno nemam nikakvu ideju kako bi ga naterali da radi, samo promena clienta. Pozdrav
[ witch @ 28.01.2008. 13:52 ] @
Hvala ti na savetu, hocu menjam ga sigurno.
Kakav je ovaj utorent?

Evo za kraj nesto sto sam isprobao, instalirao sam netlimiter, ne znam dal sam ga dobro konfigurisao ili ne. Ali kad je on startovan i startujem bitcomet sve je uredu, aktivirao sam i firewall od netlimitera, i bitcomet pokusava neke razne "veze" da uspostavi. Definitivno je do njega. Kao sto si rekao ili je neki bug ili je on sam pokupio nekog crva ili tako nesto.
Jedino mi ostaje neobjasnjivo zasto modem/ruter trokira, a kad ide sve preko bezicnog neta nema tih problema? STvarno neobjasnjivo i cudno...

Jos jednom vam puno hvala na savetima i trudu, bitcomet menjam cim skinem ovaj zadnji file koji cekam ;) i nadam se da vise necu imati problema sa adsl netom.

Pozdrav witch
[ fanfon @ 28.01.2008. 14:59 ] @
Koristim utorent i nemam nikakvih problema. Ako ima dovojlno seedera, skida maksimalnom brzinom...
[ Danilo Cvjeticanin @ 28.01.2008. 15:06 ] @
uTorrent je po meni najbolji, verzija 1.7.7 >>> http://download.utorrent.com/1.7.7/utorrent.exe <<< ... Posto je problem jako cudne prirode, nemas virusa, ostali torrent clienti rade na adslu, radi na wireless-u, ostalima radi bitcomet na ovom routeru, jedino ti ostaje jos da pozoves tehnicku podrsku koja je besplatna 0800-100-100 i da im objasnis svoj problem, mozda ima nesto sto mi ostali ne znamo a oni znaju (mada sumnjam). U svakom slucaju nemas sta da izgubis. Pozdrav
[ witch @ 28.01.2008. 15:38 ] @
Nisam te bas razumeo???
Tehnicka podrska 0800-100-100??? Jel to teh podrska ptta ili, ...ja imam neki drugi broj 011/3641-999???

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 28.01.2008. 16:58 ] @
To ti je mislim isto, besplatni poziv... Telekom & PTT nije isto?
[ witch @ 28.01.2008. 20:31 ] @
Nije ptt je provider za sebe ;)

Pozdrav
[ NenadSM @ 29.01.2008. 19:01 ] @
Ako ti BitComet radi ok preko wifi-a mozda je problem do odnosa dl/ul koji je kod ADSL 8:1 a kod wifi -a je obicno bio 1:1 ( bar dok sam ga ja koristio).
Mozda ga to koci, a i lici mi na to jer si rekao da ti preko Net Limiter-a radi ok.
Ja koristim isto PTT ADSL vec 4 meseca i nisam nikad zvao tehnicku podrsku ( osim za otvaranje mail naloga), portovi nisu blokirani samo sam morao da ih forwardujem na ruteru i rade mi svi programi za net, a koristim:
- Surf: Firefox
- torrent:uTorrent
- Frostwire ( ne prozdire memoriju kao LimeWire)
- eMule ( radi solidno)
[ witch @ 01.02.2008. 21:10 ] @
Evo posle reinstalacije PCa sve radi opet ok, doduse nisam probao bitcomet ali utorent radi kako treba jedio sto je primetno sporiji...

Ljudi jos jednom hvala i javjam sta se sad desva sa bitcometom, usvakom slucaju izgleda da je bio neki worm ili trojanac upitanju...

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 01.02.2008. 23:34 ] @
Na jako malo trackera ces imati full download, ja na IPT i ArenaBG imam stalno max download, sve zavisi od seeder-a, koliko njih ima toliki tebi download.
[ witch @ 02.02.2008. 10:00 ] @
Taman sam mislio da je sve uredu i evo sinoc se sve opet ponovilo...
Uspeo sam na netu da nadjem nesto o tom problemu, pa ako neko moze da mi pomognoe kako to da izvedem?
Naime ima modema/rutera koji imaju problema sa bittorentima, restartuju/zkucaju se.
Ima vise pod utorent hlep...

Common fixes for routers/modems freezing/crashing/etc:

-Updating the router firmware
-Turning off the UPnP (in the client and in the router) and doing manual port forwarding
-Restricting the number of global connections to 200 or less (may need to go below 100, depending on the router)
-Turning off DHT
-Lowering net.max_halfopen and bt.connect_speed
-Putting the modem/router into bridge or gateway mode (doesn't apply to modems that aren't routers)
-Getting a new router/modem

Kako da isljucim i gde taj UPnP i sta je to?
Kako da ogranicim globalnu konekciju ispod 100?
Sta je to GHT i kako to da iskljucim?
Kako da smanjim net.max_halfopen i bt.connect_speed ?
Ili ako neko zna gde ima da se nadje novi firmware za Sagem 1201?

Pozdrav witch
[ Danilo Cvjeticanin @ 02.02.2008. 11:22 ] @
Nista od toga nije moguce da ovom routeru. Meni je trebao UpNp za neke druge stvari, ali nazalost 1201s router nema tu opciju, kao i ostale koje si nabrojao.
[ djricky @ 02.02.2008. 11:34 ] @
khm... ne bas...

UPnP mozes ubiti u windowsu, globalne broj konekcija setujes u torrent klijentu, DHT (GHT ) takodje...

[ witch @ 02.02.2008. 13:26 ] @
Evo nasao uspeo sam da nadjem DH, broj globalnih konekcija i net.max_halfopen i bt.connect_speed u torent klijentu, ali nisam uspeo da nadjem taj UPnP :(
Jos sam nasao kao predlog "you should turn off IP resolving" gde da nadjem taj IP resolving? jel to isto sto i DHCP?

Hvala djricky
[ djricky @ 02.02.2008. 16:07 ] @
probaj da setujes rucno IP adresu, umesto DHCP-om...
[ witch @ 10.02.2008. 10:41 ] @
Evo da javim stanje ;)
Sa onim gore navedenim predlozima vise nema problema, sve sad radi kako treba. Ostaje mi jos da probam bitcomet sa tim postavkama...

Jos jednom puno hvala svima na strpljenju

pozdrav witch
[ voxo @ 28.10.2010. 17:26 ] @
Imam problem, kada idem login http://192.168.1.1 i kada unesem admin : admin pise Login failed,zna neko u cemu je prob?
[ Danilo Cvjeticanin @ 29.10.2010. 18:55 ] @
probaj
admin:ztonpk
[ voxo @ 29.10.2010. 19:04 ] @
Opet nista :(
[ Danilo Cvjeticanin @ 29.10.2010. 19:59 ] @
Jesi probao?

telekom:telekom
[ calexx @ 29.10.2010. 20:28 ] @
Za početak, jel to nekada radilo? Da li je to tvoj ruter? Telekom je obično postavljao svoje parametre, možda je neko u međuvremenu promenio pa ostaje hard reset i onda bi trebalo da proradi nešto od predloženog.
[ voxo @ 30.10.2010. 15:14 ] @
eeee prihvatilo mi telekom:telekom :D hvala
[ voxo @ 30.10.2010. 15:18 ] @
ali sad drugi problem sto nema NAT ili ja ne vidim,u meniju ovo stoji

Home
Map View
Quick Setup
Network Connections
Security
Voice Over IP
Advanced
System Monitoring
Logout

NEBITNO,nasao sam u firewall port forwarding,mislim da je to to :)