[ cicovic @ 27.11.2007. 12:55 ] @
Imam jedan mali problemcic i nadam se da moze neko da mi pomogne.

Naime, u acessovoj bazi koju koristim, napravio sam da predracuni i racuni imaju stavke, podeljenje u naziv (odnosno, naziv se poziva iz tabele stavki koje se fakturisu a na osnovu sifre proizvoda ili usluge), kolicina, cena po komadu, i na kraju se reda izracunava kolika je cena po stavki (bez PDV-a). U gornjem delu query-ija se nalaze podaci o komintentu koji se povlace iz tabele komintenta.
Zatim, na donjoj strani forme (a potom i u reportu) imam izracunavanje rabata, poreza, izrazenu cifru bez poreza i konacno finalnu cifru koju komintent treba da plati sa PDV-om.
Tako je na predracunima i racunima, osnosno, nigde u tabelama nemam upisanu konacnu cifru kao podatak kojim mogu da manipulisem.
Elem, podaci iz predracuna (ili racuna) se cuvaju u dve odvojene tabele, U tabeli predracuna cuvam sve podatke sa predracuna osim pojedinacne cene artikla koji se nalazi na predracunu, kolicine i sifre artikla, i naravno broja predracuna preko kog se i vezuju ove dve tabele.
Pokusavam sadada napravim karticu kupca, gde ce se pojavljivati konacne cifre, zaduzenja i razduzenja, zaduzenja koja ce se pozivati na osnovu podataka iz predracuna ili racuna, a razduzenja na osnovu izvoda koji se knjize.
Postoji li neki nacin da napravim neki query koji ce pokupiti podatke i kreirati tabelu sa tim podacima i drzati je azurnom.

Drugi problem na koji sam naisao je:
Imam neke klijente koji recimo, danas potpisu ugovor i duzni su da plate neki iznos u narednih godinu dana podeljen u na 4 rate u odredjenim vremenskim periodima, a ja sam duzan da im posaljem predracun na svakih, recimo, 3 meseca (fakticki, podelio bih iznos u 4 jednake rate) ali da me acces upozorava da je potrebno napraviti fakturu tog i tog datuma.
[ Getsbi @ 27.11.2007. 14:32 ] @
Nažalost iz slike ne mogu bog zna šta da zaključim. Karticu kupca možeš napraviti pomoću običnog Select Query. Dovedi u gornje okno za kreiranje query-ja one izvore koje sadrže podatke za zaduženja i razduženja. U Citerija redu query-ja postavi uslov za željenog kupca. Znači ako do sada nisi upisivao nigde konačnu cenu jer se izračunava, sad lepo napravi taj izvor koji pominjem u vidu query-ja. U query-ju se mogu napraviti izračunata polja (za zaduženje) i koristiti za sledeći query kao novi izvor podataka. Razduženje koliko sam shvatio imaš uneseno u neku od tabela. Oba izvora dovedi u novi query sortiraj ih po datumu i dobićeš karticu. Mislim da nema potrebe za kreiranjem nove tabele i brigom oko održavanja njene ažurnosti.

Pitanje oko deljenja fakturisanog iznosa na četiri dela i terminiranje njihovih dospeća bi trebalo po meni rešiti proširenjem modela (radije dodavanjem novih kolona u onoj tabeli gde postoji fakturisani iznos). Način kako će da se vrši upozoravanje zavisi od ideje. Evo jedn. Čim se učita aplikacija otvara se Select Query koji za kriterijum Datum = Date() izbacuje podatke o pristiglim fakturama za naplatu.