[ Elza @ 29.11.2007. 10:24 ] @
Postavila bih jedno pitanje vezano uz IPv6 i DNS tj. bind-4 a na linuxu. Negdje sam u dokumentaciji pročitala da se preporuča IPv6 disablirati kod bind-a. Jel to baš potrebno? |
[ Elza @ 29.11.2007. 10:24 ] @
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2007. 11:12 ] @
Vecina DNS servera je i dalje na IPV4 pa se disejblovanjem IPV6 ubrzava prvenstveno surf (Firefox recimo).
[ nkrgovic @ 29.11.2007. 11:21 ] @
Nije, radi lepo i bez toga :). Dalje, ako na masini nemas Ipv6 adresa, nece ni on sasvim sigurno slusati na njima.... Uglavnom, to sto si procitala mozes tumaciti i ovako: "Iskljuci sve sto ne koristis. Ako ga ne koristis, ne treba ti, a potencijalno ga neko moze zloupotrebiti." Uostalom, ako imas IPv6 a ne koristis BIND za to (ili jednostavno hoces da budes sigurna) mozes samo dodati taj jedan red u named.conf, nije to disableovanje neki silan posao. Evo, ovako:
Code: options { # ovde dodju standardne opcije koje koristis.... listen-on-v6 { none; }; }; [ Elza @ 29.11.2007. 12:11 ] @
Evo stavila u options da se ne gleda IPv6, sve ok. Ipak mi se nije dalo ponovo ić na configure itd.
Hvala! Pozzz! [ DJ_DzoNe @ 27.12.2007. 05:27 ] @
Da, al zar ne bi trebala da ima i mrezni adapter koji podrzava IPv6...
npr. RedHat i Vista podrzavaju IPv6 al' ako mrezni adapter (mrezna kartica) ne podrzava, dzaba! [ nkrgovic @ 27.12.2007. 12:26 ] @
Citat: DJ_DzoNe: Da, al zar ne bi trebala da ima i mrezni adapter koji podrzava IPv6... Huh? Kakve veze ima mrezni adapter sa protokolom treceg nivoa? Moj mrezni adapter prima 1000Base-T i 100Base-Tx kabliranje - prvi OSI referentni nivo. Da, takodje je i ethernet, pa ima i MAC adresu - tako da se igra sa arp-om - na drugom nivou. Tu je kraj. Na trecem nivou mrezni adapter nema sta da trazi, to je posao OS-a, pa ti mozes da vozis IP, IPv6, NetBEUI, IPX, sta god.... :) Malo si se zbunjucnuo :). Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|