[ toplim @ 30.11.2007. 21:21 ] @
Dakle u Joomla cms-u svuda se srece a sta znaci? |
[ toplim @ 30.11.2007. 21:21 ] @
[ Miroslav Ćurčić @ 30.11.2007. 22:16 ] @
Joomla (mambo) ima veliki broj pomoćnih skripti.
Svaka od njih je izložena riziku da neko u brovzer unese njenu direktnu adresu i pozove je kao samostalan skript. Ovom funkcijom se definiše oznaka/fleg u glavnim skriptama (koje i treba da se direktno pozivaju), a one pomoćne na svom početku imaju proveru postojanja te oznake da bi sprečile takav tip zloupotrebe. Ako pitaš za značenje funkcije "define" moraćeš pogledati manual. [ Nemanja Avramović @ 01.12.2007. 09:22 ] @
[ Man-Wolf @ 01.12.2007. 14:11 ] @
Evo ja da ti malo pojednostavim ono o cemu se radi ( stalno sam sretao to po SMF-u i kad sam skapirao o cemu se ustvari radi, odma sam primenio :-)) )
Ovako: Ja recimo imam Index.php. Koriscenjem atributa (Index.php?strana=slike) ja preko index-a pozivam stranicu Slike.php. Znaci, Index.php sadrzi: Code: if $_GET['strana'] == slike { include 'Slike.php'; } Valjda je jasno da ne zelim da se skripta direktno poziva sa (mojsajt.com/Slike.php), vec preko Index-a. E sad, ako korisnik ukuca u browser (mojsajt.com/Slike.php), skripta ce odmah prekinuti da se izvrsava, zato sto sadrzi sledeci kod :P Code: Slike.php: if !defined('zastita') { die 'Nece moci ove noci .....' } Code: Index.php: define ('zastita', 1); Nadam se da ti je jasna poenta :-)) Ako se Slike.php pozove direktno, konstanta 'zastita' nije definisana ( definise se jedino pozivom index.php ) i izvrsavanje skripte se prekida :-)) Izvinjavam se sto sam se malo raspisao :-)) [ toplim @ 02.12.2007. 10:03 ] @
E hvala ti Man-Wolf. Znaci ako je 1 onda je to true a ako je nula znaci preskkace se zastita. Tako sam ja razumeo. Nek me neko ispravi ako gresim.
[ Miroslav Ćurčić @ 02.12.2007. 19:35 ] @
Grešiš, ako je uopšte definisana konstanta s tim imenom onda prolazi zaštitu, ako nema takve konstante onda ne prolazi.
Mogao je bez problema staviti u nju i neki string, recimo: "grešiš, ovaj grešiš silno sine". Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|