[ petarm @ 02.12.2007. 11:02 ] @
[ petarm @ 02.12.2007. 11:02 ] @
[ tomkeus @ 02.12.2007. 12:08 ] @
Fedor Herbut - Kvantna Mehanika
Osnovi druge kvantizacije, str. 425 [ tomkeus @ 02.12.2007. 12:10 ] @
E da, i komad terminologije:
To što si napisao su fermionski kreacioni i anihilacioni operatori. Fermijev operator je nešto drugo. [Ovu poruku je menjao tomkeus dana 02.12.2007. u 14:30 GMT+1] [ petarm @ 02.12.2007. 14:32 ] @
[ tomkeus @ 02.12.2007. 15:30 ] @
Brojevi popunjenosti za fermione su 0 i 1 zbog Paulijevog principa (ne mogu se naći dva ili više fermiona u istom stanju). Matematički to sledi iz antikomutacionih relacija za fermionske kreacione i anihilacione operatore. Naime za anihilacioni
![]() ![]() ![]() i ![]() Direktna posledica je ![]() Pošto je operator broja popunjenosti ![]() ![]() Odavde sledi ![]() Što znači da fermionski operator broja popunjenosti ima za svojstvene vrednosti samo 0 i 1. Npr. ako bismo hteli da dobijemo stanje koje okupiraju dva fermiona morali bismo da delujemo dva puta kreacionim operatorom na vakuum ![]() ![]() Što direktno sledi iz gornjih relacija. P.S. Ponovo sam uploadovao Herbuta u pdf-u http://rapidshare.com/files/73792273/Kvantna_mehanika.rar.html [ petarm @ 03.12.2007. 17:29 ] @
[ petarm @ 03.12.2007. 17:40 ] @
[ tomkeus @ 03.12.2007. 17:58 ] @
[ petarm @ 04.12.2007. 16:32 ] @
Kako se onda definise Pauli operator?
[ mcetina2 @ 04.12.2007. 19:16 ] @
[ petarm @ 05.12.2007. 12:04 ] @
[ tomkeus @ 05.12.2007. 16:56 ] @
Citat: petarm: Ne mislim na Paulijeve spinske matrice nego bas na Pauli operatore. Mislim da se ovako nesto uvode, ali nisam siguran ![]() Nikad čuo. Šta ti to uopšte čitaš? [ petarm @ 06.12.2007. 14:02 ] @
[ tomkeus @ 11.12.2007. 16:44 ] @
Nešto ne može da se ponaša između bozonskog ili fermionskog. Može da bude ili jedno ili drugo, ali ne oba. Kombinacije operatora koje si ti napisao u postu iznad nemaju nikakva nova posebna svojstva tako da ne vidim neku naročitu potrebu da se nešto posebno definišu osim kao olakšica u pisanju.
Jedno je sigurno, nigde među mojim knjigama i na netu nisam našao da neko to naziva Paulijevim operatorima. Hint: Pre nego što počneš da čitaš užestručnu literaturu iz čvrstog stanja i potom počenš da postavljaš pitanja na forume kada nešto ne razumeš, postaraj se da savladaš osnove kvantne mehanike. [ petarm @ 12.12.2007. 10:00 ] @
Citat: tomkeus: Jedno je sigurno, nigde među mojim knjigama i na netu nisam našao da neko to naziva Paulijevim operatorima. Mozda treba da kupis nove knjige! Nisi razmisljao o tome? Neobavestenost nije argument! Citat: tomkeus: Hint: Pre nego što počneš da čitaš užestručnu literaturu iz čvrstog stanja i potom počenš da postavljaš pitanja na forume kada nešto ne razumeš, postaraj se da savladaš osnove kvantne mehanike. Ono sto je sigurno je da se Kvantna mehanika ne moze savladati iz Herbutove knjige? Ako moze reci mi sta je Rigid Hilbert space? Koji su mu elementi? [ Milan Milosevic @ 12.12.2007. 14:39 ] @
Ako hocete sve da naucite o osnovama kvantne mehanike. Uzmite Ivanovica.
Dosta detaljno ali ogromna kljizetina. [ tomkeus @ 12.12.2007. 14:47 ] @
Citat: petarmMozda treba da kupis nove knjige! Nisi razmisljao o tome? Neobavestenost nije argument! Sasvim sam zadovoljan knjigama koje imam i mogu ti reći da su prilično relevantne. Citat: petarm: Ono sto je sigurno je da se Kvantna mehanika ne moze savladati iz Herbutove knjige? Ako moze reci mi sta je Rigid Hilbert space? Koji su mu elementi? Može. Ja sam je savladao i dobio 10 kao i mnoge moje kolege, ali išao sam redovno na predavanja i vežbe, a njih nijedna knjiga ne može da zameni, inače nam fakulteti ne bi ni trebali. Opremljeni Hilbertov prostor: je trojka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na primer: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E sada, sve ovo što sam ti napisao ti uopšte nije potrebno da bi se bavio kvantnom mehanikom. Primetio sam kod tebe da se previše zadržavaš na matematičkim detaljima koji nisu bitni za fizičko razumevanje problema. Zapamti, za fizičare je matematika sredstvo kojime postižemo ciljeve, a ne cilj sam po sebi. [ petarm @ 24.12.2007. 16:30 ] @
[ petarm @ 24.12.2007. 16:34 ] @
Citat: tomkeus: E sada, sve ovo što sam ti napisao ti uopšte nije potrebno da bi se bavio kvantnom mehanikom. Primetio sam kod tebe da se previše zadržavaš na matematičkim detaljima koji nisu bitni za fizičko razumevanje problema. Zapamti, za fizičare je matematika sredstvo kojime postižemo ciljeve, a ne cilj sam po sebi. Ja se slazem s tobom donekle. Ali pogledaj Kvantnu mehaniku profesora Herbuta i reci mi koja je kvantna mehanika vise izmatematizirana? [ tomkeus @ 24.12.2007. 17:04 ] @
Herbutov pristup jeste malo neobičan, ali, barem mi tako moje iskustvo govori, omogućava brzo savladavanje kvantne mehanike i moćnih tehnika za rešavanje problema. Takođe, izbegava induktivno uvođenje kvantne mehanike koje skoro u svim slučajevima studente dovodi u situaciju da ono što uče dođe u koliziju sa već izgrađenom fizičkom intuicijom i obično rezultuje sporijim izgrađivanjem sposobnosti rešavanja kvantnomehaničkih problema zato što studenti imaju neprecizno formulisanu kvantnu mehaniku.
Međutim, problem za nekoga kao što si ti, koji pokušava da samostalno nauči nešto iz njegove knjige, je u tome što je vrlo lako izgubiti se u matematici i umesto da cilj bude usvajanje koncepata važnih za razumevanje i rešavanje fizičkih problema, cilj postaje sama matematika. Zbog svega toga je potreban vodič u vidu profesora i asistenta. Moja greška je što ti ranije nisam rekao da batališ Herbuta, ali tek relativno skoro sam postao svestan da ti još ne slušaš kvantnu mehaniku, a i nemam pojma kako se kvantna predaje u Novom Sadu. Ako hoćeš da učiš sam uzmi Greiner-a. Za sada ima 14 knjiga na engleskom jeziku koje pokrivaju osnovne i deo postdiplomskih studija. Napisane su sa namerom da zamene Landau-a i Lifšica koje su već zastarele i takođe da olakšaju život studentima isfrustriranim Landauovim "očiglednostima" (jedno "očigledno je" u Landau-ovoj knjizi je obično dobar ispitni zadatak). Zato u njima ništa nije preskočeno u obrazlaganju i računanju. Imaju obično po 150-200 detaljno rešenih primera i bile bi idealne za tebe. Rastrči se po netu i naći ćeš. Dosta su popularne. [ tomkeus @ 24.12.2007. 17:32 ] @
[quote]petarm: Nisam bas zadovoljan ovim. Ako bas hoces i
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne razumem šta hoćeš da kažeš. [ petarm @ 25.12.2007. 11:27 ] @
Ti uvodis
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Citat: petarm: Nisam bas zadovoljan ovim. Ako bas hoces i ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja smatram da bi precizno bilo definisati ![]() ![]() ![]() A ako i kazes da ti je ![]() ![]() Citat: tomkeus: Može. Ja sam je savladao i dobio 10 kao i mnoge moje kolege, ali išao sam redovno na predavanja i vežbe, a njih nijedna knjiga ne može da zameni, inače nam fakulteti ne bi ni trebali. Opremljeni Hilbertov prostor: je trojka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na primer: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E sada, sve ovo što sam ti napisao ti uopšte nije potrebno da bi se bavio kvantnom mehanikom. Primetio sam kod tebe da se previše zadržavaš na matematičkim detaljima koji nisu bitni za fizičko razumevanje problema. Zapamti, za fizičare je matematika sredstvo kojime postižemo ciljeve, a ne cilj sam po sebi. onda opet mi moras reci na osnovu cega tvrdis da se u ![]() ![]() P.S. Hvala na preporuci knjiga. Pogledacu. [ tomkeus @ 25.12.2007. 17:42 ] @
Citat: Razmotrimo ![]() ![]() ![]() ![]() Uzmimo proizvoljnu funkciju ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Razdvojimo oblast integracije na dva dela i napišimo g u obliku koji smo dali gore. Imamo ![]() Označimo integrale redom ![]() Imamo da je ![]() , gde je Erf(n) funkcija greške i ona ima osobinu da teži ka 1 kada joj argument teži beskonačnosti. Dakle u graničnom slučaju kada n teži beskonačnosti ![]() Kako je g(x) ograničena (inače ne bi bila kvadratno integrabilna) tada je i h(x) ograničena i važi ![]() ![]() ![]() Vidimo da kada ![]() ![]() I konačno pošto je i g(x) ograničena važi ![]() ![]() Vidimo da i ![]() Na kraju imamo da za niz raspodela važi ![]() kada n teži beskonačnosti. Gornja relacija predstavlja definicionu relaciju delta funkcije. Dakle, videli smo da niz funkcija ![]() ![]() edit: štamparske greške [Ovu poruku je menjao tomkeus dana 26.12.2007. u 13:35 GMT+1] [ petarm @ 27.12.2007. 10:08 ] @
Lepo! Svaka cast za trud da sve ovo iskucas!
Ti si napisao sledece Citat: tomkeus: Može. Ja sam je savladao i dobio 10 kao i mnoge moje kolege, ali išao sam redovno na predavanja i vežbe, a njih nijedna knjiga ne može da zameni, inače nam fakulteti ne bi ni trebali. Opremljeni Hilbertov prostor: je trojka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na primer: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ono sto ja hocu da kazem je da ne mozes na primeru da dokazes opsti slucaj. Da si rekao ![]() ![]() Ono sto ja tvrdim je sledece Ja kazem da mi je prostor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ tomkeus @ 27.12.2007. 14:09 ] @
Kada imamo neki Hilbertov prostor
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ petarm @ 20.03.2008. 19:22 ] @
Malo sam detaljnije usao u ovu pricu u poslednje vreme i cini mi se da u tvom dokazu ima malo rupa.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Citat: tomkeus: Kako je g(x) ograničena (inače ne bi bila kvadratno integrabilna) edit: štamparske greške [Ovu poruku je menjao tomkeus dana 26.12.2007. u 13:35 GMT+1] Ovo jeste ograniceno. Ali iz drugih razloga. Naime tvoja konstatacija stoji za integrabilnost po Rimanu, ali ne i za integrabilnost po Lebegu. I jos jedna stvar koja nije formalne prirode, Da bi se isterala cela ova prica potrebno je krenuti od niza ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|