[ Sopocanac @ 03.12.2007. 16:51 ] @
http://www.bojkotujmonopol.com/
[ burex @ 03.12.2007. 17:03 ] @
Nije moglo ovo malo ozbiljnije?
[ flighter_022 @ 03.12.2007. 18:09 ] @
Moja majka, koja zivi u jednom gradu u Vojvodini, kupuje mleko od porodice koja ima farmu i snabdeva, mislim, Novosadski mlekaru ili PKP, nisam100% siguran, a i nebitno. Pri tome, par stvari je bitno:

1. Dobijemo mleko koje je pomuzeno najvise sat-dva pre nego sto mi dodjemo, i drze ga u hladnjaci, nema sanse da se pokvari.

2. Dobijemo mleko koje je punomasno. Kada se kupovno skuva, dobije se kajmaka 2 mm jedva. Ovo kada se skuva, kajmaka bude i preko 1 cm.

3. Mleko placamo 40 dinara litru, placamo na kraju meseca koliko potrosimo.

Do sada se nismo ni jednom pokajali. Bas sam danas racunao, ovde u Nigeriji me mleko u prahu izadje oko $20 za kolicinu od koje se dobija 20 litara mleka odlicnog kvaliteta. Do kraja ce da ispadne jeftinije da kada dolazim donesem par kilograma i imam mleka za vreme celog boravka nego da kupujem u pridavnici, a prtljag nije problem jer imam 40Kg limit... Sramota za nas.
[ žutokljunac @ 03.12.2007. 18:10 ] @
Sopoćanac, pravi si. :)
Pridružujem se protestu. Nisam nikad ušao u Miškovićeve prodavnice i neću. :)
[ Mladen @ 03.12.2007. 18:28 ] @
Mleko Sabacke mlekare u Bijeljini kosta 45 dinara, dugotrajno, dok isto kod nas kosta ~80 dinara... Zivim blizu granice sa BiH pa mi nije problem da se provozam i nakupujem gomilu stvari, usteda je ogromna. Inace govorim o tropic lancu marketa u Republici Srpskoj, koju je Miskovic nedavno kupio, tako da isti vlasnik a cene za njih daleko povoljnije...
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 18:43 ] @
Sudeci po ovom: http://www.b92.net/biz/vesti/s...09&dd=28&nav_id=265543

Otkupna cena mleka od proizvodjaca je do 25.6 din, ako prodaju IMLEK-u, koji drzi 40% trzista Srbije - dakle, u de-facto stanju da bude monopol tj. ima veoma veliku moc setovanja cena.

Dalje, po ovome:

http://www.rtv.co.yu/sr/vesti/...tika/2007_12_01/vest_42700.jsp

IMLEK prodaje preradjeno mleko za 52 din (dugotrajno 63 din)

Finalno, cena mleka u maloprodaji je 62 din.

---

Ako pretpostavimo da svi u lancu placaju PDV, znaci da je marza prodavca 19%, dok je razlika izmedju prodajne i kupovne cene u IMLEK-u 2 puta - iliti 100%.

Dakle:

* Seljak -> 25.6 din prodaje IMLEK-u
* IMLEK to mleko obradi, i prodaje ga za 52 din trgovinama - cena raste 2x
* Trgovine prodaju to mleko kupcima za 62 din - cena raste 19%

Finalno - mozemo da vidimo kako se distribuira profit:

* Seljak: 20.9 din
* IMLEK: 21.6 din
* Supermarket: 8.2 din
* Drzava: 11.2 din
-------------------------
Total: 62 din, koju placa gradjanin Srbije :)

(postoji mala greska na decimalama zbog zaokruzivanja)

Nisam uopste upucen u proces proizvodnje mleka, ali bi trebalo istraziti koliko kosta mleko koje izadje iz mlekara u okruzenju u VP ceni, bez PDV-a. Samo se tako moze utvrditi gde je tacno problem koji cenu mleka cini vecom u Srbiji nego u okruzenju - da li u otkupnoj ceni mleka u Srbiji, da li u ceni mleka koje izadje iz IMLEK-ove mlekare, da li u trgovackoj marzi lanaca trgovina u Srbiji, ili u PDV-u koji je u Srbiji veci u odnosu na susedne zemlje kada je mleko u pitanju - ili u svemu po malo ;-)

E, sad, pust san je da neki ozbiljni novinar posveti malo vise vremena ovom i uradi ozbiljnu analizu - vecina clanaka koje sam video se bave samo delom price, da li slucajno (zbog opsteg niskog nivoa istrazivackog novinarstva) ili iz nekih politickih razloga, ne znam.

Sto se bojkota tice, to moze da pomogne ako i samo ako problem predstavlja marza - ako je problem u PDV-u ili u VP ceni mleka, prodavci nece prihvatiti da gube, i jednostavno nece prodavati mleko ako ljudi prestaju da ga kupuju :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 03.12.2007. u 19:55 GMT+1]
[ sasa_vu @ 03.12.2007. 19:11 ] @
Citat:
* Seljak: 20.9 din
* IMLEK: 21.6 din

Citat:
Mleko Sabacke mlekare u Bijeljini kosta 45 dinara, dugotrajno, dok isto kod nas kosta ~80 dinara

Bojim se da ovde matematika ne pomaze puno:-))))
[ žutokljunac @ 03.12.2007. 19:12 ] @
Definitivno bojkotujem Imlek.
Mleko bojkot!
Ionako pijem samo jogurt i čokoladno.

Krljam samo čokoladno da se malo pročokoladim.
[ nervous83 @ 03.12.2007. 19:31 ] @
ljudi nije nikakav problem da ne kupujem mleko tih 4-5 dana, ali problem je u tome sto je to dosta kratak bojkot, i proizvodjaca ce nesto da zaboli. beeeeep za to... Mleko je jedna od osnovnih zivotnih namernica, i elasticnost traznje je skoro jednaka nuli!!
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 19:56 ] @
Citat:
sasa_vu
Bojim se da ovde matematika ne pomaze puno:-))))

E, sad, zamislimo "normalnu zemlju" sa PDV-om za mleko od, recimo, 7-8% ("two track" PDV pristup gde se hrana oporezuje manje) i, recimo, prosecnom trgovinskom marzom u tom sektoru od 10-tak% - to je sve ukupno 20% manje nego u Srbiji, pa mozemo da kazemo da trgovinski i poreski deo mogu da maksimalno uticu bas toliko na maloprodajnu cenu - ali, sve i sa tim manjim delom koji odlazi drzavi i lancu trgovina, opet je nemoguce da u tvom primeru mleko kosta 40 din, a u Srbiji isto 80 din bez ucesca glavnog "profit makera" u lancu, a to je mlekara :)

Da vidimo... Ako mlekara prodaje mleko po nizoj ceni nego u Srbiji (sto je neminovno, jer smo pokazali da PDV i marza ne mogu da toliko uticu na cenu i ne uspevaju da daju toliku razliku), to moze da znaci jednu od 2 stvari:

a) Da srpska mlekara prodaje mleko napolju trgovinama ispod cene sa kojom pravi profit kako bi povecala svoj udeo na trzistu tamo, a to pokriva sa cenama u Srbiji
b) Da srpska mlekara prodaje mleko napolju sa nesto manjim profitom, a to kompenzuje vecom cenom u Srbiji

Iz one moje racunice se jasno vidi da je razlika izmedju kupljenog neobradjenog mleka i izlazne cene koju mlekara u Srbiji naplacuje trgovinama lepih 100% - kao sto rekoh, nemam nikakvo znanje u procesu obrade mleka, ali mi se biznis gde je razlika izmedju cene sirovine i obradjene sirovine 100% sasvim solidan biznis ;-)

Ako se uzme u obzir da IMLEK ima 40% trzista u Srbiji, i sa takvim polozajem ima moc diktiranja cena - to samo jos vise daje "kredita" mojoj sumnji o glavnom "krivcu" za cene mleka u Srbiji.

--

Iz svega ovoga se "odokativno" moze zakljuciti da su uzroci cene mleka u Srbiji sledeci:

a) Najveci uzrok je ocigledno visok profit mlekare u Srbiji i/ili njen damping napolju, jer je nemoguce da bilo sta drugo pokrije "rupu" . Sta je tacno od ova 2 u pitanju, se moze proveriti prostom analizom cena mleka drugih proizvodjaca u ciljnoj zemlji - ako su sve u rangu srpskog mleka, u pitanju je samo manji profit koji mlekara ostvaruje napolju. Ako je cena srpskog mleka jos i manja, to znaci da se radi i damping.

b) i c) su trgovinska marza i PDV koji su u Srbiji onako, na gornjoj granici - koji podjednako ucestvuju, ali oba zajedno su i dalje manja nego a)

--

Dakle - ako je ovo gore tacno, cenim da od bojkota definitivno nema nista, jer em sto je trziste mleka nestisljivo (to je zivotna namirnica, i tesko ce biti naterati ljude da ga ne kupuju) - em je problem u onom delu koji kupci definitivno ne kontrolisu, a to je velikoprodaja od strane mlekare trgovinama...

Postoje dva resenja, ali ni jedno nije bojkot:

a) Veci uvoz, pod uslovom da je napolju mleko jeftinije u velikoprodaji
b) Veca konkurencija u obradi mleka - tj. vise nezavisnih mlekara
[ Skandy @ 03.12.2007. 21:19 ] @
Vise faktora utice na razliku u ceni mleka kod nas i u drugim zemljama (citaj zapadnoj evropi). Za zemlje u okruzenju ne znam, ali za zapad znam i cene su zaista nize nego u Srbiji. Cena litre mleka u Holandiji dugotrajnog je 0,45€ ili oko 36 din. A razlozi su sledeci.

1. Proizvodnja mleka u ovim zemljama je subvencionisana, tako da neretko otkupna cena premasuje prodajnu. Subvencija se vrsi iz budzeta drzave, a rupa se popunjava veoma visokim akcizama na alkoholna pica i cigarete. Znaci narod pije jeftino mleko i pusi skupe cigarete.

2. Drugi faktor koji utice na visoku cenu mleka je pomenuti bezobrazluk mlekara. Od litre mleka koju oni otkupe od seljaka oni mogu dobiti 1L obradjenog mleka + odredjen procenat drugih mlecnih proizvoda, na kojima je zarada visestruko veca nego na samom mleku. Neko je gore pomenuo da je uocio razliku u debljini kajmaka kod domaceg i kupovnog mleka. Zato imamo vise vrsta mleka sa razlicitim procentom mlecne masti.

Posebno bih pomenuo mleko sa veoma niskim procentom mlecne masti ili bela voda, "nutricionisti" ga posebno preporucuju, kao zdravo je za krvne sudove zbog malog procenta masti. Od ovog drugog punomasnog navodno imamo vise stete nego koristi jer je premasno.Cista propaganda u korist mlekara. Ne znam samo kako oni ljudi sa Kavkaza uspevaju da zive po 150 godina, hraneci se samo mlecnim proizvodima sa visokim procentom m.masti.
Mlecna mast nije svinjska mast.
[ sasa_vu @ 03.12.2007. 22:21 ] @
Citat:
E, sad, zamislimo "normalnu zemlju"....

E sad, ovo bas i nije normalna zemlja, i tu nastaju problemi:-))))
Citat:
nemoguce da u tvom primeru mleko kosta 40 din, a u Srbiji isto 80 din bez ucesca glavnog "profit makera" u lancu, a to je mlekara :)

Delom su krive i trgovine, sem naravno samih mlekara jer je ranije bilo propisano kolike mogu da budu marze na mlecne proizvode, dok je to sada pusteno da se slobodno formira.

Ali po meni najveci krivac je drzava jer se ne trudi da regulise cene osnovnih prehrambenih namirnica, kao i da tacno utvrdi da li postoji i da ogranici ako postoji monopol u odredjenim delatnostima vezanim za te osnovne namirnice(Salford i mlekare u njihovom vlasnistvu naprimer).

Banalan primer, ko ima porodicu i dvoje dece, verovatno bi trebalo da kupi litar mleka dnevno, sto bi znacilo da mesecno samo na mleko iz budzeta ode oko 2400 dinara(po sadasnjem kursu oko 30 eura). A kolika je prosecna plata u Srbiji? A gde su druge osnovne zivotne namirnice i troskovi?
Mislim da u tim situacijama drzava treba da reaguje, bilo ogranicavanjem marzi na takve proizvode, subvencijama, bilo uvozom istih. Medutim, posto ovo nije bas normalna drzava, nesto sumnjam da ce se to desiti, nego, ko ima pice, ko nema nece i resena stvar.
Citat:
Vise faktora utice na razliku u ceni mleka kod nas i u drugim zemljama (citaj zapadnoj evropi)

Nije poenta price koliko kosta mleko u Srbiji a koliko u inostranstvu, nego da mleko koje se proizvodi u Srbiji ispada skuplje ( skoro duplo )nego isto to u zemljama u koje se izvozi.
Strasan apsurd.
[ VOJVODA01 @ 03.12.2007. 22:28 ] @
"Nektar" sokovi su u REPUBLICI SRPSKOJ jeftiniji za 25% nego u Backoj Palanci

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 04.12.2007. u 00:24 GMT+1]
[ zoran @ 03.12.2007. 22:30 ] @
ja stvarno ne znam zašto neki turaju nos i filozofiraju ..prave računice...a nemaju pojma o preradi mleka.
Od jednog litra mleka otkupljenog od proizvođača napravi se litar mleka koji ide u maloprodaju, malo pavlake , jogurta, sira itd...proučite malo proces obrade mleka i mlečnih prerađevina.
Ne može samo da se izvodi prosta računica 1 na 1 !!!!!!! ...jer to uopšte nije merodavno a niti tačno!!!!
Znači:mleko se procedi (SKIDA SE KAJMAK!!!! )...OLADITE MALO FILOZOFI !!!!!OD KAJMAKA SE DALJE PRAVE DRUGI PROIZVODI ...od tog istog litra mleka !
[ VOJVODA01 @ 03.12.2007. 22:35 ] @
pa! sta hoces da kazes da ce radnici previse umore dok naprave pavlaku pa onda moraju da deru kozu sa ledja?
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 22:37 ] @
Citat:

Delom su krive i trgovine, sem naravno samih mlekara jer je ranije bilo propisano kolike mogu da budu marze na mlecne proizvode, dok je to sada pusteno da se slobodno formira.

Pa po mojoj racunici, deo "krivice" trgovina je jako mali - ispod 10%, i ne moze uopste da pokrije razliku u ceni srpskog mleka u Bosni i srpskog mleka u Srbiji.

Daleko veci udeo u razlici cini ono sta radi mlekara - tj. koliko mleko prodaje u Srbiji, a koliko napolju.

Evo, i u Hrvatskoj se bune da je mleko iz Srbije jeftinije nego njihovo ;-)

http://www.demokratski-centar.hr/content/view/212/48/

Dakle, ocigledno je da je po sredi bas ono sto sam pretpostavio, da je mlekara glavni generator te cene, sa svojim ogromnim udelom u profitu koji naplacuju u Srbiji a ne bi mogli nigde drugde - iako je ovaj hrvatski clanak sigurno preteran i preuvelicava problem kako bi glasaci bili happy, ostaje fakat da je srpsko mleko tamo jeftinije.

Citat:

Ali po meni najveci krivac je drzava jer se ne trudi da regulise cene osnovnih prehrambenih namirnica, kao i da tacno utvrdi da li postoji i da ogranici ako postoji monopol u odredjenim delatnostima vezanim za te osnovne namirnice(Salford i mlekare u njihovom vlasnistvu naprimer).

Ja sam veliki protivnik regulacije cena - mislim da je to upravo razlog koji nas je i doveo ovde, jer regulacija cena znaci suzbijanje razvijanja zdravog trzista. Problem sa regulacijama je da svaka vestacka distorzija cena cini da neko u celoj prici u lancu bude povlascen - povlasceni ce se jako brzo "snaci" i postati "ekskluziva" a kasnije i tajkuni, dok ce nepovlasceni jednostavno izaci iz biznisa praveci time stanje jos gore, tj. lakse onim "povlascenim" da se obogate.

Mislim da drzava treba da regulise stvari na jedan drugi nacin, koji je vrlo egzotican za ova podneblja - da omoguci potpuno slobodnu trgovinu, da omoguci jednostavniji uvoz i da uvede instrumente za suzbijanje nelojalne konkurencije uz ostre kazne srazmerne profitu.

Problem je sto drzava to ocigledno nije u stanju da uradi, tj. pitanje je koliko je Srbija uopste i drzava a ne labavo udruzenje pilicara-burazera na teritoriji koja se naziva "drzava" samo zato sto je ogranicena drugim drzavama i koji sticajem okolnosti imaju i u svojoj vlasti i amorfnu masu zvanu "narod" iz koje su i iznikli visedecenijskom negativnom selekcijom, osnovnim uslovom za "snalazenje u zivotu" :(((
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 22:38 ] @
Citat:

Ne može samo da se izvodi prosta računica 1 na 1 !!!!!!! ...jer to uopšte nije merodavno a niti tačno!!!!
Znači:mleko se procedi (SKIDA SE KAJMAK!!!! )...OLADITE MALO FILOZOFI !!!!!OD KAJMAKA SE DALJE PRAVE DRUGI PROIZVODI ...od tog istog litra mleka !

Niko ovde ne racuna "1 na 1" vec se navodi rast cene mleka u celom lancu od krave do kupca.

Potpuno je nebitno kakav je proces ukljucen vec je bitna ulazna i izlazna cena za racunicu udela u profitu. Proces bi bio bitan da mi ovde hocemo da utvrdimo realan profit mlekare, ali to je potpuno druga tema.

Na kraju krajeva, to sto pricas za kajmak samo povecava profit mlekare (jer se od jednog litra mleka koje kupe od seljaka pravi jos dodatnih proizvoda) i cini moju racunicu da je mlekara ubedljivo najveci profiter, a samim tim i faktor koji najvise utice na cenu - jos tacnijom ;-)
[ Mladen @ 03.12.2007. 22:48 ] @
Nemam sad vremena da quoteujem vise recenica, samo cu ukratko prosiriti ono sto sam vec rekao

Dugotrajno mleko u Tropic lancima u RS kosta od 40-50 dinara, manje vise sva su oko 45 din. Znaci mozes da biras proizvodjaca, ja sam kao primer naveo Sabacku mlekaru jer sam na 20km od Sapca (i 20 od RS) i znam koliko isto to kosta kod nas. Sledeci put kad budem otisao (na zalost necu skoro) cu slikati rafove i okaciti ovde. Nema Imleka, pa njihove cene ne mogu da poredim, ali nema razloga da bi bilo bitno drugacije. Posto su sve cene manje vise slicne nema govora o dampingu, pogotovo sto Sabacka mlekara mislim da i ne bi bila dovoljno jaka za to. Ja svaki put kad odem kupim 30 litara dugotrajnog i miran sam...

Kako ja to objasnjavam? Jednostavno, njima se i sa tom cenom prilicno isplati, zarade onoliko koliko je normalno, dok kod nas deru sa nenormalnim marzama, moze im se kad drzava nista ne cini. Kartel je cudo

Inace, da samo spomenem da su i drugi proizvodi dosta povoljniji, recimo eurokrem 500g pakovanje kosta 140-150 dinara, kod nas je preko 200, plazma je jeftinija, ne znam tacno sad cenu,deterdzenti, suhomesnati proizvodi takodje... Najveca razlika je recimo u perfex toalet papiru, duplo. Veliko pakovanje(24kom) znam da kosta oko 150 dinara, kod nas je 300...
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 22:50 ] @
Citat:

Kako ja to objasnjavam? Jednostavno, njima se i sa tom cenom prilicno isplati, zarade onoliko koliko je normalno, dok kod nas deru sa nenormalnim marzama, moze im se kad drzava nista ne cini. Kartel je cudo

Ja se ponavljam, ali bih opet morao da primetim da, bar kada je mleko u pitanju, ocigledno nisu u pitanju "marze" nego profit mlekare (ne iskljucujem da su marze odgovorne za neke druge cene ;-)

Srbiji treba malo vise slobodnog trzista... Ali bi se onda bunili domaci mlekari... narodu udovoljiti ne mozes :)
[ sasa_vu @ 03.12.2007. 22:57 ] @
Sa jedne strane drzava nece, ne moze, ne sme, ne zna ili sta vec, a sa druge strane su firme koje koriste postojece stanje.
Prica se o konkurenciji, otvaranju trzista, a sta se u stvari dogadja? Nista preterano bitno. Primera na sve strane ima.
Dosao treci operater telefonije, i sta se desava sada, Mts ponovo uvodi obracunavanje na minut, sto su ukinuli inace. Otvoreni Merkator, Vero, Interex marketi, ali nisam primetio da su bitno jeftiniji od Delte na primer. Kao da su svi seli i dogovorili se da sisaju sto vise dok god mogu:-))))
Ne znam ko ovde treba da dodje da bi neki proizvod pojeftinio 2 dinara?

Tako da sve te firme koriste postojece stanje koje im vise nego odgovara, a ispastaju i placaju sve gradjani na zalost.

Nisam ni ja za drzavnu regulativu, ali ipak mislim da je korisna u situaciji u kakvoj je Srbija trenutno.
[ Mladen @ 03.12.2007. 23:02 ] @
Citat:
Ja se ponavljam, ali bih opet morao da primetim da, bar kada je mleko u pitanju, ocigledno nisu u pitanju "marze" nego profit mlekare (ne iskljucujem da su marze odgovorne za neke druge cene ;-)

Srbiji treba malo vise slobodnog trzista... Ali bi se onda bunili domaci mlekari... narodu udovoljiti ne mozes :)

Naravno, lapsus, ne marze nego profit mlekara, ekonomista sam ali neispavan i u zurbi :) :) Lepo napisah kartel :)

Drzava bi morala kao sto si napisao da reaguje adekvatnim (u ovom slucaju ogromnim) kaznama za dogovaranje prilikom odredjivanja prodajne cene mleka, ne da regulise cene

[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2007. 23:09 ] @
Citat:
sasa_vu
Nisam ni ja za drzavnu regulativu, ali ipak mislim da je korisna u situaciji u kakvoj je Srbija trenutno.

Pa ne znam bas... ni taj scenario mi ne deluje bas najpametniji.

Mnogo je bolje da se izuzetno jako bori protiv tzv. "price fixing-a" - dogovaranje cena je vrlo ilegalna stvar u razvijenim ekonomijama, ali niko nije imun na nju. Jasno je sto to cveta u Srbiji, kada je sudstvo takvo da niko ne ispasta - svako bi se dogovarao u takvom okruzenju :-)

Svako malo cujete kako su u EU ili USA napenalili firme za price-fixing... British Airways je pukao silne pare jer je hteo sa Virgin-om da dogovori cene ;-) Isto i proizvodjaci memorija su vise puta dobijali po prstima, itd... primera ima milion. Ali, za to je potrebna jaka drzava sa nezavisnim i odgovornim sudstvom i dobrim zakonima.
[ vlada01us @ 03.12.2007. 23:13 ] @
He, a u Crnoj Gori se zale da su previsoke marze-
Citat:
Veliko nezadovoljstvo trgovaca nedavno je izazvao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, kada ih je je nakon serije poskupljenja optužio da zaračunavaju previsoke marže. Lazović je tom prilikom rekao da jedva čeka da se na tržištu pojavi veliki regionalni trgovac kao što je beogradska Delta, koji je, kako je ocijenio, na tržištu Srbije i regiona pokazao da se dobrom politikom mogu održavati i umjerene cijene.

Sad ce Delta nastupiti tamo sa realnim cenama. A ovo ovde ce im i dalje biti "zlatna koka".
[ Mister Big Time @ 04.12.2007. 01:00 ] @
Bojkot je prava stvar, za sve vrste problema u RS...
Inace taj sajt je stvarno mogao da se uradi umesto obicnog texta, ali dobro cenim da je ovo tek pocetak pa se nije imalo vremena, ali tu su templejti... itd.

A evo i malo patetike od strane Tempa:

Zar je to humanost i solidarnost? Pa zasto se oni ne odreknu barem delica profita i daju ugrozenima hranu, nego OPET obican svet treba iz svog plitkog dzepa da kupi nesto u Deltalendu i da se oseti humanost sto ce ubaciti u neku korpu jedan ili dva proizvoda... barem da su dali neki popust, akciju za takve proizvode u humanitarne svrhe.. sljam.

[ Pejacar @ 04.12.2007. 02:35 ] @
Pa Miskovicev najbolji ortak u lopovluku Milan Beko drzi skoro sve mlekare u Srbiji, o cemu mi ovde pricamo...
Sto rece neko u nekom drugom topicu, da im posteno sudimo pa da ih streljamo
[ Horvat @ 04.12.2007. 08:27 ] @
@mister big time ,kakve veze ima tempo sa deltom? da ne drzi i tempo miskovic??

inace,sta fali subotickoj mlekari,to je najbolje mleko ovde koje se proizvodi [ima najvise MLEKA u sebi],po svim analizama,na zalost cenu ne znam [ne konzumiram,nebitno...],ali kad vec placate nesto,platite sto valja...

[ boban779 @ 04.12.2007. 08:42 ] @
Citat:
Horvat: da ne drzi i tempo miskovic??

A šta si ti mislio? Pa naravno da je Tempo Miškovićev.
[ Fuzz @ 04.12.2007. 08:58 ] @
Citat:
Horvat: kakve veze ima tempo sa deltom? da ne drzi i tempo miskovic??

Veza je vlasnicka tako da ... :)
Tempo predstavlja megamarket segment u trgovinskom konceptu Delte.
Osnovni motiv Rodica da udje u dil sa Merkatorom je bila svest da ce ga u suprotnom otvaranjem Tempa, Delta pojesti.

Inace, sto se tice stavova kako ce Miskovic u regionu drzati nize cene, a isisavati iskljucivo Srbiju - nemojte se zavaravati...sisace on sve sta bude mogao...
Eto, i taj Tropic o kojem se ovde govori belezi znacajan rast cena od kada ga je doticni gospodin preuzeo.
[ sasa_vu @ 04.12.2007. 09:08 ] @
Citat:
inace,sta fali subotickoj mlekari,to je najbolje mleko ovde koje se proizvodi

Ne fali nista mleku, ali fali cenama istog, kod nas i u okruzenju.
Citat:
ali kad vec placate nesto,platite sto valja...

Pa to je problem. Zasto da ovde placamo mleko 80 din, kada se isto to mleko prodaje u okruzenju za 40-50? Jel to mleko ne valjda zato sto je jeftinije?
[ smsnet @ 04.12.2007. 10:22 ] @

Dobra akcija.
Bitno da se nesto krece. Samo 10 ljudi da ne kupi mleko te nedelje - vredece!

Pitam se da li ce ovo podrzati LDP ili je njima samo Miskovicu trn u oku?

[ Mladen @ 04.12.2007. 10:35 ] @
Evo kako to rade Grci

Atina -- Grčka Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je sedam domaćih mlekara sa ukupno 48,3 miliona evra zbog fiksiranja cena.

Komisija je utvrdila da je pet najvećih proizvođača mleka i mlečnih prerarađevina 2004. godine postiglo dogovor o zamrzavanju cena koje plaćaju snabdevačima mleka, a neke od njih su razmenjivale informacije o cenama i dogovorno fiksirale cene jogurta. Nadzorna služba je utvrdila da je i grčko udruženje mlekara prekršilo propise o konkurenciji.

Kažnjene su najveća grčka prehrambena kompanija "Vivartija"i proizvođači mlečnih produkata "Mevgal", "Fage", "Nestle", "Olimpos", "Kri-Kri" i "Sergal".

Jedan visoki zvaničnik Komisije za zaštitu konkurencije prošle godine je uhapšen zbog traženja mita od 2,5 miliona evra od jedne mlekare koja je bila pod istragom.

Izvor: B92
[ Horvat @ 04.12.2007. 10:36 ] @
aha,ne znam zasto ali mislio sam da je tempo madjarski :) stvarno se ne razumem u te vele trgovine i ko je cega vlasnik...a i cene mleka :)...a to za suboticko sam naveo...kad je vec cena ista [PREVELIkA],zasto ne platiti kvl. proizvod po istoj ceni :) [ili lepo ici do stocara pa kupovati svakodnevno sveze pomuzeno mleko ;)]
[ srki @ 04.12.2007. 10:52 ] @
U Holandiji je mleko jeftinije jer se subvencionise ali to znaci da ljudi ipak placaju deo preko poreza (sto ne platis na mostu platices na cupriji). Zbog toga je bezvredno poredjenje cena tamo i ovde jer ti nista ne znaci. Verovatno bi bilo realnije da se cena kod nas poredi sa cenom u Britaniji. Ovde na Novom Zelandu je cena oko 80 dinara pa navise a krava ima koliko hocete i niko nema monopol.

Ono sto moze da znaci je to koliku marginu pravi IMLEK pa ako pravi marginu koja je dosta veca nego prosecna margina ostalih mlekara u regionu onda drzava moze da ogranici cene ako IMLEK ima monopol. To je sasvim normalno da se uradi i sve zemlje tako rade ako neko zloupotrebljava monopol, narocito ako je u pitanju nesto od strateskog znacaja (voda, struja, aerodromi i sl.). Da nije tako onda bi moglo da se desi da npr. neki privatnik postane monopolista na proizodnju elektricne energije i da odvali cenu 5 puta vecu od cene u regionu a da drzava ne moze nista da uradi jer je privatnik vlasnik cele infrastrukture za prenos energije ili je vlasnik hidroelektrana pa nema mesta za jos nekog.

Sada jedino ostaje da se vidi koliku marginu pravi IMLEK. Evo upravo sam u finansijskom izvestaju video da su imali gubitak i 2005 i 2006. godine a poslednji put su imali profit 2004. godine. Ovo znaci da drzava ne moze nista da uradi i bezveze se zalite. A to sto rade damping cena napolju je sasvim ok jer se ipak na taj nacin oni probijaju na inostrano trziste a drzava dobija novac iz inostranstva a od tog novca svi vi imate korist.

Citat:
Ivan Dimkovic: Ali, za to je potrebna jaka drzava sa nezavisnim i odgovornim sudstvom i dobrim zakonima.

Tacno. Zakone protiv fiksiranja cena imamo ali treba onda da se dokaze da se IMLEK dogovarao o ceni sa ostalim mlekarama.

[Ovu poruku je menjao srki dana 10.12.2007. u 12:33 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2007. 11:12 ] @
Citat:
Srki
Sada jedino ostaje da se vidi koliku marginu pravi IMLEK. Evo upravo sam u finansijskom izvestaju video da su imali gubitak i 2005. i 2006. godine. Ovo znaci drzava ne moze nista da uradi i bezveze se zalite. A to sto rade damping cena napolju je sasvim ok jer se ipak na taj nacin oni probijaju na inostrano trziste a drzava dobija novac iz inostranstva a od tog novca svi vi imate korist.

Ne znam ali bih bio pazljiv sa upotrebom reci "opsta korist" kada je Srbija u pitanju... Pitanje je koliko neka individua u Srbiji ima korist zbog proboja IMLEK-a na, recimo, bosansko trziste dampingom, a koliki gubitak vecom cenom mleka u velikoprodaji IMLEK-a koja direktno utice na maloprodajnu cenu i troskove te licne individue...

Prosto receno, nisam bas siguran da je opsti dobitak (manji izvozni deficit) vredniji od gubitaka individua na skupljim proizvodima :-)
[ Slobodan Miskovic @ 04.12.2007. 11:17 ] @
Citat:
Tacno. Zakone protiv fiksiranja cena imamo ali treba onda da se dokaze da se IMLEK dogovarao o ceni sa ostalim mlekarama.

treba prvo formirati komisiju, pa aknketni odbor ali prvo mora Vlada da ga formira, pa dok se materijal podeli, dok se oni dogovore pa dok to dodje na Vladu crva nije ni bilo :)
[ srki @ 04.12.2007. 11:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Prosto receno, nisam bas siguran da je opsti dobitak (manji izvozni deficit) vredniji od gubitaka individua na skupljim proizvodima :-)

Ne mora da znaci da bi cene bile jeftinije. Ako oni prodajom mleka u Bosni prave gubitak onda bi cene bile jeftinije ali ako ne prave gubitak onda nema razloga da kod nas cene budu jeftinije.

Citat:
Slobodan Miskovic: treba prvo formirati komisiju, pa aknketni odbor ali prvo mora Vlada da ga formira, pa dok se materijal podeli, dok se oni dogovore pa dok to dodje na Vladu crva nije ni bilo :)

Zato sam i rekao da je zakon tu ali nisam pominjao sudstvo :-)
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2007. 11:32 ] @
Srki,

Moras biti oprezan kod analize gubitaka - cesto se desava kod srpskih firmi da namerno prave gubitak kako bi umanjile porez, a pare u stvari bivaju prelivane uz pomoc povezanih lica (hint: Mobtel) i bivaju ili koriscene za razne... ne poslovne, da se tako izrazim, potrebe - ili jednostavno odlaze u zonu gde je porez manji.

Iako na papiru predstavlja "javnu kompaniju" (na berzi) dakle sa vrlo striktnim pravilima javnosti poslovanja, IMLEK je i dalje 80% vlasnistvu jednog lica:

http://www.crhov.co.yu/?Opcija...;isin=5E3C90E2777C96D9C8FC5EDC

"DANUBE FOODS GROUP B.V." ima 80% vlasnistva u IMLEK-u, a to je inace holding kompanija u vlasnistvu Salford investicionog fonda, koji je vlasnik i mnogih drugih firmi na Balkanu u prehrambenoj industriji... tako da... ne znam bas, nisam bas impresioniran svim tim.

Ne znam, mozda zvucim previse paranoicno, ali moje iskustvo sa Srbijom i nacinom poslovanja u njoj mi govore da oko svega treba otvoriti 4-voro ociju i da neke stvari mogu biti sasvim drugacije nego sto su u izvestajima o poslovanju :(
[ vlada01us @ 04.12.2007. 12:17 ] @
Citat:
A to sto rade damping cena napolju je sasvim ok jer se ipak na taj nacin oni probijaju na inostrano trziste a drzava dobija novac iz inostranstva a od tog novca svi vi imate korist.

Ali, da li su u Crnoj Gori dampinske cene? Tamo se ne prodaje samo srbijansko mleko, nego iz raznih zemalja, pocev od Alpskog pa na dalje, i cene su skoro iste. I da li je Crna Gora toliko znacajno trziste za zemlje u okruzenju da svi nastupaju sa dampinskim cenama? Bice da su tamo cene dosta realne, iako kako vidimo i oni kukaju na marze trgovaca. Monopol se maksimalno koristi u Srbiji. Kupis par stranaka i gotovo. Niko ni prstom da mrdne.
[ Fuzz @ 04.12.2007. 12:20 ] @
Pa u tome je razlika. U Crnoj Gori kupis jednu stranku i cepas.
Kod nas moras kupiti vise njih...zato je i mleko skuplje...
[ Java Beograd @ 04.12.2007. 15:03 ] @
Vala, ja ću da bojkotujem. Inače se u mojoj kući troši oko litar mleka i oko 2-3 litra jogurta dnevno. Ali, pet dana ću svakako da bojkotujem.

Čak ću možda da kupujem "Alpsko mleko" u Merkatoru, dva bojkota istovremeno

Inače, ako niste znali, "Alpsko mleko" u Merkatoru je iz Tuzle, piše lepo, "Mlekara Tuzla". Pitam se šta je sledeće ? Portugalsko vino i Grčke masline iz Tuzle ?
[ žutokljunac @ 04.12.2007. 16:22 ] @
Cela Tuzla alpsku kozu muzla.
[ weird al @ 04.12.2007. 23:10 ] @
Bojkot nego šta... I korenje ću jesti ako treba samo da ne finansiram kriminalce.
[ sasa_vu @ 05.12.2007. 08:09 ] @
Citat:
Cene mleka rastu zbog monopola
Sreda, 5. decembar 2007. 08:46

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković ocenila je da je uzrok povećanja cena mleka u Srbiji monopol koji imaju mlekare čiji je vlasnik Salford.

"Mlekare u vlasništvu tog fonda imaju udeo od 85 odsto na tržištu dugotrajnog mleka. Ono što mlekare plaćaju preradjivačima nije uzrok povećanja cena mleka", kazala je Dulić-Marković.

U vlasništvu investicionog fonda Salford su Novosadska mlekara, Mlekara "Subotica" i Imlek sa pripojenim mlekarama "Zemun" i Impaz, koje posluju u okviru Denjub fudz grupe (Danube Foods Group).

Prema rečima Ivane Dulić-Marković, cene koje se plaćaju proizvodjačima jesu porasle u poslednje vreme, ali su niže nego u Hrvatskoj. Ona je ocenila da je monopol Salforda lako dokazati i da bi Ministarstvo trgovine trebalo da uradi analizu.

Ona je istakla da Ministarstvo poljoprivrede ima uvid u podatke o otkupu mleka jer isplaćuje premije. Prema njenim rečima, sistem premiranja takodje ne može biti razlog za poskupljenje, dodajući da ne postoji nijedan ekonomski razlog da država premira Salford.

"Premije kada se plaćaju idu preradjivaču, a na proizvodjačima mleka. U ovom trenutku državi nije u interesu da premira mlekare jer postoji monopol Salforda", kazala je Dulić-Marković, koja je potpredsednica stranke G17 plus. Kompanija Imlek, Mlekara "Subotica" i Novosadska mlekara povećale su 1. decembra velikoprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda.

Direktor korporativnih poslova Denjub fuds grupe (Danube Foods Group) Rade Pribićević kazao je da je to treće poskupljenje u poslednja četiri meseca. Imlek je povećao velikoprodajnu cenu litra svežeg mleka za 5,5 dinara (na 52 dinara), dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti sa 59 na 63 dinara, a litar jogurta za četiri dinara (na 66 dinara).

Maloprodajna cena litra pasterizovanog mleka sa porezom na dodatu vrednost (PDV) i maržom od 10 odsto u prodavnicama povećana je na oko 62 dinara, a litar dugotrajnog mleka prodaje se za oko 80 dinara po litru.

(Beta)

Eto, izgleda da svi znaju za postojanje monopola, ali drzava ima preca posla nego da brine o svojim gradjanima.....
[ biber021 @ 05.12.2007. 09:01 ] @
Evo i u medijima...

BOJKOT MONOPOLA 04.12.2007.

17:16 - Zbog trećeg poskupljenja mleka i mlečnih proizvoda u poslednja četiri meseca pokrenut je internet sajt http://www.bojkotujmonopol.com/. Pošto po novoj ceni dugotrajno mleko Novosadske mlekare, beogradskog Imleka i Mlekare Subotica, sve tri u vlasništvu "Denjub fuds grupe", košta oko 80, a litar pasterizovanog 62 dinara, grupa potrošača odlučila je da pet dana ne kupuje mleko.

Akcija bojkota mleka traje od 10. do 14. decembra.

Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova "Denjub fuds grupe", koja je vlasnik tri najveće mlekare u Srbiji, prethodno je izjavio da je poskupljenje iznuđeno rastom otkupne cene mleka. "Denjub fuds grupa" je u vlasništvu britanskog Nju vorld velju fonda, kojim upravlja kompanija Salford. (021)

www.radio021.info

Apelujem na posetioce foruma da pošalju svojim lokalnim medijima vest o bojkotu, da se ne završi bojkot na 5 ljudi sa foruma. Mrdnite se malo!
[ smsnet @ 05.12.2007. 09:12 ] @

Ako u Srbiji Internet koristi 20%-25% ljudi to je cca. 1,000,000 ljudi... malo za ozbiljan bojkot ... dok mobilni telefon koristi bar duplo vishe ljudi... SMS poruke ljudi.... SMS!
[ drbogi @ 05.12.2007. 09:26 ] @
Gle čuda, odakle skupo mleko u Srbiji? Što je posebno zanimljivo, bune se upravo najvatreniji pobornici privatizacije na srpski način, gde se ne prodaje firma, ne, nego se dirigovano prepušta tržište partijskom suporteru uz izvesnu nadoknadu. Npr. ova Dulićka, prvo politički profitira na privatizaciji, a sada profitira na skupoći mleka.. he he. A narod previše gleda TV program, na istom 5. oktobar zaista liči na revoluciju, iako je u stvarnosti pozorišna predstava sa milion statista.
Mala uteha je da će Salford uskoro prodavati iste te mlekare, pa sada svi poletno učestvujemo u gojenju istih, plaćajući mleko po 80 dinara. Uložili ljudi 500 jedinica novca, sve što prodaju ispod 900 jedinica je neuspeh u očima investitora.
Šta ste se stisli sada, nemoj se brukamo pred svetom!

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 05.12.2007. u 10:37 GMT+1]
[ Horvat @ 05.12.2007. 11:14 ] @
napokon sam pogledao sajt...misljenje,jako bedno,jedna [tj. pola] stranice txt-a?daj upisi jos nesto
i jos nesto
NIJE "p.s.s." NEGO JE "p.p.s." [post post scriptum,a ne post script script...e pismenosti...]

bolje napisi onda "napomena 2 nego p.s.s."

edit:
Citat:
"Denjub fuds grupe"

ahahha ,kako ovo smesno izgleda :)...je l' jos i na cirilici pise?
[ žutokljunac @ 05.12.2007. 11:34 ] @
[ biber021 @ 05.12.2007. 11:43 ] @
Horvat mani se lektorisanja i lati se trazenja telefona RTV Subotice...
[ since1986BC @ 05.12.2007. 12:03 ] @
Dodao bih(citajuci neke postove), da mislim da bi trebalo totalno bojkotovati mleko:
znaci ni sveze ni dugotrajno ni jogurt ili cokoladno mleko itd...NE KUPOVATI

Predlog: akciju bi mozda trabalo produziti za bar 1-2 dana.

Trudite se ljudi stvarno da sto vise motivisete rodbinu i prijatelje da ucestvuju u ovoj akciji.
Nemojte da raspravljete vise o tome kako i zasto je cena nastala...

http://www.bojkotujmonopol.com/

http://img267.imageshack.us/my.php?image=bojkothu0.jpg

p.s. Studenti bi mogli da upute ovu sliku svojim studentskim savezima?
[ Davor Vlajkovic @ 05.12.2007. 12:08 ] @
Citat:
since1986BC: Dodao bih(citajuci neke postove), da mislim da bi trebalo totalno bojkotovati mleko:
znaci ni sveze ni dugotrajno ni jogurt ili cokoladno mleko itd...NE KUPOVATI

Što, šta ti je mleko skrivilo? Akcija nije bojkotujMleko već bojkotujMonopol, je l' uviđaš razliku?
[ since1986BC @ 05.12.2007. 12:26 ] @
Uvidjam. Ali od njega se pocinje,ne?
Ne mogu odmah zivot da bojkotujem

Uosatlom ljudi uskoro ce ,nadam se, izbori. Pamet u glavu.
[ Horvat @ 05.12.2007. 13:31 ] @
Citat:
since1986BC: Uosatlom ljudi uskoro ce ,nadam se, izbori. Pamet u glavu.

izbori su vec davno trebali biti ,samo nikako da budu...tako da...nece jos skoro [barem nece ove godine]...

edit:ispravljeno je,svaka cast :)))

[ vladd @ 05.12.2007. 18:30 ] @
Ne vidim sta ce se promeniti na izborima, ali ajd', verujte, ali prvo sledi Deda Mraz

Nego sta ste se uhvatili za mleko, ja ga ionako bojkotujem, u korist ostalih napitaka, sta bi sa benzinom, njega niko NE SME ni da spomene.
Mnogo bolan bojkot, jel' da

Poz.
[ žutokljunac @ 05.12.2007. 18:43 ] @
U sine, benzin.
Benzin pa registracija automobila.
Eh kad bi čovek mogao pri toj registraciji jeftinije da prođe, a ne da ga deru...
[ stil @ 05.12.2007. 19:30 ] @
@ vladd Ljudi moraju da vrse pozitivnu selekciju onih koji " vladaju " . Jedino tako je kod nas moguce nesto promeniti na bolje. Ako " onaj " , zna da ti neces da budes lenj ( da podlegnes apatiji ) i da ces da izadjes na izbore , da ga kaznis ili nagradis . " Taj " ce paziti sta radi , a tajkun moze dzaba da ga potplacuje kad ga ti sklonis tvojom voljom jer ne radi kako valja.
[ biber021 @ 05.12.2007. 19:40 ] @
Ilija ne znam odakle toliko optimizma i drago mi je da ga jos ima ali:

1. "Onaj" zna da je "raja" lenja i da nece izaci na izbore
2. Zbog onih sto redovno izlaze na izbore nam i jeste tako
3. Tajkuni se skidaju olovom
4. Bojkotujem benzin, vozim na plin

Uzdravlje!
[ stil @ 05.12.2007. 20:35 ] @
Jednostavno , ljudi jedino taj izbor imaju . Zbog onih sto ne izlaze da glasaju nam je tako kako je. Tajkuni se ne skidju olovom , vec prostom primenom zakona.
[ MyWay @ 05.12.2007. 21:52 ] @
Citat:
stil: Jednostavno , ljudi jedino taj izbor imaju . Zbog onih sto ne izlaze da glasaju nam je tako kako je.
Ovaaaj a da ne izlaze baš zbog toga što nemaju za koga da glasaju? Tj zato što smatraju da je manje-više svejedno da li ih jaše Kurta ili Murta?
[ vladd @ 05.12.2007. 23:07 ] @
Ja mislim da presudjuje "izbor" izmedju Kurte i Murte.
Inace uredno izlazim na izbore, nekako se navikavam na gradjansku duznost, i glasam za koga glasam, i nekako sam uvek u "manjini", jbga.
Sto mi i nije vazno previse, ali me cudi da postoji solidna kvota nezadovoljnih, pa se prosto pitam, da neki ne glume nezadovoljstvo, a "iza kuce" grickaju beneficije.

Solidno sam nezadovoljan, uglavnom zloupotrebama, koje cak, u odredjenom broju i ne zavrsavaju pljackom, kaznjivom, nego se zavrse sa prostom stetom, da ne kazem sa velikim trudom da komsiji crkne krava.

Takodje sam svestan, da nema "kapitalizma" bez kapitalista. I da treba da "napravimo" "kapitaliste", koji ce da se "suoce" sa drugim, nekim (stranim) kapitalistima u nekoj trzisnoj utakmici.

A vidim samo alamunje, polupismene, koji su aligatori samo u svojoj bari, a "negde tamo" su male mace. I ne mogu ni bakalnicu da vode, ni paklu cigareta da prodaju ako nisu jedini na pijaci.

E to mi vise smeta, nego kako je ko dosao do para. Ako je krao, neko ce mu vec uzeti, nekako. I to me manje zanima. Ali ako se neguju takvi polupismenjaci, lazna elita, proglasavanje strucnjaka za sve i svasta, proglasavanje budala i lopuza za VIP, onda nema buducnosti, nikakve..

Poz.
[ stil @ 06.12.2007. 01:48 ] @
@ MyWay Pazi , slazem se sa tobom donekle , ali samo donekle. Civilizacijsko dostignuce je da ljudi mogu da kazu sta misle o nekom politicaru ili partiji tog jednog dana , zaokruzivanjem tog jednog broja. Tada imas priliku i tada je taj tvog gest jaci od milion € nekog tajkuna . Sada to pravo ljudi sticu rodjenjem ( gledaju na njega zdravo za gotovo ). Nekada nije bilo tako : Vokabular - Srpski rečnik . Nekada je to bila privilegija.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2007. 08:09 ] @
Citat:

Ja mislim da presudjuje "izbor" izmedju Kurte i Murte.

Hm, ja se ne slazem sa tim. Mislim da problem nije u Kurti i Murti - niti u izboru izmedju Kurte i Murte. Resenje je, na zalost, mnogo dugotrajnije i zahteva korenitu promenu u celom drustvu i mnooooogo malih izbora!

Izbori nisu samo kada je dan izbora za poslanike ili predsednika drzave - izbori su i kada se bira predsednik kucnog saveta, izabira najbolji aplikant za posao, ocenjuje ucenik, itd... Sve te stvari su, na nasu veliku zalost, u Srbiji tesko podlozne korupciji i negativnoj selekciji. Ta negativna selekcija ima za posledicu polako uzdizanje mediokriteta i podobnih uz drustvenu lestvicu sve do vrhova uticajnih grupa - politickih partija, sudova, itd...

Tako na kraju, ostane samo trulez koja se "izdigla" - treba samo pogledati CV-jeve vecine politicara u Srbiji, ili direktora drzavnih firmi - i zapitati se, po kakvom osnovu su ti ljudi postali to sto jesu, kada vecina ne bi prosla ni prvi krug razgovora za posao u nekoj kvalitetnoj firmi.

Jajare u Srbiji na zalost pocinju da se stvaraju od skolske klupe - kada ljudi budu ustajali protiv jajara na svim poljima ce se u Srbiji nesto promeniti. Mislim da ce to moci samo necija deca :(
[ stil @ 06.12.2007. 08:23 ] @
Upravo tako. Nema instant resenja za problem u kojem se nalazimo.
[ žutokljunac @ 06.12.2007. 09:24 ] @
Slažem se sa Ivanom, pogotovo oko pronalaženja posla. Hteo sam nešto da napišem ali sam odustao jer me većina ljudi koji su u IT vodama neće shvatiti.
Ološ je isplivao i on danas mrači i oblači.
[ vladd @ 06.12.2007. 11:21 ] @
Pa otprilike je dobar "put" kao sto kaze Ivan.

Olos je svuda isplivao, to je planetarni problem. Ali mi ne gledamo kako se drugi "bore".

Cesti izbori su jedno od resenja, da olos ne "ukrti" na mestu, poziciji, da se male zajednice ljudi grupisu i imaju stav o moralu i porodici, naravno pozitivan, domacinski, da mogu da kazu NE, po njihovom pravilu, "zakonu" zdrave pameti, koji ne mora da bude ispunjen paragrafima(recimo kao kucni savet, kucni red, kao sto rece Ivan).

U malom mestu, u Amerikama, Nemackoj, Holandiji, Francuskoj, ako lokalni mocnik nije po volji "naroda", moze da se seli sa svojim "biznisom" i aktivnostima, bez obzira sto nije krsio "paragrafe". Obelezen je kao nemoralan, kao neko ko ne doprinosi progresu sredine, kao stetocina sa prvenstvenim licnim interesom, i zato sto njegov zajednicki interes nije u skladu sa njegovom snagom ili moci...ili cak ako narusava ekologiju...

Da li je svercovao viski, kao Kenedijevi, da li je bio gusar kao Rotsildovi, da li je pljackao Indiju kao Kruna(ili Afriku kao pola Evrope)..prestaje da bude vazno, ode u proslost, gleda se sta se desava danas, i kako ce biti sutra.

Poz.
[ since1986BC @ 06.12.2007. 18:27 ] @
Citat:
@biber021
Ilija ne znam odakle toliko optimizma i drago mi je da ga jos ima ali:

1. "Onaj" zna da je "raja" lenja i da nece izaci na izbore
2. Zbog onih sto redovno izlaze na izbore nam i jeste tako
3. Tajkuni se skidaju olovom
4. Bojkotujem benzin, vozim na plin

Nije to optimizam a i jest u neku ruku.Pre bih rekao da je tu zdrav rezon.
Nadam se da smo svo prevazisli onaj srednjoskolski tzv "punk bunt".
Ne pljuje po punk-u i ja ga pomalo slusam.Ali od mnogo price nema leba.

2.Tacno i netacno.
Tacno je ako gledas ovako.Uglavnom su redovni na izborim ex komunisti
(izvinite me za prozivnku) koji su tako i disciplinovani.
Netacno ako to gledas ovako:"Idioti izlaze,a znaju da im nece biti bolje.Bojkotuj izbore!"
Tako moze da razmislja monah,ili onaj kome je zivot:koze,ovce,krave,planina...
Ti ljudi bar imaju miran zivot i mirnu savest.Svaka im cast.

3. Hm, ne smem da se slozim sa tobom.Ako se medjusobno "skidaju" olovom-nama nikad
nece biti bolje.Ako narod krene da ih "skida"na taj nacin onda nema
druge do gradjanskog rata.Pre ili kasnije.

4. Silna ugradnja rezervoara za plin,dici ce i njemu cenu kad tad na cenu nafte,dizela,benzina...
Samo cekaj, videces-nece za to puno trebati.

Citat:
@stil
"Zbog onih sto ne izlaze da glasaju nam je tako kako je. Tajkuni se ne skidju olovom , vec prostom primenom zakona."

OLE! Jos samo neko da priiimeniiii...

Citat:
@MyWay
Ovaaaj a da ne izlaze baš zbog toga što nemaju za koga da glasaju?

Jedini izlaz,za sada, je BIRANJE MANJEG IZMEDJU DVA ZLA.
Bar da se opasuljimo,nakon tolikih izbora,pa da damo nekome stvarno tzv. vladajucu vecinu
pa da mu onda sudimo.Iskreno ovako vise nece ici.Dosta smo u parlamentu imali
"BABE i ZABE"

@Ivan Dimkovic
Odlican govor u vrhu strane.Jos samo da se svi na,licnom planu odvazimo i krenemo to ponaosob da primenjujemo.

Slazem se jos u necemu.Neko je slicno rekao.
Razumem ja da je taj shugavi reprezent naroda u vrhu vlasti
i da "krade",grebe na sve moguce nacine dok moze.Znam to 100%
Problem u Srbiji je sto za te PLATURINE(ili kako vec glasi augmentativ od plata)
bar ne "otaljavaju" posao i obaveze koje imaju.Onaj koji dobijaju svojom pozicijom.
Zaposljavaju,sto kaze Ivan,jajare.Polupismenu rodbinu koja te na svakom uglu docekuje
(shalteri,kojekakve drzavne i dr. javne sluzbe).Prosto:nervoza i stres na sve strane.
Znamo svi dobro da nervozu treba iz sebe,van.E sad postoje razni nacini.
Jedan je da se uzmemo u pamet i ratosiljamo:
"...kurvi,jajara i licimura"

[ vladd @ 06.12.2007. 19:18 ] @
Lepo, dobro i korisno je da se primecuju "bivsi komunisti". Pa sada vladaju potomci osme sednice i "centralnog komiteja"..:). Jednim delom direktno, a jednim delom indirektno, kao skolovani "napolju"..Pa ko je mogao da dobije Fulbrajta (M.Markovic...), ili da skoluje dete "napolju" 90-ih....
Valjda su "polagali testove" i kvalitetno odgovorili na sva pitanja...:)

Samo posmatrajte....i ne zaboravljajte. Tu je najjaci argument nekih, sto je narod "kratke pameti", zaigran dnevnim problemima i "snalazenjem", bilo da je jeftino ulje ili "plin" u igri...

Poz.
[ vkbfwr @ 06.12.2007. 23:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic[/url]: 
Jajare u Srbiji na zalost pocinju da se stvaraju od skolske klupe - kada ljudi budu ustajali protiv jajara na svim poljima ce se u Srbiji nesto promeniti. Mislim da ce to moci samo necija deca :(
ja bih se samo pozabavio terminologijom, mislim da su obicni, posteni ljudi postali teske jajare, a olosh i smutljivci su ti kojima je ovde plodno tle, od skolske klupe, pa sto ides dalje sve je trulije. a u mutljavini niko nije cist svako svakoga cvrsto drzi za muda i svi cute, super sistem.
a taj jajarluk obicnog coveka je postao uobicajen nacin ponasanja i zivljenja, vaspitanja, skreci glavu i pravi se da nista ne vidis, a zavidi oloshu. onaj ko treba da podigne glas, je postao jajara. znate zasto, svako je paranoicno uplasen za svoje dupe, ili je i sam kompromitovan, pa bolje da cuti...
ovo je moj dozivljaja nekih visokoskolskih ustanova u srbiji.
ako ih ima pametniji, a cisti cute, zatno kreteni vladaju fakultetom.

pre nekoliko godina u sred dana devojku mi je napao manijak u polupunom autobusu, uhvatio za vrat i poceo da davi, svi su okrenuli glavu, niko rec nije rekao, da sam nije pustio, niko ga ne bi sprecio. ma,.../
[ stil @ 06.12.2007. 23:53 ] @
Sada vladaju oni koji su izabrani od ljudi koji nisu lenji kada treba da izraze svoju volju. Pravila igre su takva da se ti koji "vladaju" biraju na izborima. Fora je postujuci pravila igre pobediti ( za sebe ) . Moze covek da kaze : - Necu bre da se igram . I ne izadje na izbore. Izbori se odrze , dodju oni koji ne bi dosli da si ti izasao i rekao sta mislis o njima . Posle cujem gundjanje tipa : - Vidi ovog , pa ko te bre dovede tu ? Pa ti , zato sto nisi izasao i rekao sta imas da kazes. Ljudi se obeshrabre , misle izadju jednom i resili su problem , to je to. Ne , to je proces pozitivne selekcije koji mora da traje. Pa cak i da pogresis u proceni , tu su uvek sledeci izbori da se ispravis. Ne treba mesati strucnost ( Fulbrajt stipendije ) sa moralnoscu. I Mengele je bio doktor. Dakle potrebno je da budes i potkovan ( strucno ) i da imas odredjene ljudske kvalitete ( univerzalne ljudske vrednosti ) da bi te izabrao da me predstavljas. Ovo mozda lici na bajku , ali to su kriterijumi koji uspostavljaju pozitivnu selekciju i dovode sposobne , strucne i moralne ljude na odgovorne funkcije. U vezi " jajara " . Znam pouzdano da je to sistem " Ponasam se kao i svi , da se ne bi izdvajao od drustva ." Ljudi jednostavno provale matricu ponasanja i tako se ponasaju iako im se to u stvari to ne svidja. Ako otvoreno reagujes na to ponasanje , kazes sta je ispravno dosta ce to prepoznati i videces da u stvari nisi sam :-)

[Ovu poruku je menjao stil dana 07.12.2007. u 01:03 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 07.12.2007. 03:47 ] @
Mali vic za OT:

Citat:

Kongres evropskih transplantologa

>
> Predstavnik britanskih lekara izvestava:
>
> "Dosao nam je pacijent bez kicme, presadili smo mu celu kicmu, i nakon =

> samo
> jedne nedelje provedene u bolnici, zahvaljujuci naucnim otkricima
> britanskih naucnika, taj covek se odlicno oseca, i vec je vani i trazi
> posao."
>
> Predstavnik francuskih lekara izvestava:
>
> "Mi smo u Francuskoj ucinili jos znacajniju stvar! Coveku bez pluca
> presadili smo samo jedno plucno krilo i nakon tri dana provedena u=20
> bolnici,
> on se i sa polovinom pluca oseca odlicno, vec je vani i trazi posao!"
>
> Predstavnik srpskih lekara izvestava:
>
> "Mi smo u tome ipak otisli najdalje. Uzeli smo cetiri coveka bez =
mozga,
> postavili ih na celo drzave i u rekordnom roku vec je vise od polovine
> stanovnistva vani i trazi posao! A ona cetvorica su i dalje bez mozga =
i
> odlicno se osecaju!"
>
> PS: Svako ko dobije ovaj mail ima gradjansku i moralnu duznost da ga
> posalje dalje na bar deset adresa. Nikad se ne zna ko bi za ovu =
cetvorku
> mogao opet da glasa!!

[ vladd @ 08.12.2007. 11:54 ] @
Pa stil, gresis samo u "realnosti. Fulbrajtova stipendija je "beneficirana" kvazi strucnost, i postaje kriterijum veci od "moralnih" kvaliteta, koji su cak nepozeljni u nekim oblastima.

Namerno stavljam "moralnine" pod navosnike, posto se pokusalo da se izgradi sistem za degradaciju moralnih vrednosti, rade se teske zloupotrebe i kod elementarnih ljudskih shvatanja morala.

A kriterijumi su "kursevi" u inozemstvu.

Mengele je bio odlican lekar, patriota, priznat u svojoj drzavi. I ta "drzava" je u jednom trenutku u istoriji, krenula zlocinackim putem, sa patoloskom idejom istrebljenja nekih rasa. i uvukla svoje gradjane u zlocin. Neki nemacki naucnici i strucnjaci su u drugim sredinama (USA, Srbija, Rusija) radili drustveno korisne stvari i projekte.

Znaci, "elita", krem drustva, krem pameti, treba da vodi drzavu u dobrom smeru ( a ne razni ludaci tipa Hitlera...), a ne kursisti i "nasilno", dogovorno, proglaseni za pametne. I jos da "rade" na iskrivljavanju moralnih normi.

Pa cak ako su eksperti za ekonomiju, matematiku, ili sta god, ne znaci da su eksperti i za diplomatiju, medicinu ili neku dijametralno razlicitu oblast.

A i POLITIKA je lagano prerasla u "nauku", razvili su se eksperti po svetu, mnoge aktivnosti su proracunate i kontrolisane skoro do upravljivosti.
A mi ni za to nemamo ni autoritete ni strucnjake, bar ne u potrebnoj meri.

Poz.
[ stil @ 08.12.2007. 15:06 ] @
U realnosti ja coveka cenim po onome sto izadje iz njegovih usta i po tome sta je njegovih " ruku " delo.

Poenta moje price je da moze neko da ima najvece diplome ovog sveta i da u isto vreme bude necovek.

Zabluda je da je uvek neko posten ako ima diplomu. Znaci , ima mnogo onih koji imaju diplomu i koji su posteni. Ali ima i onih drugih i to ne treba izgubiti iz vida.

Kako mozes uopste da kazes da je Mengele bio odlican lekar , kad je razne eksperimente vrsio na ljudima. Tipa , da natera majku da ubije svoje dete tupim nozem ,tako sto detetu da neko sredstvo od kojeg ono neprestano place toliko dugo da se majka izbezumi . Imao sam nocne more svojevremeno kada sam citao o tome.

Eh ta rec "kvazi" :)

Moć i vrlina

Vilijam Fulbrajt, Arogancija moći, Filip Višnjić, Beograd, 2005, strana 256

Američki senator Vilijam Fulbrjat (1905-1995) kod nas je u široj javnosti poznat isključivo po uglednoj stipendiji koja nosi njegovo ime. Međutim, reč je o čoveku koji je imao veliki značaj i uticaj u američkoj posleratnoj politici. Fulbrajt je završio 1925. godine političke nauke, a kasnije i pravo. Jedno vreme proveo je na usavršavanju u Oksfordu. Predavao je pravo od 1939. do 1941. godine na univerzitetu u Arkanzasu. Njegova politička karijera počela je 1942. godine.
Knjiga "Arogancija moći" nastala je na osnovu predavanja održanih 1964. godine u uglednoj školi Džona Hopkinsa za Visoke međunarodne studije. U to vreme Fulbrajt je bio predsedavajući Komiteta za spoljnje poslove američkog Senata, tako da je raspolagao uvidima iz prve ruke o temama o kojima govori. Knjiga je objavljena 1966. godine i prirodno je usmerena na događaje koji su u to vreme bili aktuelni, to jest koji su bili vruće "teme dana" (rat u Vijetnamu, odnos prema Kini i Sovjetskom Savezu, događaji vezani za Zaliv svinja, kubanska raketna kriza, intervencija u Dominikanskoj republici i slično). Fulbrajtov ton je kritičan, ali kako je sam rekao "kritikovati svoju zemlju znači učiniti joj uslugu i uputiti joj kompliment". Iako govori o konkretnim temama američke unutrašnje i spoljnje politike toga doba, u knjizi su i delovi koji prevazilaze dnevno-političku ravan i čije je značenje aktuelno i danas.

Ključni problem kojim se Fulbrajt bavi tiče se upotrebe moći. Uzrok problema, smatra Fulbrajt, leži u tome što moć po pravilu teži da se poistoveti s vrlinom. Fulbrajt izrazom "arogancija moći" opisuje psihološku potrebu nacija da se potvrde kao veće, bolje ili jače od ostalih nacija. U tom procesu često se zloupotreba moći opravdava plemenitim i uzvišenim ciljevima. Fulbrajt tvrdi da su mnoge imperije propale upravo zbog toga što njihovi lideri nisu imali mudrost da "stečenu moć upotrebe mudro i realistično".

Fulbrajt objašnjava zbog čega su svi fanatizmi (bez obzira kakve ciljeve i vrednosti propagiraju) izuzetno opasni. Posebno su opasni samoproklamovani misionari. "To si ljudi zagledani u doktrine, ljudi koji mešaju moć i vrlinu, ljudi koji veruju u neku stvar bez ikakve sumnje, praktikujući sva uverenja bez skrupula, ljudi koji prestaju da budu ljudska bića sa normalnim sklonostima za rad, zabavu i porodicu i postaju živa otelovljenja neke vere ili ideologije". Upravo demokratija pomaže u tome da se društva oslobađaju od doktrina i dogmi, kao i iluzija o čoveku i njegovoj prirodi. Politika koja ne prihvata svet i ljude onakvim kakvi jesu osuđena je na propast.

Šta pokreće i održava društvo? Ekonomiju, tvrdi Fulbrajt, pokreću ljudske sklonosti ka sticanju, a politiku ljudske ambicije. "U stanju smo da ih civilizujemo zato što shvatamo da je čovekovo zadovoljstvo uslov njegovog uljudnog ponašanja prema drugima, a ne prepreka takvom ponašanju". U tome je, smatra Fulbrajt, prednost zapadnih društava u odnosu na komunističke zemlje.
Fulbrajt napominje da je za uspešnu politiku (to jest za stabilnu ljudsku zajedicu) najvažnije sledeće: "Verujem da je glavni zadatak čoveka, u spoljnjoj politici kao i u unutrašnjoj politici i svakodnevdnom životu, da drži svoju kuću u redu, da nastoji da život bude malo civilizovaniji, malo više zadovoljavajući i malo vedriji u kratkom vremenu koje mu je dodeljeno. Smatram da je čovek kvalifikovan da razmišlja o metafizičkim problemima, ali ne i da realizuje metafiziku u praksi. Praktikovanje metafizike je posao Boga".

Božo Stojanović

Izvor : Ekonomist

Toliko o Fulbrajtu.

[ vladd @ 08.12.2007. 15:28 ] @
Nije rec o "kvalitetu" Fulbrajta, ili neophodnosti ili korisnosti njegove stipendije.

Nego u "odabranima", nacinu odabira korisnika. "Stvar" je bila rezervisana za "odredjene kvalitete", jedan beneficirani sloj drustva, ne za pametne ili sposobne, vec za "decu".., koja nam se sada "vracaju" u novom obliku i formi, sa istim "zadatkom"..

Poz.
[ stil @ 08.12.2007. 16:52 ] @
O kakvom " zadatku " govoris ? Argumentuj.
[ vladd @ 08.12.2007. 22:17 ] @
Da se odrzi kontinuitet boravka na vlasti odredjenog kruga ljudi, prepakovan u novo ruho.
Ili odrzanje znacajne, narocito ekonomske moci, kao "dozvoljena" alternativa, da se ne bave politikom i ne brljaju, ili da se bave nekom novom politikom.

Argument... Beko, Miskovic, Karic...da nastavim da nabrajam "naslednike"(po svim osnovama) davnasnjih funkcionera ili "decu osme sednice"...ili znate i sami... a ima i po novinama.
To je jedna "grana".

Postoji i grana vezana za drugu stranu zakona...li o tome ce se uskoro citati, bar sto se sporta tice...o nekima je pisalo vec..

Poz
[ stil @ 09.12.2007. 00:16 ] @
Meni nije jasno kako si ti uspeo da povezes Fulbrajt stipendiju sa na primer Miskovicem . Ili mislis da mozes da za sve negativne pojave kod nas da optuzis nekoga sa strane bez ikakvih argumenata.
[ vladd @ 09.12.2007. 00:33 ] @
Nisam napisao samo "npr", ispred Fulbrajta, mada je ta stipendija eklatantan primer specificnog odabira. Naravno da postoje brojne varijante i stipendiranja i skolovanja, kako "napolju" tako i "unutra". Nista specijalno fokusirano, samo primer za potsecanje...
Sustina je da se formira "elita" po vise osnova, Miskovic je "druga skola", drugi nacin...

Nema potrebe da cepidlacimo, i pogresno se razumevamo, ko "razume", shvatice :)

Poz
[ stil @ 09.12.2007. 07:46 ] @
Pa hajde fokusiraj se. Ponovo nisi dao ni jedan argument da potkrepis ono sto tvrdis. O kakvom podsecanju govoris ?
[ vladd @ 09.12.2007. 09:13 ] @
A kakav "argument" treba da kreiram, odnosno napisem. Ako vec argumentacija "lezi" u okruzenju.

Reci kakav oblik "argumentacije je prihvatljiv, citiranje novina, moja licna saznanja ili neka vrsta izvodjenja zakljucaka.

Ne vidim sta nije jasno u vezi nekih clanova "elite".

[ stil @ 09.12.2007. 09:32 ] @
Takav/e argument/te na osnovu kojeg mozes/mo da formiras/mo misljenje/nja o nekoj temi . Izbor je na tebi .
[ smsnet @ 09.12.2007. 11:23 ] @

Primecujem nekoliko stvari.

1. Nijedna TV stanica ( sem StudioB ) nije objavila poziv na bojkot ili makar da provuce vest kroz "zanimljivosti iz zemlje i sveta" Da li ovo ima veze sa IMLEK reklamama kod vecine TV stanica sa nacionalnim frekvencijama.

2. Nijedne novine ( sem Gazete ) nisu objavile bilo sta o bojokotu ( Gazeta je pomenula, ali bez citata ili linka )
Blic je 3-4 puta u nedelju dana pisao o monopolu mleka, ali nista o bojkotu istog.

3. O politicarima i njihovoj podrshci bojkotu i da ne pricamo... sumnjam da nisu obavesteni. To mnogo govori o njima.

Voleo bih da me neko demantuje i da sam propustio neku emisiju ili novine gde se o ovome govori...

[ Mister Big Time @ 09.12.2007. 23:41 ] @
Ja sam se obezbedio Alpro Soya mlekom tako da bojkot moze da pocne :D Do kraja godine ne uzimam obicno mleko.
[ vladd @ 10.12.2007. 09:50 ] @
Vise ni nes kafu ne pijem sa mlekom. Ali toliko je dece, da je taj bojkot malo besmislen. Ajde da ne kupujemo benzin

Poz.

P.S
Da ne pravim posthunting

@stil: to sto radis zove se paradijalog. Nesto nisi "perfektno zadovoljan" cinjenicama i argumentima. Znas cemu to vodi, ili razvodnjavas temu, namerno, ili ti je krajnje dosadno, pa sto ne bi malo spamovao..
Resenje je "na tebi"
Ako nesto zaista nisi razumeo, pa kako ti se moze pomoci... nismo cudotvorci..
[ stil @ 10.12.2007. 10:28 ] @
Ti nisi izneo ni jednu jedinu cinjenicu koja bi potkrepila tvoje tvrdnje. Sto se tice razvodnjavanja teme. Ti si prvi pomenuo Fulbrajta i skrenuo sa iste. Meni nije dosadno i ne spamujem vec jednostavno reagujem na tvoje izjave koje su obicne dogme i iza kojih ne stoje nikakvi stvarni argumenti. Eh da , ako nisi primetio postovi u MadZone se ne uracunavaju u ukupan zbir koji se vidi u profilu , tako da...

[Ovu poruku je menjao stil dana 10.12.2007. u 12:24 GMT+1]
[ pisac @ 11.12.2007. 23:03 ] @
Citat:
Skandy:Posebno bih pomenuo mleko sa veoma niskim procentom mlecne masti ili bela voda, "nutricionisti" ga posebno preporucuju, kao zdravo je za krvne sudove zbog malog procenta masti. Od ovog drugog punomasnog navodno imamo vise stete nego koristi jer je premasno.Cista propaganda u korist mlekara. Ne znam samo kako oni ljudi sa Kavkaza uspevaju da zive po 150 godina, hraneci se samo mlecnim proizvodima sa visokim procentom m.masti.
Mlecna mast nije svinjska mast.

Nutricionisti to ne pričaju bezveze, a ja to mogu da ti potvrdim iz prve ruke.

Da ne dužim mnogo, od pre nekoliko godina imao sam neke glavobolje, i holesterol i trigliceride u krvi iako ne jedem masno skoro nikada. Onda sam u jednom trenutku počeo da kapiram da glavobolje nastaju, pored drugih faktora, i u zavisnosti od toga šta sam jeo taj ili prethodni dan. Zatim sam iskristalisao da su u pitanju samo mlečni proizvodi, uz mali uticaj slatkog (šećer, čokolada)! Ukratko: redovno posle voćnog jogurta dobijao glavobolju nakon nekoliko sati. Jogurt sa 3.2 % mlečne masti izaziva glavobolju ako ga pijem 2 dana (treći dan imam glavobolju, čak i ako ga nisam pio tog dana), kao i sirevi sa 45% mlečne masti, i svi drugi masni mlečni proizvodi: Krem sirevi, Kajmak, itd... Od tada pijem samo jogurte i mleka 0%-1.6% mlečne masti, i situacija je znatno bolja. Kvari je jedino činjenica da mnogo volim Kajmak, pa se teško suzdržavam da ga ne jedem :-).

A što se tiče ljudi sa Kavkaza, ne žive oni baš 150 godina već dosta manje, a i nije u pitanju samo mleko veći i mnoge druge stvari, medju kojima je i zdrav vazduh i kretanje. Moj deda (na selu celog života) je sa 92 godine mogao da se penje po krovovima i popravlja crep.
[ Goran Mijailovic @ 18.12.2007. 10:50 ] @
Zna li neko kakvi su rezultati bojkota?
[ Horvat @ 18.12.2007. 10:55 ] @
verovatno "bezuspesni"...
mene zanima ko se sve pridrzavao bojkota odavde,tj. od ovih sto su "vikali"? ;)

p.s. u mojoj kuci je bio bojkot mleka i ml. proizvoda 8)
[ smsnet @ 18.12.2007. 11:19 ] @

Bash je bio problem u Tempu naci neki mlecni proizvod koji nije IMLEKOV ili da nije iz mlekare u vlasnishtvu Salforda.

Rezultate bojkota nam moze reci neka agencija koja prati trziste/prodaju mleka.... ima li neko taj info?
[ smsnet @ 12.08.2010. 11:14 ] @

Tri godine kasnije...

Da je ovaj bojkot uspeo u punoj meri sada ne bismo imali problem sa nestasicom mleka koji sada imamo.

Pre tri godine medije je bolelo dupe za ovu akciju, bili su im bitni samo dinari od imlekovih reklama...
[ burex @ 12.08.2010. 16:11 ] @
Videti termin: "Monday morning quarterback"
Inače ne kupujem imlekove proizvode, fyi...
[ MyWay @ 12.08.2010. 16:18 ] @
Narod je ovde kratkog pamćenja, što možda pomaže da se preživi, ali ne i da se bolje živi.
Dokle god ne bude reakcija ni od države ni od potrošača, ovo će se ponavljati...
[ Jagnjeca brigada @ 06.11.2010. 19:30 ] @
Monopol oborio Imlek: Za tri dana pad cene akcije 15 odsto

BEOGRAD - Odluka Upravnog suda da je Danube Foods grupa zloupotrebila monopol na tržištu otkupa mleka oborila je za samo tri dana vrednost akcija Imleka za čak 15 odsto.
Vrednost akcije Imleka (BSE:IMLK) je tako sa 1.929 dinara u utorak 2. novembra, kada je obelodanjena odluka suda, pala na 1.643 dinara. Samo juče, vrednost akcija Imleka pala je za 9,7 odsto.

“Ne mislim da će se to dugoročno odraziti na status Imleka na berzi, jer vrednost akcija jedne kompanije zavisi od njenog ukupnog poslovanja”, objašnjava ekonomista Goran Nikolić koji pad cene povezuje sa odlukom Upravnog suda.

Njegov kolega Zoran Popov takođe smatra da je u pitanju kratkoročan pad. “Nije samo Salford kriv za nestašicu mleka na tržištu, već na prvom mestu država, jer nije dala subvencije proizvođačima, već milostinju. Vrlo brzo će akcije Imleka početi ponovo da dobijaju na vrednosti”, ističe Popov.

U petak se oglasila i Komisija za zaštitu konkurencije i saopštila je da neće komentarisati odluku Upravnog suda, ali ističe poseban značaj koji bi ova presuda, kao prva takve vrste, trebalo da ima na ponašanje učesnika na tržištu.

http://seebiz.eu/sr/berze/mono...ene-akcije-15-odsto,97418.html