[ noctua @ 05.12.2007. 09:46 ] @
Pozdrav! Imam cudan problem: Instalirao Vistu B. x64 na novom disku (samo jedan HDD na SATA-0 u trenutku instalacije). Nakon instaliranja dodao jos jedan HDD na SATA-1 grani (koji je na SATA-0 radio perfektno), javljaju se problemi: - HDD se gasi nakon nekog vremena neupotrebe, - brzina prenosa je ubitacno spora (~700 mb prenosi 18h - bukvalno. na kraju je sve preneto korektno) - pristup uzasno spor, kako iz explorera, tako i iz aplikacija Na disku nema niceg instaliranog. Pokusao sam sa: - Power opcijama u Visti (da ne gasi hdd uopste) - Reinstalirao sam drajvere - Menjao mesta na SATA granama - Formatirao drugi disk - Menjao particije: kreirao, brisao, menjao aktivne... ( ocajniku svasta pada na pamet, zar ne?) - Pokusavao sam sa raznim diskovima na SATA 1++ granama (velicina, proizvodjac) Zanimljiva stvar je sto kada se pristupa tom disku preko mreze (shared folder), prenos od ~700mb krene brzo, prenese pola materijala i ukoci se... tj, proceni da mu je za dalji prenos potrebno nekoliko dana... Takodje, zanimljivo je da svaki disk radi perfektno na SATA-0 grani... na drugim SATA granama je spor do besvesti u Visti, dok pod XP x64 nije bilo problema sa vise diskova (svi su radili kako treba bez obzira na broj diskova i na njihovog proizvodjaca)... Maxina je "hp xw4300 WorkStation", poslednji probani diskovi su: "Maxtor 6v160E0" i "Western Digital WD1600AAJS". Ako neko ima ideju gde da trazim resenje, i sta da radim, neka pomogne, pls... PS. Samo nemojte da mi kazete da instaliram od pocetka sve (sa prisutna oba HDD-a)!!! |