[ dautm @ 06.12.2007. 15:20 ] @
Ko se kod nas u Srbiji bavi usluzno SMD lemljenjem ???
Mislim na masinsko
Pozdrav
[email protected]
[email protected]
[ yu1ny @ 06.12.2007. 18:00 ] @
Iako smd mašinsko lemljenje ima dosta veze sa modernim radio-uređajima, mislim da će na glavnom delu foruma imati više šansi za kvalitetne odgovore.
[ guja011 @ 06.12.2007. 18:06 ] @
jel ti blizu edelinski?
http://www.elektra-od.co.yu/smd_elementi.html
[ dautm @ 08.12.2007. 10:13 ] @
Hvala
ne moze blize biti.
Jos samo da i cena ne bude daleko
[ spaske @ 29.04.2008. 23:22 ] @
nevolim da vadim teme iz naftalina....ali mora se

kakvi su sa cenama , ima li jos neka firma/pojedinac u opticaju za manje serije ?

Svi traze neke milionske tiraze
[ guja011 @ 30.04.2008. 09:42 ] @
ne volim se pise odovojeno. eno ti na pp
[ INTEGRAS @ 18.12.2010. 22:35 ] @
Mi (INTEGRA Solutions) radimo usluzno lemljenje, SMD i TH.
To nam je jedini posao.

Radimo i od 1 komad, kad treba.
Kapacitet nam je ~60.000 komp/h
Za sve detalje, na pp ili na 065/468-3472
[ Slobodan čovek @ 24.08.2011. 07:35 ] @
Pošto Slobi urednici vole da bez razloga brišu poruke i zaključavaju teme, moram da pitam u ovoj.

Ima li u Srbiji negde da se kupi "kalaisana" žičica kojom bih zalemio ("ded bag") SMD čipove?

Dakle, kao ova što se koristi u ovom videu: http://www.eevblog.com/2011/06...-dead-bug-prototype-soldering/

Probao sam sa žičicama iz licnastog provodnika, ali ne ide.
[ ZAS011 @ 24.08.2011. 08:59 ] @
Sâm kalajišeš žičke iz licnastog provodnika. Da bi ti bilo lakše, upotrebiš kalofonijum, ja, konkretno, koristim kalofonijum rastvoren u nitro razređivaču. Inače, oni tvoji čipići iz zaključane teme traže da im se zalemi i ona velika površina
[ Slobodan čovek @ 24.08.2011. 09:53 ] @
Probao sam da ih sam kalaišem. Ne može, previše su tanke, a koristio sam i fluks. One fabrički kalaisane sa snimka su deblje i takve bi mi odgovarale. Zar nema u Srbiji nigde toga?

Kalofonijum, ne znam šta je ni kako se koristi.
[ shpiki @ 24.08.2011. 09:57 ] @
Mali Offtopic:
da pitam ovog iz Integra Solutions-a jel nije mogao da napravi sajt i na SRPSKOM jeziku?
Jel ti sva klijentela iz inostranstva? Na kraju, i Rus napravi sajt, ali je osnovni jezik RUSKI, a imas kao opciju engleski...
[ guja011 @ 24.08.2011. 10:07 ] @
Slobodan čovek, prošli put si digao temu staru 5 godina samo zato što te je mrzelo da otvoriš novu iako piše da se to ne radi.
za svako buduće komentarisanje uređivanja sledi brisanje.
[ ZAS011 @ 24.08.2011. 11:06 ] @
Citat:
Slobodan čovek: %< %< %< %< Kalofonijum, ne znam šta je ni kako se koristi.

Kalofonijum je smola iz četinara, većinom se koristi za gudala (da bi se kobiljoj dlaci, od koje se prave, povećao koeficijenat trenja), a u našoj struci za smanjivanje površinskog napona rastopljenog kalaja kako bi isti lakše "kliznuo" na površine koje se leme.

K'o štonapisa guja011, trudi se da ne izigravaš "grobara", mnogima ovde ne prija podizanje prastarih tema.
[ Slobodan čovek @ 24.08.2011. 11:17 ] @
Pa ja sam mislio da ne otvaram nove teme svaki put kada mi nešto treba, već da koristim postojeće. Sledeći put ću otvarati teme kada budem hteo nešto da pitam, pa ćemo imati stotine istih/sličnih tema. Meni je svejedno.

A što se kalaisanih žičica tiče, može li neko bar da mi kaže kako se one stručno zovu kako bih mogao lakše da ih tražim po prodavnicama komponenata.
[ Slobodan čovek @ 24.08.2011. 16:43 ] @
Probao sam razne licne, pokušavao sat vremena, i ne može. Jednostavno nemoguće.

Jedino mi ostaje da dam da mi se napravi profesionalna pločica (dvostrana, jedan sloj za hlađenje) na koju će samo trebati da se zalemi (sa duvalicom) jedan QFN20 i jedan WSON10 i vodovi na koje mogu da zalemim žice.

Koja firma najjeftinije radi profesionalno dvostrane pločice sa "maskom" i "kalaisanim kontaktima", samo jedan komad?

Ili ima negde da se kupi (pa bar i u inostranstvu) nekaka QFN20 na DIP ili slično adapter? Isto i za WSON10.

[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 24.08.2011. u 18:19 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 25.08.2011. 00:13 ] @
Ovi imaju i uslugu lemljenja :)
http://www.epboard.com/eproducts/protoadapter2.htm

E20-0095 QFN-20 to DIP-20 IC Adapter
Converting QFN 20 pins (4mm x 4mm, 0.5mm lead pitch) to DIP 20 pins and more...
$9.50

E20-0097 QFN-20 to DIP-20 IC Adapter
Converting QFN 20 pins (3mm x 3mm, 0.4mm lead pitch) to DIP 20 pins and more...
$9.50

ovi su kao "poznati" http://www.ezprototypes.com/DipAdaptersMain.php

a ovi pravi i adaptere koje ne mora da lemis: http://www.arieselec.com/

za ded-bug smo pricali ovde vec o zici za prototyping: http://www.elitesecurity.org/p2658944 ja sam narucio sebi i mnogo je dobro ...

znaci narucis nesto ovako http://uk.farnell.com/roadrunn...-15mm-assorted-pk-4/dp/5017233 (vecina domacih ce ti naruciti to iz farnela uz malu zaradu, ja na primer koristim technodis kao najjeftinije za te usluge) i vozi misko. Ono sto je *super bitno* je da moras da imas lemilicu koja gadja 400-450C posto ti prvo (ne na elementu nego sa strane) moras da skines izolaciju sa vrha zice a to radis tako sto nasviras lemilicu na 400-450C i umocis zicu u kalaj na lemilici, izolacija izgori i ostane ti nakalaisana bakarna zica. onda vratis temp na "normalu" i zalemis zicicu na cip... funkcionise savrseno (jedino nemoj taj dan da pijes kafu i bice sve ok)

[ milanmeh @ 25.08.2011. 01:15 ] @
Firme kod nas bi te posteno odrapile iako bi sama plocica bila mala (koliko znam prvi primerak je uvek najskuplji zbog izrade maski, stencila i drugih stvari, sve posle toga je daleko jeftinije). Ako vec imas nekoliko crknutih integralaca, zasto ne bi probao sam da napravis adapter i probas da zelemis? Zezancije radi pogledao sam u datasheet od LTC-a i izecovo footprint na otpadnom vitroplastu sto sam imao.

Jeste zeznuto do panja ali isto tako i moguce za izradu. Bocne padove mozes zalemiti samo spolja, naravno ako su izlozeni sa strane. Sto se tice bottom pada, mogao bi da izbusis rupu u njegovom centru i preko njega zagrevas lemno mesto. Kad bi kalaiso sve padove sa jako malim slojem kalaja i stavio fluksa, verujem da bi se i donji delovi zalepili. Najbolja varijanta bi bila pasta + duvaljka.
[ Slobodan čovek @ 25.08.2011. 08:58 ] @
@bogdan.kecman

E puno ti hvala.

@milanmeh

Čak i ako uspem sam da napravim, pošto nema "maske" između "padova" garantovano će se kratko spojiti prilikom lemljenja. Ali ako ništa drugo ne uspe, verovatno ću probati to.
[ DSL @ 25.08.2011. 09:42 ] @
@Bogdan

Je li ovo obicna lak zica?

Citat:

znaci narucis nesto ovako http://uk.farnell.com/roadrunn...-15mm-assorted-pk-4/dp/5017233 (vecina domacih ce ti naruciti to iz farnela uz malu zaradu, ja na primer koristim technodis kao najjeftinije za te usluge) i vozi misko.

Fora sa Andolom je relativno jednostavna za skidanje laka lemilicom. Jedino sto isparenja ubise oci...

@Slobodan čovek
Kalafonijum ti sigurno resava problem kratkospajanja.. Čudi me da ne znas sta je to.. Imam kraj sebe kilo i po vrhunskog. Ako bude frka, pišti...

Za pocetak, radi sa njim kao sa onom pastom za lemljenje... krkni vrh u njega nakratko i vidi sta se desava...Inace, rastapas ga u nitrorazredjivacu i tim rastopom "lakiras" zonu od interesa (ili celu pcb)...

[Ovu poruku je menjao DSL dana 25.08.2011. u 11:11 GMT+1]
[ Slobodan čovek @ 25.08.2011. 09:50 ] @
Probao sam i sa lak žicom, ne ide.

A Kalafonijum ima u Kelku (Radio klubu) pa ću kupiti ovih dana, samo što ne znam kako se tačno koristi.
[ milanmeh @ 25.08.2011. 11:11 ] @
Kalafonijum se koristi za zastitu plocie i kao flux kod lemljenja. Uzmes bocicu sa acetonom (neku manju) i ubacujes u nju gromuljice kalafonijuma da se rastvore. U zavisnosti od kolicine koju rastvoris dobices rastvor razlicite gustine. Kada izbusis rupe na na plocici, ocistis je u potpunosti od pucni i foto positiv laka, tako da samo ostane glatka povrsina bakra koji se sija. Nakon toga isperes plocicu rastvorom kalafonijuma koji si prethodno napravio, stim da ce na plocici ostati tanak sloj, koji kad se osusi sluzice kao zastita bakra od oksidacije i koristice ti kao fluks kad budes lemio. Ja vise volim redji rastvor kako se ne bi stvorio deblji sloj smole na plocici nakon susenja.
[ ZAS011 @ 25.08.2011. 11:25 ] @
Nitro lepse mirise, a i malko sporije isparava od acetona, sto, povremeno, ima svojih prednosti.
[ bogdan.kecman @ 25.08.2011. 16:56 ] @
Citat:
DSL
Je li ovo obicna lak zica?

da je obicna lak zica rekao bih "lak zica" a ne "prototyping wire" :D

to je bakarna zica promera 0.15mm sa poliuretanskom izolacijom. Ono sto je razlikuje od lak zice je ta izolacija. Poliuretan ce "izgoreti" na 400C tako da ako uzmes 400C lemilicu istopices izolaciju "samo u tacki gde dodirujes zicu" tako da mozes da imas 0.2mm zice bez izolacije. Onda smanjis lemilicu na normalnih 300C i zalemis to bez brige da ce ovaj drugi deo izolacije da izgori. Lak suprotno od poliuretana nema "tacno definisanu" temperaturu topljenja tako da vrlo cesce izgoris zicu pokusavajuci da skines lak (kada pricamo i zici od 0.15mm)

Citat:
DSL
Fora sa Andolom je relativno jednostavna za skidanje laka lemilicom. Jedino sto isparenja ubise oci...

da li si nekad probao to sa zicom precnika 0.15mm - sanse da skines samo 0.2mm laka su ravne nuli pritom zica gori skoro istom brzinom kao lak .. to radi super za 0.3mm zicu i deblju ali za ove tanke - jok

sto se lemljenja cipa tice, lemio sam skoro par komada i iskreno mnogo je lakse odraditi to na obicnoj ringli nego sa duvaljkom!! zgodno je koristiti ili pastu ili neki gusci flux i obavezno sa "pre-heating" dakle ne direkt na vrelu ringlu :)
[ Slobodan čovek @ 25.08.2011. 17:01 ] @
Citat:
milanmeh: Kalafonijum se koristi za zastitu plocie i kao flux kod lemljenja. Uzmes bocicu sa acetonom (neku manju) i ubacujes u nju gromuljice kalafonijuma da se rastvore. U zavisnosti od kolicine koju rastvoris dobices rastvor razlicite gustine. Kada izbusis rupe na na plocici, ocistis je u potpunosti od pucni i foto positiv laka, tako da samo ostane glatka povrsina bakra koji se sija. Nakon toga isperes plocicu rastvorom kalafonijuma koji si prethodno napravio, stim da ce na plocici ostati tanak sloj, koji kad se osusi sluzice kao zastita bakra od oksidacije i koristice ti kao fluks kad budes lemio. Ja vise volim redji rastvor kako se ne bi stvorio deblji sloj smole na plocici nakon susenja.

Pa ja koristim fluks u "olovci" tako da mislim da kalafonijum nije potreban.
[ Slobodan čovek @ 26.08.2011. 17:41 ] @
Ništa nema od ovoga. Ima u ovim inostranim firmama adapter za DFN20 a za ovja PWSON10, WSON10, SON10 ili šta li nema. Ja nemam karticu za plaćanje preko interneta niti znam ikog ko ima. A i poštarina je skuplja nekoliko puta od te pločice, itd...

Jedino mi ostaje da dam da mi se naprave adapteri profesionalno, pa opet pitam, koju firmu za izradu PCB-a koja radi najjeftinije mi preporučujete?
[ ZAS011 @ 26.08.2011. 17:46 ] @
Proguglaj Ei-PCB
[ bogdan.kecman @ 26.08.2011. 17:49 ] @
http://elco.crsndoo.com/wordpress/spisak/
[ Slobodan čovek @ 26.08.2011. 17:49 ] @
Hvala.